16. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 1. 2009

Absurdistán se představil Entropou

Nejsem znalec výtvarného umění. Kdybych viděl artefakt Davida Černého na výstavě, asi by mě příliš nezaujal, ale ani nepopudil. Nevím ani, zda jde o umění či jen řemeslný projev exhibicionismu. Jako nástroj reprezentace státu v budově Evropské komise v Bruselu mi vadí ne tolik sám o sobě, ale okolnostmi vzniku a použitím k tomuto účelu.

K vlastnímu dílu Davida Černého podotýkám tolik, že způsob ironického vyjádření o některých zemích není zrovna šťastný. Turecký záchod jako symbol Bulharska bych snad mohl přijmout, kdyby byl uveden jako dík za chování bulharských vojáků při vpádu soldatesky Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Dnes již ale sotva kdo ví, že u nás tehdy nějací Bulhaři byli, a že byli z hlediska chování k obyvatelstvu hodnoceni jako nejhorší složka okupačních vojsk. Takže jej mohu chápat pouze jako projev hrubosti a špatného vkusu autora. Necítím se povolán mu radit, nicméně pro svou osobu bych tam raději viděl buclatou láhev plisky. Rozumím tomu, že vyhlášená jakost belgických pralinek svedla autora k symbolizování této země vyzobanou bonboniérou. Daleko vhodnější by ale byla rukavice z rytířského brnění. V Belgii totiž nedávno padla vláda, když vzniklo podezření, že se pokusila o nátlak na soud ve věci rozhodování o bance Fortis. Tato rytířská země si zřejmě chrání úctu k právu železnou pěstí, a dovede zamést s politiky, kteří se odváží zacházet s právem jako s hadrem na boty. Za to jí přísluší čest a chvála. Ale právě srovnání chování belgické a české vlády ve vztahu k nedotknutelnosti práva mě vede k pochybnostem o vhodnosti způsobu, jímž David Černý charakterizuje naši vlast. Především nevidím nic groteskního na výrocích Václava Klause, jež mají dle představ autora sloužit jako nástroj české sebeironie. Není nic směšného na tom, že zkušený státník má odvahu myslet vlastní hlavou, jít proti proudu a v mnohém se dočkat toho, že se jeho kacířské názory časem dočkají uznání. Na pozadí belgického přístupu k nezávislosti justice jsem dospěl k návrhu, aby David Černý nahradil prezidentovy výroky přetékajícím sáčkem na zvratky z vybavení ČSA. Sdělil by světu, co si o své vládě a vládnoucích stranách myslí voliči, kteří přebarvili zemi na rudooranžovo, ať již přímým hlasováním nebo znechucenou neúčastí, a jimž se při sledování trapasu kolem Entropy znova zvedají žaludky.

Po troše drsného žertování a nadsázky ve stylu blízkém způsobu výtvarného vyjadřování Davida Černého, ale v každém případě bez podpory z peněz státu a soukromého sponzora zcela vážně upozorňuji na rozdíl v politické kultuře Belgie a České republiky, který je patrný na právě probíhající rekonstrukci Topolánkovy vlády. Belgická vláda padla za několik dní po provalení jejího pokusu o ovlivnění soudu, Jiří Čunek odchází za 19 měsíců po zásahu bývalých komunistických prokurátorů na jeho záchranu před hrozící obžalobou, který jako předseda vládní strany a místopředseda vlády neměl v žádném případě přijmout. Jeho kauza působila od ledna r. 2007 na vývoj důvěry voličů k vládě, stranám vládní koalice a zvláště ODS jako správkyně resortu spravedlnosti s proměnlivou intenzitou, ale vždy záporně. Na zhoubnosti jejího vlivu nemění nic ani skutečnost, že soud by patrně musel vynést zprošťující rozsudek. Později jeho případ ustoupil jiným, mediálně vděčným záležitostem, jako skandálu Vladimíra Tlustého a zvláště soustředěné palbě opozice na Tomáše Julínka. Nicméně osobní zásluha Jiřího Čunka na vzniku oranžové záplavy je nepominutelná. Mirek Topolánek zatěžování vlády jeho osobními problémy uvádí jako vedlejší důvod pro své rozhodnutí o odvolání předsedy lidovců z vlády, za hlavní udává nezvládnutí ministerstva. O něm ale veřejnost neměla po celou dobu existence Topolánkovy vlády tušení. Pokud se začala od vlády a stran vládní koalice odvracet, bylo to pouze kvůli Čunkovu trestnímu stíhání, způsobu, jakým se k němu stavěl před novináři a hlavně kvůli protiústavnímu zákroku Renaty Vesecké. Současná situace ale také potvrzuje, že předseda vlády svou roli v Čunkově skandálu nezvládl. Jistě od počátku věděl o špatném vlivu té věci na veřejné mínění, a mohl si předem vypočítat odraz ve volebních výsledcích. Přesto Jiřího Čunka ve vládě strpěl s krátkou přestávkou až do současnosti. Jenže řešení, které se našlo nyní, by jistě fungovalo i tehdy: volební preference lidovců byly tehdy stejně jako dnes na hranici volitelnosti, takže rozbití vlády a vyvolání předčasných voleb by nemohli kvůli osobním zájmům svého předsedy riskovat. Připouštím, že konec Jiřího Čunka ve vládě je pro něho osobně krutý. Jeho slibná kariéra skončila kvůli nějakému patrně nevýznamnému, špatně zvládnutému problému v jeho minulém osobním životě. To je ale riziko povolání: do vysokých stromů nejčastěji bije blesk, a kdo má kouli na nohou, nemá se vrhat do rozbouřených vln .

Na rozdíl od Belgie všichni, kdo se aktivně podíleli na manipulaci s trestním řízením proti Jiřímu Čunkovi, zatím sedí pevně ve svých křeslech. K nim dosud sebereflexe z volební porážky nedolehla, ač na ní mají lví podíl, a účet by měli zaplatit. Zůstává nevyjasněná otázka, co nebo kdo přiměl Renatu Veseckou k sebevražednému kroku, když zatím dočasná pevnost jejího postavení nasvědčuje tomu, že se mohla požadavku na záchranu vicepremiéra vzepřít bez důsledků pro svou kariéru. Ze všech vlivných osobností, o nichž se v souvislosti s akcí státních zástupců mluví, má nepříjemnosti pouze místopředseda Nejvyššího soudu ČR Pavel Kučera, který kvůli své údajné účasti na záchraně Jiřího Čunka čelí kárné žalobě, kterou na něj na popud ministra spravedlnosti podala jeho nadřízená, vzdoropředsedkyně Nejvyššího soudu CR Iva Brožová. Sama skutečnost, že byla podána kárná žaloba, je důkazem, že zásah Renaty Vesecké byl v nejlepším případě pochybný. Není také jasné, jak mohl její kroky ovlivnit Pavel Kučera, nejvýše postavený trestní soudce v republice, mezi soudci velká odborná i morální autorita, když jeho pravomoc vůči státním zástupcům či možnost ovlivnit postavení Renaty Vesecké jsou nulové. Vše nasvědčuje tomu, že kárné řízení proti němu je kouřová clona, za kterou mají zůstat skryti praví pachatelé.

David Černý jistě nemá povinnost zamýšlet se nad politickými a diplomatickými souvislostmi své tvorby. Má jako umělec právo na své vidění světa, které může být velmi odlišné od představ politiků, úředníků či právníků. Dokonce mu nelze upřít právo na svébytné žertování, zahrnující i desinformaci vládních úředníků. Pokud tedy jeho dílo vyvolalo zuřivost některých vlád a způsobilo nepříjemnosti naší diplomacii, nelze se na něho zlobit či dokonce ho volat k odpovědnosti. Nepochybná je však skutečnost, že Alexandr Vondra a jeho lidé, kteří tuto akci organizovali, projevili nebetyčnou nesvědomitost. Je-li někdo placen z peněz daňových poplatníků za řízení významné performance, která má posloužit k vytvoření příznivého dojmu mezinárodní veřejnosti o naší zemi, nemůže si dovolit nevědět předem, co se bude předvádět či nemít jistotu o autorech. Nehledě k tomu, že nesmí vybrat zhotovitele díla na vlastní pěst bez soutěže a před uveřejněním se nestarat se o to, zda autor vyhověl podmínkám zadání (pokud vůbec přesné zadání dostal). Podivná byla již propagační kampaň s heslem "Evropě to osladíme" a nesrozumitelným pohráváním s kostkami cukru, a bylo by neodpovědné dát Alexandrovi Vondrovi ještě další příležitost, aby stát tímto způsobem dále reprezentoval. Mirek Topolánek by ho měl rychle vyprovodit ze Strakovy akademie a měl by si na to obout dobře okované boty.

Je zvláštní, že podstatnou část nákladů na pořízení díla Davida Černého zaplatil soukromý investor, Zdeněk Bakala. Vlastně zaplatil vše, protože autor oznámil, že státní prostředky vrací. Důvod jeho počinu neznáme. Chtěl-li však svými penězi pomoci na svět důkazu, že vládní pojetí souboru úředních úkonů, jimiž je předsednictví Evropské unie, se stalo příležitostí ke spuštění řetězu hloupostí a projevů neodpovědnosti, a k vytváření příležitostí přiživit se, spojených s bezuzdným plýtváním penězi, jeho záměr vyšel dokonale a vynaložených prostředků nemusí litovat. Nemusí nás ani mrzet, že jediným kladným výsledkem jeho zlomyslnosti je skvělá reklama pro Davida Černého.

                 
Obsah vydání       16. 1. 2009
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů
18. 1. 2009 Ve Východní Evropě hrozí nepokoje
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
18. 1. 2009 Organizace Hamas "vyhlásila příměří v Gaze"; Izrael začal stahovat své jednotky
18. 1. 2009 Navzdory vyhlášenému zastavení palby boje pokračují
17. 1. 2009 Izrael oznámil přerušení palby v Gaze
17. 1. 2009 Izrael vyhlásil příměří v Gaze
17. 1. 2009 Zpackaná válka v Gaze William S. Lind
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima
17. 1. 2009 Jedná se o poměrně primitivní pravicovou až ultrapravicovou politickou propagandu
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
16. 1. 2009 Palachova plamenná obžaloba Josef  Švéda
17. 1. 2009 Boj proti komunismu - lehčího soupeře si režim nemohl vybrat! Miloslav  Štěrba
17. 1. 2009 Jan Palach ve světle mučednictví?
17. 1. 2009 Chudák Palach!
17. 1. 2009 Chtěl se Jan Palach stát mučedníkem? Lukáš  Borovička
17. 1. 2009 Je Palach vzorem? Čeho? Štěpán  Kotrba
17. 1. 2009 Poserkové ve 21. století Jiří  Drašnar
17. 1. 2009 Anketa k 40. výročí smrti Jana Palacha a 20. výročí revoluce Tomáš  Franke
16. 1. 2009 Bushova vláda: "Mučili jsme Katáního"
16. 1. 2009 Strategie proti terorismu musí být všestranná. Včetně hospodářských investic
16. 1. 2009 Británie se oficiálně distancuje od politiky odcházejícího George Bushe
15. 1. 2009 "Válka proti terorismu" byla chyba
16. 1. 2009 Mannichl a chuligani... Tomáš  Krček
16. 1. 2009 Budoucnost, která nebyla John Michael Greer
16. 1. 2009 Letadlo havarovalo v New Yorku a spadlo do řeky
16. 1. 2009 Nejednota - státní tradice a státní idea na Ukrajině
17. 1. 2009 Entropa jako cesta vztyčeného prostředníčku
16. 1. 2009 Co s peřím na křídlech andělů? Ivo V. Fencl
15. 1. 2009 Co by se stalo, kdyby byly v Izraeli opravdu svobodné volby Štěpán  Kotrba
15. 1. 2009 Když slyšíte, jak ti lidi řvou bolestí v nemocnicích...
17. 1. 2009 Britští intelektuálové protestují proti masakrům v Gaze
17. 1. 2009 Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan chce vylúčiť Izrael z OSN
16. 1. 2009 Stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes přijal izraelského velvyslance v ČR Yaakova Levyho
16. 1. 2009 Immanuel Wallerstein: Kronika předpověděné sebevraždy - případ Izraele Immanuel  Wallerstein
15. 1. 2009 Gaza: zranění v nebezpečí -- nemocnice Al-Quds zasažena
15. 1. 2009 Izrael zasáhl ústřední kancelář OSN pro uprchlíky v Gaze
16. 1. 2009 Za utrpením Palestinců i Židů stojí izraelská okupace Daniel  Veselý
16. 1. 2009 Prodaná svoboda, aneb Příkladná a nezmiňovaná zkorumpovanost novinářů Uwe  Ladwig
16. 1. 2009 No a co...?!? Ladislav  Žák
16. 1. 2009 Proč se státy malicherně urážejí?
16. 1. 2009 Putin o plynu v německé televizi
16. 1. 2009 Hospodárska kríza zasiahla už aj ruské vysoké školy
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu
16. 1. 2009 Petici proti vraždění v Gaze
15. 1. 2009 Smrt v Gaze
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past
15. 1. 2009 Čtyřicet let starý stín, také Palachův... Miloš  Dokulil
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
15. 1. 2009 Gaza: Jak to vidí Alan M. Dershowitz
15. 1. 2009 Společnost zakletá v politicko mediálním kódu Bohumil  Kartous
15. 1. 2009 David Černý zůstal svým uměním za branami Evropy Josef  Brož
15. 1. 2009 Země tam, země tady Oldřich  Adamec
15. 1. 2009 Euroskeptici na konci s argumenty Milan  Hamerský
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   
16. 1. 2009 No a co...?!? Ladislav  Žák
15. 1. 2009 Čím si osladíme ten průš..? Miloš  Dokulil
15. 1. 2009 David Černý zůstal svým uměním za branami Evropy Josef  Brož
15. 1. 2009 Potlesk pro křupany Ivan  David
14. 1. 2009 Něco se konečně povedlo Jan  Čulík
14. 1. 2009 Ať žije David Černý! Andrew  Stroehlein