10. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 9. 2008

Výbuch sopky, cyklón a státní převrat na Réunionu

Po jedenácti hodinách letu z Paříže přistávám na letišti Roland Garros ve Svaté Marii na Réunionu. „Au pays parfumé que le soleil caresse...“(Ve voňavé zemi, kterou slunce laská...). Tak Charles Baudelaire začíná svůj sonet věnovaný „Jedné kreolské dámě“. Baudelairovi je 20 let, když se cestou do Indie v r.1841 ocitne na ostrově. Prožije zde několik týdnů ve společnosti patnáctileté dívky z Madagaskaru.

Určitě se vylodil ve Svatém Pavlovi; v tehdejším prvním přístavu ostrova, kam mám i já namířeno. 7. července 1730 zde kráčel s oprátkou na krku, a svícemi v každé ruce, proslulý pirát La Buse; před zraky svých kumpánů, kteří čekali, že jim před smrtí prozradí místo, kam ukryl uloupené poklady.

Na mořském hřbitově v St.Paul, jako pirát, je pochován i básník Leconte de Lisle - největší zjev francouzského parnasismu (1818-1894). Pro jeho přijetí do Francouzské akademie opakovaně hlasoval Victor Hugo. Teprve smrt autora Bídníků v roce 1886 uvolní místo pro Hraběte z Ostrova.

Leconte de Lisle spatřuje v antických mýtech symboly republikánství a rovnosti. Usiluje o zrušení otroctví na Réunionu. Na nábřeží Barachois v hlavním městě St.Denis je svoboda otrokům přisouzena teprve v revolučním roce 1848. V metropoli (označení pro Francii) je však Leconte de Lisle rok poté odsouzen pro sympatie s povstalci.

Ač nejsem významný revolucionář je týden po mém příjezdu na ostrov vyhlášen „alerte rouge“ (rudý poplach). Blíží se totiž cyklón. I když na internetu najdete slova, že „přesnější predikce povětrnostních podmínek ostrova je skutečnou noční můrou společnosti Météo France“, tato nás soustavně informuje o poloze cyklónu. Zatím lehce minul Mauricius a je už 300 km od hlavního města St.Denis. Kdysi podobné vichry devastovaly ostrovy v Indickém oceáně a způsobily smrt mnoha lidem. Dnešní doba betonem a ocelí odřela pařáty přírodnímu živlu.

Musím však opustit kemp a najít si pevnou střechu nad hlavu. K tomu slouží na Réunionu tzv. „gîte“. Ten můj je typické kreolské stavení s plechovou střechou, která se během cyklonu promění v membránu. Spolubydlící, Francouzka od Mosely, mi svěřuje své přání poznat výbuch sopky, cyklón a státní převrat. Já mám za sebou převraty dva (1968, 1989) a proto se u ní těším mimořádné úctě. Oba jsme přiletěli v den, kdy slavná sopka Piton de la Fournaise začala bavit místní i přespolní svým tradičním repertoárem, a proudy lávy přerušily jedinou okružní silnici kolem ostrova. Teď se na nás řítí další štěstí.

V místních novinách si sedláci stěžovali na sucho. Jeden článek měl záhlaví: „Raději cyklón než sucho“. Tak teď ho tu máte, přátelé!

Je zakázáno vycházet pod pokutou cca 4000 Kč.

Začíná pršet a foukat a fučet a skučet a všechno na náš účet. Na střechu dopadají první urvané větve a plechy z okolních stromů, plotů a domů. Přestáváme spolu hovořit, neboť se neslyšíme. Přestává svítit světlo. Zítra nepoteče voda. S rádiem u ucha poslouchám zpravodajství rádia Free-Dom a rádia Réunion. Dávají běžné relace - odpoledne hlásí všechna úmrtí na ostrově. Pomalu si zvykám na réunionské reggae (seggae). Hrají také ostrovní klasiku Kreolů - maloya jazz. Kreolský jazyk je jakousi zpěvnou variantou provensálštiny. Case je dům a marmaille dítě. Teď jsou prázdniny, všude je plno marmailles a Routard ( průvodce) proto turistům nedoporučuje jezdit na ostrov. Pláží je málo a je tam tudíž plno děcek. A abych nezapomněl - je doba cyklónů.

Druhý den už nefunguje ani rádio. Později se dovím, že vichr strhl vysílací stožár. A tropické lijáky odplavily některé cesty. Už se nepodívám do cirque Cilaos, jak jsem měl v plánu. Obyvatelé vnitřní části ostrova dostanou domácí vězení. Podařilo se mi však navštívit zbývající dva: cirque de Mafate a cirque de Salazie. V těch neskutečných okamžicích sucha na ostrově. Kdy i tropický prales Forêt de la Bélouve byl jako vyschlá mršina. Je úžasné, že tu nejsou komáři; ani hadi, štíři a jim podobná havět'. Zato je ostrov zaplavován kouřícími nesmysly našeho světa - auty. Navíc se nakupuje kdesi v blízké Arábii nekvalitní benzín a nafta.

Po dvou dnech cyklón začíná slábnout. Znovu hrají reggae a pro nás naivní texty písní maloya; např. tatíci chválí své dcery, neboť jsou pracovité a poslušné.

Vichr sklidil úrodu. Všude se povalují litchi, manga a kokosové ořechy. Většina banánovníků je polámaná, cukrová třtina leží jako poválené obilí po bouřce na Slovácku. Některé palmy pozbyly listoví a teď tu trčí pahýly jako zaťaté pěsti proletářů u nás v Evropě. Zmizely dopravní značky a reklamy podél cest, za což budiž cyklonu vyslovena chvála. Konečně crčí voda ze všech vodopádů - a je jich na ostrově požehnaně. Oceán je špinavý z rozbouřených řek, které před tím nebyly, a do blízkosti břehů a pláží, za korálové útesy, se prý v takové kalné vodě vydávají žraloci. Podél břehů je plno křížků za zmizelé rybáře a jiné milovníky vody. Barman z bistra v Etang-Salé mi vysvětlí, jak zmizel jeho švagr ve dvou metrech, třebaže se běžně potápěl do 15 metrů. Má na mě dost času; na pláži je pár lidí. Stěžuje si na ceny zeleniny. Vždy po cyklónu stoupnou ceny na dvojnásobek. Pijeme místní pivo Dodo, jak říkají značce Bourbon domorodci. Stojí 1 euro. Tento ostrůvek na jižní polokouli byl první ze zemí, které začaly 1.ledna 2002 používat evropské platidlo. ( Pro zajímavost. V novinách má největší reklamní prostor naše Fabia.)

Je čas rozloučit se s ostrovem, kdysi nazývaným Bourbon. S batohem na zádech mířím napříč svatými, St.Pierre, St.Louis, St.Leu do St.Denis.

Místní obyvatelé při loučení a odchodu z domu přitloukají na dveře jako oběti černé slepice. (Jejich jinobarevným sestrám nepřipadl úděl kříže. Připlouvají v kari na stoly kreolských restaurací).

Tyto pohanské praktiky měl pomoci jeptiškám na ostrově vykořenit dar Říma: ostatky-relikvie do nové kaple. Jenže text doprovázející kosti zmizel, na obalu zůstalo jen é spedito. To znamená: odesláno. A datum XX. století. Díky poště tak církev svatá získala ještě jednoho svatého, sv. Expédita. Jeho sochy se na ostrově těší velké úctě a jsou vždy zaplaveny spoustou květin. Sv.Expédit se obratem vrátil do Evropy. V mariánském poutním místě Lourdes dnes najdete hotely a parfumerie pojmenované podle významného světce. (viz foto)

Večer před odletem strávím na letišti. Funguje tam klimatizace, což je k nezaplacení. Kolem půlnoci mě vyruší „security man“. Firma zavírá, a on je nucen vyhodit mě za vrata. Dáváme se do řeči a jak tak čas běží, můj anděl strážný nakonec pochopí, že Tchèque není Čečna, jak se původně domníval a byl nakvašený, protože muži ze security i na Réunionu bojují proti teroristům. Probereme spolu přednosti života na ostrově, byrokracii francouzských úřadů, rybaření na bichiques a vrtochy Fournaise, takže mě nakonec nechá spát v letištní hale a napíše mi svoji adresu, abych se při příští návštěvě u něho zastavil a ochutnal pověstná kreolská jídla, zejména poulet na kari. Je výborné, už jsem ho jedl v rodině Jules Galanta v St.Louis.

A nejen oni dva mě pozvali k sobě na návštěvu. Také úžasné laguny odstíněné kokosovými palmami, korálové útesy zachycující těžce se valící vlny Indického oceánu, tamaryškové lesy na úpatí Maida, odkud se před vámi vynoří Piton des Neiges - nejvyšší hora ostrova (3070 m n.m.).

Réunion je ostrovem bratrství ras a národů a tolerancí náboženství - křesťanů, budhistů, stoupenců islámu a hinduistů, ateistů atd. Žijí zde Číňani a obyvatelé Madagaskaru. Potomci otroků a polských havířů z Lotrinska. Židi a francouzští bezdomovci. Žijí v míru a globálních otřesech jako zbytek světa. Pod Jižním křížem a žhavým sluncem, které máte v poledne přímo nad hlavou a večer zapadá do rychlé tmy. Aby se ráno opět vysoukalo nad vulkán Piton de la Fournaise a pak už patřilo celé jenom ostrovu Réunion.

                 
Obsah vydání       10. 9. 2008
10. 9. 2008 Ruské strategické bombardéry přiletěly do Venezuely
10. 9. 2008 Pokles na úroveň opic? Možná postkomunistické panorama... Darina  Martykánová
10. 9. 2008 Rusko a pošetilost pohádek o pokroku
10. 9. 2008 Nejnovější důvody pro radar: Mulláhové, chamberlaini a elektromagnetické pulsy Karel  Dolejší
10. 9. 2008 LA Times: Ruský nacionalista prosazuje eurasijskou alianci proti Spojeným státům
10. 9. 2008 Tragická fraška, pokračování normalizace Boris  Cvek
10. 9. 2008 Zelený triumvirát Martin J. Kadrman
10. 9. 2008 Čeští piloti nesouhlasí s rozprodejem ČSA před jejich privatizací
10. 9. 2008 CERN dnes 9:30: "konec světa" začíná
10. 9. 2008 Politik - alfa samec ve smečce Petr  Sak
10. 9. 2008 Výbuch sopky, cyklón a státní převrat na Réunionu Miloslav  Štěrba
10. 9. 2008 Ne nadutost Ruska, ale cenzura. Tvrdá, odporná, jednostranná cenzura.
10. 9. 2008 Falešná "Točka" z Gori už krouží nad ruskými médii Štěpán  Kotrba
10. 9. 2008 Smlouva SOFA schválena
10. 9. 2008 Ani ruské protiraketové systémy nezachytí nový Topol-M
10. 9. 2008 Bude radar v Brdech zdravotní riziko?
10. 9. 2008 Marihuana proti zarputilým infekcím
10. 9. 2008 Radarové výsledky z ruky
10. 9. 2008 Nepřesnosti v technických údajích o vyzařování radaru pro Brdy
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně
10. 9. 2008 Juščenko se připravuje řešit následky "Černého úterý" vojenským převratem
10. 9. 2008 Zmocněnec vlády ČR pro lidská práva hlásá xenofobii a latentní předsudky
9. 9. 2008 Michael  Marčák
10. 9. 2008 Osladíme? František  Řezáč
10. 9. 2008 Je energetika a změna klimatu konfliktem mezi empirií, teorií a politikou?
10. 9. 2008 Političtí alfa samci a jejich trofejní samičky Štěpán  Kotrba
9. 9. 2008 Ne Základnám: Situace v Gruzii pro nás není důvodem ke změně názoru
10. 9. 2008 Zbavování způsobilosti lidí v novém občanském zákoníku nevyhovuje
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 V Gruzii byl zadržen štáb polské televize
9. 9. 2008 Michael  Marčák
9. 9. 2008 EP: v zájmu dosažení rovnoprávného postavení mužů a žen je nutné zpochybnit tradiční ženské a mužské role
9. 9. 2008 USA provedly už třetí útok na území Pákistánu - tentokráte na madrásu
9. 9. 2008 Citát dne (včerejšího) aneb konzervativně vyděšený pohled na neoliberální poučky
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
9. 9. 2008 Defense News: Jak čelit ruské hrozbě
8. 9. 2008 Jsou tu paralely? O čem je gruzínská lekce? Miloš  Dokulil
8. 9. 2008 Zuby nehty Bohumil  Kartous
8. 9. 2008 Ekonomické reformy roku 1968 Martin  Myant
9. 8. 2008 Hospodaření OSBL za červenec 2008