23. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 3. 2007

V příštím ruském parlamentu zřejmě nebude mít Vladimír Putin vůbec žádnou opozici poté, co v pátek soud v Moskvě zakázal čelné liberální straně, aby kandidovala v příštích volbách.

Ruský nejvyšší soud oznámil, že zlikvidoval malou Republikánskou stranu, která podle něho porušovala volební zákon tím, že měla příliš málo členů. Tato strana je jednou z mála organizací, které se dosud v Rusku odvažují kritizovat Vladimíra Putina.

Prodemokratičtí aktivisté se mezitím připravovali na nejnovější z protivládních shromáždění, na něž pohlížejí autoritářské ruské úřady s nenávistí.

Sloupek
Vladimír Holan

Jak je krásná ta stará borovice vejmutovka
na kopci tvého dětství,
které jsi dnes zase navštívil....
Pod jejím šuměním vzpomínáš svých mrtvých
a přemítáš, kdy dojde na tebe.
Pod jejím šuměním je ti,
jako bys dopsal poslední knihu
a měl teď mlčet a plakat,
aby rostlo slovo...

Co byl tvůj život?
Opouštěl jsi známé pro neznámé.
A osud tvůj? Usmál se na tebe jen jednou
a tys při tom nebyl...

Ze sbírky Bolest (1965) vybral Michal Černík. Uveřejněno s laskavým svolením agentury Aura-Pont

25. 3. 2007

Tony Blair sdělil svým nejbližším politickým spojencm že pokud se ministr životního prostředí, jednačtyřicetiletý David Miliband postaví v soutěži o funkci šéfa Labouristické strany proti ministru financí Gordonu Brownovi, "zvítězí".

Tato explozivní informace vyšla najevo z řady interviewů s osobami, blízkými odcházejícímu britskému premiérovi. Jeden člen Blairova vnitřního kruhu dal najevo, že si Blair myslí, že Gordona Browna je stále ještě možno porazit.

24. 3. 2007

Britská soda

Díky našemu mimořádně přátelskému vztahu se Spojenými státy, přesně tomu vztahu, který nás zatáhl do války, a seznámil tento ostrov s národem morbidně obtloustlých dětí, zdá se, že Británie bude brzo domovem takzvanému "Synu Hvězdných válek", americkému systému protiraketové obrany. Přijmeme to, nebo to odmítneme?

No jo, no. Už čtrnáct dní se hovoří o věcech, které vyhazují do povětří druhé věci. Zaprvé se hovořilo o modernizaci ponorek Trident a pak o tom případu o té neotevřené konzervy lososa v mikrovlnce, o bombě, kterou odpálila má teta, která je i nadále součástí osy mentálních případů, a nyní, jak se zdá, ano, Downing Street a USA jednají na vysoké úrovni o umístění tohoto Syna Hvězdných válek do východního Yorkshiru, na leteckou základnu Fylingdales. Což, je nutno říct, nezní ani tak jako vojenská základna, ale jako jméno obchoďáku pro snoby.

Syn Hvězdných válek, to je samozřejmě protijaderný vojenský systém, který Spojené státy vyvíjejí už pět let. A dělají to přesto, že v roce 1972 podepsaly smlouvu, jíž se konkrétně zavázaly, že to dělat nebudou.

Ale pozor, to znamená, že ten protiraketový systém přece Spojené státy nemůžou vyvíjet. Protože kdyby ho vyvíjely, byl by to přesvědčivý důkaz, že americká vláda je vláda podvodníků, že se jí nedá důvěřovat, že je úhybná, neloajální, nespolehlivá, zrádná, ochotná jednat proti vůli OSN a ignorující demokracii. A toto všechno by přece znamenalo, že jsou USA teroristickým státem, a v důsledku americké vojenské intervencionistické politiky vůči teroristickým státům, by měly USA proti sobě provést invazi a vyhodit se do povětří.

"Tak dělejte! Musíme se bombardovat!" (Výbuch)

Jo, jo, každý mrak ve tvaru hřibu přináší něco pozitivního...

Ukázka z aktuálního satirického pořadu rozhlasu BBC "The Now Show" komiků Steva Punta a Hugh Dennise, který se vysílal v pátek večer a v repríze v sobotu v poledne. Celý půlhodinový pořad (toto je překlad posledních cca 7 minut) je v audio k dispozici ZDE

23. 3. 2007

Cítím jistou potřebu konstatovat některá fakta, z druhé strany. Ze strany tvůrců reportáže odvysílané v Reportérech ČT, píše Vojtěch Frič, režisér reportáže Radar v pořadu Reportéři ČT:

24. 3. 2007

Objektivita publicistickej práce v zmysle akéhosi poodstúpenia od predmetu sporu, odosobnenia sa a vzdania sa osobných hodnotiacich súdov a vier je zrejme nedosiahnuteľným ideálom. Napriek tomu o objektivite môžeme diskutovať -- môžeme diskutovať o schopnostiach konkrétnych ľudí približovať sa tejto ideálnej predstave.

Tvorcovia reportáže Radar v programe Reportéři ČT sa napriek nimi artikulovanej snahe o vyváženosť programu k ideálu objektivity priblížili omnoho menej ako by sa od kritického človeka dalo očakávať. Podarilo sa im natočiť nevyváženú a manipulatívnu reportáž, ktorá zdôrazňuje nepodstatné fakty a vyhýba sa podstate sporu.

Pozrime sa na niektoré ukážky manipulovania s témou:

24. 3. 2007

Rád bych vám připomenul, pane režisére, že Váš plat a vůbec veškeré prostředky ČT pocházejí z naších daní, daní občanů, kteří jsou ve své velké většině proti výstavbě americké základny. Možná je načase, aby se ujali svých práv majitelé této televize!

Režisér Vojtěch Frič se rozlítostnil nad počínáním Jana Tamáše, který mu neskočil na špek. Česká televize se velmi snaží propagovat skupinu Pro základny, i když nemá žádnou společenskou podporu a její akce v Praze na Hradčanském náměstí byla propadák, a to přesto, že ČT zvala k její účasti a její organizátoři byli pozvání do pořadu Dobré ráno. To se nám z iniciativy Ne základnám ještě nestalo. Jenže to vše nestačí a s výjimkou jednoho falešného průzkumu veřejného mínění většina občanů tvrdošíjně setrvává na názoru, že s válečnými zločiny současné americké administrativy nechtějí mít nic společného, a to ani v podobě americké protiraketové základny.

Tak se zřejmě v nějaké "geniální" hlavě zrodil další nápad. Shora propagovanou a snad i utvářenou nepatrnou skupinku zviditelnit prostřednictvím iniciativy Ne základnám. Právě to Jan Tamáš odmítl.

(Autor je mluvčí brněnské skupiny Ne základnám)

24. 3. 2007
reakce na článek Vojtěcha Friče Jak to vidím já.... aneb když točíte o radaru"

Dobrými úmysly je dlážděná cesta do pekla. To říkávala moje babička blahé paměti. Dobré úmysly z článku režiséra Vojtěcha Friče přímo prýští. Nic proti naivitě. Ale realita je tak trochu jiná. Možná i proto, že v redakci "investigativní" žurnalistiky televize veřejné služby stále pracuje bývalá redaktorka pořadu Na vlastní oči TV Nova, dekonspirovaná kontrarozvědčice Lenka Králová - agentka s krycím jménem Bob, zapletená do politicko zpravodajské provokace, známé kdysi jako "Zemanův kufřík". Už jednou své reportáže natočila pod vedením svých řídících důstojníků. Její tehdejší milenec, hochštapler Miloš Demeter o sobě tvrdil, že je spolupracovníkem vojenské rozvědky. A Lenka Králová je také podepsána prod reportáží o vojenském radaru. Že by náhodička?

"Uvědomuji si tu podivnou roli, kterou jsem tehdy sehrála, i některé lži, které jsem zveřejnila, ale prostě jsem věřila těm informacím, které mi moji řídící důstojníci sdělovali," řekla o své minulosti médiím Králová. "Uvědomuji si, že jako někdejší agentka BIS mám teď v médiích těžkou pozici..."

Průvodní text pořadu na serveru České televize ZDE

Štěpán Kotrba: Agenti včera dnes a zítra... ...i v České televizi... ZDE

Štěpán Kotrba: Metody práce publicistiky ČT - ukázka z jednoho dne ZDE
Miroslav Polreich: Média a tajné služby ZDE
BIS 24. 9. 2004 : Diskreditační kampaň je nejhrubším zneužitím zpravodajské služby ZDE
Britské listy 2000: Svědectví o provokaci ZDE
24. 3. 2007

Vážený pane Frič. Vaše argumenty by bezpochyby obstály, nebýt zveřejněné videonahrávky samotnou iniciativou. Dle situace soudím, že vašemu týmu nebránilo nic k okamžitému natáčení. Bránit vám mohla maximálně touha po vlastním uchopení tématu, což už možná vypovídá o potřebě manipulovat, i když třeba ne na objednávku - z toho váš team nikdo otevřeně nenařkl, s emocemi diváků, ne-li s jejich sympatiemi.

Při srovnání nahrávek iniciativy a vašeho pořadu zřejmě vyplývá vaše potřeba "vkládat do úst" účinkujícím věty, které členové iniciativy nepoužili jako odpověď na kladené otázky, píše Petr Drozda:

24. 3. 2007

Reakce na článek Jiřího Csermelyiho Partnerem občanských iniciativ je stát"

Vážený pane Csermelyi,

pohybují se v občanských inciativách již asi 18 let a doposud jsem nezažil, že by si taková iniciativa diktovala, kdo je bude jejím partnerem pro televizní diskusi. Zažil jsem několikrát, že se takto zpupně chovali politici, kteří nechtěli s někým nepohodlným debatovat. Neznám ani příklady občanských inicativ z Evropy, Ameriky nebo Asie, které by si diktovaly, s kým jsou ochotny v TV diskutovat a s kým nikoli.

24. 3. 2007

Miroslav Šuta argumentuje, že se Jan Tamáš z iniciativy Ne základnám choval zpupně, když se nedávno odmítl podílet na diskusi se stoupenci rozmístění raket v ČR z iniciativy PRO.

Podle mého názoru je věc složitější, než jak ji prezentuje pan Šuta:

23. 3. 2007

Vystoupení Miloše Zemana ze sociální demokracie nejspíše otevřelo oči mnohým sociálním demokratům, kteří bývalého předsedu vyzývali k návratu do politiky a očištění ideálů sociální demokracie od nánosů kariérismu a podezření z korpupce. Zůstala hořká pachuť v ústech a poznání kariérismu osamělého jezevce z Vysočiny. Zůstala pachuť organizované zrady a pokusu o vnitrostranický puč. Miloš Zeman nikdy nebyl sociálním, ale vždy liberálním demokratem, i když byl lídrem v levicové straně. Miloš Zeman vždy používal demokratické mechanismy k účelovým politickým manipulacím. Miloš Zeman byl nepřehlédnutelnou osobností české politiky právě proto, že jí rozuměl a nedělal si o ní iluze. Miloš Zeman není sociálním demokratem a nyní to, jako konečnou tečku za svou politickou kariérou, dokázal formulovat zřetelně a nad slunce jasně.

CzechTek 2005 - foto  David Němec , rozhlas.cz
23. 3. 2007

CzechTek 2005 - ilustrační foto David Němec , rozhlas.cz

Organizátoři ParoubTeku a protestů hnutí PolicejniStat.cz se musí dnes stydět. Skočili na špek zpravodajsko policejní provokaci a některé provokatéry měli i ve vlastních řadách. Hlavní viník zásahu na teknivalu CzechTek 2004 i inscenovaného masakru na teknivalu CzechTek 05 byl konečně odměněn. Byl pověřen řízením Policejního prezidia. Policii po rezignaci policejního prezidenta Vladislava Husáka dočasně povede jeho dosavadní náměstek pro uniformovanou policii, v roce 2005 zástupce velitele Západočeské správy Policie a koordinátor zásahu proti technařům, plukovník JUDr. Mgr. Jan Brázda. Brázdovým podřízeným byl v roce 2005 Jaromír Kníže, ředitel Okresního ředitelství PČR v Tachově. Náměstek Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu plk. Ing. František Snopek se stal náměstkem policejního prezidenta pro trestní řízení. Plukovník Kubice byl očištěn a veškerá obvinění proti němu byla stažena. Grázlové dnes policii vládnou. Technaři si alespoň v roce 2006 směli pod ochranou armády za odměnu zatancovat...

Štěpán Kotrba: Milí, hloupí, nešťastní technaři - teď víte, jak vypadá dialog s mocí ZDE

Štěpán Kotrba: "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou ZDE
Štěpán Kotrba: c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce ZDE

DIY, tekno a c23chtek 2002-2006 jako TÉMA BL

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

CzechTek WebLog: Policejním prezidentem mlátička z Mlýnce ZDE

23. 3. 2007

Když chtěla moje dcera, která chová ovce, pozvat na třídenní návštěvu srbského chovatele, dozvěděla se na cizinecké policii, že musí doložit částku 60 tisíc korun "na krytí výdajů spojených s jeho pobytem". Tu částku si policie nevymyslela, je dána zákonem, a musí jí -- odstupňovaně, podle délky pobytu -- disponovat každý, kdo na území ČR cizince pozve. Kdyby ji měli dokládat Mongolové, jejichž příbuzní podle pana Ladislava Poláka v tisících zaplavili Blansko, šlo by nejspíš o částky statisícové až milionové, protože Mongol sotva podstoupí týden cesty vlakem kvůli třem dnům pobytu. A přijíždí-li do Česka, aby si tu vydělal peníze, sotva lze předpokládat, že takovou částkou disponuje.

Možnost, že Mongolové přijíždějí za svými příbuznými na turistická víza, je ještě nepravděpodobnější. Ta jsou udělována na dobu do 90 dnů. A turisté musí dokládat velmi vysoké finanční prostředky, opět odstupňované podle délky pobytu (např. na měsíc pobytu 15tinásobek životního minima). Stačí se podívat do zákona. Cizinecká policie jim nic neodpustí.

Jakkoliv v Blansku nebydlím, tvrzení pana Poláka o hordách příbuzných Mongolů pracujících v Aposu, kteří zaplavují Blansko, tedy nevěřím.

23. 3. 2007

Na adrese je forum Mongolové a Blansko. Našla jsem tam tento příspěvek, píše Lenka Vytlačilová:

23. 3. 2007
Motto: "Jde o to, že odchází-li člověk za lepším, přetrhává svazky své vlastní budoucnosti a odpovědnosti s místem, které opouští. Do míst, kam odchází za lepším, přichází mentálně naladěn konzumovat ono lepší a ne se vydávat, neřku-li přímo obětovat, za uchování či rehabilitaci životodárné podstaty takového místa, či jen pro uchování jeho přirozené krásy."
Ivan Dejmal, 2002

reakce na články Milana Daniela "Kdo to sočí na Mongoly" , I s Mongoly se musíme naučit žít , Ladislava Poláka "Mongolce nemá rádo celé Blansko" Dariny Martykánové "Přistěhovalci - několik údajů k zamyšlení" a Uwe Ladwiga "Někteří Češi se stěhují, někteří cizinci také, ti ale do ČR, aneb protesty jsou zbytečné, integrace za to ale nutná" k soužití mongolské komunity s většinovou společností v Blansku.

Nemohu se zbavit pocitu, že pan Polák sice možná není politicky korektní, zato vcelku věcně, pohledem občana vidoucího věci na vlastní oči, popisuje dost děsivou skutečnost. Tedy děsivou, jak co se týká chování gastarbeiterů ve volném čase, tak jejich pracovních podmínek. Naopak mám obavy, že názory dalších dvou autorů nahrávají tendencím prosazovaným ultraliberální politickou a novinářskou elitou na objednávku decision-makerů globalizované ekonomiky. Tedy tendencím, kdy rovnost lidí a volnost jejich pohybu je hlásána z důvodu globální mobility pracovní síly, aniž by byly brány v potaz jakékoli vedlejší důsledky tohoto utilitárního přístupu.

23. 3. 2007
Vladimír Myslík
Minulý režim byl forma pravicové diktatury.

Jste levicový fašista? Nebo levicový extremista? Co to je proboha za otázku co kladou reportéři ČT lidem? Jde přece o otázku základen, ne nějaké nálepkování lidí. Víte že vás volí ultralevicoví extremisté? Sorry, ale to je, jako bych se premiéra zeptal, jestli ví že ho volili také potomci Hitlera nebo sadomasochističtí pedofilní nekrofilové.

Britské listy čtu s přestávkami skoro denně už 10 let. Zajímá mě šířka záběru článků (témata) pro přehled, některá témata mě zajímají do hloubky a proto vítám i delší analytické články. Oceňují toleranci k názorům a snahu o vyvážení pohledu z všech stran. Čtu BL proto, že je to zajímavý výběr politických a ekonomických témat, která se jinde nerozebírají, nebo jsou (auto)cenzurována a tím deformována. Logicky nesouhlasím se spoustou názoru, ale je nutné je číst, protože svůj názor si člověk utříbí jen v spektru v kterém se dokáže orientovat.

Vadí mi v české společnosti špatně a účelově interpretovaná "levicovost". Místo tolerance máme dělení na "ty, co jdou s námi" a "ty co proti nám".

23. 3. 2007

Jan Tamáš měl pravdu, jen ji nedokázal přesně vyargumentovat

Záznam z přípravy pořadu ČT má slušnou vypovídací hodnotu. Především dokumentuje metodu činnosti redaktorky televize veřejné služby. Ze záznamu je zřejmé, že se paní redaktorka v čele TV štábu přihrnula na místo natáčení (předpokládám, že šlo o nevelké občerstvovací zařízení v obci Míšov u silnice od Rožmitálu pod Třemšínem kopírující jižní hranici VVP Brdy, kde v létě m.j. dělají pro znavené houbaře skvělou pečínku z krkovice a na fasádě protějšího domu je busta Járy Cimrmana, v pohledu zezadu, s nápisem, že „na tomto místě nebyl spatřen“). Přihrnula se s pro ni zcela jasnou představou - autorským záměrem nebo úkolem od šéfa, že posadí za jeden stůl odpůrce z hnutí Ne základnám a příznivce výstavby americké radarové stanice v České republice z hnutí Pro základnu, nechá je spolu diskutovat, případně bude diskusi moderovat, a bude z toho jistě zajímavý pořad.

23. 3. 2007

Olympijský byznys dorazil do Prahy. A jak se náleží na počátek třetího tisíciletí osedlal si nejen milovníky sportu, ale i politiky. Za uspořádání olympijských her v Praze, které by byly také po nepodařené Moskvě 1980 prvními ve východní Evropě a postkomunistických zemích vůbec, se přimlouvá primátor města a 1.místopředseda ODS Pavel Bém, předseda ČSSD a někdejší Bémův náměstek Jiří Paroubek, vstřícně se k nim staví i sportující prezident Václav Klaus. Veřejné mnění je zatím rozpolcené, může se však těšit na důkladnou mediální masáž.

Vysílal ČRo 6 v rámci pořadu Názory a argumenty od 18:10 DOWNLOADSTREAMFLASH 

23. 3. 2007

Mladí zelení:

tisková zpráva

Mladí zelení se distancují od výroků prezidenta Václava Klause obsažených v jeho odpovědích na otázky Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu týkající se vlivu člověka na změny klimatu.

23. 3. 2007

Jak se vám líbí tahle věta: "Nejsme tu svědky střetu názorů o životním prostředí ale střetu názor na lidská svobodu." Podle Lidových novin z 21. března je to doslovný přepis odpovědí na otázky, které českému prezidentovi Václavu Klausovi položili američtí kongresmani. Ta věta není nijak dlouhá, a přece v ní máme hned tři hrubé chyby: před "ale" chybí čárka -- a ty zbylé dvě jsou zřejmé na první pohled. Samo o sobě by to nestálo za zmínku, vždyť tiskové chyby provázejí média odnepaměti. Potíž je v tom, že české noviny se jimi hemží o poznání více než jejich západní protějšky, dokládajíce tak smutnou pravdu, že i na tomto poli vládne u nás větší lajdáctví.

23. 3. 2007

Dovolil bych si reagovat na článek "Iniciativa Ne základnám? No, potěš pánbůh!" pana Hlavačky a rozšířit ho o tu část, kterou už nezaregistroval, píše Michal Nowak.

23. 3. 2007

Včera odpoledne jsem se zúčastnil brněnské demonstrace proti radaru USA na našem území. Od počátku s velkým znepokojením sleduji vývoj situace, která mě asociuje dobu před "vstupem spojeneckých vojsk" na naše území v roce 1968. Předpokládal jsem velkou účast, kterou by obyvatelé Brna vyjádřili svůj odpor proti opětovné přítomnosti cizí armády na našem území. Skutečnost mně však doslova šokovala, píše Jiří Havlačka:

23. 3. 2007

Vážená redakce, dovoluji si oponovat příspěvku "Iniciativa Ne základnám? No, potěš pánbůh". Škoda, že pan Jiří Havlačka nevydržel na brněnském náměstí Svobody ještě pár minut. Já jsem přicházela na "Svoboďák" také se zvědavostí, kolik lidí se dostaví, protože vím, že slovně se mnoho lidí vyjadřuje proti radarové základně, ale ne každý odpůrce vyrazí "do ulic" a také povědomí o celé akci měli obecně jen čtenáři internetových novin a mládež, která čte vývěsky na fakultách vysokých škol.

Jako čerstvou důchodkyni mě potěšilo, že se na náměstí Svobody shromáždilo méně mých vrstevníků (málo chodí na internet), ale hodně mladých lidí, o jejichž budoucnost se tu hraje! píše paní Helena Puchýřová:

23. 3. 2007

Jako člen organizačního kolektivu ProtestFest 2007 bych chtěl poopravit několik nepřesností, které se ohledně včerejší demonstrace "Ne radarům - Ne základnám" objevily v článku "Iniciativa Ne základnám? No, potěš pánbůh!"

Eva Cironisová správně poznamenala, že akci nepořádala iniciativa Ne základnám!, avšak tvrzení že akci pořádali anarchisté a odkaz na Československou anarchistickou federaci je zcestný - ČSAF nám, podobně jako několik dalších webů, laskavě zveřejnila reklamu na akci a jako organizace se na přípravě jinak nepodílela. I když to, jak můžeme vidět, možná nebylo pochopitelné přímo z textu, z odkazů na web protestfest.cz to snad pochopitelné být mohlo, píše František Kusý:

23. 3. 2007

Když jsem se jako dítě pomalu rozkoukával kolem sebe, rozuměl jsem možná tak akorát svým hračkám. Čím jsem starší, tím více jsou má čidla, a to nejen zraková, schopna rozpoznávat pochody probíhající na tomto světě. Pokud v sobě máte zakořeněnou touhu po zvědavosti a pronikání do podstaty věcí, pak si s sebou už od narození nesete na zádech nemalý handicap. Odkrýváte totiž to, co druhé nezajímá, co ostatní raději přehlížejí, nebo naopak záměrně zastírají a tváří se přitom jako nevědomí, ne-li dokonce hloupí. Mimo jiné je tady ještě jedna sorta lidí (významná než ty ostatní, a proto se o ní zmiňuji), a to je ta, která sleduje pouze a čistě jen své zájmy, a tak to, co se doví, nebo co se po svém vynaloženém úsilí chtěla dovědět, nakonec úmyslně pro své potřeby překroutí. Co se bude dít v budoucnu, mi lhostejné není, neboť ještě očekávám, že jsou ta nejlepší léta teprve přede mnou. Nepovažuji se za velkého pesimistu, avšak jestli budou u nás věci probíhat stejným způsobem tak, jako probíhají dnes, tak asi ještě já -- a nejen já -- pěkně zapláču.

23. 3. 2007

Čelní britští odborníci na narkotika požadují, aby britská vláda zavedla nový systém klasifikace nebezpečných látek, který by realisticky odrážel škody na zdraví, které působí alkohol a tabák. Argumentují, že dosavadní systém klasifikace narkotik je zcela náhodný a neodráží vědecké důkazy.

23. 3. 2007

aneb Povinný oděv pro advokáty

Několik článků uveřejněných nedávno v Britských listech informovalo čtenáře o slabinách českého trestního práva. Poukazovaly zejména na neúnosný stav v trestním řízení, v němž stále jako evropský unikát přežívá sovětská koncepce, projevující se kupříkladu v přípravném řízení, kde vyšetřování neprobíhá pod dohledem nestranného soudu, nýbrž na ně dohlíží státní zástupce, tedy osoba, jejímž zájmem je obžalobu prosadit. Zdeněk Jemelík na úvod svých článků zmínil aktuální snahu ministra spravedlnosti, který vyhlásil náročný legislativní úkol -- komplexní kodifikací trestního řádu zlikvidovat trestní řád z roku 1961, v němž -- jak bylo v Britských listech poukazováno -- úporně přežívají některé praktiky sovětského trestního práva.

23. 3. 2007

Nová revoluční metoda zpracování biomasy H2CAR vyrobí v porovnání s klasickým zpracováním trojnásobný objem biopaliva ze stejného množství biomasy. Při využití pouhých 6-10% celkové plochy Spojených států by tak bylo možno pokrýt spotřebu paliva pro všechny druhy dopravy v zemi. Razantně by se tím snížila závislost USA na dovozech fosilních paliv a jejich význam pro americkou zahraniční politiku.

Navíc - jako ekologická třešnička na dortu - zmizely by emise oxidu uhličitého vznikající při konvenčním zpracování biomasy. Vědci na americké Purdue University objevili novou technologii zpracování biomasy na kapalné palivo, nazvanou "hybrid hydrogen-carbon process" neboli H2CAR.

23. 3. 2007

V mezinárodní politice se v poslední době stalo jedním z nosných témat globální oteplování. Ač nejsem zdaleka příznivcem Václava Klause a s mnoha jeho výroky (zejména v ekonomické oblasti) se nemohu ztotožnit, musím uznat, že v jeho pohledu na globální oteplování je racionální jádro.

23. 3. 2007

Rád bych se zeptal pana ing. Kováře, co to vlastně četl za noviny v padesátých letech, píše Bohumil Kubelík.

Svým mladším kolegům byste měl vysvětlit, že komunistický tisk se vyznačoval značkováním a osočováním vybraných lidí, proti nimž nebyly žádné argumenty. Tisk se na základě objednávky obrátil na nás občany, abychom my občané rozhodli o vině a tu spontánně vyjádřili. Kdo se nevyjádřil, byl označen za nepřítele strany a státu. Po této tiskové masáži zasedlo ÚV a na základě rozhořčených občanů rozhodlo o trestu pro nepřítele, zrádce atd., kterého tak tisk předtím označil.

Srovnávat Britské listy s těmito praktikami, které teď vehementně praktikuje tzv. "pravicový" tisk včetně veřejnoprávního rádia a všech televizí, je skutečně hodně pomýlené.

Nerad to píši, ale své mladší kolegy jen blbnete. Možná je to jen v současnosti módní "ztráta paměti", ale až vás minulost dožene, pěkně vás bude bolet hlava. A ta poslední věta, no to už jste si mohl nechat, pane inženýre, tak říkajíc pro sebe.

23. 3. 2007

Že 2/3 obyvatel Letňan nesouhlasí, to mají smůlu, my je nějak prostřednictvím "veřejnoprávní" ČT zmáknem.

Jak to bývalo kdysi, o nás bez nás. A je úplně jedno, zda se jedná o radarovou základnu, nebo o pořádání olympiády v ČR. Prostě to bude v Letňanech a basta, stěžuje si čtenář Václav Novotný.

23. 3. 2007

Sviečková manifestácia Bratislavského Vežkého piatku 1988

František Muška

Současné povědomí o tom, jak a kde byl veden odpor proti komunistické totalitě, je značně pokřivené. Informace ze sdělovacích prostředků budí dojem, že aktivní disent fungoval pouze v Praze a že v ostatních částech tehdejšího Československa se potupně mlčelo. Není to pravda.

23. 3. 2007

Vážení, všiml jsem si, že ČR a ČT vysílají šoty v podobě ankety na téma "Zaměstnali byste ve své firmě Roma?", upozorňuje Jan Molík. Odpovědi tázaných "občanů" jsou různé.

Myslím si však, že kdykoliv zazní odpověď , že ne, i s následným zdůvodněním,, je třeba oznámit takovému člověku veřejně, že jedná v rozporu s Ústavou ČR a jeho počínání je tedy trestné. Jinak takové výstupy vlastně veřejně obhajují xenofobní jednání a sdělují, že je něco takového u nás legálně možné.

23. 3. 2007

Je to již zhruba týden, kdy skončila významná cesta amerického presidenta George Bushe po pěti zemích Latinské Ameriky. Ovšem "pán světa" z Bílého domu si do míst, která on a skupina jemu věrných "jestřábů" z ministerstva zahraničních věcí stále bláhově považují za jakýsi "zadní dvorek" Spojených států, nevyjel sám. Jako jeho stín mu byl v patách muž, kterého Bush považuje za svoji nejhorší Nemesis, současného nepřítele Ameriky číslo 1. Tím mužem je venezuelský prezident Hugo Chavez.

23. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Zákaz kouření. Zákaz přijde. 16 ministrů zdravotnictví doporučilo v Německu zákaz ve všech restauracích a hospodách. 16 ministerských předsedů vyjednalo, že zákaz bude, ale ne všude stejný.

Znám několik lidí, kteří se mnou sdílejí dojem, že v cizím jazyce se lidé asi všude naučí sprostá slova nejrychleji, ačkoli v jejím vlastním životním prostředí tam v cizině si lidé myslí, že sami ta slova nikdy nepoužívali.

23. 3. 2007

12.března pořádala iniciativa PRO manifestaci na Hradčanském náměstí. Celá akce probíhala v klidu, až na malé narušení v podobě falešných letáků s "Nechceme radary, chceme rakety --Minuteman III a Trident II (i s ponorkami, samozřejmě)!!!" Od těchto letáků s nesmyslným obsahem, který měl za cíl účastníky akce zmást, jsme se hned distancovali. Nevěděli jsme kdo stojí za jejich výrobou a distribucí, dále to ale nemělo cenu řešit. Šlo o projev lidí, kteří nestrpí demonstraci s jiným názorem než je ten jejich, stěžuje si na recesi Tomáš Čáslavka z iniciativy PRO základny.

23. 3. 2007

Světová média široce informují o tom, že bývalý americký viceprezident Al Gore zaznamenal "emocionální návrat" do amerického Kongresu, kde svědčil o globálním oteplování. Gore, který získal Oskara za svůj film Nepohodlná pravda, argumentoval před velkým obecenstvem, že "náš svět čelí opravdu planetární nouzové situaci". Gore požadoval, aby Spojené státy omezily své emise CO2 a začaly prosazovat energickou smlouvu o podnebných změnách, která by nahradila protokol z Kjóta, který vyprší v roce 2012.

Mezinárodní média (BBC, New York Times, Washington Post) vůbec nezaznamenala projev Václava Klause v americkém senátu na antiekologická témata.

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 3. 2007

Teprve na stáří člověk ocení, co dobrého pro něj udělali rodiče a společnost. Zvláště, když má možnost srovnání se stavem mladší generace. Mladý magor přísnou výchovu neocení.

23. 3. 2007

Mezi zprávami, které v těchto dnech proběhly sdělovacími prostředky, mne zaujala jedna, související se sportem. Úspěšná rychlobruslařka Martina Sáblíková se dočkala doma v Novém Městě na Moravě nádherného přivítání. Čekaly ji davy příznivců a veřejných činitelů. Nevím koho bylo více, ale politici nešetřili a Martina dostala mimo jiné finanční dar 50.000 Kč a poukaz na 3000 litrů pohonných hmot. Sportovkyně nám ve světě dělala jen slávu a při jejím mládí se z ní může jednoho dne stát legenda typu Emila Zátopka nebo Věry Čáslavské.

22. 3. 2007

Britské listy mají prestižní čtenářskou obec

Z výsledků dotazníku, který byl na stránkách Britských listů zveřejněn a který měli čtenáři možnost vyplnit, vyplývá, že čtenářská obec Britských listů se rekrutuje z úplně jiných společenských vrstev, než by si kritici (ale i někteří přispěvatelé) Britských listů přáli.

Nejen čtenáře Britských listů, ale zejména jejich kritiky určitě bude zajímat, kdo vlastně Britské listy čte. Kdybychom se totiž měli orientovat podle toho, jak charakterizují Britské listy jejich odpůrci (je zajímavé, kolik vzbuzuje otevřenost odporu), museli bychom očekávat, že tento server navštěvují zejména radikálně naladění levicoví voliči, případně společensky frustrovaní a dezorientovaní lidé. Ve skutečnosti je většinovým čtenářem Britských listů člověk s vysokoškolským vzděláním, s nadprůměrnými příjmy, pracující jako kvalifikovaný odborník nebo manager. Revolucionář par excellence:)

Pozn. red: Do půlnoci 21. března vyplnilo dotazník Britských listů 5257 čtenářů, avšak od prvního dopoledne v pátek 9.3., kdy dotazník vyplnilo prvních cca 1000 čtenářů, se struktura percentuálního rozložení u jednotlivých odpovědí v podstatě nezměnila. Pokusy několika jednotlivců o manipulaci jsme eliminovali.

22. 3. 2007

Zatímco pan Polák ubezpečuje čtenáře BL, že celé Blansko je proti Mongolům, výzkum, který včera představila španělská státní tajemnice pro Imigraci a emigraci, říká, že 90,2 % Španělů je ochotno pracovat s přistěhovalci, 84,4% je ochotno mít přistěhovalce jako šéfa a 72,8% je ochotno přijmout přistěhovalce jako svého zetě či snachu, 94,8% souhlasí s tím, že mají přistěhovalci nárok na podporu v nezaměstnanosti, 86,4% s tím, aby přivezli do Španělska i svou rodinu, 79,6% s tím, aby volili v místních volbách.

21. 3. 2007

O uměleckém školství, 2. část

Nejde o čiré bláznovství ve společnosti, v které se lidé mohou sami rozhodnout, čemu se chtějí věnovat, čím se chtějí zabývat? Ne, pouze se snažím nahlédnout pod povrch toho, co navenek působí jen zdáním uvolněné svobodné tvorby a demonstrací svobodných možností, ale ve skutečnosti jde často o tápání, o potlačení energie, vycházející z původních zdrojů. Svoboda se v umění nerealizuje jenom v možnosti volby, ale především v jejím naplnění.

22. 3. 2007

Nedělní noviny mého mládí přinášely nedělní čtení a kreslený seriál Ondřeje Sekory o Ferdovi Mravencovi. Nedělní noviny mého stáří nejsou v češtině a nedělní čtení je dnes úplně jiného druhu. Pokrok se nedá zastavit. Za mého mládí byla maminka mého spolužáka paní podplukovníkovou, a ani jeden spolužák neměl maminku, která by střílela ostrými třeba jen do terče. Naše dnešní noviny nám ukazují mladé vojačky v moderní válce a také jejich intimní problémy. Kdyby ty noviny viděli strýci mého mládí, zeptali by se, jestli tam nemáme nic slušnějšího. Momentálně nemáme, ale to neznamená, že si musíte otevřít i to, co následuje po tomto úvodu.

21. 3. 2007

aneb jak se "jim" nepodařilo ze mě udělat hrdinu

V odborném společenství historiků, médií a hlavně v Parlamentu probíhá diskuse o ustavení a zaměření této nové instituce, která by měla na základě dostupných materiálů Stb, ale i zpravodajských služeb ozřejmit dosud utajované pravdy o naši skutečné nedávné minulosti. Selektivní výběr z materiálů zaznamenaných údajně jedinými nositeli pravdy -- orgány Stb -- mají být podkladem k bádání. Všichni víme, že navíc tyto dokumenty nejsou ani kompletní. Byly z části skartovány krátce po revoluci a později novými vládci MV předávány a dokonce prodávány cizím subjektům.

Autor byl do roku 1969 pracovníkem československé rozvědky, pak byl propuštěn a stal se terčem politického pronásledování. Po roce 1989 likvidoval z funkce na ministerstvu zahraničí rezidenturu československých komunistických zpravodajských služeb.

22. 3. 2007

Dramatické trestní stíhání Erguena Uzunoglu a jeho společníků se téměř po třinácti letech chýlí k prvoinstančnímu rozsudku. Veřejná zasedání, na nichž budou předneseny závěrečné řeči, jsou nařízena na 27. a 29. 3. 2007, což všichni přítomní v soudní síni dne 9. 2. 2007 vzali na vědomí s tím, že již nebudou obesíláni. Ať dopadne rozsudek jakkoli, určitě bude v médiích přetřásán. Neuškodí proto připomenout si dlouhou historii procesu, přirozeně bez předjímání výroku o vině.

Proces patří k největším polistopadovým ostudám ani ne tak českého trestního soudnictví, jako zejména policie a státních zastupitelství. Po této stránce je ilustrativní: agitpropčíci obžalovaného Uzunoglu zásobují v této době internet a média články, v nichž metají špínu na soudce Vratislava Rašíka, ale právě závěrečný úsek řízení, vedený jeho senátem před očima veřejnosti - hlavně před sympatizanty pana obžalovaného, kteří jsou vůči soudci nepřátelsky naladěni a neznajíce procesní předpisy se hněvají, že se soud neřídí jejich naivními představami - probíhá podle pravidel spravedlivého procesu.

22. 3. 2007
Tomáš Jurčík

Miroslav Kalousek a všichni kolem něho při přípravě daňové reformy zdůrazňují to, že rovná daň odstraní poškozování schopných, kteří při progresivní dani jsou poškozováni na úkor ostatních, mezi řádky řečeno těch neschopných. Že vyšší daň je ve skutečnosti trestem za úspěšnost. Pokud bychom žili v normální společnosti s dlouholetou demokratickou tradicí, ve které si různé společenské vrstvy zajistily odpovídající společenské a ekonomické postavení, bylo by ono tvrzení do jisté míry validní. Avšak i ve vyspělých zemích je rovná daň spíše výjimkou než pravidlem.

K tomu: Televize BBC: "Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou?"

21. 3. 2007

Se zájmem v poslední době sleduji situaci v KDU-ČSL. Tato strana má v naší zemi dlouhou tradici od klerikalismu přes Národní frontu až po polistopadový zmatený vývoj, kdy se snaží definovat jako rozumný kompromis uprostřed extrémů. Kompromis jako výsledek jednání je jistě zajímavý, avšak jako politický program je bezbarvý a nanicovitý. Lidé si často myslí, že lidovci jsou prostě schopni všeho -- a Miroslav Kalousek nedávno ukázal, že je tomu tak.

21. 3. 2007

Ministryně Kuchtová brojila 20. 3. v Parlamentu proti zavedení státní maturity a jako děsuplnou vizi ukazovala logistický problém - jak zabránit vytištění testů státní maturity a neprozrazení obsahu den předem "bulvárnímu tisku". Utajení maturitních otázek je v roce 2007 problém? Je vidět, že zelené vedení (ministerstva) má problém s informačními technologiemi. Jestliže je 90 000 maturantů v populačním ročníku, stojí náklady na prakticky absolutní zabezpečení obsahu proti vyzrazení pouhých 50 milionů. Pokud nebudou úředníci předražovat státní zakázku...

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2007 Proč by měl platící koncesionář podporovat neobjektivní pořady ČT?   
24. 3. 2007 Nevěrohodnost iniciativy Ne základnám Miroslav  Šuta
24. 3. 2007 Lze důvěřovat českým médiím? Jan  Čulík
24. 3. 2007 Česká televize -- televize veřejné služby, nebo PR agentura? Milan  Valach
24. 3. 2007 O reportáži, ktorú sa nepodarilo vyvážiť Peter  Vittek
24. 3. 2007 Rozhlas BBC o amerických protiraketových základnách   
23. 3. 2007 Nepřesnosti v informacích o včerejší brněnské demonstraci proti základně   
23. 3. 2007 Jak to vidím já.... aneb když točíte o radaru Vojtěch  Frič
23. 3. 2007 Jak to bylo dál na čtvrteční brněnské demonstraci proti radaru   
23. 3. 2007 REVO si z nás dělá legraci!   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
21. 2. 2007 Blair ve středu "potvrdí rozvrh stažení britských vojsk z Iráku"   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   
23. 3. 2007 Globální oteplování -- další fakta a další mýty Pavel  Kalenda
23. 3. 2007 Distancujeme se od Klause   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
14. 3. 2007 Velký švindl globálního oteplování?   
14. 3. 2007 Film Velký švindl globálního oteplování byl švindl   
11. 3. 2007 Britští konzervativci plánují uvalit ekologickou daň na leteckou dopravu   
10. 3. 2007 Summit EU: dobrá zpráva pro klima   
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý
2. 3. 2007 Trojí bída komunismu III. aneb nacionalismus některých obhájců Marxe Bohuslav  Binka
2. 3. 2007 Mýlil se Marx? Milan  Valach
1. 3. 2007 Trojí bída komunismu II. Bohuslav  Binka

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý
8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
15. 11. 2006 Svetoobčania nechcú prehliadať rozdiely, ale prekonávať ich Eduard  Chmelár

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Nezávislost soudců nebo soudcovský korporativismus? RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2006 Soudcovský stát přede dveřmi aneb přeslechnuté varování prezidenta? Stanislav  Křeček
18. 9. 2006 O dvou hydrách Ladislav  Žák
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu   
14. 9. 2006 Causa Brožová: Ústavní soudci kritizují vlastní nález jako nezákonný Martin  Ondreját
12. 9. 2006 Brožová zvítězila nad Klausem - nastává vláda soudců   
25. 8. 2006 Soud ho shledal nevinným, bude však stejně deportován do Alžírska, kde může být mučen   
17. 8. 2006 Český občan čeká na soud ve skotském Glasgow Jan  Čulík
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
19. 7. 2006 Podílí se ústavní soud na nepřehlednosti a obtížné předvídatelnosti práva? Jaroslav  Kuba
18. 7. 2006 České soudy, jejich nezávislost a základní principy demokracie Václav  Kamarýt

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík