31. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Free Tibet 2008
31. 3. 2008

ANALÝZA

Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí

Mládí je netrpělivé. Toto konstatování dostalo tragickou ilustraci během současných násilných protestů v Tibetu. Čína tvrdí, že za nepokoji v Lhase, Dharmasale, Díllí a před více než desítkou čínských ambasád ve světě, stejně jako nepokoji při olympijských rituálech v Řecku, stojí "malá skupina kriminálníků" či "dalajlámova separatistická klika". Mozaika fakt ukazuje ale na něco jiného. Dalajláma se ocitl v pasti a stal se rukojmím své vlastní trpělivosti.

Dalajláma se po půlstoletí propagandistické činnosti a subverzního pronikání tibetského buddhismu do Evropy a Ameriky dostal do slepé uličky. "Etno" kultura ovládla hedonistickou Evropu i Ameriku kvalitou čaje i meditativní tibetské hudby, filosofickým zhmotněním pomíjivosti světa prostřednictvím mandal, zklidněním duší v tisících neagresivně vyzdobených čajovnách, hlásajících harmonii jin-jang. Mysli i těla. Mimo cestujících lámů šířili dalajlámovo poselství američtí a posléze i evropští hippies, kteří mezitím zestárli a namísto marihuany, LSD, sexu a meditace se věnují politice, ekonomice i kultuře. Ať již se jedná o zelené či liberálně socialistické politiky, hollywoodské herce nebo ekologicky odpovědné miliardáře. Dlouhodobá rockefellerská politika občanské diplomacie nesla ovoce. Nicméně pouze v kosmopolitní a globalizující se Evropě a Americe pro uskutečnění cílů New World Order. Nikoliv v Číně.

Jeho koncept trpělivé mravenčí politiky a ghándíovského nenásilí tudíž výsledky nepřinesl . Čína používala protitaktiku stejně trpělivého zadržování a vzhledem k její vojenské síle v dobách studené války, ekonomické a tím i politické síle ČLR během rozpadu bipolární architektury až po současnost, ani v posledním desetiletí čínské ekonomické hegemonie se dalajlámovi nepodařilo - stejně jako aktivistům Kuomintangu na Tchajwanu - politické uznání Tibetu. Podařit se nemohlo. Nejdříve kvůli Číně samotné, pak kvůli SSSR. Dnes kvůli Kosovu, Irsku, Čečně či ETA. Lidé jako český prezident Havel sice dalajlámu pozvali na návštěvu, vždy však neopomněli tiše podotknout, že tak činí nikoliv jako prezidenti či předsedové vlád, ale jako soukromé osoby. Ekonomické důsledky opaku by byly zničující a politiky musí někdo živit - podnikatelé, platící daně z prosperujících firem, nikoliv nezaměstnaní a bankrotáři, kterým se z politických důvodů uzavřelo odbytiště.

Mladé Tibeťany, kteří navštěvovali Západ a ze Západu k nim jezdili mladí turisté, i mladé lámaistické mnichy nejspíše přešla trpělivost. Neviděli výsledky, nepochopili dlouhodobost dalajlámovy plíživé strategie. Nepochopili, že dalajláma se stal rukojmím americké diplomatické geostrategické hry už jednou a málem na prohraný státní převrat doplatil. Nicméně musel emigrovat. A poučil se. Globalizace nicméně postoupila až do Tibetu. Mladí Tibeťané nepociťují osamělost uprostřed horsských velikánů, ani kulturní odloučenost tradičního jazyka a tradičního, ultrakonzervativního náboženství. Ritus se vzhledem k misijním cestám lámaistů na Západ modernizoval a liberálněl, mladí v Tibetu stejně jako mladí v celém světě komunikují anglicky.

Internet přinesl sympatizanty všeho druhu a - a to je podstatné - alterglobalistické heslo "Globalizujte odpor". A tak spolu s antisystémovými "hippy" kuřáky hašiše s "etno" dredy, meditativními čajovými gurmány s kulatými brýlemi a vlasy na ramena i rozličnými New Age horolezci, filosofy a etnografy přijala prostřednictvím turistů a internetu mladá společnost buddhistických mnichů metody globálního odporu proti nadnárodnímu kapitalismu. A zde se ghándíovská "nenásilná" idea neuplatňuje jako řídící strategie, ale jen jako pragmatická taktika. Když se hodí, použije se. Když ne, tak k vyvolání násilí a politických převratů se mrtví a zranění hodili vždy. Politici se vždy báli krve na ulicích. Stačí vzpomenout na "mrtvého" studenta Martina Šmída v listopadu 89 v Praze, zbité studenty při protestech proti MMF, Světové bance, NATO a americkým válkám - po celém euroatlantickém světě. Krev přitahuje média a pozornost lhostejných. Média nerozumí idejím a filosofii. A lidé už dnes také ne.

Rozsáhlé rioty v kombinaci s asertivní liberální až libertatriánskou ideologií , taktikou barevných happeningů a hlučných pouličních poutí , spolu se sofistikovanými globálními mediálními kampaněmi jsou za podpory globálních elektronických komunikačních sítí účinnější operační taktikou, než půlstoletí strategické trpělivosti a zákulisní diplomacie.

Průběh jakékoliv akce je v době miniaturizované a vysoce sofistikované elektroniky v rukách široké veřejnosti pod velmi podrobným dozorem společnosti. Kdejaká kamera dnes umí nahrávat full HDTV. Objektivy dokáží přiblížit obraz na obrovské vzdálenosti. Mikrofony dokáží zaznamenat zvuk na stovku metrů. Fotoaparáty i kamery dokáží snímat ve vysokém rozlišení, standardně 10-16 Mpix. Internet zrovnoprávňuje státy a jejich národní tiskové agentury s kdejakou skupinou aktivistů. Vždyť byl jako globální komunikační prostředí vymýšlen tehdejšími hippies na univerzitách. Zdokonalen v globální tiskovou agenturu byl světovým ekologickým a antiglobalistickým hnutím. Blogy navíc setřely rozdíl mezi žurnalisty a čtenáři. Demokratizace přináší chaos. Posílat dnes obrázky i video přes půl zeměkoule je snadnější, než přejít s nimi do druhé místnosti. Publikovat jakýkoliv text v jakémkoliv jazyce též. Pravidla ani zákony neexistují. Žádná země dnes nemá monopol na informace a není schopna kontrolovat publikační technologie svých občanů. Už jednou provždy. Už jednou provždy global village.

iDnes: Řecká policie zatkla Češku za protesty na podporu Tibetu ZDE

A to zradilo dalajlámu, který je konzervativec z půlstoletí staré školy. Studená válka dnes probíhá na jiném půdorysu než uprostřed padesátých let. Mladí Tibeťané i mladí mniši se dívají přes Himaláje na celý svět a zanalyzovali si, že taktiky 14. živého Buddhy nedošly a půlstoletí k cíli. Vzdor měl ryze moderní podobu aletrglobalistického riotu. Včetně zapálených aut, čínských "mekáčů" a domů. Hesla byla anglická, demonstrace probíhaly s telefonickým komentářem protestujících pro západní tiskové agentury. Scénář ale nepočítal s globálními komunikačními prostředky na obou stranách. Nepočítal s tím, že se obraz nepodaří udržet celistvý. Nepočítal s tím, že policejní protidemonstrační taktiky jsou vypracovány dnes včetně mediálně publikačních strategií. Mladí padli do pasti své vlastní netrpělivosti. A dalajlámu strhli s sebou. Tibetan Youth Congress se sídlem v Dharmasale, podporovaný naivními mládežníky World Congress of the International Union of Socialist Youth (IUSY) už nenaslouchá slovům o opatrné kulturní a náboženské autonomii. Chce nekompromisně nezávislost. Lidská práva. Lid-ská prá-va, lid-ská prá-va, lid-ská prá-va. Bez ohledu na geopolitickou realitu.

Mládí je netrpělivé. Nevěří na převtělení, reinkarnaci, věčnost. Dělá to po svém, se stejným použitím všech prostředků, jako jiné protestní skupiny Západu. A se stejně nejasnými a pomíjivými cíli. Mladí už stárnoucího a věčnými cestami unaveného dalajlámu neposlouchají . Mladí poslouchají dalajlámu od Rammstein. Reise, Reise. A tak starý, ale respektovaný vůdce protičínského převratu Dainzin GyaCo osiřel a bojuje nyní o závěr své vlastní kapitoly v historii své země. Až pochopí do důsledků velikost a nezměnitelnost prohry proti času, rezignuje. Tím se uzavře jedna, od roku 1950 existující klerikální etapa vývoje čínské autonomní oblasti Tibet, která mohla vést k samostatné světové buddhistické říši pod vrcholy Himalájí. Všechno ostatní už bude mít užmoulanou podobu dnešního multipolárního světa s jeho náboženskými skanzeny v Římě, Mekce či Jeruzalémě.

Příslušné orgány čínské autonomní oblasti Tibet dopoledne 30. března daly pozůstalým oběti při incidentu 14. března zvláštní odškodné v sumě 200 tisíc juanů pro každého, tím začalo rozdávání zvláštního odškodného pro oběti.

Příslušní odpovědní činitelé vlády Lhasy a vlády autonomní oblasti Tibetu 30. března dali zvláštní odškodné do rukou pozůstalých oběti He Xinxin v textilním obchodu Yi Chun a dalších uhořelých dívek. Dne 14. března byl obchod Yi Chun na oděvy zapálen kriminálníky, He Cindin a další 4 dívky uhořely.

Dne 14. března malá skupina kriminálníků vyprodukovala násilný incident, zapálila a zabila 18 nevinných lidí, zranila 382 lidí.

CRI: Dalajlámova klika je organizátorem a provokatérem incidentu bičování, rabování a pálení v Lhase ZDE

CRI: Orgány Autonomní oblasti Tibet začaly vyplácet odškodné pro oběti ZDE
CRI: Ústřední vláda pomáhá rozvoji tibetské ekonomiky ZDE

Tak dnes vidí právě skončený marný pokus o separatistické povstání ve Lhase miliarda lidí v Číně. Smutný příběh, psaný profesionály agentury XinHua, který už ani rioty zastánců svobodného Tibetu, provázející olympijskou pochodeň, nezmění. Ani His Holiness the 14th Dali Lama of Tibet. Poslední provokace nevyšla. A byla nejspíš poslední, protože v ohních spalujících čínské krámky uhořelo mimo několika nešťastníků i myšlenka o sametu - vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí, myšlenka ghándíovského politického nenásilí, vymyšlená kdesi uprostřed Woodstocku. Love Generation . I sen o lásce zemřel - na tragickém koncertě Rolling Stones na závodišti v Altamontu 6. prosince 1969. Motorkářský gang The Hell's Angels tehdy udělal pořádek... Ubodaný fanoušek způsobil konec nadějí, konec šedesátých let a změnil generaci lásky na generaci deziluze a zklamání . Čínský režim, jak je vidět, studoval kulturu i protesty proti globalizaci v Evropě i Americe včetně policejních a mediálních protiopatření a poučil se. Globální politická realita s globální politickou odpovědností vylučují akce, vedené naivním politickým romantismem - duchem hippies a metodami anarchistů.

Řešení nejspíše přijde, ale bude mít podobu stánku McDonalds pod palácovým komplexem Potála. Bude se jmenovat "Café Tibet" . A hamburgry budou ze soji. Geneticky upravené, aby se dala pěstovat pod velehorami.

                 
Obsah vydání       31. 3. 2008
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
31. 3. 2008 Americký politolog o budoucím Rusku
31. 3. 2008 Špatná zpráva: Svoboda slova nemá velký politický vliv Ivo  Šebestík
31. 3. 2008 Je svoboda slova něco víc než akciová burza? Bohumil  Kartous
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Xabar.Info: Rusko údajně zvažuje vybudování protiraketové základny ve Venezuele
31. 3. 2008 Která je vaše země a co je vám posvátné? Říká se přece, že slova něco znamenají Uwe  Ladwig
31. 3. 2008 Írán vyměnil petrodolary za eura a přesvědčuje k tomu i OPEC
31. 3. 2008 Monitor Jana Paula: Jediná cesta je referendum Jan  Paul
31. 3. 2008 Chováme se pokojně a protestujeme proti nesnášenlivosti
31. 3. 2008 Demonstrace proti uznání samostatnosti Kosova a Metohie
30. 3. 2008 Nacistické knihovny Richard  Seemann
28. 3. 2008 Svoboda není konzum
29. 3. 2008 Oidipovské Velikonoce na toryovský způsob Karel  Dolejší
29. 3. 2008 Neférové zhodnocení Jan  Čulík
30. 3. 2008 Rozdělování na "muzeum" a "současnost" Boris  Cvek
31. 3. 2008 Britští konzervativci jsou stejní jako čeští pravičáci Karel  Dolejší
31. 3. 2008 Politujme Tibeťany, kteří si naivně mysleli, že jim někdo pomůže
30. 3. 2008 Nepál: Tibetskí demonštranti sa pokúsili vniknúť do čínskeho veľvyslanectva
30. 3. 2008 Wildersův film je také zrcadlem pokrytectví Ondřej  Šlechta
31. 3. 2008 Gita je mrtva, ať žije gitA
30. 3. 2008 Průzkum: Většina občanů Evropy proti americkému radaru
31. 3. 2008 Ať si to v parlamentě přečte aspoň uklízečka
31. 3. 2008 Znásilněná čeština Věra  Říhová
30. 3. 2008 Není cep jako CEP Beno  Trávníček
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté
31. 3. 2008 Geopolitické zájmy Jiří  Jírovec
28. 3. 2008 Knížecí rady Jan  Mertl
31. 3. 2008 Město Otokar  Fischer
30. 3. 2008 Mobilní telefony "jsou nebezpečnější než kouření"
28. 3. 2008 Martin Luther King a prosazování spravedlnosti
30. 3. 2008 Paroubek nepřeceňuje příklon orientace Ruska na Asii Štěpán  Kotrba
29. 3. 2008 Únosy a týrání dětí ve jménu Boha, policie a soudu Anna  Čurdová
28. 3. 2008 Rozloží se Severoatlantické společenství?
28. 3. 2008 Sarko v Londýně příliš nenadchl, Carla vyvolala vzdechy Josef  Brož
30. 3. 2008 "Kosovo patří stále Srbům"
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008

Zelení RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek
8. 10. 2007 Hnědí a zelení. Vzájemný boj, ale i prorůstání Pavel  Pečínka
4. 10. 2007 Zelené linky Praha-Brusel Pavel  Pečínka
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
8. 8. 2007 Přijdou Zelení o své iluze? Tomáš  Krček
23. 3. 2007 Distancujeme se od Klause   

Čína RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2008 Politujme Tibeťany, kteří si naivně mysleli, že jim někdo pomůže   
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
20. 3. 2008 Čína a budoucnost našeho světa Dominika  Švecová
20. 3. 2008 Čínský premiér: Čína je ochotna zahájit dialog o Tibetu   
19. 3. 2008 Očitý svědek z Tibetu Zdeněk  Jehlička
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich

Tibet RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
21. 3. 2008 Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu   
21. 3. 2008 Olympiáda pro tělesně postižené Jiří  Drašnar
21. 3. 2008 Tibet - Vytrženo ze souvislostí Petr  Ďásek
20. 3. 2008 Čínský premiér: Čína je ochotna zahájit dialog o Tibetu   
20. 3. 2008 Novinářský skvost Jiří  Drašnar