2. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 1. 2009

Ve chvíli, kdy píši tyto řádky, tak jediným aspektem izraelské agrese proti převážně civilní populaci v Gaze je extrémní vyhrocení již tak tragické humanitární situace pozemní invazí s bilancí kolem tří tisíců zabitých a zraněných Palestinců. Minometné útoky a rakety kassam odpálené Hamasem a Brigádou mučedníků Al-Aksá za stejnou dobu usmrtily tři izraelské civilisty a jednoho vojáka. Nedělní Otázky Václava Moravce zprostředkovaly bezzubé blekotání ministra zahraničí Schwarzenberga, který se zmohl na prázdnou kritiku izraelské operace, ale jinak neochvějně dával najevo, že stojí po boku agresora. Izraelská ministryně zahraničí Tzipi Livni bohorovně, navzdory zdrcujícím důkazům, prohlásila, že v Gaze se humanitární katastrofa nekoná. Vzácnou výjimku relace představoval živý vstup bývalé policistky Pavlíny Rež, která se po několik dnů nacházela ve válečné zóně a monitorovala tamní dění.

Karel Schwarzenberg zopakoval mantru, že hlavním viníkem nové krize na Blízkém východě je Hamas i těmito slovy: "Kdo začal, je bohužel jasné". Ano, téměř rok před izraelskou invazí dopadaly na izraelské území kassamy a granáty, aniž by někomu vzaly život, jak tvrdí třeba vyslanec OSN Richard Falk. V průběhu příměří Hamas několikrát nabízel Izraeli jeho prodloužení. Bez úspěchu. Hamas smír vypověděl poté, co Izrael zaútočil na tunel v Gaze a zabil při tom sedm palestinských ozbrojenců. To se však ve slušné společnosti neříká.

4. 1. 2009

Na níže uvedených obrázcích jsou fotografie z izraelského bombardováni pásma Gazy. Z obrázků je vidět mohutná exploze bomby ve vzduchu a následné sekundární miniexploze na zemi v rozsahu několika desítek. Pokud se nemýlím, jedná se o typ zbraně, která se používá k neřízené likvidaci živé síly protivníka. Bohužel z těchto fotografii pořízených ve dne nelze posoudit jestli použité zbraně neobsahovaly také fosforové a obdobně příměsi. Moje otázka zní, jestli některý čtenář BL nemá dostatečné znalosti vojenství, aby aspoň přibližně identifikoval typ zbraně použité izraelskou armádou na uvedených snímcích.

Pokud se totiž nemýlím a jedná se o typ pro masovou likvidaci nepřátelské živé síly, ukázalo by to izraelská prohlášení o "cílených" "přesně" naváděných útocích a vyhýbáni se bombardováni civilních cílů jako dosti pokrytecká. A česká vláda by si podporou takovýchto protiteroristických operací zasloužila postavit před soud.

Obrázky ZDE ZDE ZDE

4. 1. 2009

Světová média citují Jiřího Potužníka

Generální tajmnník Ban Ki-Moon hovořil o svém "extremním znepokojení a zklamání" ohledně invaze a Francie také odsoudila pozemní útok Izraele.

Avšak Jiří Potužník, mluvčí předsednického úřadu EU, který nyní zastává Česká republika, vydal prohlášení, které pozoruhodným způsobem podpořilo Izrael. Konstatoval: "V současnosti, z perspektivy posledních dnů, rozumíme tomuto kroku jako obranné, nikoliv útočné akci."

Izraelské tanky a tisíce vojáků bojovaly v neděli s bojovníky Hamasu na území pásma Gazy v dramatické eskalaci konfliktu.

Vojáci dosáhli až pobřeží Středozemního moře, rozdělili Gazu na dvě poloviny a ovládli velké části tohoto silně přelidněného území.

Izraelská pozemní operace, která se očekávala, začala v sobotu v noci, v osmou noc konfliktu, a je to největší útok na Gazu od doby, kdy Izrael r. 2005 stáhl své židovské osadníky.

Palestinští lékaři konstatovali, že při pozemní ofenzívě Izraele přišlo od půlnoci o život 23 Palestinců. Tři z nich byli bojovníci Hamasu a ostatní byli civilisté.

Potužník na Googlu v angličtině ZDE

4. 1. 2009

Ženeva/Jerusalem/Tel Aviv (MVČK) -- Zahájením pozemních operací se intenzita bojů v Gaze zvýšila, což přináší vzrůstající utrpení civilnímu obyvatelstvu již tak vystavenému leteckým útokům. Odpalování raket z Gazy na města v jižním Israeli působí také utrpení tamním civilistům. Obě strany tohoto konfliktu musí plnit své závazky z mezinárodního humanitárního práva (MHP), aby byly minimalizovány počty zraněných či usmrcených civilistů.

4. 1. 2009

Karel Schwarzenberg se v nedělních tázkách Václava Moravce pokoušel vyvrátit tvrzení, že přátelství Česka k Izraeli je na překážku moderátorské misi, kterou vede na Blízký východ. Zmínil přitom také, že už podepsal pětimilionovou pomoc pro Gazu (rozumí se v korunách) a že navrhne vládě, aby ji doplnila dalšími 5 miliony Kč.

4. 1. 2009

Země, která předsedá Evropské unii, Česká republika, konstatovala v sobotu, že izraelská pozemní ofenzíva v Gaze je "obrannou, nikoliv útočnou akcí".

"V této chvíli, z perspektivy posledních dní, chápeme tento krok jako obranou, nikoliv útočnou akci," řekl mluvčí českého předsednictví EU Jiří Potužník.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vede delegaci EU, která region navštíví v neděli, a Potužník uvedl, že předsednictví EU vyčká výsledků této návštěvy.

Zdroj: HAARETZ

neděle 4.1. 12.00: Potužníkovy výroky se staly terčem mezinárodní kriitky a podle IDnes zaregoval defenzivně, s tím, že šlo o "prvotní reakci", která nereagovala na vyvíjející se situaci.

Karel Schwarzenberg sice i nadále podporuje "právo Izraele se bránit", avšak "Ani nepopiratelné právo státu na svou obranu nedovoluje akce, kterými především trpí civilní obyvatelstvo" napsal v oficiálním prohlášení. Podrobnosti ZDE

4. 1. 2009

JU│ Situace s dodávkami ruského plynu na Ukrajinu se docela zajímavě rozvíjí. Představa, že tentokrát – na rozdíl od situace před třemi roky – půjde o relativně poklidné řešení tohoto sporu, že obě strany se zdrží vzájemných výpadů, se opět nenaplní. Po dvou dnech se již vytahují silné argumenty a - řečeno vojenskou terminologií – začíná již dělostřelecká příprava.

Některým českým novinářům je to už dávno jasné, kdo si začal a kdo to zavinil.

3. 1. 2009

Pozemní jednotky izraelské armády začaly vstupovat na území pásma Gazy, potvrdily izraelské vojenské zdroje. Palestinští svědci uváději, že malá kolona vozidel překročila hranici nedaleko města Beit Lahiya.

Předtím izraelské dělostřelectvo a tanky shromážděné nedaleko hranice bombardovaly pásmo Gaza poprvé od doby, kdy začal současný izraelský útok proti Hamasu.

Při jednom útoku zahynulo nejméně 13 osob, když raketa zasáhla přeplněnou mešitu v městě Beit Lahiya.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 1. 2009

tisková zpráva Mezinárodního Červeného kříže

Již druhý den odmítají izraelské orgány povolit zdravotnickému pohotovostnímu týmu vstup do Gazy. MVČK oznámil izraelským úřadům již v předstihu příjezd týmu, avšak již od pátku čeká tým na povolení, a to i přes to, že přechod Erez byl otevřen pro jiné pracovníky a pro cizince opouštějící Gazu. Tým skládající se ze čtyř specialistů vedených zkušeným válečným chirurgem MVČK má pomáhat personálu nemocnice Shifa při komplexních operacích lidí raněných při bombardování.

3. 1. 2009

Desetitisíce občanů projevilo v sobotu v Londýně a v řadě dalších britských měst svůj hněv nad izraelským bombardováním Gazy. V Londýně občané házeli boty na vrata v Downing Street. Byla tam navršena hromada až tisíce párů. Nedaleko vrat do Downing Street byl také odpálen ohňostroj.

Organizátoři konstatovali, že se rozhodli zanechat boty u vrat Downing Street jako muslimský symbol znechucení nad útoky. Inspiroval je nedávný útok iráckého novináře botou na prezidenta George Bushe.,

Scotland Yard uvedl, že policii házení bot na Downing Street "nevadilo".

Ve 14 hodin konstatovali organizátoři, že se demonstrace účastní 50 000 lidí a další se očekávají. Mluvčí policie odhadl ve 13 hodin počet demonstrantů na 6000, další se přidávali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 1. 2009

Rumunsko a Bulharsko konstatuje, že poklesl tlak v plynovodech z Ruska, a totéž uvádějí Maďarsko a Polsko.

Ruský obří plynárenský podnik Gazprom od 1. ledna 2009 zrušil dodávky plynu Ukrajině. Posléze obvinil Ukrajinu, že krade dodávky plynu pro země Evropské unie. V rozhovoru se společností BBC uvedl náměstek ředitele Gazpromu Alexander Medveděv, že už není možné spoléhat na Ukrajinu jako dodavatele plynu pro Evropu a zdůraznil, že Rusko hledá alternativy, jako dopravovat zemní plyn do EU. Medveděv dodal, že doufá, že EU Rusko v tomto rozhodnutí podpoří.

Ukrajina tvrdí, že Rusko neposílá dostatečné množství plynu, aby to stačilo zásobovat země EU. Ukrajinská plynárenská společnost Naftogaz popřela, že by z plynovodu kradla plyn. Česká republika zorganizovala na pondělí schůzku velvyslanců v Bruselu, kteří mají jednat o nejnovější plynové kontroverzi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 1. 2009

Americký prezident George Bush konstatoval, že vinu za pokračující násilí v Gaze nese organizace Hamas. Označil raketové útoky organizace Hamas proti Izraeli za "terorismus" a dodal, že žádná mírová dohoda nebude přijatelná, dokud nebude zastaveno pašování zbraní teroristickým skupinám.

"Nynější násilí vyvolala organizace Hamas, palestinská teroristická skupina, kterou podporuje Írán a Sýrie a která požaduje likvidaci Izraele," konstatoval George Bush. Bush dodal, že Hamas přestal dodržovat poslední příměří dne 19. prosince a "hned začal odpalovat vlnu raket a střel, které se úmyslně zaměřovaly na nevinné Izraelce, je to terorismus, proti němuž se staví i legitimní představitel palestinského lidu, prezident Mahmoud Abbas."

Izraelské letectvo a vojenské čluny dále v sobotu útočily na pásmo Gaza. Zatím bylo usmrceno přes 400 osob. OSN odhaduje, že nejméně čtvrtina zabitých byli civilisté.

Bílý dům odmítl odpovědět na otázku, zda zastává názor, že je izraelská reakce přiměřená. Barack Obama se ke krizi odmítl vyjádřit, dokud bude George Bush ve funkci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 1. 2009

Když si přečtete výroky izraelských a amerických politiků, a snažíte se je dát dohromady se záběry zkázy z Gazy, existuje zřejmě jediné vysvětlení, píše Mark Steel v britském listě Independent: Ti politikové zřejmě trpí nějakou chorobou, která převrací u masakrů příčiny a následky.

Například Condoleezza Ricová, poté, co zaznamenala, že bylo usmrceno v Gaze více než 300 osob, zdůraznila: "Jsme hluboce znepokojeni šířícím se násilím. Důrazně odsuzujeme útoky proti Izraeli a považujeme Hamas za ně za plně odpovědný."

Někdo by ji měl požádat, aby se vyjádřila k dnes častému zabíjení teenagerů v Anglii nožem, bylo by zajímavé, jestli řekne: "Hluboce odsuzujeme lidi, kteří byli pobodáni a dokud nepřestanou klopýtat po ulicích, držet se za břicho a krvácet, nevznikne vůbec žádná naděje na mír."

2. 1. 2009

Mezinárodní Červený kříž

Pásmo Gaza: Civilisté nadále ohroženi útoky

tisková zpráva

Ženeva/Jerusalem/Tel Aviv (MVČK) -- Mezinárodní výbor Červeného kříže varuje -- vzrůstající počet civilních obětí v Gaze a jižním Izraeli vyvolává znepokojení, že základní pravidla mezinárodního humanitárního práva (MHP) nejsou plně respektována. "Jsme znepokojeni vysokým počet civilistů zraněných či zabitých v důsledku bojových akcí," říká Pierre Wettach, vedoucí Delegace MVČK v Izraeli a okupovaných územích. "MHP zakazuje přímé útoky na civilisty stejně jako útoky nerozlišující. Strany konfliktu jsou povinny v každém okamžiku rozlišovat mezi civilisty a bojujícími a mezi objekty civilními a vojenskými."

3. 1. 2009

BRITÁNIE:

Očekává se, že Anglická banka začátkem příštího týdne na své první schůzi nového roku sníží úrokové míry pod 2 procenta a možná až na 1 procento, na nejnižší úroveň za 350 let. Více než 7 milionů britských vkladatelů má konta, která vyplácejí už nyní úroky ve výši 1 procenta nebo méně. Pokud banky předají plánované snížení úrokových měr svým zákazníkům, tyto spořicí účty se dostanou poprvé v historii do záporných hodnot. Snížení úrokových měr podle listu Daily Telegraph vede k bizarní možnosti, že někteří vkladatelé budou brzo muset bankám platit za to, že maji v nich uložené peníze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2. 1. 2009

Odpověď nejen na článek "O chaosu, nestabilitě, nacionalismu a xenofobii"

Vážení čtenáři Britských listů, milí spoluobčané České republiky všech národností a krajané všech světových občanství!

Děkuji Janu Čulíkovi a dalším za možnost se touto odpovědí trochu rozhýbat z vánoční přejedenosti.

Jan Čulík ve svém článku konstatuje níže to, co bylo potvrzeno výše. Má citovaná věta: "Jakkoli tím vším možná sám trpím, nazývám to právě hlubokou duchovní nesvobodou" svědčí o tom, že nijak neprosazuji svůj názor, pouze svědčím o tom, jak jsme byli vychováni já a mí generační a sociálně-vrstvoví souputníci, a dívám se na svůj pohled i zvnějšku. Celý život se klaním každému, kdo dokáže porušit jakýkoli stereotyp, který mi brání v duchovním vývoji. Jan Čulík o tom možná neví, ale on a jeho Britské listy mi už zbouraly mnoho stereotypů. Proto se pokusím oplatit stejnou mincí.

2. 1. 2009

Děkuji panu Kolocovi za jeho novoroční projev. Nesmírně mi chybí v českém prostředí takové relativizující úvahy nad tím, co to vlastně češství je, a jak je důležité rozumět mu v evropském kontextu naší minulosti i současnosti. Ano, neexistuje žádná rasová či národnostní čistota, ve střední Evropě pak rozhodně ani jazyková či kulturní. Jsme směskou nejrůznějších vlivů, naše území bylo po staletí na křižovatce mezi Baltem a Itálií, mezi Ruskem a Německem.

2. 1. 2009

Buďme Češi, ale nemusí o tom nikdo vědět. Tuto moudrost pronesl nadporučík Lukáš z pera Jaroslava Haška. Mně se však líbí jiná: Před nikým se neponižuj, nad nikoho se nepovyšuj. Tato zásada prince Miroslava z Pyšné princezny by měla být zásadou slušných lidí národů aspirujících na určitou úroveň spolupráce, dnes tolik oblíbené téma Evropské unie. Pan Boris Cvek to zřejmě vidí jinak: v Evropské unii nejvíce zaujmeme jako stát méněcený, věčně sebe a své dějiny, umění dehonestující, nemající potuchy, odkud a proč vlastně se tu vzali ti zatracení Češi, píše Pavel Tuček.

3. 1. 2009

Články z MF DNES 3.1.2009, denně od 12:00

Plzeňský

Nastal rok zdražování

V Plzeňském kraji se od 1. ledna zvýšily ceny elektřiny, tepla, vody i nájemného - Plzeň - O tisíce korun více zaplatí v letošním roce lidé v Plzeňském kraji na složenkách. Průzkum...celý článek

Články z MF DNES 3.1.2009, denně od 12:00

Titulní strana

Začal rok slev a zlevnění

Řada obchodníků už přiznává, že slevy budou výraznější a delší. Letos zdraží jen něco, hlavně energie - Praha - Ceny kvůli krizi klesají - a je zde nový projev této skutečnosti: období...celý článek

Kdo čte Mladou frontu Dnes, má jasno..., míní František Řezáč.

2. 1. 2009
3. 1. 2009

Zaujala mne Vaše krátká glosa k příměru, který jsem použil v rozhovoru s BBC o českém předsednictví EU. Když jsem řekl, že Češi v předsednickém křesle jsou jako devatenáctiletý teenager řídící autobus s 26 pasažery na palubě, kteří se tohoto výrostka trochu obávají, neměl jsem vůbec na mysli to, co mi přisuzujete: že považuji začátek českého příběhu po roce 1989 "za začátek historie, za rok nula, před nímž nebylo nic," píše Jiří Pehe.

3. 1. 2009

Krize v Británii:

Některé místní hostince v Británii se snaží bránit před bankrotem tím, že nabízejí zdánlivě neuskutečnitelně levnou nabídku - oběd za pouhou libru (28 Kč).

"První hostinec, kde se můžete najíst za libru," zní nápis před Four Crosses Inn u Cannocku v hrabství Staffordshire. Už to není pravda, v poslední době nabízí levné obědy ve snaze přežít stále větší množství hostinců, avšak majitel Four Crosses Inn Tony Rabbits zdůrazňuje, že on jako první dokázal, že se to dá uskutečnit.

2. 1. 2009

2. 1. 2009

Rozhovor Aleny Plavcové s 78letým ekonomem Waltrem Komárkem v Pátku Lidových novin je vynikající, míní Štěpán Kotrba.

Pátek LN, Alena Plavcová - Waltr Komárek: Vymklo se to kontrole ZDE

2. 1. 2009
Patrick Seale

Válka Izraele v Gaze je aktem politického šílenství. Je to produkt hluboce narušené společnosti neschopné udržet na uzdě svou vojenskou povýšenost ani zklidnit svou hlubinnou paranoiu. Je pravděpodobně, že bude mít bolestné důsledky pro dlouhodobé vyhlídky Izraele. Tím, že radikalizuje Palestince a vyvolává velký hněv v arabském a muslimském světě, tato zběsilá válka vylučuje možnost mírového začlenění Izraele do regionu v dohledné budoucnosti. To může dokonce být její cynický cíl, protože Izrael chce nadvládu, ne mírovou koexistenci.

Když F-16 provádějí své mise smrti, světu tím vzkazují, že Izrael bude nadále žít mečem - tak jako v uplynulých šesti desetiletích, než by riskoval ústupky a kompromisy, jež by vyžadoval mír.

2. 1. 2009

" Sirény venku kvílí. Regulérní výpadky elektřiny noří město každý večer do temnoty. Dnešní večer není výjimkou (...) Zatímco píšu, víc než 220 lidí bylo zabito a přinejmenším 400 dalších zraněno v průběhu útoků, které šokovaly Pásmo během patnácti minut. Nemocnice jsou přeplněné a nápor raněných tu nezvládají (...) Lékaři v nemocnici Al-Shifa museli dohromady sestavit deset operačních sálů, aby zvládli ošetřit zraněné. Porodnické oddělení nemocnice se muselo předělat na akutní oddělení (...) Je zde nedostatek léků -- 105 klíčových položek není na skladu, a krev, náhradní součástky pro generátor jsou zoufale potřebné. Lékařka Abu Hasanieh: "Měli jsme 300 zraněných během více než třiceti minut. Zranění leží na podlaze operačního sálu, na příjmu, v chodbách; poslali jsme další pacienty jiným nemocnicím. Ani ta nejlepší nemocnice na světě by se nevypořádala s takovým počtem zraněných v průběhu tak krátké doby."

2. 1. 2009

Možná by stálo zato uveřejnit tuto mapu, píše Jiří Drašnar.

Pozn. JČ: V reakci na maily a dotazy čtenářů Jiří Drašnar dodává:

Zdroj této mapy je ZDE Další mapy a zdroje k palestinsko-izraelskému konfliktu jsou ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE

2. 1. 2009

Teorie her rozlišuje hry s nulovým součtem (zisk jednoho hráče se rovná ztrátě druhého) a s nenulovým součtem, kde mohou oba získat nebo také oba ztratit. Konflikt mezi Izraelem a Hamásem patří do kategorie her s nenulovým součtem, jako vůbec většina her v podnikání nebo v politice. Proč je v tomto konfliktu přímo naprogramována ztráta na obou stranách, ukazuje už definice cílů obou protihráčů:

2. 1. 2009

Pan Mareš by si měl uvědomit, že blokádu Gazy a zabíjení civilistů ze vzduchu by měla každá civilizovaná společnost odsoudit

Hamas je sice teroristická organizace s bohatým kontem nejrůznějších zločinů, ale vyhrál v transparentních volbách. Důvodů je vícero. Fatah, který v Palestině vládl v průběhu tzv. Oslo Years, mnoho obyčejných Palestinců vnímalo jako zkorumpovanou organizaci, jež hrála podle izraelských, tedy okupačních pravidel. V průběhu těchto let měl vzniknout samostatný palestinský stát, avšak ilegální osidlování především na Západním břehu se zdvojnásobilo, což palestinskou domorodou populaci později vedlo k logické volbě. Hamas si obyvatele získával i svými sociálními programy.

2. 1. 2009

Izraelské město Sderot má snad dosud něco přes patnáct tisíc obyvatel po léta vystavených raketovému ostřelování. Jde o lidi, kteří už celé měsíce nezažili klidně prospanou noc nepřerušenou poplachem a výbuchy. O lidi žijící v neustálém očekávání nebezpečí, v nichž cesta na nákup nebo hry dětí venku automaticky vyvolají strach. Bydlí v oblasti, kde je běžný život natolik narušen ozbrojeným násilím, že se z ní stahují i drobní podnikatelé, a kde je tedy těžké vůbec vydělat trochu peněz na živobytí. Téměř celá třetina z nich jeví známky posttraumatické stresové poruchy (Post-Traumatic Stress Disorder, PTSD) a více než tři čtvrtiny jejich nedospělých potomků mají alespoň některé příznaky posttraumatického stresu.

2. 1. 2009

Daniel Veselý píše: "Mareš tvrdí, že v průběhu ,příměří` mezi Hamasem a Izraelem dopadlo na izraelské území přes tisíc raket. Kolik škod způsobily a kolik lidí usmrtily, aby ospravedlnily destruktivní a zbabělý útok ze vzduchu na 1.5 milionu lidí? Z citované formulace bohužel není jasné, zda Daniel Veselý považuje raketové ostřelování v přiměřené míře za normální formu sousedského soužití nebo zda má pochopení pro hrdinné palestinské raketometčíky nedestruktivně útočící na čistě vojenské cíle.

2. 1. 2009

Jsme zvyklí vnímat izraelsko-palestinské vztahy jako vzdálené. Pohodlně konsumujeme polozprávy a polopravdy zdůrazňující utrpení nevinných obětí (tedy těch z Gazy, ty židovské či jiné nestojí za řeč) a činící z Izraele jakéhosi kolektivního zloducha. Níže uvádím pár novinářských klišé na správnější míru, aniž vnucuji klišé jiná.

2. 1. 2009

Izrael má v dějinách lidstva zcela mimořádné postavení. Území dnešního Izraele bylo po tisíciletí místem prolínání kultur a střetů civilizací. Tato jeho mimořádnost se projevuje dokonce i v jeho geografickém uspořádání a v tom, že se zde setkává flora a fauna Evropy, Asie a Afriky. Duchovní odkaz starověkého Izraele navíc zásadním způsobem ovlivnil vývoj a směřování lidstva. Křesťanství i islám považují za jeden ze svých podstatných pramenů židovskou tradici.

1. 1. 2009

Zpráva Mezinárodního Červeného kříže

I první noc roku 2009 pokračovaly letecké útoky a do nemocnic v Gaze tak přibyli další ranění. Podle zpráv Palestinského Červeného půlměsíce (PČP) zahynulo sedm civilistů včetně jednoho dítěte a 17 osob bylo zraněno. Další škody jsou hlášeny na obytných domech, administrativních budovách i nemocnicích. Ulice Gazy byly tohoto rána liduprázdné. Exploze vyrazily okna v dětské nemocnici Nasr. MVČK plánuje jejich náhradu plastikovými foliemi, jak jen to bude možné, aby malí pacienti mohli být v teple. Z obav před bombardováním přesunul PČP svou stanici záchranné služby v města Khan Younis do blízkosti nemocnice El Amal.

2. 1. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Prinz zu Schwarzenberg, český ministr zahraničí, podle Petra Wagnera prý věděl, co říká, když konstatoval, že se "Hamas raketovými útoky na izraelské osady sám vyřadil z politického dialogu". Je to zajímavé, protože když to řekl, měl vědět, že se začátkem roku 2009 stane oficiálním představitelem Rady Evropy a tím i možným vyjednavačem o míru na Blízkém východě.

2. 1. 2009

V současné situaci je potřeba vyjednávat o zastavení bojů především s Izraelem. Jednání s Hamasem by nevedla k ničemu jinému, než že by nebylo možné vyjednávat s Izraelem. Ostatně postoj Hamasu je v tuto chvíli pro zastavení bojů irelevantní. Lidé často říkají A a myslí B. Izraelská administrativa říká A a myslí G. Netuším, co sledovala touto akcí, to snad ukáže až budoucnost. Ale tvrdý postoj k Hamasu je vstupenka na jednání. Ostatně při svém věku si jistě vzpomenete na tvrdý postoj k Fatahu, který nakonec vedl k mnoha dohodám a nějakou dobu se zdálo i pozitivnímu vývoji v oblasti. Také to byla tzv. organizace teroristů. Obě strany mají minimálně dva body, kde je snad možná konvergence, ale momentálně je zcela fatálně rozdělují -- otázku Jeruzaléma a problém uprchlíků.

1. 1. 2009

Izrael nemá pozemním nájezdem co získat; musíme se zaměřit na zajištění příměří

KD│Izrael nemůže pokračováním útoku na Gazu nic získat. Obyvatelé pásma proti režimu Hamásu nepovstanou. V Gaze se neobjeví nový režim sympatizující s Izraelem, upozorňuje v názorové rubrice serveru Ynetnews představitel hnutí Peace Now a spisovatel Amos Oz.

2. 1. 2009

Sleduji vojenskou akci Izraele v Gaze s velkým zájmem, a stejně tak diskuzi v Britských listech kolem tohoto tématu, a zdá se mi rozumná a kupodivu umírněná. Po tolika letech hrůzy na Blízkém východě už asi každý chápe, že přílišné emoce a vyhraněná stanoviska jsou k ničemu. Žádná ideologie, žádná "pravda" nepomůže.

2. 1. 2009

„Nečekejte na Godota, stejně nepřijde.“ Tuto větu lze vskutku využít při mnoha příležitostech hodnocení současné mezinárodně-politické reality. Lze ale to samé tvrdit i o míru na Blízkém východě? Ještě nedávno bychom se mohli domnívat, že nikoliv. Ačkoli situace nebyla nikterak optimistická, uchovávala v sobě naději, která otřepaně poeticky řečeno „umírá vždy poslední“. Naneštěstí z hlediska této „naděje“, situace se již (pokolikáté vlastně již?!) tak radikálně změnila, že i ti největší optimisté své vlastní naděje definitivně ztratili.

31. 12. 2008

Izrael/Hamás: Civilisté nesmějí být cílem

30. prosinec 2008

KD│Izrael i Hamás musejí v souladu s válečným právem respektovat zákaz úmyslných a nerozlišujících útoků proti civilistům, prohlásila dnes Human Rights Watch. Human Rights Watch vyjadřuje vážné znepokojení nad izraelským bombardováním Gazy, které způsobilo smrt civilistů, a nad palestinskými raketovými útoky vedenými v rozporu s mezinárodním právem proti izraelským civilním oblastem.

1. 1. 2009

Vzduch se nezachví. Zrak touží po naději, že tak zřetelný obraz věcí je fata morgana, která, vznášejíc se nad pískem, najednou zázrakem zmizí a nás mine; tíha let, která jsme ztratili, se však na touhu neohlíží ani za mák. Rok osmičkový přinesl řadu zlomů; rok devítkový přichází, aby změny dovršil. Obava, že radovat se lze jen nad ztrátou iluzí, je více než důvodná. Pocuchaný český sen se tříští o realitu; žijeme dobu nových počátků, plánů, nových nadějí a nebezpečí, že na některém z rozcestí znova zle odbočíme - a další generace propadne osudovému bludu.

1. 1. 2009

Česká republika se dnes stala prvním sovětským satelitem, který ode dneška řídí Evropskou unii. Převzala předsednictví EU od prezidenta Nicolase Sarkozyho po půl roce jeho dynamického zvládání krizí.

ČR má slabou středopravicovou vládu a šéf státu Václav Klaus je nejsilnějším euroskeptikem ve funkci po celé EU. Všeobecně vládnou obavy, že Praha bude mít potíže s vedením Evropské unie v době mnohonásobných a rychle se měnících mezinárodních krizí.

V prvním kroku českého předsednictví jede český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na Blízký východ ve snaze vyjednávat tam v krizi týkající se Gazy poté, co vyjádřil podporu pro drsný útok Izraele proti organizaci Hamas, píše na Nový rok v deníku Guardian jeho středoevropský korespondent Ian Traynor.

2. 1. 2009

"Myslím, že EU má bohužel právo být trochu znepokojena českým předsednictvím," konstatuje Jiří Pehe, bývalý politický poradce Klausova předchůdce Václava Havla. "ČR je devatenáctiletý výrostek, který nyní přebírá autobus s dalšími 26 lidmi na palubě," vysvětluje.

Zdroj BBC

Peheho přirovnání dnešní České republiky k devatenáctiletému výrostkovi mi připomnělo nedávný zajímavý výrok Taťány Jakovské, divadelní kritičky a kurátorky permanentní výstavy Šarmanka kinematů Eduarda Bersudského v Glasgow, ohledně toho, jak každý režim, včetně ruského bolševického, nebo Blairových Nových labouristů, arogantně považuje svůj začátek za začátek historie, za "rok nula", před nímž nebylo nic.

(Mimochodem velmi zajímavé na dnešním režimu v Rusku je právě to, že na rozdíl od předchozího režimu komunistického toto "vymazávání historie" nová vláda přestala dělat: v dnešní ruské společnosti působí stejnou měrou předbolševická, carská historie, bolševismus komunistického režimu let 1917-1989 i dnešní zcela otevřený myšlenkový "volný trh".)

Daleko spíš mi připadá, že je ČR spíš unavená a drsně ztraumatizovaná devadesátiletá stařena, která na svých bedrech nese těžké, nezvládnutelné břemeno předchozích krizí a katastrof, na něž se neustále ohlíží, a snaží se na novou situaci zoufale reagovat podle toho, na co byla zvyklá v minulosti - takže je jen špatně schopna reagovat na současné a blížící se krize.

2. 1. 2009

tisková zpráva hnutí Nenásilí

V úterý 6.1.2009 proběhne v Kulturním domě v Rožmitále pod Třemšínem na okraji Brd setkání desítek členů Ligy starostů proti radaru a členů hnutí Nenásilí s cílem naplánovat podrobnosti společné únorové cesty do sídla Evropského parlamentu v Bruselu. Cílem této cesty bude veřejné slyšení za účasti zhruba čtyř desítek českých starostů, zástupců hnutí Nenásilí a členů Evropského parlamentu, které proběhne 18. února 2009 a na něj navazující manifestace uspořádaná na podporu českému hnutí starostů i občanů proti umístění vojenské základny USA na území České republiky.

2. 1. 2009

V pondělí 5.ledna se promítá dokumentární film Heleny Všetečkové a Borise Jankovce

Hauser a Žižek. Teoretikové postmarxistické filosofie

Filosofická fakulta UK, Palachovo náměstí 1, učebna č.217, v 15:45.

Po promítání proběhne diskuse s Michaelem Hauserem a režisérem Borisem Jankovcem.

1. 1. 2009

S příchodem 1. ledna 2008 se Slovensko stalo šestnáctým členem eurozóny a druhou bývalou komunistickou zemí, která nyní přijala euro.

Až 100 000 lidí se shromáždilo v Bratislavě na hlavním náměstí, kde byli svědky půlnoční ceremonie. Slovenský premiér Robert Fico byl jedním z prvních, kdo si vybrali z bankomatu v budově parlamentu 100 euro.

Slovenská koruna se bude vedle eura používat do 16. ledna.

Přechod na euro byl 1. ledna však pomalý, jak svědčili taxíkáři a majitelé obchodů.

Slovensko doufá, že přechod na euro jej ochrání před turbulencí, která zasáhla měny v sousedních postkomunistických zemích.

Slovenská koruna měla pevný kurs vůči euru od července ve výši 30.126 Sk za jedno euro, zatímco polský zlotý poklesl vůči euru o 24 procent, česká koruna o 11 procent a maďarský forint o 13 procent.

Slovensko se od vstupu do Evropské unie těší rychlému hospodářskému růstu, konstatuje společnost BBC. Avšak silné euro může být podle BBC v nynějším hospodářském klimatu problémem pro slovenské vývozce, zejména pro jeho velký automobilový průmysl. Slovenská vláda očekává v roce 2008 hospodářský růst 4,6 procent, zatímco v roce 2007 růst dosáhl vrcholu 10,4 procent.

První postkomunistickou zemí, která přijala euro, bylo před dvěma lety Slovinsko, i když bývalá NDR je součástí europrojektu od samého začátku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1. 1. 2009

Zdá se, že Rusko ostře snížilo dodávky plynu Ukrajině poté, co se rozložily rozhovory o kontroverzi ohledně nezaplacených účtů a ceny plynu.

Ruský kontrakt na dodávku plynu Ukrajině skončil na Nový rok v 7 hodin ráno světového času a obří plynárenská společnost Gazprom nařídila, aby stanice, která zásobuje Ukrajinu, krátce poté zrušila své dodávky do této země.

1. 1. 2009

JS│ Po rozpade Sovietskeho zväzu Rusko súhlasilo dodávať Ukrajine plyn za ceny podstatne nižšie ako exportné ceny pre Európu, zámenou na záruku Ukrajiny prepravovať plyn do Európy za fixné ceny. Bol to v podstate barterový obchod. Avšak už od polovice 90 rokov Gazprom, ktorému Ukrajina sústavne platila menej, ako bolo dohodnuté, začal obviňovať Kijev z nepovoleného odberu paliva.

1. 1. 2009

Rok od roku je večerní soubor televizních pořadů na Silvestra slabší. Pryč jsou Silvestry 70. a 80. let uváděné PANEM hercem Menšíkem, při kterých se bavily celé rodiny. V publiku bývali všichni herci a zpěváci a lidé se smáli od začátku do konce. Písničky oblíbených zpěváků střídaly scénky Jiřiny Bohdalové, Stelly Zázvorkové, Vladimíra Dvořáka, Jiřího Sováka, Miloše Kopeckého, Felixe Holzmanna, Luďka Soboty, Miloslava Šimka, Jiřího Krampola a dalších kvalitních bavičů. Dnes se za celý večer není čemu zasmát, stěžuje si Monika Binke. Nudná zábava TV Prima a pokleslá zábava TV Nova nesahají těmto pořadům ani po kotníky. Pár pořadů, které na silvestra stály za to, byly mimo hlavní večerní vysílání - Silvestry Vladimíra Menšíka a U muziky na Silvestra. Pro děti pak Princové jsou na draka a O Honzovi a Barušce.

I na současných pohádkách je vidět neschopnost české produkce vytvořit pohádky typu Tři oříšky pro Popelku, na které se dívají po léta všechny generace. Škoda, že Českou televizi nenapadne alespoň prokládat nové pořady těmi z archívu. Jsem si jista, že kdyby od 20 hodin dali Silvestra ze 70.let tak, jak běžel kdysi od 20 hodin do půlnoci, že budou mít větší sledovanost než nyní s novými pořady. Tento názor není zdaleka jen můj, shodujeme se s příbuznými i s přáteli a sousedy. Vůbec se nedivíme, že televizím stále klesá sledovanost. Naštěstí alespoň na Markíze běžel zábavný pořad Aj múdry chybí-silvester uváděný Miroslavem Donutilem, Petrem Novotným a Peterem Nagyem, takže bylo kam přepnout.

2. 1. 2009

Letošní vydařený Silvestr v televizi

Letošní přelom kalendářního roku asi překonal všechny rekordy v anketě na den státního smutku. Alespoň soudě podle českých televizních kanálů, a nepovažujeme-li poslední den v roce za svátek alkoholizmu, narkomanie, hlouposti, promiskuity a pyrotechniky.

Dokonce i za těch komunistů bylo si z čeho dělat mediálně legraci. Prostoduchý posměch kapitalistům a imperialistům se brzy ukázal jako kontraproduktivní, a tak si ironie bavičů a komiků střílela víceméně zastřeně z režimu. Příklady není jistě potřeba uvádět.

2. 1. 2009

V našem supermarketu byla sleva na rohlíky. Jeden stál sedmdesát haléřů, a nakupující se mohli přetrhnout, aby si je nakoupili. Ačkoliv bylo rohlíků více než dost, všichni tlačili se u regálů a mohli se přetrhnout, aby se na ně dostalo. Nevěděli, který rohlík si rychle vzít. Všechny byly téměř stejné a na každém se při bližším zkoumání dalo nalézt nějakou odchylku od dokonalosti. Rohlíky padaly pod regály a zákazníci po nich vesele šlapali. Zatímco na to plývání dotčeně poukazovali, drtili svými botami jiné rohlíky.

2. 1. 2009

Člověk musí být pozorný, pokud chce po Silvestru přijít domů živ a zdráv. A na Nový rok pak nezapínat bednu, kde se ve zvýšené míře vyskytují naši politici. S jejich náhlým prozřením, že vše co dělali v minulosti nebylo to pravé ořechové, ale nyní už ví jak na to. Příkladem může být projev prezidenta republiky.

2. 1. 2009

Specifikum člověka spočívá v tom, že se v něm snoubí biologické se sociálním (je dialektickou jednotou biologického a sociálního), resp. biologického, psychického a sociálního. V biologických systémech jsou ovšem obsaženy i nižší typy systémů: chemické (biochemické) a fyzikální (fyzikálně chemické).

Všechno, co se ve společnosti děje, má biologický základ (byť složitě zprostředkovaný, např. biologické potřeby) a naopak biologické se projevuje v nějakých sociokulturních podobách (např. národní kuchyně, stolování). Ve fylogenezi i ontogenezi přitom historicky roste podíl a význam sociálních vazeb, sociálních prostředí ve smyslu kvantitativním i kvalitativním, ale zásadní význam měly vždy.

2. 1. 2009

Může sympatizant s jadernou fyzikou být členem Strany zelených (SZ)? A naopak; může jadernou fyzikou se zabývající profesionál sympatizovat se SZ?

30. 12. 2008

Každý člověk má své varianty. Jsou to varianty, na které se snaží poukazovat literatura, stejně jako třeba historie na základě dekonstrukce osobností či událostí začleněním odlišných rozhodující prvků nebo jejich vah. Takové varianty má i Václav Klaus a tady je jedna z variant koherentních k Václavu Klausovi doposud byvšímu. Jinými slovy, takto by mohl vypadat novoroční projev prezidenta ČR.

31. 12. 2008

O čem se mluví v Rusku:

< Nákupní středisko na Senném náměstí v Petrohradě

Deník Něvskoje vremja, vycházející v Petrohradě, zveřejnil v úterý 30. prosince redakční besedu k devadesátinám známého petrohradského spisovatele Daniila Granina. Má určité charakteristické ruské rysy, nicméně podobnost s mnohými českými tématy není zřejmě čistě náhodná. No, posuďte sami. Nezdá se mi, že by takový rozhovor mohl kdy vyjít v Mladé frontě Dnes, ale mohu se mýlit... (JČ)

Michail Ivanov: Danieli Alexandroviči, v současnosti hrozí Rusku a celému světu krize, teprve se rozhořívá. Straší nás, že to bude ještě daleko horší. Já mám ale takový pocit, že v Rusku existuje tato krize už dlouho, a to nejen v materiální sféře, ale především ve sféře duchovní, morální. Nezájem lidí o druhé, zloba, apatie. Mnozí umělci přiznávají, že v Rusku nyní probíhají doslova bakchanálie nemorálnosti. v zemi převládly naprosto divošské pudy. -- kult síly, peněz, drzosti. Spiritualita ustoupila do podzemí.

29. 12. 2008

Vzhledem k tomu, že je v Rusku průměrný věk, jehož se dožívají muži, 57 let, většina ruského národa se skládá z obrovského množství "babušek" nejrůznějšího věku, které žijí o samotě, nikdo se o ně nestará a jsou osamoceně nuceny hájit své vlastní zájmy. K - nepřátelskému - světu kolem sebe se tedy chovají apriorně ostražitě a agresivně. Mají za sebeou historii života za socialismu a nesou si s sebou do nové doby všechny tiky a zvyklosti z minulé éry. Jsou emocionální a sentimentální a většinou věří všem sentimentálním nesmyslům, jimiž je dnes manipuluje ruská televize.

Tolik ještě k možnému vysvětlení, proč lidé dávají v metru žebrajícím dětem peníze, přestože vědí, že může jít o manipulaci od mafie. Potvrdila mi to jedna dáma středního věku: "Ty peníze jim dám, přestože vím, že je možné, že je to maniupulace od mafie a že to dítě možná dostane jen zlomek těch peněz."

V mnoha ohledech je, zdá se, ruská společnost mnohem méně cyničtější a více družnější než společnost česká. Přitom se však mladí Rusové krutě posmívají důchodcům, kteří jsou nuceni vybírat popelnice a hledat v nich zbytky potravin. Společnost je to prostě rozporná a iracionální a těžko dělat zevšeobecňující soudy.

30. 12. 2008

Reakce Bushovy vlády na nynější vraždění na Blízkém východě Arabům jen potvrzuje, co už vědí dlouhá desetiletí: Ať bojují proti svým nepřátelům jakýmikoliv prostředky, Západ se vždycky postaví na stranu Izraele. Jako obvykle, za krvavou lázeň nesou vinu Arabové, kteří, jak víme, rozumějí jen síle, píše ironicky v deníku Independent jeho slavný korespondent na Blízkém východě Robert Fisk.

2. 1. 2009

Pokud se dobře pamatuji, pak slovo „civilizace“ se všeobecně používá k pojmenování kultury, která se dopracovala ke stadiu centralizované správy, k specializaci řemesel a k formalizovanému náboženství. Toto jsou tři pilíře, bez kterých nelze civilizovaně žít - zatím. Usadila-li se na Západě „nevážnost“ k přirozeným autoritám (rodina, stát) a „ironie“ (ke všemu co smrdí komunitou, kolektivem), není právě to začátek Konce civilizace?

Jan Čulík se ptá, zda životy leningradských hrdinů nebyly uprostřed II. světové války obětovány zbytečně. Připomenu každému, kdo by chtěl klást takové otázky Rusům, aby si ze všeho nejdřív přečetl dokumenty ukořistěné nacistickému Německu a zveřejněné v Norimberku. Hlavně však plán Barbarossa. Je to plán vyhlazovací války, píše čtenář Michal Kesudis.

31. 12. 2008

Při čtení mnoha velice zajímavých textů o Rusku, kterými v závěru roku Britské listy oplývaly, se nemohu ubránit dojmu, že skoro všechny by mohly mít legendární fučíkovský titulek "O zemi, kde zítra již znamená včera". Opravdu, zdá se, že Rusko je tak trochu mimo čas a prostor, že kterého se ho snažíme pozorovat a hodnotit. To, že se tradičně cítíme odborníky na vztahy s Ruskem, má zhruba stejnou hodnotu jako to, že u nás není kam plivnout pro odborníky na fotbal. Z Ruska je nejcennější vlastní zážitek a jeho přesný popis. Jeho interpretace a zobecnění už bohužel příliš často kulhají.

31. 12. 2008

Jan Čulík napsal:

"Sympatie mnohých Rusů k Leninovi a Stalinovi jsou jistě vyjádřením něčeho, zřejmě dost složitého, těžko však budou obdivem k vraždění a výrazem "hluboké duchovní nesvobody".

Jsou spíš výrazem - pošetilé - touhy, kterou vidíme v dnešní postpostmoderní éře všude kolem sebe, touhy lidí v rychle se měnícím světě vtisknout realitě kolem nich charakteristiku, interpretaci, jaké se jim líbí, okolnosti, na něž jsou zvyklí a v nichž se cítí pohodlně - všechno je přehledné.

Stejné postoje mají i mnozí čeští komunisté - a zároveň také antikomunisté. Je to snaha mít všechno černobílé a vnucovat světu nadvládu své vlastní interpretace. Že se tím pádem člověk - protože není schopen zohlednit a zpracovat hlubinné změny, které kolem něho probíhají, zvlášť dnes - ocitá v naprostém vakuu, to je jiná věc. Je to snaha mít všechno černobílé a vnucovat světu nadvládu své vlastní interpretace... tím pádem (se) člověk - protože není schopen zohlednit a zpracovat hlubinné změny, které kolem něho probíhají... ocitá v naprostém vakuu..."

Jakkoli tím vším možná sám trpím, nazývám to právě "hlubokou duchovní nesvobodou", píše Tomáš Koloc a pokračuje:

1. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V prosinci 2008 přispělo celkem 220 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 75 226.75 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2008 částku 81 886.01 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,725.65 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2009 Předsednická země EU: Izraelská pozemní operace v Gaze je "obrannou, nikoliv útočnou akcí"   
4. 1. 2009 Izraelská vojska pronikla daleko do Gazy   
4. 1. 2009 Proč platí Češi za Izrael? Štěpán  Steiger
4. 1. 2009 Prosím vás, zachraňte ty lidi, zaznělo v OVM Daniel  Veselý
4. 1. 2009 Dotaz Lukáš  Lhoťan
4. 1. 2009 Gaza: Vzhledem k zintezívnění konfliktu MVČK vyzývá všechny strany k respektování civilistů   
4. 1. 2009 Rozlité olovo Karel  Dolejší
3. 1. 2009 Independent: Na co si ti Palestinci pořád stěžují?   
3. 1. 2009 Bush obvinil z ofenzívy v Gaze organizaci Hamas   
3. 1. 2009 Izraelští vojáci "se přesunuli do Gazy"   

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2009 Bizarní možnost, že vkladatelé budou muset platit bankám úrok za úspory, je reálná   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
30. 12. 2008 Co způsobilo, že je současná finanční krize tak vážná: tržní fundamentalismus   
29. 12. 2008 Kapitalismus jako globální Ponziho schéma Jindřich  Kalous
24. 12. 2008 Kapitalističtí hlupáci   
19. 12. 2008 Prezident Bush "nedovolí rozklad amerického automobilového průmyslu"   
18. 12. 2008 Ve Washingtonu se rozdávají úvěry Ladislav  Žák
17. 12. 2008 O neznalosti politiků a drzosti bankéřů, neboli Rozhodování v nejasnosti Uwe  Ladwig
17. 12. 2008 V Británii výrazně stoupla nezaměstnanost   
16. 12. 2008 Ruská vláda neví, co bude napřesrok s ekonomikou   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2009 Rusko- ukrajinské spory o plyn narůstají   
3. 1. 2009 Některé země EU zaznamenaly pokles dodávek plynu z Ruska   
1. 1. 2009 Rusko zrušilo dodávky plynu Ukrajině   
1. 1. 2009 História rusko-ukrajinského plynového konfliktu   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   
24. 2. 2008 Nikdy více bolševizaci ČR   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík
14. 11. 2008 Civil Georgia: Bush prý přesvědčoval Sarkozyho, aby během gruzínské krize nejezdil do Moskvy   
13. 11. 2008 Independent: Proč ignoroval Západ pravdu o válce v Gruzii?   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   
5. 12. 2008 Rušení traumacenter a standardy zdravotní péče Petr  Wagner
5. 12. 2008 Zdraví je nade vše Jan  Mertl
5. 12. 2008 Brno má zájem o Úrazovou nemocnici, kterou chce Julínek rušit   
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík
26. 11. 2008 Josef Provazník nerozumí problémům ve zdravotnictví Petr  Wagner
26. 11. 2008 O Davidu Rathovi: Politik by neměl radikálně měnit svá stanoviska   

Čína RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
29. 12. 2008 Špinavý vtip televize Channel Four   
25. 12. 2008 Ahmadinežád blahopřeje abrahámským vyznáním při příležitosti Ježíšova narození   
24. 12. 2008 Britská televize bude vysílat k Vánocům projev prezidenta Ahmadinežáda   
12. 11. 2008 Stratfor: Írán se vrací na globální scénu   
5. 11. 2008 Židle pod íránským prezidentem Ahmadinežádem se houpe   
24. 10. 2008 Poškodil Írán šance Baracka Obamy?   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
11. 9. 2008 Chorvatsko prý prodalo Íránu ruský protivzdušný systém S-300 Karel  Dolejší

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Mráz neprišiel z Dušanbe Peter  Stupavský
12. 9. 2008 CSTO: Asie dostane společné jednotky rychlé reakce   
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
24. 4. 2008 Delegace slovenské armády se v Pekingu setkala s ministrem obrany Liang Kuang-lie   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
22. 12. 2008 ORF se nachází v těžké krizi Richard  Seemann
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
13. 12. 2008 Česká televize zase manipuluje František  Řezáč
8. 12. 2008 Deutschlandradio povede Willi Steul Richard  Seemann
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba
11. 11. 2008 Bolestný přerod totalitní společnosti Bohumil  Kartous

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
26. 12. 2008 Krach americké obrany   
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
19. 12. 2008 Začachrovaný národní zájem Karel  Dolejší
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
15. 12. 2008 Pavel Barák obhajuje neobhajitelné Karel  Dolejší
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil
16. 10. 2008 Neoral je na kandidátce na 15. místě, přesto si věří Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
16. 12. 2008 Ropa ze zdrojů OPEC začne docházet za 11 let, z ostatních ropných polí za 3-4 roky   
9. 12. 2008 Bezradní ekonomové   
23. 11. 2008 Náš svět je konečný   
18. 11. 2008 O vlivu ekonomické "vědy" na globální energetické prognózy a jak z toho ven Jindřich  Kalous
14. 11. 2008 Žít, nebo těžit?!? Ladislav  Žák
13. 11. 2008 Mezinárodní úřad pro energii varuje před novým nedostatkem ropy   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
3. 11. 2008 Devět procent Jindřich  Kalous
31. 10. 2008 A už je to tady: Rusko staví ropovod do Číny   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2008 Kongo: Jak přiléváme - koupí mobilních telefonů - oleje do ohně nejkrvavější války v Africe   
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   
24. 12. 2008 Přeji si stažení vojsk z Afghánistánu   
23. 12. 2008 Dialog, nikoliv válka může Afghánistán postavit na nohy Daniel  Veselý
22. 12. 2008 Hrrr do Afghánistánu! Štěpán  Steiger
22. 12. 2008 Jediným problémem s Afghánistánem je... Jan  Čulík
22. 12. 2008 Ženy, Afghánistán a lidská práva Petr  Wagner
22. 12. 2008 České jednotky "by měly být vyslány i do Saúdské Arábie"   
2. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Irák: třináctá hodina Immanuel  Wallerstein
1. 12. 2008 Afghánistán: Jaká je definice vítězství?   
27. 11. 2008 Irácký parlament schválil odchod amerických vojsk   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Biologické a sociální faktory vývoje člověka a jejich důsledky pro pojetí výchovy Jiří  Beránek
1. 12. 2008 Advent... Ladislav  Žák
24. 11. 2008 Demogrant jako nástroj financování vysokého školství Petr  Gočev
19. 11. 2008 V české společnosti vládne despekt vůči intelektuálům a humanitním oborům Jan  Mertl
18. 11. 2008 Akademická jatka 2008, aneb Gaudeamus Igitur Josef  Švéda
18. 11. 2008 Akademický senát FFUK žádá o navýšení rozpočtu vysokých škol   
13. 11. 2008 100 000 školáků demonstruje za lepší školy František  Řezáč
10. 11. 2008 Poplatky za studium, neboli Jen zdánlivá ochrana středních vrstev Uwe  Ladwig
5. 11. 2008 Kde se bere japonská preciznost Michal  Giboda
21. 10. 2008 Učitelé a metodika výuky František  Hrdlička

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Starostové dojednají detaily výpravy do Bruselu   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
23. 12. 2008 Heuréka - nová superstudie o radaru? Jan  Neoral
15. 12. 2008 NATO provokuje Obamu: Chceme raketovou obranu v Evropě   
13. 12. 2008 Center for American Progress: Zastavte rozmisťování protiraketové obrany v Evropě Karel  Dolejší
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
8. 12. 2008 MDA opět nerealisticky simulovala raketový útok Karel  Dolejší
8. 12. 2008 Happening hnutí Nenásilí "Neviditelní"   
6. 12. 2008 Proč je ve Francii poplatek u lékaře nižší než v Čechách Karel  Košťál

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda