10. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 9. 2008

JU│21:10 Dva ruské strategické bombardéry TU - 160 přistály ve středu na vojenském letišti Libertador ve Venezuele. Bombardéry uskuteční několik cvičných letů nad neutrálními vodami a poté se opět vrátí do Ruska.

10. 9. 2008

Petr Sak ve svém textu o úpadku sociálna a poklesu politického života na zvířecí úroveň extrapoluje tristní chování politiků v postkomunistických zemích (a Berlusconiho, což je případ sám pro sebe) na chování politiků jako takových. Při pohledu na západoevropskou a především pak severoamerickou politickou scénu nemůže být jeho brilantní analýza chování českých politiků méně relevantní v globálním kontextu, na nějž aspiruje. Navíc je třeba říci, že zcela opomíjí, že v západní Evropě je ve vysoké politice i mnoho významných političek, což zřetelně mění politickou atmosféru.

10. 9. 2008

AB│ Současná panika kolem Ruska je zvláštní jev, píše v britském deníku The Guardian John Gray. Podle jakýchkoliv objektivních měřítek jsou Rusové v Putinově autoritářském státě svobodnější než ve kterémkoliv jiném období za Sovětského svazu. Mnozí jsou na tom lépe i materiálně. Rusko se vzdalo globální expanze a nyní je zmenšenou verzí toho, čím bylo po celou svoji historii – euroasijským impériem, jehož hlavní starostí je ochrana před vnějším nebezpečím všeho druhu. Západní postoje však jsou nepřátelštější než byly po většinu období studené války, kdy mnozí levičáci považovali Sovětský svaz, zodpovědný za desítky milionů mrtvých, za v podstatě neškodný režim.

10. 9. 2008
Prvotní cíl, na nějž plánovaná protiraketová obrana už nyní útočí, je zdravý rozum.

Ať se stane nebo nestane cokoliv, proponenti americké protiraketové základny v Evropě stereotypně tvrdí, že jejich věc byla podpořena. Zpočátku -- vzpomínáte? - se říkalo, že základna není určena proti Rusům. Později, že Moskva přece nebude nic vetovat. Teď je však právě třeba v americkém Kongresu lobbovat za Kirkův dodatek, který by rozmrazil pozastavené financování základen v Polsku a České republice. Při té příležitosti Frank J. Gaffney, předseda "nezávislého" thinktanku Center for Security Policy, napsal pro Washington Times článek, v němž kongresmany před spaním straší šílenými mulláhy, apokalypsou, Putinem, Chamberlainem, raketami odpalovanými z lodí, elektromagnetickými pulsy a návratem na stromy, pokud -- davaj! - projektu ihned nepřiklepnou patřičnou dolarovou sumu.

Alexandr Dugin
10. 9. 2008

KD | Alexandr Dugin, teoretik populární v kruzích, nakloněných tvrdé linii, prosazuje spojenectví mezi bývalým Sovětským svazem a Středním Východem. Zakladatel ruského Mezinárodního hnutí Eurasia říká, že gruzínská krize může být začátkem skutečného konfliktu se Spojenými státy. V jeho moskevské kanceláři s ním hovořila reportérka L.A. Times Megan Stack.

Téhle dvojí morálce jsme se naučili od Spojených států. Ony uznaly proamerické Kosovo a neuznaly protiamerickou a proruskou Jižní Osetii a Abcházii. Neuznávají integritu Srbska, ale uznávají integritu Gruzie.

10. 9. 2008

Vždycky jsem volal po vyrovnání se s komunistickou minulostí, odsouzení Polednové-Brožové k šesti letům vězení ale považuji za tragickou frašku, ba přímo za pokračování normalizace. V moři komunistických zločinů, jimiž se nikdo nezabývá, byla vylovena stará prokurátorka, o které všichni vědí, že se dopustila zločinu, neboť justiční vražda Milady Horákové byl nad vší pochybu zločin.

10. 9. 2008

Když mi před prázdninami volal jeden člen SZ (levicové křídlo levicové strany) a čertil se, že otec všech zelených Martin Bursík (pravicové křídlo levicové strany) účelově nabírá nové členy a připravuje se tím na zářijový sjezd, řekl jsem mu, ať nabírají taky.

10. 9. 2008

tisková zpráva

České sdružení dopravních pilotů CZALPA ČSA zásadně nesouhlasí s dalším rozprodáváním majetku společnosti ČSA a.s. tak, jak ho ještě před privatizací připravuje současný management zřejmě podle zadání vlastníka společnosti, tedy státu.

Ministerstvo financí se rozhodlo navýšit před privatizací majetek jedné státní firmy na úkor jiné státní firmy. Takové jednání před privatizací obou společností považujeme za nekorektní a hlavně nevýhodné pro vlajkového dopravce v České republice, společnost ČSA a.s., která se sama potýká s obtížemi na trhu letecké dopravy. Celá transakce skrývaná za snahu o narovnání vztahů mezi Letištěm Praha a ČSA a.s., je nazývána "směnou pozemků a nemovitostí." Přitom se jedná o transakci velmi nevyrovnanou, jejíž výsledkem bude další snížení hodnoty společnosti ČSA.

10. 9. 2008

Urychlovač LHC (Large Hadron Collider)

10. 9. 2008
Publikováno v Revue Prostor 79

V minulosti politici pečlivě skrývali své erotické avantýry a jejich odhalení většinou znamenalo i konec politické kariéry. Dokonce rozvod a nové manželství bylo pro politika rizikové. Ještě v šedesátých letech J.F.Kennedy úspěšně tajil, v tiché dohodě s novináři, svůj bouřlivý erotický život před americkou a světovou veřejností. Francois Mitterand po celý život bedlivě skrýval existenci své nemanželské dcery. V šedesátých letech po odhalení styků ministra vlády Velké Británie Johna Profuma s prostitutkou Christine Keelerovou nestačila jeho rezignace, ale dokonce poté padl i konzervativní vládní kabinet.

Chování současných politiků je zcela jiné. Události svého erotického a osobního života předvádějí v dravém světle reflektorů na pomyslném mediálním jevišti a jejich nová image již neznamená konec politické kariéry.

10. 9. 2008

Po jedenácti hodinách letu z Paříže přistávám na letišti Roland Garros ve Svaté Marii na Réunionu. „Au pays parfumé que le soleil caresse...“(Ve voňavé zemi, kterou slunce laská...). Tak Charles Baudelaire začíná svůj sonet věnovaný „Jedné kreolské dámě“. Baudelairovi je 20 let, když se cestou do Indie v r.1841 ocitne na ostrově. Prožije zde několik týdnů ve společnosti patnáctileté dívky z Madagaskaru.

Určitě se vylodil ve Svatém Pavlovi; v tehdejším prvním přístavu ostrova, kam mám i já namířeno. 7. července 1730 zde kráčel s oprátkou na krku, a svícemi v každé ruce, proslulý pirát La Buse; před zraky svých kumpánů, kteří čekali, že jim před smrtí prozradí místo, kam ukryl uloupené poklady.

10. 9. 2008

Viděl jsem záběry, které bych si klidně odpustil - např. spálené auto s cchinvalskou značkou, v němž dosud seděly spálené mrtvoly čtyřčlenné rodiny upálené při útěku do bezpečí. Viděl někdo v ČR, viděl někdo v ČT takové záběry?

Irena Ryšánková se podivuje nad -dle ní- nedostatečným informováním z ruské strany o rusko-gruzínské válce. Příčinu hledá ve velmocenské nadutosti a představě, že velmoc (Rusko) informovat nemusí. A jste si jistí, že příčina není úplně jinde? Podle mých zkušeností - měl jsem možnost sledovat vysílání ruské televize, která zpočátku věnovala konfliktu celý prostor na jednom celostátním kanále - nebylo informací málo. Jenže do českých televizí včetně "naší ČT 1" se nedostalo nic. Doslova nic! stěžuje si Vítězslav Novák.

Viděl jsem celé a necenzurované tiskové konference presidenta RF, ministrů obrany i zahraničních věcí, vojáků, společné tiskové konference francouzského, finského a ruského ministra zahraničí, president; Abcházie a Jižní Osetie.... Zdůrazňuji - plná a necenzurovaná znění v přímém přenosu, ne přežvýkané a předtrávené extrakty ve stylu "co redaktor pochopil, zkrátil, přeformuloval a přizpůsobil".

Točka-U, která upadla, ale nedopadla
10. 9. 2008

Dezinformace, kterou připravila gruzínská strana západním novinářům během "dvoudenní války" v Gori a Sinaguri, dorazila už až do některých liberálních ruských médií. Částečně zdrojována z gruzínských vládních zdrojů, částečně z prozápadního Human Right Watch, či Sorosovského "Memorialu", částečně vlastní redakční výroby. Titulek je ovšem jasný: "Na gruzínské vesnice v Jižní Osetii dopadla taktická střela "Tochka-U". Kdyby zvláštní zpravodajka deníku Novaja Gazeta z Tbilisi Elena Valerejevna Milašina poslouchala více vojáky, než aktivisty a gruzínské politiky, a používala zdravý rozum, použila by sloveso "upadla" místo "dopadla". Ale v ruštině je to stejně jedno... Některým novinářům se dá nakecat cokoliv. Nakecávatelem byl tentokrát lidskoprávní aktivista Alexander Čerkasov z protiruské "neziskové" organizace "Memorial", napojené na Mezinárodní federaci lidských práv (FIDH) a ultrakonzervativní Fordovu nadaci, který pomohl redaktorce Novoj gazety upadlou raketu "najít", čímž se ona ve své naivitě neopomněla v článku pochlubit.

Новая газета, Елена Валерьевна Милашина: На грузинское село в Южной Осетии упала тактическая ракета ŤТочка-Уť ZDE

◄ Točka-U, která možná upadla, ale nikdy nikam nedopadla
29. 8. 2008 Štěpán Kotrba: Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled ZDE
10. 9. 2008

ČESKÁ VLÁDA SCHVÁLILA SMLOUVU O DOČASNÉM POBYTU AMERICKÝCH VOJSK

ŠOK│ Poněkud cynická a ke čtyřicet let staré historii odkazující formulace v podtitulku nicméně ale odpovídá obsahu dokumentu, který dnes schválila vláda. Dodatek ke smlouvě SOFA skutečně bude upravovat podmínky pobytu amerických vojáků v českém objektu radaru amerického systému protiraketové obrany v českých Brdech... Žádné překvapení se přitom nekonalo. Podoba smlouvy byla dojednána už minulý týden.

ČTK: Vláda odsouhlasila smlouvu o pobytu vojáků USA ZDE

ICBM Topol-M
10. 9. 2008

Itar-TASS│ŠOK│ Nové interkontinentální rakety "Topol-M" jsou prakticky nezranitelné a nezachytitelné systémy protivzdušné obrany. Novinářům to řekl ve středu 10. 9. 2008 velitel strategických raketových vojsk generálplukovník Nikolaj Solovcov. "Krátkou dobu po startu, kdu dohoří startovní motory, je střela RS-12M2 prakticky nerozpoznatelná kosmickými prostředky protiraketové obrany a po oddělení návratového modulu s hlavicemi od raketového bloku je detekce komplexem prostředků protiraketové obrany prakticky vyloučena. Stacionární odpalovací stanoviště bude mít brzy 50 raketometů, hlavní množství je ovšem na mobilních odpalovacích stanovištích.

10. 9. 2008

PŘEPIS TELEVIZNÍHO POŘADU

ČT 1, 8.9.2008, 21:40, Reportéři ČT

Marek Wollner, moderátor: Gruzínská lekce přesvědčila váhavé Poláky, aby souhlasili s americkými raketami na svém území. Česká vláda je naproti tomu od první chvíle jasně pro umístění amerického radaru v Brdech. Kromě ideologických odpůrců celého systému se však objevují i námitky z akademické obce. Týkají se technických parametrů radaru a tedy toho, jak má být nebezpečný pro zdraví lidí v jeho okolí. Zaměřila se na to Andrea Máslová.

10. 9. 2008

Italští a britští vědci přicházejí s návrhem využít látky obsažené v marihuaně k boji proti zarputilým infekcím. Látkami z marihuany by se podle autorů studie měly také nahradit mnohem škodlivější substance používané k dezinfekci v přípravcích osobní hygieny, včetně mýdel a kosmetiky.

Giovanni Appendino se svými kolegy oprášil ve své studii známou skutečnost -- že marihuana obsahuje látky, které vykazují antibakteriální účinky. Dosud nikoho nenapadlo zkusit tyto látky na rezistentní bakteriální kmeny. ... Všech pět testovaných látek: cannabidiol, cannabichromene, cannabigerol, delta-tetrahydrocannabinol a cannabinol proti zabijácké bakterii účinkovalo.

PLNÝ TEXT STUDIE Appendino et al.: Antibacterial Cannabinoids from Cannabis sativa: A Structure−Activity Study. Journal of Natural Products, 2008; 71 (8): 1427 DOI: 10.1021/np8002673 , American Chemical Society.

Osel: Na super bakterie s marihuanou ZDE

10. 9. 2008

Dost se divím, že se dosud nerozvinula diskuse o metodě měření vyzařovací charakteristiky plánovaného radaru v Brdech. Dovoluji si upozornit, že řádné změření vyzařovací charakteristiky každé antény, už jen nepohyblivé, je velmi složitá a zejména pracná záležitost. Je třeba si uvědomit, že vlastně máte zjistit intenzitu elektromagnetického pole ve všech bodech polokoule (nachází-li se anténa na zemi), v jejímž středu se nalézá vyzařující anténa, a to v dané vzdálenosti od ní (tedy rovné poloměru oné polokoule). Aby bylo měření objektivní, je třeba dodržet přesně definované podmínky včetně vlastností prostředí (musí být zcela homogenní, bez překážek, vodivých předmětů apod.). Na to potřebujete rozlehlý volný prostor a speciální vybavení (jako mívala nebožka Tesla Pardubice na svém vynikajícím anténním pracovišti, ...a antény v Pardubicích dělat opravdu uměli); a dostatek času zejména na přípravu experimentu.

Poloha antény radaru se mění nejen v azimutu, ale v i elevaci, čili dané měření by bylo nutno kompletně opakovat alespoň pro vybrané polohy. Rozhodně toto nelze řádně provést nějakým v ruce drženým přístrojem, byť kalibrovaným, se kterým se postavíte na víceméně náhodně vybraná místa v zástavbě a něco změříte - získané údaje mohou mít pouze velmi orientační charakter, upozorňuje čtenář Franišek Kroupa.

10. 9. 2008

Ke krátké poznámce Štěpána Kotrby, v které hodnotí pořad České televize o radaru vysílaný 8. září 2008, si dovolujeme upozornit na některé nedostatky v jeho textu, píší Lukáš Jelínek a Luděk Pekárek ze Státního zdravotního ústavu, spoluautoři vládní studie o vlivu záření plánovaného radaru v Brdech na zdraví obyvatel a měření na ostrově Kwajalein.

10. 9. 2008
tisková zpráva Iniciativy Ne základnám

Iniciativa Ne základnám vyjadřuje hluboké znepokojení nad stavem české politiky, jak na něj poukázal případ poslanců ODS Jana Moravy a Vlastimila Tlustého. Ve světle této kauzy narůstá obava, že by parlamentní hlasování o radaru mohlo být ovlivněno nepřijatelnými zákulisními praktikami. To je jen další důvod pro uspořádání referenda, u kterého taková možnost neexistuje. Jednoho člověka lze vydírat nebo uplatit snadno, milióny voličů nikoli.

10. 9. 2008

Úřad generálního prokurátora Ukrajiny zve premiérku Julii Tymošenkovou k výslechu. Obviňuje ji na popud úředníků prezidenta Juščenka ze zrady. Tymošenková tvrdí, že je odposlouchávána a pod dohledem tajné služby. Ve hře jsou na Ukrajině tři varianty vývoje.

10. 9. 2008

tisková zpráva

Brněnští muslimové a přátele muslimských národu sdružení v Libertas Independent Agency o.s. jsou hluboce znepokojeni prohlášením zmocněnce vlády České republiky pro lidská práva Jana Litomiského, který v rozhovoru pro ČTK dne 8.9.2008 řekl:

Michael Marčák: Jo, abych nezapomněl, bitva určitě nebude, my jsme v Černém moři a oni v Karibiku...
9. 9. 2008

10. 9. 2008

Konečně jsem si splnil dávný sen: Procestovat na kole krajinu, která je krásná a podle informací příslušných serverů také protkaná cyklotrasami. Co lepšího, kromě hezkého počasí, si může cyklista přát. Pátek, po ranním mrholení se oblačnost protrhává a my můžeme vyrazit...

Český rozhlas Leonardo
10. 9. 2008

POZVÁNKA

Český rozhlas Leonardo ve spolupráci s časopisem Vesmír a Lidovou univerzitou Městské knihovny v Praze si Vás dovolují pozvat na diskusi, o možném vlivu energetiky na změnu klimatu. Spasí lidstvo technika? Porostou znalosti rychleji než světová populace a nároky lidstva na životní úroveň? Na jaké zdroje se může Česká republika orientovat ve střednědobém a dlouhodobém výhledu? Odpovědi na tuto otázky se snad dozvíte ve středu 17. září 2008 od 19 hod. v malém sále Městské knihovny v Praze (Mariánské náměstí 1, Praha 1). Hosty diskuse budou Ing. Dana Drábová ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost - publicista a autor sci-fi Tma Ondřej Neff, bývalý vedoucí energetického programu Hnutí DUHA Petr Holub, nyní z Ministerstva životního prostředí . Moderovat bude Luboš Veverka z Českého rozhlasu Leonardo.

10. 9. 2008
poznámka na reakci Dariny Martykánové pod titulkem "Pokles na úroveň opic? Možná postkomunistické panorama..." k článku Petra Saka "Politik - alfa samec ve smečce"

Ano, "západní" politici nejspíše opravdu také nejsou žádní svatoušci. Ovšem domněnky o tom, že se "rozhodně s nevěrou nepředvádějí a neholedbají se, jací jsou pašáci, že se jim během jejich působení v politice "podařilo" vyměnit manželku za výstavní blondýnu ve věku jejich dcery", jsou ve světle bulvárního zpravodajství úsměvné stejně, jako kdyby někdo tvrdil, že katoličtí kněží neobtěžují nezletilé holčičky a chlapečky, protože přece věří v Boha.... Ano, Carla Bruni je skutečně starší, než "trophy wife" předsedy ČSSD Paroubka, stejně tak manželka bývalého kancléře Schrödera rozhodně není dvacítka... O francouzských prezidentech raději nemluvě, neboť Francie je zemí Jeana Paula Belmonda.

9. 9. 2008
tisková zpráva Iniciativy Ne základnám k vystoupení na Petičním výboru PS PČR

Iniciativa Ne základnám se v úterý 9.8. 2008 zúčastní od 17:00 zasedání Petičního výboru PS PČR. Naše vystoupení lze shrnout do těchto bodů:

  • 130 000 podpisů, z toho desetitisíce získané přes léto - doklad trvalosti postojů veřejnosti k radaru a ohlasu naší práce.
  • Vždy jsme k problematice základny přistupovali racionálně. Potvrdilo se to, co jsme tvrdili od začátku - přes bagatelizace příznivců základny: základna je namířena proti Rusku, už přispívá ke zostřování napětí v globálním měřítku.
  • Události na Kavkaze nic nemění na našem odmítavém postoji k radaru.
10. 9. 2008
Tisková zpráva Ligy lidských práv

Centrum advokacie duševně postižených a Liga lidských práv využily příležitosti veřejného připomínkového řízení k návrhu nového občanského zákoníku a připravily připomínky k jeho částem týkajícím se omezení a zbavení svéprávnosti, jakož i k institutu opatrovnictví člověka. Na vypracování připomínek se podílelo dalších jedenáct organizací, které se věnují problematice práv osob s mentálním postižením či duševní nemocí.

9. 9. 2008

Kauza "Morava" prý vyvolala diskuse o etické stránce žurnalistiky. Ona nějaká existuje mimo přednáškové sály žurnalistických fakult? *) Na školách přitom učí lidé, kteří předtím v žádných novinách nepracovali. Přesto učí žurnalistiku či mediální studia.

Kroupa s placatou videokamerou přilepenou na břiše a recorderem na zadku, převlečený za Karkulku, tiše našlapuje lesem. Zpovzdálí ho jistí odstřelovač s noktovizorem. Mně se nemůže nic stát, vždyť nedělám nic špatného... Neeeéé... Probuzení ze sna vede k zpocenému vystřízlivění. Tak dlouho laškuje ministr vnitra Ivan Langr s policejním využíváním "agentů provokatérů" a tak dlouho děsí všechny "šibaly" dlouhými zadržovacími vazbami, až se démoni, které vypustil pro posílení uchvácené moci, chytají nastalého společenského klimatu a snaží se vyplnit společenskou objednávku.

Grázlové jsou v politice jako doma, sedí i ve vládě a v parlamentu, tak proč by si měl svět okolo brát servítky?

8. 9. 2008

KD│ Polské a také jeden ruský zdroj dnes informovaly o zadržení štábu polské veřejnoprávní televize TVP na území ruské nárazníkové zóny v Gruzii. Novináři spolu s gruzínským řidičem byli zastaveni hlídkou složenou z ruských vojáků a jihoosetských milicionářů nedaleko vesnice Karaleti, mezi jihoosetským správním centrem Cchinvali a zhruba 20 kilometrů od gruzínského města Gori. Podle vyjádření polské ambasády v Tbilisi to vypadá, že jejich auto objelo ruský kontrolní bod v Karaleti a proniklo hluboko do nárazníkové zóny kontrolované Rusy.

9. 9. 12:00 V uterý v časných ranních hodinách byla dvojice novinářů propuštěna, informuje TVP. Zadržený novinář Dariusz Bohatkiewicz uvedl, že dostali nazpět všechno vybavení, peníze i mobilní telefony. "Mysleli si, že jsme špióni, ale chovali se k nám velmi dobře, konstatoval tým polské veřejnoprávní televize TVP. Vojáci, kteří je zadrželi, kritizovali podle Bohatkiewicze "nedostatek objektivity" polských médií i polských politiků během gruzínské války.

Michael Marčák: My jim to vosladíme, a voni nás vosolej...
9. 9. 2008

9. 9. 2008

EUROSKOP│ Evropský parlament přijal zprávu o vlivu marketingu a reklamy na rovnost mužů a žen. Ta vyzývá členské státy, aby přispěly k vymýcení genderových stereotypů z reklam a marketingu. Opatření by se podle zprávy mělo zabývat i učebnicemi, hračkami a internetem. Zprávu předložila europoslankyně Eva-Britt Svensson z poslanecké skupiny Evropská sjednocená levice a Severská zelená levice (GUE/NGL). Zpráva kritizuje stereotypy rolí mužů a žen v reklamě. "Nutí muže, ženy, dívky a chlapce do předem definovaných umělých rolí, které jsou pro obě pohlaví ponižující a zjednodušují jejich postavení ve společnosti", uvádí se ve zprávě. Komise a členské státy mají vypracovat kodex chování pro reklamu, podle něhož by marketingová sdělení musela respektovat zásadu rovnosti mužů a žen a který by zabránil genderovým stereotypům a jakémukoli vykořisťování nebo ponižování mužů a žen. Zpráva poukazuje na to, že kodexy chování pro masové sdělovací prostředky a nové informační a komunikační technologie jen zřídka zohledňují otázku rovnosti pohlaví a zdůrazňuje, že v mediálním a reklamním světě je zapotřebí kladných příkladů. Podle Zprávy je samozřejmě třeba brát v úvahu skutečné (např. biologické) rozdíly mezi pohlavími i rozdíly individuální, avšak měli bychom vycházet z toho, že i přesto nás toho více spojuje, než rozděluje.

Zpráva byla schválena Výborem EP pro práva žen a rovnost pohlaví 19 hlasy, pět bylo proti a šest se zdrželo.

Eva-Britt Svensson: Zpráva EP o vlivu marketingu a reklamy na rovnost mužů a žen - česky ZDE

9. 9. 2008

ŠOK│ Situace mezi Pákistánem a USA se zostřuje. Minulý týden poprvé uskutečnily americké speciální jednotky vrtulníkový výsadek v Jižním Warízistánu a při pronásledování povstalců zabily dvě desítky lidí na území Pákistánu. O den později usmrtily rakety z amerického bezpilotního letounu čtyři osoby. V pondělí zasáhly rakety amerického bezpilotního letounu náboženskou školu ve vesnici Dandi Darpachejl, zabily 16 lidí a 20 lidí včetně žen a dětí zranily. Obec prý sloužila jako základna Talibanu. USA nazývají zabité militanty, nicméně na autonomních kmenových územích nosí zbraň každý. Je totiž znamením muže.

Pákistánská vláda ostře protestuje, nicméně nevypadá to, že by si z toho americká armáda cokoliv dělala. Jako odplatu za tuto miniinvazi uzavřel o uplynulém víkendu Pákistán hraniční přechod Torkham v Chajbarském průsmyku, přes který vede z oblasti Pešaváru důležitá zásobovací trasa jednotek ISAF v Afghánistánu. Převážně slouží k přepravě pohonných hmot. Politická logika amerických útoků není jasná, neboť z formálního hlediska se jedná o jednoznačné porušení výsostného území státu, který to Spojeným státům nepovolil. Pokořovat spojence se v islámském světě hrdých mužů se zbraní nevyplácí. Ze spojenců se snadno mohou stát nepřátelé.

Útok Pentagonu v Pákistánu ostře odsoudilo ústy ministra obrany Německo. Od roku 2001, kdy začala americká armáda realizovat svůj boj proti terorismu v sousedním Afghánistánu, sice Pákistán se postavil na stranu americké koalice, ale nikdy nedovolil nástup amerických jednotek z pákistánského území či nepovolil těmto jednotkám zasahovat na vlastním území.

Minulý měsíc USA zasahovaly v Afghánistánu. Afghánská vláda tvrdí, že v Azízabádu v provincii Herát zemřelo 90 civilistů, většinou ženy a děti. Počet potvrdila také OSN.

ČTK: USA útočí v Pákistánu, ten blokuje zásobování ISAF ZDE

Novinky, BBC, CNN: USA obnoví vyšetřování náletu s civilními oběťmi ZDE
9. 9. 2008

...jednoho krásného dne již více spořit nepůjde. Všechna okna budou izolována, střechy plné kolektorů, větrné mlýny kam oko dohlédne, mýt se budeme ve studené, auta budou jen na poukaz a poslední výrobní firmy přestěhovány do energií i nadále plýtvajících rozvojových zemí.....

Autoritářské režimy se ohledy na spokojenost obyvatelstva a světové veřejnosti příliš nezatěžují, a jejich ekonomiky se proto mohou rozjet naplno.

Demokratické společnosti naproti tomu pozvolna chudnou. Jak se to pozná? Především se nedostává pracovních míst pro obyčejné, průměrně nadané lidi; pracovních míst, která by je také uživila a umožnila jim vést normální život. Ti, kdo práci mají, musí pracovat do stále vyššího věku, a přesto jim ve stáří hrozí chudoba. Stále obtížněji zaplatitelné zdravotní a sociální systémy již nejsou přístupné pro všechny občany. Tyto a další skutečnosti nahlodávají důvěru obyvatel v demokratický systém a ohrožují budoucnost západních států.

Kavárna Dnes: "Analytik" Petr Robejšek: Autoritářské režimy vítězí a mohou zvítězit nad západní demokracií ZDE

9. 9. 2008

Že vám vnucují pověstné Rádio Jerevan? Že pět „nezávislých“ publicistů (Fištejn, Verner, Slezák, Komárek, Kubičko) tvrdě prosazuje výstavbu amerického radaru na území ČR, zatímco většina občanů je proti? Jistě, to je podoba tzv. reálpolitiky založené na vítězné demokracii po půl století života v totalitě.

Vysílání Radiofóra na stanici Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu nerespektuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu. Obsazení Radiofóra tzv. nezávislými publicisty nereflektuje pluralitu občanské společnosti, která se vyznačuje prakticky rovnováhou dvou soupeřících táborů. A nelze zapomenout na segment občanů, kteří svůj postoj k politickému dění vyjadřují většinovou neúčastí ve volbách. Nejsou to jen hlupáčci. Jejich absence ve volební místnosti je rovněž poselstvím, které by v demokratické společnosti nemělo zůstat bez odezvy. Ne však v Česku. Ne na Radiožurnálu.

8. 9. 2008

ANALÝZA

Autentický citát z mailu Martina Bursíka, který shodou náhod dorazil do jiné schránky, ukazuje, že silové taktiky Martina Bursíka slaví úspěch. Diktát většiny ukázal morálku a demokracie zelené strany - respektive toho, co z ní zbylo. Ve vedení strany po jejím sjezdu už není nikdo, kdo by s Bursíkem v názorech na setrvání v koalici nesouhlasil. Namísto "rebelky" Dany Kuchtové se jako 1. místopředseda ocitl uhlazený ministr školství Ondřej Liška. Do vedení strany se dostala i Bursíkova partnerka Kateřina Jacques. Místopředsedou se stal i náměstek brněnského primátora Martin Ander. Členy předsednictva se stala ministryně Džamila Stehlíková, dosavadní členka předsednictva Zuzana Drhová a Ladislav Vrchovský z Moravskoslezského kraje. Tedy všichni, kteří patří do Bursíkova "pragmatického" tábora.

Voliči měli možnost těsně před volbami vidět, jak jsou se zelení schopni chovat, když se jim dá do rukou moc.

9. 9. 2008

Přední americký konzervativec hodnotí plánovanou evropskou protiraketovou základnu jako koncepčně zastaralou. Nové technologie PRO nebudou vyžadovat permanentní přítomnost amerických sil v Evropě.

KD│ Polsko a Spojené státy zpečetily smlouvu o umístění antiraket. Spolu s radarem v České republice byl systém navržen tak, aby Evropě a a východní části USA poskytl omezenou ochranu proti útoku raket středního a dlouhého doletu z Íránu. Pokud se domníváte, že to je konec příběhu, jste na omylu, píše viceprezident konzervativního Lexington Institute ve virginském Arlingtonu a signatář Projektu pro nové americké století (PNAC) Daniel Gouré. Rusko totiž dlouho varovalo, že v případě rozmístění systému ve Východní Evropě podnikne odvetné kroky.

8. 9. 2008

Nebyly v tomto ohledu nedělní "Otázky VM" na ČT1 jen dezinformací?

Všechna čest, že ČT1 získala na nedělní "Otázky V. Moravce" jako partnera do diskuse přímo gruzínského prezidenta Micheila Saakašviliho. Pokud ovšem během té diskuse padla jména také V. Havla nebo V. Klause, a pokud měla být relace vyvážená, určitě nemohlo divákům stačit vzpomínat si na to, co zrovna o týden dřív ve stejném programu říkal -- jinak zaujatě -- jeden poslanec ruské Dumy. Také bychom neměli nad historickými procesy dělat automaticky analogie a jen povrchně porovnávat neporovnatelné.

8. 9. 2008

Spratek se ukázní, krávy dostanou drezuru

Jedině spolu, láskou i rozumem, ruku v ruce udrží zelenou politickou kometu na oběžné dráze.

Uplynulý víkend přinesl dvě velmi zajímavé události, které pomohly k tomu, aby mediálně vykrystalizovaly vztahy současné české politiky. Zelení si řekli, že být v parlamentu i ve vládě je fajn a měnit to by bylo jednoduše nepraktické a pro čím dál více lidí existenčně riskantní. Jen kolik nových organizací vzniklo... Nezbývá než gratulovat, zkoušku z českého politického účetnictví složili na výbornou. Jako správní premianti přitom nezapomněli ani na své současné přátele v nesnázích. Jak zvrhlé je koupat se ve vířivce s modelkou a nechat se u toho fotit! Jak politicky nekorektní, jak ubohé to je! Zvlášť teď, před volbami.

8. 9. 2008

Rok 1968 je interpretován různě. Někteří zmenšují jeho význam a charakterizují jej jen jako boj mezi dvěma klikami (skupinami) v rámci komunistické strany o nejvhodnější druh totalitarianismu. Dle tohoto pohledu neměli běžní lidé (masy) -- jako obvykle -- žádný relevantní podíl na tom sporu. Jiní zase zveličují význam šedesátého osmého a prezentují jej jako pokus vytvořit nový model sociálního uspořádání, jehož úspěch by měl zásadní důsledky pro celý svět. Ani jeden z těchto pohledů není úplně tak správný. Jakékoliv zhodnocení tohoto procesu je obtížné, neboť byl znenadání zastaven. Můžeme tak jen spekulovat co se mohlo stát.

Tuto analýzu přednese autor v úterý 9. 9. v Praze na konferenci Ekonomické reformy roku 1968 a jejich vliv na vývoj po roce 1989", kterou pořádá organizace Fontes rerum a Masarykova dělnická akademie.

9. 8. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2008 Ne nadutost Ruska, ale cenzura. Tvrdá, odporná, jednostranná cenzura.   
10. 9. 2008 Falešná "Točka" z Gori už krouží nad ruskými médii Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Mediální válka: Když pro slzy nevidí písmena Irena  Ryšánková
8. 9. 2008 Pracuje Tymošenková pro Moskvu, nebo půjde Juščenko sedět za obchod se zbraněmi?   
8. 9. 2008 Neewsweek: Gruzínská armáda, Made in USA   
8. 9. 2008 Jsou tu paralely? O čem je gruzínská lekce? Miloš  Dokulil
8. 9. 2008 Rusko "souhlasí s odchodem svých vojsk z Gruzie"   
6. 9. 2008 Saakašvilimu "dali k podpisu podvrh smlouvy s Lavrovem"   
5. 9. 2008 Times: Vzhůru do minulosti   
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna
26. 10. 2007 Kdo v Brně zapomíná na oběti mnichovské dohody? Ivan  Sommer
18. 9. 2007 Rozhlas BBC o Mnichovu   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2008 Zelený triumvirát Martin J. Kadrman
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
5. 9. 2008 Strana zelených: koho hodí přes palubu? Bursíka anebo své voliče? Martin  Gřeš
3. 9. 2008 Nervózní Bursík: beze mne se všechno zhroutí Milan  Daniel
29. 8. 2008 Koteckého zbožná přání v situaci, kdy Bůh není Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2008 Radarové výsledky z ruky   
9. 9. 2008 Kvalitní výkon Reportérů ČT - bezděčně prokázané vládní lži Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska   
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
22. 8. 2008 Vládní experti: elektromagnetické pole vyzařované plánovaným "brdským" radarem nepředstavuje zdravotní rizika   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Ázerbajdžán nepodpořil Cheneyho - neobejde Rusko   
4. 9. 2008 The Times: Evropa prohrála strategickou hru o energie   
31. 8. 2008 Havel: Mělo by být zřetelné, že medvěd šlápl na trpaslíka   
28. 8. 2008 Britská vláda energetickým firmám: Použijte své zisky na pomoc chudým zákazníkům   
12. 8. 2008 Ropný zlom není mediální masáží Jindřich  Kalous
11. 8. 2008 Ropné důvody jihoosetinské války Štěpán  Kotrba
9. 8. 2008 Ropné pozadí rusko-gruzínského konfliktu? Jindřich  Kalous
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2008 Spojené státy se rozhodly odstranit Severní Koreu ze seznamu darebáckých států   
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2008 Ach, zapomněl jsem Angelo  Ambrogini (Poliziano)
10. 7. 2008 I to je blues   holger
9. 7. 2008 Když kvetly hlohy Petr  Hrbáč
8. 7. 2008 Srpnové pozdravení Petr  Hrbáč
7. 7. 2008 Letní motiv Petr  Hrbáč
4. 7. 2008 ve vesnici zapalují ohně Petra  Placáková
3. 7. 2008 Kalikrů kalikým Vladimír  Pospíšil
2. 7. 2008 Inspirál karbec Vladimír  Pospíšil
1. 7. 2008 Nálada podvečerní Vladimír  Pospíšil
27. 6. 2008 (osamocená) Jan  Borna

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2008 USA provedly už třetí útok na území Pákistánu - tentokráte na madrásu   
27. 8. 2008 Tajná vězení CIA vyšetřuje polská prokuratura   
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Být učitelem Miriam  Prokešová
1. 9. 2008 Našim vzdělancům, aneb recyklace zaostalosti Ondřej  Hausenblas
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   
19. 8. 2008 Učitelství je především řemeslo, na pedagogických fakultách se však nevyučuje Bohuslav  Sedláček
18. 8. 2008 Zatím ještě učím...   
15. 8. 2008 Co s problémovým žákem?   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně   
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf
22. 8. 2008 O americký ostnatý drát ještě ostnatější!! Milan  Kohout
22. 8. 2008 Jestliže se Čechům radar nelíbí, mohou přece Topolánka vyhnat z funkce   

Český film RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Brabcův Máj je opravdu špatný film Jan  Čulík
1. 9. 2008 Štefan Švec: Kouteckého Občan Havel je dobrý film Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
28. 7. 2008 Děs a bezstarostnost poúnorové doby Hana  Tomšů
28. 7. 2008 Znovu o filmu Sedm zabitých Tereza  Chrástová
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek