27. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Václav Moravec
27. 5. 2008

Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo

Stenozáznam druhé části diskuze Václava Moravce s politiky i občany v obci Borovno o úmyslu české vlády postavit americký radar v Brdech

Václav Moravec, moderátor: Připomínám, že hosty Otázek zůstávají předsedové, respektive představitelé, ne předsedové, ale představitelé pěti politických stran, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně a které s největší pravděpodobností budou mít rozhodující slovo. Při ratifikaci oněch dvou hlavních smluv o možné výstavbě amerického radaru v České republice. Vítám ještě jednou vicepremiéra, senátora za ODS Alexandra Vondru. Dále pak vicepremiéra, předsedu Strany zelených Martina Bursíka. Ministra, šéfa Legislativní rady vlády z KDU-ČSL Cyrila Svobodu. Místopředsedu Poslanecké sněmovny z ČSSD, stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. A europoslance a zahraničněpolitického mluvčího KSČM Miloslava Ransdorfa. Ještě jednou vám všem hezký dobrý den. Ptát se v této části budou i starostové, už jste slyšeli otázku starosty Trokavce Jana Neorala. A vítám tedy ještě jednou starostu Spáleného Poříčí Pavla Čížka. Starostu Borovna Josefa Loukotu. Starostu Míšova Pavla Hrubého a další. Především také vítám diváky, kteří jsou z obcí, většina z nich z obcí, kde by mohla radarová stanice stát. Začneme opět velmi stručnou otázkou, pánové, která bude pro vás pro všechny stejná, budete mít zase šedesát vteřin k dispozici. Jaký největší dluh podle vás má politická reprezentace ve vztahu k veřejnosti? Když se podíváte na tu diskusi o vyjednávání oněch smluv o umístění radaru, největší politický dluh? Možná byste měli začít u vlastní politické strany. Miloslav Ransdorf začne tentokrát. Šedesát vteřin, prosím, pane europoslanče.

1. ČÁST  STENOZÁZNAMU - ČT 1 : "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit ZDEVIDEO

2. ČÁST  STENOZÁZNAMU - ČT 24 : Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo ZDEVIDEO
KOMENTÁŘ - 26.5.2008, Štěpán Kotrba: Nedělní Otázky Václava Moravce v Brdech a o Brdech ZDE

Otázky Václava Moravce v Brdech a o Brdech FOTOREPORTÁŽ

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Já si myslím, že parlamentní reprezentace i vládní reprezentace by měly hrát s občany poctivou hru. Dávat všechny informace, aby se neopakovalo to, co bylo v případě účasti našich vojáků v Iráku. Tam se hovořilo o existenci iráckých zbraní hromadného ničení. Byli čeští politici, zde přítomný například ministr Svoboda o tom mluvil, že ví o existenci těch zbraní hromadného ničení a následně se ukázalo, že nic takového nebylo. Chtěl bych, aby se opravdu hrála férová hra, a proto bychom měli dát šanci občanům, aby se vyslovili ve věci samé jako suverénní páni parlamentní republiky.

Václav Moravec, moderátor: Vy jste ani nevyužil časový limit šedesáti vteřin. Když jsem se díval do stenozáznamu Poslanecké sněmovny, KSČM se společně s ČSSD pokusila o to, aby vláda byla zavázána, i když zní to možná nelogicky, ale ona usnesení Poslanecké sněmovny nejsou pro vládu závazná, ale pokusili jste se jako strana prosadit, aby skončilo vyjednávání o té smlouvě nebo o těch smlouvách se Spojenými státy americkými, ale zároveň, když jsem se díval do stenozáznamu, tak nebyli všichni sociální demokraté a komunisté na místě. Jak vám pak veřejnost má věřit, když nejste schopni, lidově řečeno, zmobilizovat své vlastní poslance a své vlastní lidi, abyste měli co největší šanci na úspěch s takovým usnesením?

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Já vám odpovím, že my v této věci ze všech parlamentních stran máme nejvíce čisté svědomí. Teď, když se třeba jednalo o misi do Afghánistánu, naši poslanci ...

Václav Moravec, moderátor: Neptám se teď na to hlasování poslední, neříkejte mi Afghánistán.

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Tam jsou, tam jste asi, pane redaktore, nezaznamenal, že bylo vypárování. To je parlamentní zvyklost, která prostě se respektuje, když například v minulosti byl, byl ...

Václav Moravec, moderátor: Nevím, jestli radar a smlouva není tak zásadní pro vás, že byste v případě této věci, kdy se i hlasuje o nedůvěře vládě, tak se nevypárovává, beru to jako odpověď, kterou sdělil odborný mluvčí KSČM veřejnosti ...

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Ale ...

Václav Moravec, moderátor: Ne, promiňte, šedesát vteřin Lubomíra Zaorálka. Prosím, stejná otázka.

Jan Vidím, předseda výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR (ODS): To, co jste teďka zmínil, to si myslím, že omluvu nemá, na podobná hlasování je třeba, aby byli ve sněmovně všichni. A já mohu pouze slíbit, že pokud dojde to ve sněmovně tak daleko, že bude se hlasovat o radaru, tak tam budou všichni sociální demokraté, to tady slibuji. A co se týče té základní otázky, ten největší dluh. Podle mě ten dluh je v tom, že podle mě tady ten problém toho radaru a protiraketové obrany, to je podle mě největší otázka, před kterou stála česká společnost, vlastně po tom, co vstoupila do těch velkých mezinárodních institucí EU a NATO a prostě se ukazuje, že nejsme schopni v parlamentu o tom vést debatu, která by tomu problému odpovídala. A bez ohledu na to, je to opozice nebo koalice, prostě, že nejsme schopni odpovědět na otázku, jako je smysl této věci a najít řešení, jako to si myslím, že je obrovský dluh vůbec celé to politické scény. A mně připadá, že to je největší selhání v zahraniční politice, které jsme se prozatím dopustili.

Václav Moravec, moderátor: Děkuji Lubomíru Zaorálkovi, ani nevyčerpal časový limit šedesáti vteřin. Ministr a šéf Legislativní rady vlády Cyril Svoboda. Největší dluh.

Cyril Svoboda, ministr Vlády ČR (KDU-ČSL): Já myslím, že tady je pořád permanentní velká výzva znovu a znovu odpovědně říkat, že naše země je v prostoru a v situaci, kdy nemůže se bránit sama, jedině ve spojenectví s dalšími, a to ve spojenci, s nikým jiným než se spojenci. Místo toho strčit hlavu do písku a říct, že jsme neutrální nebo my to nechceme, znamená, že popíráme princip spojenství. A jestli nás něco může zachránit, proti jakýmkoliv hrozbám, je spojenectví. Já jsem od sociální demokracie a od komunistů zatím neslyšel jediný alternativní názor, jediný alternativní koncept kromě toho, že říkají, ta hrozba neexistuje, no, tak to je jak z mateřské školky, jako říci, že hrozba neexistuje, tečka, tudíž se tím nebudeme zabývat, znamená popřít odpovědnost za budoucnost naší země. A ten náš dluh je výzva znovu. Jenom spojenectví nám dává šanci.

Václav Moravec, moderátor: Cyril Svoboda, také jeho šedesát vteřin. Martin Bursík, stejná otázka.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Tak já myslím, že největším dluhem politiků je ta úroveň debaty tak, jak jí vedeme, protože nejsme schopni debatovat a skutečně věcně argumentovat věc. Ohromě se to opírá o emoce. Určitě je určitým dluhem vlády, že jsme nedokázali dostatečně vysvětlit, že jsme součástí jednoho hodnotového systému, to je euroatlantická civilizace, že ten projekt je obranný a preventivní a že ho stavíme proto, abychom ho vůbec nikdy nepoužili. A že v dnešním světě čekat na potvrzení hrozeb je nesmysl. A je také důležité ..., to prostě ani Noem nečekal. A když si objednáváte alarm domů, tak nečekáte na to, až vás někdo vykrade, prostě objednáváte to preventivně, abychom mluvil úplně jednoduše. A to, co mě mrzí, je to, že sociální demokracie, byť má takovou odpovědnost za rozjednání toho projektu, tak si vůbec nedělá argumentaci ze starostí, řekněte pět konkrétních důvodů, proč to nechcete, to se je jenom veze na té emotivní populistické vlně, že to prostě veřejnost nechce. O argumentaci KSČM ani nemluvě, protože tam si myslím, že je to za hranicí vkusu.

Václav Moravec, moderátor: Vyčerpal jste svůj časový limit. Martin Bursík. Vicepremiér Alexandr Vondra, odpověď na stejnou otázku, pane vicepremiére.

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Jaký má kdo dluh. Podívejte, to je samozřejmě nepopulární opatření, to je opatření preventivní, to je opatření z oblasti obrany. Štěstí přeje připraveným. Na tom se asi všichni shodneme. Ale činit ta přípravná opatření, to je každý opatrný, když to má mít na dvorku svého domu nebo za rohem. Ale podívejte, až, až taková raketa by dopadla třeba na Prahu a zabila by desítky tisíc, desítky tisíc lidí, chtěl bych vidět, jak byste se k tomu tvářili, vy byste, pak byste říkali úplně něco jiného. Čili je nějaký dluh, tak je dluh v tom smyslu, že jenom málo politiků má tu odvahu jít a prostě říct to otevřeně, protože samozřejmě každý chce sbírat politické body. A toto je téma, na kterým, to si řekněme otevřeně, příliš politických bodů nikdo nezíská. A myslím si, že mně tohle nikdo nemůže vyčítat. Já velmi konzistentně to hájím po celé dva roky.

Václav Moravec, moderátor: Alexandr Vondra, děkuji, že jste se vešel do časového limitu. Pokud byste měl odpovědět na tu otázku, jaký vliv bude mít na dojednání té další smlouvy, která je už před koncem, kdy očekáváte, že dojde k uzavření dohody nad smlouvou SOFA?

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Tam zbývá ještě jeden problém doladit v té daňové oblasti, já to teď neumím říct, to vede ministryně obrany. Myslím si, že v řádu týdnů by to mohlo být doladěno, ale nechci tu dělat nějaké závěry, prostě až bude dojednáno, bude dojednáno, ta kvalita je tady daleko důležitější než ten čas.

Václav Moravec, moderátor: Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek seškrtala víc než sedm set milionů dolarů na výstavbu protiraketových základen v České republice a v Polsku. Jaký vliv to bude mít podle vás?

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): To je každoroční cvičení. My to tady známe doma. Samozřejmě kolegové - ministři, vždycky když se chystá rozpočet, no, tak si požádají o víc a dostanou méně. To prostě je klasické cvičení, každý rok se ve Sněmovně reprezentantů i v Senátu ve Spojených státech odehrává. Pentagon si řekne o nějaké peníze a pak dostane o něco méně. Pokud jde o ty prostředky na letošní rok, tak ty sněmovní, ty výbory Senátu je schválily v plné výši, ve Sněmovně reprezentantů byly seškrtány na polovičku, čili bude v létě nějaké dohadovací řízení a z toho vzejde nějaká částka mezi tím původním návrhem a tou polovičkou. Čili, jestli to budou tři čtvrtiny nebo něco, to je prostě normální cvičení, které mě nechává úplně chladným.

Václav Moravec, moderátor: A nebude to mít vliv na to, že by Česká republika musela dávat víc peněz jako například, což jsme dozvěděli teď, že se s tím počítá v té smlouvě SOFA, byť zase je tajná a veřejnost k ní nemá možnost se dostat, že se počítá s tím, že dojde a česká strana ponese náklady, například odminování, pokud se nemýlím, toho prostoru a sanační práce, vždy to může české poplatníky stát poměrně velkou částku peněz?

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Já si myslím, že tak, jak je ta dohoda koncipována, tak nás ta výstavba toho radaru skutečně žádné prostředky stát nebude. Pokud samozřejmě, tak ten vojenský prostor je náš, jsou tam věci, které jsou naše, tak ty asi my uklidíme, ale to stejně bychom museli udělat stejně, třeba kdybychom to otevírali pro veřejnost ...

Václav Moravec, moderátor: A kolik nás to bude stát, propočet?

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Já to tady nemám, ale to je zanedbatelná částka v porovnání, v porovnání s tím.

Václav Moravec, moderátor: Vy, Lubomíre Zaorálku, jste byl tady dotázán, pět důvodů, proč nezformulujete pět důvodů jako sociální demokrati?

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Jako ty odpovědi nebyly odpovědi na tu otázku, kterou jste kladl, to co tady zaznělo. Ale já musím říct jednu věc, pan Vondra řekl, že nepřesně cituju jako ten doktor Cvach, ale to, co já jsem citoval, pane Vondro, to tady znělo z televizní obrazovky. Ten citát totiž, který jsem citoval, to (nesrozumitelné/, pokud se shodneme na tom, že tu je hrozba balistických střel, to je autentický výrok, kterým interpretoval dohodu z Bukurešti, pokud se vůbec shodneme na tom, že tu je ta hrozba, jako pan Cyril Svoboda, že my nejsme schopni říct jasné důvody, podívejte se, když tady byli američtí demokrati - kongresmani, tak nám řekli, že obrana proti balistickým střelám je nejdéle trvající podvod v historii amerického ministerstva obrany, že to je těch sto sedm miliard dolarů, to znamená, tohle je také postoj, tohle je také postoj amerického Kongresu, ale víte, co je základní, základní je, že celá ta debata je falešná, od začátku falešná, protože víte, v čem je problém toho, nalít si tady toho čistého vína, že přece o žádný radar nejde. Vám o žádný radar nejde. Pan Topolánek řekl několikrát, jasně, tady jde o to, aby tady byl ten americký voják s flintou, to je jedno, jestli bude čistit košile, nebo jestli bude látat ponožky, hlavně tady musí stát s tou puškou, to je autentický výrok, proč tady, vy nám vyčítáte, rozumíte, vy tady, vy nám vyčítáte, vy nám vyčítáte, že my neříkáme jasné argumenty proti radaru, vám je ovšem radar úplně ukradený a pouze úplně měníte zahraničněpolitickou koncepci České republiky. Vy jste se rozhodli, že kašleme na EU, kašleme na NATO, my to celé pověsíme na Ameriku a vsadíme na to, že ona se stane opravdu vojenským hegemonem. A to v situaci, a to v situaci, kdy prostě tahle vojenská strategie USA je v troskách, je neúspěšná v Iráku a v Afghánistánu, to prostě se všechno děje v situaci, kdy americký prezident odchází a celá Amerika volá: "Změna, změna, změna, změna." Jedině Česká republika, to je poslední papežštější než papež, pan Fülle, bohužel, to slyším, že je dokonce dokladem toho i v NATO, jakoby poslední se držíme tohoto odcházejícího příběhu. A řekněme si teda, bavíme se o tom podstatném, je to tak ...

Václav Moravec, moderátor: Můžu, můžu, když tedy bavit se o tom podstatném, když říkáte, je to konec odcházejícího příběhu. Znamená to, že v případě, že dojde k ratifikaci smluv, tak vy nás toho příběhu, jako sociální demokraté, kteří chcete vládnout po roce 2010 v případě, že vydrží Topolánkova vláda celé funkční období, vy nás toho příběhu zbavíte, že vypovíte tu smlouvu, když je tam jednoleté, jednoletá výpovědní lhůta. Jasné slovo, pane místopředsedo.

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Jasné slovo, já chci vědět teda, co proběhne v té sněmovně, bude se hlasovat ...

Václav Moravec, moderátor: Ne, promiňte, ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Ne, počkejte, no, moment, neříkejte, že neříkám jasné slovo, když jsem ještě neřekl to slovo. Podívejte se, to moje slovo zní takto. Ve sněmovně klíčové věci se hlasují tak, že to je buď Melčák - Pohanka, nebo je to Evžen Snítilý. Jestli takovým způsobem chcete odhlasovat smlouvu, tak vám říkám rovnou, to je nelegitimní a tohle neuznáme a na to před volbama odpovíme, pokud takhle to chcete udělat. Dnes tu většinu ve sněmovně nemáte.

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, ponechme, promiňte, ponechme stranou že vy jste měli svého (nesrozumitelné/ a že součástí české politické kultury jsou takovýto poslanci. Vy mi jasně odpovězte, jestliže teď jste použil tato tvrdá slova, v případě, že ta smlouva bude prohlasována, vy jí vypovíte po volbách, dáte takový slib voličům?

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Tu smlouvu, kterou jsem ještě ani neviděl? To je jako, když se ptali mě na Chartu a já jsem jí neměl ani možnost přečíst, nezlobte se na mě, ale ...

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, ta smlouva ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): ... tato vláda ještě ani nedala smlouvu do sněmovny ...

Václav Moravec, moderátor: Ale ta smlouva, to základní, že se bude tady něco stavět, co vy zpochybňujete ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): My odmítáme ten dvoustranný princip dohody nad touto věcí, protože to pokládáme za špatnou bezpečnostní koncepci. A pokud ta smlouva projde sněmovnou takovým způsobem, jak ta dosavadní klíčová hlasování, tak vám říkám, že sociální demokracie před volbami na to odpoví a řekne ...

Václav Moravec, moderátor: Chcete tím říci, že se nebudete cítit vázáni takovou smlouvou, která bude schválena dvěma, třemi poslanci?

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Prosím vás, počkejte na to, jestli vláda podepíše tu dohodu, to já v této chvíli nevím. A já, kdybych mohl, tak bych na ní rád apeloval, aby to nedělala, v této chvíli bych si přál, aby Česká republika, stejně jako Polsko, prostě to odložila. Podle mě to je předčasné.

Václav Moravec, moderátor: To možná nevíte, že Američané, možná nevíte, že Američané právě včera slíbili Polákům, že pomohou s modernizací polské výměny, polské armády výměnou za štít. Takže ještě uvidíme, co udělají Poláci. Pane vicepremiére Bursíku?

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Zase jenom fakta věcně. Mě to mrzí, ale, Luboši, neargumentuješ korektně. Tady vlastně jako si hraješ s těmi slovy, jestli ta hrozba, jestli se Aliance shodne ne na hrozbě nebo shodla, když vezmu přesný překlad a citaci závěru bukurešťského summitu ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Já to mám tady, můžeme číst.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): To je dobře, že to tam máš, ale jde o to argumentovat pravdivě na základě toho, k čemu se dostali. Šíření zbraní hromadného ničení představuje rostoucí hrobu pro alianční síly, území i obyvatelstvo ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): To všem můžou být i ...

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): ... protiraketová obrana tvoří jednu ze součástí širší odpovědnosti k odvrácení této hrozby. Tak to jen k tomu, jak se na to dívá NATO, ale ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Naprosto vágní, je to tak, je to naprosto vágní.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Tak já ...

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Je to konkrétnější než tvá odpověď na dotaz Václav Moravce, co uděláte vy, je to ...

Václav Moravec, moderátor: Dají nám vědět ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Já si myslím, že my v pravou chvíli na tuhle odpověď před volbama odpovíme, když vy uděláte to, co jste udělali prozatím ve sněmovně.

Václav Moravec, moderátor: Ano.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Na jedné straně argumentuješ na otázku s tím, že si tu smlouvu ještě neviděl a nemůžeš se k tomu vyjádřit, ale jaksi vehemence a energie, s kterou do toho střílíš plný zásobník zase neodpovídá tomu, že jsi ten výsledek našeho vyjednávání jako vlády ještě neviděl, tohle je hrozivý populismus, tahle politika, je potřeba si uvědomit, že v zahraniční politice a v bezpečnostní politice je potřeba kontinuita. Přijdou další volby, třeba ty volby vyhrajete, třeba půjdete zase vládnout, to zase bude kotrmelec na zad, nebo co to zase bude ...

Václav Moravec, moderátor: Disciplinovaný, promiňte, disciplinovaný Miloslav Ransdorf ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Právě proto, že je kontinuita ...

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Trpělivě čekám na to, až dostanu slovo ...

Václav Moravec, moderátor: Dostal jste.

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Já chci říci, že když tady se někdo ptal na to, jaká je tedy ta hrozba, tak já tvrdím, že reálně není, zapomíná se na existenci zakládajícího aktu mezi NATO a Ruskou federací z 29. května 1997. V tomto dokument se NATO a Ruská federace zavázaly, že na evropském kontinentu vyloučí použití síly a dokonce i hrozbu silou. Tyto dvě smluvní strany se zavázaly, že z evropského kontinentu vyloučí jak použití síly, tak hrozbu silou, to je poznámka první. Druhá poznámka se týká toho, že žádáme, aby se s námi hrálo slušně, protože určitě si občané tohoto státu nezaslouží, aby je premiér, úřadující premiér nazýval vidláky, kteří do toho nemají co mluvit. A když tady byla otázka těch citací, když obvinil kolegu Zaorálka pan vicepremiér Vondra, že cituje špatně, já nevím, možná si to pamatuju špatně, že taky třeba cituju špatně, ale vzpomínám si, že Charta 77, a disidenti vůbec, řada těch iniciativ byla proti existenci vojenských paktů a kritizovala naší zemi, že příliš zbrojí, má hodně vojáků, kde se najednou vzal ten válečnický instinkt u bývalých disidentů.

Václav Moravec, moderátor: Pane vicepremiére, opravdu velmi stručně, ať se dostane publikum s otázkami.

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Tak za prvé, my, Luboš Zaorálek, to jako ti chartisti, co přišli do toho Národního divadla na to shromáždění, ten text charty neznali, ale přišli se tam k němu vyjadřovat a protestovat. A k tomu co říká pan kolega Ransdorf, to není žádné útočné opatření, to je prostě obranný radar, který nás má chránit, který nás má chránit. A kde jste vy byli, když tady byly ty útočné ruské rakety, které tu byly rozmístěny bez souhlasu parlamentu, bez souhlasu parlamentu, byla to invaze, to byla okupační vojska, která přijela přes noc, nikoho se nezeptala, osmdesát tisíc jich tady zůstalo po dobu dvaceti let, tak teď máme na stole dohodu a ...

Václav Moravec, moderátor: Pane vicepremiére, vy jste si naběhl, vy jste mi tady teď publikum, lidově řečeno, rozdráždil, protože když začnete klást lidem otázky, tak všichni vám chtějí odpovědět, dokončete, prosím, v klidu svojí větu, nebo už jste jí dokončil.

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Já jsem jí dokončil.

Václav Moravec, moderátor: Vy jste jí dokončil. Skvělé. Omlouvám se. Pojďme se podívat na ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Podívejte se, Martin Bursík řekl, on řekl, že ...

Václav Moravec, moderátor: Víte, že z výzkumu vyplývá, že patříte k nejméně disciplinovaným hostům, pane místopředsedo, v těch televizních debatách ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Dobře, ještě jedinkrát. Martin Bursík řekl, on apeloval na to, abychom byli slušní a ctili tu kontinuitu české zahraniční politiky. Já tady celou dobu, celou hodinu říkám, že tahle politika ten radar rozbíjí vlastně to, co jsme dělali doposud. A víte, jak to chcete po mně, když vy jste se opravdu s námi dohodli, že budeme o uznání Kosova znova jednat teď v květnu. A pak jste beze slova, aniž, když jste to slíbili, tak jste se sbalili a odjeli, prostě proti parlamentnímu usnesení jste ho takhle odhlasovali. Jak můžete jedním dechem takto porušit daňové slovo a zároveň nás vyzývat, abychom ctili prostě zákony, abychom respektovali kontinuitu zahraniční politiky.

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, teď se bude, pojďme ještě se podívat na názory veřejnosti. Děkuji pro tuto chvíli Lubomíru Zaorálkovi. A tady názory veřejnosti ve veřejném mínění. Tedy pokud má jí v režii připravený graf - grafiku. Většinový názor veřejnosti je proti umístění americké radarové stanice v Česku. Sociologové upozorňují, že názory veřejnosti ohledně amerického radaru v sobě mají velký emotivní náboj. Vedle věcných aspektů v hodnocení lidí se projevují momenty ideologické. To tvrdí sociologové ze všech agentur. Na potřebu zajistit pro Evropu účinnou obranu proti raketovým střelám dlouhého doletu poukazuje přes sedmdesát procent obyvatel veřejnosti, to je výzkum agentury STEM. Jde o postoj stabilní, prochází napříč různými skupinami populace, i když názory na otázky širší bezpečnosti nejsou příliš diferencovány, přesto se ukazuje zřetelná tendence, že otázkám bezpečnosti přikládají větší význam mladší lidé a lidé vzdělanější. Podívejme se na spolupráci se Spojenými státy americkými. Tady většinový názor veřejnosti zní, že ne, protože ten obecně pozitivní postoj veřejnosti k zajištění protiraketové obrany České republiky a Evropy se střetává právě s tím, kdo to bude zajišťovat a s kým se bude spolupracovat. Vidíte červeně ne - proti Spojeným státům. Zeleně ano - pro Spojené státy. A ještě se podívejte na to, to je výzkum CVVM, toto byly data STEMu. Jak se proměňuje v časovém období názor veřejnosti na umístění a výstavbu radarové stanice, poměrně a je to značné, červená linka nesouhlasí, zelená souhlasí, oranžová, lidé nevědí. Jasně klesá počet lidí, kteří nemají názor či nevědí a stabilita odpůrců je zřetelná v proměnách času. Poprosím starosty, kteří, ať už je to starosta Borovna, nebo starosta Spáleného Poříčí, poprosím mikrofony, aby také teď zazněly otázky od starostů, které, kteří reprezentují obce a ptali se konkrétně na ty věci, které je zajímají. Starosta Spáleného Poříčí.

Pavel Čížek, starosta Spáleného Poříčí: Takže dobrý den. Ptali jste se na začátku, co nám chybí, nebo kde cítíme dluh. A celý ten rok a půl jsem cítil jeden obrovský dluh, který výrok je pravdivý a který nepravdivý. Představme si, že vlastně lidé tady bydlí, mají velký vztah k tomu svému kraji a někdo nesouhlasí, když mu za domem vede silnice, tenhle ten radar, to je samozřejmě věc, které se lidí bojí, ale lidé se bojí toho většinou, co není pravda. My jsme tady rok a půl slyšeli výroky, které nebyly pravdivé a vydávaly se za prokázaná fakta, slyšeli jsme to převážně od Ne základnám, slyšeli jsme to i od politiků, například od kolegy Neorala. Byly to hrozby, jako například, že tady bude jaderná, jaderný reaktor, který bude tu základnu zásobovat, byly tu názory, že se vykácí půlka Brd, že tam povedou prostě nějaké obrovské silnice, je to skutečně malý úsek. A můžu říkat dál a dál, takových názorů byla spousta. Mně osobně teď ...

Václav Moravec, moderátor: A vaše otázka?

Pavel Čížek, starosta Spáleného Poříčí: ... mně osobně teď chybí jistá omluva od těch, kteří tvrdili nepravdivé výroky a vydávali je za pravdivé, protože to způsobuje strach, obavy lidí tady ve vesnicích a zcela prostě neoprávněně. Otázka na politiky. Budete nám dávat ty informace a vyznačovat nám jasně, co je pravda a co ne?

Václav Moravec, moderátor: Tak Miloslav Ransdorf.

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Promluvil starosta z obce, kde v referendu devadesát jedna celých sedm desetin procenta se vyslovilo proti radaru.

Václav Moravec, moderátor: Poprosím, tak jako jsme dali Janu Neoralovi slovo, tedy, pane starosto.

Pavel Čížek, starosta Spáleného Poříčí: Takže to byla, poslouchejme, toto byla přesně ta ukázka těch nepravd, protože ...

Václav Moravec, moderátor: Já vás poprosím, abyste se v rámci kultivované diskuse chovali korektně a aby se dostalo na další otázky, prosím, pane starosto.

Pavel Čížek, starosta Spáleného Poříčí: Toto je přesná ukázka. U nás jsme referendum nekonali, byla u nás anketa uspořádána podobně jako jsou volby. Zúčastnilo se, lidí, kteří přišli k volbám, bylo dvacet tři procent, pouze voličů, tudíž i kdyby bylo referendum, bylo neplatné a z těch dvaceti třech, máte pravdu, se devadesát jedna procent vyjádřilo proti. Koresponduje to s těmi grafy České republiky určitě procenticky, ale to je přesná ukázka toho, jak se zachází s fakty, chci, aby ta fakta byla vždycky řečena komplexně z jedné i z druhé strany. Děkuju.

Václav Moravec, moderátor: Děkuji, poprosím, řekněme, domácího, starosta Borovna, který nás tady přivítal v tomto sále.

Josef Loukota, starosta Borovna: Dobrý den. Loukota, starosta z Borovna. Já ani nebudu mít dotaz, ale tak, jak jste si tady posadil ty politiky, tak já jenom ke každému něco řeknu, aby ...

Václav Moravec, moderátor: Já bych byl radši, pane starosto, kdybyste jim položil otázku.

Josef Loukota, starosta Borovna: Budete to velice rychle a pak položím otázku. Pan Ransdorf, promine, šest set metrů od našich obydlí sovětské raketové hlavice na nás namířeny americké rakety. Pan Zaorálek, jednala sociální demokracie, měl tu být radar, rakety. Pánové v koalici - radar. To znamená, že pro nás pro občany tady těch sousedních obcí je úplně jedno, kdo je u moci, ale prostě tady něco bude, ať vládne ten, ten, ten. A moje otázka. Chtěl bych věřit, že to, co nám teďko slibujete, nebo co nám ta vláda slíbila, říká se tomu úplatky nebo takhle, že to bude splněno.

Václav Moravec, moderátor: Počkejte, to je zajímavá věc. Vy mluvíte, mluvilo se o částce miliarda, která by měla jít do infrastruktury tady v obcích, které jsou v okolí vojenského újezdu. Zároveň se tvrdí, že vy si to máte spolufinancovat, to znamená, že vlastně půjde o třičtvrtě miliardu. Vy už cítíte nějaký úplatek, když to bylo tak nazýváno, že vám přichází do obcí?

Josef Loukota, starosta Borovna: Toto slovo úplatek, to nám říkají všichni ostatní, že jako my bereme úplatky, ale zatím ty peníze, to je všechno jenom ve hvězdách. Pro nás malý obce, jo, my máme slíbeny zatím peníze na projekty, co bude dál, my ani si to nedovedeme představit, musíte si uvědomit, že celé tady to okolí už žije radarem rok a čtyři měsíce, jo, ta politická sféra tady, vy přijedete z Prahy a první otázka je, za kterou stranu, za kterou stranu. To nás v podstatě tady hrozně uráží.

Václav Moravec, moderátor: Vidíte, že jsem vám tu otázku nepoložil?

Josef Loukota, starosta Borovna: No, to jste možná jediný, jo, ale novináři ..., prostě takhle se to nedá dělat. Já si myslím, že byla chyba, že ze začátku ta vláda, nás starosty i ta veřejnost, ty informace nebyly skutečně někdy důvěryhodné a pravdivé, to je pravda. Pak se to začalo zlepšovat. Teďko v podstatě už informovaný nejsme vůbec, to je všechno.

Václav Moravec, moderátor: Děkuji starostovi, starostovi Borovna. Pane vicepremiére, to byla, byly to otázky na vás.

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Já myslím, pokud jde o tu konkrétní otázku, myslím, nikoliv jen za ODS, ale za celou vládu mohu prohlásit, že svá usnesení bereme vážně a že to zřízení té komise, kterou jsme dohodli tady v loňském roce ve Spáleném Poříčí, že skutečně ho budeme naplňovat, že ta miliarda, zhruba dvě stě milionů na rozvoj Podbrdska je ve státním rozpočtu ...

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, je to tedy celá částka, nikoliv, jak jsem četl, protože jsem četl, že ty obce, že jde o projekty v celkové hodnotě miliardy korun, ale že obce si musejí zaplatit dvě třetiny a třetinu toho pošle vláda, že jde vlastně o čtvrt miliardy.

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Ne, ne, ne, to není zahrnuto v té částce, ta celková částka prostě je, to jsou ty dotace plus peníze na projekty plus peníze na koofinancování. Ta částka, kterou by musely platit obce ze svého a samozřejmě, že musí na to nějakým způsobem přispět, to je princip všech dotací, a to zná každý starosta, ta do této globální částky zahrnuta není.

Václav Moravec, moderátor: Takže miliard a čtvrt, stále platí tento závazek?

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Jako soupis dotací a těch dotačních titulů plus částky, to je asi, sto padesát milionů je, myslím, na to koofinancování, a sto milionů jsou na ty projekty, miliarda je na ty dotace.

Václav Moravec, moderátor: Žlutý mikrofon, prosím, ptejte se.

osoba: Dobrý den. Já bych se chtěla zeptat pan Vondry, nejdřív bych teda chtěla říct, že jsem volila ODS, i celá moje rodina, takže určitě nejsme komunisti a moc se za to stydím, mimochodem, i celá ta moje rodina, ale chtěla bych se zeptat, vy jste neměli ode mě a ani od svých voličů mandát, vy jste to neměli ve svém volebním programu nějaký radar nebo protiraketovou obranu, jako proč vlastně o tom vy rozhodujete, chci se zeptat, proč nedáte svým voličům možnost, aby si tuto otázku rozhodli sami. Stydím se za vás a je vidět, že nechodíte mezi lidi, protože já hodně chodím mezi lidi, hodně se věnuji této otázce a nejenom této a je mi moc líto, že ti, kteří vás volili, vás už volit dál nebudou, to sami zelení, to je naprosto ten samý problém.

Václav Moravec, moderátor: Tak odpověď. Odpověď Alexandra Vondry s tím, že jenom upřesním, že to vlastně neměla v politickém programu žádná politická strana a když o tom psaly New York Times, tak jsme se i v rámci Otázek speciál na to politiků ptali a voliči se právě můžou cítit podvedeni, že došlo na slovo New York Times z března 2006, že to téma je záměrně zamlčováno před parlamentními volbami a že to je i zájem české strany, jak si poradíte s tou otázkou voličky vaší?

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Já tomu vašemu zneklidnění rozumím, protože my jsme to v tom programu neměli, ale to myslím, jasně tady zaznělo, my jsme to nemohli ani mít ve volebním programu, protože to před námi bylo důsledně zatajovány vlády Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse, Jiřího Paroubka, prostě ta veškerá jednání, která probíhala od roku 2002, byla utajována, dokonce ...

Václav Moravec, moderátor: A proč to tedy nenecháte na veřejnosti, otázka voličky zněla jasně, proč nedáte šanci voličům České republiky, aby oni rozhodli.

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Podívejte, já tady s vámi nesouhlasím, prostě otázky obrany referendem není dobré projednávat, žádné státy o základnách v referendech nerozhodovaly, sociální demokracie koneckonců nerozhodovala ani o vstupu.

Václav Moravec, moderátor: Já se omlouvám, můžete zachovat hladinu ticha. Děkuji.

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Nechte mě domluvit. Sociální demokracie, když v roce 1998 se rozhodovalo o našem vstupu do NATO a 99, tak žádné referendum také neuspořádala a jsou prostě věci, kde referendum podle mého hlubokého přesvědčení pořádat nemůžeme, nemůžeme ho pořádat o trestu smrti, protože všichni, nebo velká většina by byla samozřejmě pro jeho obnovení, nemůžeme pořádat referendum třeba o věci daní, protože by většina lidí nechtěla platit žádné daně. A nemůžeme ho prostě pořádat ani ve věcech obrany našeho státu.

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, chtěli jste odpověď od Alexandra Vondry, proč nedá ODS šanci veřejnosti, tady jí dostáváte ...

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Ale na rozdíl od sociální demokracie my to hrajeme velmi otevřeně, nebojíme se jít (nesrozumitelné/ a ty informace, ty informace my s váma sdílíme.

Václav Moravec, moderátor: Další otázka. Modrý mikrofon.

Ivana Novomestská, iniciativa Ne základnám: Dobrý den, Ivana Novomeská, iniciativa Ne základnám. Já bych se chtěla zeptat hlavně pana Vondry a pana Bursíka, koho tady dnes zastupují, protože v případě pana Bursíka, republiková rada Strana zelených mu nedala mandát, aby prosazoval otázku radaru. V případě pana Vondry i pana Bursíka, celé vládní koalice, většina obyvatel České republiky si nepřeje radar, ty průzkumy se pohybují pořád kolem sedmdesáti procent, my jsme nasbírali například už sto tisíc podpisů za referendum. A ani v Americe to není jasné. Ani Amerika není v této otázce jednotná. A podle těch posledních průzkumů, tak kolem šedesáti osmi procent Američanů nesouhlasí s politikou pana Bushe. Takže já se ptám, koho tady zastupujete a kdo vás platí, kdo, proč to všechno takhle vehementně děláte?

Václav Moravec, moderátor: Tak Martin Bursík a jeho odpověď. Narážka na také republikovou radu Strany zelených a to, že vaši ministři ve vládě, až na Ondřeje Lišku, který se zdržel hlasování, tak jste hlasovali pro ty smlouvy.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): No, vy jste madam z generace, já nevím, kolik je vám roků, něco mezi dvaceti a třiceti, a pro mě tedy slyšet devatenáct let po sametové revoluci argument, kdo vás platí, od mladé generace, je ..., říkala jste, kdo vás platí.

Václav Moravec, moderátor: Ne, promiňte, můžete, můžete nechat odpovědět Martina Bursíka, veřejnost si bezesporu udělá názor na to, co Martin Bursík odpoví.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Já jsem jenom chtěl říct madam, že to je smutné, že je mi to líto, že jdete v té argumentaci takhle daleko, možná, že to neznáte z té doby normalizace, že takhle se vlastně shazovali a nálepkovali disidenti a odpůrci režimu a že ti, kteří demonstrovali před Temelínem, tak byli obviňováni, že mají pod polštářem marky, ačkoliv v Rakousku se tehdy platilo šilinky, takhle byla ta argumentace vypracovaná. A teď věcně ...

Václav Moravec, moderátor: Můžete mi, pane místopředsedo, teď odpovědět věcně na tu otázku, koho zastupujete, když Strana zelených je rozpolcená a Ondřej Liška podle mých informací nebude, může se stát, že nebude v Poslanecké sněmovně hlasovat pro tu hlavní smlouvu, proto se zdržel i hlasování, že mu vadí způsob, jakým byla schválena ve vládě, nemůžete mít jako zelení problém, že už máte tři poslance, kteří, dostanou-li se ony smlouvy do Poslanecké sněmovny, tak poslankyně Zubová, poslankyně Jakubková, ale i ministr Ondřej Liška budou hlasovat proti těm smlouvám či se zdrží hlasování.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): No, víte víc než já, za prvé je potřeba říci, že nikdo z těch poslanců nemá a neměl zatím k dispozici ani tu hlavní dohodu, ani na to SOFA, ani bilaterální SOFA. A ...

Václav Moravec, moderátor: Předpokládám ale, že ministr Liška jí měl?

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Minstr Liška jí měl k dispozici. A ptáte-li se, koho reprezentuji - Stranu zelených. A ptáte-li se na to, z čeho vycházím při té práci na tématu radaru a formulování pozic, tak primárně z usnesení sjezdu Strany zelených 17. února 2007. A tam musím říci, že tak, jak já jsem vyhodnotil tu situaci a měl jsem tu výhodu, že znám ty dokumenty a zároveň jsem se na té oblasti životního prostředí aktivně podílel a vyjednával, tak já to hodnotím tak, že my jsme splnili druhý bod usnesení sjezdu, kde je ukládáno ministrům ve vládě, aby prosazovali ve vládě návrh vyjednávací pozice vlády, která bude usilovat o závaznou garanci Vlády Spojených států, že radarový obranný systém bude začleněn do řízení a velení NATO. Toto je pro mě klíčový argument v mém rozhodování, protože my jsme dostali mandát od sjezdu, aby naši reprezentanti ve vládě prosazovali tento aspekt takzvané natoizace toho projektu a tak já, jak vyhodnocuji závěry summitu v Bukurešti a zároveň konkrétní texty smluv, které teprve dostanete do ruky, vemte si svůj čas, prostudujte to, podívejte se na to věcně a objektivně. Na základě tohoto vyhodnocení já zaujímám postoj, který tady zaujímám.

Václav Moravec, moderátor: Jednoznačná odpověď, vy nemáte obavy, že se může stát, že to středeční hlasování vlády rozpoltilo Stranu zelených, vy teď zastupujete menšinu Strany zelených a zesílila vnitřní opozice ve vaší straně?

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Ale já vám na to řeknu, pane redaktore, já zastupuji většinu Strany zelených, kdo má pravdu, tohle jsou takové teze, které prostě lovíte, chytáte někde ze vzduchu. Já mám mandát pro tu politiku a realizuji. My jsme šli, tam byla ještě otázka, my jsme šli do politiky s celou řadou témat - ochrana životního prostředí, ochrana lidských práv, omezení provozu kamionů a další témata, kvůli tomu nás lidé volili a tento program ...

Václav Moravec, moderátor: Můžete nechat domluvit Martina Bursíka, prosím.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): ... a tento program primárně realizujeme. Já skutečně nemohu za to, že jsme nemohli mít v našem volebním programu téma radarové základny a tady ta výtka patří stoprocentně na adresu sociální demokracie, proto jsme ...

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, sociální demokracie se s tím záhy vypořádá. Černý mikrofon, další, dovolte, pane místopředsedo, můžete ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): To je dost důležité ...

Václav Moravec, moderátor: ... jenom občan položí otázku a pak se hned vyjádříte, můžete se případně představit. Děkuji.

osoba: Sadílek, zastupitel, Rožmitál pod Třemšínem. Já bych chtěl na úvod se přidat tady k panu starostovi Čížkovi, protože všichni mluví a obě strany v tom dělají obrovský chyby, obě strany mluví o radaru. Co to je radar? Kolik radarů? Je to pozorovací radar, který pracuje dvacet čtyři hodin denně? Je to naváděcí radar? To je naprosto o něčem jiným. Ta desinformace pochází od počátku, ale z obou stran, protože nikdo přesně nevysvětluje, co ten radar dělá a tak dále. Právě proto se ztotožňuji s panem starostou, že tahle strana, jako například v pátečních nejmenovaných novinách, strany pana Ransdorfa, jaderný výbuch v Brdech by devastoval okolní krajinu. Na jedné straně říkáte, že rakety neexistují. A na druhé straně, že nás to tady zničí. Dejte si do pořádku, prosím vás, nějak, jestli teda jsou, nejsou, máme se proti nim bránit, nemáme, ale vy v tom máte zmatek sami, tak vysvětlete občanům a poctivě, jak tady říkal pan starosta, veškerý věci, řeknu, devadesát osm procent těch, který podepisujou petici proti radaru, neví, co je sledovací radar, co je naváděcí, neví nic, vědí radar, a to je špatně.

Václav Moravec, moderátor: Tak otázka pro Miloslava Ransdorfa a pak Lubomír Zaorálek. Prosím.

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Já jsem, já jsem řekl naprosto jasně, není tady hrozba vojenského napadení a hrozby, které jsou jiného druhu, jako je třeba terorismus, proti nám ..., proti tomu nám nepomůže ani žádný vojenský Pakt ani nějaká radiolokátorová základna. A druhá věc je to, aby občané měli možnost si vyslechnout názory odborníků, kteří tady jsou, kteří se radiolokací zabývají celá léta, jako je pan Hlobil, ten se věnuje této otázce čtyřicet let, tak mu dejte slovo a pak uvidíte, že názory odpůrců této základny nejsou tak úplně liché.

Václav Moravec, moderátor: Lubomír Zaorálek.

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Já jenom musím říci, že shodou okolností na to zareaguji taky, protože jsem mluvil s těmi fyzicky v tom jaderném ústavu v Řeži, který je za Prahou, a ti mi shodou řekli, pan Mach a další, že jsem si to nevymyslel, že nejjednodušší způsob, jak zlikvidovat tento radar podle jejich názor je, ta malá atomová bomba s tím pod kritickým množstvím úplně minimální nejmenší v kufříku odpálená několik kilometrů od toho, to mi řekli jako fundovaný názor, takže ten atomový výbuch není tak úplně od věci, ale jako teroristický útok. A prosím, k panu Bursíkovi jsem chtěl reagovat, mně to připadlo hodně farizejské, to, co tady říkal na adresu tady z publika paní, protože on řekl, o těch zdrojích mluvil, ale víte, aby byl pořádek v té diskusi, váš premiér, pan Topolánek, na mezinárodní konferenci oficiálně teď v Praze před pár dny řekl na adresu těchto iniciativ, stále stejné, jde o pár stále stejných tváří a velmi malé demonstrace, o stále stejné naučené věty, stále stejné snahy, triky a vlastně i finanční zdroje, jak říká, nepodařilo se jim dát dohromady ani jednu, ani jednu spontánní akci nedokázali zorganizovat, takže jako ty zdroje, to je docela oprávněné, to oni vrátí půjčku za oplátku, byl to premiér, který to řekl, ne, vy s premiérem nemáte společného vůbec nic, to je pravda.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): S tou argumentací ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): A já jsem ještě řekl jednu věc, pánové, že já tady řeknu nejpoctivěji, jak jsem, jak to bylo v sociální demokracii. Protože to, co mi vadí, je, když to vypadá, že jsme někoho podvedli. Nejsme dokonalá strana a děláme chyby, samozřejmě to tady vždycky přiznám, dokonce i v případě toho radaru si myslím, že jsme jich udělali řadu, ale řeknu vám, ale bylo to ...

Václav Moravec, moderátor: Tím se omlouváte za Jaroslava Tvrdíka teď veřejnosti?

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Ne, ne, tak to ne, já vám vysvětlím, já vám jenom vysvětlím situaci ...

Václav Moravec, moderátor: Tak jakou jste udělali chybu, zatím jste, ne, promiňte, zatím jste žádnou neřekl, tak mi řekněte v případě radaru, jakou jste udělal ..., no, tak jí řekněte ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Teď jí říkám, můžu, takže já si pamatuji, že vyšlo vyhlášení ještě pana Paroubka, jako předseda strany před, kolem těch voleb to bylo, a on opravdu se ten radar bagatelizoval. Jako vím, že to řekl ještě dříve, než zasedla odborná komise branně bezpečnostní a zahraniční. Já jsem mu potom dával ty stanoviska, říkal jsem mu, tenhle radar, to není žádná, nebo radiolokátor, to není žádná legrace, to je bezpečnostní systém protiraketové obrany, který bude vlastně rozprostřen po celém světě, bude mít čidla v kosmu, vlastně se v roce 2011 počítá, že to bude patnáct radiolokátorů a dvě stě padesát antiraket rozmístěných od Austrálie, Japonsko, po celém světě, to je prostě neuvěřitelné, a on mi na to Paroubek řekl: "Já jsem si myslel, že to bude nějaká koule s obsluhou dva lidi, jako takové ty radary, co už tady máme," je to samozřejmě, chudák premiér to nepobral do hlavy všechno, já vím, že to jeho vyhlášení bylo chyba, no, ne jako, myslím to, myslím to samozřejmě ...

Václav Moravec, moderátor: Já se jenom zeptám. Tento člověk chce být premiérem v roce 2010 ...

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Ale hloupost ...

Václav Moravec, moderátor: ... kde má veřejnost jistotu, že pobere jiné věci.

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Ale ne, já jsem to říkal proto, že v té chvíli jako premiér zodpovídal za spoustu věcí, tahle jedna radarová základna, měl se samozřejmě seznámit s těmi věcmi dřív, než dal první stanovisko, pak jsme se dohodli a dali jsme a korigovali jsme to, ale říkám, že to samozřejmě nejsou, ty postupy nejsou dokonalé, ale podvod to nebyl, to nebylo tak, že bychom si řekli, že na vás budeme něco hrát, proto to říkám, že ta sekvence nebyla šťastná, ale nebyl to podvod.

Václav Moravec, moderátor: Modrý mikrofon, pak záhy černý a Cyril Svoboda.

Milan Hlobil: Dobrý den, dovolte, abych se představil, jmenuji se Hlobil a budu hovořit o problematice závěrečné zprávy Národní referenční laboratoře.

Václav Moravec, moderátor: Jestli můžu vás poprosit spíš o otázku, protože jsou tady další lidé ...

Milan Hlobil: Ano, i to bude otázka, protože budu hovořit k právě této závěrečné, závěrečné zprávě. Tato závěrečná zpráva usoudila, nebo je tam takový závěr, že žádné nebezpečí nehrozí. Já jsem pracoval v radiolokaci čtyřicet let, naposledy jako kantor na Vojenské akademii, a dospěl jsem zcela k jiným závěrům. Já vám ve stručnosti mohu říci, o jaké závěry se jedná. Je to, rozcházím se, aby to bylo věcné pro pana ...

Václav Moravec, moderátor: Jenom se zeptám, vy máte technické údaje z Marschallových ostrovů, jak má ...

Milan Hlobil: Ne, ne, to jsou ...

Václav Moravec, moderátor: ... jak můžete dojít k nějakým závěrům, jestliže vy znáte parametry toho, pokud jsem to pochopil správně, tak z Marschallových ostrovů v případě, že bude schválena ta smlouva, tak se sem něco bude stěhovat a vy máte technické parametry toho?

Milan Hlobil: Nebude se stěhovat nic, protože ten radar, který bude zde, bude úplně jiný radar, bude to radar EBR, který bude mít jiné parametry. Já nesouhlasím v několika bodech ...

Václav Moravec, moderátor: Počkejte ale, jak to tedy víte, vy jste schopni veřejnosti garantovat, tak bude se sem stěhovat z Marschallových ostrovů ...

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Ano, ano, nemá pravdu, on říká bludy, nemá pravdu.

Milan Hlobil: Tento, tento radar ...

Václav Moravec, moderátor: To jsou softwary ...

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Já si myslím, že ten pán pracoval asi čtyřicet let s nějakými starými ruskými radary ...

Václav Moravec, moderátor: Já potřebuju, neurážejte, pane vicepremiére, ...

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Ne, já nikoho neurážím, ta studie, ta studie byla dělána na ten radar, který se sem má přemístit. A ta studie podepsaná hlavním hygienikem České republiky ...

Milan Hlobil: Já bych požádal pana Vondru, aby mě nechal domluvit.

Václav Moravec, moderátor: Ne, já bych vás zase požádal o otázku, protože jsou tady další lidé, kteří se chtějí zeptat, můžete položit jasnou otázku.

Milan Hlobil: Já tu otázku položím a bude se týkat pana Bursíka. Protože byla jakási závěrečná zpráva, která dospěla k závěru, že radar neškodí. Odborníci dospěli k jiným závěrům hned v několika bodech. To, že měření bylo vlastně zmanipulováno. To, že nesouhlasí bezletová zóna. To, že existují také nějaké atmosférické vlnovodné kanály a netýká se toto ohrožení jenom občanům brdských obcí, ale týká se to vlastně celé řady jiných občanů, i v zahraničí, nakonec z toho také vyplývá, že vlastně ta zpráva nevypovídá vůbec nic, protože parametry toho nového radaru EBR budou zcela jiné než parametry toho radaru, který je na Marschallových ostrovech. A otázka teda moje zní, jak je možné zpracovat takovou zprávu bez oponentního řízení. A je to v rozporu, je to v rozporu s programem zelených, jestliže tedy pan Bursík tady hovořil, jak krásně zastupuje Stranu zelených teda, tak ať se podívá do programu Strany zelených a tam je, tam se jasně také hovoří o mikrovlnném záření.

Václav Moravec, moderátor: Jasná otázka, děkuji. Martin Bursík, jasná odpověď.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Tak my jsme nejprve dostali na Bezpečnostní radu státu výsledky zprávy hlavního hygienika Armády České republiky a závěr jednání vlády byl, že je nezbytné, aby zde se k tomu vyjádřila autorita, která je nezávislá, a to myslím, že nikdo z vás nezpochybní, že hlavní hygienik České republiky je nezávislou autoritou v republice, on se vyjadřuje ..., ale teď doopravdy, teď doopravdy nevím, čemu se smějete ale.

Václav Moravec, moderátor: Počkejte, nechte Martina Bursíka dokončit odpověď. Jen pro zajímavost, byla to KSČM, která ..., a její poslanci ...

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Já prostě rozumím tomu, že emoce, ale v momentě, kdy začnete zpochybňovat autority, které jsou v celé sérii jiných otázek, které se týkají kvality životy, občanů a kvality potravina tak dále, jestliže kvůli těmto emocím začnete zpochybňovat autoritu, která má přesně dané kompetence ze zákona, tak pak najednou jaksi dokážete relativizovat úplně všechno. To znamená, my jsme objednali zprávu hlavního hygienika a máme výsledky té zprávy. To, co vám na to mohou odpovědět, je to, že v té dohodě jsme vyjednali to, že americká strana bude respektovat všechny zákony, které v České republice, že se týkají ochrany životního prostředí, ochrany zdraví obyvatelstva a proběhne hodnocení vlivu na životní prostředí podle zákona sto. My máme identifikovány zhruba důvody podle našeho odhadu, protože tam probíhá takzvané zjišťovací řízení a identifikuje se, jestli nějaký vliv převáží určitou hranici, pro kterou poté ..., už je důvod pro to, aby k tomu hodnocen došlo, nepochybně je tam několik důvodů, například to trvalé odlesnění, protože zákon mluví o území mezi pěti a dvaceti pěti hektary, tady se počítá s dvaceti hektary, čili je jednoznačný důvod k tomu, že tam bude hodnocení vlivu na životní prostředí, stejně tak se budou ...

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, pochopil jsem správně, že jestliže se ukáže, že vlivy podle českého práva na to životní prostředí poškozují tady životní prostředí lidem v okolí Borovna, Míšova a dalších obcí, tak dojde k tomu, že nedostane ten ..., ta stanice nedostane kolaudaci, nebo prostě nedošlo by k výstavbě, jestliže ...

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Trochu tu legislativu životního prostředí zjednodušujete, to není tak, že by bylo hodnocení vlivu na životní prostředí a pak kolaudace, jo, mezi tím je ještě územní řízení a stavební řízení a vyjadřují se k tomu dotčené orgány státní správy, což jsou samozřejmě i referáty životního prostředí, které tohle všechno berou v úvahu. A my tam budeme samozřejmě posuzovat i tu čistírnu, protože je důležité, aby tam byla správná technologie, protože by to mohlo ovlivnit evropsky významnou lokalitu (nesrozumitelné/, k tomu se bude vyjadřovat vojenský újezd, k tomu se bude vyjadřovat krajský úřad, který vydá stanovisko, zdali se to má posuzovat nebo ne. Čili důležité tady je říci, že my jsme na úplném prvopočátku.

Václav Moravec, moderátor: Umožníte oponentní zprávu, abyste odpověděl ještě panu Hlobilovi, další oponentní zprávu, jestliže tady část lidí může zpochybňovat i zprávu hlavního hygienika?

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Ne, podívejte, já znám jiného pana Hlobila z ekologických sdružení, takže my se neznáme, ale vlastně vy jste tady tu vaší otázku položil na základě východiska, které, při vší úctě nezlobte se, je nepravdivé, protože my jsme vám tady řekli s místopředsedou Vondrou, že půjde o přesunutí radaru z Marschallových ostrovů, vy říkáte něco jiného. A já nevidím důvodu, proč bychom měli žádat oponentní posudek ke stanovisku hlavního hygienika, ale říkám otevřeně, že všechny tyto aspekty, které se týkají životního prostředí, vlivu na zdraví obyvatelstva, budou posuzovány v rámci hodnocení vlivu na životní prostředí. A ještě považuji za důležité říct jednu, jednu věc i panu Ransdorfovi, jednu věc považuji za důležité říci, ten zákon o hodnocení vlivu na životní prostředí umožňuje vládě, aby v případě plnění mezinárodních smluv udělala výjimku a nepožadovala hodnocení vlivu na životní prostředí ..., hukot v sále, a já vám tady mohu garantovat za vládu, že my tuto výjimku v žádném případně neuplatníme a ta procedura hodnocení vlivu na životní prostředí skutečně řádně proběhne a její výstupy jsou podklady pro navazující správní řízení, takhle u nás vypadá právní řád v oblasti životního prostředí.

Václav Moravec, moderátor: Tak Martin Bursík a vysvětlení. Velmi stručně, pane ministře, a pak dotaz, černý mikrofon.

Cyril Svoboda, ministr Vlády ČR (KDU-ČSL): Já se omlouvám, protože se tady disciplinovaně hlásím dlouhou dobu, tak bude reagovat jenom na výroky, které tady teď zazněly a to toto. Za prvé jsem rád, že jsem slyšel od Luboše Zaorálka, že tu smlouvu nevypovědí. To považuji za dobrou zprávu, protože to je otázka kontinuity, protože, protože, když tak na otázku, jestli ji vypovíte nebo nevypovíte, je potřeba jasnou odpověď, protože jste řekli, a ty jsi to tady, Luboši, říkal, že jde o přítomnost vojáků, že vláda tady, že nejde o radar, že jde o přítomnost Američanů tady na území České republiky, že jde o něco jiného, potom jde o principiální otázku a v tomto chci já taky jasnou odpověď, nikoliv jenom to, že něco uděláme před volbami. Potom je důležité, abychom znova si zapamatovali, že v komisi říkají, že žádná hrozba není, což považuji za velmi vizionářský pohled na svět. A konečně poslední poznámka k tomu, o čem se mluvilo před chvílí. Ta smlouva má speciální článek, je to článek předposlední té smlouvy, a ten říká, že spory se budou řešit dohodou, nedojde-li k dohodě mezi Českou republikou a Spojenými státy, Spojené státy i Česká republika jsou ochotny přiznat autoritu třetí straně, to znamená, jiné autoritě, třeba stále ...

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, můžete nechat, pane ministře, promiňte, jenom, můžete v publiku nechat domluvit Cyrila Svobodu, záhy se budete ...

Cyril Svoboda, ministr Vlády ČR (KDU-ČSL): ... aby rozhodli spor, to je vaše garance, garance všech občanů České republiky, že pokud by se porušovaly zákony, pokud by došlo ke sporu, že dokonce se přiznává, že to může rozhodnout někdo třetí, autorita naprosto nezávislá, to je garance toho ...

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, když jí nebudou, když tedy tady veřejnosti říkáte, že v případě, že dojde, teď nám tady citujete z nějaké smlouvy, ke které my se stále jako veřejnost nemáme šanci dostat, protože ta smlouva je tajná ...

Cyril Svoboda, ministr Vlády ČR (KDU-ČSL): Tak ještě k tomu také ...

Václav Moravec, moderátor: ... tam je tedy to, že v případě, že Poslanecká sněmovna se bude cítit nespokojena s tím, jak ta smlouva je naplňována, Vláda České republiky, tak bude nějaká třetí ..., a co když nebudou Američané s tou třetí autoritou souhlasit, protože řeknou, že je podjatá.

Cyril Svoboda, ministr Vlády ČR (KDU-ČSL): Ne, pochopte to, že to je provedení principu, který říká, že v případě sporu budou dvě strany, Česká republika a Spojené státy spolu jednat, aby odstranily rozpor, nepůjde-li k odstranění rozporu, už v této smlouvě říkají, že je možné, aby to rozhodla třetí strana, to se připouští, aby tady byla jiná autorita než je Česká republika a Spojené státy, které mohou ten spor rozhodnout.

Václav Moravec, moderátor: Můžete nám přiblížit, na koho by se Česká republika tedy obrátila?

Cyril Svoboda, ministr Vlády ČR (KDU-ČSL): Může se obrátit třeba na stálý rozhodčí soud v Haagu, například.

Václav Moravec, moderátor: Tak dotaz, černý mikrofon.

Cyril Svoboda, ministr Vlády ČR (KDU-ČSL): Poslední poznámka, ještě, prosím vás, tady se pořád démonizuje to, že ta smlouva je tajná, všechny smlouvy, aby mohla být vůbec vyjednávací pozice, aby se mohlo něco přidávat, popřípadě ustupovat, musí být v jistém režimu utajení. Kdybychom smlouvy, projednávali všechny smlouvy tak, že to rozkryjeme na začátek, nemáme o čem jednat, protože partneři potom vědí, že nemáme kam ustupovat, nebo že nám o nic nejde.

Václav Moravec, moderátor: Tak dotaz, černý mikrofon.

účastník besedy: Já mám dotaz, jakmile tu bude stát radar a k něčemu dojde, budeme první na ráně tady, to je za prvé. K panu Vondrovi bych měl, když se ptal, kde jsme byli, když tu byli Ivani. Já vám to řeknu, já byl v Plzni v Prešovské ulici, tam stál ruský tank a když jsem si ho chtěl vyfotit, tak na mě namířil samopal a zacílil, víte?

Václav Moravec, moderátor: My vás ale neslyšíme, protože mikrofonem mácháte, tak.

účastník besedy: Když pan Vondra se ptal, kde jsme byli, když tu byli Ivani, tak já mu odpovídám, že jsem byl v Plzni, v Prešovské ulici. Tam stál ruský tank a když jsem si ho chtěl vyfotit, tak vytáhl samopal a namířil na mě. On byl rozdíl tenkrát a je rozdíl teďka, víte? A panu Bursíkovi bych se chtěl jenom zeptat, jestli věří všem smlouvám, který se sepisují. Stalin měl s Hitlerem také smlouvu a jak dopadl?

Václav Moravec, moderátor: Tak další dotaz, modrý mikrofon vzadu.

účastník besedy: Dobré odpoledne

Václav Moravec, moderátor: Já se omlouvám, můžete mluvit?

účastník besedy: Dobré odpoledne, já vás zdravím, jmenuji se Vaník a jsem z Příkosic, z obecního zastupitelstva a mám dotaz na pana předsedu Strany zelených, ale ještě jednou bych chtěl poděkovat starostovi Borovna, protože mluvil tady za všechny. Tady furt politici se hádají, svalují to sociální demokrati na ODS a tak dále a zase obráceně. Ale nám obyčejným smrtelníkům je to jedno. Helete, já vám chci říct jenom příklad, že zkrátka byly doby, to si pamatujete, co bylo dříve a tak dále, Černobyl. Byli politici vystoupili, vystoupili vědci v televizi, a všichni se zapřísahali: My vám říkáme čistou pravdu, nic se neděje. Děti si klidně mohly hrát na písku, nic se neděje. Západní imperialisti zavřeli děti doma, protože tam padl ten spad. Moje švagrová z Mišov na to zemřela na to ozáření, ale to je věc jiná.

Václav Moravec, moderátor: Můžete tedy položit otázku?

účastník besedy: Ano, už otázku. Chtěl jsem se zeptat pana předsedy, jaký je rozdíl mezi tím, když tady bude radar a nebude v rámci NATO, pro který jste, byl jste proti tomu a teďkom, když tedy radar chcete a bude to v rámci NATO, pro obyčejného smrtelníka je to úplně jedno. Ale ještě na závěr, než mi odpovíte, psal jsem nedávno panu prezidentovi Klausovi do Prahy. Dal jsem mu takový návrh. Panu prezidentovi se nelíbí, to je jen taková vsuvka, nelíbí se mu chobotnice na Letné a já jsem mu dal návrh, že bychom to mohli vyměnit. Ta chobotnice by se nám tady určitě líbila. Já vám děkuji.

Václav Moravec, moderátor: Byl dotázán Martin Bursík, věřím, že mu umožníte, aby odpověděl.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): To je zajímavá otázka, kterou já docela často kladu při besedách s veřejností, ale i se členy Strany zelených, protože zdánlivě v tom vlastně není žádný rozdíl, radar jako radar, čtyři objekty, čistírna odpadních vod, je to nějak oploceno, vykácí se dvacet hektarů lesa, ale je tam našeho pohledu alespoň a ten s námi sdílí vláda a také jsme takhle tu pozici vyjednali, je tam jeden naprosto podstatný a zásadní rozdíl. My stavíme základ naší bezpečnosti na takzvaném multilaterálním základě. My jsme členy NATO, rozhodli jsme o vstupu do NATO a článek 5 Washingtonské smlouvy hovoří o kolektivní obraně a o sdílení odpovědnosti. To znamená, to že, to na čem nám velmi záleželo, aby se nestalo, že ten bilaterální projekt mezi Vládou České republiky a Spojených států bude vnímán Radou NATO a spojenci v Evropské unii úkorně, že se na to budou dívat negativně jak na něco, co je vlastně za jejími zády, co je v rozporu s bezpečnostní strategií NATO, tohle by bylo velmi nevhodné a nešťastné, a proto jsme vlastně drtivou většinu naší energie zaměřili právě na to, aby ten projekt se vlastně přesunul z toho bilaterálního základu na tu platformu multilaterální NATO. A toto já říkám, se vší otevřeností, podle mého názoru, jsme ty garance dostali. Je tady jasná politická vůle spojenců v NATO, tento projekt začlenit, vlastně se hodnotí různé varianty začlenění projektu a tohle je zásadní rozdíl těch dvou projektů, byť z vašeho pohledu tady u vás v Brdech je to pořád jedna technologie, která vlastně je tady lokalizovaná. Tohle je myslím, děkuji za tu otázku, protože naprosto byla zásadní pro mé rozhodování a myslím si, že bude také zásadní v momentě, kdy budete mít příležitost se seznámit s textem té smlouvy a pochopíte, co je vlastně tím konkrétním výsledkem vyjednáno.

Václav Moravec, moderátor: Poprosím ale opravdu jen o stručné reakce, Miloslav Ransdorf, Lubomír Zaorálek.

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Za prvé bych chtěl říci, že postoj pana Vondry vůči panu Hlobilovi je více než arogantní, protože pan Hlobil čtyřicet let opravdu se zabývá radiolokací a ví, o čem mluví, u pana vicepremiéra si tím tak jistý nejsem. A druhá poznámka je otázka na příslušné na zde přítomné členy vlády.

Václav Moravec, moderátor: Teď já se omluvám, protože otázky tady bude klást publikum. Myslel jsem, že chcete.

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Já se chci zeptat na zcela konkrétní věc.

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, ale tady kladou otázky lidé, kteří tady bydlí.

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Takto převedu do jiné formy, převedu to, do publika.

Václav Moravec, moderátor: Ne, ne, ne, tak Lubomíre Zaorálku, pokud máte věcnou, technickou?

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Ano, to je věcné a je důležité říci. Není pravda, co řekl Martin Bursík, když mluvil o tom, že je NATO sjednocené a spojenci se mohou přetrhnout, aby nám pomohli. Já mám prohlášení sedmi sociálnědemokratických stran, tady v tomto regionu našich sousedů jako jsou tam dva premiéři.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): NATO není tvořeno sociálnědemokratickými stranami, pane kolego.

Václav Moravec, moderátor: Já se omlouvám.

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Moment, jsou tam dva premiéři a tři vládní strany, a to prohlášení jasně říká, že tento projekt štípe Evropu a že základní problém tohoto projektu je, že Nationale Missile Defense ...

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Nějak neměli odvahu to říci.

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Promiňte, nechte mě domluvit, že National Missile Defense je projekt, který jde proti myšlence odzbrojování a kontroly zbrojení. To je jeho velká chyba a velký nedostatek. A tohle je postoj dneska sociálně demokratických stran v Evropě a já vím o celé řadě diskrétních jednání, které nemám tady sdělovat mezi představiteli vlády a představiteli evropských zemí, kteří apelovali na ně, aby Česká republika do toho nešla, protože to štípe Evropu a není to zájem ani České republiky ani Evropy. Je to projekt, který překračuje a který není v souladu s tím, jak by se měla Evropa chovat.

Václav Moravec, moderátor: Kromě občanů obcí, ne omlouvám se, buď, aby se dostali další lidé, protože pro ně je i tato diskuse, pane místopředsedo dělaná. Česká televize tedy pozvala starosty obcí, kolem vojenského újezdu v Brdech, odkud vysíláme, ale při příjezdu sem jste mohli vidět různá auta, kde je například napsáno, že "Demokracie začíná tam, kde končí signál České televize", kde si někteří odpůrci radaru a například iniciativa Ne základnám stěžovala, že nemá dostatek prostoru, byl pozván i Jan Tamáš, který teď se hlásí o slovo, prosím. Tak vidíte, že byť jsem dosáhne signál České televize, tak máte možnost se zeptat, prosím.

Jan Tamáš, iniciativa Ne základnám: Dobrý den. Tak ten nápis není, myslím, iniciativou jednotlivce, ale iniciativy jako celku. Já mám pocit, že se tady v té debatě vyhýbáme té podstatě věci, totiž bavíme se tady o zbrojařském projektu, na kterém budou participovat čtyři konkrétní zbrojařské firmy Spojených států, mohl bych je jmenovat, nebudu zdržovat a s rozpočetem zhruba čtyři miliardy dolarů. Samozřejmě ty rozpočty jsou potom často překračovány, když bychom velmi konzervativním odhadem vzali, že jedno procento, pouhé jedno procento, a to je skutečně konzervativní odhad, bude věnováno na takzvanou podporu prodeje, čili v tomto případě na vytvoření atmosféry, která bude nakloněná tomu projektu, tak se bavíme o čtyřiceti milionech dolarů, v českých korunách tedy více jak šest set milionů korun, když bychom je rozdělili mezi Českou republiku a Polsko, tak tady v České republice je někde přes tři sta milionů korun, které jsou věnovány různým PR agenturám, různým lobbyistickým společnostem, mohl bych jmenovat například Dutko Wordwide, kterému předsedal až do předloni pan Vondra, které nyní vede paní Jana Marcová, bývalá mluvčí ODS, současně také jednatelka AMI Communication, což je PR agentura, která dělala takzvanou informační kampaň pro vládu. Mohl bych zmiňovat další firmy, nebudu. Samozřejmě je tady více jak tři sta milionů korun, které mají za cíl přesvědčit veřejnost, tedy nás, většinu obyvatel této země, kteří si nepřejeme tenhle nebezpečný projekt o tom, že je potřeba. Samozřejmě zaplatí politiky, zaplatí média, zaplatí herce, umělce, různé rádoby iniciativy pro. Já se domnívám, že je v ohrožení demokracie v naší zemi. Může jít o to, a proto se ptám pana místopředsedy Zaorálka, co mohou občané této země udělat pro to, aby v naší zemi byla zachráněna demokracie, protože se domnívám, že demokracie je v ohrožení, proto také držím třináctý den hladovku.

Václav Moravec, moderátor: Já se ptám, jak dlouho to chcete vydržet?

Jan Tamáš, iniciativa Ne základnám: Dokud buď nebudou zastavena jednání, nebo nebude vypsáno referendum, anebo nezačne opravdová diskuse, tohle je samozřejmě první vlaštovka, kterou vítám, ale domnívám se, že je to tak zásadní téma, že jedna debata nestačí. Před volbami je debatám věnován řádově desetihodinový prostor možná i více, to je prostor, který musí být věnován i tedy radarové debatě.

Václav Moravec, moderátor: Lubomír Zaorálek, vy jste ale stále neodpověděli na tu otázku, Cyril Svoboda si přeložil, že nevypovíte tu smlouvu.

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): To jsem samozřejmě neřekl, to je jeho fabulace. Ale panu Tamášovi bych rád odpověděl, protože já si myslím, že občané mohou udělat přesně to, co už měsíce dělá pan Tamáš, dává najevo svůj občanský postoj. Jako já jsem přesvědčen, kdyby nebylo dokonce tohoto hnutí, a lidí, kteří se k tomu vyjadřují, tak bychom tady možná ani takto neseděli.

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, že vám skočím do řeči. Jane Tamáši, držíte hladovku i proti tomu, že to byly ty předchozí vlády, které s občany nehrály fér, že teď se obracíte na sociální demokraty a oni vás část z nich podporují?

Jan Tamáš, iniciativa Ne základnám: Pro mě i pro Jana Bednáře, který se velmi rád chtěl zúčastnit téhle debaty, ale bohužel jeho zdravotní stav už to neumožňuje, byly důvodem obavy o demokracii v naší zemi a především obavy z toho důsledku, který by plynul z umístění toho nebezpečného zařízení na našem území.

Václav Moravec, moderátor: A odpovědnost sociálních demokratů, to mě zajímá? Jak vy vnímáte odpovědnost sociálních demokratů?

Jan Tamáš, iniciativa Ne základnám: Já se domnívám, že ČSSD má svůj díl zodpovědnosti na tom, že ta jednání pokročila tak daleko, že potom mohly Spojené státy oficiálně požádat tu vládu premiéra Topolánka.

Václav Moravec, moderátor: A teď se na ně obracíte, protože ...

Jan Tamáš, iniciativa Ne základnám: S dotazem, co si myslí, že mohou občané této země udělat pro to, aby buď bylo na toto téma vypsáno referendum, protože se domnívám, že demokracie je o referendech. Ve Švýcarsku, například Švýcaři rozhodli v referendu o tom, že nebudou jako země usilovat o získání jaderných zbraní v šedesátých letech, čili dá se rozhodovat i na bezpečnostní otázky, pan Vondro. A proto se ptám, co mohou občané udělat buď, aby bylo vypsáno referendum anebo aby poslanci a senátoři tento nebezpečný projekt odmítli.

Václav Moravec, moderátor: A odpoví, promiňte, nejdříve odpověď Lubomíra Zaorálka.

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Že to byla fabulace pana Cyrila Svobody. Já jsem řekl, co jsem řekl a co se týká ještě dotazu pana Tamáše, já jsem přesvědčen, že referendum je v této věci správná věc, protože podle mě je to změna zahraničněpolitické koncepce České republiky a to je něco, co se nedělá bez toho, aniž by na to bylo dokonce před volbami upozorněno, že k něčemu tak zásadnímu dojde a jiná věc je, že jsme to několikrát ...

Václav Moravec, moderátor: A proč jste si vy nedali to vyjednávání, když se vedly tady konzultace, proč to není v sociálnědemokratickém programu, nebylo to v roce 2006?

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Sociální demokracie to jako politické téma neměla. Neměla informaci o tom, že ta žádost přijde v době, kdy jsme psali program. Nebyla, mohu odpovídat panu Tamášovi nebo takže já jsem přesvědčen, že referendum nejsme schopni prosadit v sněmovně. Opozice se o to pokoušela opakovaně, takže všechny ty prostředky jsme vyčerpali v téhle chvíli, pokud prostě koalice stojí tak jak stojí, tak je prostě referendum neprůchodné.

Václav Moravec, moderátor: A co byste tedy doporučil občanům, kteří nesouhlasí a jsou tady v tomto sále?

Cyril Svoboda, ministr Vlády ČR (KDU-ČSL): Já mu dám hned odpověď.

Václav Moravec, moderátor: Musíte chvilku vydržet.

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Dát najevo svůj postoj, stejně jako to dělá pan Tamáš s tou výhradou, že mám obavu o jeho zdraví a o zdraví pana Bednáře. Já se domnívám, že potřebujeme lidi zdravé, kteří říkají nahlas svůj názor a pokud by takto riskovali prostě poškození zdraví, tak si myslím, to je spíše chyba. Já bych byl rád, kdyby pan Tamáš mluvil ty měsíce, které nám zbývají. Ale jinak je ta situace otevřená. V parlamentu to prostě není rozhodnuté. Přece já jsem přesvědčen, že když koalice ...

Václav Moravec, moderátor: Můžete tedy garantovat, jestli bude platit ta teze, kterou jsem řekl, že by tři zelení hlasovali, nebo zdrželi se hlasování, můžete garantovat veřejnosti, že nebudou další sociální demokraté, kteří to podpoří?

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): My jsme dělali průzkum, anketu v sociální demokracii na tři otázky, na všechny byla odpověď devadesát šest, devadesát osm procent. To je nesmírně tvrdé doporučení všem poslancům, kteří vědí, že tohle je věc dneska téměř citlivá.

Václav Moravec, moderátor: Podle vás se neobjeví žádný sociálně demokratický poslanec, když se objevil Evžen Snítilý?

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Sociální demokracie bude hlasovat jako jeden muž. Není to sice něco, za co by si nechal useknout ruku, protože politika se děje jak se děje, ale v této chvíli prostě garantuju, že budeme hlasovat všichni stejně a ještě jedna věc je, kterou bych rád řekl. Já doufám, že i Američané mají určitou schopnost udělat si rozvahu nad tím, jak situace v České republice vypadá. Protože protlačovat něco takového takovýmto způsobem, když tady lidé jako, totiž Alexandr Vondra tady mluvil o tom, že ten radar je obranný, že to je obranný radar, jako takhle, když budete ještě chvilku mluvit, tak opravdu ty česko-americké vztahy poškodíte tak, že už to, kdo to bude vracet? Jako tento způsob politiky, podle mě poškozuje česko-americké vztahy. Já přesně nevím, proč Condoleezza Riceová tady měla přijat pátého května, pak jedenáctého června, pak v červenci. Je možné, že mají víc rozumu než vy.

Václav Moravec, moderátor: Prosím, protože se blížíme ku konci, Cyril Svoboda velmi stručná reakce.

Cyril Svoboda, ministr Vlády ČR (KDU-ČSL): Já chci reagovat na to, že demokracie v České republice ohrožena není. Ta smlouva bude sjednána v souladu s ústavou naprosto jasně a potom ta smlouva je vypověditelná. Já doporučuji vám i vašemu kolegovi, začít jíst. To je jediné, co můžete udělat pro své zdraví, protože nenechme se vydírat, že je ohrožena demokracie v České republice. Naše země je demokratická a tohle to nebude diktát. A znovu říkám, bude-li příští politická reprezentace přesvědčena o tom, že je to chyba, může z tohoto kroku kdykoliv odejít. Bude to znovu rozhodnutí voličů. Jediné co je možné říct, se rozhoduje ve volbách.

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, já se omlouvám, ale toto už opravdu překračuje, jestli budete křičet, tak to překračuje. Vy si myslíte, že se otázka vypovězení možné smlouvy v případě, že bude prohlasována hlasem jednoho, dvou poslanců, v případě, že by došlo na takové klíčové hlasování a bylo velmi těsné, že se může stát otázka vypovězení oné smlouvy předmětem voleb v roce 2010, Cyrile Svobodo?

Cyril Svoboda, ministr Vlády ČR (KDU-ČSL): To se může stát, ale já jsem byl už v několika vládách, kde se vládlo i většinou jednoho hlasu a prohlasovalo se velmi mnoho zásadních zákonů a ty zákony platí. To znamená, že většina může být i většina jednoho hlasu. Takhle je založena parlamentní demokracie. Máme dvě komory, máme Senát a Poslaneckou sněmovnu. Vysloví-li obě dvě komory souhlas s ratifikací, prezident republiky smlouvu ratifikuje a bude ta smlouva platit se všemi mechanismy i mechanismy kontrolními. To je demokratické. Já rozumím tomu, že s tím nesouhlasíte, jenom prosím korektně, neříkejte, že je ohrožena demokracie. Demokracie v naší zemi ohrožena není. To tedy v žádném případě ne.

Václav Moravec, moderátor: Poprosím, můžete, poprosím Martina Bursíka, když se, jak to tady říkal Lubomír Zaorálek, v případě, že se rozhodnete prohlasovat onu smlouvu tak na těsno, nevháníte tím i onu smlouvu a česko-americké vztahy do toho, že se může při nejbližších sněmovních volbách stát předmětem voleb vypovězení té smlouvy a poškodilo by to, vy to víte?

Cyril Svoboda, ministr Vlády ČR (KDU-ČSL): Já jsem to slyšel od Lubomíra Zaorálka.

Václav Moravec, moderátor: Ne, Lubomír Zaorálek neřekl jasné slovo. Martine Bursíku.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Já si myslím, že to je další argument pro to, jak bylo důležité posunout to jednání z té bilaterální spolupráce k NATO, protože já si to vůbec nedovedu představit. Možná, že to bude nějakou chvíli otázkou jako rétorických cvičení, ale já si myslím, že v té době ten radar už bude natolik vlastně integrován nejen politicky, ale i se dostaneme dále ve věci a NATO se dostane dále ve věci vlastně posuzování různých variant a toho konkrétního začlenění do struktury NATO, že kdyby sociální demokracie takovou otázku vypovězení té smlouvy položila, tak by ihned následovala legitimní otázka, znamená to, že žádáte občany, abychom vystoupili z NATO? Tam už prostě to provázání se bude prohlubovat a myslím si, že skutečně k tomuhle nedojde. A dovolíte mi ještě jednu, dovolíte mi ...

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Prosím vás.

Václav Moravec, moderátor: Dostanete se, můžete nechat ...

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): Já bych se chtěl vyjádřit ještě k jedné věci, kterou považuji za velmi vážnou a chtěl bych teď mluvit skutečně velmi vážně a týká se to toho argumentu a toho rozhodnutí pana Tamáše držet hladovku. To je úplně krajní nástroj. V momentě, kdy se někdo rozhodne obětovat život kvůli nějakému tématu a máme tady příklad Jana Palacha, máme tady příklad studenta Zajíce a dalších, tak skutečně ten důvod musí být velmi, velmi vážný. Všechny příklady hladovek, které kdy se odehrály a mohli jsme o nich číst a slyšet, se týkaly závažného porušování lidských práv.

účastník besedy: No a to se děje.

Václav Moravec, moderátor: Dokončete odpověď.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): A podle vás se to děje?

účastník besedy: Ano.

Martin Bursík, místopředseda vlády, předseda strany (SZ): A podle mě se to neděje.

Václav Moravec, moderátor: Tak Martin Bursík už nechce dokončit. Můžete tedy říci, Miloslave Ransdorfe, vy byste si ... já se omlouvám, protože vysílací čas právě teď končí.

účastník besedy: Vy jste to ukončili do ztracena.

Václav Moravec, moderátor: My jsme to neukončili do ztracena. Snažím se. Miloslav Ransdorf v roce 2010, KSČM je ochotna si dát případně tu otázku možného vypovězení té smlouvy do volebního programu?

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Za prvé bych tady před všemi lidmi v sále a před televizními diváky chtěl prohlásit, my žádné Pohanky a Melčáky mít nebudeme. A druhá věc je ta, že pokud jde o 2010, my budeme brát vážně to, že velké evropské státy tento radar nechtějí, nechtějí ho Francouzi, nechtějí ho Němci a nechtějí ho Rusové. Jsou to naši významní obchodní partneři.

Václav Moravec, moderátor: Proč tedy hlasovaly pro nějakou formulaci na summitu Severoatlantické aliance?

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Ta je neutrální naprosto. Ta formulace je naprosto vágní a neutrální.

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu (KSČM): Ne, ta je neutrální a nezávazná. Se Spojenými státy v obchodní bilanci máme pouze tři procenta, zatímco Německo je náš nejvýznamnější obchodní partner, Francie čtvrtý investor, a největší schodek v zahraničím obchodě máme s Ruskem.

Václav Moravec, moderátor: Tak Lubomír Zaorálek rok 2010. Vy budete ochotni sáhnout k tomu možnému vypovězení, jednoznačná odpověď?

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Počkejte jako, vy si vymýšlíte, jak mám odpovídat? Počkat, pane redaktore, moje pozice je naprosto jasná. Já apeluju na vládní koalici, ať podpis nedává pod tuhle dohodu a po všech zkušenostech, které máme, my jsme se dohodli, že budeme jednat o uznání Kosova a vy jste se na to vykašlali, i když jste to řekli, přesto vám říkám, jako snažme se najít dohodu a v této chvíli to, co navrhuju, je to nepodpisujte. Jako vy chcete, abychom znovu rozmetali to co děláte? My to nechceme rozmetat, my se chceme dohodnout, proto navrhujeme, podívejte se, jak situace v téhle zemi vypadá v parlamentu. Vy většinu nemáte. Jak proč do toho jdete? Není rozumnější tedy najít dohodu rozumnou, že tu věc budeme řešit dále a ne to prostě takhle lámat jako Pohankami a Melčáky? Já nechci tuhle politiku takhle dělat a přitom mi připadá, že v zahraniční politice, pokud budeme dělat smlouvy a druzí je budou vypovídat, to je prostě krajnost, která by se neměla dít, a proto na vás apeluju, nedožeňte to tak daleko. To je jediné, co tady mohu říct.

Václav Moravec, moderátor: A jak naloží s tím apelem Alexandr Vondra? Poslední odpověď.

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Ta smlouva je velmi kvalitní a my si skutečně musíme uvědomit, že NATO není prostě kolektivní ...

Václav Moravec, moderátor: Můžete nechat, prosím, dokončit.

účastník besedy: Nechceme a nenecháme.

Václav Moravec, moderátor: Takže vy nenecháte dokončit Lubomíra Zaorálka a Alexandra Vondru ne?

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): K té diskusi patří také si vzájemně naslouchat. Já jsem vás poslouchal. Čili k té společné obraně musíme také někdy něco přispět, jinak to prostě nebude fungovat.

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, vy jste ochotni tedy ještě jednat s opozicí? Nebo když vás tady představitel opozice žádá o to, ať tu smlouvu zatím nepodpisujete, vaše odpověď je jaká?

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Že ta smlouva je připravená k podpisu a na tu ratifikaci budeme s opozicí komunikovat, budeme na to mít celou řadu měsíců. Já dávám ...

Václav Moravec, moderátor: Jste nám tady ochoten říci, že by klíčové hlasování, vaše jasná odpověď, když Lubomír Zaorálek jasně neodpověděl, co s tím udělají oni případně po volbách, když na vás tady teď apelují. Ne, můžete nechat, co vy, jestli jste schopen odpovědět na otázku, hlasování v obou komorách parlamentu po amerických volbách, garance?

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Já vám tady na ni neodpovím, protože o tom budeme v tom parlamentu prostě mluvit. To není jako, to není svévole Vondry.

Václav Moravec, moderátor: A jako váš názor je?

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Prostě ty politické strany si v tom parlamentu sednou a budou vzájemně diskutovat, až bude ten ratifikační proces.

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Jako o Kosovu!

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Já dám jeden příklad.

Václav Moravec, moderátor: Přikláníte se k té variantě, aby došlo, promiňte?

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Ne, ne.

Václav Moravec, moderátor: Nepřikláníte.

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): Dám vám jeden příklad. V Maďarsku je podobná debata, ale zdaleka nemá takovéhle historické parametry, přičemž tam jde o vojenskou základnu, kde budou přistávat Herkulesy. Bude to velmi hlučná záležitost na obrovském území, a přesto tam takovou debatu nevedou. Čili jestli to spojenectví myslíme vážně, tak skutečně musíme pro to být schopni někdy něco do toho vložit. Jinak to nebude fungovat. To je jako, je to jako ten deštník a teď někdo nabízí ten deštník Evropě, aby chránil i Evropu a řekne, chvilku to držte a vy ...

Václav Moravec, moderátor: Omlouvám se, dokončete.

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Ne, já tomu nerozumím.

Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti (ODS): A vy řeknete, sorry, nemám zájem? Prostě tím ta aliance fungovat nemůže a budeme znovu odkázáni sami na sebe a já jsem hluboce přesvědčen, že pro naši zemi to není dobře.

Václav Moravec, moderátor: Omlouvám se, v nejlepším se má přestat.

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Promiňte, ale když člověk přijede dneska do Kongresu.

Václav Moravec, moderátor: Vidíte, támhle paní se ukřičí, raní jí mrtvice.

Lubomír Zaorálek, místopředseda PS PČR, stínový ministr zahraničí (ČSSD): Ale když člověk přijede do Kongresu Spojených států, tak mu tam poslanci řeknou američtí: Tak když vy Češi ten radar tak chcete, tak my, nedá se nic dělat, my vám ho dáme. Prostě americká administrativa se rozpadá, dneska tam nastupuje možná jiný prezident ...

Václav Moravec, moderátor: Argumenty už jsme slyšeli, je to opakování téhož. Děkuji vám divákům, že jste přišli do tohoto sálu. Děkujeme starostovi Borovna, že jsme mohli uspořádat tuto diskusi. Sledovali jste dvou a půl hodinové Otázky, které jsme vysílali přímým přenosem z Borovna. Děkuji a myslím, že si potlesk, i když s ním někdy nemusíme souhlasit, zaslouží Alexandr Vondra, Martin Bursík, Lubomír Zaorálek a Miloslav Ransdorf. Děkuji vám, divákům v sále, že jste byli schopni i přes vyhrocenost a v mnoha ohledech, jak říkají sociologové, kteří dělají výzkumy veřejného mínění na téma radar, že jste byli ochotni vést tuto diskusi. Děkuji vám za to, že jste přišli, díky divákům ČT 24, že se dívali. Vysílání České televize pokračuje a i tomuto tématu se budeme dál věnovat. Hezký zbytek dne ve společnosti České televize.

zdroj Newton IT

                 
Obsah vydání       27. 5. 2008
27. 5. 2008 Naléhavé rozhovory o globálních cenách potravin
27. 5. 2008 Reforma zdravotnictví za 200 miliard: okradení občanů ve prospěch nadnárodní korporace Martin J. Kadrman
27. 5. 2008 Umět rozlišit Petr  Pospíchal
27. 5. 2008 Uhradí česká vláda škody na majetku občanů? Petr  Nachtmann
27. 5. 2008 Dana Kuchtová a její dnešní dopis Zeleným i Bursíkovi
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Pracovníci mírových sborů a humanitárních organizací znásilňují v třetím světě děti
27. 5. 2008 NYT: Mnoho Čechů vidí zdravotnictví zdarma jako věc principu
27. 5. 2008 Klausovu knihu vydává organizace, kterou platí ropná společnost
26. 5. 2008 Útok na akademickou svobodu na Nottingham University
27. 5. 2008 A student and a member of staff arrested
27. 5. 2008 Notts Uni detainee innocent but still facing deportation
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva: O co větší ticho na povrchu, o to větší šramot pod pokličkou
27. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo
27. 5. 2008 Jimmy Carter: Izrael má 150 jaderných zbraní
27. 5. 2008 Rusko a Západ -- možnost zlepšit vztahy?
27. 5. 2008 Víte, kdo zaznamenal největší vývozy na světě v roce 2007? Miloš  Dokulil
26. 5. 2008 Newyorské restaurace musejí na jídelních lístcích zveřejňovat počet kalorií každého jídla
27. 5. 2008 Trofejní manželky žádají o rozvod
27. 5. 2008 Soros: Rostoucí cena ropy je pouhá bublina
27. 5. 2008 Kdy praskne černá bublina?
27. 5. 2008 Je libo kocovinu, nebo večírek? Michal  Vimmer
27. 5. 2008 Bursík, mistr twistů Milan  Daniel
27. 5. 2008 Hlas lidu: ČSSD plus
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
27. 5. 2008 Zděšení z nemocnic Petr  Wagner
27. 5. 2008 Obrana oblíbeného terče, českého zdravotnictví
27. 5. 2008 Kdo má jiný názor, ten je ministrem označován za nepřítele
27. 5. 2008 Televize záměrně zamlčují, že se konají demonstrace proti reformě zdravotnictví
26. 5. 2008 O čem se v mediích (také) nepíše
26. 5. 2008 UNASUR Jiří  Drašnar
27. 5. 2008 Sladký med, neboli z hlediska byrokratů zcela jednoznačné prohlášení Uwe  Ladwig
27. 5. 2008 Projekt pro nové americké století zrušil svůj web
26. 5. 2008 Zdravotní stav Jana Bednáře se zhoršuje
26. 5. 2008 Cigarety budou v obchodech smět být pouze skryty pod pultem
26. 5. 2008 Čáslavka Bursíkovi: Zelené vedeš jako rodinnou firmu, zcela ignoruješ Republikovou radu
26. 5. 2008 Poněkud "nazelenalý" pohled na prezidentské kandidáty v USA? Miloš  Dokulil
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit
26. 5. 2008 Nedělní Otázky Václava Moravce v Brdech a o Brdech Štěpán  Kotrba
26. 5. 2008 Proti izolaci v české kotlině František  Řezáč
26. 5. 2008 Probuďte se, Ameriko. Směřujeme ke katastrofě
25. 5. 2008 Němci šokováni, že jsou všichni stejní
25. 5. 2008 Nová funkce Britských listů
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
7. 5. 2008 Dotaz panu Štichovi, mluvčímu České televize   
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha
6. 5. 2008 ČT není vlivovou agenturou Ladislav  Šticha
6. 5. 2008 Pondělní vysílání ČT24 o protiraketové obraně   
6. 5. 2008 Mluvčí jako klenot České televize Jan  Keller
2. 5. 2008 Pane Šticho, mluvčí České televize, odpovězte! Jakub  Rolčík
30. 4. 2008 České klenoty, Česká koruna, Česká země, Česká televize... Michal  Rusek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Poutní místo U hladovkářů Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 Jerusalem Post: Bush nabídne Izraeli předsunutý radar k české základně   
13. 5. 2008 Everybody knows - aneb Radar pátrá, radí, rozhoduje Karel  Dolejší
13. 5. 2008 Radare, vítej nám! (imprese) Michal  Kuklík
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Uhodí-li tě do levé tváře, nastav jim pravou Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Mluvčí jako klenot České televize Jan  Keller

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Uhodí-li tě do levé tváře, nastav jim pravou Štěpán  Kotrba
4. 5. 2008 Raytheon dostal za úkol řešit zahřívání polovodičů u vysoce výkonných radarů Štěpán  Kotrba
9. 4. 2008 Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak? Andrea  Cerqueirová
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí
3. 4. 2008 Balistická hloupost Jiřího Paroubka Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba