27. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Reportéři ČT
27. 4. 2005

Králová a Erva jako reportéři České televize

Metody práce publicistiky - ukázka z jednoho dne

Média podle odstupujícího premiéra Stanislava Grosse rozkládají ústavní systém a zpravodajské služby by se jimi měly zabývat. To řekl Gross v nedělním pořadu ČT 1 Otázky Václava Moravce a Mladá fronta Dnes se okamžitě ozvala.

I publicistika České televize proto zareagovala bleskurychle. Hned do pondělního pořadu Reportéři ČT zařadila reportáž dekonspirované kontrarozvědčice - novinářky Lenky Králové, která si tak může vyřizovat účty s policisty URNA. Do stejného pořadu pak zařadila i reportáž mladého konzervativce a antikomunisty ze setkání komunistických stran.

Případem někdejší reportérky Novy a posléze reportérky ČT Králové se média obsáhle zabývala před časem, neboť jako agentka BIS natočila jednu z klíčových reportáží pod vedením svých řídících důstojníků. O spolupráci Lenky Králové s BIS v letech 1994 až 1997 není pochyb. Britské listy o ní psaly v roce 2000 na základě výpovědi Mikuláše Tomina. Podrobnosti o jejím působení v BIS zveřejnil po jejím nástupu do ČT i týdeník Respekt 37/04 v článku BIS míří do televize z 5. 9. 2004 . Spurného článek podle Králové měl původně vyznít tak, že je stále aktivní agentkou a byla do České televize nasazena na Bartka. To však nevyšlo. "Řekl mi, že podnět k napsání článku dostal od důstojníků BIS," řekla Králová na adresu Spurného serveru Česká média 17. 9. 2004.

Začalo to v polovině 90. let, kdy se reportérka televize Nova zamilovala do důstojníka BIS Pavla Cigánka a stala se jeho agentkou s krycím jménem Bob. Pak si ji "převzal" Jiří Rom. Mimochodem od roku 2000 jeden z nejvýše postavených mužů v BIS, který několik let řídil celou operativu. Tato "novinářka" měla zcela zásadní roli v aféře z roku 1997, známé jako Zemanův kufřík. Byla to provokace na Mikuláše Tomina. Pro pořad TV NOVA Na vlastní oči natočila Králová jako reportérka-agentka příspěvek, v němž její "zdroje" dokazovaly, že materiály v Zemanově kufříku jsou pravé a prokazují, že vnitro a jejich kontakty v BIS mají řadu agentů v médích, s jejichž pomocí chtějí získat vliv na politckou sféru v České republice. V tu dobu už místo s Cigánkem žila Králová s jistým Milošem Demeterem... Demeter byl autorem řady falzifikátů z onoho Zemanova kufříku. Pak pracovala pro reklamní agenturu Wunderman, která spolupracuje s televizí Prima. . Tam ji objevil producent pořadu "Reportéři" Zdeněk Pokorný.

Králová byla po svém prozrazení a následném skandálu "hvězdou" jednoho z pravidelných seminářů serveru Česká média. Ve čtvrtek 16. září 2004 se od 17:00 hod. konal v Zaháňském salonku Senátu ČR diskusní večer na téma "Média a tajné služby". O případu naivky pak informoval nejen tento server, ale i Český rozhlas 6 v pořadu Média v postmoderním světě a Britské listy v článku bezpečnostního experta Miroslava Polreicha.

Přestože Králová byla jako televizní reportérka součástí provokačních akcí BIS, přestože mluvčí ČT Martin Krafl prohlásil, že "svou spolupráci s ČT ukončila sama s tím, že nechce poškozovat jméno pořadu Reportéři ČT ani pověst České televize," přestože se v ty dny objevilo několik dezinformačních zmínek, že z ČT dala výpověď sama, pro publicistiku České televize má Králová - jak vidno - svou cenu nadále. Nyní natočila pořad o tom, jak velící důstojníky URNA víc než nové trendy v boji proti terorismu zajímá, jak si udržet funkce a upevnit osobní moc. Profesionalita útvaru klesá a řadové policisty to děsí... Poskytli tedy Králové rozhovor. Válka policie a tajných služeb může pokračovat dál.

Králová ovšem není v redakci publicistiky sama.

Martin Erva v rozhovoru s Josefem Skálou
Druhým pořadem téhož pondělního cyklu byla reportáž o mezinárodním setkání komunistických stran v Praze. Na tom by nebylo nic divného, kdyby za kamerou České televize nestál jako reportér ČT Martin Erva - v civilu student historie a politologie na Filozofické fakultě UK , přivydělávající si jako parlamentní zpravodaj ČIA, bývalý místopředseda pražského klubu Mladých konzervativců, po svém vyloučení pro přílišnou a nepřijatelnou agilnost spolupracovník časopisu blízkého ODS - 51pro a aktivista krajně pravicového internetového serveru ePortál a jeho papírové obdoby Portál. Prý brána k vytříbeným názorům...

Martin Erva a žurnalistika: ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE

Kamera a režisér při natáčení dokumentů
na stole v předsálí
Erva také není ve spolupráci se skandalizační publicistikou České televize začátečník. Už v listopadu 2004 připravil příspěvek Střet zájmů po věděcku - o profesoru Martinu Potůčkovi, vedoucím Centra pro sociální a ekonomické strategie (CESES), poradci bývalého premiéra Špidly a sociálně demokratickém kandidátu na prezidenta. O několik týdnů později si Erva vybral další oběť. Ženy jsou těhotné revolucí je "reportáž" o vzniku strany žen a o tom, "jaké jsou její porodní bolesti"... O komunistickém setkání Erva natočil podle svých slov pro jeden televizní příspěvek sedm plných kazet a desítku rozhovorů... Proč tolik? A kde všude skončily? Jeho tým, vybavený logem ČT neoznačenou televizní kamerou, snímal i dokumenty na stolech...

Na akci v hotelu Olympik byl Erva po oba dny. Přesto mu řada příspěvků, které stály za odvysílání a měly svou informační hodnotu i pro antikomunistu jeho typu, unikla. Ještě v pátek se Erva domlouval s antikomunistickým aktivistou Janem Šináglem... Divadlo mohlo začít.

Manipulací byl i komentář Marka Wollnera před příspěvkem. Komunisté všech zemí se o víkendu nespojili v Praze. Nebavili se o tom, jak docílit toho, aby Evropou obcházelo strašidlo komunismu. Bavili se o možnosti dosažení míru a socialismu v Evropě. Nic z toho, co řekl redaktor ČT na kameru. O dosažení socialiálně spravedlivé společnosti jde i vládnoucím sociálním demokratům, i když to mnohdy není vidět. A i komunisté dnes uznávají různost forem vlastnictví... Manipulativní byl i úvod Ervova příspěvku, kombinovaný ze starého filmového týdeníku a dobově znějícího komentáře. Stejně tak hudební prostřihy z agitačních písní padesátých let měly k objektivitě publicistiky založené na faktech daleko. Tato hudba v hotelu Olympik nezněla. Neměla tedy zaznít ani v publicistice, založené na realitě. Oslí můstky nepatří do publicistiky veřejné služby. Podrobnosti upravuje Kodex České televize. Otázka reportéra předvídatelnému "politologovi" Bohumilu Doležalovi o možnosti reakce policie na setkání komunistů či chování KSČM byla stejně manipulativní jako odpověď. Pevné řízení z Moskvy je hloupost, stejně jako vize "trojí podoby komunistické strany - i jako tajné spiklenecké či paravojenské organizace" , kterou reportéři nevystřihli a odvysílali, přestože byla lživá, hrubě pomlouvačná a zakládá důvod ke stížnosti či žalobě na Českou televizi.

Šináglova, Hučínova a Paumerova demonstrace proti tomuto setkání byla také v pořadu ČT daleko akcentovanější, než jaká byla ve skutečnosti. Oněm dvaceti lidem se nepodařilo vyvolat s přítomnými fyzický konflikt první, ani druhý den. Byli prostě ignorováni. Nepřesvědčili nikoho o tom, že jejich protestní setkání je postaveno na jiné logice, nežli jednou komunista - navždy komunista...

O obsahu setkání představitelů komunistických stran v hotelu Olympik se diváci televize veřejné služby moc nedozvěděli, i když některé diskuzní příspěvky hostů KSČM byly daleko za hranicí toho, co Ervův tým odvysílal. Emocionální maniupulace narozdíl od bezpříznakové prezentace tvrdých faktů či tvrdě logického hodnocení příspěvků se znalostí věci - to je výsledek zfušované práce Martina Ervy za dva dny. Bez ohledu na jeho osobní názor, viditelný z realizovaných záběrů dle předem připraveného scénáře i z celkového vyznění, po řemeslné stránce přistoupil Erva k tématu apriorně, skandalizačně manipulativně a tudíž neprofesionálně.

Záznam z pořadu Reportéři ČT z pondělí 25. dubna 2005 ZDE

Štěpán Kotrba, BL: Pražské setkání rudých ještěrů ZDE

E-Portál, do kterého Erva přispíval a s jehož redaktory dodnes kamarádí, je pořadatelem antikomunistické provokace na letošním setkání komunistů 1. máje na Letné.

Bude i tuto akci pro Českou televizi dokumentovat "reportér" Martin Erva?

                 
Obsah vydání       27. 4. 2005
27. 4. 2005 Mongolské vraždění
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
27. 4. 2005 Vzniká depozitář české vědecké etiky a miskondaktu Zdeněk  Slanina
27. 4. 2005 Přemysl Sobotka přebírá iniciativu Boris  Cvek
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy
27. 4. 2005 Metody práce publicistiky - ukázka z jednoho dne Štěpán  Kotrba
27. 4. 2005 Mlčící většina Zdeněk  Hromas
27. 4. 2005 Naštěstí... Bohumil  Kartous
27. 4. 2005 Italská novinářka ostře kritizovala americkou zprávu
27. 4. 2005 Suverenita štátov z hladiska globalizácie Michal  Kukula
27. 4. 2005 Za "socialistickou a bezpečnou" Evropu? Štěpán  Kotrba
27. 4. 2005 Historický proces vývoje socialismu a jeho perspektiva
27. 4. 2005 Slovensko: Bože, ochraňuj vysokoškolákov! Jakub  Topol
27. 4. 2005 List čitatelky slovenského týždenníku Slovo, nad ktorým sa rozplačete
27. 4. 2005 Kolko nás budú stáť "lepšie dôchodky"? Ivan  Lesay, Miroslav  Spišák
27. 4. 2005 Prečo Amerika nechce dôchodkovú "reformu" Joseph E. Stiglitz
27. 4. 2005 Lepšie dôchodky mať nebudeme Braňo  Ondruš
26. 4. 2005 Vypněte televizi a žijte!
27. 4. 2005 Ano, opravdu jsou špatní
26. 4. 2005 Co přesně řekl proti Klausovi místopředseda Evropského parlamentu
26. 4. 2005 Pozor na Klause - vede k přemýšlení Miroslav  Polreich
26. 4. 2005 V Brně proběhne slet nacistů Ondřej  Slačálek
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné
25. 4. 2005 Bůh a boj proti AIDS
26. 4. 2005 Dívky jsou zapomenutými obětmi válek
9. 4. 2005 Hospodaření OSBL za únor a březen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2005 Metody práce publicistiky - ukázka z jednoho dne Štěpán  Kotrba
13. 4. 2005 Komunisté a antikomunisté Milan  Valach
4. 4. 2005 Rudá šance! (?) Martin  Škabraha
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
7. 12. 2004 Proč by měli komunisté podporovat ODS Bohumil  Kartous
4. 12. 2004 Grebeníček: Nový styl práce - ofenzivnější politika, ale jaká? Štěpán  Kotrba
8. 9. 2004 Kde udělali soudruzi chybu?   
23. 8. 2004 Dle Kotrby by se stydět měla Svobodná Evropa, ne KSČ Radko  Kubičko
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
16. 8. 2004 Martin Schulz doporučuje českým komunistům exil Jan  Čulík
14. 7. 2004 Existence KSČ-M prospívá pravici Milan  Valach
13. 7. 2004 Má vôbec zmysel považovať KSČM a KSS za lavicové strany? Andrej  Sablič
1. 7. 2004 Zákaz KSČ/KSČM by krizi levice nevyřešil Jiří  Kratochvíl
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
15. 6. 2004 KSČM nevolil každý pátý   

Týdeník Respekt RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2005 Metody práce publicistiky - ukázka z jednoho dne Štěpán  Kotrba
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   
30. 9. 2004 Jsou česká média po roce 1989 svobodná?   
22. 6. 2004 O Iráku, Spojených státech a integritě Václava Havla Roman  Weber-Pachola
21. 4. 2004 Srbsko: Démoni skutečně pořád nespí? Matyáš  Zrno
15. 4. 2004 Jaký obraz Srbska kreslí týdeník Respekt Srdjan  Prtina
24. 11. 2003 Prázdná skořápka, čekající na české uhlí? Štěpán  Kotrba
12. 11. 2003 Západní Sudety?   
11. 11. 2003 O dětské prostituci, která "neexistuje"   
6. 10. 2003 Co mám rád na Miloši Zemanovi, aneb v tomhle bordelu chybí komik... Ladislav  Kahoun
29. 9. 2003 Pawlowski: Respekt je ovlivněn jedním politickým směrem   
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
12. 8. 2003 Diskriminácia černochov zvýšila počet jazzových skladateľov Miroslav  Brada
7. 5. 2003 Xenofobie v českých sdělovacích prostředcích František  Kostlán