19. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 7. 2006

Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest?

Česká tisková kancelář vydala nenápadnou zprávu, ve které se říká, že bývalému generálnímu sekretáři ministerstva zahraničích věcí Karlu Srbovi, odsouzenému za přípravu vraždy "novinářky" Sabiny Slonkové k osmiletému vězení, vrátí státní zastupitelství zabavených 15 a půl milionu.

Státní zástupce hotovost zajistil v souvislosti s jeho stíháním za údajnou korupci na ministerstvu, která se neprokázala a kde byl Srba spolu s dalšími osmi obžalovanými v plném rozsahu osvobozen. Proti vydání peněz se ovšem odvolalo neoprávněně ministerstvo zahraničí a jen posílilo podezření z politicko-špionážních důvodů mediálního a policejního stíhání svého bývalého zaměstnance.

Kauza Srba-Slonková v hlubinách archivu Britských listů TÉMA BL

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

Ještě nepravomocný verdikt soudu prozradil médiím předseda trestního senátu Alexander Sotolář.

17.07.2006, ČTK: Srbovi vrátí zabavených 15 milionů ZDE

Zajímavostí je, že Sotolář se sám odborně zabývá problematikou použití policejních provokačních metod v reakci na již probíhající trestněprávně postižitelné jednání - nasazení policejních agentů, předstíraný převod věci, vystupování policistů a jejich informátorů jako utajených svědků a dalších krycích policejních metod , které se mohou dostat do rozporu s ochranou lidských práv i v návaznosti na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva.

Skrytá reakce policie na již páchanou trestnou činnost, in Trestněprávní revue 1/2003

Státní zastupitelství na základě pravomocného zprošťujícího rozsudku pražského Městského soudu v kauze údajné korupce při zadávání zakázek na MZV Srbovi vrátilo zabavené valuty a bylo zrušeno zajištění vily v hodnotě 5,5 milionu korun v Černém Volu u Prahy. Soud dospěl k závěru, že se skutek nestal. Srba byl přitom odsouzen za to, že chtěl vraždou Slonkové zakrýt právě tuto trestnou činnost... Čili byl odsouzen za přípravu zločinu, kterým měl zakrýt trestný čin, který se nestal. Městský soud v Praze, narozdíl od soudů jiných, Tomšovicové a špionážnímu propletenci neuvěřil. Až vyčerpá Srbův obhájce všechny možnosti před českými soudy, bude kauza Srba dobrou mezinárodní ukázkou zmanipulovaného soudního procesu v ČR. Pro evropský Soud pro lidská práva a Evropský soudní dvůr bude lahůdka. Pro evropská média také.

15. 3. 2006 Srba: zproštěn obžaloby z korupce ZDE

Srba je s Tomšovicovou stíhán ještě v souvislosti s rekonstrukcí konferenčního centra Šiřín. Případ již doputoval k pražskému městskému soudu. Sám pak čelí ještě obvinění za údajně nevýhodný pronájem Českého domu v Moskvě.

23.7.2002 Ohrožuje Sabina Slonková medializací soudní projednání svého "případu"? ZDE

25.7.2002 MFD baví čtenáře nechtěnou komikou ZDE

Oba případy souvisí s deset let trvající skrytou a o to nelítostnější válkou tajných služeb a policie, která v České republice vypukla od chvíle, kdy se nepodařilo zmanipulovat veřejnost a do konce dotáhnout kauzu Bamberk. Ta měla zajistit diskreditaci celé jedné generace levicových nekomunistických politiků, ovládnout nejvyšší funkce v ČSSD sociální demokracii výsadkem americké rozvědky a zvrátit tak definitivně polistopadový vývoj doprava ve prospěch amerických zájmů - v době té největší privatizační ofenzívy. Například předseda Horák se zpravodajskou službou Spojených států spolupracoval jako jejich kmenový zaměstnanec. Po politické prohře odešel zpět do USA. Po nástupu Miloše Zemana do funkce předsedy Parlamentu a posléze předsedy vlády došlo k vyhození několika důstojníků tajných služeb, celní správy, včetně jednoho z nenebezpečnějších policejních funkcionářů - ředitele Služby pro odhalování korupce Evžena Šírka, který vyšetřoval a nevyšetřil nelegální financování ODS, které vedlo k pádu vlády Václava Klause. Na tehdy získaných informacích stála celá "politická" operace. Odvetou byla kauza Štiřín, Lánský, a další. Došlo postupně i k částečnému rozrušení jejich agentury v médiích. Zbytek skupiny přijal novou strategii - postupného rozkladu bezpečnostních struktur pomocí "spřátelených" novinářů, kterým policie mohla dokázat některé jejich hříchy (většinou hříchy mládí - přechovávání a konzumace drog). Osobně těmto "novinářům" přezdívám policajtoreportéři.

Jeden z nich byl už dokonce kdysi profesionálně zabit. Jednalo se o editora Večerní Prahy. Vladislav Neužil zemřel v létě 1997 po ráně 9mm koltem ve svém bytě v Mezibranské ulici, elektronicky zabezpečeném a napojeným na policejní pult centrální ochrany, plném tajných materiálů, počítačových disket a zbraní. Bezpečnostní zařízení mlčelo. Za jeho vraždu byla obviněna a odsouzena třiadvacetiletá milenka Irena Cihelková, která ji měla provést armádní pistolí ČZ 52 (7,62 mm Tokarev), ačkoliv ho podle jiných informací zabili dva muži v tmavých brýlích. "Neužil dokázal lidem pomáhat, ale i škodit," tvrdila před svým zatčením Irena. Někdo celý byt před příchodem policie důkladně prohledal. Neužil, specialista na IT, jako poradce ministra Rumla a šéf analytického oddělení v letech 1993 a 1994 zpracovával podle oficiálních zdrojů z vnitra totální evidenci všech zbraní a automobilů, kterými ministerstvo vnitra a Policie ČR v té době disponovaly. Znal tudíž všechny vnitrácké poznávací značky a tím i řadu krycích údajů. Policisté po jeho smrti našli v bytě mezi gigabajty databází sotva několik týdnů starých také záznamy o novinářích z předních médií, o jejich platech, soukromí. Našli i vnitrácká razítka a papíry, se kterými se daly vyrobit lustrační osvědčení. Pozitivní i negativní. Neužil věděl příliš mnoho. V prosinci 1994 odešel z vnitra na vlastní žádost. Stal se "novinářem"... Jan Ruml na jeho pohřeb nepřišel. Vnitro nikdy neprozradilo, co našlo a co naopak nenašlo v Neužilově bytě. Malá, sotva 160 cm vysoká hnědovlasá milenka, která Neužila znala ještě jako dítě ze sportovního oddílu, dostala za jeho vraždu 21 let.

16. 3. 1999 Odpověď anonymovi aneb polemika s neurčitým obsahem ZDE

24. 11. 2004 Šubrtova představa o BIS jako opěrném pilíři demokracie a některé střípky reality ZDE

Péče o mediální tlampače se spiklencům vyplatila. Prakticky do každých novin i do televize se postupem času dostal někdo, kdo měl tak úzké vazby na policejní a zpravodajské složky, vlivové PR skupiny napojené na průmyslové lobby, že mohl zveřejňovat své exkluzivní "investigativní" reportáže i s informacemi, které byly tajné či byly součástí špionážních agend nebo soudních spisů.

21. 5. 2002 Nad českými novinami: Klaus, Marvanová, komunistický komentátor, vraždy a PR ZDE

Jako celek tyto aktivity zneschopňovaly činnost výzvědných služeb i policie vůči ekonomické kriminalitě a umožňovaly vyvolat vlnu paranoidních reakcí vnitřních bezpečnostních odborů. Z pohledu zvenčí vypadají české tajné služby jako banda diletantů a česká policie jako nejnebezpečnější zločinecká struktura ve státě. A je to tak. Vzpomeňme jen na útěk Krejčíře, vydírání a vraždy Berdychova gangu, operace ruské a izraelské mafie v centru Prahy, policejní přepadení u Holubů, nálet na Mošnovské letiště a další trapasy.

19. 7. 2001 Aktivity PR agentur jsou mnohem širší ZDE

Snaha odhalit zdroje dekonspirace narazila vždy na bariéru profesionálních "protiopatření". A tak se stalo, že skalpelem pořezali neznámí útočníci poslance Dostála přímo před sněmovnou zrovna ve chvíli, kdy se opravovaly sledovací kamery, a tudíž nikdo nic neviděl proto, že nemohl vidět... A tak se stalo, že různé policisty neznámí pachatelé mučili a popravili. A tak se stalo, že se nikdy nedořešily kauzy, které byly namířeny dovnitř soudních, policejních či zpravodajských struktur či státního zastupitelství. Svědci mizeli, anebo se našly krycí legendy. Anebo takoví pachatelé, jako byl falešný asistent Kohout, feťák Citrón či blábolivá Tomšovicová. "Odešlí" šéfové rozvědek a speciálních policejních složek se stali důležitými informačními zdroji politiků, asistenti politiků či pokoušeli se o politickou kariéru sami (Šándor, Červenka, Kadlec, Novák, Vacek, Růžek a další).

11. 2. 2005 Gross a jeho skandál ZDE

Politika se stala sérií aktivních opatření a stejně aktivních protiopatření. Z novinářů se stali poslíčci špatných zpráv. Vyděrači. Soudci i kati v jedné osobě. Politické zneužívání účelově vytvořených či účelově upravených informací se stalo legitimní součástí mediálního vytváření "spravedlivého rozhořčení" občanů nad neutěšenou situací v bezpečnostních složkách státu a vyvolávání rozhořčení vůči vládám.

13. 12. 1999 Ohlédnutí zpět: Česká republika v roce 1999: Je hřištěm pro nezvládnuté zájmy soukromých podnikatelských a politických skupin? ZDE

Rumlovo dědictví letenské kachlíkárny se ukázalo být temnějším, než se zdálo na přelomu let 1995-1996 a daleko temnější, než účelově mediálně tolik hysterizovaná StB.

7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách ZDE

Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách ZDE
Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň ZDE
Srba bude mlčet ZDE
Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky ZDE
Konspirační teoretikové nad případem vražedného spiknutí ZDE

Na Srbovu vinu dnes věří snad už jen malé děti. Kdy dojde k opětovnému otevření případu Srba a vyšetřovat se bude jen to, co se doopravdy stalo, a ne to, co někdo vymyslel jako béčkový thriller pro naivky, to nikdo neví. Nikdo ale nechce znovu otevřít případ člověka, který zajišťoval krytí agentům, domlouval zbrojní obchody a při jehož osvobození se začnou chvět židle nejen poradců předsedů politických stran, ale i vojenských přidělenců a dalších "diplomatů", křivých policistů, státních zástupců, soudců i nikomu se nezodpovídajících a bezectných rozvědčíků.

Kdo si vezme na odpovědnost pokračování likvidace zdivočelých tajných služeb a policie - ve jménu něčeho tak pofidérního, jako je spravedlnost?

                 
Obsah vydání       19. 7. 2006
19. 7. 2006 Polsko: S prezidenty nejsou žerty Richard  Seemann
19. 7. 2006 Podle průzkumu MfD odmítá základnu USA 83% Čechů
19. 7. 2006 Kolik jablek má Mirek ...aneb "musíš, musíš - dotkol si sa". Jaroslav  Pour
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
19. 7. 2006 Podílí se ústavní soud na nepřehlednosti a obtížné předvídatelnosti práva? Jaroslav  Kuba
19. 7. 2006 Má-li Izrael právo používat síly v sebeobraně, totéž platí i pro jeho sousedy
19. 7. 2006 Citát dne (včerejšího)
19. 7. 2006 Záhada hlavolamu Oskar  Krejčí
19. 7. 2006 Protesty proti americké raketové základně v ČR
19. 7. 2006 Rozvod Štěpán  Kotrba
18. 7. 2006 Základnu si mohou Američané vybírat, schválit ji ale musí čeští občané Jiří G. Müller
19. 7. 2006 O raketách bez iluzí Oskar  Krejčí
18. 7. 2006 Jak vylepšit demokracii Jiří  Pehe
18. 7. 2006 Prezident prodlužuje pat Jiří  Pehe
18. 7. 2006 Prezident, Iva Brožová a zrušený paragraf Zdeněk  Jemelík
19. 7. 2006 Hans Küng - Světový étos. Projekt Stanislav  Heczko
19. 7. 2006 Navzdory revizionistům: Osvětim byl německý nacistický koncentrační tábor Stanislav  Kliment
19. 7. 2006 Julie Tymošenková prohrává a už hraje vabank Stanislav  Kliment
19. 7. 2006 Hájil někdo Brdy před vojskem za první republiky?
19. 7. 2006 Raketová základna v ČR: Organizuje někdo protesty?
17. 7. 2006 Tamtamy ČT: Na Paskvil prý se nikdo nedíval Bohumil  Kartous
17. 7. 2006 Bohemia Agency: Podvodná česká agentura v Glasgow okrádá české a slovenské občany
17. 7. 2006 Pěšák, kterého lze obětovat Rudolf  Převrátil
17. 7. 2006 Česká republika - ostrov umírněné politiky? Lukáš  Jelínek
18. 7. 2006 Raketová základna -- natruc bude Michal  Mašín
18. 7. 2006 Sarkozyho nová kniha Simone  Radačičová
17. 7. 2006 To máme zase krásné počasí! Jakub  Rolčík
22. 11. 2003 Adresy redakce

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
27. 4. 2006 CERTOS: Mediální poprava v zájmu spravedlnosti Ladislav  Žák
14. 4. 2006 Vrchní soud potvrdil osm let vězení pro Karla Srbu Štěpán  Kotrba
15. 3. 2006 Srba: zproštěn obžaloby z korupce Štěpán  Kotrba
1. 3. 2006 Joker Blonde v roce 2005 Irena  Ryšánková
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
29. 12. 2003 Nad projevem Jana Kavana Miroslav Václav Steiner
3. 11. 2003 Osmnáct zásad Rady Evropy: Poskytování informací o trestním řízení v médiích   
31. 10. 2003 Je Srba vinen? - Mne dnes pan soudce nepřesvědčil... Ladislav  Kahoun
30. 10. 2003 ČT nebude ve svém přímém přenosu nijak komentovat vlastní obsah soudního jednání   
30. 10. 2003 Srba: Mrzena má více rozumu než vedení České televize Štěpán  Kotrba
30. 10. 2003 Soud zakázal přímý přenos procesu se Srbou Jan  Čulík
30. 10. 2003 Rozsudek nad Karlem Srbou potvrzen   
29. 10. 2003 Jiří Ruml: Návrat po padesáti letech? Štěpán  Kotrba
29. 10. 2003 Je přímé TV vysílání soudu etické? Michal  Rusek

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
23. 6. 2006 Kubiceho aféra: Oč tu běží? Pavel  Urban
15. 6. 2006 Policajtoreportéři už i v ČTK Štěpán  Kotrba
7. 6. 2006 Objektivita České televize a Kubiceho předvolební kompromateriály   
2. 6. 2006 Kubice a mandelinky Boris  Cvek
2. 6. 2006 Policejní volby Oldřich  Průša
1. 6. 2006 Policejní odbory se distancují od Kubiceho   
1. 6. 2006 Navedl Kubice k útoku Topolánkův tajemník Dalík? Štěpán  Kotrba
1. 6. 2006 Politici a policisté se perou, organizovaný zločin se směje Michael  Kroh
1. 6. 2006 Kubice namísto básně Štěpán  Kotrba

Nezávislost soudců nebo soudcovský korporativismus? RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
19. 7. 2006 Podílí se ústavní soud na nepřehlednosti a obtížné předvídatelnosti práva? Jaroslav  Kuba
18. 7. 2006 České soudy, jejich nezávislost a základní principy demokracie Václav  Kamarýt
18. 7. 2006 Prezident, Iva Brožová a zrušený paragraf Zdeněk  Jemelík
11. 7. 2006 Podle federálního soudce mohou USA zadržovat cizince na neurčito Greg  Evans
7. 7. 2006 Zrušte zákon - bude se porušovat Věra  Říhová
7. 6. 2006 Místo politiky může parlament řešit reformu justice Martin  Kunštek
25. 5. 2006 Nejvyšší správní soud nařídil vyplatit Evropským demokratům peníze   
5. 5. 2006 Jak Blairova vláda omezuje starobylé demokratické svobody   
28. 4. 2006 Asanace 2006 - pohled z té druhé strany je také potřebný Štěpán  Kotrba
27. 4. 2006 CERTOS: Mediální poprava v zájmu spravedlnosti Ladislav  Žák
27. 4. 2006 Asanace 2006   
25. 4. 2006 Čtveráctví jménem republiky Jiří  Vančura
19. 4. 2006 Komedie plná omylů aneb Ústavní soud znovu o nájemném Stanislav  Křeček
19. 4. 2006 Může být mezinárodní právo efektivní?