25. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 2. 2009

Neomezená volba

Hugo Chávez tentokrát podle očekávání prosadil změnu venezuelské ústavy, a tak může i po roce 2013 bojovat za svoji bolívarovskou revoluci a „socialismus 21. století“. Je složité postavit se aspiracím venezuelského prezidenta. Tento muž se za poslední desetiletí stal neoddiskutovatelným lídrem nejen venezuelského lidu, ale stanul i v čele indigenizačního procesu v zemích Latinské Ameriky a v neposlední řadě převzal i pomyslné žezlo „krále“ antiamerikanismu od svého velkého vzoru Fidela Castra. Zhodnotit objektivně výsledky práce tohoto politika a vojáka je opravdu nesnadný úkol.

Hugo Chávez tentokrát podle očekávání prosadil změnu venezuelské ústavy, a tak může i po roce 2013 bojovat za svoji bolívarovskou revoluci a „socialismus 21. století“. Je složité postavit se aspiracím venezuelského prezidenta. Tento muž se za poslední desetiletí stal neoddiskutovatelným lídrem nejen venezuelského lidu, ale stanul i v čele indigenizačního procesu v zemích Latinské Ameriky a v neposlední řadě převzal i pomyslné žezlo „krále“ antiamerikanismu od svého velkého vzoru Fidela Castra. Zhodnotit objektivně výsledky práce tohoto politika a vojáka je opravdu nesnadný úkol.

V propagační brožurce, která je součástí kampaně „Volba bez omezení“, kterou jeho sympatizanti distribuují po celém světě, jsou shrnuty některé hlavní úspěchy Chávezovy vlády. Tak například extrémní chudoba se snížila z 17,1 % na 7,9 %. Předškolní i školní docházka se zvýšila ze čtyřiceti na sedmdesát procent. Vzrostlo zastoupení žen ve státní správě, když například čtyři ženy jsou zastoupené v čele Nejvyššího soudu, Generální prokuratury, Národního volebního výboru a Národního shromáždění. Míra dětské úmrtnosti klesla z 27 na 14 případů z 1000 narozených dětí. Přístup k pitné vodě vzrostl z osmdesáti na devadesát dva procent. Snížil se koeficient nerovnoměrnosti bohatství v rodinách, vzrostla průměrná délka života, snížila se nezaměstnanost, vzrostla oficiální zaměstnanost oproti té neoficiální, zkonsolidoval se důchodový systém, vzrostla spotřeba potravin o 170 %, země poskočila i na řebříčku lidského rozvoje OSN, atd.

Ne že by bolivarovská revoluce byla perfektní. Venezuela je i po deseti letech vlády plukovníka Cháveze zemí s nejnižší mírou bezpečnosti v regionu, její ekonomika není diversikována, růst HDP byl nižší než se očekávalo, inflace označována i jako daň chudých, byla nejvyšší v regionu, soudní moc nejednou prokázala svoji submisivitu ve vztahu k moci výkonné. Jak je vidět je opravdu nesnadné zhodnotit v několika větách dopad, který má Chávezova politika na široké segmenty lidského života venezuelského lidu, například v poskytování státních služeb tam, kde desítky let žádné služby i díky neoliberální politice předešlých vlád neexistovaly.

Faktem je, že před Chávézem a výsledky jeho revoluce stojí v současné době různorodá a rozhádaná opozice, bez lídra a jasné alternativy vůči současné vládě, která navíc v důsledku současné světové hospodářské krize ztratila i svoji ideologickou vlajku v podobě kapitalistického neoliberálního systému.

Protichávezovská opozice, která s Chávézem prozatím prohrála dvanáct voleb a referend z třinácti, se o převzetí moci pokusila i státním převratem (2002), ochromením naftového průmyslu země pomocí vyvolávání stávek, bojkotem voleb do parlamentu, atd. Jediný úspěch, který opozice zaznamenala, byl před dvěma lety, kdy Chávez vsunul legislativní návrh o možnosti neomezené volby do ambiciózního plánu ústavní reformy, ve které kromě jiného navrhoval i několik moderních progresivních změn, například 36 hodinový pracovní týden. V té době se však nemluvilo o jiném, než o neomezené volbě. Opozice tehdy ještě před světovou hospodářskou krizí referendum velmi těsně vyhrála. Chávez situaci zanalyzoval tak, že venezuelský lid ještě nebyl „dostatečně zralý“ na rytmus přechodu od kapitalismu k „socialismu 21. století“ a jako správný voják po porážce takticky zkonsolidoval svoji moc na nižších úrovních, spustil ohromnou kampaň, a když cítil, že podmínky jsou pro něj příznivé, rozhodl se pro další bitvu ve válce o moc. Mezitím obměnil svůj kabinet, soustředil se na obecní, městské a provinční volby z listopadu minulého roku, a aby uklidnil své „kritiky“ zmírnil dokonce i konfrontační, antiimperialistický tón svých projevů. Usmířil se se španělským králem a po diplomatické krizi vyvolané kolumbijským bombardováním základen FARC na území Ekvádoru zlepšil politické i ekonomické vztahy se svým sousedem Kolumbií.

Chávez však paradoxně před referendem obhajoval institut neomezené volby volebním systémem, který je v západoevropských zemích. Ten je podle něj v podstatě systémem neomezené volby. Je pravdou, že za jistých okolností může třeba i v demokratickém Česku vládnout jedna osoba třeba až do smrti. A náš systém politických stran včetně volby prezidenta toto opravdu umožňuje.

I zde bohužel platí argumenty venezuelské opozice, že zbavit někoho moci v takhle nastaveném systému, při možnosti všemožné manipulace s demokratickými nástroji je velice obtížné, neřkuli nemožné v případě, že dotyčná osoba se sama nechce moci vzdát. Chávez by nakonec ve snaze o udržení moci mohl být mnohem rafinovanější, protože fíglů, jak lze obejít institut omezené moci, je opravdu mnoho.

Například v Argentině po svém manželovi Nestoru Kirchnerovi celkem pohodlně převzala moc v zemi jeho manželka Cristina Fernandez Kirchnerová. Její muž se mezitím jako předseda největší strany v zemi PJ věnuje konsolidaci své moci ve straně tak, aby v případě, že o to budou on nebo jeho polovička stát, mohou pohodlně vládnout zemi minimálně dalších několik volebních období.

Rovněž v Rusku si Medveděv s Putinem můžou přehazovat moc třeba do nekonečna.

Vraťme se však do Venezuely. Z pohledu přežití bolívarijské revoluce je znovuzvolení Cháveze i po roce 2013 v podstatě nevyhnutelné. Chávez je totiž paradoxně silnou, ale zároveň i slabou stránkou bolívarovské revoluce, protože je v současné chvíli v podstatě nenahraditelný. Charismatický Chávez nemá bratra jako Fidel Castro nebo politicky angažovanou manželku jako Nestor Kirchner. A dokonce nemá ani svého Medveděva, takže po jeho odchodu z čela země by byl osud jeho bolívarovské socialistické revoluce značně nejistý.

To, že nezajistil svého následovníka a pokračovatele v započatém díle bolívarijské revoluce je jedna z věcí, kterou mu vyčítají i jeho příznivci. Na závěr je potřeba konstatovat, že ani institut neomezené volby nezajistí Chávezovi nekonečné prezidentství, protože o každé další funkční období bude muset bojovat ve svobodných a demokratických volbách a navíc i on je pouhý smrtelník.

                 
Obsah vydání       25. 2. 2009
25. 2. 2009 Dokáže EU zabránit státním bankrotům svých členů?!? Ladislav  Žák
25. 2. 2009 Nedělá se nic, zatímco (středo)východní Evropa hoří
25. 2. 2009 Nevydrží EU ani sebemenší zatěžkávací zkoušku? Jan  Čulík
25. 2. 2009 V Amsterodamu havarovalo turecké letadlo
25. 2. 2009 Poplach mezi otrokáři
25. 2. 2009 Ryk agentur Milan  Daniel
25. 2. 2009 Kdy už se Německo zbaví svých důchodců, zatraceně? Karel  Dolejší
25. 2. 2009 Neuvěřitelná argumentace Lukáše Neterdy Jan  Čulík
25. 2. 2009 Za své Lukáš  Neterda
25. 2. 2009 Gastarbajtři všech zemí, vciťte se Tomáš  Koloc
24. 2. 2009 Cizinci nejsou našimi otroky Milan  Daniel
24. 2. 2009 Nepřesvědčivá argumentace šéfradaktorova maskovaná náhubkem morality Štěpán  Kotrba
24. 2. 2009 Všechna řešení jsou špatná Boris  Cvek
24. 2. 2009 ČR chce řešit svůj problém na úkor jiných
24. 2. 2009 To čeští politikové udělali z lidí zboží na prodej
24. 2. 2009 Etnická čistka pracovního trhu aneb Při loupání cibule Karel  Dolejší
24. 2. 2009 "Za prácu som dostával zaplatené menej, než som mal, ale teraz už tam nepracujem, takže sa s tým nedá nič robiť."
24. 2. 2009 Britská vláda přistěhovalcům pomáhá získat legální mzdu Jan  Čulík
23. 2. 2009 Je článek Štěpána Kotrby skutečně signálem, kam se teď vydá česká politika? Jan  Čulík, Karel  Dolejší, Tomáš  Koloc, Bohumil  Kartous, Jan  Sýkora
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák
25. 2. 2009 Počet východo (středo?) evropských přistěhovalců do Británie klesl o 40 procent
25. 2. 2009 Hledání genetických příčin finanční krize
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti obětí nigerijských podvodníků
25. 2. 2009 Boj proti terorismu "znamená konec soukromí"
25. 2. 2009 Facebook a Bebo infantilizují lidskou mysl
25. 2. 2009 Otázka z jiného světa Ivan  Sommer
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby
25. 2. 2009 Novináři vytahují skandály selektivně, jiné ignorují Petr  Nachtmann
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu
25. 2. 2009 Odpůrci Rady ČRo vyhlašují na 25. února "Vítězný únor nad Radiem Wave"
25. 2. 2009 Kotrbovy útoky na neziskové organizace jou nespravedlivé Antonín  Konečný
25. 2. 2009 Čistka v pražské Obci spisovatelů Jan  Čulík
25. 2. 2009 Státní a krajský "žraločí fond" a "Rent to Buy" program pro zaměstnance Vít  Klíma
25. 2. 2009 Neomezená volba Miroslav  Suja
25. 2. 2009 Služby státní správy občanům prostřednictvím digitálního televizního vysílání
25. 2. 2009 Česká republika versus baba mastičkářka Bushka Bryndová
25. 2. 2009 Bože, ochraňuj nás před senátory! Miloslav  Štěrba
25. 2. 2009 Chomutovská exekuce: Jedna nula pro zajíce
24. 2. 2009 John Michael Greer a současná civilizační krize Jindřich  Kalous
24. 2. 2009 Koho zajímají starosti majitelů domů? Ladislav  Jakl
24. 2. 2009 Sněhu je stále dost, jako sobectví Stanislav A. Hošek
24. 2. 2009 Eastern Europe se skutečně do češtiny překládá jako "Střední Evropa" Juraj  Slabeycius
31. 1. 2009 Hospodaření OSBL za leden 2009

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Neomezená volba Miroslav  Suja
17. 2. 2009 Chávez "zrychlí svou bolívarskou revoluci"   
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
27. 9. 2008 Integračná nádej pre Latinskú Ameriku Radovan  Geist
16. 9. 2008 Brazílie: Jižní Amerika nebude tolerovat převrat v Bolívii   
16. 9. 2008 UNASUR: Moralesovi dnes mohou na pomoc přijet i armády okolních států   
15. 9. 2008 Přízrak čtvrté flotily: "Táhněte k čertu, zas... Yankeeové" Štěpán  Kotrba
9. 9. 2008 Načo sú Chávezovi zbrane Dušan  Krnáč
7. 9. 2008 Rusko uspořádá vojenské cvičení u amerických břehů   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
3. 12. 2007 Chávezova reforma Alžbeta  Bóriková
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
6. 8. 2007 Zjednotenie jedného svetadielu Ivan  Lesay
24. 7. 2007 Bělorusko chce dodat zbraně Chavezovi - za miliardu dolarů Štěpán  Kotrba
17. 7. 2007 Jak přelstít Chaveze: RCTV zase vysílá Fabiano  Golgo