28. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 4. 2009

Světová zdravotnická organizace:

Světová zdravotnická organizace v úterý varovala, že se prasečí chřipka už nedá izolovat, protože se její virus rozšířil do Asie a na Blízký východ. První případy byly potvrzeny na Novém Zélandě a v Izraeli.

Model viru prasečí chřipky.
28. 4. 2009

Počet zemřelých na prasečí chřipku stoupá

Zamezit šíření prasečí chřipky, která podle zpráv v Mexiku usmrtila 149 osob, už není možné a zdravotníci po celém světě se nyní snaží ochránit obyvatelstvo svých zemí před nejvážnějšími důsledky, konstatovala v pondělí Světová zdravotnická organizace.

Kreditní karty.
28. 4. 2009

Šéf Fedu Ben Bernanke nedávno prohlásil, že epocha deregulace finančního sektoru po sobě zanechala přinejmenším tři důležité finanční inovace: Kreditní karty, kontokorent a "subprime" hypotéky. Po splasknutí hypotéční bubliny se ovšem málokdo domnívá, že posledně jmenovaný vynález byl prospěšný. A jak se zhoršuje situace mnoha amerických domácností, ani dva další zmíněné vynálezy se nemusejí zrovna vyplatit. Platební neschopnost majitelů karet hrozí položit z nich postavený domeček v podobě sofistikovaných investičních nástrojů a vyvolat tak další vlnu krize.

28. 4. 2009

Ideální úroková míra v Americe by podle Federální rezervní banky byla v současnosti -5 procent. Ústřední banka nemůže snížit úrokové míry pod nulu. Avšak z analýzy Federální rezervní banky vyplývá, že by měla tato banka provozovat nekonvenční politiku a poskytnout stimul, který by byl zhruba ekvivalentní úrokové míře minus pěti procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ponorka s raketami Trident.
28. 4. 2009

Vysocí členové britské vlády soukromě jednají zrušení plánu na zavedení občanských průkazů v Británii, který má stát 5 miliard liber. Ministři jsou přesvědčeni, že v současné finanční krizi bude nutno obětovat některé "posvátné krávy" ve snaze snížit britskou zadluženost.

Program zavádění občanek přislíbil zrušit i šéf Konzervativní strany David Cameron, pokud jeho strana vyhraje r. 2010 volby.

Jiným programem, o jehož zrušení se uvažuje, je nahrazení britských jaderných ponorek Trident ponorkami nové generace, v rámci projektu v hodnotě 25 miliard liber. Ten se ale podle informovaných kruhů asi nezruší, protože by to znamenalo likvidaci velkého počtu pracovních příležitostí v oblastech, kde se jaderné ponorky stavějí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 4. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ

Referendum v Berlíně skončilo porážkou lidí, kteří chtěli umožnit výměnu povinného školního oboru 'etika' za vyučování náboženství.

V Berlíně je 'etika' předmětem povinným pro všechny žáky teprve tři roky. Některým lidem však vadilo, že se tomuto předmětu učí společně děti různých náboženských vyznání a rovněž takzvaní 'nevěřící', a proto zakládali iniciativu 'Pro Reli'. Na její žádost podporovanou křesťanskými církvemi a politickými stranami CDU a FDP se v neděli v Berlíně konalo referendum, které skončilo prohrou 'Pro Reli' a výhrou těch rozumných lidí, kteří vědí, že chápající soužití ve městě je důležitější než ideologická výchova mládeže.

Sluneční skvrny.
28. 4. 2009

Je možné, že by Slunce hrálo větší roli v nedávných podnebných změnách, než vědci dosud usuzovali? Hovoří se o tom nyní víc, protože se Slunce začalo chovat podivně. Nejsou na něm žádné sluneční skvrny.

Sluneční skvrny mizí každých několik let, ale tentokrát se to děje daleko déle, než kdo očekával. Kromě toho je magnetická osa Slunce posunuta do neobvyklého úhlu.

28. 4. 2009

Zapálení domu ve Vítkově, při kterém uhořela skoro celá rodina, rozbouřilo hladinu veřejného mínění u nás na nejvyšší stupeň. Všichni spořádaní občané se rozhořčili nad tímto činem. Díky naší politické korektnosti trvalo dlouho, než média připustila, že se jednalo o cikánskou rodinu. To, že se jednalo o cikánskou rodinu znamená, že se jednalo o ryze rasistický útok pravicových extrémistů. (levicoví extrémisté nejsou rasisty). To není nic nového. Rasistické útoky  nás provázejí už dvacet let a nikdo se nediví, kde se najednou vzaly. Vítězství demokracie u nás znamenalo zrod téhle špíny.

28. 4. 2009

Pan Čulík se ptal, zda měli rasistu Duka do ČR normálně pustit? Některé věci se tolerovat nedají, říká a hned vysvětluje proč je správné takovým lidem nedat prostor pro vyjadřování jejich názorů.

Nevím, nevím, kam naše demokracie kráčí. Kde jsou lidská práva, za která jsme zvonili klíči na Letné? Kde je právo na svobodu vyjadřování, svobodu tisku. Vypadá to tak, že lidská práva jsou jen pro někoho. Kritiku nebo nepříjemné názory je nutno zlikvidovat.

Hořící kříž.
28. 4. 2009

Před deseti lety jsem byl se skupinou zástupců českých neziskových organizací na návštěvě Lublaně. Nálety NATO na Jugoslávii skončily sotva několik týdnů předtím a naprostá většina Slovinců, jež jsem potkal, sympatizovala s bombardovanými Srby, ačkoliv jejich země s jugoslávskou armádou (Srby kontrolovanou) vcelku nedávno před tím svedla krátkou válku.

Ale to jen na okraj. Především mi jde o fakt, že kolegyně reprezentující Amnesty International tehdy dostala nepříjemnou otázku. Týkala se petic AI na podporu uvězněných srbských, chorvatských a dalších ultranacionalistů, které lublaňská inteligence v 80. letech hromadně podepisovala. "Když jsem si pak přečetl, co ti lidé chtějí, doufal jsem, že v tom vězení ještě sedí," konstatoval hořce jeden z hostitelů. Ti lidé moc dobře věděli, o čem mluví: Bývalá Jugoslávie měla za sebou právě druhé kolo krvavého konfliktu, který svým nenávistným štvaním rozdmýchali intelektuální političtí extrémisté všech zúčastněných stran. Když jsem teď editoval několik článků lehce sympatizujících se "zakázaným" bývalým šéfem Ku Klux Klanu Davidem Dukem, vzpomněl jsem si také na tehdejší odpověď mé kolegyně. Prohlásila, že Amnesty přece nezkoumala podstatu obvinění uvězněných nacionalistů, ale především žádala, aby ti lidé ve vězení nebyli mučeni. S tím jsem ovšem plně souhlasil. Nezodpovědní političtí hochštapleři rozdmýchávající rasovou a etnickou nenávist prostě zasluhují fešácký kriminál, je to totiž pro společnost menší zlo. A David Duke mezi takové lidi rozhodně patří.

28. 4. 2009

TELEMOST s NOAMEM CHOMSKÝM se uskuteční dnes, v úterý 28. dubna v Praze na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů, U Santošky 17. Od 14.00 hod. promítání dokumentárního filmu o tomto významném jazykovědci a politickém aktivistovi z USA, od 15.45 do 16.30 hod, píše Karel Růžička.

27. 4. 2009

V článku "Paroubek vyhrožuje novinářům - napsali totiž to, co se dozvěděli" jsme mylně uvedli, že předseda pražské organizace ČSSD Petr Hulínský potvrdil pro média, že Borůvková je spolužačkou Petry Paroubkové. Odkazovali jsme přitom do zprávy agentury Mediafax, kde ovšem stojí pouze, že Borůvková "vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy obor překladatelství a tlumočnictví. Může se tak pochlubit podle Hulinského znalostí šesti světových jazyků." Petru Hulínskému i Aleně Borůvkové se tímto omlouváme za chybné pochopení agenturního textu. │ŠOK

28. 4. 2009

Reaguji na Slačálkův komentář ke zdevastovanému umění - no to se povedlo. Výstavu jsem neviděl: píšete, že Fuss použil záběry z "holo"filmů Schindler list a Pianist a herce v nazi mundůrech opentlil šesticípými hvězdami. Myslím, že je to velmi namístě a bohužel akt velké odvahy, která se kurátorovi a potažmo autorovi rychle vymstila. (Připomínám domácí pražskou několikahodinovou existenci protestu Ivana Voseckého nad letenským tunelem IZRAHELL.  Policie jednala rázně. Rozmetala litery jednadvě.) 

28. 4. 2009

Rád bych jen reagoval na článek "Západu stále nedošlo, v jakém srabu se nachází".

Mojí snahou je nabídnout další pohled na názory, které mají sice nádech senzačních úvah, ale spíše jsou jen logickým důsledkem toho, co se děje - světovlády ekonomických pravidel. Navzdory všem chytráckým doktrínám doufám stále v platnost selského rozumu, koneckonců je to ten nejdemokratičtější způsob uvažování, protože obyčejných lidí je většina. Neměla by být tedy nejvíce zohledňována většina? ptá se čtenář, který se podepsal jako Jan Kovářík.

Logo ICC.
28. 4. 2009
Tisková zpráva Ligy lidských práv

Koalice dvou a půl tisíce světových a šestadvaceti  českých organizací zaslala prezidentu Václavu Klausovi otevřený dopis, v němž prezidenta vyzývá k ratifikaci Římského statutu Mezinárodního trestního soudu (ICC).

28. 4. 2009

Vždy mne pobaví, když se dozvím, že hloupost není hloupostí, protože ji dělají také někde jinde, nejlépe pak v režii někoho staršího a většího. Argumentace, že jsme se v případě pana Davida Duka zachovali rozumně a prozíravě mimo jiné proto, že Velká Británie nepustila do země poslance Greeta Wilderse, je opravdu osvěžující. Dovolím si pouze poznamenat, že se tento na hrdém Albionu nežádoucí pán může spolu se svou stranou PVV dočkat vítězství v nizozemských volbách a z toho usuzuji, že se o něm pořád ví a asi se bude vědět čím dál tím více. Pokud je mi známo, tak mu zamezení vstupu na britské území určitě na popularitě neubralo. Prý snad dokonce naopak.

28. 4. 2009

To, že Británie v únoru nevpustila do země ultrapravicového holandského poslance není zajímavé, jak mylně usuzuje Ladislav Žák, proto, že je to Británie, a že bych měli následovat britského příkladu snad proto, že je Británie "velká" (?), nebo snad "důležitá" (?), ale proto, že je to precedens, z něhož lze prakticky usoudit, že zákazem vstupu holandskému poslanci do jedné země se nestalo nic, jeho jméno je zapomenuto a reklamu mu to neudělalo.

Nemyslím si, že motivací zákazu je "strach"; ani že vlády nechtějí, aby jim extremisté "čeřili náladu" mezi "poslušnými ovcemi". (Konec konců, například v Británii, je společnost natolik rozrůzněná a víceméně anarchická, že přízvisko "poslušných ovcí" asi moc nesedí.)

Ať už je tomu jakkoliv, vlády nemají povinnost do země vpustit kohokoliv. Zvlášť ne osoby, potenciálně vyzývající k násilí. Nemusí se nám to líbit, ale je to fakt.

26. 4. 2009

Lživě užitá nálepka antisemitismu jako záminka pro potlačení umělecké svobody

Vernisáž výstavy Petera Fusse Achtung! v pražské galerii NoD nabrala v úterý 21. dubna dosti nečekaný spád. Podle svědectví kurátora výstavy Milana Mikuláštíka do místnosti vstoupila skupinka lidí, kteří začali urážet účastníky ( "vy levičácké kurvy" ) i autora výstavy ( "polská svině" ). Po chvíli strhli ze zdí exponáty a poničili je. Podpořilo je stanovisko vlastníka prostoru, který telefonicky pohrozil vykopnutím galerie (a dalších kulturních prostor zastřešených Linhartovou nadací, včetně známého klubu Roxy) na ulici v případě, že výstava nebude okamžitě zrušena. Ač by patrně nejpřesnějším popisem chování oné skupiny lidí bylo prostě slovo "vandalismus", jedná se ve skutečnosti o další kapitolu dvou důležitých diskuzí: diskuze o svobodě slova a diskuze a antisemitismu, politice státu Izrael a různých podobách nacionalismu.

27. 4. 2009

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Jinde. Kdo by netoužil zavřít oči, opustit svůj čas a svou dobu, a ocitnout se v jiném čase a v jiné době. Ale není to tak zcela nemožné, jak by na první pohled mohlo toto přání vypadat: stačí prostě jen chtít. Ano, vypadá to jako útěk do estetiky, a taky to útěk svého druhu je. Máte-li trochu fantazie, zvídavého ducha a dobrou společnost, nic není nemožné. Prožil jsem uplynulé dny tak trochu v tomto duchu. Byl jsem prostě trochu jinde.

27. 4. 2009

"Důvodem, proč zahraniční bojovníci se v Iráku stávali členy al Kajdy, bylo v drtivém množství případů mučení v Guantánamo a v Abu Ghraib, nikoliv islámská ideologie," uvedl americký major, který osobně provedl v Iráku 300 výslechů vězňů. (Jeho jméno je z operačních důvodů utajováno, používá se pseudonymu "Matthew Alexander".) Právě jeho tým získal informace, které umožnily americké armádě nalézt Abu Musaba al-Zarqawiho, šéfa al Kajdy v Iráku. Zarqawi byl pak usmrcen 7. června 2006 americkým bombardováním. Major uvedl, že se dověděl o tom, kde Zarqawi je, během šestihodinového výslechu vězně, který mu začal důvěřovat.

27. 4. 2009

Experiment Boylová ukázal, že naleštěné silikonové celebrity bez chuti a zápachu lze občas pro zpestření nahradit průměrnou domovnicí, neboť lid kvituje každé vybočení z nesmyslné disciplinace s velkým nadšením.

Je možná chvályhodné starat se o příští osudy čínské společnosti, jako to činí pan Moravec; domnívám se ovšem, že nám podobná starost tak docela nepřísluší - a navíc velmi připomíná rychlý argumentační únik před nepříjemnou skutečností ve stylu někdejšího komunistického "vy zase bijete černochy". V jistém smyslu nám přece může být úplně jedno, jak se bude Číně dařit za padesát let. Především snad jde o to, co bude se Západem, který se podle "Spenglera" citovaného Vimmerem zálibně shlíží ve vlastní průměrnosti nevyžadující velké úsilí. To je určitá diagnóza, kterou bychom nejspíše měli blíže prozkoumat bez ohledu na samotné Číňany.

27. 4. 2009

Podle mého názoru už nemůže být za postupem našich volených i nevolených vyvolených proti extremismu nic jiného než úmysl o jeho prosazení do polického života. Mediální propagace před příjezdem, zatčení a vypovězení Davida Duka, který byl dokonce dlouho médii označován za zakladatele Ku-klux-klanu, aniž by bylo někomu divné, že by se musel jmenovat David Duke Makropulos (KKK byl založen po americké občanské válce), to vše přineslo tomuto muži, jeho věci a jejím zastáncům takovou propagaci a popularitu, že v nic lepšího nemohl on ani jeho příznivci doufat. Navíc obdržel od českého státu hrdý titul "Persona non grata" a to je víc, než kdyby mu dal premiér medaili. Bylo by opravdu hezké, kdyby se dalo napsat, že je za tím obyčejná hloupost.

Hong Ying 5 z výzbroje albánské armády.
27. 4. 2009

Jak pro Gazetu Wyborczu informovali Marcin Górka a Wojciech Jagielski, polské, americké, ale i další spojenecké bezpečnostní zdroje disponují poznatky o tom, že příslušníci afghánského hnutí Talibán od podzimu 2008 údajně dostávají čínské přenosné systémy protivzdušné obrany (MANPADS) Hong Ying 5A. Tyto zbraně jim prý poskytují příslušníci pákistánské vojenské zpravodajské služby ISI. Zbraně zatím nebyly operačně nasazeny, protože dosud probíhá výcvik obsluh, který vyžaduje zhruba šest měsíců. V obtížném afghánském terénu hraje letectvo klíčovou roli - ať už při dopravě jednotek nebo při poskytování palebné podpory. V 80. letech minulého století představovaly americké dodávky protileteckých střel Stinger zlom ve válce, protože neúnosně vzrostly ztráty sovětského letectva a SSSR byl nakonec přinucen se z Afghánistánu stáhnout.

27. 4. 2009

Kouzlo nechtěného

Ladislav Žák skutečně popsal velmi přesně, jak zpravodajství v ČR o Davidu Dukovi vypadalo.

Shodou okolností jem byl o víkendu u přátel a tak jsem kromě rozhlasu, který poslouchám obvykle na cestách, měl tentokrát možnost po dlouhé době i obrazové zpravodajství několika česky vysílajících TV stanic, nemaje sám doma TV set.

Tím, že TV prakticky nesleduji, jsem osvobozen od mnohých štvavých kampaní ve prospěch/proti komukoli a čemukoli.

Co jsem však vnímal, byla odlišná "atmosféra" např od té, jak byla zpravodajsky pokryta smrt korutanského hejtmana Jorga Haidera - to bylo zhruba jedno z mých předposledních setkání s TV obrazovkou před Davidem Dukem. Dále pokračuji k "atmosféře" v českých médiích níže.

27. 4. 2009

Pro stromy nevidí občas člověk les; a kvůli zahleděnosti do minulosti mu uniká, že vzdělaní, skromní a moudří lidé se mezi námi pohybují i dnes. A nemusejí být, jak to diktuje současné české sebemrskačství, odněkud ze zahraničí.

Příležitostí setkat se s osobnostmi daleko převyšujícími standard českého mediálního mainstreamu jsou Ekologické dny Olomouc (EDO) každoročně pořádané obecně prospěšnou společností Sluňákov.

27. 4. 2009

KD│Armádní generál Valentin Korabelnikov, velitel ruské vojenské rozvědky GRU, odchází do důchodu kvůli nesouhlasu s reformou ozbrojených sil prosazovanou ministem obrany Serďukovem. Na uprázdněné místo nastoupí první zástupce generálporučík Alexandr Šljachturov. Současně s informací o odvolání Korabelnikova, který GRU řídil od roku 1997, bylo zveřejněno i rozhodnutí udělit mu státní vyznamenání "Za zásluhy o vlast" třetího stupně, informovali v deníku Kommersant Ivan Konovalov a Nikolaj Sergejev.

27. 4. 2009

Ženy jsou němými oběťmi militarizace mexického pohraničního města

KD│V Ciudad Juárez probíhá tichá válka. Vraždy žen v centru mexického obchodu s drogami byly vždy vládou takřka ignorovány, ale na pokraji války mezi drogovými kartely o ně už vláda nedbá prakticky vůbec. Od roku 1993 bylo v tomto jediném městě zavražděno takřka 500 žen.

Irma Casas, koordinátorka psychologického oddělení střediska Casa Amiga, jež poskytuje pomoc přepadeným, tvrdí, že ženy jsou doma přepadány zločinci, příslušníky bezpečnostních sil, ale i dalšími muži v rámci domácího násilí. V loňském roce bylo podle statistik Casy Amigy ve městě zavražděno 83 žen a za první dva měsíce letošního roku to bylo již 13 žen, napsala Jenny Manrique pro Latinamerica Press.

26. 4. 2009

Mlčet ke zlu znamená v této chvíli hlasovat pro fašisty

Vůdčím motivem uvažování paní Terezie Novákové je evidentně nenávist ke všemu, co se nevejde do jejího konceptu světa formovaného ideologií fašismu. Utrpení obyčejných lidí při bombardování Srbska letouny NATO před deseti lety si odsouzení zaslouží, protože jí do tohoto konceptu zapadá, neboť bylo zjevně produktem židozednářského či jiného spiknutí. Vraždění Kosovanů srbskými četniky decentně nezmiňuje.

26. 4. 2009

Jedním vedlejším účinkem takzvané "války proti terorismu" je krize liberalismu, píše slavný britský literární kritik a autor Terry Eagleton v listě Guardian. Není to jen problém znepokojivě neliberálních zákonů, ale obecnější problém, jak má liberální stát naložit se svými nepřáteli. To je přece lakmusovou zkouškou každého liberálního postoje. Každý dokáže být tolerantní vůči těm lidem, kteří jsou tolerantní. Komunita lidí s otevřenou myslí je příjemným místem, ale nevyžaduje to žádné velké morální úsilí.

Klíčovou otázkou je, jak si liberální stát poradí s těmi, kdo odmítají jeho ideologický rámec. Dnes je módní hovořit o tom, že je zapotřebí být otevřený vůči jinakosti. Ale co když jinakost nenávidí vaši otevřenost?

26. 4. 2009

Espresso Book Machine vypadá jako velký kopírovací stroj. Při svém sobotním uvedení do provozu v Londýně byl tento stroj charakterizován jako největší změna při vydávání knih od vynálezu knihtisku.

Stroj byl zprovozněn v sobotu 25.4. v knihkupectví Blackwell's na Charing Cross Road v Londýně. Espresso Book Machine dokáže vytisknout a svázat na počkání pro zákazníka libovolnou knihu - trvá to pět minut.

26. 4. 2009

Milá paní Nováková,

nechci vás nijak urazit, ale mám zato, že čím více lidí vám dokáže říci do očí, že jste politováníhodná cynička, tím větší je naděje, že začnete přemýšlet o tom, jestli to náhodou není pravda.

Řešit koncesionářské poplatky na TV a stočné jako relevantní argument ve vztahu k vražednému žhářskému útoku na dvouleté dítě může veřejně jen člověk, kterému chybí nejen jedna ze základních schopností, která nás činí lidmi (tedy empatie), ale především i alespoň přibližný smysl pro přiměřenost. I kdyby byl otec Natálky vrah na útěku a nádavkem člen Národního odporu, ten čin by byl otřesný a neomluvitelný (i bez rasistické pohnutky) a jeho jakákoliv relativizace též. Váš text přitom zmíněný zločin implicitně zlehčuje (kdybyste napsala "Patří jim do, kofolám!", vyznělo by to dost podobně).

26. 4. 2009

Vystoupení amatérské skotské zpěvačky Susan Boylové za posledních čtrnáct dní zhlédlo na YouTube více než 100 milionů osob. Britská komerční televize ITV však z toho nezískala ani korunu. Nedovolila totiž, aby se na stránkách s vystoupením Boylové zveřejňovaly reklamy, dokud ITV neuzavře smlouvu s firmou Google, která vlastní YouTube.

26. 4. 2009

Ve všeobecných volbách na Islandu zvítězila podle konečných nedělních výsledků levicová koalice, což je ranou pro podnikatelskou Stranu nezávislosti, kterou mnozí viní z kolapsu islandského bankovního systému.

12. 4. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V březnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 585.45 Kč. Příjem z reklamy byl 14 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 3. 2009 částku 83 378.92 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2009 Čeká USA po hypotéční krizi krize kreditních karet? Karel  Dolejší
23. 4. 2009 Island: Ženy sahají po moci   
23. 4. 2009 O neposkytovaných půjčkách, neboli O marném čekání na zestátnění finančních institucí Uwe  Ladwig
22. 4. 2009 Vyhlídky americké moci William S. Lind
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco   
21. 4. 2009 Pořád je kam ustoupit...?!? Ladislav  Žák
21. 4. 2009 Už tu máme námluvy mezi voliči Miloš  Dokulil
20. 4. 2009 Krize 21. století Marek  Kos
20. 4. 2009 Odvážná poctivost ekonomů v době krize, neboli O předvídání v podstatě nepředpověditelné budoucnosti Uwe  Ladwig
20. 4. 2009 O krizi z pohledu lidí před šedesáti lety Jan  Molič

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2009 O krizi chápání   
25. 1. 2008 WTO: v předvečer průlomu v jednáních? Ludmila  Štěrbová
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2009 Talibán údajně získal přenosné protivzdušné střely čínské výroby Karel  Dolejší
27. 4. 2009 Ciudad Juárez ve válce   
23. 4. 2009 K domovu pohleď, naděje Karel  Dolejší
22. 4. 2009 Vyhlídky americké moci William S. Lind
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco   
22. 4. 2009 Psychologové tvrdili, že mučení obětem "nepůsobí dlouhodobé poškození"   
21. 4. 2009 Část zákonodárců žádá Obamu, aby pokračoval v budování protiraketové obrany v Evropě   
20. 4. 2009 Udrží Barack Hussein Obama celistvost USA? Martin J. Kadrman
20. 4. 2009 Dlouhá, podivná cesta Irvinga Kristola   
20. 4. 2009 Ať žije revoluce Stanislav  Vozka

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco   
15. 4. 2009 Stratfor: Obamova strategie na summitech   
10. 4. 2009 Protest gruzínské opozice dnes pokračuje   
9. 4. 2009 Stratfor: V Gruzii se možná blíží revoluční bod varu   
9. 4. 2009 Gruzínská opozice dala prezidentovi čtyřiadvacetihodinové ultimátum Karel  Dolejší
25. 3. 2009 Ruský ministr financí předpovídá novou vlnu problémů finančního sektoru   
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Boj proti terorismu "znamená konec soukromí"   
28. 1. 2009 Chcete opravdu poskytnout svá data společnosti Google? Jan  Molič
28. 1. 2009 Ochrana osobních údajů -- není co slavit   
19. 1. 2009 Vláda zbrkle přijala návrh zákona o registrech, který může ohrozit občany   
31. 12. 2008 Moc Velkého bratra má výrazně posílit   
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco   
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2009 Balkán -- hřiště čarodějnických učňů Bushka  Bryndová
19. 3. 2009 Nebudeme šířit ničí propagandu, ani propagandu prosrbskou Jan  Čulík
19. 3. 2009 Kosovská válka ve zpětném zrcátku Karel  Dolejší
19. 3. 2009 Objektivita britských novinářů byla, je a nejspíš i bude výsledkem svobodného chování   
19. 3. 2009 V zájmu objektivity Štěpán  Kotrba
11. 3. 2009 "Bombardování režimu": O "válce dvou penisů" Jan  Čulík
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč

EBU - Evropská unie médií veřejné služby RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2008 Ocenění pro ředitele Českého rozhlasu Leonardo   
25. 7. 2006 Rozhlas podporuje open source formáty Ogg Vorbis a SMIL Štěpán  Kotrba
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
6. 2. 2004 Rozšíření programové nabídky a vylepšená televize - nebo sen? Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 Obsah, kompetence i rozpočty jsou i nadále v rukách božích Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 Kde jde o peníze, jde jen napůl o život Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Úloha, financování médií veřejné služby a digitalizace   
3. 2. 2004 Promiňte mi, že se mi malinko zvedá tlak... Václav  Kasík

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Od čeho se odklonil Václav Havel? Štěpán  Steiger
31. 3. 2009 Kosovo: Lidská práva nesmí být rukojmím současných politických tlaků   
25. 3. 2009 Osud Smyrny jako model rozpadu Jugoslávie Karel  Dolejší
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
9. 10. 2008 OSN: O nezávislosti Kosova má rozhodnout Mezinárodní soudní dvůr   
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Standardní pokrytí nestandardních situací? Miloš  Dokulil
20. 4. 2009 Big Brown Sanpaku Eyes Karel  Dolejší
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Mladá fronta dnes se nestydí vykrádat druhé Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Tobiáš odchází od městské policie dohodou Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Milan Tobiáš: snaha někoho profesně zlikvidovat? Ondřej  Šlechta
1. 9. 2006 Veliteli tolerovaný Tobiáš Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Popírání holocaustu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny? Ondřej  Šlechta
30. 8. 2006 Jak nelze pomluvit extremistu Štěpán  Kotrba

Mexiko RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2009 Ciudad Juárez ve válce   
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
6. 11. 2006 Vzpoura v Mexiku Thomas  Franke
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
15. 9. 2006 Mexiko: ústavní právo na odvolání vlády Eva  Malířová

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2009 Summit EU-USA: šance zahájit zodpovědnou spolupráci   
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
13. 3. 2009 Šéf amerického Národního centra pro kybernetickou bezpečnost rezignoval   
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
10. 3. 2009 Člověk sledovaný Patrick  Ungermann
18. 2. 2009 Pomsta archaického   
19. 1. 2009 Izraelci obvinili Írán, že pašuje do Gazy zbraně   
18. 1. 2009 Navzdory vyhlášenému zastavení palby boje pokračují   
17. 1. 2009 Zpackaná válka v Gaze William S. Lind
17. 1. 2009 Izrael oznámil přerušení palby v Gaze   

Pákistán RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
16. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Pákistán: Obamova noční můra Immanuel  Wallerstein
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
29. 11. 2008 Times of India: Spojené státy, Británie a Izrael poskytují Indii zpravodajskou pomoc   
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu   
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba, Lukáš Visingr

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2009 Medveděvova perestrojka   
20. 4. 2009 Rusko údajně uvažuje o humanitární intervenci do Gruzie   
10. 4. 2009 Protest gruzínské opozice dnes pokračuje   
9. 4. 2009 Před protesty opozice v Tbilisi odpojili internet   
9. 4. 2009 Stratfor: V Gruzii se možná blíží revoluční bod varu   
9. 4. 2009 Gruzínská opozice dala prezidentovi čtyřiadvacetihodinové ultimátum Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2009 Máme fašistickou policii, tak co se divíme náckům v ulicích? Štěpán  Kotrba
20. 4. 2009 ÚSTÍ 2009: kdo nacisty kryje? Je to (opět) policie... Michal "Wolf" Vlk
20. 4. 2009 Big Brown Sanpaku Eyes Karel  Dolejší
22. 4. 2008 Jacques zmlácená v souladu se zákonem Štěpán  Kotrba
29. 1. 2008 O vrazích pravých a náhradních aneb cesta Renaty Vesecké ke kariéře Jakub  Polák
25. 1. 2008 Neonacismus, sexismus a šikana v českých ozbrojených sborech Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Policisté budou muset zmlátit Karla Gotta Dalibor "Exx" Záhora
21. 6. 2007 Podivná historka. Nevím o nikom, kdo by jí věřil. Petr  Wagner
11. 5. 2007 Dozvuky 1. máje 2007: Oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele Štěpán  Kotrba
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2007 V Maďarsku se znovu vyskytl virus ptačí chřipky   
24. 12. 2006 Tři chovatelé drůbeže nakaženi v Egyptě ptačí chřipkou   
30. 3. 2006 Analýza obětí pandemie z r. 1918 by pomohla proti ptačí chřipce   
30. 3. 2006 Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí   
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2009 Etnická čistka pracovního trhu aneb Při loupání cibule Karel  Dolejší
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2009 Peak Oil: Má někdo samopal, který nepotřebuje?   
10. 4. 2009 Rady německému básníku po ropném zlomu John Michael Greer
3. 4. 2009 Čelit úpadku, čelit sobě John Michael Greer
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
20. 3. 2009 Analýza: Problém jaderného odpadu zůstává nevyřešen   
20. 3. 2009 Česká republika je obnovitelná   
10. 3. 2009 Velbloud, ten se nemá, aneb leží Rumunsko ve střední Evropě? Karel  Dolejší
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2009 Neztratit jádro argumentu: Západní záliba v průměrnosti Karel  Dolejší
16. 4. 2009 BBC: "Náš reportér na Blízkém východě porušil zásady nestrannosti"   
16. 4. 2009 Robert Fisk: Jak můžeme důvěřovat zbabělé BBC?   
10. 4. 2009 Falešný Schindlerův seznam a novinářská senzacechtivost Jitka  Gruntová
9. 4. 2009 Učící se učitelé Irena  Ryšánková
2. 4. 2009 Pořady z celého světa zadarmo - nový projekt České televize   
27. 3. 2009 Matematická rovnice ČT: 2026 = ¾ z 2 500 000   
24. 3. 2009 Rada Českého rozhlasu se vážně chce soudit s koncesionáři...?   
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Systém jako systém, dyť je to fuk, hlavně když poslouží "naší" věci Stanislav  Kaucký
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Mráz neprišiel z Dušanbe Peter  Stupavský
12. 9. 2008 CSTO: Asie dostane společné jednotky rychlé reakce   
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
24. 4. 2008 Delegace slovenské armády se v Pekingu setkala s ministrem obrany Liang Kuang-lie   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2009 Z jedné náruče do druhé? Štěpán  Steiger
2. 4. 2009 G20 zklame   
30. 3. 2009 Topolánek on the Road Karel  Dolejší
27. 3. 2009 Topolánkův útok na Obamu byl začátkem předvolební kampaně   
10. 3. 2009 Jako "Východní Evropa" už jsi i na jídelníčku! Miloš  Dokulil
3. 3. 2009 Hospodářský kolaps Východní Evropy by ohrozil i Západ   
2. 3. 2009 Dahrendorfova vakcína proti nesvobodě Karel  Dolejší
1. 3. 2009 Irská vláda chce před hlasováním o Lisabonu reformu financování politických stran   
21. 2. 2009 O české výjimečnosti Karel  Dolejší
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba

Erich Fromm RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2005 Karel Marx stále straší Milan  Valach
15. 4. 2005 Marx ve stavu beztíže Martin  Škabraha
8. 4. 2005 Čím onemocněl svět podle Ruedigera Dahlkeho Stanislav  Heczko
2. 4. 2005 Smrt východu a vítězství good old boy Jiří  Dolejš
10. 3. 2005 Neujasněnost pojmů   
1. 3. 2005 Jak se bouří Fromm Bohumil  Kartous
13. 12. 2004 Český pohled na obraz Marxe u současného člověka Michael  Hauser

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
2. 3. 2009 Zločinní Češi jsou komunistickým rasistickým kontrarevolučním národem :-) Karel  Dolejší
10. 11. 2008 Krize v září 1938 a mobilizace armády Jan  Máče
30. 10. 2008 Kde je ona česká státní idea v dnešní politice ODS? Ogňan  Tuleškov
13. 10. 2008 Kritický rok 1938 Jan  Máče
29. 9. 2008 Mnichov sedmdesát let poté Richard  Seemann
22. 9. 2008 Obětí Mnichova byla i Milada Horáková Miloslav  Štěrba
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Psychologové tvrdili, že mučení obětem "nepůsobí dlouhodobé poškození"   
19. 4. 2009 Nestíhat americké agenty, kteří mučili, prý odporuje zákonu   
17. 4. 2009 Generální pardon pro loajální zloduchy Karel  Dolejší
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Japonsko RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2005 Reakce na článek pana Kechlibara: "Japonci jsou agresivní" Antonín  Líman
6. 6. 2005 Japonci jsou agresivní Marian  Kechlibar
1. 6. 2005 Jak se Japonsko brání globalizaci   
13. 4. 2005 Interpretace faktů Jan  Polívka
18. 1. 2005 Konec Citibanky v Japonsku Petr  Fiala
10. 9. 2004 Zahraniční dělníci v Japonsku se stali velkou hospodářskou silou v zemích, odkud přišli Miloš  Kaláb
22. 1. 2004 Rok Zelené opice v Číně a Japonsku   
21. 11. 2003 Suzuki, nový žák   
29. 1. 2003 Rusko a Japonsko -- čoraz viac spoločných záujmov Viktor  Kovaľov
18. 9. 2002 Severní Korea unášela japonské občany   

Německo dnes RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2009 Přesvědčivé vítězství rozumu, neboli Náboženství zůstane soukromou záležitostí a etika povinným oborem Uwe  Ladwig
27. 4. 2009 Špičky německé krajně pravicové NPD odsouzeny za rasismus   
23. 4. 2009 O neposkytovaných půjčkách, neboli O marném čekání na zestátnění finančních institucí Uwe  Ladwig
16. 4. 2009 O nebezpečí inflace a deflace, neboli O rozdílné roli politiků a ekonomů Uwe  Ladwig
18. 3. 2009 Následky amoku ve Winnenden, neboli Skvělé kšefty s iracionalitou Uwe  Ladwig
6. 3. 2009 O denním pohádkaření analytiků, aneb O zapomnění nedávno minulých dnů Uwe  Ladwig
5. 3. 2009 O zestátnění bank a subvencování automobilek, aneb O mínění většiny obyvatelstva a alternativním jednání politiků Uwe  Ladwig
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
28. 6. 2008 SME: "Ľavičiari žiadajú o ústavné preskúmanie Lisabonskej zmluvy"   
7. 4. 2006 V Budyšíně bude zítra demonstrace proti pochodu neonacistů městem   

Bolívie a Evo Morales RSS 2.0      Historie >
3. 10. 2008 Immanuel Wallerstein: Bolívie: porážka pravice Immanuel  Wallerstein
27. 9. 2008 Integračná nádej pre Latinskú Ameriku Radovan  Geist
16. 9. 2008 Brazílie: Jižní Amerika nebude tolerovat převrat v Bolívii   
16. 9. 2008 UNASUR: Moralesovi dnes mohou na pomoc přijet i armády okolních států   
27. 8. 2008 Bolívia dostala svoju zmenu Mark  Weisbrot
12. 8. 2008 Tak to vyhrál Evo Josef  Mikovec
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
6. 8. 2007 Zjednotenie jedného svetadielu Ivan  Lesay
22. 1. 2007 Bolívijský prezident Morales: rok ve funkci Simone  Radačičová
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   

Nikaragua a Daniel Ortega RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
16. 9. 2008 UNASUR: Moralesovi dnes mohou na pomoc přijet i armády okolních států   
6. 8. 2007 Zjednotenie jedného svetadielu Ivan  Lesay
20. 11. 2006 Návrat Daniela Ortegu Radovan  Geist
9. 11. 2006 Revolucionář Ortega demokraticky zvolen prezidentem Lubomír  Molnár, Štěpán Kotrba
7. 11. 2006 Daniel Ortega vyhrál prezidentské volby v Nikaragui Štěpán  Kotrba
5. 11. 2006 Nikaragua volí prezidenta, viceprezidenta a parlament   
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
30. 10. 2006 Předvolební Nikaragua Lubomír  Molnár

Ekvádor a Rafael Correa RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2008 UNASUR: Moralesovi dnes mohou na pomoc přijet i armády okolních států   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
19. 12. 2006 Prezidentské volby v Ekvádoru: další vítězství levice Simone  Radačičová
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
30. 11. 2006 Ekvádor kráča doľava Mark  Weisbrot
14. 4. 2006 WTO: Co přinese konec dubna v liberalizaci obchodu s průmyslovými výrobky? Ludmila  Štěrbová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda
17. 3. 2005 Výzva intelektuálů na podporu Kuby   
29. 11. 2004 Chile con carne   
15. 9. 2003 Zrušiť dotácie poľnohospodárstvu? Nie je to také jednoduché...   

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Česká televize pokračuje v démonizaci Hugo Chaveze Daniel  Veselý
25. 2. 2009 Neomezená volba Miroslav  Suja
17. 2. 2009 Chávez "zrychlí svou bolívarskou revoluci"   
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
27. 9. 2008 Integračná nádej pre Latinskú Ameriku Radovan  Geist
16. 9. 2008 Brazílie: Jižní Amerika nebude tolerovat převrat v Bolívii   
16. 9. 2008 UNASUR: Moralesovi dnes mohou na pomoc přijet i armády okolních států   
15. 9. 2008 Přízrak čtvrté flotily: "Táhněte k čertu, zas... Yankeeové" Štěpán  Kotrba
9. 9. 2008 Načo sú Chávezovi zbrane Dušan  Krnáč
7. 9. 2008 Rusko uspořádá vojenské cvičení u amerických břehů   

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2009 Údajní somálští piráti žalují německou vládu   
10. 10. 2008 Operace Lepra: Ukrajina dodávala tanky Keni, platila je vláda Jižního Sudánu Štěpán  Kotrba
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2009 Místo několika lodí jich připlují miliony   
31. 10. 2008 Kongo: Jak přiléváme - koupí mobilních telefonů - oleje do ohně nejkrvavější války v Africe   
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
5. 4. 2009 Severní Korea odpálila raketu dlouhého doletu   
14. 3. 2009 Japonsko možná sestřelí severokorejský satelit   
27. 6. 2008 Spojené státy se rozhodly odstranit Severní Koreu ze seznamu darebáckých států   
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek

Arktida RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2009 Nový ruský atomový ledoborec pro Arktidu   
17. 9. 2008 Medvěděv chce anektovat ruskou Arktidu   
10. 3. 2008 EU: Klimatické změny mohou vyvolat konflikt s Ruskem   
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein

Írán RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2009 Írán prý v obavě z izraelského útoku zrušil leteckou přehlídku   
22. 4. 2009 Vyhlídky americké moci William S. Lind
20. 4. 2009 Prozápadné svetlo Perzie Souheil  Ghannam
14. 4. 2009 Irán pod koloniálnym vplyvom Velkej Británie Souheil  Ghannam
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
9. 3. 2009 Lavrov: Rusko navrhuje úplný zákaz raket středního a kratšího doletu Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Obama zahájil v Teheránu "holywoodskou diplomacii"   
3. 2. 2009 Írán vyslal satelit na oběžnou dráhu   
29. 1. 2009 Obamův Bílý dům asi pošle Íránu dopis, jehož cílem je rozmrazit americko-íránské styky   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2009 Technický pokrok, který byl synonymem lidského vzestupu, se stal jeho hrozbou David  Pěcha
16. 3. 2009 Web druhé generace jako výzva i hrozba Štěpán  Kotrba
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Dva scénáře mediální civilizace, dvě vize digitalizovaného světa Petr  Sak
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek