27. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 10. 2008

Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS

Podle Miloše Zemana hrozí v Ústí nad Labem koalice ČSSD s ODS. Bývalý předseda varoval před reálností tohoto výsledku v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce. Lídr krajské kandidátky sociální demokracie Jaroslav Foldyna podle odpovědi na dotaz Britských listů preferuje menšinovou vládu ČSSD (79 219, 32.78%, 22 mand.) s ad hoc tolerancí dvou levicových subjektů - KSČM (44 459, 18.39% 12 mand.) a Severočeši.cz (31 910, 13.2%, 8 mand., původně Sdružení Mostečané Mostu). Místopředsedkyně Jana Vaňhová ovšem bez upřesnění tvrdí, že Foldyna hejtmanem stejně nikdy nebude a odmítá koalici hlavně s hnutím Severočeši.cz. To založili mostečtí podnikatelé jako účelově lobbistickou partaj. Zcela nepokrytě ještě jako Mostečané Mostu zdá se korumpovali voliče a v týdeníku Ekonom prohlásil tajemník Severečechů František Ryba, že "do krajských voleb dají tolik peněz, aby vyhráli." Podle zdrojů deníku Hospodářské noviny až 100 milionů. "Know-how" sdružení podle HN stojí na bytových družstvech. Největším mecenášem je bohatý mostecký podnikatel Jiří Zelenka, spolumajitel a jednatel společnosti Rand&M Unimontex. Takže Vaňhové výhrady jsou přinejmenším částečně oprávněné. Je těžké seriózně jednat s partají, která přijde na jednání s igelitkou plnou peněz. Foldynovo vyjednávání považuje Vaňhová za rizikové.

Její partner Houska, který podporuje její kandidaturu na hejtmanku, protestuje proti "vládě s komunisty" (to jsme nemuseli cinkat klíčema, vyjádřil se zcela jasně na oslavě v Lidovém domě) a přitom naznačuje obrys také velmi zvláštní a nelogické severočeské "duhové" koalice ČSSD, ODS (49 715, 20.57%, 13 mand.) a KSČM. Vzhledem k tomu, že pouze ČSSD a ODS dávají pohodlnou většinu 35 mandátů z celkového počtu 55 křesel, je vzetí třetího partnera v podobě KSČM do koalice ze strany Vaňhové a Koudy takřka vyloučeno. A nebo je zbytečné partnerství s ODS, protože i varianta ČSSD+KSČM dává pohodlnou většinu (34 mand.) Proti sobě tak stojí dva koncepty. Dva rozdílné pohledy na politiku. Jeden čistě levicový, opírající se pouze o program ČSSD a schopnost sociálních demokratů nalézt partnery pro jednotlivé návrhy, což vylučuje vydírání, druhý pravostředový s dehonestujícím přívěškem v podobě KSČM. A obávám se, že mezi oběma řešeními není možné vystavět most. Třebas by byl duhový. Takže Zeman má docela dobré informace a mlžení okolo "duhové koalice" má rovnítko koalice ČSSD s ODS. Tu však nepřímo pro média vyloučil (a to velmi kategoricky) předseda ČSSD Paroubek, jehož kandidaturu ovšem ústečtí sociální demokraté před časem zmařili. Varianta, že jednání za zády Foldyny způsobí jeho "demokratické nezvolení" hejtmanem, tvoří z Ústeckého kraje potenciální prostor pro přímý zásah politického grémia ČSSD a Jiřího Paroubka osobně. Jinak se vystaví pozměchu bývalého předsedy Miloše Zemana, který si dal veřejnou podmínku setkání s Paroubkem, že nedojde k žádné krajské koalici s ODS. V opačném případě hrozí znedůvěryhodnění celé ČSSD a hlavně jejího předsedy.

Foldyna získal nejvyšší počet preferenčních hlasů ze všech severočeských politiků: 9 068 (11.44% z výsledku ČSSD), zatímco hejtman Jiří Šulc (ODS) získal 6 029 preferenčních hlasů (12.12% z výsledku ODS). Místopředsedkyně ČSSD Vaňhová získala 3 250 (4.1%) preferencí a původně hlavní vyjednavač Kouda (ČSSD) pouhých 2 483 preferenčních hlasů (3.13%). Síla mandátu vítěze ústeckých voleb Jaroslava Foldyny je tedy jasná a pro podrazy a zákulisní jednání není místo. To, že to místní "tak nevidí", je s podivem.

Postscriptum jako odpověď čtenářům, kteří se ptají, v čem je levicové hnutí Severočeši: Co jiného než levicový populismus je volební heslo politického hnutí Severočeši.cz "CO JINÍ ROZKRADOU, MY ROZDÁME"? Vzhledem k divoké situaci na severu Čech tomu mohu dokonce i uvěřit. Osob s bezúhonou politickou minulostí je v něm víc. Bývalý senátor KSČM (1998 - 2004) Jaroslav Doubrava není člověk, který by byl spojen s jakýmkoliv skandálem. Z kandidátky KSČM odstoupil a rozhodl se podporovat projekt nadstranické koncepce. "Politika bez politiky, služba lidem a ne služba vlastním zájmům. Slušnost a poctivá práce." Tak hovoří o svých ideálech dnes. JUDr. Hana Jeníčková je bývalá náměstkyně primátora Mostu. Opět politička, se kterou není spojen žádný skandál. Ing. Bronislav Schwarz, do roku 2007 komisař služby kriminální policie a vyšetřování, dnes ředitel Městské policie v Mostě. Starosta obce Modlany u Teplic Pavel Rajčan - člen majetkové komise Ústeckého kraje, člen rady starostů Teplicka, dobrovolný hasič, myslivec, rybář. A k tomu několik mosteckých podnikatelů. Prodejce vozů Opel a Chevrolet Jiří Novák, stavař Mirko Bernas, podnikatel a mostecký radní Ing. Jiří Zelenka.

Zásady "vodovod a kanalizace pro každou obec"', či vytvoření "systému krajských stabilizačních stipendií pro lékaře" ale jsou logické. Rozumím barnumské reklamě menšinového subjektu, který potřeboval před volbami zaujmout. Rozumím i rozezlenosti komunálních politiků nad "podnikatelskými koalicemi", které určují kdo vyhraje kterou zakázku, kdo dostane výhodný pronájem. To, co se netoleruje jinde, v pohraničí vždy procházelo. I tiché tolerování majitelů bordelů, pasáků a kurev, vietnamských tržnic s pašovaným a falešným zbožím. Divíte se v tu chvíli heslům Co jiní rozkradou, my rozdáme? Politika se dá dělat různě. Nenašel jsem nic, co by svědčilo o tom, že by lídři tohoto subjektu překročili zákon.

Chytrou formu kampaně zvolil Zelenka - ústeckému hejtmanovi kladl otázky. Nekonstatoval nic, co by bylo tvrzením. Hejtman se rozhořčeně bránil, nicméně trestněprávní dohru kampaň neměla.

Otázky Jiřího Zelenky na hejtmana Jiřího Šulce, člena ODS

  • Víte, že vedoucí Vaší kanceláře Aleš Konopásek je pod krycím jménem Kaprál, spisová značka 165656 a 229305 evidován jako bývalý příslušník Hlavní správy rozvědky Státní bezpečnosti?
  • Jste znám svým ostře protikomunistickým postojem. Nevadí Vám tedy, že jeden z Vašich nejbližších spolupracovníků je bývalý estébák?
  • Musí mít zaměstnanci krajského úřadu na vedoucích funkcích negativní lustrační osvědčení?
  • Můžete občanům kraje potvrdit, že první mluvčí Ústeckého kraje musela ze svého místa okamžitě odejít, když se zjistilo, že byla spolupracovnicí StB?
  • Můžete, pane hejtmane, potvrdit, že pan Konopásek pro Vás z objemu každé krajské zakázky vybírá minimálně 8,5% ?
  • Je výběrčím i pan Daniel Ježek?
  • Pracuje u vás pan Konopásek vzhledem k vaší "nebezpečné činnosti" hejtmana také jako bodyguard?
  • U kterých firem máte podíl na zisku?
  • Pane hejtmane, zajistíte podpis nevýhodné smlouvy na 15 let firmě Synlab o pronájmu laboratoří pěti krajských nemocnic poslední den ve funkci? Toto podvodné výběrové řízení, které jste sám dohodl, s výdělkem více než jedné miliardy, poškodí všechny v Ústeckém kraji. Budete tu se svojí rodinou ještě schopen žít? Nevadí vám, že Vašim dětem budou lidé říkat, že jejich táta byl největší loupežník v kraji, který poškodil ODS?
  • Je vám jasné, že to, co ukradnou "obyčejní zloději" za celý rok v tomto kraji, se dá ve vztahu k Vašim loupežím nazvat drobným přestupkem?
  • Přiznejte občanům, kolikrát a za co jste byl vyšetřován a kdo zajistil ztrátu vyšetřovacích spisů?
  • Vzpomínáte si, jak na Váš podnět bylo z prostředků krajské nemocnice zapůjčeno 20 milionů lidem, kteří koupili nemovitost od správce konkurzní podstaty? V následujícím měsíci ji prodali za dvojnásobek a peníze se zase vrátily zpět. Jakou jste dostal odměnu?
  • Ve stejném stylu se odehrála akce Rybenor, kdy lidé kolem vás získali podvodně firmu v hodnotě 170 milionů korun za pouhých 9 milionů. Nevadí Vám, že hlavní aktérka této kauzy, členka ODS paní Tomčová, stále pracuje na krajském úřadu a to na odboru, který má na starost stomilionové dotace z Evropských fondů?
  • Myslíte si, že když podepíšete podvodnou, nebo nevýhodnou smlouvu pro kraj, že nejste zloděj?
  • Dělal jste jednu práci za poslední čtyři roky, co by nebyla zlodějna?
  • Jak říká jeden myslivec: "Na každou svini se vaří voda". Myslíte, že se to týká i Vás?
  • Pane Šulci, co myslíte, je vaše jednání a jednání vašich spolupracovníků mimo jiné organizovaným zločinem?
  • Z Fondu hejtmana jste dal 10 milionů korun chomutovskému podnikateli Fojtíkovi na výstavbu záchodků na Kamencovém jezeře. Stal jste se poté tichým společníkem firmy, jejíž je jednatelem? Víte, kdo tuto firmu skutečně vlastní?
  • Pane Šulci, povězte, jak ovládáte soudnictví v kraji? Proč Vás ještě nikdo nezavřel? Patří krajské soudnictví do organizovaného zločinu?

Reakce hejtmana Šulce (ODS)

"Nebudu panu Zelenkovi zvyšovat předvolební prestiž tím, že bych se jako hejtman vyjadřoval k nesmyslným lžím, které ostatně z oprávněné obavy před mou reakcí právní cestou formuloval do hrubých, lživých a zcela nesmyslných otázek. Nebudu vést volební kampaň v režii pana Zelenky. Jsem ovšem připraven odpovědět na jakoukoli otázku redaktorů Mosteckého deníku, jako ostatně vždy."

Faktem zůstává, že hejtman volby prohrál a noví politici budou mít snahu prověřit řadu projektů, které se v regionu pod jeho vedením realizovaly.

Otázky Jiřího Zelenky pro čelného představitele ČSSD a člena Rady Ústeckého kraje Pavla Koudu

  • Cítíte se dobře, po té co jste vyházel z ČSSD staré sociální demokraty, ovládl stranu a začal hlasovat s ODS a tím přeměnil ČSSD na ODS-B?
  • Dostal jste od hejtmana Šulce funkci radního pro školství v kraji s tím, že si budete moci brát provizi ze zakázek z oblasti školství jako odměnu za ovládnutí ČSSD? Jak pružné a "upřímné" je Vaše levicové zaměření, je dobře patrné na Vašem společném hlasování s ODS.
  • Také si myslíte, že by pro občany bylo zajímavé vědět, kolik miliard proteklo odborem školství, který máte na starost?
  • Můžete sdělit občanům, z jejichž daní jste placen, která firma a za kolik Vám postavila vilu?
  • Myslíte si, že Váš životní standard odpovídá Vašemu měsíčnímu příjmu?
  • Je pravda, že jste pro kamarády, poslance (ČSSD), kteří chtěli lovit zvěř u vojenského prostoru Doupov, dokázal místním lidem protiprávně zrušit provozování prává myslivosti? Stačilo vám k tomu ovlivnění správních řízení v obcích (Podbořany, Kadaň), výměnou za dotační tituly ve školství a zastrašováním úředníků?
  • Potvrdíte občanům, že ČSSD ovládá mafie?
  • Pane Koudo, řekněte, co vás přivedlo k užívání drog? Můžete občanům sdělit, kterou drogu preferujete? Je to kokain? Je pravda, že ho máte doma 1kg a rozdáváte ho?
  • Potvrdíte občanům, že jste požadoval po dvou pracovnících policie, aby před krajskými volbami našli něco na Ing. Zelenku? Podařilo se jim něco najít? Uvědomujete si, že většina obyvatel tohoto kraje se živí poctivou prací?
  • Přiznáte občanům, že ze všech oprav škol z krajského rozpočtu vybíráte desátky?
  • Zveřejňujete na internetu poptávku na opravu škol, aby se mohl přihlásit každý, tak jak se to provádí již dva roky v Mostě? Zveřejňujete i výsledky těchto výběrových řízení?
  • Sdělíte všem občanům, přes jakou firmu jste si chtěl naposledy vyprat peníze?

Reakce Pavla Koudy (ČSSD)

Reakce člena KVV ČSSD a místopředsedy OVV ČSSD Pavla Koudy na otázky nebyla do vydání v Deníku známá... Nicméně Kouda se snažil "demokratickým hlasováním" uvnitř ČSSD zabránit hned po prvním kole voleb Jaroslavu Foldynovi v účasti na povolebním vyjednávání. Právě i s hnutím Severočeši.cz. Ačkoliv byl Foldyna lídrem kandidátky ČSSD a působil jako zástupce ústeckého hejtmana, jemu nebyla určena ani jedna otázka. Mlčel i předseda krajského výkonného výboru ČSSD Petr Benda, který je také poslaneckým asistentem Jiřího Paroubka. A i to o něčem svědčí.

Zdroj Deník 13.10.2008, Martin Vokurka : Podnikatel a politik Zelenka chce zničit ODS a ČSSD ZDE

                 
Obsah vydání       27. 10. 2008
28. 10. 2008 Evropa je na pokraji naprostého měnového rozkladu
28. 10. 2008 Armáda ČR proti radaru
28. 10. 2008 Nemístná euforie nad vítězstvím spektáklu Karel  Dolejší
28. 10. 2008 Loga věcí veřejných a Přehlídka impotence 2008 Bohumil  Kartous
28. 10. 2008 Mladí nezažili svobodu František  Řezáč
27. 10. 2008 Bylo "rozbití Rakousko-Uherska" (ne)pochybnou zásluhou Masarykovou? Miloš  Dokulil
27. 10. 2008 Sváteční slovo Ladislav  Žák
28. 10. 2008 Protestujeme proti záměru ODS schválit na poslední chvíli v Senátu smlouvy o radaru
27. 10. 2008 Sobotkova sebereflexe Jan  Neoral
27. 10. 2008 Bez ohledu na výsledky voleb, radar schválíme
28. 10. 2008 Názor dne Oldřich  Průša
27. 10. 2008 Skinheadi "plánovali usmrtit Obamu"
27. 10. 2008 Negativní strana jde do voleb Wenzel  Lischka
27. 10. 2008 Kvůli obvinění rádia Wave z fašismu chtějí lidé zítra demonstrovat
27. 10. 2008 Topolánek a jeho podmínky pro demisi, anebo Geniální nápad nic netušícího pana premiéra Uwe  Ladwig
27. 10. 2008 Muž přes palubu Josef  Provazník
27. 10. 2008 Ještě k hyeně z Blesku Darina  Martykánová
27. 10. 2008 Mirek Topolánek a Topolánek Nicolas Milan  Daniel
27. 10. 2008 Kdo rozhoduje o budoucnosti státu?
27. 10. 2008 Americké jednotky usmrtily v Sýrii osm osob
27. 10. 2008 Burzy dál padají
27. 10. 2008 Thomas Jefferson k bankám
27. 10. 2008 Umírnění republikáni se obávají marginalizace
27. 10. 2008 John McCain trvá na tom, že vyhraje
26. 10. 2008 Tajemství obrazu a vacátkovská Bathory Jan  Stern
27. 10. 2008 Kapitalismus a skepticismus
27. 10. 2008 Rusko: Evropa ztratí svoji vedoucí pozici
28. 10. 2008 Výzva k odstoupení předsedovi Rady Českého rozhlasu
28. 10. 2008 Bobek: začneme posluchače kádrovat, jestli jsou pro "budoucnost národa" perspektivní? Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Izrael směřuje k předčasným volbám, mírový proces s Palestinci bude zmrazen Karel  Dolejší
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu
27. 10. 2008 Rumunsko a Rakousko zrazují Nabucco
27. 10. 2008 Jednou větou Jan  Čulík
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba
26. 10. 2008 Volby skončily. ČR už nebude jako dřív Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 ODS je v rozpadu, ale stále trvá na svém
27. 10. 2008 Kvůli třiceti korunám? Lubomír  Novotný
26. 10. 2008 Pozor na volební statistiky
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Topolánek: podmínky mé demise Mirek  Topolánek
26. 10. 2008 Zadostiučinění? Ne, výzva Jan  Mertl
26. 10. 2008 Výsledky voleb by neměly posílit starou gardu politiků Boris  Cvek
26. 10. 2008 Jak si vedly ve volbách xenofobní a krajně pravicové strany? Lukáš  Lhoťan
26. 10. 2008 Důstojný Topolánek Milan  Daniel
26. 10. 2008 Nevím, jestli bych Topolánka při útoku na hyenu z Blesku nehájil Jan  Čulík
27. 10. 2008 Čulík je obyčejný pokrytec a ve skrytu duše násilník
27. 10. 2008 Postkomunistický marasmus Darina  Martykánová
27. 10. 2008 O hyenách, kočárku a "velké" politice Jan  Keller
26. 10. 2008 Topolánek tlačil dítě, Talmanová nejspíš slaďovala rodinný a profesní život Štěpán  Kotrba
26. 10. 2008 Je rozdíl mezi Štěpánem Kotrbou a historikem Hradilkem z kauzy Kundera? Jan  Čulík
27. 10. 2008 Může vládnout člověk, který neovládá svou agresi ? Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Festival v Jihlavě pro filmové profesionály Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Shromáždila Veronika Janečková proti sobě důkazní materiál? František  Koukolík
26. 10. 2008 Je šokující, že takový film mohl vzniknout Jan  Tuláček
25. 10. 2008 Filmy se musejí dělat s emocionálním nasazením Dominika  Švecová
25. 10. 2008 People must be passionate about filmmaking Dominika  Švecová
24. 10. 2008 Jihlavský festival dokumentárního filmu zahájen uprostřed mírného organizačního chaosu Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Píseň skupiny Primal Scream může být v českém kontextu interpretována fašisticky Štefan  Švec
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
25. 10. 2008 She's got swastika eyes Martin "Destroyer" Přikryl
25. 10. 2008 Je trapné, když Rada ČRo kritizuje něco, co ani neumí přeložit
27. 10. 2008 Rada ČRo: šlo o otevřenou a demokratickou výměnu názorů
25. 10. 2008 Nová vlna se starým obsahem
26. 10. 2008 Chtít nyní hlasovat o radaru je drzost
26. 10. 2008 Ideologie? Nesmysl! Psi se rvou o kost... Miloslav  Štěrba
27. 10. 2008 Politika se změní až s odchodem Václava Klause Jan  Sova
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
17. 10. 2008 Hospodaření OSBL za září 2008

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Bez ohledu na výsledky voleb, radar schválíme   
27. 10. 2008 Topolánek a jeho podmínky pro demisi, anebo Geniální nápad nic netušícího pana premiéra Uwe  Ladwig
27. 10. 2008 Muž přes palubu Josef  Provazník
27. 10. 2008 Negativní strana jde do voleb Wenzel  Lischka
27. 10. 2008 O hyenách, kočárku a "velké" politice Jan  Keller
27. 10. 2008 Topolánek: podmínky mé demise Mirek  Topolánek
26. 10. 2008 Pozor na volební statistiky   
26. 10. 2008 Důstojný Topolánek Milan  Daniel
26. 10. 2008 Nevím, jestli bych Topolánka při útoku na hyenu z Blesku nehájil Jan  Čulík
26. 10. 2008 V Praze jsou peníze   
26. 10. 2008 Zadostiučinění? Ne, výzva Jan  Mertl