19. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Sloboda...
19. 3. 2009

V zájmu objektivity

desáté výročí zásahu Severoatlantické aliance proti Jugoslávii (1999 -- 2009)

Virtuální realita je založena na virtuálních faktech a snažit se ji podvrátit banálními pravdami z říše reálné skutečnosti je přinejmenším pošetilé, ne-li sebevražedné.

Když už v zájmu objektivity přičinil šéfredaktor k textu Rajko Dolečka k desátému výročí zásahu Severoatlantické aliance proti Jugoslávii (1999 -- 2009) "Je načase, aby se NATO dostalo před mezinárodní soud" poznámku o tom, jak autor zkresluje četné "dokázané" skutečnosti, stojí zato připomenout názor dvou českých vyjednavačů v této věci, několika zahraničních komentátorů a samotného Miloševiče - z jeho řeči u mezinárodního soudu v Haagu. Jen z důvodu objektivity pohledu... Můžeme porovnat, do jaké míry se tyto názory liší v pohledu na FAKTA...

Jan Čulík má problém, že už v době jugoslávské války uvěřil. Uvěřil britské, velmi sofistikované a prakticky totální propagandě, které se - na rozdíl od války v Iráku - účastnila i BBC a britské liberální deníky.

A to přesto, že třeba britská vláda obvinila reportéra BBC Johna Simpsona z prosrbské zaujatosti. Nebyl prakticky nikdo, kdo by odolával. Pomocí tklivých emocionálně manipulujících příběhů "obyčejných lidí" se dá dokázat cokoliv, na rozdíl od tvrdých dat diplomatického i armádního zákulisí a analýz zbrojních dodávek. Internet byl v plenkách. Občanská žurnalistika také. Víra ve spravedlnost "těch svých" měla nejen v Británii vietnamský rozměr. Média byla na bojišti většinou embeded, nezřídka odkázána pouze na armádní tiskové zprávy. Mediální kultura nebyla na masivní propagandu zpravodajských služeb a státní administrativy připravena. Stejně jako nebyla připravena na masivní politickou manipulaci Ani v BBC. Západ začal pochybovat o cílech i prostředcích svých válek až daleko později.

V prvé řadě je třeba vyslechnout velvyslance se zvláštním posláním Jiřího Dinstbiera, který napsal knihu Od snění k realitě, vydanou Nakladatelstvím Lidové noviny (2002, ISBN: 80-7106-585-4, EAN: 9788071065852). Předposlení kapitolu, ze které je citát, uvozuje slovy Alberta Camuse "Všechno lidské neštěstí pochází z naděje." Ví proč.

Na první pohled působí kosovský konflikt jako zápas mezi autoritativní mocí, personifikovanou Slobodanem Miloševičem, a albánskou touhou po samostatném státě, které Miloševič čelí vojenskou a policejní brutalitou. Tato pravda má však mnoho dalších aspektů, které takto zjednodušená definice nemůže postihnout a už vůbec není možné na ní stavět snahy o řešení.

Jiří Dienstbier: Globální sousedství před zlomem milénia ZDE

A to byl a je Dienstbier diplomat. Přesto je jeho názor všeobecně znám. Jako druhého by stálo zato citovat dlouholetého autora Britských listů, zpravodajského důstojníka a diplomata Miroslava Polreicha. Ten byl českou vládou pověřen na Balkáně různými úkoly, včetně vyjednávání s Ibrahimem Rugovou.

26. 3. 2008 Miroslav Polreich: Kosovo: Jak československá diplomacie selhala ZDE

26. 3. 2008 Miroslav Polreich: Kosovo -- naše odpovědnost za konflikt má pokračovat uznáním ZDE
11. 5. 2007 Miroslav Polreich: Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? ZDE
31. 3. 2006 Miroslav Polreich: Vyvraždění Židů v Kosovu - "one is plenty" ZDE
22. 8. 2005 Miroslav Polreich: Dnešní oběti v Jugoslávii ZDE
6. 11. 2003 Miroslav Polreich Kosovo je "in" i přes nepochopení deníku Právo ZDE

A v rámci téže objektivity by měly Britské listy upozornit i na poměrně málo známý text projevu Slobodana Miloševiče před Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu ve dnech 31. srpna a 1. září 2004, vydaným v roce 2005 francouzským nakladatelstvím Le Oerjus, Association Vérité et Justice v autobiografické knize srbského prezidenta "Ma vérité, Le dossier caché du `génocide' de Srebrenica". Text Miloševičova projevu existuje v překladu Jiřího Řezníčka i v českém jazyce...

2005, Slobodan Miloševič: Moje pravda - text projevu před "Mezinárodním trestním tribunálem" v Haagu ve dnech 31. srpna a 1. září 2004 ZDE

Nechci přesvědčovat Jana Čulíka, že to, o čem četl v britských novinách či viděl v britské televizi, byla pravda jen napůl. Pravda převlečená za polopravdu. Nechci říkat, která polovina pravdy se vytratila. Nechci říkat, která polovina lži přibyla. Nebyl jsem tam. Na rozdíl od jiných. Měl jsem ale poměrně operativní informace z bojiště, včetně fotografií, neboť jsem v tu dobu vydával politický měsíčník. Vím, že bombardování Srbska nebylo humanitárním bombardováním. Vím, že to byla první válka o americké základny v regionu, o kontrolu ropovodné trasy, o rozbití jugoslávské ekonomiky - stejně, jako války v Iráku měly za primární cíl likvidaci ekonomického potenciálu země. Zcela určitě to není tak, jak napsal Jan Čulík v roce 1999:

... tato válka není válkou mocenskou, není válkou o rozšiřování západního vlivu na Balkán (proboha, těch několik zanedbaných albánských vesnic může být geopoliticky vysoce technologicky vyspělým Američanům zcela ukradeno!) - Západ zasahuje v Kosovu, protože pro západní civilizaci je nepřijatelné sledovat mučení a zabíjení nevinných civilistů s rukama složenýma v klíně.

7. dubna 1999, Jan Čulík: Tak jak je to vlastně s Kosovem ZDE

Západní civilizaci byli zabíjení nevinní civilisté ukradeni. Madeleine Albrightová kašlala na zabíjené. Kašle na ně dodnes. Přestava spravedlnosti má barvu hvězd a pruhů. "NATO říká bombardování nemocnice "vedlejší škody". Já tomu říkám tragédie", tvrdil v červenci 1999 Čulíkem často citovaný Robert Fisk. A byl jeden z mála britských novinářů, kteří nezblbli z totální propagandy Downing street. Ona "západní" "civilizace" počítala s vraždami a mrtvými, financovala počátek etnické nenávisti v Chorvatsku, provokovala konflikty v Srbsku a když to nestačilo, mlčky přihlížela etnickým čistkám. K srebrenickému masakru došlo , když vojáci OSN, kteří měli obyvatele bránit, je bez boje předali do rukou bosensko-srbské armády. Srbové byli přece vinni už dopředu, o obyvatele Srebrencie nešlo ale šlo o to rozbít titovskou Jugoslávii. Aby kapitalismus ve střední (východní) Evropě neměl alternativu. Aby privatizace RVHP do rukou Západu nebyla ničím narušována. Nesouhlas Srbů s diktátem z Rambouillet, ani obrana územní celistvosti Srbska na tom nemohly nic změnit.

Britský ministr obrany George Robertson se vyjádřil 11. června 1999 v Londýně, že úkolem jednotek NATO po vstupu do Kosovu bude zajistit bezpečnost srbské menšiny. Lord David Owen, který vedl mírová jednání v Bosně, o jednání v Rambouillet prohlásil v pořadu "As it Happens", CBC, 7. června 1999, že to byla diplomatická katastrofa a že kdyby Západ jednal jinak, mohlo dojít k dohodě a nikoli k bombardování. O úmyslu a nikoliv selhání mluví i Miroslav Polreich. Na samém počátku konfliktu vnikly rozpory mezi americkou CIA a německou zpravodajskou službou BND kvůli tomu, že Německo otevřeně podporovalo nejen Kosovskou osvobozeneckou armádu, ale hlavně chorvatské nacionalisty. Kohokoliv, kdo mohl oslabit hegemonii Srbů. Některé historické porážky se neodpouštějí. Pak se CIA přidala a cvičila spolu s americkými speciálními jednotekami Delta Force v táborech v Albánii špiony z UCK. Britské zvláštní jednotky SAS měly na území Kosova také své lidi, kteří ukazovali spojeneckým letadlům, kam mají vrhat bomby...

Americké priority v období po rozložení Sovětského svazu byly poprvé jasně definovány v plánovacím dokumentu Pentagonu, který byl začátkem devadesátých let prozrazen listu New York Times. Je citován v deníku International Herald Tribune z 9. března 1992. Hlavním americkým strategickým cílem je, argumentovali vojenští plánovači, udržet si svou globální nadvládu hájením zájmů ostatních vyspělých průmyslových zemí a "odradit je, aby se snažily stavět se proti našemu čelnému postavení či zvrátit existující politický a hospodářský pořádek". Masakr v Račaku jako casus belli Miloševičových zločinů byl posléze odhalen jako podvod; 'Operation Horseshoe' byla brzy odhalena německým generálem Loquaiem jako fabrikace německých zpravodajských služeb. Operaci popsal i Čulíkem často odkazovný Guardian. Bosňácká divize SS (Waffen SS Division Handschar) a albánská divize SS (Waffen Gebirgs Division der SS Skandenberg) se do Bosny a Kosova vrátily v "demokratické" podobě. Když bylo vše odhaleno jako lež a manipulace, nikoho to už v "západních" médiích nijak zvlášť nevzrušovalo. Teprve po válce jsme se dozvěděli, že granát na sarajevské tržiště vypálili sami muslimové, aby ho mohli použit v propagandistické válce proti Srbům. Miloševič byl přece "zločinec". Miloševiče postavili v Haagu před soud za válečné zločiny, kterých se dopustil, když bránil svou vlast před agresorem. Ač nebyl nikdy odsouzen, je mrtev. Ti praví zločinci ale žijí. A vládnou.

Technická poznámka: Byl bych nesmírně rád, kdyby příště Jan Čulík, byť šéfredaktor, nehovořil ve svých poznámkách jménem celé redakce (RED), ale pouze jménem svým (JČ).

15. 10. 1998 Je přijatelná diplomacie mezinárodních leteckých útoků? ZDE

18.2.2002 (13. 11. 2000), Josef Fronek: Smrtonosná sémantika humanitárních válek 12
5.2.2002, Josef Fronek : Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit ZDE

19. 5. 2008 Uloupené Kosovo: Nesnesitelně špatný dokument pro koho? ZDE

23. 3. 2008 Štěpán Kotrba: Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie ZDE
1. 7. 1998, Jiří Jírovec: Lekce z Kosova ZDE

Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu

Odkazy na výběr více než 360 článků, publikovaných v BL o válce v bývalé Jugoslávii do 29. 8. 2001 ZDE

Odkazy na články o válce v Kosovu po 1. 9. 2001 ZDE
                 
Obsah vydání       19. 3. 2009
19. 3. 2009 Systém jako systém, dyť je to fuk, hlavně když poslouží "naší" věci Stanislav  Kaucký
19. 3. 2009 Vatikán se pokusil uklidnit kontroverzi o kondomech
19. 3. 2009 Revoluce je možná, jen chtít! Milan  Valach
19. 3. 2009 "Demokratická výzva" svolává valnou hromadu
19. 3. 2009 Není frakce jako frakce Pavel  Pečínka
19. 3. 2009 Michael  Marčák
19. 3. 2009 Prodavač vyhodil Angličanku z polského obchodu v Yorkshiru
19. 3. 2009 Jak církev ohlupuje věřící: důvody pro nepřijatelnost antikoncepce Štěpán  Kotrba
19. 3. 2009 Česká televize pokračuje v démonizaci Hugo Chaveze Daniel  Veselý
19. 3. 2009 Ten pořad ČT byl objektivní František  Řezáč
19. 3. 2009 Prohra vlády: stáhla radarové smlouvy
19. 3. 2009 V zájmu objektivity Štěpán  Kotrba
19. 3. 2009 Nebudeme šířit ničí propagandu, ani propagandu prosrbskou Jan  Čulík
19. 3. 2009 Kosovská válka ve zpětném zrcátku Karel  Dolejší
19. 3. 2009 Žádné spáchané zločiny nemohou ospravedlnit bombardování Jugoslávie
19. 3. 2009 Drzostí bylo uznání Kosova
19. 3. 2009 Nový rozpočet Ruska: 1600 miliard rublov proti krízi
19. 3. 2009 Dva různé případy autocenzury, neboli Kšeft přece není všechno Uwe  Ladwig
18. 3. 2009 Papež cestuje do Afriky Štěpán  Kotrba
19. 3. 2009 Podkarpatská Rus jako dar Sovětskému svazu za vše ...
19. 3. 2009 Zpráva o budoucnosti Salvadoru
18. 3. 2009 Proč je Avigdor Lieberman tím nejhorším, co se mohlo stát Blízkému východu
18. 3. 2009 Když mlaskáte, tak méně hlasitě! Miloslav  Štěrba
18. 3. 2009 Pane Juste, spletl jste si dveře Václav  Hála
18. 3. 2009 Kopání do sudetských Němců? Petr  Nachtmann
18. 3. 2009 Krásná nová změna... jako ta stará, pro změnu Karel  Dolejší
18. 3. 2009 Obě sporné výškové stavby na Pankráci žalovány u soudu Petr  Kužvart
19. 3. 2009 Štěpán Kotrba upozorňuje na "aktivismus" Petra Kužvarta Štěpán  Kotrba
19. 3. 2009 Petr Kužvart: "Štěpán Kotrba je konzistentní"
19. 3. 2009 Lobbistická práce developerů?
18. 3. 2009 "Nebylo by problémem vytvořit internetové stránky"
18. 3. 2009 Globalizace kultury - stále hlubší dopady na myšlení lidí i na politiku Boris  Cvek
18. 3. 2009 Propusťte kubánské vězně svědomí, vyzývá Amnesty International
18. 3. 2009 Pokrytectví církve Boris  Cvek
18. 3. 2009 I spravedlivý obchod na rozcestí? Jiří  Silný
18. 3. 2009 Magistrát zahájil novou vlnu změn územního plánu
18. 3. 2009 Širší kontext rozhodnutí v kauze "soudní mafie" Ivan  Brezina
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Nebudeme šířit ničí propagandu, ani propagandu prosrbskou Jan  Čulík
19. 3. 2009 Kosovská válka ve zpětném zrcátku Karel  Dolejší
19. 3. 2009 Objektivita britských novinářů byla, je a nejspíš i bude výsledkem svobodného chování   
19. 3. 2009 V zájmu objektivity Štěpán  Kotrba
11. 3. 2009 "Bombardování režimu": O "válce dvou penisů" Jan  Čulík
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
11. 9. 2008 Chorvatsko prý prodalo Íránu ruský protivzdušný systém S-300 Karel  Dolejší
2. 9. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Část 2. Daniel  Veselý
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
17. 7. 2008 The Economist: Bude prezident Bush po odchodu z funkce postaven za své zločiny před soud?   
17. 6. 2008 Na Bělehrad! Ladislav  Fanta
9. 6. 2008 Schwarzenbergův zájem o lidská práva pouze účelovou pózou? Kateřina  Konečná