12. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 9. 2008

Rusko by zaútočilo na Gruzii, i kdyby už vstupovala do NATO

Medvěděv tvrdil, že Saakašvili požádal o rozhovory s Ruskem, ale pak náhle a záhadným způsobem po setkání s americkou ministryní zahraničí v Tbilisi svou žádost stáhl.

"Condoleeza Ricová přijela, a chlapec si to rozmyslel a řekl, že schůzka už není nutná."

Medvěděv se výsměšně vyjádřil ohledně údajné odbornosti Condoleezy Ricové, která napsala svou doktorskou práci o armádě Sovětského svazu: "Svět potřebuje méně sovětologů a více odborníků na Rusko."

Zmínil se o tom, že mu řekl americký prezident George Bush: "Vy jste mladý muž s liberálním zázemím. Proč tohle děláte?"

Medvěděv řekl, že mu odpověděl: "Opravdu jsem to nechtěl. Ale jsou chvíle, kdy image neznamená nic a jednání znamená všechno."

Rusko by zaútočilo na Gruzii, i kdyby už vstupovala do NATO. To zdůraznil ruský prezident Dimitrij Medvěděv během "pozoruhodně sebevědomého tříhodinového setkání v Moskvě" (jak ho charakterizuje reportér britského konzervativního deníku Daily Telegraph John Kampfner). Podtrhl také, že Rusko považuje další expanzi NATO do bývalých zemí Sovětského svazu za "existenční otázku". Dal najevo, že Rusko je připraveno hájit Rusy vojensky, kdekoliv jsou na světě.

Medvěděv dodal, že si nikdy nepředstavoval, že bude konfrontován s tak vážnou zahraničněpolitickou krizí hned na začátku svého funkčního období, avšak dodal, že ho i jeho zemi tato krize nenávratně změnila.

SM-3
13. 9. 2008
Philip E. Coyle III.

Plány Pentagonu na výstavbu evropské protiraketové základny způsobily ve vztazích mezi USA a Ruskem vážné napětí, jaké jsme od konce studené války neviděli. Pro příštího amerického prezidenta bude tento kontroverzní projekt tím nejnaléhavějším tématem z celé protiraketové agendy. A to je pouze jeden z problémů spojených s neúčinným a drahým štítem Hvězdných válek.

Protiraketová obrana je nejdražším obranným programem v dějinách. Od slavného proslovu prezidenta Reagana o "Hvězdných válkách" v roce 1983 utratily Spojené státy za protiraketovou obranu přinejmenším 120 miliard dolarů. Na příštích pěti let požaduje Pentagon dalších 62,5 miliard dolarů -- a konec utrácení je v nedohlednu.

13. 9. 2008

Lehman Brothers, význačná americká investiční banka se octla na pokraji bankrotu, informuje deník New York Times. Činitelé americké Federální rezervní banky uspořádali v pátek nouzové zasedání představitelů čelných finančnických firem na Wall Street a požadovali, aby americké finančnické instituce zachránily tuto významnou investiční banku injekcemi vlastních finanční a vypracovali plán na stabilizaci finančních trhů. Americká vláda odmítá sanovat bankrotující americké banky penězi daňových poplatníků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

13. 9. 2008

Podža predstaviteža gruzínskeho ministerstva vnútra, ktorého citovala tlačová agentúra AP, sa ruskí vojaci úplne stiahli z dvoch pozícií na predmestí Poti. Stalo sa tak v rámci lehoty stanovenej v dohode, dosiahnutej za sprostredkovania Francúzska.

SME: Gruzínsko potvrdilo stiahnutie Rusov z prístavu Poti ZDE

13. 9. 2008

Stoupenci Palinové jsou nadšeni jejím televizním interview

Američtí stoupenci Sarah Palinové jsou nadšeni televizním rozhovorem, v němž Palinová nevyloučila, že vojensky zaútočí na Rusko. Podle svých obhájců si vedla při rozhovoru výborně a byla obětí nevyvážených otázek od "typicky zaujatých, levicových amerických médií".

13. 9. 2008

ŠOK│ Srbský petrochemický monopol NIS definitivně získali Rusové. Srbský parlament totiž v úterý schválil energetickou dohodu, v jejímž rámci přejde tato strategická státní firma pod křídla ruského gigantu Gazprom. Ten za 51% firmy zaplatí 400 milionů eur a dalších 500 milionů slíbil investovat do modernizace společnosti.

12. 9. 2008

ŠOK│ Neměl pravdu, když pro západní média včetně České televize tvrdil, že názor všech Gruzínců na jeho postup při válce s Ruskem je stejný, že s ním souhlasí i opozice. Lhal, nejspíš vědomě. Lhal sám sobě. Ale ve světě globalizovaných médií je každá politická lež krátkozraká. Netrvalo ani týden od veřejné výzvy veřejně známých osob Gruzie, vyzývající k široké veřejné diskusi o příčinách války, a Saakašvili se ocitl pod tlakem politické opozice, která zpochybňuje jeho legitimitu k dalšímu vedení země.

"Saakašvili nemá žádné morální ani politické právo být vrchním velitelem a prezidentem této země," řekl geolog David Gamkrelidze, šéf opoziční neokonzervativní strany Nová pravice v rozhovoru pro agenturu Reuters. "Musíme v co nejbližší době uspořádat předčasné parlamentní a prezidentské volby." Koalice opozičních stran již ve středu upozornila, že moratorium na kritizování úřadů a Saakašviliho Národního hnutí vypršelo a že hodlá příští týden předložit novou platformu k "překonání krize". Vyšetření událostí, které vedly ke rusko-gruzínské válce, žádá také bývalá spojenkyně prezidenta a někdejší předsedkyně parlamentu, právnička Nino Burdžanadze, bývalá politička Šavarnadzeho Gruzínské občanské strany, který posléze byla jedním z vůdců Růžové revoluce.

13. 9. 2008

Hackeři zaútočili na Large Hadron Collider, urychlovač částic organizace CERN, a vyvolali tím obavy, že je ohrožena bezpečnost současného obřího vědeckého experimentu.

13. 9. 2008

"Václav Havel před časem popsal systém uhnizďující se v zemi, které byl hlavou, jako mafiánský kapitalismus. To byla poetická pravda z časů, v nichž českými ústavními činiteli byli kromě něj milí lidé jako Petr Pithart či Vladimír Špidla. Dnešní skutečnost je ovšem brutálně prozaičtější: vzniká tu krůček po krůčku zločinecký stát, vedený lidmi, jako je Mirek Topolánek či Jiří Čunek."

Zdroj: ZDE

12. 9. 2008

"Myslím si, že protiraketový štít je správná věc. Chci se ale ujistit o tom, že funguje"

Demokratický prezidentský kandidát Barack Obama v pořadu Billa O'Reillyho v americké konzervativní televizi Fox News

K TOMU: BL, 18. 1. 2008 Štěpán Kotrba: Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely ZDE

BL, 17. 1. 2008 Philip E. Coyle III.: "Systém je v reálných operačních podmínkách neúčinný. Českou republiku neochrání, ale učiní ji naopak zranitelnější." ZDE
BL, 15. 1. 2008 Philip E. Coyle III.: Překážky pro plánované budování systémů protiraketové obrany v Evropě ZDE
12. 9. 2008

Podle ní byla ruská invaze do Gruzie "nevyprovokována"

Ruská invaze Gruzie byla podle Palinové "nevyprovokována". Palinová varovala, že Amerika nemůže dovolit Moskvě, aby ovládala klíčové energetické zdroje. "Musíme si na Rusko dávat pozor. Je nepřijatelné, aby Rusko, zcela nevyprovokovaně, provedlo invazi do malé, demokratické země."

Kandidátka na republikánského viceprezidenta v USA Sarah Palinová vyjádřila ve čtvrtek v televizním rozhovoru pozoruhodně agresivní a ideologické postoje. Konstatovala, že není vyloučeno, že by vyslala vojska do války proti Rusku na obranu Gruzie a Ukrajiny. Byl to její první televizní rozhovor od doby, kdy si ji John McCain vybral jako kandidátku.

Palinová zároveň přiznala, že svou první cestu v životě mimo území Severní Ameriky podnikla teprve loni. Zdůraznila, že je ochotná nahradit Johna McCaina jako prezidenta, pokud by přestal být schopen vykonávat úřad. Opakovaně zdůrazňovala, že by neváhala použít v mezinárodní krizi všech prostředků a použít síly i proti islámistickým extremistům.

12. 9. 2008

Pákistán obvinil americkou armádu ze svévolných útoků na pákistánském území

Šéf pákistánské armády kritizoval americkou armádu, že provedla svévolné razie na pákistánské území ve snaze uvěznit vedoucí činitele al Kajdy. Napětí mezi Pákistánem a USA dosáhlo 11. září velké intenzity, informuje britský deník Times.

V nezvykle ostře formulovaném prohlášení konstatuje generál Ashfaq Kayani, šéf pákistánského armádního štábu, že neexistuje žádná dohoda s koaličními jednotkami, v jejímž rámci by jim bylo dovoleno provádět operace na naší straně hranice." Pákistán, praví se dále v prohlášení "bude hájit svou suverenitu a územní celistvost všemi prostředky".

12. 9. 2008

"Reaganova éra skončila":

Bez ohledu na to, kdo v amerických volbách zvítězí, Amerika se zase stane nejatraktivnějším místem na této planetě, míní hlavní reportér BBC v USA Justin Webb. Končí současná éra. Pokud si myslíte, že Amerika, rovná se tupí tlusťoši, posedlí vojenskými výboji, je zřejmě načase dát Jankejům novou šanci.

Politicky, sociálně a kulturně je Amerika uprostřed přerodu - jak to pozorujeme s obrovským překvapením a dělá to na nás dojem, píše britský korespondent.

12. 9. 2008

Jeden saudský fanatik dal dohromady ideologický koncept, který ukončil monopolární svět vítěze studené války a zničil s minimálními náklady a minimálními ztrátami na životech úsilí celého euroatlantického společenství za padesát let. A ještě na tom on i jemu oddaní vydělali na burze. 11. září 2001 je přelomové datum, kdy USA prohrály na půl století dopředu svou pozici ve světě, těžce budovanou od druhé světové války. Svět míru se za sedm let vzdálil víc, než kdy jindy. Po asymetrickém teroristickém útoku na symboly americké ekonomické i technologické dominance několika šílenci (s vydatnou pomocí amerických špiónů) zahájila Amerika protiofenzívu - nesmiřitelnou válku údajně proti terorismu. Kdekoliv, včetně vlastního území. Tak byly alespoň deklarovány útoky na Irák i Afghánistán. Všichni ji záhy pochopili jako válku o suroviny, jako válku o ropu. Čeho dosáhla "supervelmoc" v těchto bojích za sedm let? Ničeho. Ani ropy nemá víc, její cena prudce stoupla a Američané se narozdíl od felláhů nenaučili nikdy jezdit na velbloudech. Za barel ropy nedávno platili už skoro 150 dolarů. Ten dolar klesl na polovinu hodnoty. Z kolébky demokracie a liberalismu se stala zemí fanatismu a drakonických policejních opatření. Ekonomicky je v ruinách. Politicky je polarizovaná víc než kdy v historii.

WTC 11. září 2001
12. 9. 2008

Výročí násilného útoku na USA proběhlo v ČR jen matnou připomínkou. Bez jakéhokoliv zamyšlení se nad příčinami, okolnostmi a hlavně způsoby, jak podobným událostem účinně bránit. Doufám, že to není proto, že jak všichni domníváme, je to předně problém Spojených států a pravděpodobně to tak i zůstane. Nebyl by to dobrý přístup jak z hlediska humanitární odpovědnosti, tak i z pohledu našeho vztahu ke  spřátelené zemi. Vraťme se tudíž k podstatě věci.

12. 9. 2008

V rozhovoru se západními novináři v letovisku Soči u Černého moře zdůraznil sebevědomý ruský premiér Vladimír Putin, že Rusko nechce vést se Západem novou studenou válku, ale bude reagovat, pokud bude vyprovokováno, jak se to stalo minulý měsíc na Kavkaze, kde usoudilo, že jsou jeho zájmy ohroženy, píše britský deník Times.

Občas v rozhovoru Putin projevoval hněv, především když hovořil o rozmístění amerických válečných lodí nedaleko černomořského pobřeží Ruska. Většina Putinovy kritiky byla zaměřena na Bushovu vládu, kterou obvinil, že vycvičila a vyzbrojila gruzínskou armádu a podporovala gruzínskou vládu, aby zahájila v srpnu útok na Jižní Osetii.

12. 9. 2008

Podle svého vyjádření ve stanici Fox News je prezidentský kandidát Obama pro radar. Dává radar přímo do souvislosti s akcí Ruska proti Gruzii, což podle mne není příliš šikovné. Mnohem více se mi kdysi na počátku celé debaty o radaru líbila slova jednoho amerického zastupitele v Kongresu, který tvrdil, že štít je prostě obrana a obrana je proti komukoli, kdo zaútočí. Obranu je přitom vždy lepší mít dokonalejší než méně dokonalou.

12. 9. 2008

KD│ Z pohledu ekonomické vědy a obchodní komunity válka nutně nepředstavuje protiklad racionálního jednání. Řada ekonomů, nehledě na humanitární problémy, považuje některé strategie konfrontace za strategie s racionálním jádrem. Laureát Nobelovy ceny za ekonomii v roce 2005 Thomas C. Schelling se stal známým díky analýze racionální strategie brinkmanship (± "hry s ohněm"), neboli balancování na hraně války. Proč v případě rusko-gruzínského konfliktu racionální aspekty působily až v druhém plánu, proč ustoupily vyšší moci a nepředvídatelnosti, které základy racionality v politice a byznysu podrývají? Takto ruský sociolog a ekonom Anton Nikolajevič Olejnik z Memorial University of Newfoundland postavil otázku po důvodech riskantního chování USA a Ruska v nedávném kavkazském konfliktu.

12. 9. 2008

Ve čtvrtek po tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví, Událostech a komentářích a úvodníku v Neviditelném psu jsem trochu propadl depresi. Mluvilo se o poplatcích, kolik se vybralo a jak se to všechno vrátí pacientům. Přesná čísla hledat nehodlám, ale přibližně 300 milionů se vybralo v nemocnicích (hotelové služby), asi méně než miliarda u ambulantních lékařů a poněkud více než miliarda v lékárnách. Zároveň pan náměstek Hroboň si liboval jak poklesly náklady pojišťoven na léky a tzv. zbytečné návštěvy lékařů.

Co ovšem neřekl bylo, že náklady na léky stouply: pouze je zaplatili nemocní a nikoliv pojišťovny. Jeho slogan, že tyto ušetřené peníze na paraleny a aspiriny se dostávají do nákladné péče, je sice hezký, ale není pravdivý. Žádná miliarda se do léčby onkologicky nemocných nedostala a vcelku, i když pro laiky asi nezřetelně, to potvrdil tiskový mluvčí VZP, že dali několik desítek milionů. Rovněž jeho prohlášení o kyčelních kloubech je demagogie. Za ty se platilo i před poplatky, pouze je tendence zavést tzv. výkonový system, neboli nasmlouvat pevnou cenu za výkon.

Tádžikistán - Dušanbe
12. 9. 2008

Kým politicky "rozhodujúce" a ekonomicky "vplyvné" krajiny Európskej únie, ako napríklad Česko, Lotyšsko či Litva, sa tesne pred summitom EÚ vyhrážali Moskve za jej logické správanie na Kaukaze a brúsili si meče na jej popravu, v Strednej Ázii sa v tichosti zišli prezidenti krajín Šanghajskej organizácie spolupráce. Okrem iného prijali aj Dušanbinskú deklaráciu. Žiaden mráz z Dušanbe neprišiel, jej text však schladil horúce hlavy. Náhly summit EÚ mal aj preto "pragmatické" závery.

Našťastie, slovenská diplomacia sa v týchto kalných vodách pohybuje brilantne. Západ, či už sa to niekomu páči alebo nie, nie je celý svet. To, že jeho reakcia na Moskvu, ktorá prinútila režim Michaila Saakašviliho k mieru, bude iná, ako postoje ostatných zhruba 180 štátov sveta, bolo jasné od začiatku. Svet je však pestrejší, než ho prezentujú niektoré médiá.

Komplex PVO Favorit
12. 9. 2008

"Jediný jazyk, kterému USA rozumí, je jazyk síly," tvrdí Komsomolská pravda

JU│ŠOK│ Pět členských zemí bloku CSTO - Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti - Rusko, Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgyzstán a Tádžikistán - se rozhodlo výrazně posílit vojenskou spolupráci. V těchto dnech byla založena vojenská část CSTO (rusky ODKB), která se bude skládat nejméně z 10 tisíc vojáků, resp. 15 praporů.

Rozhodnutí přišlo překvapivě a téměř se časově shoduje s výročím násilných útoků v New Yorku 11. září 2001. Tato událost, kdyby někdo zapomněl, sloužila jako záminka k průniku NATO do střední Asie. Po pádu Dvojčat začal lov na bin Ládina v Afghánistánu. A Rusko spolu s přátelským společenstvím středoasijských republik, zděšeno teroristickým činem, nechalo USA a NATO, aby rozmístily několik vojenských základen severně od Afghánistánu. Chyba. NATO se ukázalo jako nevděčné. Kyrgyzstán obdržel darem "barevnou" revoluci, Uzbekistán - masivní a krvavé nepokoje. Poslední kapkou byl vývoj v Jižní Osetii, míní analytik Komsomolské pravdy Dmitrij Stešin.

Poznámka JČ: Dodejme ovšem, že Uzbekistán i Kyrgyzstán jsou diktatury a "masivní a krvavé nepokoje" vznikly tak, že místní vláda nechala střílet do demonstrantů. Spojeným státům to bylo jedno, hlavně že měly své vojenské základny,

13. 9. 2008

Jan Čulík ukazuje, jak snadno převáží v evropském liberálním intelektuálovi představa o převaze jednoho typu státního zřízení nad druhým. Představa nadřazenosti a oprávněnosti. Představa, že právě MY máme právo hodnotit kvalitu života v jiné zemi a usilovat o "posvěcené prostředky" pro bohulibý "účel". Ale účel prostředky nesvětí . Nikde a nikdy. Ani v Iráku, Afghánistánu, v Gruzii či jinde. Žádné špionážně inscenované revoluce, včetně té z roku 1989, nebyly nikdy vyjádřením vůle lidu a nejsou ničím jiným, než skrytou a nelegitimní kulturní agresí. Stejně nepřijatelnou jako přepad země okupační armádou.

13. 9. 2008

Krvavý útlak obyčejných lidí v zájmu velmocenské rovnováhy není nikdy přijatelný

Polemika s rasistickým argumentem Štěpána Kotrby, že někteří lidé nemají právo na svobodu, lidskou důstojnost a lidská práva, protože na to historicky "nejsou tak nějak zvyklí".

Kotrbův argument mi připomíná argumenty amerických návštěvníků v socialistickém Československu, kteří mi v sedmdesátých letech tvrdili, že ideologické bláboly v normalizačním denním tisku a v televizi, všeobsáhlý vliv tajné policie Stb, potlačování jakéhokoliv samostatného názoru a věznění disidentů, to všechno je součástí středoevropské "kultury"; jsou to charakteristické rysy československého "etnika", jsou to prostě kulturní vlastnosti "východního bloku" a lidé ze západních zemí nemají právo do této "místní kultury" nijak zasahovat. :) Stejně jako Kotrba, jaksi se tito návštěvníci už neptali, co si o situaci myslí místní obyčejní lidé.

14. 9. 2008

Je to tak, že podle Kotrby mohli němečtí nacisté klidně vraždit židy, protože to u nich bylo zvykem? Křesťané měli plné právo upalovat čarodějnice a jiné kacíře, Francouzi mohli klidně zastřelit ještě více lidí v afrických koloniích, Burové černochy, bělochy, Indiány, stalinisté komunisty?

12. 9. 2008

Český sen

V sobotu 30.8. jsme v Rozvadově překročili hranici a po zcela klidné dálnici mířili na Prahu. Tu a tam auto, připadali jsme si jako na konci světa. Nemusíme pospíchat a chuť na obyčejného turka mě inspirovala k zastavení na Přimdě. Po chvíli jsem to vzdal, normální hospodu s místními štamgasty jsme nenašli. Dva světy dělí hraniční čára. Stále nechápu, kdo může kupovat ty pozlátkové cetky v ušmudlaných stáncích našich asijských přátel.

Před devátou večerní vidíme výstražná blikající světla před námi stojících vozidel.a zcela vpředu modré majáky, že by nehoda? Teď a tady? Na zcela liduprázdné dálnici? Co dělat, stojíme a čekáme. Po deseti minutách kličkuje mezi auty hasičský vůz a za chvilku policejní. Syn jde zjistit situaci, vrací se otřesený. Ze zdemolovaných vozů vytahují lidé těžce raněné. Prý jelo nějaké auto v protisměru, říká kdosi v hloučku.

12. 9. 2008

Přiznávám se. Když jsem se zúčastnil konkursu na logo českého předsednictví - s vědomím, že nepostoupím ani do druhého kola, neb o vládním tendru je rozhodnuto dopředu a veřejná soutěž je jen povinné cvičení z dodržování zákonů, - netušil jsem doširoka otevřené dveře vládní poťouchlosti vůči Evropě. Ani propozice soutěže zdaleka nic takového nenaznačovaly. Rozklíčovávat zákulisí hodnotitelské komise je bez interních informací pro účastníka soutěže nemožné. Vondrův nápad s kostkou cukru a sloganem "Evropě to vosladíme" našel ve vládních kruzích nejen podporu, ale i kreativní následovníky. Europoslanec za KDU-ČSL Jan Březina nabízí daleko přímočařejší vyjádření českého vztahu k Evropě: olomoucké tvarůžky a slogan "Evropa nás pocítí".

3. 12. 2007 Štěpán Kotrba: Jak jsem dělal logo pro Topolánkovo předsednictví EU ZDE

Věra Jourová
12. 9. 2008
Věra Jourová
otevřený dopis bývalé náměstkyně ministra pro místní rozvoj, křivě obviněné před volbami 2006 provokatéry a Jankem Kroupou a dvacet měsíců stíhané českou policií

Vážený pane předsedo vlády, obracím se na Vás poté, co jsem vyslechla Váš projev na sjezdu Strany zelených. Vyjádřil jste se zcela jasně, že se zasadíte o vyčištění Augiášova chléva a že chcete "zamezit zneužívání policie, státního zastupitelství, justičních orgánů...". Pokud to myslíte vážně, žádám Vás, abyste nechal prošetřit můj případ, který je přímo inkubátorovým příkladem svinstev, o kterých jste nejspíš hovořil. V říjnu roku 2006 jsem byla na základě reportáže TV Nova obviněna z korupce, na měsíc zavřena do vazby a téměř dva roky jsem byla trestně stíhána v takzvané kauze Budišov, se kterou jsem neměla pranic společného.

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

12. 9. 2008

Koho z KDU-ČSL napadlo oslovit s nabídkou kandidatury do Senátu Vlastimila Ježka?

Určitě jsem to nebyl já. ...

šéf pražských lidovců Marián Hošek o lidoveckém kandidátovi na senátora v Praze 9, řediteli Národní knihovny Vlastimilu Ježkovi odvolanému lidoveckým ministrem kultury - v rozhovoru pro Týden s titulkem "Šéf pražských lidovců: Ježek si nás teď víc váží " ZDE

12. 9. 2008

... My si nemyslíme, že to byla ta nejlepší věc, nechtěli jsme žádný vojenský konflikt. Nicméně Gruzie se posunula do Jižní Osetie a to byla záminka, na kterou Rusko čekalo, aby mohli zahájit již předem plánovanou invazi do Gruzie. 20 tisíc vojáků se tam přesunulo během několika dní.

Proč vás Saakašvili neuposlechl?
Saakašvili naší radě rozuměl, věděl, že řešit tuto situaci vojensky není dobré. Ale když jste vůdce země a cítíte, že jste byli napadeni ruskými silami, za těchto okolností se on rozhodl, že bude jednat. Nyní se můžeme dohadovat, zda to bylo správné, nebo ne.

Kurt Volker, velvyslanec USA při NATO v rozhovoru pro LN s titulkem "Saakašvili nás neposlechl" ZDE

12. 9. 2008

... a my jsme je milovali

Mediální kampaně o Tibetu, proti čínské olympiádě či k výročí srpna 1968 jsou za námi, na obzoru je Mnichov 1938. MfDNES boduje. Karel Steigerwald: „Zvonem zrady houpáme dnes sami“. A nabízí svoji „haiku“: „Radar tu stát má, aby zas nemusel zpívat zrady zvon“. Tak a je to.

12. 9. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O hospodářských reformách roku 1968 jsem naposledy četl v článku Ladislava Žáka a jeho otázka o jejich následcích mi připomněla nejen rok 1968, ale také čas mého studia oboru národní hospodářství na Hamburské univerzitě v letech 1973 -- 1978. Tehdy jsme dost často mluvili o různých hospodářských systémech a hlavně taky o "třetí cestě"; ve veřejných sdělovacích prostředcích se však tato diskuse objevila jen málokdy. Proč tomu tak bylo a proč ty hospodářské reformy vlastně neměly větší vliv, nad tím bych se chtěl zamyslůet v téhle poznámce...

12. 9. 2008

Někdy je velmi těžké stanovit přesnou hranici mezi novinářským zobrazením skutečnosti a mezi psaním, které má smysl a cíl propagační, reklamní. Když na žurnalistu praskne, že je ve svém psaní motivován nikoli snahou popsat fakta a události, nýbrž prospět jejich vybraným aktérům, je veškerá jeho důvěryhodnost vepsí. V posledních dnech najdete nejméně dva příklady toho, jak novináři tuto bitvu o věrohodnost své profese prohrávají. Mladá fronta Dnes včera (9.9.) přinesla velice nadšený článek o majiteli developerské firmy Sekyra Group, která bude provádět výstavbu na pražském Rohanském ostrově. Tón článku je tak bezvýhradně nekritický, až se zdá, jako by jeho autor (příznačně pod textem nepodepsaný) pracoval v Sekyrově žoldu. Nebo že by MFD zapomněla nad článek vyvěsit titulek "placená inzerce"? Tak či tak jde o chybu zásadní a v našich médiích pohříchu stále dosti častou.

Petr Žantovský: Kde končí žurnalistika a začíná PR? ZDE

12. 9. 2008

Televize BBC zaznamenala za 24 hodin tři zásadní technické problémy ve dvou svých hlavních zpravodajských pořadech, což vedlo známého, důrazného moderátora pořadu Newsnight Jeremy Paxmana k protestům, že se jeho program stal "naprostým zmatkem".

K nejdramatičtějšímu technickému problému došlo v úterý tento týden v hlavním večerním zpravodajství televizní stanice BBC 1 ve 22 hodin. Moderátor byl přehlušen pískotem a televize byla nucena své hlavní zpravodajství na 90 vteřin přerušit.

Radar v obci Nepolisy
12. 9. 2008

Rizika spojená s instalací amerického radaru jsou reálná. Až příliš.

reakce na některé argumenty Lukáše Jelínka a Luďka Pekárka ze Státního zdravotního ústavu, které uvedli v článku "Nepřesnosti v technických údajích o vyzařování radaru pro Brdy" a které zazněly v televizním pořadu "Reportéři ČT" 8.9.2008.

Úvahy pracovníků Státního zdravotního ústavu, že k detekci malorozměrných cílů ve vzdálenosti cca 2 000 km postačuje pouze zlepšení citlivosti přijímacího systému radaru, jsou nereálné. Informace Ministerstva obrany z dubna 2007 svědčí o tom, že někdo z odpovědných představitelů této vlády nařídil lhát občanům i poslancům. Je nepochybné, že radar EBR v konfiguraci, která má být použita v Brdech, je firmou Raytheon teprve vyvíjen [3], firma nepochybně použije i nové technologie, do nichž americká armáda nemálo investovala. Neochota sdělit oficiálně parametry radaru EBR a jejich neuvedení do smlouvy ČR-USA vypovídají, že neexistuje záruka toho, že by parametry radaru nemohly být v rámci jeho vývoje nebo v budoucnosti navýšeny se všemi z toho vyplývajícími riziky.

Michael Marčák: ...a když měl Karlík říci při modlitbě -jakož i my odpouštíme našim viníkům-, tak převrátil kostelní lavici a šel do hospody...
12. 9. 2008

12. 9. 2008

AP, Reuters│ Venezuelský prezident Hugo Chávez vo štvrtok večer oznámil, že veľvyslanec USA Patrick Duddy musí do 72 hodín opustiť Venezuelu a že odvoláva aj svojho ambasádora z Washingtonu. ... Morales, Chávezov najbližší spojenec, vykázal amerického ambasádora Philipa Goldberga pre obvinenia, že podnecuje násilné protesty v jeho krajine. USA zareagovali na Moralesov krok vylúčením bolívijského veľvyslanca z Washingtonu. V násilných protivládnych protestoch, ktoré sa vo štvrtok rozpútali v Bolívii, bolo zabitých už osem ľudí, prívržencov vlády. Násilnosti spôsobili škody v dôležitom bolívijskom plynárenskom priemysle. ... Chávez k odvolaní svojho ambasádora dodal, že venezuelský veľvyslanec vo Washingtone Bernardo Alvarez sa vráti do USA, "keď bude v Spojených štátoch nová vláda".

SME: Chávez vykázal veľvyslanca USA z Venezuely ZDE

SME: Bolívia: Morales nariadil vyhostenie amerického veľvyslanca ZDE
ČT24: Bolívie a USA si vyhostily velvyslance, připojila se i Venezuela ZDE
12. 9. 2008

Oficiálna konšpiračná teória americkej vlády označuje za páchateľov útokov z 11. septembra 2001 sprisahancov z hnutia al-Kájda. Viaceré verzie neoficiálnej konšpiračnej teórie skupinu sprisahancov rozširujú o členov americkej vlády a tajných služieb.

V slabšej verzii vedenie Spojených štátov o plánovaných útokoch vedelo, no nezasiahlo, v silnejšej sa priamo na ich plánovaní a vykonaní zúčastnilo. Potvrdiť pravdivosť ktorejkoľvek verzie je však veľmi ťažké. Množstvo otázok je nezodpovedaných, množstvo faktov utajených. Celkom isto však vieme, že zomrelo viac ako tritisíc ľudí. Zaslúžia si, aby sme si zločin, ktorý bol na nich spáchaný, pripomínali a žiadali jeho dôkladné vyšetrenie. Nezaslúžia si však, aby sa v ich mene uskutočňovali rovnaké alebo dokonca ešte ohavnejšie zločiny.

Saakšviliho milenka Alana Gaglojeva
11. 9. 2008

IR│ V jihoosetském Cchinvali je ulice, pojmenovaná po jednom z nejznámějších Osetinců - po dramatikovi Vladimiru Gaglojevovi. Právě od dědečka zdědila literární talent a charisma jeho vnučka Alana. Ihned po vysoké škole začala pracovat jako vedoucí v televizním programu pro "národnostní menšiny", který začali vyrábět na příkaz gruzínského prezidenta. Alana v tomto vysílání přinášela novinky z Jižní Osetie. Ve 21 letech, když už byla zaměstnankyní Saakašviliho tiskové služby, stala se i jeho milenkou. Dívka, plynně hovořící anglicky, cestovala všude spolu s prezidentem. Jejich romance se vyvinula tak, že zvěsti o ní se dostaly až k Miškově manželce Sandře E. Roelofs. Ta udělala skandál , když našla Gaglojevu se svým manželem v kavárně. Ale pozdě. Alana už byla těhotná. Do řešení konfliktu se zapojili Saakašviliho vlivní přátelé. Sandra, sama těhotná, tehdy kategoricky požadovala, aby sokyně šla na potrat. Zdraví a charakter prezidenta Gruzie zničily budoucnost krásné Osetinky... A její dům zničila válka.

To tvrdí ruský tisk, který, jak se zdá, manipulativně vyhledává informace s cílem co nejvíce zašpinit obraz gruzínského prezidenta. Text nepůsobí férově. │ pozn. JČ

12. 9. 2008

No... Jan Čulík může považovat ruský tisk za neférový. Občas i právem. Nicméně Putinova vláda má na ruský bulvár zázračný vliv. Vzhledem k drakonickému zákonodárství, o jakém se Paroubkovi či Topolánkovi ani nezdá, stává se z bulváru namísto popelnice drbů tiskovina investigativních žurnalistů, kteří si nedovolí napsat nic, co by nemohli doložit. Ne každý státník se řídí protestantsky upjatou morálkou... A to co je v Británii nepřijatelné, je jinde - i v ČR - normální. Stačí pohlédnout do ložnic českých politiků. I vzácný klavír v Síni státních aktů českého Parlamentu by mohl vyprávět, co se na něm dělal jeden věřící křesťan v pozdních večerních hodinách... Stejně jako pohovka v kanceláři předsedy českého Parlamentu. Český bulvár je ovšem krotký.

Pozn. JČ: Jasně, ale tisíce článků diskreditujících Saakašviliho se objevily v ruském tisku zřejmě jen čirou náhodou... :) Vůbec to nepůsobí dojmem usilovné manipulace...

Pozn. ŠOK: Kdyby byl šéfredaktor pečlivější, věděl by, že "tisíce" článků to určitě nebyly. Včera citovaný článek byl v tuto chvíli jediný, odcitovaný na třech místech. Články o Saakašvilim se nicméně objevovaly v průběhu let od chvíle, kdy ho vynesla k moci dolarová "revoluce růží". Skandály okolo jeho milenek se začaly v tisku objevovat ve chvíli, kdy do Gruzie dorazila Sandra Ruloffs a začala dělat scény. Vzhledem ke gruzínské posedlosti mužskou potencí Saakašvilimu jeho těhotné milenky tehdy spíše mediálně prospívaly. Byl velkým alfa samcem. Rozsévačem semene.

informace z roku 2005 potvrzující, že Osetinka Alana Gaglojeva sloužila u Saakašviliho jako "press speaker" - Михаил Саакашвили прибыл в Молдавию ZDE

Informace o nemanželském dítěti - Экспресс газета: Саакашвили прячет внебрачного ребенка ZDE
Informace o milenkách - Саакашвили обижали с детства ZDE
Informace o konfliktu milenek - Увяли розы, умчались грезы ZDE
osádka bitevníku Cesarevič
12. 9. 2008

15. září 1908 zorganizoval Leopold Berchtold, velvyslanec Rakouska-Uherska na carském dvoře v Petrohradě, na svém zámku v Buchlovicích schůzku ministrů zahraničí. Rakousko-Uhersko zastupoval hrabě Aehrenthal, ruskou stranu jeho kolega Alexandr Petrovič Izvolský. Představitel carského dvora nezastavil imperiální choutky středoevropské říše. František Josef I. zanedlouho podepsal anexi Bosny a Hercegoviny bez přihlédnutí k ruským požadavkům na volný průjezd válečných lodí Dardanelami.“

V létě 2007, o 99 let později, jsem v buchlovickém zámku tlumočil ruským návštěvníkům uvedená slova průvodkyně. Turisté ze Sankt Petěrburgu byli mile překvapeni, že majitel zámku Leopold Berchtold působil jako velvyslanec v jejich městě.

12. 9. 2008

Na úvod citát: Nedostatečná kontrola vlády nad ekonomikou, stejně jako dědictví roztříštěnosti země vytváří ideální prostředí pro korupci. Korupce zahrnuje prakticky všechny aspekty života ...... a bez ní se neobejde prakticky žádný úkon v obchodní i veřejné sféře. Vytvoření korupčních sítí vytváří prakticky neřešitelný problém a stává se jednou z klíčových překážek rozvoje země. Vzhledem k systémovosti tohoto fenoménu v současné době není v silách žádného vládního či mezinárodního programu korupci alespoň snížit. S tím potom souvisí rostoucí kriminalita, kterou jsou na místech schopni zvládnout místní velitelé a nikoliv vláda, což opět podkopává autoritu centrální moci a posiluje vliv místních velitelů, včetně jejich podílu v místní ekonomice. Vláda tak nemá výraznější nástroje, jak vládnout zemi.

Nebojte se, milí čtenáři, nedošlo ke kritické analýze situace v České republice v období tzv. Velkého (podle některých autorit Tlustého) Moravy. Toho se u nás těžko dočkáme, právě proto, že korupce je u nás již také významným systémotvorným ba přímo státotvorným prvkem a tak si vlastně již ani nezaslouží své hanlivé označení korupce.

11. 9. 2008

Jisté je však jen to, že historka má pomoci prodávat knihu izraelského novináře

Chorvatský bulvární server Necenzurirano minulý týden přinesl zprávu o údajném zbrojním obchodu mezi záhřebskou vládou a Teheránem. Vzhledem k blízkým a současně delikátním vztahům, které Chorvatsko od svého vzniku udržuje s Izraelem, a také kvůli připojení nesouvisející historky o devíti ozbrojených libyjských lodích, údajně opravovaných v Krajlevici, bylo zprávu možno chápat především jako snahu obvinit úřady z korupce a tak je poškodit ve vnitropolitickém boji. Osobně byl z podílu na tomto obchodu obviněn šéf kanceláře chorvatského prezidenta Stipe Mesiče Amir Muharemi. Tento týden však o článku v Necenzurirano informoval Jerusalem Post a zdá se, že skandál začal nabírat nečekané obrátky.

11. 9. 2008

Na začátku roku 2008 vstoupila v platnost první část reformy veřejných financí. Jejím základním stavebním kamenem bylo zavedení tzv. rovné daně a zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty.

Tato obě opatření měla oponenty správně předvídaný efekt: roztočila inflační spirálu. Velmi vhodně to pan ministr načasoval na období, kdy ceny začaly růst i vlivem tzv. globálních trendů).

11. 9. 2008

Jako pravidelný čtenář BL se na vás obracím s prosbou. Dnes proběhlo odvolací jednání u Vrchního soudu v Olomouci, kde jsem konečně po dvou létech mohl vypovídat jako svědek v kauze korupční nabídky. Ani Krajský soud v Ostravě a ani Městský soud v Praze mi toto neumožnil. O to více si cením postupu Vrchního soudu v Olomouci. Zároveň jsem zde mohl přednést závěrečnou řeč, kde jsem mohl poprvé citovat alespoň z těch odposlechů, které zůstaly ve spise (omylem) ve formě pouštění těchto odposlechů svědkyním Froňkové a Ondříškové....a jsou součástí písemných materiálů z těchto výslechů. Posílám vám mou řeč a chci vás velice poprosit o její zveřejnění... Mám obavu že nic z toho se do médií nedostane.

Zveřejňujeme podle zásady Audiatur et altera pars. (red.)

Vážený pane předsedající, vážení členové senátu. Hodně jsem zvažoval zdali zde vystoupím, řeknu své pocity a upozorním na fakta. V uplynulých letech zaznělo mnoho pravdy, polopravdy, ale i lží a dezinformace. Protože celá věc zásadním způsobem ovlivnila můj život, rozhodl jsem se tedy, že zde musí kromě právních výkladů zaznít i věty, které nejsou jen o paragrafech, ale o pocitech přímého účastníka kauzy. Začnu tím, že se stalo přesně to, co jsem redaktorům Mladé fronty Dnes řekl hned na počátku: „pokud zveřejníte moje jméno, tak se vše obrátí proti mně a budu muset čelit žalobám“...

11. 9. 2008

JAK TO VIDÍ ČTK: Kauzu s údajným podplácením exposlance Kořistky soud odročil

Alena Petrželová, ČTK│ Kauzu s údajným podplácením bývalého unionistického poslance Zdeňka Kořistky dnes olomoucký vrchní soud kvůli vyhlášení rozhodnutí odročil na příští týden. Žalobu na ochranu osobnosti na něj podali spolupracovník šéfa ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek. Kořistka oba muže obvinil před čtyřmi roky z toho, že mu nabídli mnohamilionový úplatek. Oba to však popírají. Spor už Kořistka prohrál u ostravského krajského soudu, proti verdiktu se všichni odvolali.

Podle krajského soudu se Kořistkovi nepodařilo prokázat, že by mu úplatek muži nabídli.

11. 9. 2008

V důsledku hypoteční krize došlo v USA k zestátnění dvou velkých institucí - Freddie Mac a Fannie Mae. Jedná se o poměrně složitou a citlivou transakci, stojí za to znát trochu historie před tím, než se začnou dělat ukvapené závěry o zestátnění soukromé firmy, píše čtenář Ondřej Palkovský

11. 9. 2008

Důvěra českých občanů ve vládu v posledních letech stabilně klesá a pohybuje se dnes někde kolem 35%. Znamená to, že vládě věří jen zhruba každý třetí Čech. Přesto se administrativa domnívá, že ji takto slabý mandát veřejnosti opravňuje k tomu, aby dělala vážné kroky, jež jsou v rozporu s míněním občanské většiny.

11. 9. 2008

Wall Street Journal publikoval nové pozoruhodné výsledky šetření amerického vládního Úřadu pro dohled nad komoditními trhy (CFTC) o vývoji cen ropy. Zpráva prošla bez výraznějšího zájmu mimo odborné kruhy, tím méně pozornosti zpráva vyvolala U Nás -- snad, že ropa předevčírem nějak zlevnila.

11. 9. 2008

Každý den přináší jisté události a každý den má svá jistá výročí. Některá jsou někdy připomínána více, některá jsou jaksi odsouvána do pozadí, záleží na politické konstelaci. Není tomu jinak ani 11. září. Krátce před 11. 9. byla v ČR odsouzena poslední žijící účastníce z tribunálu, který poslal v roce 1950 na smrt Miladu Horákovou. Tak začala zuřit studená válka v Československé republice naplno.

11. 9. 2008

Poslední seminář Masarykovy dělnické akademie a družstva Fontes rerum byl na téma Ekonomické reformy roku 1968 a jejich vliv na vývoj po roce 1989 (Manažerská revoluce, osvícené centrální plánování, samospráva, či ještě něco úplně jiného?). Vystoupili Jiří Kosta, profesor Goethovy univerzity ve Frankfurtu nad Mohanem, SRN, Karel Kouba - profesor Fakulty sociálních věd UK, Prah, Martin Myant - profesor, University of the West of Scotland, Spojené království, Miloš Pick - ekonom, člen Vlasákova týmu, Praha a Ota Turek - ekonom, docent, člen Šikova a Vlasákova týmu, Praha. Tuto stručnou informaci bych doplnil o sdělení, že v rámci tohoto semináře byla udělena plaketa Masarykovy dělnické akademie prof. Jiřímu Kostovi a prof. Věnku Šilhánovi. Posledním zpravodajským sdělením je to, že v sále bylo opět nabito. Zbytek už je komentář.

10. 9. 2008

Petr Sak ve svém textu o úpadku sociálna a poklesu politického života na zvířecí úroveň extrapoluje tristní chování politiků v postkomunistických zemích (a Berlusconiho, což je případ sám pro sebe) na chování politiků jako takových. Při pohledu na západoevropskou a především pak severoamerickou politickou scénu nemůže být jeho brilantní analýza chování českých politiků méně relevantní v globálním kontextu, na nějž aspiruje. Navíc je třeba říci, že zcela opomíjí, že v západní Evropě je ve vysoké politice i mnoho významných političek, což zřetelně mění politickou atmosféru.

10. 9. 2008
Prvotní cíl, na nějž plánovaná protiraketová obrana už nyní útočí, je zdravý rozum.

Ať se stane nebo nestane cokoliv, proponenti americké protiraketové základny v Evropě stereotypně tvrdí, že jejich věc byla podpořena. Zpočátku -- vzpomínáte? - se říkalo, že základna není určena proti Rusům. Později, že Moskva přece nebude nic vetovat. Teď je však právě třeba v americkém Kongresu lobbovat za Kirkův dodatek, který by rozmrazil pozastavené financování základen v Polsku a České republice. Při té příležitosti Frank J. Gaffney, předseda "nezávislého" thinktanku Center for Security Policy, napsal pro Washington Times článek, v němž kongresmany před spaním straší šílenými mulláhy, apokalypsou, Putinem, Chamberlainem, raketami odpalovanými z lodí, elektromagnetickými pulsy a návratem na stromy, pokud -- davaj! - projektu ihned nepřiklepnou patřičnou dolarovou sumu.

11. 9. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 150 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2008 přispělo celkem 145 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 606.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.8. 2008 částku 221 857.95 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,422.96 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 "Neférový" ruský tisk a Saakšviliho "ljubovnica" Alana Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Putin: Měli jsme si setřít krvavé hleny z tváře a sklonit hlavu?   
12. 9. 2008 Sarah Palinová by zaútočila vojensky proti Rusku   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 Saakašvili se už dostal pod tlak opozice. Zleva i zprava   
12. 9. 2008 Mráz neprišiel z Dušanbe Peter  Stupavský
12. 9. 2008 CSTO: Asie dostane společné jednotky rychlé reakce   
10. 9. 2008 Ne nadutost Ruska, ale cenzura. Tvrdá, odporná, jednostranná cenzura.   
10. 9. 2008 Falešná "Točka" z Gori už krouží nad ruskými médii Štěpán  Kotrba

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna
26. 10. 2007 Kdo v Brně zapomíná na oběti mnichovské dohody? Ivan  Sommer
18. 9. 2007 Rozhlas BBC o Mnichovu   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Zdravotní reforma Petr  Wagner
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2008 Zelený triumvirát Martin J. Kadrman
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
5. 9. 2008 Strana zelených: koho hodí přes palubu? Bursíka anebo své voliče? Martin  Gřeš
3. 9. 2008 Nervózní Bursík: beze mne se všechno zhroutí Milan  Daniel
29. 8. 2008 Koteckého zbožná přání v situaci, kdy Bůh není Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Propouštění zaměstnanců v BBC vedlo k vzniku technických problémů ve vysílání   
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2008 Ptejte se McCaina a Obamy na protiraketovou obranu Philip E. Coyle III.
12. 9. 2008 Důkazy k rozptýlení mlhy, která je soustavně vytvářena nad Brdy Milan  Hlobil, Štěpán Kotrba
10. 9. 2008 Radarové výsledky z ruky   
9. 9. 2008 Kvalitní výkon Reportérů ČT - bezděčně prokázané vládní lži Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska   
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Mráz neprišiel z Dušanbe Peter  Stupavský
12. 9. 2008 CSTO: Asie dostane společné jednotky rychlé reakce   
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
24. 4. 2008 Delegace slovenské armády se v Pekingu setkala s ministrem obrany Liang Kuang-lie   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
13. 9. 2008 Asijská podoba státem řízené demokracie Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Ázerbajdžán nepodpořil Cheneyho - neobejde Rusko   
4. 9. 2008 The Times: Evropa prohrála strategickou hru o energie   
31. 8. 2008 Havel: Mělo by být zřetelné, že medvěd šlápl na trpaslíka   
28. 8. 2008 Britská vláda energetickým firmám: Použijte své zisky na pomoc chudým zákazníkům   
12. 8. 2008 Ropný zlom není mediální masáží Jindřich  Kalous
11. 8. 2008 Ropné důvody jihoosetinské války Štěpán  Kotrba

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Začarované kruhy Ladislav  Žák
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 Jedenásty september: Ideologické vytváranie historickej diskontinuity Peter  Vittek
9. 9. 2008 USA provedly už třetí útok na území Pákistánu - tentokráte na madrásu   
27. 8. 2008 Tajná vězení CIA vyšetřuje polská prokuratura   
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Být učitelem Miriam  Prokešová
1. 9. 2008 Našim vzdělancům, aneb recyklace zaostalosti Ondřej  Hausenblas
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   
19. 8. 2008 Učitelství je především řemeslo, na pedagogických fakultách se však nevyučuje Bohuslav  Sedláček
18. 8. 2008 Zatím ještě učím...   
15. 8. 2008 Co s problémovým žákem?   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Obama pro radar Boris  Cvek
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně   
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek