5. 12. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 12. 2005

OSTRAVA:

"Primátor Zedník mluví jako dlaždič"

"První muž ostravského magistrátu nazval redaktora hajzlem"

Útok ostravského primátora na zpravodaje Britských listů vyvolal palcové titulky regionálního tisku

Provokoval tak, že lituji toho, že jsem mu nedal pár facek. Co si ten hajzl myslí, že může kohokoli osočovat? A z čeho?"

Město Ostrava podporuje kontroverzní projekt zástavby areálu Karolina, který kritizuje Česká komora architektů. Když se ho ve středu na tiskové konferenci zeptal zpravodaj Britských listů Jan Mech primátora Zedníka na možnou korupci v celé věci, primátor "neváhal nazvat Jana Mecha hajzlem, přirovnat ho k praseti a dokonce zalitovat, že mu nevlepil pár facek!" píše deník Šíp (3. prosince 2005).

Kontroverze vyvolala celou řadu článků v moravskoslezském tisku:

ŠÍP 3.12.2005 str. 4

První muž ostravského magistrátu nazval redaktora hajzlem

Primátor Zedník mluví jako dlaždič

Marek Švidrnoch

Dočista o rozum zřejmě přišla část vedení ostravského magistrátu. Primátor Aleš Zedník utíká z tiskovky, jeho náměstek Vít Ruprich zase vyhrožuje zastřelením advokátce. Neuvěřitelným manýrům pak nasadil korunu opět primátor -- redaktora, který mu položil nepříjemnou otázku, nazval druhého dne hajzlem a litoval, že mu nenafackoval!

Ostrava - Všechno se točí okolo podezření z korupce, jemuž vedení města čelí v souvislosti s plánovanou výstavbou nového městského centra na území Karoliny, což momentálně vyšetřuje policie.

Ve středu neudržel nervy na uzdě primátor Zedník. Když se jej na tiskovce redaktor Britských listů Jan Mech zeptal, zda ho v souvislosti s výstavbou na Karolině uplácela společnost Sey Development, chtěl po něm za tuto otázku omluvu, a když ji nedostal, z tiskové konference zbaběle utekl. Ostudu má z toho po celém kraji, ale přesto se nepoučil. Ve své zaslepenosti vzápětí Zedník neváhal nazvat Jana Mecha hajzlem, přirovnat ho k praseti a dokonce zalitovat, že mu nevlepil pár facek!

"Myslíte si, že je normální, aby kdokoliv přišel na tiskovou konferenci primátora, choval se jako prase a zůstalo to bez odezvy? Tak bych se neodvážil jednat s bezdomovci. Člověk placený z kapes lobby, která cítí, že oprávněným jednáním města se mu vzdalují těžké prachy -- a oni se domnívají, že mají monopol -- provokoval tak, že lituji toho, že jsem mu nedal pár facek. Co si ten hajzl myslí, že může kohokoli osočovat? A z čeho?

Tuto textovou zprávu odeslal primátor Zedník jako odpověď na dotaz, proč opustil tiskovou konferenci! Vskutku vybraným slovníkem disponuje primátor Ostravy...

Ještě na smrtelné posteli si ostravský primátor Aleš Zedník možná vzpomene na středeční tiskovou konferenci na ostravském magistrátu. Jeden z novinářů mu tam položil nepříjemnou otázku, po které primátor z tiskovky utekl. Dotyčný novinář se jej zeptal, zda může vyvrátit spekulace o tom, že se svým náměstkem vzali od jisté developerské firmy úplatek. Otázka to nebyla příjemná, to se musí uznat. Ale každý dobrý politik ví, že i na nepříjemné, hloupé či urážející otázky, které k politice patří, může odpovědět tak, aby z tohoto slovního souboje vyšel jako vítěz.

Novináři mají právo takové otázky klást lidem, kteří jsou placení z peněz daňových poplatníků a rozhodují o věcech veřejných, tedy nás všech. Novináři tady naopak nejsou od toho, aby na tiskovkách, kam je politici zvou, vytvářeli vždy pocit dobré pohody otázkami tipu: Pane primátore, jak to děláte, že jste tak úžasný?

Středeční tisková konference jasně ukázala, že primátor Zedník ještě politické řemeslo dokonale neovládá. Na nepříjemný dotaz zmíněného novináře mohl totiž reagovat různými způsoby - od pobaveného smíchu přes hraný šok až po chladný dotaz, ať mu novinář, který pracoval jen se spekulacemi, předloží fakta. Jenže Zedník zvolil ten nejhorší způsob ze všech a na novináře začal povýšeně křičet něco v tom smyslu, ať se mu omluví, nebo ať " vypadne". Když viděl, že si novinář z jeho " bu- bu- bu" nic nedělá, zvedl se a se slovy, že s takovým člověkem v jedné místnosti nebude, raději vypadl sám. Jeho emocionální úprk tak připomněl ono příslovečné kejhání potrefené husy.

Slezingr@ morava. vlp. cz

ZDE

Moravskoslezský deník - 3.12.2005

Ostrava - Rozpaky budí dvě události, jež se odehrály ve středu na zasedání zastupitelstva města Ostravy. Jednou z nich je schválení nové soutěže na řešení využití lukrativních prostor Karoliny v centru města, ačkoliv ji například Česká komora architektů považuje za neregulérní. Tou druhou pak je neadekvátní jednání primátora města Ostravy Aleše Zedníka (ČSSD) během tiskové konference ke Karolině. Primátor se obořil na jednoho z novinářů, který mu položil záludnou otázku ohledně korupce, a poté naštvaně z tiskovky odešel. Ostravští zastupitelé si myslí, že je vše v pořádku. "

Developerskou soutěž Karolina 2006 považuji za regulérní, a proto jsem při jejím schvalování hlasoval pro," řekl zastupitel Lukáš Ženatý (ODS), podle kterého by v dané lokalitě měla vzniknout alternativa ke starému centru města. Stejný názor mají také další zastupitelé, například Vojtěch Mynář (ČSSD). Centrum města je podle něj osiřelé, takže by na Karolině mělo vzniknout něco unikátního, na co budou Ostravané hrdí a co lidi přiláká. " Plocha by měla být využita částečně pro obchody, protože tam je dnes život. Dále by tam měly být úřady, ale hlavně bydlení, a s tím spojená zábava pro lidi," vyjádřil své představy Mynář, který by si přál, aby se k návrhům mohli vyjádřit i občané.

Jediným zastupitelem, který ve středu novou soutěž nepodpořil, je Vladimír Gelnar (KDU- - ČSL). Podle něj by město mělo mít svou představu, jak by mělo využití Karoliny vypadat, a nenechávat vše na investorech. " Měla by být dána přesnější pravidla, jako regulační plán. Dobrým příkladem je centrum Přívozu, kde významný architekt navrhl řešení, a pak různí investoři podle daných pravidel stavěli. Hlavně by to však nemělo vznikat uspěchaně," uvedl Gelnar. Sám vidí Karolinu jako pokračování centra města se sítí ulic, parky, obchody a byty.

Primátorova podrážděná reakce na otázku ohledně možné korupce byla okamžitým selháním z důvodu přetažení. To si aspoň myslí zastupitelka Růžena Šarišská (KSČM). Podle ní se Aleš Zedník obvykle chová velmi slušně, dokonce by mohl učit asertivnímu chování. " Když se pan Zedník stal primátorem, ODS se do něj stále navážela, ale on uměl vždy přejít do slušné roviny. ODS se to pak od něj naučila a dnes jsou jednání zastupitelstva vedena na slušnější úrovni," sdělila Šarišská.

Pokračování na straně 2

Otázka novináře Jana Mecha na případnou korupci nesměřovala jen na osobu primátora, ale zahrnovala i jeho náměstka Víta Rupricha (SNK). Ten se tiskové konference neúčastnil, takže nechtěl hodnotit Zedníkovo chování. Nicméně přiznal, že sám by zřejmě reagoval důstojněji.

" Neznám atmosféru, která tam panovala, ale nejspíš bych reagoval jinak. Řekl bych, že je to lež, a aby dotyčný neříkal, že někde něco slyšel, ale aby si sehnal svědky a podal trestní oznámení," naznačil svou možnou reakci Ruprich.

Pleva@ morava. vlp. cz

Architekti odmítají podmínky soutěže o podobě Karoliny

Podle nich by neměli zastupitelé poškozovat zájmy města

Moravskoslezský deník - 2.12.2005

Soutěž Karolina 2006 na získání nejlepšího projektu pro využití lukrativního území v centru Ostravy je neregulérní.. Po prostudování podmínek soutěže k tomuto závěru dospěla Česká komora architektů (ČKA), která své stanovisko zaslala zastupitelům města Ostravy.

Ostrava - Podle stanoviska komory architektů by zastupitelé měli postupovat tak, aby nepoškozovali zájmy města a hospodárně nakládali s městským majetkem a městskými finančními prostředky. To se ale v tomto případě zřejmě neděje.

" Pokud město označilo svůj postup jako soutěž, je povinno se řídit ustanoveními § 847 až 849 občanského zákoníku, v jehož intencích je koncipován též Soutěžní řád ČKA," píše se ve stanovisku komory. Jedním ze základních požadavků stanov je rozhodování na základě nezávislých odborných stanovisek a expertiz. Soutěž tedy musí mít předem jmenovanou odbornou a nezávislou porotu, také musejí být stanoveny ceny pro vítěze a jejich výše. Developerská soutěž Karolina 2006 ukládá investorům, aby chtěli po architektech vysoce kvalifikovaný výkon, který pak ale budou hodnotit nekvalifikovaní zastupitelé.

"Moudré město se k takovému potenciálu, který Karolina má, takto nestaví. Soutěž by neměla probíhat takhle rychle a za těchto neregulérních podmínek. Obávám se, že tam může vzniknout monofunkční velkokapacitní moloch, který chloubou města v budoucnu určitě nebude," myslí si architekt Petr Hurník, který vyučuje urbanismus na Fakultě architektury Vysokého učení Technického v Brně. Podle něj by mělo být řešení Karoliny vetkáno do sítě Ostravy tak, aby přineslo oživení centra města.

Jako důvody neregulérnosti soutěže uvádí také především to, že v porotě jsou zastupitelé, a ne nezávislí odborníci. Kvůli tomu, že soutěž odporuje pravidlům ČKA, neměli by se jí architekti ani účastnit. " Takovéto soutěže se mohou účastnit jen ti architekti, kteří nejsou autorizováni komorou a pracují přímo pro developery. Z toho vyplývá, že za vítězným projektem asi nebudou stát úplní profesionálové," uzavřel Hurník.

" Moudré město se k takovému potenciálu takto nestaví. Soutěž by neměla probíhat takhle rychle a za těchto neregulérních podmínek. Obávám se, že tam může vzniknout monofunkční velkokapacitní moloch, který chloubou města v budoucnu určitě nebude. "

Náměstek primátora prý vyhrožoval zastřelením

Moravskoslezský deník - 2.12.2005

Ostrava Náměstek ostravského primátora Vít Ruprich (SNK, na snímku) čelí podezření z vyhrožování. Trestní oznámení na něj včera podala Simona Pavlicová, právní zástupkyně polských architektů, kteří se dlouhodobě přou s městem Ostravou o budoucí podobu jednoho z nejlukrativnějších míst v centru města - Karolinu. Ruprich jakékoliv vyhrožování popírá.

" Včera během zastupitelstva ke mně v předsálí zasedací místnosti přistoupil pan Ruprich a začal se se mnou bavit. Zesměšňoval mé aktivity kolem polských architektů," uvedla Pavlicová. Když náměstkovi sdělila, že před zastupiteli vystoupí při projednávání bodu o schválení nové soutěže, reagoval prý na to slovy: " Pokud chcete dnes na zastupitelstvu vystoupit, tak počítejte s tím, že vás může někdo zastřelit."

Pokračování na str. 2

Ruprich tato slova razantně popřel. "Tato mladá, šikovná a velmi inteligentní paní advokátka lže!" vyjádřil se náměstek k našemu dotazu, zda výše popsané okamžiky se opravdu odehrály. Pavlicová však tvrdí, že má na to svědka. Je jím Jan Mech, novinář, který se dostal ve středu do rozepře s primátorem. Mech naší redakci sdělil, že zmiňovanou Ruprichovu hrozbu slyšel.

"Dostala jsem strach o svůj život a zdraví. Už mě upozorňovali někteří kolegové advokáti, že dělám velkou korupční aféru, tak ať si dám na sebe pozor," vyjádřila se dále Pavlicová. Proto včera raději vše ohlásila na policii. " Podala jsem trestní oznámení pro trestný čin vyhrožování zastřelením," řekla závěrem. pleva@ morava. vlp. cz

Fotografie: Simona Pavlicová

                 
Obsah vydání       5. 12. 2005
5. 12. 2005 Topolánkovo kolečko Boris  Cvek
5. 12. 2005 Rudé alibi Michal  Vimmer
5. 12. 2005 Ricová doporučí EU, aby "nezkoumala tajná vězení CIA"
5. 12. 2005 Jediné, co ti mohu dát Štěpán  Kotrba
5. 12. 2005 Filadelfie zavádí bezdrátový internet pro celé město
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"
7. 12. 2005
5. 12. 2005 Že prý si kolega incident vymyslel Milan  Bureš
9. 12. 2005
5. 12. 2005 Další krok k fašizaci společnosti
5. 12. 2005 Co s junk food pro mozek? Jiří  Drašnar
2. 12. 2005 Naše poklady: VyVolení, Rychlé šípy, major Zeman a céčka Jan  Stern
5. 12. 2005 Přestěhoval jsem se Petr  Fiala
5. 12. 2005 Tvorba HDP Josef  Vít
5. 12. 2005 Zápisky od života odtrženého spisovatele Alex  Koenigsmark
5. 12. 2005 Konečně jasno, ale přesto si nerozumíme Michael  Kroh
5. 12. 2005 Mezi Kajínkem a Hučínem Zdeněk  Jemelík
5. 12. 2005 Osmdesát čtyři směrem k jedné nule Karel  Moudrý
3. 12. 2005 WTO: hra na jistotu Ludmila  Štěrbová
5. 12. 2005 A přece se točí, bubínek veverčí Václav  Dušek
5. 12. 2005 Fenomén sociálního státu Jiří  Stehlík
5. 12. 2005 Už nám asi otrnulo Stanislav A. Hošek
2. 12. 2005 Soukromé bezpečnostní firmy střílejí v Iráku na kohokoliv
2. 12. 2005 Daně a souboj Rasmussenů zleva i zprava Egon T. Lánský
30. 11. 2005 Chvála materialismu Martin  Škabraha
30. 11. 2005 Kundera je mrtev, ať žije Reality show! Skutečně? Jan  Čulík
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2005 Osmdesát čtyři směrem k jedné nule Karel  Moudrý
5. 12. 2005 Zápisky od života odtrženého spisovatele Alex  Koenigsmark
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
5. 12. 2005 Co s junk food pro mozek? Jiří  Drašnar
5. 12. 2005 Mezi Kajínkem a Hučínem Zdeněk  Jemelík
5. 12. 2005 Topolánkovo kolečko Boris  Cvek
2. 12. 2005 Zhovadilý zákon o cizincích Milan  Daniel
2. 12. 2005 Reflex: Jsou gorily marketingová chyba? Jan  Potůček
2. 12. 2005 Naše poklady: VyVolení, Rychlé šípy, major Zeman a céčka Jan  Stern
1. 12. 2005 Los Angeles Times: Americká armáda platí irácký tisk, aby pro ni publikoval propagandu   
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
30. 11. 2005 Co Fabiano Golgo neví o vnímání médií u některých Čechů Tomáš  Koloc
30. 11. 2005 Kundera je mrtev, ať žije Reality show! Skutečně? Jan  Čulík
30. 11. 2005 Chcete do ČR? Předložte 30 000 Eur nebo originál zdravotního pojištění   

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář
5. 10. 2005 Budou o Karolině místo odborníků rozhodovat politici? Marta  Pilařová
18. 4. 2005 Jak bude vypadat nové ostravské centrum?   
9. 4. 2004 Architektonická soutěž na novostavbu vědecké knihovny v Ostravě. Ano, nebo ne? Martin  Strakoš