25. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 7. 2006

Rozhlas podporuje open source formáty Ogg Vorbis a SMIL

Jedním z úkolů Českého rozhlasu jako média veřejné služby je podpora nových technologií.

Tu mu určuje zákon o Českém rozhlasu. V minulosti používal rozhlas Real audio, pak MP3 a Windows Media Audio. Potřeba integrovat audio, video i data v jednom formátu a nemuset přitom platit vysoké licenční poplatky za encodery pro uživatele připojené ke streamovému vysílání, tak jako tomu bylo u formátu Real, který rozhlas zcela opustil, přivedla jej v roce 2002 k novým technologiím na bázi open source. Ogg je otevřený, nepatentový formát pro audio, video a data, vyvíjený nadací Xiph.org jako nosič integrovaného multimediálního obsahu pro různé rychlosti přenosu. Svojí kvalitou se vyrovná formátům, jako je WMA nebo AAC plus. Ale ani WMA, MP3, MP4 a archaická MP2 se s Vorbisem co se zvukové kvality týče nemohou měřit. Ogg Vorbis umožňuje vícekanálovou komprimaci, která dovoluje komprimovat prostorovou hudbu Surround. A to je důvod, proč upoutal pozornost Českého rozhlasu, který ve studiu A má dnes největší nahrávací studio na systém prostorového zvuku 5.1 v ČR. Pro Ogg hovoří nejen poměr kvality vůči kompresi, ale především licenční podmínky. Formát Ogg Vorbis je totiž zadarmo.

Rozhlas se stal partnerem české vývojářské komunity při vývoji formátu OGG. V současné době v něm probíhá stream všech stanic ČRo.

Nejvyšší šířka pásma ČRo je 224 kbps (Vltava) až 256 kbps (D-Dur), což je zvuk v kvalitě audioCD. Rozhlas tak vychází vstříc posluchačům jak s velmi pomalým tak i velmi rychlým připojením. Na vysílání spolupracuje s akademickou sítí CESNET. Zvukový signál všech stanic ČRo přebírá z digitálního vysílání DVB-S a DVB-T kodér DarkIce , který signály zpracovává na serveru v centrále Cesnetu, která provádí jeho čtení, vzorkování (44.1 kHz, 16 bitů, 2 kanály) akódování do streamů požadovaných formátů (ogg a mp3) a toků (128 kbps a256 kbps multibitrate stereo). Hotové streamy pak vysílá na streamovací server icecast2( ekvivalent komerčnímu systému Shoutcast), který je napojen na data o vysílaném programu ve formátu xml, které obsahují jména programů a jejich stopáž. Server je zapojen do běžné sítě IPv4 i do nastupující IPv6 sítě. CartMaster, plánovací a odbavovací systém, který Český rozhlas používá, plnohodnotně podporuje perspektivní formát Ogg Vorbis již od roku 2003. Ogg Vorbis, i když jen v nízkých rychlostech, podporuje i Slovenský rozhlas.

Vysílání a přenos audio signálu ve velmi vysoké kvalitě do sítě Internet - technická zpráva CESNET ZDEZDE

Multimediální přenosy - strategie CESNET ZDE
Vysokorychlostní síť národního výzkumu a její nové aplikace - CESNET ZDEZDEZDE

Ogg Vorbis - SRo ZDE

DarkIce ZDE
IceCast2 ZDE
ShoutCast ZDE

Softwarová podpora Oggu je v přehrávačích WinAmp, Sonique, FreeAmp, v prostředí linuxu pak xmms, winamp, zinf, qcd. Vysílání ve formátech MP3 a Ogg Vorbis velmi dobře zprostředkuje také Českým rozhlasem vyvinutý "virtuální radiomagnetofon" - přehrávač iRadio.

Historie Ogg Vorbis sa začala psát v roce 1998, kdy společnosti Fraunhofer Gesellschaft a Thomson oznámily zavedení licenčních poplatků za užívání stále populárnejšieho formátu MP3 (ISO-MPEG Audio Layer-3), na který drží patent stejně jako na celou skupinu formátů MPEG. Tento krok měl za následek oddělení skupiny vývojářů pod vedením Christophera Montgomeryho, kteří započali vývoj vlastní alternativy za podpory nadace Xiphophorus Organization .

Ogg Vorbis - FAQ ZDE

Na protest zvolili licenční politiku open source. Nový formát je proto legálně volně šiřitelný bez jakýchkoliv poplatků, což předurčuje komparativní výhody oproti komerčním řešením, zejména v prostředí linuxové vývojářské komunity. Prvá stabilní verze kompresní technologie VORBIS spatřila světlo světa v létě roku 2002. Díky svým unikátním vlastnostem našel formát podporu v některých známých počítačových hrách (Doom3, Unreal Tournament, Far Cry, GTA San Andreas, Operation Flashpoint a další). Open source vývoj umožnil, že vznikly i některé velmi zajímavé modifikace tohoto formátu - například aoTuV kodek japonského vývojáře, skrývajícího se pod pseudonymem Aoyumi - AO You Me Tuned for Victory , jak tento formát nazývají nadšenci, či spíše Tuned Vorbis.

Ogg Vorbis - The Free Alternative To MP3 - Slashdot ZDE

Ogg Vorbis primárně využíva variabilní datový tok (bitrate) s možnostmi nastavení od 32 (pouze aoTuV kodek, rychlost používaná např. pro telefonní nebo GPRS spojení), až po 500 kbit/s. To umožňuje zvolení např. maximální hladiny datového toku. Pokud zrovna zvuk nevyžaduje nasazení plného bitrate, sníží jeho hodnotu a tím ušetří výslednou velikost souboru. Signál jednotlivých stanic na stránkách ČRo ve formátu OggVorbis je připravován právě touto metodou a tím šetří v některých situacích propustnost přenosové linky posluchače.

MP3 nebo Ogg? - root.cz ZDE

Ogg Vorbis - formát nové generace - pcsvet.cz ZDE
Nahradí vorbis mp3? A proč? - Underground ZDE
Drahý MP3 versus levný OGG aneb je MP3 nesmrtelný ? ZDE
Co je mp3 ZDE

Při nižším datovém toku dosahuje lepší výsledky než MP3. Dává také možnost, že v případě velmi podobné shody zvuku kanálů je zakóduje najednou a tím ušetří i velikost výsledného souboru.

Spolupráce Českého rozhlasu a akademické sítě CESNET pokračují i nadále. Nejen že počet streamovaných stanic stoupá a stoupá i počet posluchačů, spolupráce se rozšířila i na bezdrátové přenosy a videoaplikace - tak, jak pokračuje trend multimedializace elektronických médií v ČR i ve světě.

BBC - interactive content ZDE

NY Times - Learning portal ZDE
NY Times - Video on demand ZDE
NY Times - Multimedia, Audio Slide Show, podcast, Interactive Feature ZDE

Konflikt na Středním Východě - ukázka interaktivního multimediálního obsahu NY Times  PRO SPUŠTĚNÍ KLIKNI 

Způsobů, které umožňují spolupráci streamovaného videa s dalšími typy medií do podoby z uživatelova poledu integrované, je několik. Macromedia Flash a Macromedia Flash Media Server, Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL) a použití pluginů pro přehrávání videa ve spojení s JavaScriptem.

Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL) je jazyk, vydaný konsorciem W3C, který je specializovaný na multimédia. Smil zajistí integraci různých formátů (např. MP3, Real, Flash, avi atd.) do jednoho dokumentu, jejich chování a zobrazení. Umožňuje přizpůsobit prezentaci určitým vstupním parametrům. Těmi parametry mohou být: použité rozlišení a barevná hloubka nastavení zobrazení, rychlost připojení k Internetu, jazyk uživatele a další. Přehrání je možné pomocí java apletu přímo v divákově webovém prohlížeči či prostřednictvím externího programu - například Real playeru. Ten může být implementován jako plug-in ve webovém prohlížeči. Flash i SMIL pracují s animacemi v čase. Možnosti obou formátů jsou v oblasti multimediálních prezentací podobné. Nicméně SMIL má objekty, jejich vlastnosti a dráhy více pod kontrolou, výhodou je také jeho otevřenost, není třeba žádného editoru. Z hlediska jednoduchosti editace je SMIL nejlepší volbou pro jednoduchou tvorbu multimediálních prezentací.

SMIL v multimediálních projektech ČRo ZDE

SMIL - jazyk pro multimediální prezentace ZDE

Tyto vlastnosti využil Český rozhlas pro souběžé vysílání dvou videokanálů, snímajících dění v pavilónu goril pražské ZOO v rámci multimediálního projektu Odhalení, který trval téměř deset měsíců. Aplikace experimentálně umožnila sledování obou videoprogramů naráz spolu s doprovodnou ilustrační html grafikou, aniž bylo nutné zatěžovat server i přenosové trasy dalším, sloučeným videosignálem.

Multimediální technologie Odhalení - ČRo ZDE

Platformy pro multimediální přenosy - CESNET ZDE

Využití streamovaného videa ve výukových kurzech - CESNET ZDE
e-learning - CESNET ZDE

Praktické důsledky mohou být v neobvyklé kombinaci audiodat, textu a grafiky v různých formátech - pro multimediální doprovodné služby MHP digitálního multiplexu veřejné služby, případně pro speciální aplikace e-learningu či multimediálních prezentací na internetu, jakými je například portál věnovaný II. světové válce a Pražskému povstání .

multimediální mapa vývoje II. sv. války interaktivně - Český rozhlas  PRO SPUŠTĚNÍ KLIKNI 

portál II. světové války na serveru ČRo ZDE

Zatraktivnit vzělávací a informační obsah, to je jedna z mála možností, jak veřejnou službu přiblížit už na školách všech stupňů žákům a studentům. Rozhlas se může stát pomocníkem jejich profesního růstu prostřednictvím nadstandardního, nijak nezpoplatněného rozšíření výuky a mladí posluchači a diváci budou teprve pak vědět, co činí obsah média veřejné služby opravdu veřejnou službou. Tři pilíře: informace, vzdělání, zábava. Už od časů Komenského platí, že zájem nevzbuzuje šedivost, ale poutavost. Jeden obraz řekne totéž, co tisíc slov.

Související informace

Veřejnoprávní média - média veřejné služby TÉMA BL

Digitalizace sdělovacích prostředků TÉMA BL
                 
Obsah vydání       25. 7. 2006
25. 7. 2006 Jednotka dočasnosti: jeden furt Ivan Odilo Štampach
25. 7. 2006 Nelezte Americe kamsi, požadují od Blaira britští voliči
25. 7. 2006 OSN: Libanonští civilisté jsou v drastické situaci
25. 7. 2006 Po pěti letech, rozhovory o světovém obchodu těsně před zhroucením
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
25. 7. 2006 Smějí novináři porušovat zákon? Jiří  Pehe
25. 7. 2006 Nepřítel v přírodě Sandra  Wain
25. 7. 2006 Artěk 2006 Milan  Cimburek
25. 7. 2006 Rozhlas podporuje open source formáty Ogg Vorbis a SMIL Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Digitální rozkoš Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Encyklopedický tisk Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Začátek balady, konec říkanky Sylvie  Richterová
25. 7. 2006 Následky použití Jiří  Dobrovolný
25. 7. 2006 Ďalší "úspech" Bushovej zahraničnej politiky
24. 7. 2006 Somálsko -- skrytý boj o ropu Lukáš  Lhoťan
25. 7. 2006 Hraběnka Bathoryová v Praze Václav  Dušek
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
24. 7. 2006 Silicon doubler Štěpán  Kotrba
24. 7. 2006 NE základnám
24. 7. 2006 Michael  Marčák
24. 7. 2006 Abú Hamza Muhádžir: Nový vodca Organizácie al-Qá'ida v Mezopotámii Jaroslav  Drobný
24. 7. 2006 Když víra nahrazuje úsudek František  Hezoučký
25. 7. 2006
24. 7. 2006 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
24. 7. 2006 Potíže růstu -- aneb jak klamat svět Václav  Dušek
24. 7. 2006 Izraelský útok na Libanon je cestou zpět v dějinách Bohumil  Kartous
24. 7. 2006 Usmrceni na cestě do bezpečí
23. 7. 2006 Jak se česká vláda přestala bát, a začala mít ráda základnu... Jaroslav  Pour
24. 7. 2006 Libanonská kríza Frank  Simoulay
25. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2006
25. 7. 2006 Zastavte válku proti Íránu dříve, než začne!

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2006 Rozhlas podporuje open source formáty Ogg Vorbis a SMIL Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Digitální rozkoš Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Encyklopedický tisk Štěpán  Kotrba
20. 7. 2006 Lobbistická drzost Štěpán  Kotrba
17. 7. 2006 Tamtamy ČT: Na Paskvil prý se nikdo nedíval Bohumil  Kartous
15. 7. 2006 9. 9. 2009, 10.10. 2010 anebo 11.11. 2011? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2006 S tvůrci pořadu Paskvil o tom, proč skončil Bohumil  Kartous
12. 7. 2006 Šíření drbů zakázáno Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Limity svobody slova a demokracie Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Telefon mezi fotoaparátem, kamerou, rádiem i televizí Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Google nevinen   
7. 7. 2006 Berlusconiho monopol se hroutí   
7. 7. 2006 Reklama jako článek   
3. 7. 2006 Proměny volného času a zaostávání pedagogiky Petr  Sak
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba

Digitalizace sdělovacích prostředků RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2006 Rozhlas podporuje open source formáty Ogg Vorbis a SMIL Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Digitální rozkoš Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Encyklopedický tisk Štěpán  Kotrba
20. 7. 2006 Lobbistická drzost Štěpán  Kotrba
15. 7. 2006 9. 9. 2009, 10.10. 2010 anebo 11.11. 2011? Štěpán  Kotrba
13. 7. 2006 Googlování - heslo ve slovníku   
13. 7. 2006 Do rizika pay-TV   
13. 7. 2006 Televize pro mobily Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Telefon mezi fotoaparátem, kamerou, rádiem i televizí Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Google nevinen   
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
22. 6. 2006 Jihoafrická vláda cenzuruje státní televizi?   
22. 6. 2006 Kybersocialismus Milan  Valach
21. 6. 2006 Google chce šířit americké vládní informace   
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba

EBU - Evropská unie médií veřejné služby RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2006 Rozhlas podporuje open source formáty Ogg Vorbis a SMIL Štěpán  Kotrba
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
6. 2. 2004 Rozšíření programové nabídky a vylepšená televize - nebo sen? Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 Obsah, kompetence i rozpočty jsou i nadále v rukách božích Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 Kde jde o peníze, jde jen napůl o život Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Promiňte mi, že se mi malinko zvedá tlak... Václav  Kasík
3. 2. 2004 Úloha, financování médií veřejné služby a digitalizace