8. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 9. 2008

Neewsweek: Gruzínská armáda, Made in USA

AB│ Bezprostředně poté, co Rusko „zametlo“ s gruzínskou armádou, se objevily narážky, mimo jiné i z úst ruského premiéra Putina, že konflikt tajně vyprovokovaly Spojené státy a že snad na něj i připravovaly gruzínskou armádu. Článek Johna Barryho v americkém týdeníku Newsweek vysvětluje, že tomu tak nebylo. Ale že co není, může být.

"Jakékoliv vojenské úsilí těchto dimenzí však bude v první řadě narážet na politický problém potenciální ruské reakce," píše dále Barry v jedné z nejzajímavějších pasáží článku. "Další problém je, jak bude reagovat 10 středoevropských a balkánských států, které do NATO vstoupily nedávno. Téměř s jistotou budou očekávat vojenskou pomoc podobného kalibru, jakou Spojené státy nabídnou Gruzii. Poněkud opožděně nyní NATO musí řešit otázku, jak bránit své nové členy. Jistý vysoce postavený americký generál, který dříve působil ve vrcholné funkci v NATO a nyní byl ochoten hovořit, říká, že příslib zakládající smlouvy NATO, závazek obsažený v Článku 5, že útok na jednoho člena bude považován za útok na všechny, byl v letech 1999 až 2004, kdy Aliance vítala nové členy, v podstatě ignorován. Generál Charles Wald, který byl počátkem tohoto desetiletí zástupcem velitele amerických sil v Evropě, to potvrzuje: "Přístup byl, že čím víc nás bude, tím bude veseleji. Co by bylo, kdyby opravdu mělo dojít na článek 5, NATO příliš neřešilo."

Angažovanost Spojených států v Gruzii rostla postupně. Paradoxně to začalo misí, jejímž cílem bylo uklidnit Rusko, píše Barry. Rusové, kteří tehdy bojovali v Čečensku, si stěžovali, že se čečenští rebelové skrývají v soutěsce Pankisi, pohraniční oblasti Gruzie. Američané se zase domnívali, že tam existuje nějaké sepětí s Al Kajdou. Gruzie neměla síly s tím něco dělat, a tak se do toho v roce 2002 vložil Pentagon a vycvičil a technicky vyzbrojil tři prapory gruzínské pěchoty.

„Museli jsme jim dát všechno, i uniformy a boty,“ vzpomíná jeden veterán, který se na celé akci podílel. Podařilo se však dosáhnout cíle a oblast Pankisi byla vyčištěna.

„Tento program skončil na jaře 2004,“ píše dále autor. „Pak Gruzie, která chtěla podpořit své nové vojenské vazby se Spojenými státy, navrhla, že některé z těchto jednotek vyšle do Iráku jako součást koalice.“ Od července 2005 pak Spojené státy vycvičily další tři gruzínské brigády a vyzbrojily je americkou technikou. Podle standardů Pentagonu to byl jen naprostý základ. Jeden francouzský diplomat v Tbilisi se vyjádřil, že se jednalo o ekvivalent asi měsíčního základního výcviku běžných francouzských nováčků – ani vzdáleně nic takového, co by bylo použitelné proti Rusku. Podle podplukovníka Roberta Hamiltona, který donedávna výcvikový program v Gruzii vedl, si Američané dokonce záměrně dávali pozor, aby se vyhnuli čemukoliv, co by Rusko mohlo považovat za provokaci. Hamilton např. tvrdí, že nikdy necvičili gruzínské vojáky v konvenčních dovednostech typu používání tanků, dělostřelectva nebo bitevních vrtulníků.

„Gruzie se pochopitelně snažila i sama. S rostoucí ekonomikou rostl i vojenský rozpočet, ze 30 mil. USD v roce 2003 na 750 mil. USD v loňském roce. Nakoupila staré, ale použitelné sovětské tanky T-72 z Ukrajiny a houfnice z České republiky.“ Proběhlo sice jakési cvičení, ale to bylo ve stylu sovětských manévrů ze starých časů. Podle předběžného hodnocení americké armády byl minulý měsíc při ruské invazi výkon gruzínských tanků a dělostřelectva ze sovětské éry vyhodnocen jako „primitivní“.

„Nyní Gruzínci již mluví o budování novější, lepší a větší armády, která by je ochránila před ruskou agresí. Říkají, že by mělo jít o koordinované úsilí Západu, a někteří američtí vojenští představitelé potvrzují, že jsou připraveni s Gruzií jednat o tom, jak by mohla být obnovena její armáda. Viceprezident Cheney nedávno v Tbilisi sice hovořil o tom, že „Amerika pomůže Gruzii obnovit a znovu získat postavení jedné z nejrychleji rostoucích ekonomik světa,“ ale jakékoliv konkretizaci v otázce vojenské pomoci se pečlivě vyhnul.

Vojenská obnova Gruzie vyvolává závažné otázky. Technicky by šlo poměrně jednoduše vybavit gruzínské ozbrojené síly tak, aby to bylo zřetelně pro účely obrany. Naznačil to již Hamilton ve svém referátu pro CSSI: „Součástí požadovaných schopností jsou bezpečné systémy velení a řízení, integrovaná protivzdušná obrana, robustní systém námořní obrany, zaměřovací radarové systémy proti dělostřelectvu a vysoce účinné zbraně použitelné proti obrněné technice.“ Jinými slovy šlo by o zbraně, které by mohly způsobit velké ztráty tankům, válečným lodím, letounům a dělostřelectvu při akci proti Gruzii, ale ne těžkou techniku umožňující Gruzii výpad proti svým sousedům.

„Jakékoliv vojenské úsilí těchto dimenzí však bude v první řadě narážet na politický problém potenciální ruské reakce“ píše dále Barry v jedné z nejzajímavějších pasáží článku. „Další problém je, jak bude reagovat 10 středoevropských a balkánských států, které do NATO vstoupily nedávno. Téměř s jistotou budou očekávat vojenskou pomoc podobného kalibru, jakou Spojené státy nabídnou Gruzii. Poněkud opožděně nyní NATO musí řešit otázku, jak bránit své nové členy. Jistý vysoce postavený americký generál, který dříve působil ve vrcholné funkci v NATO a nyní byl ochoten hovořit, říká, že příslib zakládající smlouvy NATO, závazek obsažený v Článku 5, že útok na jednoho člena bude považován za útok na všechny, byl v letech 1999 až 2004, kdy Aliance vítala nové členy, v podstatě ignorován. Generál Charles Wald, který byl počátkem tohoto desetiletí zástupcem velitele amerických sil v Evropě, to potvrzuje: „Přístup byl, že čím víc nás bude, tím bude veseleji. Co by bylo, kdyby opravdu mělo dojít na článek 5, NATO příliš neřešilo.“

NATO dokonce své spojence zrazovalo od příliš ambiciózních vojenských plánů. Rumunsko a Bulharsko chtěly vybudovat moderní letectvo – nakoupit stovky špičkových letounů. „Bylo jim řečeno, aby to nedělaly,“ říká Wald. „Dostalo se jim doporučení, aby se soustředily na „specifický“ příspěvek. Což znamenalo protiteroristické a protipovstalecké jednotky pro operace mimo Evropu.

„Takže Gruzie představuje pro Spojené státy a Evropu mučivé politické dilema. Pokud gruzínská armáda potřebuje přestavbu, co armády nových členů NATO? Žádosti již začínají přicházet. Bezprostředně po Gruzii Polsko podepsalo dohodu se Spojenými státy o umístění protiraketové obrany na svém území. Cena, kterou Polsko požadovalo – a administrativa souhlasila – byla, že na polské půdě bude umístěna americká protiletadlová obrana s personálem.“ Následovat pravděpodobně bude Estonsko, které toho dosud mnoho nežádalo. A zdá se ostatně, že NATO bude muset vůbec revidovat své závazky vůči svým členům z Pobaltí.

„Po osmi letech, kdy se Spojené státy soustředily na globální válku proti teroru, nyní gruzínský debakl jako by obrátil pozornost Západu zpět na tradičnější hrozby na evropském kontinentě – a na cenu politické naivity. Může se také stát, alespoň v dlouhodobé perspektivě, že proti Rusku nakonec bude stát více armád, než kolik by odpovídalo reálným důvodům k obavám,“ uzavírá Barry.

John Barry, Neewsweek: Georgian Army, American Made ZDE

                 
Obsah vydání       8. 9. 2008
8. 9. 2008 Ekonomické reformy roku 1968 Martin  Myant
8. 9. 2008 Zuby nehty Bohumil  Kartous
8. 9. 2008 Mediální válka: Když pro slzy nevidí písmena Irena  Ryšánková
8. 9. 2008 Michael  Marčák
8. 9. 2008 Neewsweek: Gruzínská armáda, Made in USA
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 Pracuje Tymošenková pro Moskvu, nebo půjde Juščenko sedět za obchod se zbraněmi?
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Proč nosí poslanec Morava tričko od neonacistické firmy? Petr  Nachtmann
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
8. 9. 2008 Bursík má právo promítnout politiku zelených jinak Boris  Cvek
5. 9. 2008 Civil Georgia: Gruzínská opozice prohlásila, že nastal čas nepříjemných otázek
8. 9. 2008 Jsou tu paralely? O čem je gruzínská lekce? Miloš  Dokulil
5. 9. 2008 Stratfor: Medveděvova doktrína a americká strategie
8. 9. 2008 Kouchner: Ztraceno v překladu, jako vždy
8. 9. 2008 Rusko uvažuje o možnosti ukončení vztahů s NATO
8. 9. 2008 Evropě to osladíme, aneb noetické lajdáctví Václav  Chyský
5. 9. 2008 Dáme vám ochutnat vaši vlastní medicínu
8. 9. 2008 Topolánkovi sice vadí Tlustý, Dalík ale ne Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Revoluční rok osmašedesátý Josef  Vít
8. 9. 2008 Bank Rossiji začal prodávat dolary. Kupuje eura
8. 9. 2008 Americká vláda dočasně znárodňuje dvě obří americké hypotéční banky
5. 9. 2008 Moskva vyměnila atomovou spolupráci s USA za rozvoj íránského jaderného programu
8. 9. 2008 Konec Mussoliniho impéria Richard  Seemann
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
7. 9. 2008 Nedostatek kvalitní černé barvy - za vším jsou Číňané! Wenzel  Lischka
8. 9. 2008 EU toho moc nevynucuje
8. 9. 2008 Kdo krade Británii tajné informace?
6. 9. 2008 Bob Woodward: Bílý dům odposlouchával iráckého prezidenta
8. 9. 2008 USA: oběť Daniela Veselého Pavel  Urban
8. 9. 2008 Co všechno se nedozvíte o rusko-kyrgyzské diplomacii ani v AFP
8. 9. 2008 Polský generální prokurátor už zjistil, kde bylo tajné vězení USA
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska
8. 9. 2008 Mladá pravice uspořádá 11. 9. v Praze demonstraci "Radarem na obranu západní civilizace" za zvuků židovské lidovky
7. 9. 2008 Rusko uspořádá vojenské cvičení u amerických břehů
6. 9. 2008 Saakašvilimu "dali k podpisu podvrh smlouvy s Lavrovem"
7. 9. 2008 Indie chce nakupovat jaderné palivo a technologie
6. 9. 2008 Na Ukrajině odlišná stanoviska k Rusku i k členství v NATO
6. 9. 2008 V Polsku tajné zariadenie CIA na mučenie bolo
6. 9. 2008 Narozdíl od Česka, Slovensko poslalo peníze do Osetie i do Gruzie
5. 9. 2008 Členem Výboru na obranu Marcely Urbanové je prokázaný lhář
9. 8. 2008 Hospodaření OSBL za červenec 2008

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2008 Mediální válka: Když pro slzy nevidí písmena Irena  Ryšánková
8. 9. 2008 Pracuje Tymošenková pro Moskvu, nebo půjde Juščenko sedět za obchod se zbraněmi?   
8. 9. 2008 Neewsweek: Gruzínská armáda, Made in USA   
8. 9. 2008 Jsou tu paralely? O čem je gruzínská lekce? Miloš  Dokulil
8. 9. 2008 Rusko "souhlasí s odchodem svých vojsk z Gruzie"   
6. 9. 2008 Saakašvilimu "dali k podpisu podvrh smlouvy s Lavrovem"   
5. 9. 2008 Times: Vzhůru do minulosti   
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Civil Georgia: Gruzínská opozice prohlásila, že nastal čas nepříjemných otázek   
5. 9. 2008 Změna agendy   
4. 9. 2008 Rusko vyjmenovalo podmínky pro stažení ostatních svých vojsk z Gruzie   
3. 9. 2008 Proč být kvůli Rusku za pitomce?   
3. 9. 2008 K vyhnání Gruzínců z Abcházie došlo v letech 1992-93 v důsledku občanské války Štěpán  Kotrba
3. 9. 2008 Zcela jiná válka, aneb jak to vidí Rusové   
3. 9. 2008 Medvěděv: Saakašvili je "politická mrtvola"