Amerika zavádí všude biometrické průkazy

29. 8. 2006

Té technologie jste svědky ve špionážních filmech už léta. Tajný agent se dotkne špičkami prstů a zakódovanou identifikační kartou čidel ve zdi. Údaje odpovídají a dveře se otevřou, píše deník Washington Post.

V nadcházejících měsících povede celá řada iniciativ americké vlády k tomu, že takovéto vysoce technologické metody identifikace se stanou zcela běžnými (má šestnáctiletá dcera je šokována, že v její škole používá knihovna namísto legitimací žáků jejich identifikaci pro vypůjčování knih prostřednictvím otisků prstů, pozn. JČ).

Od letošního podzimu budou v Americe vydány biometrické identifikační karty pro všechny federální zaměstnance. Obdobné karty jsou plánovány pro zaměstnance v dopravě, pro havarijní služby a pro návštěvníky do USA.

Má to znamenat nové kontrakty pro technologické firmy v hodnotě asi 8 miliard dolarů. Podle nových federálních zákonů budou také stejným způsobem modernizovány všechny americké řidičské průkazy. Je to obrovský trh, více než sto milionu lidí.

Avšak zesílená ostraha a požadavky intenzivnější identifikace jsou kontroverzním tématem. Američané vždycky odmítali myšlenku občanských průkazů, píše list Washington Post. Rostoucí složitost počítačových databází vyvolává znepokojení o porušování právu občanů na soukromí. Vážným znepokojením jsou prozrazení soukromých informací, jimiž v poslední době například bylo to, že se na internet dostalo 36 milionů vyhledávání, provedených statisíci zákazníků firmy AOL.

"Pokud se informace, shromažďované vládními programy užívajícími nových technologií, stanou dostatečně podrobné, vznikne velký tlak na to, aby se všechny ty programy integrovaly. Tak de facto vznikne celostátní systém národní totožnosti,"varuje Barry Steinhardt, ředitel projektu technologií a svobody v Americkém svazu pro občanské svobody.

Soukromý sektor zřejmě rychle přijme zpřísněné normy státního sektoru. Banky, maloobchody a zdravotnictví bedlivě sledují americké federální iniciativy a jsou připraveny aplikovat přísnější standardy identifikace zákazníků a zaměstnanců.

Jako minimum budou obsahovat od října nové americké identifikační karty otisky prstů, dále fotografie oční rohovky, osobní identifikační čísla a digitální fotografie.

Protože tyto informace nezaberou na identifikační kartě příliš místa, bude možno přidávat množství dalších informací. Například o kvalifikaci daného zaměstnance, o jeho pracovních hodinách, bude možno přičlenit jeho zdravotní záznamy i hodnocení jeho pracovních výkonů -- vážně to znepokojuje obránce občanských svobod.

Do poloviny roku 2008 budou muset být podle zákona, schváleného americkým Kongresem, standardizovány bezpečnostní charakteristiky nových řidičských průkazů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.8. 2006