7. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Luis  Posada Carriles
7. 2. 2007

"Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah

Tak pojal svůj životní úkol terorista, kterého tajné služby vlády USA kryjí už desítky let , vláda USA George Bushe ho skrývá před spravedlností osmnáct měsíců. Jiná vláda USA, vláda "demokratického" J. F. Kennedyho, ho kdysi vycvičila během příprav na invazní operaci na Kubu (Bay of Pigs - Zátoka sviní, Operation 40) v roce 1961. Učinila tak CIA v pevnosti Fort Bennings.

11. ledna 2007, po půldruhého roku trvající právní bitvě, kdy po jeho deportaci ze země volal Cech amerických právníků a řada kongresmanů, je nucena americká vláda sdělit teroristovi Luisi Posadovi Carrilesovi (78), dnes naturalizovanému venezuelském občanovi, obvinění z klamání a uvedení lživých informací v žádosti o naturalizaci ve Spojených státech po ilegálním vniknutí na jejich území. A to je důvod k odmítnutí žádosti a eskortování věrného agenta CIA ze země. Jenže on ho nikdo nechce. Ve Venezuele už není pravicová vláda, ale Hugo Chavez. Žádosti Kuby a Venezuely , kde kdysi působil v čele její tajné služby a dnes je tamtéž stíhaný pro atentát, o vydání Posady byly Spojenými státy zamítnuty. USA odmítají teroristu vydat s poukazem na údajné obavy z mučení v případě vydání.

Pokud bude Carriles uznán vinným z lhaní úřadům, hrozí mu 10 let vězení pro obvinění z podvodu při naturalizaci a po pěti letech za každý z dalších šesti paragrafů, z nichž je obviněn. Při jeho věku to bude doživotí. Tím, že obviní Posadu, federální vláda zajistí jeho pokračující vazbu. Fešácký kriminál...

DOKUMENT: Obvinění v případu USA versus Luis Posada Carriles ZDE

Mimo popravy v exilu žijícího Orlanda Leteliera, chilského ambasadora ve Spojených státech a později minstra obrany ve vládě Salvadora Allendeho, stihl za svůj život Carriles poslat v roce 1976 na onen svět 73 pasažérů při atentátu na letadlo kubánských aeroliniií na nebi nad Barbadosem , v čele venezuelské tajné služby organizovat podvratné akce v režii CIA, dohlížet na místní operace pravicových guerill Contras v Nicaragui, organizovat teroristické útoky na turistické komplexy na Kubě, pokusit se o pumový atentát na kubánskou delegaci v rámci Iberoamerického summitu v Panamě. Po svém odsouzení panamskou justicí na osm let žaláře za pokus o atentát na kubánského prezidenta Fidela Castra a následném omilostnění tamnější proamerickou prezidentkou, se Carriles tajně přepravuje do USA a žádá počátkem roku 2005 o azyl.

Ačkoliv informace o odmítnutí Carrilesovy naturalizace byly pro Ameriku severní i jižní událostí zpravodajsky neopominutelnou, v minulosti plnil příběh amerického teroristy stránky médií, nyní nastalo v anglosaské žurnalistice rozpačité ticho. Anglicky psané stránky BBC i hispánská BBC Mundo od druhé poloviny minulého roku o Carrilesovi cudně mlčí, ačkoliv jim ještě v květnu 2005 stál za velký profil.

BBC Profile: Cuban 'plane bomber' ZDE

BBC News Search: Carriles ZDE

Stejně tak o Carrilesovi mlčí nyní i ostatní anglosaská mainstreamová média, s jednou jedinou výjimkou - agentura Reuters přinesla operativní informaci v sekci Alert Net hned 11. 1. 2007. Neopomněla zdůraznit, že "Kuba obvinila vládu USA z dvojího metru ve válce s terorismem, neboť se zdráhají obvinit Posadu, bývalého agenta CIA , o němž Kuba tvrdí, že provedl bombové útoky v havanských hotelech v roce 1997 a účastnil se spiknutí s cílem vyhodit kubánského prezidenta Fidela Castra během oblastního summitu v Panamě v roce 2000. Castro ve zprávě Reuters obviňuje Posadu, že byl propašován do Spojených států na motorovém člunu Santrina vlastněném miamským emigrantem Santiago Alvarezem, který dostal trest čtyř let vězení za obvinění z nezákonného shromažďování zbraní. V žádosti o azyl uvedl , že ''cestoval z Hondurasu přes Belize a vstoupil do Spojených států po zemi blízko Matamorose v Mexiku a Brownsville v Texasu''. Obsáhlé zpravodajství přinesl i místní Miami Herald.

Reuters 11. 1. 2007: Cuban militant Posada Carriles charged with lying ZDE

Miami Herald 11. 1. 2007: Grand jury indicts Cuban exile militant Luis Posada Carriles and two associates ZDE

Investigativní dokumentarista a spolupracovník pořadu BBC Newsnight Greg Palast, autor knih "The Best Democracy Money Can Buy" a "Democracy and Regulation", označil před časem v článku o Danu Ratherovi a v rozhovoru s Amy Goodmannovou americká korporativní média (oproti například BBC a Guardianu, kde také publikuje...) za jakousi novou formu "berlínské elektronické zdi" - v tom smyslu, že většina amerických médií a jejich prostřednictvím poté i americká veřejnost bývá často záměrně odtržena od reality.

zdroj ZDE ZDE

Bohužel tentokrát byla od reality odtržena BBC a další velká média mimo Reuters. Informaci o Carillesovi přinesl až před několika hodinami server STRATFOR ve dvou kratičkých zprávách o světovém terorismu.

STRATFOR 6. 2. 2007: Venezuela: U.S. Must Extradite Carriles ZDE

STRATFOR 5. 2. 2007: Cuba, U.S.: Posada Carriles Allegations ZDE

O Carrilesovi a dvou jeho kumpánech informoval obsáhle deník El Paso Times a televize CBS 4. Miamský developer a finanční podporovatel Carrilese Santiago Alvarez (65), a Alvarezův zaměstnanec - údržbář Osvaldo Mitat (64) měli konflikt s texaským soudcem právě kvůli výpovědím, kterak se Posada dostal na území USA. Oba muži byli obviněni z odmítnutí svědčit před federální hlavní porotou, vyšetřující nelegálního imigranta Luise Posadu Carrilese.

El Paso Times 6. 2. 2007: Two Posada Carriles supporters plead not guilty ZDE

CBS 4 22. 1. 2007: Posada Carriles Pleads Not-Guilty ZDE

O případ Carrilese se zajímá i New York Times, jenže z té druhé strany. Popisuje v reportáži příběh Freddy Luga, který byl za atentát na kubánské letadlo v roce 1976 odsouzen k 20 rokům vězení. Redaktor NYT se Luga zeptal, jestli cítil něco jako lítost nad smrtíi 73 lidí, zahrnujících řadu dospívajících dětí kubánského šermířského týmu. Lugo řekl, že nic neudělal. Vysvětloval poněkud zastřeně že i jím bylo manipulováno a že sám byl pod kontrolou. "Já jsem normální muž," tvrdil Luga. "Já jsem nevinný." Jiní ale odporují. "Freddy Lugo si to nemůže připustit , ale on je masový vrah," tvrdí José Pertierra, právník z Washingtonu, reprezentující venezuelskou vládu při jejím pokusu o vydání Posady Carrilese. "On může prohlašovat, že není duchovním otcem tohoto činu; možná může tvrdit, že i on byl oklamán. Ale účastnil se teroristického činu, který zabil 73 lidí."

NYT 3. 2. 2007: Bomb Resonates With Diplomats, Not With the Bomber ZDE

Informovat neopomněly Los Angeles Times.

LAT 12. 1. 2007: ZDE

Britské listy se o případ Carriles zajímaly důkladně - vzhledem k pozornosti, jakou české proamerické aktivistické organizace kritizovaly dodržování lidských práv na Kubě, zneužívaly pro svůj politický aktivismus zdroje ministerstva zahraničních věcí, jméno České televize a mnohdy peníze daňových poplatníků, prefabrikovaly provokace a tklivé příběhy "uprchlíků", zajímali jsme se, jak se očistí "kolébka demokracie" z několika dodnes viditelných zločinů, kterých se dopustili "ve jménu svobody pruhů a hvězd" Spojenými státy placení zabijáci. Únos trajektu, výbuch linkového letadla či příprava atentátu s 15 kily Semtexu není nic, co by patřilo do arzenálu demokratické země, ohánějící se nedodržováním lidských práv jinde. Padni komu padni. A padlo.

BL 13. 10. 2006 Michal Brož: Eduard Freisler (LN) - importér mediálních zdí do Čech, zn. levně ZDE

BL 12. 10. 2006 Miloš Kaláb: Kanada odmítla poskytnout azyl teroristovi americké CIA ZDE
BL 20. 3. 2006 Michal Brož: Kubánsko-floridská stopa: počkáme až se ministr Svoboda opět převlékne? ZDE
10. 3. 2006 Fidel Castro Ruz: Chávez převzal Mezinárodní cenu UNESCO ZDE
26. 5. 2005 Zdeněk Jemelík: Na Havanu! ZDE

A tak pro informace o výsledcích rozhodnutí amerického soudce a podrobnostech o mezinárodním teroristovi zbývá pouze kubánský tisk, který si z Carrilese udělal čerta na zdi - symbol všeho zla a špinavých operací CIA proti "Ostrovu svobody". Jenže, jak už to tak bývá a v době hry na "Velké šachovnici" studené války bylo pravidlem, ne vše demokratické je ve skutečnosti opravdu demokratické. Pravda občas vychází najevo v nečekaných souvislostech. Posadu nakonec práskl jeho bývalý kolega...

Granma 6. 2. 2007: Lugo admits that Posada Carriles recruited him to place bomb ZDE

Granma 23. 1. 2007: Posada Carriles pleads not guilty to immigration fraud ZDE
ACN 19. 1. 2007: Assassination Attempt on Witness Against Posada Carriles Foiled ZDE
Granma 18. 1. 2007: Posada Carriles transferred to prison in New Mexico ZDE
ACN 17. 1. 2007: US Discards Extradition of Posada Carriles to Venezuela ZDE
Granma 12. 1. 2007: Posada Carriles charged on seven counts, but no terrorist ones ZDE
ACN 7. 2. 2004: Luis Posada Carriles Must Be Tried as a Terrorist ZDE

Sebestředná "demokratická" americká média kupodivu ignorovala i to, že o tématu Carrilesova obvinění vydalo kubánské ministerstvo zahraničí poměrně ostré prohlášení. Jelikož a shrnuje vše podstatné velmi střízlivě, přinášíme vám jeho překlad do češtiny:

Mezinárodní tisk informoval, že 11. ledna 2007 byla vláda Spojených států nucena sdělit mezinárodnímu teroristovi Luisi Posadovi Carrilesovi, kterého déle než 18 měsíců chránila, obvinění z klamání a uvedení lživých informací v žádosti o naturalizaci ve Spojených státech.

Vláda Spojených států byla nucena přiznat, že náš nejvyšší představitel měl pravdu, když v dubnu 2005 v souvislosti s informací zveřejněnou mexickými deníky "Que Quintana Roo se Entere" a "Pór Eso", opakovaně poukazoval na skutečnost, že se Posada Carriles již prakticky měsíc zcela beztrestně nachází na americkém území, kam přicestoval na palubě lodi Santrina plující ze Panenských ostrovů, kde jeho a další teroristy vyzvedl Santiago Alvarez Fernández-Magrina a převezl je do Spojených států.

Poté, co byla americká vláda po jeho dvouměsíčním ilegálním, avšak umožněném pobytu nucena ho 17. května 2005 zadržet, spředl tento terorista síť lží, podle níž vstoupil na území Spojených států po souši přes mexické město Matamoros, že předtím nebyl v Cancúnu ani na Panenských ostrovech, že při svém tranzitu Mexikem ani okem nespatřil loď Santrina a že v žádné chvíli nepotkal ani Santiaga Alvareze ani ostatní teroristy, kteří ho, jak informoval nás nejvyšší představitel, doprovázeli při plavbě z Mexika do Spojených států.

V obvinění vzneseném 11. dubna loňského roku, uvádí vláda Spojených států, že se Posada dopustil podvodného jednání a lhal, neboť ve skutečnosti "vstoupil do Spojených států po moři, na palubě plavidla Santrina...cestoval do Cancúnu a na Panenské ostrovy...nalodil se na loď Santrina v Mexiku a cestoval na ní do Spojených států ... a během plavby z Mexika do Spojených států s ním na palubě lodi Santrina byli Santiago Alvarez, Oslvaldo Mitat, Rubén López Castro a José Pujol".

Vláda Spojených států často zapomíná, že pravda vždy byla hlavní zbraní kubánské revoluce. Dnes, dva roky poté, jí nezbývá, než to přiznat.

Vláda Vicenta Foxe v Mexiku nám zase ke kubánské žádosti o hloubkové přešetření tranzitu Posady Carrilese touto zemí, 25. května 2005 sdělila, že v jejích záznamech není vstup teroristy na mexické území zanesen. Dále uvedla, že loď Santrina připlula na Panenské ostrovy 14. března 2005, a tvrdila, že poté, co doplnila zásoby, odplula z místa se stejnou posádkou, s níž přicestovala a mezi níž se nenacházel Luis Posada Carriles.

V obviněních vznesených 11. ledna vláda Spojených států nezařadila ani zmínku o terorismu. Americké vládě jsou dobře známy a má veškeré důkazy o nesčetných teroristických činech spáchaných Posadou Carrilesem, včetně zničení letadla společnosti Cubana v roce 1976 a teroristických činů proti kubánským hotelům v roce 1997, které stály život mladého italského turistu Fabia di Celma.

V souladu s mezinárodními ujednáními o terorismu, k nimž se vláda Spojených států připojila, a podle ustanovení jejích vlastních zákonů by pro ní mělo mělo být od počátku jedinou možnou kvalifikací Luise Posady Carrilese označení za teroristu a obvinění z terorismu, což by bylo zabránilo dlouhému migračnímu řízení v El Pasu, jehož jediným cílem bylo chránit ho a zabránit mu tak ve zveřejnění mnoha tajemství o utajovaných akcích, ilegálních činech a spojení impéria s protikubánskou mafií, zvláště v době, kdy byl otec současného prezidenta Spojených států ředitelem CIA.

Ministerstvo zahraničních věcí doufá, že tato obvinění teroristy Posady Carrilese z méně závažných trestných činů migrační povahy neposlouží jako kouřová clona k prodloužení beztrestnosti za těžký zločin terorismu, nebo jako záminka k dalšímu ignorování žádosti o vydání Posady Carrilese předložené 15. června 2005 vládou Bolívarovské republiky Venezuely v souvislosti s jeho zodpovědností za zničení letadla společnosti Cubana, na níž dosud neobdržela odpověď.

Dalším prubířským kamenem pro vládu prezidenta Bushe bude 1. únor. K tomuto datu musí na příkaz soudce Philipa Martíneze v souladu s odd. 412 zákona Patriot Act USA podat zdůvodnění pro další držení Posady Carrilese ve vězení a k tomu bude nucena přiznat, že "jeho propuštění by znamenalo hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států nebo bezpečnost komunity nebo jakékoli osoby". Nadešla hodina pravdy. Příbuzní obětí žádají spravedlnost. Kubánský lid je s nimi v jejích bolesti a plně je podporuje. Nyní uvidíme, co učiní prezident, který sám sebe označil za "světového lídra v boji proti terorismu".

Political Affairs Magazine 18. 1. 2007: Statement from the Cuban Ministry of Foreign Affairs - Posada Case: the moment of truth has arrived ZDE

                 
Obsah vydání       7. 2. 2007
6. 2. 2007 Pomoc před vyděrači, nabízející neinformovaným chudým "rychlý úvěr"
6. 2. 2007 Nezaviněně se do určitého typu problémů zpravidla nepadá Jan  Hlinák
7. 2. 2007 Al Gore: Nepříjemná demagogie Michal  Petřík
7. 2. 2007 Peníze jsou relativně podružné Petr  Wagner
7. 2. 2007 Meze podbízivosti Darina  Martykánová
7. 2. 2007 Británie pod útokem bomb v poštovních balíčcích
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
7. 2. 2007 Proč podporuje Západ arabské fanatiky?
7. 2. 2007 Michael  Marčák
7. 2. 2007 Základna se bude řešit mezi USA a Ruskem, v NATO i v Moskvě
7. 2. 2007 Světem se šíří nesmyslný konspirační virus o událostech z 11. září
7. 2. 2007 Spojené státy vytvoří své nové vojenské velitelství pro Afriku
7. 2. 2007 Globální změna klimatu? No a co? Michal  Mašín
7. 2. 2007 Skotsko bude preventivně předepisovat léky proti chorobám srdce půl milionu svých občanů
7. 2. 2007 Sníh Vladimír  Holan
7. 2. 2007 Zemřel Alfred Worm: Novinářem člověk zůstává až do konce svého života Richard  Seemann
6. 2. 2007 Tučný úlovek šílenství, aneb Na co čekat, když jde o možnost lidského života na naší planetě? Uwe  Ladwig
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení
6. 2. 2007 Mezistátní kšefty s nevinnými životy Egon T. Lánský
7. 2. 2007 Elity jsou takové, jako jsme většinově my
6. 2. 2007 Část Zelených odmítá postoje Karla Schwarzenberga Milan  Daniel
6. 2. 2007 Jak se stát českým klimaskeptikem Ladislav  Metelka
6. 2. 2007 Fredu Singerovi se "nezdá divné, že přijímá peníze od firmy Exxon"
6. 2. 2007 Elita české žurnalistiky aneb na jakou milenku mi stačí peněženka Darina  Martykánová
6. 2. 2007 Gaussovy křivky spotřebitelských vábniček Štěpán  Kotrba
6. 2. 2007 Chvála mrzáků, negrů a vtipů o ženských Štefan  Švec
6. 2. 2007 Kauza Mlynář & spol. jako důkaz bulvarizace a neprofesionality českých médií Zdeněk  Jemelík
6. 2. 2007 Plošné zvyšování nájmů zasáhne statisíce lidí Jakub  Mračno
5. 2. 2007 Zimní klauzury na VŠUP, aneb promarněná příležitost Jan  Paul
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku
5. 2. 2007 Kdo je poslední? Tomáš  Koloc
22. 11. 2003 Adresy redakce
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Fidel Castro: Rozhodně ne nekrolog Miloš  Dokulil
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
2. 12. 2006 Nemocný Fidel Castro se neobjevil na obřích oslavách svých narozenin   
10. 10. 2006 Kuba popírá, že má Castro rakovinu   
27. 9. 2006 Nezúčastnená politika -- antisystémové hnutie privilegovaných Radovan  Geist
22. 9. 2006 Rozpad "Osy zla" : svět chce mír, média a Vondra chtějí krev Miroslav  Polreich
6. 9. 2006 Kuba: Nekonečný tropický totalitarismus Daniel  Veselý
16. 8. 2006 Fidel a Adidas   
16. 8. 2006 Josef Vít překračuje limity politické korektnosti Jan  Bím
16. 8. 2006 Freedom House JE filiálkou americké vlivové diplomacie, tak co je na tom nekorektního? Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Drahý Fideli Josef  Provazník
15. 8. 2006 Kam směřuje kočka? Miroslav  Kodet
15. 8. 2006 Poupratujme si pred vlastným prahom a dajme pokoj Kubáncom. Kuba si, ... no! Andrej  Sablič
14. 8. 2006 Fidelovo pokrytectví: nosí adidas! Fabiano  Golgo

Kubánská emigrace RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
17. 1. 2005 Posedlost nepřesnostmi... Zdeněk  Jemelík
22. 12. 2004 MfD: Emocionální manipulace Johanny Grohové Štěpán  Kotrba
15. 12. 2004 Jak nenapsat objektivní zprávu Zdeněk  Jemelík
15. 12. 2004 Kubánští manželé žádají zpět své děti, Kuba prodlužuje řízení o výjezdní doložce Petr  Svoboda
13. 12. 2004 Méně okázalá gesta by byla smysluplnější   
12. 12. 2004 My o koze a oni o voze Jan  Čulík
12. 12. 2004 Když europolicie udusila ženu v letadle, nikdo se nezajímal Ondřej  Slačálek
11. 12. 2004 Jak to bylo přesně s oběma kubánskými disidenty Marek  Sečkař
11. 12. 2004 O impotenci hrubého vyjadřování Štěpána Kotrby   
10. 12. 2004 Prosba o pomoc   
8. 12. 2004 "Už víte, co kapitalismus přináší: mafii a vše kolem" Štěpán  Kotrba
13. 8. 2004 Kubánští disidenti: Bushova vláda nerozumí Latinské Americe   
28. 1. 2004 Jakou zemi vyberete jako vzor pro Kubánce? Chile? Josef  Vít

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý
8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
15. 11. 2006 Svetoobčania nechcú prehliadať rozdiely, ale prekonávať ich Eduard  Chmelár
7. 11. 2006 Daniel Ortega vyhrál prezidentské volby v Nikaragui Štěpán  Kotrba
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
27. 9. 2006 Chávez: Zlý sen svetového diktátora Hugo  Chávez
31. 8. 2006 Americká vláda byla obviněna, že se pokouší tajnými penězi svrhnout Cháveze   
14. 4. 2006 Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice Ludvík  Šulda