1. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 8. 2008

Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí

Motto:

Filmové listy, LFŠ, Uherské Hradiště: Jaký máte z probíhající filmovky pocit?

Petr Korč, předseda Asociace českých filmových klubů: Jednoznačně úžasný. Překvapil nás velký zájem publika i přes fakt, že je tentokrát program mnohem náročnější a není tak atraktivní. (...) A ve štábu letos vznikla pospolitost, která v něm dřív ne vždycky byla.

Petr Korč, který letos s jinými převzal vedení Letní filmové školy, v rozhovoru pro bulletin LFŠ filmové listy přiznal, že byly problémy s přeplněnými sály, že nebylo dostatek repríz, že na LFŠ bylo daleko méně hostů než v minulosti ("Myslím, že nemusíme za každou cenu vozit stovky hostů.") a že některé lektory, kteří se pokoušeli filmy uvádět, diváci vypískali. Byli jsme svědky i toho, že publikum reagovalo ironicky i na oslavování místních politiků.

Myslím, že rozumím palácovému převratu, k němuž ve vedení a organizaci Letní filmové školy došlo za poslední rok odstraněním Jiřího Králíka. Je to prostě revoluce mladších lidí, kteří se rozhodli, že už mají Králíka s jeho autoritativním přístupem dost. Šlo myslím o generační konflikt: Lidé kolem dvaceti třiceti se rozhodli, že chtějí zkusit filmovku organizovat po svém.

Nové vedení Letní filmové školy má plné právo akci převzít a vést ji jinak, než byla vedena dosud. Potíž je jen to, že nové vedení projevilo při organizaci filmovky letos dost podstatnou nezkušenost (což je s podivem, protože mnozí z nich se podíleli na organizaci festivalu i v minulosti). Ta vyústila ve značné problémy pro publikum. Do sálů se muselo chodit až hodinu předem a dlouho čekat v sále na představení. Kdo přišel později, už se do kina nedostal. To platilo tak do čtvrtka -- do pátku; ke konci týdne situace polevila: dost účastníků, zdá se, už odjelo. Jeden host festivalu se mi svěřil, že se mu za celý týden podařilo dostat se jen na jediný film. Vysvětlil jsem mu, že prostě musí do kina chodit hodinu předem. Odpověděl: Ale to já dělat nebudu.

Jak už jsme na tomto místě referovali, dlouhé fronty před kiny způsobila chaotická dramaturgie: potenciálně divácky atraktivní filmy byly nasazovány do malých sálů, zatímco se ve velkém sále hrál experimentální projekt. Divácky atraktivní filmy neměly často reprízy v letních kinech ve městě, kde se letos hrály ke zklamání diváků většinou filmy experimentálnější. To vedlo k tomu, že z letních kin diváci zklamaně odcházeli. Problémem byly na letošní filmovce i tzv. lektorské úvody. Diváci několikrát lektory vypískali.

Z Korčova rozhovoru ve Filmových listech je zřejmé, jak chce s kolegy koncipovat filmovku v budoucnosti. Jiří Králík byl v minulosti zkušený organizátor "populista". Dokázal zkombinovat prezentaci vysoce uměleckých filmů s divácky atraktivními akcemi. Zdá se, že filmovku nyní ovládli "filmoví teoretici". Je pravděpodobné, že budou chtít v příštích letech koncipovat LFŠ jako spíše malou, odbornou, "esoterickou" akci pro zasvěcence. Tato tendence se projevovala už v letošním katalogu Letní filmové školy, jehož informace byly omezeny na úzkou vrstvičku zdrojů z okruhu "lidí, s nimiž jen my mluvíme". Přitom je na pováženou, že katalog projevil určitou míru ideologické zaujatosti: mezi lidi, s "nimiž my mluvíme", patří přirozeně Karel Schwarzenberg a lidé kolem časopisu Respekt. Úvodů před filmy bylo relativně málo, aspoň při představeních, které jsem navštívil já. Tam, kde byl přítomen moderátor, občas znepokojivým způsobem projevoval xenofobní rysy: ironizoval otázky z publika, které mu přišly "jiné". Je zajímavé, že takto uzavřeně se dnes v ČR chovají mladí lidé.

Zaujal mě tento výrok v rozhovoru s Petrem Korčem ve Filmových listech: "Tentokrát je program mnohem náročnější a není tak atraktivní, co se týká efektnosti filmů nebo doprovodných akcí." Je to příklad konvenčního myšlení kavárenského intelektuála: Filmy jsou buď "náročné", a pak musejí být "neatraktivní" (čti: pro běžného diváka nudné), anebo jsou "atraktivní", a pak to nás, "intelektuály" neuspokojuje.

Naštěstí program letošní Letní filmové školy tento konvenční pohled sám zpochybnil. Dokonalým příkladem byla retrospektiva díla německého režiséra Veita Helmera, jehož filmy byly právě důkazem, že dílo může být intelektuálně náročné a zároveň nesmírně divácky atraktivní. Tyto filmy také vyvolaly velký zájem publika, který filmovka jen těžko zvládala.

Navzdory výše uvedeným problémům je férové program letošní Letní filmové školy pochválit. Jezdím do Hradiště, abych získal přístup k jinak nepřístupným českým snímkům z Národního filmového archivu, které by dávno měly být k dispozici na DVD. V minulých letech byla pro mě například objevem Jasného Touha, letos to byly filmy natočené podle děl Pavla Kohouta, zejména vynikající snímek Sedm zabitých.

Velmi užitečná byla letos v Hradišti už zmíněná retrospektiva filmů Veita Helmera. Bohužel LFŠ prezentovala současnou českou filmovou produkci jen útržkovitě, přesto bylo dobré potvrdit si, že Michálkův film podle stejnojmenného díla Emila Hakla O rodičích a dětech je pozoruhodné, citlivé, velmi dobře natočené dílo. Jiným vrcholem LFŠ bylo složité dílo španělského filmového režiséra Julia Medema. Po poněkud váhavém startu (film Seznam cizoložnic) se jako zajímavé a podnětné, i když svým zpracováním někdy trochu kontroverzní, jevily filmy polského režiséra Jerzyho Stuhra. Nejposlednější z nich, Počasí na zítra (2003) v neděli odpoledne důstojně zakončil Letní filmovou školu vynikající satirickou komedií o korupci a podvodnosti v dnešním svobodném Polsku, která by si býval určitě zasloužila komerční distribuci v ČR.

Kohout, Menem, Helmer, Stuhr. Navzdory frustraci z dlouhých front bylo proto užitečné Letní filmovou školu navštívit. Doufejme, že nové vedení filmovky problémy v příštích letech překoná a dosavadní kvalitu předváděných filmů nesníží soustředěním se jen na nejobskurnější experimenty pro filmové teoretiky. Celkový verdikt musí znít: letošní LFŠ byla slabší a jaksi mrtvější, než bývaly předchozí akce za Jiřího Králíka, přesto však nebyla špatná. Je na organizátorech, zda se z letošních chyb poučí a co z festivalu, který od Králíka převzali, v budoucnosti udělají.

PS. Vydávám toto v neděli odpoledne v kavárně v jednom kině v Uherském Hradišti. Vedle mě právě hovoří zaměstnanci zdejšího bufetu. Jeden z nich v tuto chvíli sdělil druhému: "Letošní filmovka byla úplně na hovno. Asi padesát lidí mi řeklo, že filmy byly na piču, organizace byla na piču a že už sem příští rok nepojedou."

Zřejmě budou mít organizátoři těžký úkol, aby se jim LFŠ v budoucnosti nerozložila. Držíme jim palce.

                 
Obsah vydání       1. 8. 2008
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
1. 8. 2008 Nepatřičné úvahy nad reprízou dokumentárního filmu Vládneme, nerušit! Josef  Brož
1. 8. 2008 Bedekr opoziční smlouvy Josef  Brož
2. 8. 2008 USA do roku 2000 "chránily Karadžiče před stíháním"
1. 8. 2008 Cesta do Ameriky tam a zase zpátky - ale jen pro někoho
3. 8. 2008 Rusko chce hrať aj obilnou kartou
1. 8. 2008 Stratfor: Co znamená nová americko-izraelská dohoda o X-band radaru? Karel  Dolejší
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Výrok dne: Letíte do USA? Nejnebezpečnější kontraband obsahuje váš počítač
2. 8. 2008 Ovčáček, Brezina, Potůček, Šafr a PR minulost, přítomnost a budoucnost novinářstva Štěpán  Kotrba
2. 8. 2008 Chybí Úmluva o právech učitelů a povinnostech žáků a jejich rodičů Štěpán  Kotrba
1. 8. 2008 Čurdová: Jakubková je snad opravdu zelená...?!? Anna  Čurdová
1. 8. 2008 Laserové zbraně: paprsky smrti ve službách velmocí Štěpán  Kotrba, Lukáš  Visingr
1. 8. 2008 O kontrarozvědce v armádě Petr  Wagner
1. 8. 2008 Ať mluví každý za sebe František  Řezáč
1. 8. 2008 Kuba: Ruský vicepremiér a bývalý šéf FSB na návštěvě
1. 8. 2008 Ach, zapomněl jsem Angelo  Ambrogini (Poliziano)
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
1. 8. 2008 Izrael chce americký XBR radar Stanislav  Kaucký
2. 8. 2008 Italská radikální levice na rozcestí Jiří  Hudeček
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
31. 7. 2008 Nejste ve svazcích vojenské kontrarozvědky? Tak to nejste v dobré společnosti Štěpán  Kotrba
31. 7. 2008 Taková doba nebyla Jan  Čulík
31. 7. 2008 Michael  Marčák
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
31. 7. 2008 Záchrana ekonomiky: Lekce správného věštění Wenzel  Lischka
31. 7. 2008 Boží mlýny melou pomalu a někdy vůbec ne Miloslav  Štěrba
31. 7. 2008 Michael  Marčák
31. 7. 2008 WTO: konec jednání o liberalizaci (už opět) v nedohlednu Ludmila  Štěrbová
31. 7. 2008 Bjorn Lomborg: Jak nejefektivněji investovat 10 miliard dolarů
30. 7. 2008 Sociální organizace vyhlásily generální stávku na Den lidských práv
30. 7. 2008 Dotaz dalšímu "vládnímu expertovi", proděkanovi FEL ČVUT Štěpán  Kotrba
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Rozhovory o liberalizaci světového obchodu se rozložily
30. 7. 2008 Kdo platil novinářům výlet do Ameriky, aneb Dobrý den, prapore hvězd a pruhů Štěpán  Kotrba
30. 7. 2008 Armádní hygienik je v úzkých, oblbuje laickou veřejnost Jakub  Rolčík
30. 7. 2008 Sláva, náš syn nekrade už doma Sandra  Wain
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Ostudy pytel -- komediální drobnička Michal  Kuklík
30. 7. 2008 Stanovisko k argumentům hlavního hygienika AČR p. Navrátila k materiálu "Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech" Stanislav  Kaucký, Milan  Hlobil, Petr  Pokorný
19. 7. 2008 Hospodaření OSBL za červen 2008

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
28. 7. 2008 Děs a bezstarostnost poúnorové doby Hana  Tomšů
28. 7. 2008 Znovu o filmu Sedm zabitých Tereza  Chrástová
27. 7. 2008 LFŠ a Jiří Králík Boris  Cvek