Power of Nightmares

Film, který americká televize neodvysílá

Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes

13. 5. 2005

Britský dokumentarista Adam Curtis přestříhal svůj explozivní třídílný dokument o "válce proti terorismu", udělal z něho celovečerní film a veze ho na filmový festival do Cannes. Bude se tam promítat tuto sobotu.

Curtis, který o tom poskytl rozhovor deníku Guardian, považuje promítání svého filmu v Cannes za velkou čest. "Najednou o mě hovoří jako o 'autorovi'. Já se považuju za novináře. Mám tak trochu pocit jako zvíře v zoologické zahradě, kterého dali do nesprávné klece a lidi to zjistí..."

Na rozdíl od filmu Michaela Moora Fahrenheit 9/11 se bude Curtisova Moc nočních můr promítat v Cannes mimo soutěž. Curtisovi se nelíbí, když ho lidé srovnávají s Moorem: "Moore vyrábí politický agitprop. Já ne - z mého filmu těžko určíte, jaké je mé politické přesvědčení. Byl to pokus o historické vysvětlení 11. září. Víte, až do mého filmu nikdo řádně nevypracoval historii myšlenek a organizací, které utvářely náš moderní svět. Je podivné, že to nikdo přede mnou neudělal."

Umělecký ředitel filmového festivalu v Cannes Thierry Frémaux požádal Curtise, aby svůj tříhodinový dokument o půl hodiny zkrátil. Na Frémauxe naléhal Tom Luddy, které vede filmový festival v Telluride, a velký francouzský režisér Bertrand Tavernier, aby Curtisův film v Cannes uvedli.

"Vím, že se jim oběma líbil můj předchozí dokumentární seriál BBC The Century of the Self (Století egoismu), o vzniku masově spotřebitelské společnosti v Británii a v USA," říká Curtis. Bylo obtížné Moc nočních můr zkrátit? Curtis: "Když pracujete půl roku na třech hodinových filmech, které obsahují koherentní argumentaci, dospějete k přesvědčení, že se z toho nedá vystříhnout nic, protože je to celé tak vynikající," říká Curtis a dodává: "Ale myslím, že nová verze funguje - zaktualizoval jsem ji a její argument je ještě přesvědčivější."

Curtisův film stopuje vznik ideologií islámského findamentalismu od myslitele Sayyida Qutba a amerického neokonzervatismu od Leo Strausse a nachází mezi nimi pozoruhodné paralely. Americká televize, bohužel, o jeho vysílání neprojevila zájem. Celý tříhodinový Curtisův film Moc nočních můr se však vysílal ve čtvrtek večer v televizi Al Jazeera a po něm následoval živý rozhovor s jeho autorem.

"Od 11. září se s americkou televizí stalo něco podivného," říká Curtis. Šéf jedné hlavní americké televizní stanice mu sdělil, že Curtisův film v žádném případě nemohou odvysílat. Dodal: "Kdo jste, že si tohle dovolujete říkat? Zmasakrovali by nás, kdybychom to odvysílali."

Bála se BBC také Curtisův film odvysílat? "Ne. A reakce od diváků byla drtivou většinou pozitivní. 94 procent emailů bylo ve prospěch tohoto filmu.

"V americké televizi se teď hraje konfrontační divadlo, takže se lidé vyhýbají seriózní analýze toho, jaký je moderní svět - možná je to v důsledku emocionálního šoku z 11. září," vysvětluje Curtis. "Lidé zaujímají takzvanou 'levicovou' nebo 'pravicovou' pozici a z ní křičí na druhou stranu. Je to téměř jako u dvora Ludvíka XIV. - lidé zaujímají složité postoje, ale příliš sami nepřemýšlejí."

Společnost Pathé zakoupila autorská práva na distribuci filmu Moc nočních můr po celém světě. Je tedy velmi pravděpodobné, že se film bude hrát i v amerických kinech, i když Curtis se obává, že jen v kinech filmového umění.

Curtis argumentuje, že v USA existuje obrovská poptávka po vážné kritické analýze geopolitiky světa po 11. září 2001. "Moc nočních můr se hrála na filmových festivalech v San Francisku a v Tribeku. Všechna promítání byla vyprodána. Fronty šly kolem bloku a diskuse byly neuvěřitelné. Někdy jsem prostě před publikem mlčel a nechal je, ať mezi sebou hovoří sami. Ale byl jsem docela šokován, že diváci, a byli to většinou vzdělaní lidé, nic nevěděli o Sayyidu Qutbovi, jehož filozofie, která vznikla v důsledku jeho mučení v egyptských věznicích, přímo ovlivnila Zawahiriho, druhou nejvýznamnější postavu v al Kajdě."

Jak si Curtis myslí, že na jeho film budou reagovat diváci televize Al Jazeera? "Nemám tušení." Možná se na něj bude dívat v Pákistánu i Usáma bin Ladin? "Určitě ho shledá zajímavým," uzavírá Curtis.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Pondělí 16.5. 2005