DOKUMENT

Brožová zvítězila nad Klausem - nastává vláda soudců

12. 9. 2006

Senát Ústavního soudu zrušil rozhodnutí prezidenta Klause o odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové. Předsedkyně Nejvyššího soudu tak uspěla se svou stížností [Sp. zn. II. ÚS 53/06], že její odvolání bylo v rozporu s Ústavou , a navíc nebylo řádně odůvodněno. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) je Brožová neodvolatelná, a bez legislativních změn se na tom nic nezmění. Funkční období jí končí v 70 letech, stejně jako všem soudcům.

Prezident Klaus rozhodnutí o odvolání Brožové podepsal v posledních lednových dnech na návrh ministra spravedlnosti Pavla Němce. "Odvoláním stěžovatelky na základě neústavního ustanovení zákona o soudech a soudcích došlo k zásahu do ústavně zaručeného práva stěžovatelky," odůvodnila závěr soudu soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká.

"Já jsem rozhodoval podle platného zákona a jestli si po půl roce, po roce, po deseti letech z jakýchkoliv důvodů ten zákon změníme, tak elementární žití občanů naší země je založeno na tom, že zákony platí do okamžiku, kdy platí," řekl Klaus médiím ve čtvrtek . Prezident rozhodnutí soudu respektuje, ale nesouhlasí s ním a považuje ho za nebezpečné.

plný text vyjádření prezidenta Václava Klause k rozhodnutí Ústavního soudu ZDE

"Respektuji rozhodnutí druhého senátu Ústavního soudu ve věci stížnosti dr. Brožové vůči odvolání z funkce předsedkyně Nejvyššího soudu, ale to neznamená, že s ním souhlasím.

Setrvávám na argumentech, které jsem Ústavnímu soudu písemně i na ústním jednání sdělil. Jsem nadále přesvědčen, že jsem postupoval podle platných zákonů a předepsaným způsobem a že se mýlí senát Ústavního soudu. A že se zejména mýlí v tom, že byl odvoláním dr. Brožové porušen svobodný a rovný přístup k veřejným funkcím.

Odvolání předsedkyně NS bylo provedeno nejen ústavě i zákonům neodporujícím způsobem, ale bylo i věcně správným rozhodnutím. Žádost ministra spravedlnosti o odvolání dr. Brožové obsahovala argumenty velmi odůvodněné.

V tomto rozhodnutí jednoho ze senátů Ústavního soudu vidím nebezpečný posun našich polistopadových poměrů od parlamentní demokracie k soudcovskému korporativismu a k dosažení ničím neomezené soudcovské autonomie, která nikde ve světě v takové podobě neexistuje.

Mám obavu, že toto rozhodnutí bude mít negativní dopady na poměry v české justici a že zejména ve správní a manažerské oblasti způsobí její další zhoršování a že zhorší kontrolu řízení justice demokratickými mechanismy našeho státu.

Tímto stanoviskem nehájím sebe, neboť se rozhodnutím senátu necítím osobně dotčen. Hájím obecné principy demokracie a práva."

Václav Klaus

V Praze dne 12. září 2006

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.9. 2006