13. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
generál a bývalý  náčelník NATO (1999--2000) Wesley  Allison  Clark
15. 2. 2009

VÁŠNIVÝ PROTEST ŠTĚPÁNA KOTRBY:

ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince

První, úvodní den sjezdu ČSSD, připraveného jako prezentace jednoty strany před evropskými volbami, proběhl klidně. Nacvičené projevy, odladěná gesta, vymyšlené pointy. Oranžová světla. Kuřecí soté s rýží. Delegáti naslouchající, bavící se, tleskající, kouřící, mlčící. Nic nového, řeknete si. Nuda. Tmelení jednoty před tvrdým, nesmiřitelným volebním střetem s ODS. Optimistický, až triumfalistický kruh okolo Paroubka. Omluvený Fico. Prý z pracovních důvodů. Nicméně jeden z mezinárodních hostů jakoby přiletěl z jiného světa. A taky že ano. Americký generál a bývalý náčelník NATO (1999--2000) Wesley Allison Clark. Muž, který nechal v roce 1999 bombardovat Bělehrad. Muž, který byl osobně zodpovědný za výběr konkrétních cílů. Muž, který jako vrchní velitel NATO řídil bombardování Jugoslávie. Teď z tribuny sjezdu ČSSD poděkoval za přijetí amerického radaru. "Jsem velmi rád, že čeští lidé, lidé ve střední Evropě, přijali iniciativu USA k protiraketové obraně." Poděkoval za solidaritu se Spojenými státy. Přesto, že americký radar v Brdech i americké vojáky v Česku dvě třetiny občanů odmítají. Přesto, že americký radar i americké rakety odmítla ČSSD. Provokace nebo drzost? Nespletl si poradce Demokratické strany USA místo, partaj i dobu? V Americe prý nastává "velmi nadějná doba", řekl totiž americký jestřáb.

12. března 1999 vstoupila Česká republika do NATO. 24. března začalo bombardování Bělehradu jednotkami NATO - Operation Allied Force. Ačkoliv byla tato operace NATO vydávána za akci "mezinárodního společenství", byla porušením Charty OSN i vlastní charty NATO. Deklarovaný důvod celé operace pak byl zpochybněn mimojiné knihou německého brigádního generála ve výslužbě Heinze Loquaie publikované v dubnu 2000, která podává svědectví o tzv. operaci Koňská podkova a jejím zneužití jako casus belli pro bombardování Jugoslávie. Generál Wesley Clark prohlašoval, že NATO útočí na vojenské cíle. Byly ale bombardovány i civilní objekty jako elektrárny a trafostanice, automobilka Zastava v Kragujevaci, továrna na elektrospotřebiče Sloboda v Čačaku, rafinérie v Novim Sadu, továrny na umělá hnojiva v Pančevu a mnoho dalších závodů. Bylo provedeno několik útoků na města i vesnice, kde se nenacházeli ani příslušníci jugoslávské armády, ani tam nebyla žádná vojenská výroba. ... Předpokládaná výše škod na jugoslávské ekonomice se pohybuje kolem částky 30 miliard dolarů. Celkové číslo obětí bombardování nebylo oficiálně oznámeno, nicméně jugoslávská strana uvádí odhady 1200 až 2500 mrtvých a kolem 5000 zraněných.

Operace Spojenecká síla - Wikipedie ZDE

9. -11. dubna 1999, krátce poté, měla ČSSD v Praze také sjezd. XXIX. Tehdy delegáti shromáždění ve Veletržním paláci ostře odmítli politiku své vlastní, sociálně demokratické vlády Miloše Zemana. Tehdy čelil ministr zahraničí Jan Kavan rozhořčeným, vášnivým reakcím od mikrofonů sjezdu. Tehdy mu připomínali delegáti srbskou krev na rukou a v přímém internetovém přenosu sjezdového jednání do celého světa, ze kterého citovaly i zahraniční agentury, vyjadřovali stud za nedobrovolné spojenectví s americkými vrahy. Tehdy Kavan musel během dvou hodin odpovědět jediným myslitelným způsobem - přehodnotit vládní zahraniční politiku a změnu ohlásit ještě ze sjezdové tribuny. Tehdy delegáti odmítli americkou válku na Balkáně, válku Madeleine Albrightové. Tehdy se předseda vlády Miloš Zeman choval jako americký sluha, a to i vůči svým ministrům. Tehdy se delegáti chovali jako opravdoví sociální demokraté. Jako levicová strana.

Teď se delegáti chovali jako ovce. Co se to stalo za deset let s českou sociální demokracií?

Ptal jsem se Srba Jaroslava Foldyny, co říká drzosti amerického generála, který mluvil o solidaritě zemí NATO při naplňování její afghánské mise. Co říká té drzosti, které delegáti zatleskali. Foldyna byl před deseti lety nejvášnivějším obhájcem Srbska. Je odpůrcem americké politiky a amerického radaru. Teď bezmocně sledoval pódium a nuceně vtipkoval, že po Clarkovi hodí botou. Když Clark domluvil, ptal jsem se ho, kde má botu. V ruce žádnou neměl. Bylo mu do pláče. "Myslím, že za agresi vůči Jugoslávii by se měl zodpovídat v Haagu, než na sjezdu ČSSD," řekl Foldyna. Botou nakonec po Clarkovi nehodil nikdo. Taková je česká holubičí politika.

Ptal jsem se bývalého ministra zahraničí Jana Kavana, se kterým jsem se ostře střetl v roce 1999, když jsem na protest proti souhlasu ministrů sociální demokracie s bombardováním Jugoslávie sepsal a mezi delegáty rozšířil k podpisu dopis tehdejšímu jugoslávskému velvyslanci, básníku Djoko Stojićićovi s omluvou všech slušných Čechů za vybombardovaný Bělehrad. Psal jsem ho tehdy za sebe a za ty členy redakce mnou vydávaného listu, kteří sdíleli nechuť válčit za Německo, Spojené státy a albánskou mafii ve špinavé válce proti srbskému národu.

31. 1. 2003, Štěpán Kotrba: Dopis jugoslávskému velvyslanci: omluva českých sociálních demokratů za bombardování Srbska ZDE

Tehdy, v roce 1999, mne Kavan obvinil z politického romantismu. Z diletantismu. To byl ministrem zahraničí, který se snažil o diplomatické řešení, přestože k němu už nebyl prostor. To byl ministrem zahraničí vlády, jejíž předsedovi Miloši Zemanovi jsme nechali na sjezdovou tribunu vzkázat, že necháme kabinetu vyjádřit nedůvěru za nepřijatelnou zahraniční politiku. Nicméně se Kavan tenkrát slušně a čestně omluvil za to, že nemůže podepsat onen dopis, neboť je jako ministr vázán kolektivním usnesením vlády. Poslal mi ale své náměstky se slovy, že oni oním usnesením vázáni nejsou... A ti podepsali. I tak se dá diplomaticky vyjádřit postoj. Kompromis se v té emocemi rozjitřené chvíli hledal stejně těžce v sále, jako v předsálí. Nicméně se našel a hledat ho tehdy se snažil jak Kavan, tak i Zaorálek a Foldyna. Teď to byl bývalý ministr zahraničí, který si trpce stěžoval. Diskuze k vystoupení se totiž nevedla. Kompromis se nehledal. Delegáti byli postaveni před hotovou věc. Nebylo možné reagovat jinak, než hosta z temné strany světa z příšeří sálu vypískat. Nebo mlčet. Bývalý ředitel zeměkoule, předseda Valného shromáždění OSN, ke sjezdu mluvit nemohl. K vypískání generála Wesleyho Clarka nenašel ani Foldyna, ani Kavan, ani jiní delegáti odvahu. Zapomněli? Změnili se? Rezignovali? Myslím, že ne, nicméně v tu chvíli mlčeli.

Jednotliví sociální demokraté ovšem protestovali proti americké politice jindy - třeba při vyhlášení Kosova samostatným státem a jeho uznání českou vládou. Kriticky se k tomuto kroku schwarzenberské diplomacie vyjádřila i ČSSD. Tentokrát ale v opozici. Rozumné a lidské řešení nelehké a tragické situace se nenašlo, protože u moci byli ti, kteří vždy nadržovali Američanům a tím i Albáncům, oněm přátelským zkurvysynům, jak spojence USA nazval kdysi jeden významný americký politik. Pro byl Vondra. Schwarzenberg. Proti byl kupodivu Klaus. Proti byl i Zaorálek. Za chyby vlády se platí opozicí. Za chyby zahraniční politiky se ale platí válkou. Čest, spravedlnost a mezinárodní právo jsou totiž v tomto postmoderním světě méně, než síla - bombardéry a tanky. Za prohru ve válce se platí pokořením. Srbsko bylo donuceno zaplatit. Kosovo a Metochie nicméně je a zůstane pro mnoho Čechů i nadále Srbskem. A tak to bude, ať už administrativní hranice povedou kdekoliv. Odpor vůči nespravedlnosti vždy byl a je silnější, než tanky. A budoucí Evropa nezná hranice, ani železné opony.

24. 5. 2008, Štěpán Kotrba: Otevřený dopis srbskému velvyslanci: Kosovo je Srbsko - navzdory české vládě národní zrady ZDE

Kavan je dnes bezmocný. Zaorálek evidentně zaskočený. Paroubek soustředěný pouze na souboj s ODS a na Lisabonskou smlouvu, kterou evropská levice odmítá a evropští liberálové vítají. Nicméně ve svém projevu na sjezdu za klíčový moment současné politiky ČSSD označil předseda ČSSD i odmítnutí amerického radaru. "Rozhodujícím poselstvím bylo záporné stanovisko k umístění amerického radaru v České republice a závazek nedopustit další oklešťování sociálního státu vládní politikou. ", konstatoval Paroubek . Během svého vystoupení bilancoval předseda zahraniční politiku ČSSD několikrát a pokaždé neopomněl zmínit americký radar:

Proti vládnímu kontroverznímu řešení naší bezpečnosti vycházejícího z bilaterální smlouvy mezi ČR a USA o umístění amerického radaru na našem území, jsme postavili koncept jištění bezpečnosti země vycházející z širšího kolektivního konsensu v rámci NATO, EU a na multilaterálním globálním základě. Reagovali jsme také kriticky na uznání nezávislosti Kosova proti vůli Srbska, jež jen sotva uklidní situaci na Balkáně, odstraní rizika etnických konfliktů v této oblasti a navíc zakládá nebezpečný precedens pro vytváření konfliktních separatistických aktivit v jiných rizikových částech světa. Tyto obavy se zjevně potvrdily v rusko-gruzínském konfliktu, ve kterém jsme vládu důsledně nabádali, aby postupovala s rozvahou při hledání jeho příčin a možných řešení a nezastávala jednostranné postoje. ...

...Proto se i obsah zahraniční politiky ČSSD zcela principiálně liší zejména od zahraniční politiky Občanské demokratické strany a jí vedené vlády, která je založena na nebezpečném, krajně zjednodušujícím a hlavně zcela falešném názoru rozdělování světa, na "jedině správný svět budovatelů radarů a raketových sil" a "zásadně chybný svět" těch, kteří chtějí mír, konsensus a dialog a jsou přesvědčeni, že žádný národ ani stát či jejich uskupení nejsou povoláni k tomu, aby jiným vnucovali své představy a že politické a vojenské rozdělní na Západ a Východ je jednoznačnou relikvií minulosti. Jsme proto jednoznačně proti vybudování amerického radaru, jenž ve svých důsledcích by byl jen dalším příspěvkem k narůstání napětí mezi Evropou a USA na jedné straně a Ruskem na straně druhé. Základ své mezinárodní síly spatřuje ČSSD ve svém členství v Evropské unii. Toto členství je přes všechny současné potíže EU a přes mnohou a zcela oprávněnou kritiku metod bruselské administrativy nejvýznamnějším a nejúspěšnějším ekonomicko-sociálním projektem světa, založeným na konceptu moderního sociálního státu. ...

Umístění prvků protiraketové obrany na území ČR: V této otázce se ČSSD opírala jak o výsledky průzkumů veřejného mínění, tak i o výsledek vnitrostranické diskuse, které hovořily jasně -- většina obyvatel České republiky je proti umístění radaru USA na našem území a stranická základna se vyjádřila více než jasně - 98,4% členů ČSSD je proti umístění radarové základny na území ČR; 96,9% členů je pro vyhlášení celostátního referenda; 96,8% členů ČSSD si myslí, že by v této otázce poslanci a senátoři zvolení za ČSSD měli hlasovat jednotně v souladu s většinovým stanoviskem ČSSD. Ankety se zúčastnilo celkem 629 místních organizací strany, což je zhruba polovina všech MO ČSSD. Postoj ČSSD byl mnohokrát diskutován jak s velvyslancem USA, tak i s generálem Henrym Oberingem, který za tímto účelem několikrát navštívil Prahu a delegace ČSSD se s ním sešla i během své návštěvy v USA.Stanovisko ČSSD k vybudování radaru na území ČR zůstává neměnné. ČSSD jej nepokládá za nezbytné z hlediska bezpečnostních zájmů země.

Uznání nezávislosti Kosova: ČSSD opětovně vyzývala vládu Mirka Topolánka, aby otázku uznání nezávislosti Kosova pečlivě projednala s opozicí a ve svých závěrech se neunáhlovala. Nicméně vláda jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova přijala a nepostupovala tak v souladu s usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, ve kterém stojí, že řešení statutu Kosova musí být v souladu s mezinárodním právem, musí vycházet z rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244 a rovněž Závěrečného aktu, Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (Helsinky 1975). ČSSD zastávala názor, že jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova je krok předčasný a neodpovědný. Nepovede ke zvýšení stability na Balkánu a posílení evropské bezpečnosti. ...

Rusko-gruzínský konflikt: Situaci v Gruzii hodnotila ČSSD jako velmi složitou a nesouhlasila s jednostranným vnímáním konfliktu prosazovaným vládou České republiky. Svalování viny za zahájení konfliktu jen na jednoho účastníka (ať už Rusko, nebo Gruzii) rozhodně nepřispívá k mírovému urovnání a jen zvyšuje napětí mezi EU, USA, NATO a Ruskem. Situace na Kavkaze byla do značné míry důsledkem jednostranného řešení problému Kosova, které vytváří ve světě nebezpečný precedens pro násilnou změnu existujících hranic. ČSSD podporovala návrh ministra zahraničních věcí Německa Franka-Waltera Steinmeiera, který předložil na neformální schůzce ministrů zahraničních věcí EU 6. 9. 2008. Komplexní stabilizační plán pro Gruzii, který vychází z logického předpokladu, že řešení konfliktu především musí vycházet z představ sousedních zemí v regionu zemí v Gruzii, které nejlépe dovedou posoudit, jaká řešení přijmout. Steinmeier vyjádřil zájem o spolupráci v řešení konfliktu s Ázerbájdžánem a Arménií. Stejně tak podpořil námět tureckého ministra zahraničních věcí, jenž je jedinou členskou zemí NATO v oblasti na uspořádání Konference o stabilizaci za účasti všech sousedních státu Gruzie (tedy i Ruska). Gruzii a Jižní Osetii navštívil na pozvání strany Spravedlivé Rusko začátkem září 2008 místopředseda PS PČR Lubomír Zaorálek, jako člen mezinárodní delegace pozorovatelů. Jeho osobní návštěva v regionu konfliktu a setkání s představiteli obou stran přispělo k objektivnímu hodnocení situace.

Zpráva předsedy ČSSD k XXXV. sjezdu ČSSD ZDE

"Nepřijíždím se vměšovat do vnitřních věcí jiné země," řekl Clark novinářům. Když ale seděl v sále, mluvil jinak. Luboši Zaorálkovi řekl potichu, že je jedno, co Češi nyní říkají na americký radar. "Stejně tady bude". Řekl to ale tak tiše, že to mikrofony nezachytily, jen okolo sedící lidé... Důležitá a temná poselství se říkají šeptem. Během potlesku. A pak se přenášejí od úst k ústům.

Vnitrostranická anketa ČSSD k otázce další existence či ukončení české vojenské mise v Afghánistánu po roce 2009 klade ovšem otázku, která naprosto neodpovídá tónu vystoupení generála Clarka. Souhlasíte s ukončením české vojenské mise v Afghánistánu po roce 2009? Pokud ukončení české vojenské mise v Afghánistánu po roce 2009 nebude z vážných důvodů možné, souhlasíte s omezením členů mise na počet odpovídající poměrově misi Slovenské republiky (v roce 2008 175 vojáků) ? Souhlasíte s tím, aby ČSSD vyzvala Vládu ČR k neprodlenému zahájení zásadní rozpravy v orgánech NATO ke stanovení cíle operace NATO v Afghánistánu směřující k jejímu výraznému omezení či ukončení? Na všechny tři otázky nejspíše dostane vedení strany odpověď ANO. Česká levice nevidí ráda žoldáckou válku za americké zájmy na uchvácení jedné důležité ropné trasy. Česká levice je pro jednotnou evropskou zahraniční politiku. Česko pode ní není nejnovějším státem USA v Evropě, ale evropským státem. To ovšem nechápe současné vedení ministerstva zahraničí, budující evropskou politiku dle záměrů amerického Council for foreign relations a dle Projektu pro nové americké století.

Vnitrostranická anketa ČSSD ZDE

Koncepce zahraničně politické orientace ČSSD připravená Lubomírem Zaorálkem, kterou tento sjezd takřka jednohlasně schválil, ovšem říká pravý opak toho, o co se snažil generál Clark.

ČSSD zásadně odmítá zahraničněpolitický kurs současné vlády ČR vedoucí k jednostranné orientaci na jediného strategického spojence. Odklon od vyvážené politiky předchozích sociálnědemokratických vlád znamená výrazné oslabení prestiže ČR v Evropě i ve světě, a to i v oblastech dlouhodobého českého zájmu. Vláda svým ignorováním názorů opozice a odmítáním parlamentní a veřejné debaty o strategických zájmech země znemožňuje žádoucí domácí shodu na zahraničně-politickém směřování republiky.

ČSSD trvá na svém odmítavém stanovisku k umístění amerického systému protiraketové obrany v ČR. Cesta ke zvyšování bezpečnosti v Evropě nevede přes hromadění nových zbraňových systému a eskalaci napětí. ČSSD vkládá naděje do příchodu nové administrativy USA a podporuje partnerství s USA budované na vzájemném respektu. Vítáme pozitivně první signály, že místo konfrontace v podobě budování protiraketového systému je nastartována cesta vedoucí k největšímu snížení počtu jaderných zbraní a raketových nosičů za poslední generaci.

Zahraniční politika musí být vyváženě orientovaná jak na EU tak i USA. Odmítáme radar, vítáme snahu nastartovat proces jaderného odzbrojení
Rezoluce XXXV. sjezdu ČSSD ZDE

Kdo pozval amerického válečného zločince, zodpovědného za tisíce mrtvých v Srbsku, do Prahy na sjezd ČSSD, jsem se nedozvěděl. Kdo sjednal jeho vystoupení na sjezdu, jsem se nedozvěděl, i když jedno podezření mám. Oficiálním vyslancem Baracka Obamy bývalý náčelník NATO ale nebyl. Nebyl totiž ani v jeho týmu, protože Obama se důsledně distancuje od jestřábí, militaristické politiky George Bushe. Američané jsou unaveni z války, která je ekonomicky vyčerpala, až zruinovala. Clark v amerických prezidentských volbách podporoval Hillary Clintonovou. Stejně jako Čechoameričanka Madeleine Korbelová-Albrightová, přítelkyně Václava Havla a Alexandra Vondry. Ale Clintonová prohrála. Její tým však přežil. Jako Fénix, který vždy vstane z popela, ať je u moci kdokoliv.

Kdo souhlasil s takto kontroverzním hostem na sjezdu ČSSD a s jeho drzým vystoupením, tleskal. I když mnoho z tleskajících nerozumělo, protože si nevzali překladatelské sluchátko. Ten kdo však tleskal, tleskal tím vrahovi tisíců občanů bývalé Jugoslávie. Tleskal tím genocidní politice, která rozbila křehké soužití národů Balkánu a způsobila tak po dlouhá desetiletí trvající utrpení a etnickou a náboženskou nenávist. Tleskal tím podpoře státu kosovské narkomafie. Tleskal tím vypáleným křesťanským kostelům v Kosovu. Tleskal tím porušení mezinárodního práva. Tleskal tím pošlapání rezolucí Rady bezpečnosti a bezectným mnichovanským dohodám z Rambouillet. Fico nejspíše nepřijel, protože by se neudržel a musel by k mezinárodní politice říci něco od plic. Nedivil bych se mu.

Mlčící sociální demokraté by si měli co nejdříve ujasnit, s kým se přátelit a s kým ne. Ty volby jsou evropské, nikoliv americké. A Češi mají nejen dobrý čich, ale i dobrou paměť. I když delegáti sjezdu ČSSD nejspíš ne.

Ze Sjezdového paláce v pražských Holešovicích po skončení prvního dne sjezdu ČSSD, Štěpán Kotrba, Britské listy. Dobrou noc a sladké sny, Ameriko.

                 
Obsah vydání       13. 2. 2009
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Do ringu bez tréninku Soňa  Hromátková
15. 2. 2009 More Czech resources in English
14. 2. 2009 Obří farmaceutická firma poskytne světovým chudým léky za nízké ceny
15. 2. 2009 Immanuel Wallerstein: Politika hospodářské katastrofy Immanuel  Wallerstein
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
15. 2. 2009 ČSSD: Generál Clark a sjezdová diskuze, která se nekonala Vladislav  Černík
15. 2. 2009 Paroubek v ČT: názor ČSSD na radar ani Clarkovo poselství nezmění Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
14. 2. 2009 Bendl dostal šanci napravit přehmat svého předchůdce Martin J. Kadrman
13. 2. 2009 Hamas vraždí v Gaze
14. 2. 2009 Plán na vyváznutí ze světové krize Wenzel  Lischka
14. 2. 2009 Ronald Reagan byl odborář a nebyl antikomunista Petr  Nachtmann
14. 2. 2009 K Nachtmannovým selektivním výpiskům z anglické Wikipedie Karel  Dolejší
14. 2. 2009 Reagan byl odborář a nebyl antikomunista? -- Dobrej vtip Jiří  Drašnar
13. 2. 2009 CVVM: dvě třetiny lidí jsou stále proti radaru USA v ČR
13. 2. 2009 Evropa proti americké protiraketové obraně Jana  Glivická
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek
13. 2. 2009 Klaus se vysmál šéfredaktorům
13. 2. 2009 Když šéfredaktor dezinformuje Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity
13. 2. 2009 To není nejlepší řešení: Zbrzdit zadlužení, anebo snížit daně? Uwe  Ladwig
13. 2. 2009 Spor o brněnské ghetto Pavel  Pečínka
13. 2. 2009 O jedné "obyčejné" smrti: Zabil se schopný člověk Jan  Paul
13. 2. 2009 Reichenberg a lyžníci Ladislav  Žák
13. 2. 2009 Jak ukřičet Davida Ratha
13. 2. 2009 Izrael: Vládu zřejmě utvoří Netanyahu
13. 2. 2009 Josefa Zemana a Ludvíka Vaculíka cesta někam
13. 2. 2009 Salonní vůz
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
13. 2. 2009 Zveřejnění odposlechů - soukromí každého jedince ztrácí svou nedotknutelnost Petr  Žantovský
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
13. 2. 2009 Uklízečky pozor, Amerika konečně náš vzor ! Karel  Košťál
13. 2. 2009 Nikoliv střet, ale dialog civilizací o lidských právech Ondřej  Lánský
13. 2. 2009 "Politická moc si nechala vyrobit podklady o údajném spiknutí v kauze Savoy" , tvrdí Slonková Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Kauza Asanace po osmnácti letech skončena. Rozsudkem Ústavního soudu.
12. 2. 2009 O odbornících, poustevnících a babičce paní Haisové Karel  Dolejší
12. 2. 2009 Tak nejprve k tištění peněz a k Výmaru Jan  Hošek
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
12. 2. 2009 Abraham Lincoln -- jen "symbol"? Miloš  Dokulil
12. 2. 2009 Vzpomínat na Darwina s úctou, anebo jej odmítat? Miloš  Dokulil
12. 2. 2009 Ve Vietnamu a Mongolsku nejsou jen "doly na lidi" Milan  Daniel
31. 1. 2009 Hospodaření OSBL za leden 2009

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Černé divadlo Ladislav  Žák
8. 2. 2009 Mail on Sunday: Hrdinní Češi bojují proti tyranskému Bruselu   
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
26. 12. 2008 Na Štěpána není pána: je čas na prověrku pravdivosti amerických tezí o demokracii   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Začachrovaný národní zájem Karel  Dolejší
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Zemský ráj v nedohlednu   
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
15. 12. 2008 Integrace Evropy nestačí Miroslav  Prokeš
12. 12. 2008 S Klausem na Hradě ČR kritický přístup k Lisabonské smlouvě neobhájí Karel  Dolejší
12. 12. 2008 Proč je pro mne Lisabonská smlouva nepřijatelná Jiří  Kramář

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
11. 9. 2008 Chorvatsko prý prodalo Íránu ruský protivzdušný systém S-300 Karel  Dolejší
2. 9. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Část 2. Daniel  Veselý
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
17. 7. 2008 The Economist: Bude prezident Bush po odchodu z funkce postaven za své zločiny před soud?   
17. 6. 2008 Na Bělehrad! Ladislav  Fanta
9. 6. 2008 Schwarzenbergův zájem o lidská práva pouze účelovou pózou? Kateřina  Konečná
25. 5. 2008 Za svou vládu si můžeme sami   
24. 5. 2008 Otevřený dopis srbskému velvyslanci: Kosovo je Srbsko - navzdory české vládě národní zrady Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 Kosovo a co dál...?!? Ladislav  Žák
23. 5. 2008 Nihil nisi rectum? Lubomír  Lédl
3. 4. 2008 Parlament: zahraničním výborem otřásalo Kosovo Andrea  Cerqueirová

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
9. 10. 2008 OSN: O nezávislosti Kosova má rozhodnout Mezinárodní soudní dvůr   
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   
7. 2. 2009 Stiglitz: Jedinou odpovědí na finanční krizi je znárodnění bank   
5. 2. 2009 Spasitel světa konečně přišel. No a? Miloš  Dokulil
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
4. 2. 2009 Prezident Obama se chce dohodnout s Ruskem na radikálním snížení jaderných zbraní   
4. 2. 2009 Rána pro Obamu: Tom Daschle byl donucen rezignovat   
4. 2. 2009 Tajná studie Pentagonu požaduje revizi cílů afghánské války   
3. 2. 2009 Mise na Mars? Ani náhodou Petr  Litoš
2. 2. 2009 Immanuel Wallerstein: Jak předělat Ameriku: Obamovy dvojznačnosti Immanuel  Wallerstein
2. 2. 2009 Odchod Matúš  Holý
30. 1. 2009 Potrebná zmena Radovan  Geist