18. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 1. 2005

Konec Citibanky v Japonsku

Na světě jsou smolaři. Pokud máte pocit, že patříte k tomuto zvláštnímu druhu lidí, jejichž kravata se vždycky namočí do polívky, kterým vždycky ujede vlak nebo uletí letadlo a kterým vždycky zabouchnou dveře před nosem, nebo pokud si dokonce myslíte, že máte smůly tolik, že byste v ní mohli soutěžit, pak Vás mohu ujistit, že -- zase Vaše smůla - smolaře loňského roku svět už zná: Jsou jimi bývalí zaměstnanci Citibanky, pan Kitade, známý také jako 'Super Chuck`, a pan Whitehead, a vyhlásil jsem je jimi já.

Podle The Asian Wall Street Journal z 22. prosince 2004 japonská FSA (Financial Services Agency) zrušila dne 17. září 2004 licenci 'Citigroup's private banking` * , a to s účinností od září 2005. Obvinila banku z vytvoření 'právně nedostatečného obchodního systému` (law-evading sales system), a napočítala jí 83 pochybení. (Zájemci by článek s názvem How Citigroup's Reach Around the Globe Got It Caught in Japan Debacle měli najít i na webových stránkách novin -- www.wsj.com, v placené části, ovšem.)

Při četbě výše uvedených informací se mi vybavily informace jiné, publikované skoro přesně před dvěma roky (7. prosince 2002) časopisem The Economist. Ten v tehdy publikovaném článku Citi slickers (článek by opět měl být dostupný i na webových stránkách, na adrese www.economist.com) hledal odpověď na sugestivní otázku: 'Local banks are struggling, so what is Citigroup doing right?', tedy, 'Místní banky jsou v problémech, takže, co Citigroup dělá dobře?` Článek srovnával situaci bankovního sektoru v Německu a Japonsku, shledával ji v obou zemích problematickou a opět kladl onu sugestivní otázku:'Both banking industries have to cope with a distorted retail market. So why are the retail arms of America's Citigroup doing well in both countries?' Dva roky starý článek v The Economist dále uváděl, že japonská Citigroup, která právě oslavila své sté narozeniny, například v divizi retail dokonce zdvojnásobila svůj zisk ve srovnání s tím, čeho bylo dosaženo před předešlými dvěma roky. Bohužel, podle současného The Asian Wall Street Journal v té době situace vypadala poněkud jinak, protože už před čtyřmi roky začala nad Citibankou blikat varovná světla:'Nearly four years ago, warning lights began flashing at Citigroup Inc.'s Japanese private bank...' Věc je tedy zajímavá hned ze tří důvodů:

  • Jaké jsou skutečné důvody odebrání licence? Nedůvěřiví Češi asi budou hledat důvody někde v pozadí -- podle některých tu zvítězilo právo nad mocí peněz, podle jiných tu možná nad penězi zvítězily jiné, ještě větší peníze. The Asian Wall Street Journal sám důvody odebrání licence hledá poměrně poctivě: vidí je technokraticky, v nesouladu mezi dvěmi větvemi řízení -- řízením odvětvovým, a řízením japonské části Citigroup, tedy řízením regionálním; vidí je i v osobních neshodách vedoucích obou větví -- pana Kitadeho (který se podle svědků vyjádřil, že nenávidí pana Whiteheada) a pana Whiteheada. Přitom klade i zásadní otázku teoretickou: lze vůbec řídit organizaci s více než 275,000 zaměstnanci zhruba ve stovce zemí světa?
  • Jaká je skutečná úloha světového tisku, včetně toho, který bývá zpravidla pokládán za seriózní? Mají nést novináři odpovědnost za svou práci? A pokud ano, v jaké podobě? Mají nést novináři The Economistu odpovědnost za článek, který se ani z ne tak dlouhé, z dvouleté perspektivy ukázal jako tendenční? (Z dnešního hledisla se tehdejší článek neměl jmenovat Citi slickers, ale Citi smolaři, ne-li rovnou Citi průseráři...)
  • Česká média o celé věci, jak je jejich ještě z doby komunismu špatným zvykem, vůbec neinformují (ověřili jsme v databázi Newton, pozn. red.) a tím i nadále plní svoji z tehdejší doby přejatou základní funkci -- nevědomostí lidu zajišťovat jeho poslušnost, aby se Vrchnost udržela.

    A pan Kitade a pan Whitehead? Ti si teď patrně hledají práci, protože pan Whitehead dostal obálku v červenci 2004, pan Kitade vydržel ještě do srpna, kdy už to ale taky vzdal a šel sám.

    A Citigroup? Podle jejich vlastní konrolní zprávy, vypracované panem Eugenem Ludwigem, byla průběžně prováděná kontrola 'nedostatečná na všech úrovních a ve všech stádiích svého procesu`. (...as poor at every level and at every stage of the process.) Mezi prohřešky, které zpráva výslovně uvádí, bylo i to, že inspektorům FSA 'nebyl poskytnut vhodný prostor a jejich požadavky byly plněny pomalu`. (...gave the inspectors inadequate office space and their requests were addressed slowly.)

    Citigroup tak přišla podle The Asian Wall Street Journal o lokaci s nejvyšším růstem zisku ze všech lokací Citibanky. (...the most robust profit growth of all of Citigroup's private-bank locations.)

    Prostě smůla. Ale uznejte sami, nenabídnout pánům kontrolorům z FSA ani pořádnou kancelář, to se prostě nedělá....

    * Přesnou definici 'Citigroup's private banking` se člověk z novin samozřejmě nedozví, že se ale jedná o celou Citibanku, ne tedy například jen o jednu její část, to lze vyvodit z následující pasáže textu: 'Citigroup's private bank, which brings together a full menu of banking and investment services under one roof...`, tedy, 'Citigroup spojuje kompletní nabídku bankovních a investičních služeb pod jednou střechou...`

  •                  
    Obsah vydání       18. 1. 2005
    18. 1. 2005 Pentagon získává nekontrolovatelné pravomoce nad tajnými vojenskými operacemi v zahraničí
    17. 1. 2005 Seymour Hersh: Američané chtějí zaútočit na íránské cíle
    18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
    18. 1. 2005 Michal Zítko: "Knihy se pronásledovat nemají" Filip  Sklenář
    18. 1. 2005 Jak čeština pláče... Jan  Čulík
    18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
    18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
    18. 1. 2005 Michael  Marčák
    17. 1. 2005 Nestačí myslet to upřímně, musíme poctivě pracovat! Zdeněk  Škromach
    18. 1. 2005 Je vlastnictví krádež, nebo záruka svobody? Václav  Tomek
    18. 1. 2005 Nova dala v Sedmičce prostor i názorům muslimů
    18. 1. 2005 Guardian: Lži o Iráku Ondřej  Čapek
    18. 1. 2005 Michael  Marčák
    18. 1. 2005 Rumburské ženy, kunratická jáma a česká korupce Ivan  David
    18. 1. 2005 OSN varuje před možným teroristickým útokem v Acehu
    18. 1. 2005 Šéf britské školní inspekce kritizoval islámské školy
    18. 1. 2005 Kdo nese zodpovědnost za vznik islámu? Karel  Sýkora
    18. 1. 2005 Konec Citibanky v Japonsku Petr  Fiala
    18. 1. 2005 Něco o lidech a idejích Ladislav  Blahák
    17. 1. 2005 Posedlost nepřesnostmi... Zdeněk  Jemelík
    17. 1. 2005 Globální stmívání
    17. 1. 2005 Američané vážně poškodili starověké město Babylon
    17. 1. 2005 Metodika plánování a metodika dialogu Boris  Cvek
    6. 12. 2004 Hospodaření OSBL za listopad 2004
    22. 11. 2003 Adresy redakce

    Japonsko RSS 2.0      Historie >
    18. 1. 2005 Konec Citibanky v Japonsku Petr  Fiala
    10. 9. 2004 Zahraniční dělníci v Japonsku se stali velkou hospodářskou silou v zemích, odkud přišli Miloš  Kaláb
    22. 1. 2004 Rok Zelené opice v Číně a Japonsku   
    21. 11. 2003 Suzuki, nový žák   
    29. 1. 2003 Rusko a Japonsko -- čoraz viac spoločných záujmov Viktor  Kovaľov
    18. 9. 2002 Severní Korea unášela japonské občany