6. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 6. 2008

Trpká léčba konopím

Za minulého režimu jsem byla podvratný živel a jak to tak sleduji, zůstanu jím asi až do smrti ... za každého režimu.

Koncem ledna tohoto roku se v médiích objevily zprávy o mém obvinění z držení a výroby drog. Nyní se mé stíhání dostalo do fáze, kdy mi byla sdělena obžaloba. Ráda bych tedy informovala o průběhu mého stíhání a výsledcích policejního vyšetřování, aby si veřejnost sama mohla udělat představu o tom, jak jsou v dnešní době používány peníze, které státu platí na daních.

Byla jsem v březnu tohoto roku ve Vídni na mezinárodní konferenci ENCOD (Evropské koalice pro racionální drogovou politiku), kde jsem měla příspěvek o situaci v České republice v otázce dekriminalizace konopí. Jsem členem ENCOD už řadu let a domnívám se, že jde tou správnou cestou -- prevence, osvěta a dekriminalizace. Represí problém tvrdých drog nevyřešíme, jen způsobíme ještě mnohem víc škod než drogy samotné.

Postoj některých lékařů k užívání přírodních drog při léčbě nemocí je někdy až překvapivě úzkoprsý, vzpomeneme-li jaké dryáky v podobě legálních pilulek jsou někdy schopni svým pacientům naordinovat. Lékaři mívají k takovému postoji různé důvody, ale až příliš často je to tak, že mají strach buď o svou moc nebo o své příjmy - a rostliny neumějí uplácet tak, jako některé farmaceutické firmy, takže nemají šanci takové lékaře přesvědčit.

Můj trestný čin

Vše začalo loni na jaře natočením velmi neobratně realizovaného dokumentu pro pořad ČT2 Kosmopolis, v němž jsem se ukázala, jak pěstuji konopí, vyrábím z něj léčivé masti a rozdávám je lidem v mém okolí. Tento desetiminutový film ke mně přitáhl zájem táborské policie, která zřejmě nemajíc nic důležitějšího na práci začala vyšetřovat moji nebezpečnou ilegální činnost.

Konopí, které jsem pěstovala, nebylo technické, ale obyčejné venkovní konopí, které neprošlo žádným velkým šlechtěním a je nejblíže původním druhům konopí u nás dříve rostoucím ve volné přírodě. Takové konopí při plné zralosti dosahuje jen kolem 4-5% THC. Legální technické konopí je uměle vyšlechtěné na nízký obsah tohoto zakázaného psychoaktivního cannabinoidu a podle současných norem smí obsahovat max. 0,2%. Právě tento nízký obsah THC je však činí nevhodné pro léčebné účely. Moje konopí tedy již spadá do kategorie rostlin Cannabis Sativa, které jsou zákonem zakázány (obsahující nad 0,3% THC).

Ovšem nutno podotknout, že tak slabé konopí jako to moje rozhodně nepatří mezi druhy, které dnes najdeme na černém trhu s marihuanou. Marihuana prodávaná dealery mívá kolem 15% THC, nebo i více a pěstuje se pod umělým osvětlením, nikoliv venku. V našich klimatických podmínkách by totiž venku nebylo možné dosáhnout podobné síly, koncentrace THC je přímo závislá na množství a intenzitě světla.

Rostliny, které mi policie zabavila, měly v srpnu, kdy teprve začínaly kvést, jen kolem 1,5% THC a listy nalezené při domovní prohlídce měly od 0,7% do 1,8% THC. To znamená, že veškerý tento dle obžaloby "toxikomansky využitelný materiál" byl naprosto nevhodný ke zneužití pro omamné účely. Sama tyto listy používám jen jako základ do konopné masti či na nálev do koupele (ulevuje při astmatu a artróze), nebo je pojídají moje kočky, které se tím odčervují (konopí bylo po tisíciletí úspěšně používané nejen v lidské, ale i ve veterinární medicíně).

Takže mé konopí rozhodně nebylo zneužitelné pro toxikomanské účely. Ať si zákon tvrdí, že ano, skutečnost je taková, že žádný zkušený hulič by si z toho neubalil a mafie by si potrhala bránici, kdybych jí podobný materiál nabídla. Hodí se opravdu jen pro léčebné účely, a to dokonce jen pro některé, protože u mnohých nemocí je potřebný materiál, který dosahuje alespoň 8-10%, jinak jako lék nepůsobí dostatečně silně. Na moje astma, artrózu a problémy související s cukrovkou jako zelený zákal či neuropatie končetin je toto konopí dostatečné. Jeho omamný efekt je minimální, ale umožňuje mi dýchat a přežívat bolesti v kloubech. Rozhodně to není žádná zneužitelná droga - je to prostě bylinka!

Dopady vyšetřování

Chtěla bych nejprve shrnout, co vlastně pro mne znamenalo moje stíhání a policejní vyšetřování. V posledních letech jsem byla vážně nemocná (špatně provedená extrakce zubů a následná infekce zlatým stafylokokem s komplikacemi), pak jsem se odstěhovala na malou vesnici v Jižních Čechách a dávala dohromady starou chalupu, kde jsem doufala, že se zotavím. No, a když už jsem se začínala dostávat zdravotně do pořádku, tak mi domů vtrhlo policejní komando a z mého života se stala noční můra.

Většina lidí v mém okolí se ode mne odvrátila, buď protože se mne báli, nebo protože jsem v mém depresivním rozpoložení už pro ně nebyla dostatečně příjemným společníkem. Zdejší lidé, kteří předtím chodili na pokec, se najednou dočista vypařili z mého života. Jen až po setmění se občas někdo objevil s žádostí o mastičku, ale jen tak mezi dveřmi, všichni hrozně spěchali. Prostě a jednoduše - oni se báli, a nebylo ani divu! Vesnické drbny o mně roznášely neskutečné zvěsti a ve vesnici se tvrdilo, že můj dům je pod dozorem a že budou vyšetřováni všichni, kdo se se mnou stýkají. Říkalo se, že sousedka si zapisuje SPZ mých návštěvníků a předává je policii. Šuškalo se, že jsem spojená s mafií, rodiče svým dětem zakazovali ke mně chodit, celé týdny jsem promluvila jen s mými kočkami a slepicemi. Poprvé v životě mi nikdo nepopřál k narozeninám. Jen má kočka Ubique mi chytla myšku.

Zlomilo se to až následující rok o masopustu. Mnozí lidé ve vesnici a v okolí si přečetli články o mém obvinění z výroby drog a trestu 5 let vězení, který mi za to hrozil. Byli v naprostém šoku, protože konečně pochopili, že nejsem žádná feťačka ani mafiánka a že se mi děje velká křivda. O masopustu mi tedy místní mládež přišla zahrát před barák a vyjádřit svou solidaritu. A mnozí se mi omluvili za svou zbabělost.

Mé zdraví se za ten poslední rok prudce zhoršilo, objevily se mi dost velké zdravotní problémy. Neustálé napětí z toho, jestli mne už nechají na pokoji, nebo budou pokračovat až do zlynčování, mi na zdraví rozhodně nepřidalo. Nevím, jak to pociťují zločinci, ale pro nevinného člověka je nesmírně pokořující a ubíjející, když je podrobován policejním procedurám. Po domovní prohlídce, kdy mi cizí chlapi lezli do mých intimních věcí, jsem měla pocity jako po znásilnění. Předtím jsem se v mém domě nikdy nebála, ale po té policejní razii tady mám někdy strach, i když se zamknu na všechny západy.

Takhle tedy Policie ČR naplňuje své heslo - pomáhat a chránit? Je mi líto těch výjimek, těch dobrých poldů, kteří u policie slouží, ale po svých zkušenostech si nemohu vážit práce policie jako takové jako instituce. Mohu si vážit pouze jednotlivých pracovníků Policie ČR jako mého vyšetřovatele, který mi řekl, ze nezjistil žádnou společenskou nebezpečnost mého jednáni, ale naopak, že jsem pro společnost užitečná, a dal státní zástupkyni návrh na zastavení mého stíhání. Nebo starého policistu z táborské kriminálky, který mi chtěl pár rostlin ponechat a celé to uzavřít. Hluboce však opovrhuji jeho mladým a ambiciózním holohlavým kolegou, který ho ještě ten samý den podtrhl a podal žádost o provedení domovní prohlídky, kterou uvedl do pohybu celou tu absurdistánsko-kocourkovskou mašinérii.

A co se týče práce další části trestně-právního aparátu? Přečetla jsem si čerstvě doručenou obžalobu a nevěděla, jestli mám brečet, nebo se smát. Za mé strašné zločiny mi totiž navrhují přímo exemplární trest propadnutí zabavených věcí - čili 2 kg konopných listů na koupele (v průměru obsah 1,5% THC), cca stejného množství drtě z nedozrálých rostlin o průměrném obsahu rovněž 1,5% THC a 2 kelímků mé konopné mastičky (0,2% THC). Bráno s humorem bych k tomu podotkla, že když té státní zástupkyni tolik šlo o mé mastičky, tak si o ně mohla říct rovnou a nepromrhat na to tolik státních prostředků.

Pacienti versus státní moloch

Rozhodla jsem se tedy, že když oni jsou takhle zpupní, tak já budu taky! Nestojím o zápis v trestním rejstříku jako osoba trestaná za drogy, a proto budu-li odsouzená, tak tento trest nepřijmu a odvolám se proti němu. Půjdu s touto kauzou třeba až k Ústavnímu soudu - takhle si zahrávat s lidskými osudy kvůli dvěma kelímkům masti a listům na koupele? Vždyť mi zničili reputaci v mém bydlišti, málem mne dohnali k sebevraždě a silně mi poškodili zdraví - a o tom, jak asi musely být vysoké náklady na celou tuto bez měsíce jeden rok trvající šaškárnu, ani nemluvě.

Chci takový rozsudek, který mi zajistí, že až si příště vysadím konopí pro léčbu svých nemocí, tak se mi tu zase neobjeví nějaké komando svalnatých hololebkounů. A který totéž zajistí i pro druhé, aby se nemocní lidé, kteří se u nás léčí konopím, nemuseli bát státní šikany.

Prošla jsem si peklem, zaplatila jsem špičkou vlastního prstu, protože v den převzetí obvinění jsem na tom byla psychicky tak špatně, tak se mi třásly ruce, že jsem si ji nešťastnou náhodou usekla při štípání třísek na zátop. Prst se díky mé mastičce zahojil a rychle dorostl. Ta vnitřní zranění se však budou hojit daleko déle, protože na ně má mast nezabírá.

Nejsem držgrešle, ale ani nemám ráda plýtvání. A lidské utrpení je příliš vzácná věc, než aby se jím jen tak pro nic za nic plýtvalo. Proto bych byla ráda, kdyby to moje alespoň vedlo k něčemu smysluplnému. Případy, jako odsouzení paní Marie Brodské (59 let) ke 2 letům vězení se 2 roky podmínky za to, že se léčila konopím, nebo 72leté stařenky z Bruntálska, která byla za stejný delikt odsouzená k dvouletému vězení s 3 lety podmínky, by se v právním státě vůbec neměly stát. Paní Brodskou sice nedávno osvobodil Nejvyšší soud, který své rozhodnutí odůvodnil tím, že konopí pěstovala jen pro svou potřebu a to pro léčebné účely, a proto svým jednáním nenaplnila podmínku společenské nebezpečnosti trestného činu. Ale třeba ta stará paní z Bruntálska již na odvolávání se k Nejvyššímu soudu nenašla energii. Ne každý má sílu a prostředky na to postavit se státní mašinérii.

Můj případ i ty výše uvedené jsou dobrým důvodem k tomu, aby se již začalo vážně diskutovat o legislativní úpravě, která by umožnila léčbu konopím a nevystavovala nemocné zbytečnému stresu z trestního stíhání a společenské izolaci. Ani jedno ani druhé těmto nemocným neprospěje a státní moc, místo aby jim pomáhala, je jen tak lacino ničí. Proč proboha?

V posledních letech silně stoupl počet starších lidí, kteří se konopím léčí, což možná souvisí i s tím, že se podstatně zvýšil počet lidí nad 50 let, kteří mají přístup k internetu a lépe se tak dostanou k informacím o léčbě konopím. Počet nemocných, kteří se takto léčí, lze pouze odhadovat, jelikož obvykle nefigurují ve statistikách uživatelů, protože konopí často nekouří, ale používají je jinými způsoby. Vzhledem k rozšíření terapeutického používání netechnického konopí v naší populaci, a to nejen v podobě kouření, prášku k posypání jídla nebo konopného másla, ale především při zevním použití ve formě podomácku připravované masti, je možné tento počet řádově odhadnout na desetitisíce lidí.

Iniciativa "Konopí je lék"

Pokud žijeme v demokratické společnosti a nejsme spokojeni se zákony, máme možnost pokusit se iniciovat nové a lepší. A touto cestou jsem se vydala i já. Letošní březnová rovnodennost tedy nepřinesla pouze jaro, ale i vznik občanské iniciativy "Konopí je lék", která usiluje o dekriminalizaci léčebného využití konopí. Tato občanská iniciativa vytvořená pacienty léčícími se konopím předložila zákonodárcům návrh zákona, který má lidem umožnit léčit se touto tradiční bylinou bez obav ze sankcí, protože v něm požaduje zvláštní úpravu dekriminalizace jeho pěstování a přechovávání pro dospělé lidi, kteří je používají pro své léčení. Argumentuje tím, že tito lidé potřebují daleko větší množství konopí, než příležitostní zdraví konzumenti, takže obecná dekriminalizace je pro ně nedostačující.

V praxi by to znamenalo zavedení oznamovací povinnosti, při níž se tito lidé zaregistrují na ministerstvu zdravotnictví a po jejím splnění mohou beztrestně vypěstovat konopí v množství potřebném pro celoroční spotřebu. Návrh tímto omezením vyhoví požadavkům mezinárodních dohod o drogách, které signatářským státům přikazují omezovat dostupnost zakázaných látek prostřednictvím svých právních systémů, ale ponechávají jim volnost ve způsobu, jakým to provedou.

Pod otevřený dopis iniciativy "Konopí je lék" žádající dekriminalizaci konopí pro léčebné účely adresovaný zákonodárcům se podepsaly veřejně známé osobnosti z různých oborů, od umělců jako zpěvačka Marta Kubišová, herečka Táňa Fischerová, výtvarníci Lenka Klodová a Jiří Surůvka nebo fotograf Robert Vano, až po významné vědce jako bývalá rektorka Univerzity Palackého v Olomouci Prof. MUDr. et PhDr. Jana Mačáková, CSc., ředitelka Ekologického institutu Veronica v Brně RNDr. Yvonna Gaillyová, CSc., přední český odborník na využití technického konopí Ing. Václav Sladký, CSc. nebo odborník na kvalitu v zemědělství Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. z České zemědělské univerzity v Praze.

Iniciativu podporuje také jeden z největších světových vědců v oblasti výzkumu léčebných účinků konopí a objevitel anandamidu, Prof. RNDr. Lumír Ondřej Hanuš, Dr.Sc., Dr.h.c. z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, který své bádání započal na Univerzitě Palackého a pokračoval tak v olomoucké tradici prof. Kabelíka. Připojili se také někteří krajští protidrogoví koordinátoři a celá řada pracovníků protidrogových center a streetworkerů. Pod otevřený dopis s návrhem iniciativy "Konopí je lék" se na internetu podepisují lidé z širokého spektra profesí, včetně lékařů, vysokoškolských profesorů a lidí léčících se konopím.

Jsem pragmatik a ráda bych tedy zúročila nějakým konstruktivním způsobem všechny ty nepříjemné zážitky způsobené mým stíháním. Ať to má nějaký smysl a přinese změnu prospěšnou nejen pro mne, ale i pro další lidi, kteří by se mohli ocitnout ve stejném postavení. Ať se nějakým pozitivním způsobem zúročí všechny ty státní výdaje, které mé stíhání zatím stálo a ještě bude stát. Panská zpupnost našich úřadů už dosahuje míry, kdy ji nelze tolerovat -- považuji za občanskou povinnost každého slušného člověka postavit se jí na odpor.

Potřebujeme, aby si média hlouběji všimla nejen mého případu, ale i ostatních absurdních trestních stíhání za samoléčbu konopím, a přestala ignorovat iniciativu "Konopí je lék" a naše požadavky. Nejde nám o žádné samoúčelné zviditelňování se v médiích. Chceme jen, aby se informace o pronásledování nemocných lidí a o jejich boji za schválení zákona umožňujícího legální léčbu konopím dostaly k politikům, protože většina z nich je už tak odříznutá od běžného života, že vnímají jen virtuální realitu zprostředkovanou televizí a tiskem.

Na závěr je nutno pohlédnout na věc ještě jednou optikou: Ústavní soud těsnou většinou 8 : 7 hlasy ustanovil, že úhrada poplatků u lékaře neohrožuje přístup ke zdravotní péči, protože laicky řečeno, 30,- Kč za ošetření "nejsou žádný peníze". Slavný Ústavní soud se rozdílem jednoho hlasu mýlí. Třicet korun je pro řadu důchodců podstatný peníz, zvláště když musí být vydáván opakovaně. Léčba konopím, která navíc v řadě případů zabírá i tam, kde oficiálně předepisované medikamenty nezabírají, je pro mnohé důchodce svépomocným krokem k uzdravení. Krokem, který je nezávislý na veřejných zdravotních pojišťovnách a na omezeních, která stát svým nejstarším občanům připravil. Je proto v nejvlastnějším zájmu státu, aby když už není schopen seniorům pomoci, respektive když už jim škodí, aby alespoň dovolil, aby si pomohli sami. Pokud ani tento logický přístup stát nebude tolerovat, nebude se moci divit, že zejména starší postižení lidé nebudou tolerovat jeho mocenské excesy.

iDnes 28. 1. 2008: Za mastičky z konopí hrozí ženě trest
Britské listy: Teta Bushka možná půjde do vězení
Magazín Právo: Léčí mě marihuana!
Rozhovor s profesorem Hanušem o použití konopí v lékařství
Přehled dokumentů z vědecké konference "Konopí jako lék", Olomouc, 1954
Britské listy: Strategie světa bez drog je chimérou (Bushka Bryndová a Jiří Novák)
Program konference o drogách ENCOD -- VIENNA 2008
ČT2: Kosmopolis z 27.6.2007, 2. reportáž - "Konopná paní"
ECONNECT: Myslete na budoucnost - dekriminalizujte konopí! (Bushka Bryndová)
Britské listy: Konopí a zlá čarodějka marihuana (Bushka Bryndová)
Konopná mast Tety Bushky
Iniciativa "Konopí je lék"

                 
Obsah vydání       6. 6. 2008
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
8. 6. 2008 Lidové noviny jako Blesk Bohumil  Kartous
7. 6. 2008 Amerika šokována cenou ropy a bezprecedentním růstem nezaměstnanosti
6. 6. 2008 Dva bulvární listy téhož vlastníka vyvolávají ve dvou zemích proti sobě nacionalistické vášně Uwe  Ladwig
6. 6. 2008 Od smrtelně vážného k frašce Ivo  Šebestík
6. 6. 2008 Forward: Zkorumpovaného Olmerta nahradí ministryně zahraničí Cipi Livni
8. 6. 2008 Jak na českou "supermodelku" Evu Herzigovou udělal dojem film Nepohodlná pravda
7. 6. 2008 L.A. Times: Neomluvitelné plýtvání
6. 6. 2008 Všichni občané budou mít zákonný přístup na plavání zadarmo
6. 6. 2008 To se mi snad jenom zdá...! Jan  Neoral
6. 6. 2008 Inzerát
6. 6. 2008 Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství
6. 6. 2008 Spojené státy vydírají Irák zadržováním 50 miliard dolarů jeho zahraničních rezerv
6. 6. 2008 Tajný plán jak udržet Irák pod americkou nadvládou
6. 6. 2008 ČLK: Ministerstvo s lékařskou reprezentací nejedná. Kdo má jiný názor, ten je ministrem označován za nepřítele
6. 6. 2008 Režimtrasenia v Číne a Barme Naomi  Klein
6. 6. 2008 Válka uvnitř české justice Boris  Cvek
6. 6. 2008 "Esemesky" devastují jazyk, obávají se Francouzi
6. 6. 2008 Hrůzy v nemocnicích jsou horší než americký radar Boris  Cvek
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
6. 6. 2008 Zkušenosti v českém zdravotnictví jsou skutečně hrůzné
6. 6. 2008 Zdravotnictví je klíčové domácí téma, o tom není pochyb
6. 6. 2008 Hrůzy ve zdravotnictví nejsou všeobecné
6. 6. 2008 Následná péče o pacienta bývá často zoufalá
6. 6. 2008 Jak dál při energetické nedostatečnosti Jindřich  Kalous
6. 6. 2008 V zahrádce Božena  Správcová
6. 6. 2008 Chce prý komunikovat, ale jaksi mu to nejde
6. 6. 2008 Jsem proti současným omezovacím poplatkům u lékaře Jan  Sova
6. 6. 2008 Klánovický les v akutním ohrožení
6. 6. 2008 Potřebují USA CIA? Boris  Cvek
6. 6. 2008 CIA: Nejde o nic menšího než o válku s Íránem Karel  Dolejší
6. 6. 2008 Bojkotujte University of Keele
6. 6. 2008 Izrael očima Jefima Fištejna Daniel  Veselý
5. 6. 2008 Kuchyňová Šmigolová z jiného světa Daniel  Solis
6. 6. 2008 Liškovi: Nikdo Vám ruku nelámal, abyste školství převzal
6. 6. 2008 Stávku ne 9. června, ale 1. září!
5. 6. 2008 Česko opět v britských novinách: Kontroverze s Chorvatskem
5. 6. 2008 Užitečným idiotem snadno a rychle? Karel  Dolejší
5. 6. 2008 Josef Škvorecký o Robertu Pynsentovi
5. 6. 2008 Místopředseda českého olympijského výboru si skutečně uzurpuje právo zakazovat lidem, jak chtějí mluvit
5. 6. 2008 Tim Weiner: Hromada střepů. Dějiny CIA Milan  Nápravník
5. 6. 2008 Xenofobie a islamofobie v kauze americké základny Lukáš  Lhoťan
5. 6. 2008 From: Ministr [mailto:Ministr@msmt.cz] Ondřej  Liška
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl
5. 6. 2008 V LA hoří, má panenko Bohumil  Kartous
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008

Marihuana RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul
23. 3. 2007 Rozlišné právo pro kuřáky, aneb Politický bordel ze sedmi písmen a šestnácti zemí Uwe  Ladwig
12. 2. 2007 Jací jsme aneb vznik epidemie blbosti Pavel  Kučera
22. 11. 2006 Kanada: dva profesoři mohou kouřit marihuanu v práci   
21. 11. 2006 Hulím, hulíš, hulíme Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Tráva na škole ano, nebo ne? Josef  Vít
12. 5. 2006 Marihuana, mozek novinářův a mozek neurologův Štěpán  Kotrba
11. 5. 2006 Přiznávám se. Podepsal jsem. Štěpán  Kotrba
8. 5. 2006 Kouření konopí zřejmě zvyšuje pravděpodobnost duševních chorob Jan  Čulík