30. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 6. 2008

Článek Michala Gibody "Škola žádá kreativitu" v Britských listech z 26.6. 2008 je jeden z mála článků v mnoha posledních letech, kde jsou uvedeny opravdu podstatné stránky vzdělávání a učitelství: kreativita, schopnost udělat z učiva věc zajímavou pro žáka, souvislost vzdělání a kultury.

Jedna stránka jmenována nebyla, a není divu, je to ožehavé: ve školství by bylo potřeba mnohem větší množství hodně inteligentních lidí. Ne že by tam nebyli žádní, ale je jich podkritické množství. To nemusí znamenat, že učitelé jsou nějak hloupí -- spíše jsou na tom tak jako ostatní národ (plus se tam za léta komunismu dostalo hodně lidí poslušných -- ale tak se chovala i většina populace, ne?). Aby se však vzdělávání zlepšovalo, aby stačilo tempu dětí, které jsou napřed o jednu a více generací, nemůže učitelstvo být jen průměrným vzorkem populace. Ani lékaře byste přece nechtěli mít v takové škále, jako jsme my sami - od úplných trumpetů přes neslané nemastné až ke géniům. Na svá játra a klouby budeme chtít lékaře nadprůměrné, ne? A na své děti bychom, možná, mohli chtít lidi nadprůměrně chytré -- nebo vlastně nechceme, aby děti byly jednou (brzy!) chytřejší, zodpovědnější, vynalézavější a svobodnější než my, staří a zanedbaní otroci?

Sloupek
Jan Borna

Za velkými slovy
sedí nápovědka
a šeptá do vychladlého kafe.

z knihy Krajina nad parapetem (Dybbuk, Praha 2008). Vybral Michal Šanda

30. 6. 2008

Naději na úspěch má jen mínění, které vzdoruje skutky proti oponentům v té věci. Tak, jak se úspěšně rozvíjí a šíří cikánský způsob života v Česku.

Nejsem bytostný demograt. Paťhám se s nákupní taškou po ulici od obchodu k obchodu a hledám, co mají ve výprodeji. Housky padesát gramů za devadesát halířů. Svoboda levně nakupovat je pro mě velká svoboda, možná ta největší, kterou mi státní moc dává, a jsem za ni rád.

Potřeba názorů na mě útočí ze všech stran -- co s Cikány? Co s nedostatkem nafty a vody? Je lidovec Čunek korupčník? Co s potraty? Co s odpadky? Co s církevní restitucí? Co se Severním Irskem, s Palestinou, s Kosovem, co s barmskou juntou? Co s US vojenským radarem v Česku? Co s multimiliardáři? Co s pravicovostí českých médií? Co se Sudeťáky? Co se zelenkavou muchomůrkou prožranou červy v Praze?

30. 6. 2008

Americká armáda:

Americká armáda svědčí o chybách, o špatném plánování a samolibosti mezi svými nejvyššími veliteli v nekašírované oficiální historii prudkého pádu do násilí po irácké válce.

V knize o 696 stranách obviňují američtí armádní historikové vojenské a politické představitele, že se r. 2003 příliš soustředili na svržení Saddáma Husajna a nepřipravili širší přechod země vůči stabilní společnosti. Zejména činy bývalého ministra obrany Donalda Rumsfelda a hlavního amerického velitele během invaze do Iráku, Tommyho Frankse jsou terčem kritiky v této studii, jejíž zveřejnění bylo odloženo o půl roku, aby mohli vysocí armádní činitelé recenzovat předběžné verze.

MIchal Vlk: Policie selhala při ochraně sobotní Queer parade v Brně
30. 6. 2008

Na Zelný trh, tedy místo, odkud mají neonacisté vyrazit "dát pocítit deviantům, že si je tu nepřejí", dorážím před druhou. Vzápětí po mně na liduprázdné náměstí vbíhá z postranní uličky stovka zakuklenců, roztahuje transparent s nápisem NO WAY FOR GAY a ukradeným logem Antifašistické akce (sic!) a dohaduje se, "kudy na ně vlítne".

Doplní nás ještě kordon policistů, který nás obklíčí z obou stran, odlet se tedy na chvíli odkládá a je zahájen hodinu a půl v poklidu probíhající piknik bez občerstvení na městské dlažbě, jehož monotónnost oživují akorát telefonáty, jež do obklíčeného tábora hlásí, že pochod už vyráží, pak že je zrušen a za chvíli, že už zase vyráží. Policie v průběhu dění dodá těžkooděncům za záda ještě řadu dodávek a jízdní oddíl na koních a pak v půl čtvrté celé rozehrané divadlo náhle končí.

Michal "Wolf" Vlk: Neonacistická verze Queer parade v Brně FOTOGALERIE

30. 6. 2008

Víra v politický systém v Německu zaznamenala dramatickou změnu, protože každý třetí spolkový občan pochybuje, že demokracie je schopna vyřešit problémy a každý druhý dokonce odmítá dostavit se k volební urně. K tomuto závěru dospěl mnichovský institut Polis/Sinus poté, co se obrátil se svou anketou na 2500 občanů. Důvěru ztrácejí kvůli rostoucí chudobě a ekonomickému úpadku. (S tímto palčivým problémem se zabývaly Britské listy 26. 5. 08 v článku "Každý čtvrtý Němec je ohrožen chudobou" a 2. 6. 08 ve "Zprávě o chudobě německých dětí a mladistvých".)

30. 6. 2008

a zužitkovaná příležitost jako riziko

Nejen na stránkách Britských listů se pravidelně objevují články informující o fenoménu tzv. ropné krize. Ta je sice více či méně stále před námi, nicméně její projekci do současnosti můžeme již jasně rozpoznávat. Jestli (nejen) Evropou obchází nějaké strašidlo, pak je to strašidlo imobility.

30. 6. 2008

Na internetovém blogu "Babylon and Beyond" amerického listu Los Angeles Times se objevila těžko uvěřitelná informace Raeda Rafeie z Bejrútu o způsobu uvažování některých amerických neokonzervativců. Píše o tomto článku: Článek v anglickém originále je "The Last Resort: Consequences of Preventive Military Action against Iran", jehož autoři jsou Patrick Clawson and Michael Eisenstadt, z The Washington Institute for Near East Policy.

Je to pěkná ukázka, ve vleku jakých myšlenek a plánů se nacházejí Saša "Radar" Vondra a jiní "chlapi z guľama", kteří dělají všechno pro to, abychom se stali terčem potenciální odvety za plánované americké preventivní útoky, píše Jindřich Kalous, který připravil tuto informaci.

Proč by se měla bombardovat íránská jaderná zařízení, když preventivní útok na jejich ropnou infrastrukturu by byl mnohem efektivnější? Světová ekonomika by sice mohla zkolabovat, ale to je přiměřená cena za bezpečnost. Takový scénář není něčí noční můrou ani námětem nějakého katastrofického filmu, ale vážně míněným doporučením neokonzervativního washingtonského Institutu pro blízkovýchodní studia (Institute for Near East Studies). Výzkumníci Patrick Clawson a Michael Eisenstadt obhajují vojenskou strategii, která by Teherán definitivně donutila vzdát se obohacování uranu pro mírové i vojenské účely.

30. 6. 2008
tisková zpráva zaměstnanců Botanické zahrady Praha

Botanická zahrada Praha zažívá v současnosti velkou existenční krizi. Hrozí ji sloučení se ZOO, které MHMP nenápadně připravuje. Dalším velký problém je redukce sbírek. Nejistota a předpokládaná reorganizace po provedeném personálním auditu se totiž týká především odborných pracovníků - kurátorů sbírek a zahradníků. Stav zaměstnanců a struktura podniku navržená auditem nezajistí ani základní údržbu expozic, natož budoucí rozvoj zahrady.

30. 6. 2008
"Kdybys byl pomlčel, byl bys zůstal filosofem."
Anicius Manlius Boëthius

Překvapilo mě množství příznivců Václava Havla mezi přispěvateli Britských listů a zejména podivné argumenty, které snášejí na jeho podporu.

30. 6. 2008

Rozhněvané davy Číňanů zaútočily na vládní budovy v jihozápadní Číně na protest proti úmrtí mladé dívky.

Tisíce lidí podpálily policejní stanice a automobily v okresu Wengan v provincii Guizhou.

30. 6. 2008

Navzdory většinové etnicky albánské vládě v Kosovu i navzdory OSN založili kosovští Srbové v etnicky rozděleném městě Mitrovica vlastní sněmovnu. V květnu během všeobecných a komunálních voleb v Srbsku bylo v Kosovu zvoleno pětačtyřicet poslanců. OSN i kosovská vláda označuje tyto volby za protizákonné.

Kosovo uznalo 43 států, včetně USA a většiny členských zemí EU, ale Bělehrad a Moskva poukazují na to, že je to porušením mezinárodního práva. Podle společnosti BBC je srbská sněmovna v Kosovu výzvou autoritě kosovské albánské vlády, přestože nebude mít žádné pravomoci. Posílí srbské instituce v Kosovu.

Asi 90 procent ze dvou milionů obyvatel Kosova jsou Albánci, severu provincie dominuje 50 000 Srbů. Mezi oběma etniky panuje silná nenávist.

Podrobnosti v angličtině ZDE

30. 6. 2008

Evropská komise plánuje do r. 2011 snížit ceny hovorů mobilními telefony tím, že přiměje mobilní operátory, aby snížili poplatky, které si navzájem účtují za používání svých sítí.

Operátoři vybírají za přepnutí svých zákazníků na konkurenční mobilní síť v průměru devětkrát vyšší poplatky než za přepnutí na pevnou linku. Evropská komise poukazuje na to, že částečně v důsledku těchto poplatků jsou mobilní hovory dražší než hovory na pevných linkách. Po zavedení tohoto předpisu mají být hovory mobilními telefony až o 70 procent levnější.

Loni snížila Komisařka EU pro telekomy Viviane Redingová roamingové poplatky pro hovory v rámci EU a mobilní operátoři musí do 1. července snížit poplatky za esemesky posílané v rámci EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

SIPRI Yearbook 2008: Armaments, Disarmament and International Security
30. 6. 2008

V tlačovom centre švédskeho ministerstva zahraničných vecí sa 9. júna 2008 uskutočnila tlačová konferencia k vydaniu 39. ročenky Štokholmského medzinárodného inštitútu výskumu mieru – SIPRI Yearbook 2008: Armaments, Disarmament and International Security vydanej v Oxforde. Otvoril ju riaditeľ SIPRI Bates Gill, ktorý stojí na čele inštitútu od roku 2007. Je v poradí šiestym riaditeľom SIPRI, ale prvým v tejto funkcii, kto pochádza z USA. Považuje sa aj za experta na čínsku problematiku. Ako sa už za posledné desaťročie stalo zvykom, mnohé údaje v ročenke, ktorá sa považuje za jednu z najreprezentatívnejších publikácií v tejto oblasti, sú smutné a alarmujúce.

30. 6. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Před šedesáti lety vznikl pozdější symbol vzorné měnové stability. Ludwig Erhard tehdy zavedl v Německu novou měnu jménem jmenem "Deutsche Mark". Dodnes si většina Němců myslí, že německá marka byla nesmírně stabilní a že by tomu tak bylo i nyní. Tak se stala německá marka pro nové a nemilované euro nedosažitelným příkladem hospodářské síly. Hodně Němců proto mluví o euru, jako že je "teuer" (drahé). Je jen zvláštní, že Spiegel Online poukázal v upomínkovém článku ke vzniku DM na to, že německá marka přicházela ročně v průměru o skoro celá 3 procenta své hodnoty, zatímco euro ztrácí jen 2,1%...

30. 6. 2008

Dnešní sociální demokracie si samozřejmě dobře uvědomuje, že financování sociálního státu (nejen) v rámci kapitalismu je odvozeno od existence dostatečného množství zdrojů, které takovéto financování umožní. Ekonomický růst ale nemusí být vždy s myšlenkou sociálního státu přímo slučitelný. A v souvislosti s tímto se i u dnešní sociální demokracie často objevuje myšlenka tzv. reformy sociálního státu v té podobě, ve které je znám, zejména ve jménu jeho udržení. To je ale jednoznačně myšlenka, která posouvá sociální demokracii opět, jako už potolikáté, dále doprava na politickém spektru. Je to z toho důvodu, že sociální stát by měl být podle sociálních demokratů reformován ve prospěch více efektivní a výkonné ekonomiky a nikoli ve prospěch vyššího přerozdělování. To je ale víceméně v souladu s celoevropským trendem posunu sociální demokracie i v otázce sociálního státu. Např. ve stati Strany evropských socialistů (PES) nazvané La nouvelle Europe sociale se uvádí, že je potřeba přehodnotit stávající podobu evropského sociálního modelu aby více vyhovovala "dnešním potřebám". Doslova je uvedeno, že "Evropa se nyní potýká s novými problémy vycházejícími z globalizace, nových technologií, demografického vývoje, rozšiřování Unie a klimatických změn." Následně je také podotknuto, že Evropa má "...zpoždění pokud jde o znalosti, inovace a vzdělání." A nakonec se lze dočíst, že "...jsme zatím nenašli efektivní odpovědi na tyto nové výzvy."

30. 6. 2008

Jednoho dne mi nedalo a vyrazil jsem na výlet kousek od mého současného domova, do jedné z oblastí nejvíce postižených černobylskou havárií, regionu Narodiči. Přes veškerá varování známých i příbuzných jsem zůstal zcela zdráv i přes konzumaci domácích potravin. Jednodenní prohlídka oblasti a mnoho návštěv lidí, kteří v této oblasti zůstali a dál tam žijí, ve mne zanechala velmi silné emoční zážitky. Po návratu domů jsem jako vždy večer pročítal internetové zpravodajství z domoviny, České republiky, a dostal se k některým názorům našich občanů, týkajících se špatné situace v našem zdravotnictví, poplatků u lékařů a vůbec stížností lidí, jak je u nás o české občany špatně postaráno a vše je na nic. Jisté je, že na našem zdravotnictví i systému sociálním je potřebné hodně zlepšovat, píše Jan Růžička z Ukrajiny.

30. 6. 2008

Zubní plomby, vyráběné ze rtuťového amalgámu, zosobňují zdravotní riziko, přiznal nyní nejvýznamnější světový zdravotnický regulační orgán.

Po dlouhých letech tvrzení, že jsou plomby ze rtuťového amalgámu bezpečné, vydal nyní americký vládní regulační orgán Food and Drug Administration (FDA) proti nim zdravotní varování. Je to významné vítězství pro aktivisty, kteří tvrdí, že rtuťové plomby způsobují celou řadu onemocnění, včetně nemocí srdce a Alzheimerovy choroby.

30. 6. 2008

Britský knihkupecký řetězec Blackwells oznámil, že ve svých padesáti obchodech po Británii instaluje "Espresso Book Machine" - automat, který umožní zákazníkům nechat si vytisknout skoro jakoukoliv knihu, která už není na skladě, a to za sedm minut. Automat nabízí čtenářům možnost vybrat si přibližně z jednoho milionu titulů. Knihy automat tiskne v kvalitě, jaké jsou v knihovně, knihy mají i obálku.

30. 6. 2008

Americký Nejvyšší soud:

Nejvyšší soud USA vydal dlouho očekávané rozhodnutí ve vpravdě historickém případu Washington D.C. vs. Heller.

Soud těsným poměrem 5:4 rozhodl, že letitý washingtonský zákaz držení zbraní za účelem osobní ochrany je neústavní, a potvrdil tak s konečnou platností dřívější rozhodnutí odvolacího soudu.

30. 6. 2008

Proč ne? Protože to nejde. Evropská unie nám připravuje jiný pracovní pořádek. Neoliberální politici ve snaze připravit ideální podmínky pro zaměstnavatele nám připravují (snaží se uzákonit) pět dní v týdnu, dvanáct hodin denně. Podle jednoho článku na BL ve Velké Británii už dnes 5 milionů lidí bylo nuceno podepsat takové smlouvy. Kdyby tito lidé nepodepsali, ztratili by práci.

27. 6. 2008

Díky Dr. K. H. Arnoldovi, majiteli Mafry, vyplatí nyní konečně Metro dlužné honoráře

Často si stěžujeme, že skoro celá česká média patří cizincům. Ale za takové případy jsem rád, neboť jsem zjistil, že Metro se rozhodlo zaplatit dosud nevyplacené honoráře, o nichž jsem psal na Britských listech. Šlo o bývalé externisty, kteří psali články pro tyto noviny v době, kdy jsem jim šéfoval a byli ignorováni poté, co jsem z listu odešel. Malá česká pomsta od nového vedení, které proti mně má osobní anipatie.

27. 6. 2008

Jízdné v místní dopravě se může jevit jako přiměřené i nepřiměřené, podle toho, kdo a v jakých osobně podmínkách to posuzuje. Jinak kalkuluje dopravní podnik, a jinak se to zase nejednou vnímá v nikoli bipolární rodině, třeba se třemi již školou povinnými dětmi, které musí třeba navíc dojíždět příměstskou dopravou pětkrát týdně 10 měsíců v roce. Také nelze vyloučit, že cestující hromadnou městskou dopravou bez zlé vůle opomene z nejednoho důvodu hned se tlačit s jízdenkou k jejímu označení, aby nejel na černo. (Nechci uvažovat o pochybných "sportovcích" malopodnikatelského typu, kteří "ze sportu" jezdili a jezdí bez platné jízdenky, protože zatím si vykalkulovali, že třeba při dopadení revizorem maximálně dvakrát do roka mají pořád vůči svému dopravnímu podniku aktivní "skóre".)

George Robert Elford: Devil\\\\\\\'s Guard
30. 6. 2008

Brutální a šokující svědectví o nacistických žoldácích ve francouzské cizinecké legii

George Robert Elford: Devil's Guard, 1. vyd. Delacorte Press 1971 ASIN: B00182VECW ; Dell 1985, ISBN-10: 0440120144, ISBN-13: 978-440120148. George Robert Elford: Devil's Guard II - Recall to Inferno, New English Library 1989, ISBN-10: 0450497283, ISBN-13: 9780450497285; George Robert Elford: Devil's Guard III: Unconditional Warfare , Hodder & Stoughton 1991, ISBN-10: 0450524671, ISBN-13: 978-0450524677
George Robert Elford: Ďábelská garda I, 2007, ISBN: 8090274528 EAN: 9788090274525; George Robert Elford: Ďábelská garda 2 : Znovu v zeleném pekle, Elka Press 2007, ISBN: 8087057007, EAN: 9788087057001; George Robert Elford: Ďábelská garda 3: Válka bez pravidel , Elka Press 2008, ISBN: 9788087057032, EAN: 9788087057032

Ďábelská garda je extrémně kontroverzní knižní trilogie o válce v jihovýchodní Asii. Jde o příběhy německých válečných veteránů SS, kteří po druhé světové válce vstoupili do francouzské Cizinecké legii, aby v jejích řadách bojovali proti komunistům v Indočíně. Po porážce Francie a vzniku dvou Vietnamů se část z nich vrátila a vytvořila žoldnéřskou jednotku, jež bojovala za podpory Američanů pro jihovietnamskou vládu. Na obálkách je jako autor uveden George Robert Elford, který podle svého tvrzení jen přepsal nahrávky rozhovorů s bývalým velitelem oné německé jednotky. Velitel vystupuje pod jménem Hans Josef Wagemüller, ale sám Elford v úvodu knihy upozorňuje, že většina jmen byla záměrně změněna.

27. 6. 2008

PRAŽSKÉ JARO III.

Péčí historika Viléma Prečana vydáváme v digitalizované formě další dokumenty, týkající se Pražského jara 1968. Čtěte a poznejte jednu z nejdůležitějších kapitol moderní české historie.

Kritičnost tohoto pokusu o porozumění historickým souvislostem "osmašedesátého" bude shledána nejspíše právě jednostranností: aniž bych se předem ospravedlňoval, chci tu říci, že tato kritičnost je také reakcí na dosud zcela nedostatečnou vůli bezpředsudečně se vyrovnat s událostmi před desíti lety, s přežívajícími iluzemi a legendami. Dnes vskutku převládají -- kromě laciného cynismu -- povrchní soudy a nereflektovaná, pomalu už sentimentální "vzpomínka"; snad to někomu pomáhá odreagovávat si mizérii současnosti. Ale i naše současnost bude jednou minulostí a budou se jednou budoucí kritikové opět pokoušet porozumět historickým souvislostem našeho příštího nezdaru? Útěšný, nekritický vztah k minulosti je přece vždycky setbou budoucích selhání.

I. Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968. Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež KNIHOVNA

II. Vilém Prečan: Sedm pražských dnů v srpnu 1968 a další klíčové dokumenty KNIHOVNA
27. 6. 2008

Která politická strana nás ochrání před amerických radarem? Žádná!

Pan Neoral se diví, proč se současná vláda snaží za každou cenu prosadit schválení smlouvy o radaru, a to co nejdříve, když ČSSD pohrozila jejím vypovězením po příchodu k moci? Je však tato hrozba skutečně tak vážná, jak se snad na první pohled zdá?

27. 6. 2008

Od vzniku České republiky letos uplynulo 15 let. Máme rok 2008 – rok s „osudovou osmičkou“ na konci letopočtu, kdy se podle tradice předchozího století odehrávají přelomové události (1918 – vznik Československa, 1938 – Mnichovská krize, 1948 – změna režimu na byrokratický socialismus, 1968 – Pražské jaro a sovětská okupace). Výjimkou z tohoto pravidla byly události listopadu 1989, kdy došlo ke změně režimu od Národní fronty zpět k pluralitní demokracii, a přelom let 1992 a 1993, kdy se Československo rozpadlo a vznikla Česká republika. V roce patnáctého výročí vzniku státu a rok před dvacátým výročím obnovení demokracie se česká politika opět dostala do vážné krize. Na první pohled to vypadá jako série skandálů. Čunek a „justiční mafie“; přeběhlíci kvůli vzniku vlády; odpadlík proto, aby mohl být zvolen prezident; další zběh – možná kvůli americkému radaru. S odstupem lze postřehnout, že česká politika připomíná sérii skandálů a koaličních krizí. Při podrobnějším průzkumu parlamentní praxe však lze zjistit, že všechny tyto jevy jsou různými projevy latentní krize ústavního systému.

27. 6. 2008

DOKUMENTY

Václav Havel
pokračující polemika o kýči v myšlení Václava Havla, stejně jako o pomíjivosti moralit tváří v tvář minulosti - výňatky z projevů a článků "mravní" ikony "sametové revoluce" a všech politických a politizujících "intelektuálů"

ŠOK│ Chce-li historik Vilém Prečan doložit, co je kýč v politice a proč není Václav Havel interpretován pouze jako ikona humanisticky orientovaného myslitele, musí srovnat banality Havlova myšlení, veřejně přednesené na nejvyšších místech, s články opravdových intelektuálů, kteří se tak nepotřebují sami nazývat a kteří - na rozdíl od bývalého prezidenta - mají co říci k minulosti i budoucnosti. Například profesora Václava Bělohradského. Václav Havel se vlísává do přízně těch, které vítá, hostí či oslavuje. Kritizuje lacině, banálně. Jím použité symboliky mohou fungovat pouze jsa konfrontovány s mnohem silnějšími emocemi a traumaty. Vytrženy z kontextu událostí doby, ve které byly vyřčeny, vynikne banalita Havlových projevů a jejich šablonovitá vykonstruovanost. Síla sdíleného prožitku při neschopnosti nalézat vlastní slova je prastarý trik všech vykladačů jediné pravdy , včetně pohřebních řečníků. Ostrost myšlenek musí být u intelektuálů vždy větší, než síla zvolených slov...

27. 6. 2008
Vážení a milí, nepatří k mým zvykům přecitlivěle reagovat na texty, publikované na internetu. Článek Štěpána Kotrby "Proč byly postoje Václava Havla kýčem" si ale reakci zaslouží. Věcně má přitom Kotrba v mnohém pravdu a mnohé z toho jsem říkával nahlas a veřejně v době, kdy to mnozí neříkali. Ale pohrdlivá, přezíravá a nabubřelá frazeologie je ve vztahu k Václavu Havlovi lidsky i intelektuálně nepřijatelná a historicky stejně zavádějící, jako všechny zjednodušené a zvulgarizované pohledy, z jakých se nakonec rodí pojmy typu "nepřítel lidu", nebo touha vyznamenat Mašíny a místo státem financovaného Ústavu marx-leninismu zřídit státem financovaný úřad obdobného obsahu, byť opačného politického zaměření, píše Jiří Svoboda.

27. 6. 2008
"Svoboda je křehká květinka, která se musí neustále zalévat a bránit,"
Mirek Topolánek při ceremoniálu u památníku obětem komunismu

"Lidská paměť je velice děravá a zlé věci vypouští."

Naděžda Kavalírová při ceremoniálu na třídě Milady Horákové

Polemika s Jiřím Svobodou nad textem Štěpána Kotrby "Proč byly postoje Václava Havla kýčem" a výborem autentických citátů, toto tvrzení dokazující - pod titulkem "Jak Václav Havel hovořil o socialismu s lidskou tváří i po "plyšáku"". Ty byly reakcí na polemiku Viléma Prečana "Argumentujme věcně" k článku Zdeňka Vyšohlída "Jaro normálního politického myšlení"

Adorace a loajalita vůči Václavu Havlovi i obdiv ostatním "hrdinům sametu" je jednou z vlastností, kterými se bývalý předseda KSČM odlišoval od jiných předsedů KSČM. Před ním i po něm. Nikdo ho moc nechápal, a nějakou chvíli tuto jeho libůstku i tolerovali. A ona loajalita k Havlovi a Špalíčku je možná i důvod, proč se s ním zakrátko mateřská strana rozešla. A on pak s ní. Jeho politické angažmá na levici byl fatální omyl. Režisér Svoboda byl nadán v politice vzácnou neschopností odhalovat motivy myšlení i jednání druhých a vzácnou nevědomostí i v otázkách sametově revoluční a těsně porevoluční historie. Nechci mu ji připomínat, i když bych mohl. To heslo "Dejte šaškům rolničky!", zmíněné v titulku, je autentickým heslem roku 1989. Zdá se vám, že je pro dnešní dobu i tuto diskuzi příliš rozverné?

6. 6. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco pod 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2008 přispělo celkem 179 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 396.14 Kč, příjem z reklamy byl v květnu 2008 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 5. 2008 částku 273 143.85 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,187.93 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2008 Protestní shromáždění proti neblahým změnám ve zdravotnictví   
12. 6. 2008 Anatomická pomůcka ke studiu chirurgie českého zdravotnictví   
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl
4. 6. 2008 Nejsem proti placení poplatků u lékaře Bohumír  Tichánek
4. 6. 2008 Zdravotnické poplatky v Německu: Neúčinné   
3. 6. 2008 Proč je Julínkova reforma špatná Petr  Wagner
30. 5. 2008 Postup ODS mi připomíná stalinské praktiky padesátých let   
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva: O co větší ticho na povrchu, o to větší šramot pod pokličkou   

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2008 To bude nějakej cvok... Robert  Bartoš
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek

Írán RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2008 Írán: hledání cesty Miroslav  Polreich
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2008 Ubohý pořad na ČRo 6 Eliška  Svobodová
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2008 Paroubek: Nepronesený projev k radaru na jednání parlamentu Jiří  Paroubek
24. 6. 2008 Uhradí česká vláda škody na majetku občanů? Radar v Brdech již sráží ceny nemovitostí Petr  Nachtmann
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   
17. 6. 2008 Ropa opět za rekordní cenu   
11. 6. 2008 Budeme se sázet, že ceny pohonných hmot se ještě zvednou? Miloš  Dokulil
11. 6. 2008 Vážné varování: Rychlý růst cen ropy teprve začal   
7. 6. 2008 Výrok dne (včerejšího)   
7. 6. 2008 Amerika šokována cenou ropy a bezprecedentním růstem nezaměstnanosti   
6. 6. 2008 Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství   
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2008 Spojené státy se rozhodly odstranit Severní Koreu ze seznamu darebáckých států   
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2008 Humanistický sen uprostřed křesťanské reality Štěpán  Kotrba
21. 4. 2008 Podíl na emancipačním úsilí ano, ale ne jako užiteční idioti Ivan Odilo Štampach
20. 4. 2008 Buduje si Paroubek v ČSSD křesťanskou kamarillu na svou podporu? Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace   
12. 3. 2008 Římská církev dělá krok zpět do středověku Boris  Cvek
11. 3. 2008 Recyklujte, nebo přijdete do pekla, varuje Vatikán   
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek
5. 2. 2008 Chce Bůh radar a rakety? Milan  Daniel

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2008 (osamocená) Jan  Borna
26. 6. 2008 Jan  Borna
24. 6. 2008 milostné propletence Michal  Šanda
23. 6. 2008 Kterak dva Římani pili jed Michal  Šanda
18. 6. 2008 Kdybych měl dospat všechny svoje nedospánky Václav  Hrabě
16. 6. 2008 Výstřižek z básně: Bombo Gregory Nunzio Corso
13. 6. 2008 Kytice Jacques  Prévert
12. 6. 2008 jak básně plynou Charles  Bukowski
11. 6. 2008 modlitba Patti  Smith
9. 6. 2008 ■ ■ ■ Jiří  Staněk

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2008 Proč byly postoje Václava Havla kýčem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2006 Krátká nevědecká úvaha o umění Martin  Damašek
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Alkoholismus a bezdomovectví - represe a prevence RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2008 Vendelín Čtvrtek: Odložený happyend příběhu o zachráněném bezdomovci - část 2 Ivan  David
7. 1. 2008 Vendelín Čtvrtek: Odložený happyend příběhu o zachráněném bezdomovci - část 1 Ivan  David
11. 5. 2007 Agapé: 130 000 měsíčně za pobyt desítky bezdomovců Štěpán  Kotrba
13. 1. 2006 Kejhající husa nelétá, jenom tloustne Štěpán  Kotrba
19. 12. 2005 Bezdomovci v Senátu   
15. 12. 2005 Spása našich bezdomovců -- čínský císař Kamhi Karel  Moudrý
15. 12. 2005 Sbírka na pomoc bezdomovcům   
12. 12. 2005 Pro bezdomovce nedělá nikdo nic   
31. 10. 2005 Dopady kapitalismu: bezdomovectví Eduarda  Heczková
31. 10. 2005 Bezdomovectví z hlediska bytové politiky -- příčiny, důsledky, možnosti politických řešení Jan  Kelbich

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   
8. 11. 2007 Američané žalují poskytovatele internetových služeb, že předávají soukromá data americké vládě   
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2008 Naivní představy o minulosti Štěpán  Kotrba
24. 6. 2008 Svět slíbil pomoc Afghánistánu. Komu kdo pomáhá? Martin J. Kadrman
18. 6. 2008 Bagdád trvá na právu vetovat americké operace   
16. 6. 2008 Irácké děti trpí psychickými chorobami   
13. 6. 2008 Irácko-americké rozhovory se dostaly do slepé uličky   
6. 6. 2008 Tajný plán jak udržet Irák pod americkou nadvládou   
6. 6. 2008 Spojené státy vydírají Irák zadržováním 50 miliard dolarů jeho zahraničních rezerv   
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
26. 6. 2008 Škola žádá kreativitu Michal  Giboda
26. 6. 2008 O "lopatách" a o vzdělání Ivan Odilo Štampach
16. 6. 2008 Stav školství je odrazem stavu společnosti   
16. 6. 2008 Mafiánský kapitalismus v českém školství   
13. 6. 2008 Proč jsou studenti bez motivace   
13. 6. 2008 Ruština byla shledána jazykem pobuřujícím a nahrazena angličtinou   
12. 6. 2008 Základní školství je v rozkladu   
12. 6. 2008 Nežádoucí příspěvek ke školství Wenzel  Lischka
10. 6. 2008 Dobří učitelé již byli ze škol vypráskani - už dávno, kroky předchozích vlád Pavel  Drs

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2008 Prostor pro realizaci amerického protiraketového systému v Evropě se uzavírá   
24. 6. 2008 Uhradí česká vláda škody na majetku občanů? Radar v Brdech již sráží ceny nemovitostí Petr  Nachtmann
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   
3. 6. 2008 Naše přímá cesta vpřed Karel  Dolejší
2. 6. 2008 Eastern European Review: Poláci chtějí o základně jednat až s příští americkou administrativou   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2008 Dvanáct vzpomínek na "Gustu" proti gustu intelektuálního establišmentu Michael  Volný
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie   
12. 6. 2008 Hluboká textová analýza žije nejen v Londýně, ale i v Hradci Králové Tomáš  Koloc
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"   
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa

Český film RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2008 Vzpomínkový optimismus Jan  Čulík
11. 4. 2008 Pražské jaro 1968 v českém postkomunistickém filmu Jan  Čulík
11. 4. 2008 The Prague Spring as reflected in Czech postcommunist cinema Jan  Čulík
3. 4. 2008 Bohdan Sláma: "Buďme na sebe hodní, nic jiného nemáme" Jan  Čulík
18. 3. 2008 O rodičích a dětech: Dobrý film, ale zase o tomtéž Jan  Čulík
26. 2. 2008 Mučení jako důkaz, aneb Jiří Křižan byl věštec Boris  Cvek, Jan Čulík
23. 2. 2008 How to resist death Jan  Čulík
22. 2. 2008 Czech Cinematography 1989 - 2007   
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede