11. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 9. 2008

Jisté je však jen to, že historka má pomoci prodávat knihu izraelského novináře

Chorvatský bulvární server Necenzurirano minulý týden přinesl zprávu o údajném zbrojním obchodu mezi záhřebskou vládou a Teheránem. Vzhledem k blízkým a současně delikátním vztahům, které Chorvatsko od svého vzniku udržuje s Izraelem, a také kvůli připojení nesouvisející historky o devíti ozbrojených libyjských lodích, údajně opravovaných v Krajlevici, bylo zprávu možno chápat především jako snahu obvinit úřady z korupce a tak je poškodit ve vnitropolitickém boji. Osobně byl z podílu na tomto obchodu obviněn šéf kanceláře chorvatského prezidenta Stipe Mesiče Amir Muharemi. Tento týden však o článku v Necenzurirano informoval Jerusalem Post a zdá se, že skandál začal nabírat nečekané obrátky.

10. 9. 2008

JU│21:10 Dva ruské strategické bombardéry TU - 160 přistály ve středu na vojenském letišti Libertador ve Venezuele. Bombardéry uskuteční několik cvičných letů nad neutrálními vodami a poté se opět vrátí do Ruska.

11. 9. 2008

Jako pravidelný čtenář BL se na vás obracím s prosbou. Dnes proběhlo odvolací jednání u Vrchního soudu v Olomouci, kde jsem konečně po dvou létech mohl vypovídat jako svědek v kauze korupční nabídky. Ani Krajský soud v Ostravě a ani Městský soud v Praze mi toto neumožnil. O to více si cením postupu Vrchního soudu v Olomouci. Zároveň jsem zde mohl přednést závěrečnou řeč, kde jsem mohl poprvé citovat alespoň z těch odposlechů, které zůstaly ve spise (omylem) ve formě pouštění těchto odposlechů svědkyním Froňkové a Ondříškové....a jsou součástí písemných materiálů z těchto výslechů. Posílám vám mou řeč a chci vás velice poprosit o její zveřejnění... Mám obavu že nic z toho se do médií nedostane.

Zveřejňujeme podle zásady Audiatur et altera pars. (red.)

Vážený pane předsedající, vážení členové senátu. Hodně jsem zvažoval zdali zde vystoupím, řeknu své pocity a upozorním na fakta. V uplynulých letech zaznělo mnoho pravdy, polopravdy, ale i lží a dezinformace. Protože celá věc zásadním způsobem ovlivnila můj život, rozhodl jsem se tedy, že zde musí kromě právních výkladů zaznít i věty, které nejsou jen o paragrafech, ale o pocitech přímého účastníka kauzy. Začnu tím, že se stalo přesně to, co jsem redaktorům Mladé fronty Dnes řekl hned na počátku: „pokud zveřejníte moje jméno, tak se vše obrátí proti mně a budu muset čelit žalobám“...

11. 9. 2008

JAK TO VIDÍ ČTK: Kauzu s údajným podplácením exposlance Kořistky soud odročil

Alena Petrželová, ČTK│ Kauzu s údajným podplácením bývalého unionistického poslance Zdeňka Kořistky dnes olomoucký vrchní soud kvůli vyhlášení rozhodnutí odročil na příští týden. Žalobu na ochranu osobnosti na něj podali spolupracovník šéfa ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek. Kořistka oba muže obvinil před čtyřmi roky z toho, že mu nabídli mnohamilionový úplatek. Oba to však popírají. Spor už Kořistka prohrál u ostravského krajského soudu, proti verdiktu se všichni odvolali.

Podle krajského soudu se Kořistkovi nepodařilo prokázat, že by mu úplatek muži nabídli.

Michael Marčák: Vaše veličenstvo, Napoleon sděluje, kolik před Waterloo nestačil zaplatit panu Barošovi, prý kdyby jste byl tak laskav...
11. 9. 2008

11. 9. 2008

Každý den přináší jisté události a každý den má svá jistá výročí. Některá jsou někdy připomínána více, některá jsou jaksi odsouvána do pozadí, záleží na politické konstelaci. Není tomu jinak ani 11. září. Krátce před 11. 9. byla v ČR odsouzena poslední žijící účastníce z tribunálu, který poslal v roce 1950 na smrt Miladu Horákovou. Tak začala zuřit studená válka v Československé republice naplno.

10. 9. 2008
tisková zpráva Iuridicum Remedium

Na 11. října 2008 plánují lidskoprávní organizace z celého světa společnou protestní akci proti nekontrolovanému rozšiřování pravomocí tajných a bezpečnostních služeb nazvanou Svobodu místo strachu (Freedom not fear). Globální protest je reakcí na v historii bezprecedentní prolamování práva na soukromí, které zesílilo zvláště v rámci tzv. celosvětového boje proti terorismu.

Po 11. září 2001 jsme tak ve zvýšené míře svědky plošného nasazování kamerových systémů, archivování údajů o mobilní a jiné elektronické komunikaci občanů, zavádění systémů sledování cestování a pohybu, provádění masových odběrů biometrických údajů pro národní databáze DNA.

10. 9. 2008

AB│ Současná panika kolem Ruska je zvláštní jev, píše v britském deníku The Guardian John Gray. Podle jakýchkoliv objektivních měřítek jsou Rusové v Putinově autoritářském státě svobodnější než ve kterémkoliv jiném období za Sovětského svazu. Mnozí jsou na tom lépe i materiálně. Rusko se vzdalo globální expanze a nyní je zmenšenou verzí toho, čím bylo po celou svoji historii – euroasijským impériem, jehož hlavní starostí je ochrana před vnějším nebezpečím všeho druhu. Západní postoje však jsou nepřátelštější než byly po většinu období studené války, kdy mnozí levičáci považovali Sovětský svaz, zodpovědný za desítky milionů mrtvých, za v podstatě neškodný režim.

11. 9. 2008

Severoatlantická aliancia oznámila 10. septembra, že ukončila plánovanú akciu svojich lodí v Čiernom mori a v súlade s platnou medzinárodnou dohodu, ktorá limituje pobyt v čiernomorských vodách pre zahraničné lode na 21 dní, toto more opúšťa. Plavidlá patriace do tzv. prvej stálej námornej skupiny NATO (SNMG1) sa nachádzali v oblasti od 21. augusta.

TASR: Lode NATO opustili Čierne more ZDE

11. 9. 2008

POMALÝ ROZPAD KOALÍCIE PROTI TERORISMU

Reuters│TASR│ Veliteľ pakistanskej armády Ašfak Parvíz Kajání dnes večer vyhlásil, že po najnovších cezhraničných útokoch amerických kománd Pakistan nedovolí zahraničným ozbrojencom vykonávať vojenské operácie na svojom území. "Pakistanská armáda bude za každú cenu chrániť suverenitu a územnú celistvosť našej krajiny. V zmysle tohto predsavzatia v budúcnosti nebudú povolené vojenské operácie zahraničných vojakov na území Pakistanu," píše sa v komuniké šéfa ozbrojených síl.

TASR: Pakistan nepovolí cudzincom vojenské akcie na svojom území ZDE

BL 9. 9. 2008: USA provedly už třetí útok na území Pákistánu - tentokráte na madrásu ZDE
BL 19. 8. 2008 Mušarraf odišiel, prišiel Laškar. To je tvoja smrť, India ZDE
BL 15. 8. 2008 Štěpán Kotrba: Co bude s pákistánským jaderným potenciálem a co zbude z koalice "proti terorismu"? ZDE
11. 9. 2008

Důvěra českých občanů ve vládu v posledních letech stabilně klesá a pohybuje se dnes někde kolem 35%. Znamená to, že vládě věří jen zhruba každý třetí Čech. Přesto se administrativa domnívá, že ji takto slabý mandát veřejnosti opravňuje k tomu, aby dělala vážné kroky, jež jsou v rozporu s míněním občanské většiny.

Saakšviliho milenka Alana Gaglojeva
11. 9. 2008

IR│ V jihoosetském Cchinvali je ulice, pojmenovaná po jednom z nejznámějších Osetinců - po dramatikovi Vladimiru Gaglojevovi. Právě od dědečka zdědila literární talent a charisma jeho vnučka Alana. Ihned po vysoké škole začala pracovat jako vedoucí v televizním programu pro "národnostní menšiny", který začali vyrábět na příkaz gruzínského prezidenta. Alana v tomto vysílání přinášela novinky z Jižní Osetie. Ve 21 letech, když už byla zaměstnankyní Saakašviliho tiskové služby, stala se i jeho milenkou. Dívka, plynně hovořící anglicky, cestovala všude spolu s prezidentem. Jejich romance se vyvinula tak, že zvěsti o ní se dostaly až k Miškově manželce Sandře E. Roelofs. Ta udělala skandál , když našla Gaglojevu se svým manželem v kavárně. Ale pozdě. Alana už byla těhotná. Do řešení konfliktu se zapojili Saakašviliho vlivní přátelé. Sandra, sama těhotná, tehdy kategoricky požadovala, aby sokyně šla na potrat. Zdraví a charakter prezidenta Gruzie zničily budoucnost krásné Osetinky... A její dům zničila válka.

To tvrdí ruský tisk, který, jak se zdá, manipulativně vyhledává informace s cílem co nejvíce zašpinit obraz gruzínského prezidenta. Text nepůsobí férově. │ pozn. JČ

Michael Marčák: Hrozná aféra. Chudák paní Vsecká, co ta se nalítá, než to zase všechno ututlá.
11. 9. 2008

11. 9. 2008

V důsledku hypoteční krize došlo v USA k zestátnění dvou velkých institucí - Freddie Mac a Fannie Mae. Jedná se o poměrně složitou a citlivou transakci, stojí za to znát trochu historie před tím, než se začnou dělat ukvapené závěry o zestátnění soukromé firmy, píše čtenář Ondřej Palkovský

11. 9. 2008

Na začátku roku 2008 vstoupila v platnost první část reformy veřejných financí. Jejím základním stavebním kamenem bylo zavedení tzv. rovné daně a zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty.

Tato obě opatření měla oponenty správně předvídaný efekt: roztočila inflační spirálu. Velmi vhodně to pan ministr načasoval na období, kdy ceny začaly růst i vlivem tzv. globálních trendů).

11. 9. 2008

Wall Street Journal publikoval nové pozoruhodné výsledky šetření amerického vládního Úřadu pro dohled nad komoditními trhy (CFTC) o vývoji cen ropy. Zpráva prošla bez výraznějšího zájmu mimo odborné kruhy, tím méně pozornosti zpráva vyvolala U Nás -- snad, že ropa předevčírem nějak zlevnila.

11. 9. 2008

Radko Kubičko a Ivana Denčevová jsou zaměstnanci Českého rozhlasu. Kubičko vedoucí redakce analytické publicistiky a zpráv ČRo 6. Pro všechny zaměstnance ČRo platí pravidla, co v zaměstnání mohou a co nikoliv. To platí pro všechny zaměstnance všech rádií a televizí. V době jakýchkoliv voleb zvláště. Pro ten případ má ČRo pokaždé pravidla přísnější. Pro soukromé firmy takto přísná pravidla neplatí. Regionální televizní agentura je síť soukromých regionálních televizí s jedním většinovým majitelem. Na jedné straně. Na druhé straně má tentýž majitel internetový server Česká média a jeho zaměstnanci zpracovávali i PR zadání pro různé politické i komerční klienty. Většinou analýzy, events a tak... Mezi zaměstnance tohoto propletence patří i členka Rady Českého rozhlasu Dana Jaklová (ODS). Někdy jako redaktorka serveru Česká média, jindy s mikrofonem a kameramanem jako RTA. Všichni to tak nějak berou.... Vazba celé firmy na ODS je zřejmá, nijak příliš neskrývaná. RTA si ale hraje na neutrální. Nyní se spolek rozrůstá. Během předvolebního období hodlají zaměstnanec Českého rozhlasu 6 a externí komentátor ČRo 1 Radiožurnálu Radko Kubičko spolu s redaktorkou ČRo 6 Ivanou Denčevovou jezdit s kočovným cirkusem komerční televize RTA na politické diskuze po krajích českých, pořádané ve spolupráci s redakcemi Deníku a regionálními soukromými rádii. Rádiem OK, Rádiem Petrov, Rádiem Zlín a Rádiem Faktor. Tedy přímou konkurencí regionálním redakcím ČRo. Veřejnoprávní hlasy tak zazní v politických diskuzích pro komerční mediální firmy - a to vše pod režií firmy dvojího použití, a to vše v období před volbami. Oficiálně totiž RTA pořádá v šesti krajích veřejné předvolební diskuse.

A řediteli Českého rozhlasu 6 Peteru Duhanovi angažmá jeho zaměstnanců vůbec, ale vůbec nevadí. Nejspíš nemají pracovní dobu a nebo ho odbydou několika sestřihy, jak to tak Kubičko dělá vždy.

11. 9. 2008

Poslední seminář Masarykovy dělnické akademie a družstva Fontes rerum byl na téma Ekonomické reformy roku 1968 a jejich vliv na vývoj po roce 1989 (Manažerská revoluce, osvícené centrální plánování, samospráva, či ještě něco úplně jiného?). Vystoupili Jiří Kosta, profesor Goethovy univerzity ve Frankfurtu nad Mohanem, SRN, Karel Kouba - profesor Fakulty sociálních věd UK, Prah, Martin Myant - profesor, University of the West of Scotland, Spojené království, Miloš Pick - ekonom, člen Vlasákova týmu, Praha a Ota Turek - ekonom, docent, člen Šikova a Vlasákova týmu, Praha. Tuto stručnou informaci bych doplnil o sdělení, že v rámci tohoto semináře byla udělena plaketa Masarykovy dělnické akademie prof. Jiřímu Kostovi a prof. Věnku Šilhánovi. Posledním zpravodajským sdělením je to, že v sále bylo opět nabito. Zbytek už je komentář.

11. 9. 2008

Jsme demokracie a ta nabízí možnost volby. ... Zažili jsme svět ovládaný dvěma mocenskými bloky, po pádu SSSR panovala unipolarita. Nyní svět směřuje k multipolaritě. ... Hodláme být stálými členy Rady bezpečnosti OSN, voláme po multipolárním světě. Vždyť jsme přece nejlidnatější demokracií a čtvrtou největší ekonomikou planety!

indický státní ministr zahraničí Anand Šarma v rozhovoru pro MF DNES: Chceme se podílet na vládě nad světem ZDE

11. 9. 2008

ZASEDÁNÍ PACE

Včera jednali o Gruzii taktéž poslanci Parlamentního shromáždění Rady Evropy (neplést s Evropským parlamentem) v Paříži. Na rozdíl od "nových zemí", zástupci "starých zemí EU" a velké evropské země nepodléhají hysterii a jsou ve svých formulacích daleko vyváženější a umírněnější. Pochopili, že je chybou ukázat Rusku záda.

11. 9. 2008
reakce čtenáře Jana Lánika na článek Štěpána Kotrby o zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy k válce v Gruzii, pod titulkem "Gruzie v Radě Evropy: "Osetie je přece součástí Gruzie, tak si ji můžeme bombardovat""

Zástupci estonské delegace praví s odkazem na Čečnu, že "na Rusko si musíme dát pozor, protože tam roste velký ideologický antidemokratický nepřítel Západu, a proto je potřeba proti Rusku bojovat." K tomuto výroku je třeba dodat jedno: v době 2. světové války Estonsko vítalo nacistická vojska jako osvoboditele od Stalinova útlaku. Od roku 1940 do roku 1945 bojovalo sto tisíc estonských vojáků v divizích SS. Prokazatelně zlikvidovali estonští vojáci pod vlajkou s hákovým křížem 15 000 Židů z celé Evropy... 5. června 2004 byla v českých médiích otištěna informace, že v estonském Pärnu usilují o vybudování místního muzea jednotek SS a málem zde odhalili památník estonským příslušníkům SS.

Štěpán Kotrba

Drahý soudruhu Štěpáne Kotrbo, Estonsko bylo po dlouhá léta pod ruskou nadvládou a po první světové válce si zvolilo nezávislost, protože ji chtělo. Ruské bolševické impérium ji však zničilo a udělalo z Estonců otroky. Nedivte se, že tito lidé vítali jednotky Německa jako osvoboditele a že se podíleli na boji proti Stalinově říši děsu a hrůzy. Všichni by tak bojovali.

Po otřesných zkušenostech další brutální hrůzovlády Rusů, která skončila až 1991, se není čemu divit, že těmto vojákům chce někdo prokázat úctu. Sovětské lágry totiž stály za to. Bolševici nemuseli likvidovat vězně nějakou látkou, když v lágrech byla tak extrémně vysoká úmrtnost. Byly to lágry smrti, které dovedli vaši bratři k dokonalosti.

K tomu: 2.9.2008 Jan Lánik: Rusové jednají na základě vůle obyvatel? ZDE

10. 9. 2008

USA odmítly uvalení zbrojního embarga na vývoz zbraní do Gruzie

ŠOK│ Zástupci všech parlamentních stran podepsali 10. září prohlášení o zahraniční politice, které varovalo před přípravou nové gruzínské ozbrojené akce proti Jižní Osetii a Abcházii. Jak informovala agentura RIA, poslanci diskutovali o situaci v oblasti Kavkazu s ministrem obrany Anatolijem Serďukovem. Ten čeká zhoršení situace v nadcházejících dnech.

8. 9. 2008

Nebyly v tomto ohledu nedělní "Otázky VM" na ČT1 jen dezinformací?

Všechna čest, že ČT1 získala na nedělní "Otázky V. Moravce" jako partnera do diskuse přímo gruzínského prezidenta Micheila Saakašviliho. Pokud ovšem během té diskuse padla jména také V. Havla nebo V. Klause, a pokud měla být relace vyvážená, určitě nemohlo divákům stačit vzpomínat si na to, co zrovna o týden dřív ve stejném programu říkal -- jinak zaujatě -- jeden poslanec ruské Dumy. Také bychom neměli nad historickými procesy dělat automaticky analogie a jen povrchně porovnávat neporovnatelné.

10. 9. 2008
tisková zpráva Iniciativy Ne základnám

Iniciativa Ne základnám vyjadřuje hluboké znepokojení nad stavem české politiky, jak na něj poukázal případ poslanců ODS Jana Moravy a Vlastimila Tlustého. Ve světle této kauzy narůstá obava, že by parlamentní hlasování o radaru mohlo být ovlivněno nepřijatelnými zákulisními praktikami. To je jen další důvod pro uspořádání referenda, u kterého taková možnost neexistuje. Jednoho člověka lze vydírat nebo uplatit snadno, milióny voličů nikoli.

10. 9. 2008

ČESKÁ VLÁDA SCHVÁLILA SMLOUVU O DOČASNÉM POBYTU AMERICKÝCH VOJSK

ŠOK│ Poněkud cynická a ke čtyřicet let staré historii odkazující formulace v podtitulku nicméně ale odpovídá obsahu dokumentu, který dnes schválila vláda. Dodatek ke smlouvě SOFA skutečně bude upravovat podmínky pobytu amerických vojáků v českém objektu radaru amerického systému protiraketové obrany v českých Brdech... Žádné překvapení se přitom nekonalo. Podoba smlouvy byla dojednána už minulý týden.

ČTK: Vláda odsouhlasila smlouvu o pobytu vojáků USA ZDE

ICBM Topol-M
10. 9. 2008

Itar-TASS│ŠOK│ Nové interkontinentální rakety "Topol-M" jsou prakticky nezranitelné a nezachytitelné systémy protivzdušné obrany. Novinářům to řekl ve středu 10. 9. 2008 velitel strategických raketových vojsk generálplukovník Nikolaj Solovcov. "Krátkou dobu po startu, kdu dohoří startovní motory, je střela RS-12M2 prakticky nerozpoznatelná kosmickými prostředky protiraketové obrany a po oddělení návratového modulu s hlavicemi od raketového bloku je detekce komplexem prostředků protiraketové obrany prakticky vyloučena. Stacionární odpalovací stanoviště bude mít brzy 50 raketometů, hlavní množství je ovšem na mobilních odpalovacích stanovištích.

10. 9. 2008

Petr Sak ve svém textu o úpadku sociálna a poklesu politického života na zvířecí úroveň extrapoluje tristní chování politiků v postkomunistických zemích (a Berlusconiho, což je případ sám pro sebe) na chování politiků jako takových. Při pohledu na západoevropskou a především pak severoamerickou politickou scénu nemůže být jeho brilantní analýza chování českých politiků méně relevantní v globálním kontextu, na nějž aspiruje. Navíc je třeba říci, že zcela opomíjí, že v západní Evropě je ve vysoké politice i mnoho významných političek, což zřetelně mění politickou atmosféru.

11. 9. 2008
tisková zpráva Ministerstva zahraničních věcí Kuby

Níže publikované prohlášení kubánské diplomacie je nutno brát vzhledem k dlouholetým kubánsko-americkým vztahům cum grano salis - s jistým omezením, odstupem. │ red

Ve středu 3. září v 16.45 předal zástupce státní tajemnice pro záležitosti západní polokoule Thomas Shannon vedoucímu Zájmové sekce Kuby ve Washingtonu verbální nótu č. 46, v níž vyjadřuje "svou nejhlubší účast v souvislosti se zkázou způsobenou uragánem Gustav" a uvádí, že Spojené státy jsou připraveny nabídnout kubánskému lidu "okamžitou úvodní humanitární pomoc formou dodávek pomoci prostřednictvím vhodné mezinárodní organizace." Identická nóta byla Zájmovou sekcí Spojených států v Havaně následně předána Ministerstvu zahraničních věcí. V této nótě americká vláda dále žádá kubánskou vládu, aby "povolila návštěvu Kuby skupině pro vyhodnocování humanitárních situací, k provedení inspekce postižených oblastí a správnému vyhodnocení škod."

10. 9. 2008
Publikováno v Revue Prostor 79

V minulosti politici pečlivě skrývali své erotické avantýry a jejich odhalení většinou znamenalo i konec politické kariéry. Dokonce rozvod a nové manželství bylo pro politika rizikové. Ještě v šedesátých letech J.F.Kennedy úspěšně tajil, v tiché dohodě s novináři, svůj bouřlivý erotický život před americkou a světovou veřejností. Francois Mitterand po celý život bedlivě skrýval existenci své nemanželské dcery. V šedesátých letech po odhalení styků ministra vlády Velké Británie Johna Profuma s prostitutkou Christine Keelerovou nestačila jeho rezignace, ale dokonce poté padl i konzervativní vládní kabinet.

Chování současných politiků je zcela jiné. Události svého erotického a osobního života předvádějí v dravém světle reflektorů na pomyslném mediálním jevišti a jejich nová image již neznamená konec politické kariéry.

10. 9. 2008

Dost se divím, že se dosud nerozvinula diskuse o metodě měření vyzařovací charakteristiky plánovaného radaru v Brdech. Dovoluji si upozornit, že řádné změření vyzařovací charakteristiky každé antény, už jen nepohyblivé, je velmi složitá a zejména pracná záležitost. Je třeba si uvědomit, že vlastně máte zjistit intenzitu elektromagnetického pole ve všech bodech polokoule (nachází-li se anténa na zemi), v jejímž středu se nalézá vyzařující anténa, a to v dané vzdálenosti od ní (tedy rovné poloměru oné polokoule). Aby bylo měření objektivní, je třeba dodržet přesně definované podmínky včetně vlastností prostředí (musí být zcela homogenní, bez překážek, vodivých předmětů apod.). Na to potřebujete rozlehlý volný prostor a speciální vybavení (jako mívala nebožka Tesla Pardubice na svém vynikajícím anténním pracovišti, ...a antény v Pardubicích dělat opravdu uměli); a dostatek času zejména na přípravu experimentu.

Poloha antény radaru se mění nejen v azimutu, ale v i elevaci, čili dané měření by bylo nutno kompletně opakovat alespoň pro vybrané polohy. Rozhodně toto nelze řádně provést nějakým v ruce drženým přístrojem, byť kalibrovaným, se kterým se postavíte na víceméně náhodně vybraná místa v zástavbě a něco změříte - získané údaje mohou mít pouze velmi orientační charakter, upozorňuje čtenář Franišek Kroupa.

10. 9. 2008

Po jedenácti hodinách letu z Paříže přistávám na letišti Roland Garros ve Svaté Marii na Réunionu. „Au pays parfumé que le soleil caresse...“(Ve voňavé zemi, kterou slunce laská...). Tak Charles Baudelaire začíná svůj sonet věnovaný „Jedné kreolské dámě“. Baudelairovi je 20 let, když se cestou do Indie v r.1841 ocitne na ostrově. Prožije zde několik týdnů ve společnosti patnáctileté dívky z Madagaskaru.

Určitě se vylodil ve Svatém Pavlovi; v tehdejším prvním přístavu ostrova, kam mám i já namířeno. 7. července 1730 zde kráčel s oprátkou na krku, a svícemi v každé ruce, proslulý pirát La Buse; před zraky svých kumpánů, kteří čekali, že jim před smrtí prozradí místo, kam ukryl uloupené poklady.

Točka-U, která upadla, ale nedopadla
10. 9. 2008

Dezinformace, kterou připravila gruzínská strana západním novinářům během "dvoudenní války" v Gori a Sinaguri, dorazila už až do některých liberálních ruských médií. Částečně zdrojována z gruzínských vládních zdrojů, částečně z prozápadního Human Right Watch, či Sorosovského "Memorialu", částečně vlastní redakční výroby. Titulek je ovšem jasný: "Na gruzínské vesnice v Jižní Osetii dopadla taktická střela "Tochka-U". Kdyby zvláštní zpravodajka deníku Novaja Gazeta z Tbilisi Elena Valerejevna Milašina poslouchala více vojáky, než aktivisty a gruzínské politiky, a používala zdravý rozum, použila by sloveso "upadla" místo "dopadla". Ale v ruštině je to stejně jedno... Některým novinářům se dá nakecat cokoliv. Nakecávatelem byl tentokrát lidskoprávní aktivista Alexander Čerkasov z protiruské "neziskové" organizace "Memorial", napojené na Mezinárodní federaci lidských práv (FIDH) a ultrakonzervativní Fordovu nadaci, který pomohl redaktorce Novoj gazety upadlou raketu "najít", čímž se ona ve své naivitě neopomněla v článku pochlubit.

Новая газета, Елена Валерьевна Милашина: На грузинское село в Южной Осетии упала тактическая ракета ŤТочка-Уť ZDE

◄ Točka-U, která možná upadla, ale nikdy nikam nedopadla
29. 8. 2008 Štěpán Kotrba: Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled ZDE
Alexandr Dugin
10. 9. 2008

KD | Alexandr Dugin, teoretik populární v kruzích, nakloněných tvrdé linii, prosazuje spojenectví mezi bývalým Sovětským svazem a Středním Východem. Zakladatel ruského Mezinárodního hnutí Eurasia říká, že gruzínská krize může být začátkem skutečného konfliktu se Spojenými státy. V jeho moskevské kanceláři s ním hovořila reportérka L.A. Times Megan Stack.

Téhle dvojí morálce jsme se naučili od Spojených států. Ony uznaly proamerické Kosovo a neuznaly protiamerickou a proruskou Jižní Osetii a Abcházii. Neuznávají integritu Srbska, ale uznávají integritu Gruzie.

10. 9. 2008
Prvotní cíl, na nějž plánovaná protiraketová obrana už nyní útočí, je zdravý rozum.

Ať se stane nebo nestane cokoliv, proponenti americké protiraketové základny v Evropě stereotypně tvrdí, že jejich věc byla podpořena. Zpočátku -- vzpomínáte? - se říkalo, že základna není určena proti Rusům. Později, že Moskva přece nebude nic vetovat. Teď je však právě třeba v americkém Kongresu lobbovat za Kirkův dodatek, který by rozmrazil pozastavené financování základen v Polsku a České republice. Při té příležitosti Frank J. Gaffney, předseda "nezávislého" thinktanku Center for Security Policy, napsal pro Washington Times článek, v němž kongresmany před spaním straší šílenými mulláhy, apokalypsou, Putinem, Chamberlainem, raketami odpalovanými z lodí, elektromagnetickými pulsy a návratem na stromy, pokud -- davaj! - projektu ihned nepřiklepnou patřičnou dolarovou sumu.

10. 9. 2008
Tisková zpráva Ligy lidských práv

Centrum advokacie duševně postižených a Liga lidských práv využily příležitosti veřejného připomínkového řízení k návrhu nového občanského zákoníku a připravily připomínky k jeho částem týkajícím se omezení a zbavení svéprávnosti, jakož i k institutu opatrovnictví člověka. Na vypracování připomínek se podílelo dalších jedenáct organizací, které se věnují problematice práv osob s mentálním postižením či duševní nemocí.

10. 9. 2008

Vždycky jsem volal po vyrovnání se s komunistickou minulostí, odsouzení Polednové-Brožové k šesti letům vězení ale považuji za tragickou frašku, ba přímo za pokračování normalizace. V moři komunistických zločinů, jimiž se nikdo nezabývá, byla vylovena stará prokurátorka, o které všichni vědí, že se dopustila zločinu, neboť justiční vražda Milady Horákové byl nad vší pochybu zločin.

10. 9. 2008

tisková zpráva

České sdružení dopravních pilotů CZALPA ČSA zásadně nesouhlasí s dalším rozprodáváním majetku společnosti ČSA a.s. tak, jak ho ještě před privatizací připravuje současný management zřejmě podle zadání vlastníka společnosti, tedy státu.

Ministerstvo financí se rozhodlo navýšit před privatizací majetek jedné státní firmy na úkor jiné státní firmy. Takové jednání před privatizací obou společností považujeme za nekorektní a hlavně nevýhodné pro vlajkového dopravce v České republice, společnost ČSA a.s., která se sama potýká s obtížemi na trhu letecké dopravy. Celá transakce skrývaná za snahu o narovnání vztahů mezi Letištěm Praha a ČSA a.s., je nazývána "směnou pozemků a nemovitostí." Přitom se jedná o transakci velmi nevyrovnanou, jejíž výsledkem bude další snížení hodnoty společnosti ČSA.

10. 9. 2008

Italští a britští vědci přicházejí s návrhem využít látky obsažené v marihuaně k boji proti zarputilým infekcím. Látkami z marihuany by se podle autorů studie měly také nahradit mnohem škodlivější substance používané k dezinfekci v přípravcích osobní hygieny, včetně mýdel a kosmetiky.

Giovanni Appendino se svými kolegy oprášil ve své studii známou skutečnost -- že marihuana obsahuje látky, které vykazují antibakteriální účinky. Dosud nikoho nenapadlo zkusit tyto látky na rezistentní bakteriální kmeny. ... Všech pět testovaných látek: cannabidiol, cannabichromene, cannabigerol, delta-tetrahydrocannabinol a cannabinol proti zabijácké bakterii účinkovalo.

PLNÝ TEXT STUDIE Appendino et al.: Antibacterial Cannabinoids from Cannabis sativa: A Structure−Activity Study. Journal of Natural Products, 2008; 71 (8): 1427 DOI: 10.1021/np8002673 , American Chemical Society.

Osel: Na super bakterie s marihuanou ZDE

11. 9. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 150 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2008 přispělo celkem 145 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 606.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.8. 2008 částku 221 857.95 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,422.96 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2008 Ne nadutost Ruska, ale cenzura. Tvrdá, odporná, jednostranná cenzura.   
10. 9. 2008 Falešná "Točka" z Gori už krouží nad ruskými médii Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Mediální válka: Když pro slzy nevidí písmena Irena  Ryšánková
8. 9. 2008 Pracuje Tymošenková pro Moskvu, nebo půjde Juščenko sedět za obchod se zbraněmi?   
8. 9. 2008 Neewsweek: Gruzínská armáda, Made in USA   
8. 9. 2008 Jsou tu paralely? O čem je gruzínská lekce? Miloš  Dokulil
8. 9. 2008 Rusko "souhlasí s odchodem svých vojsk z Gruzie"   
6. 9. 2008 Saakašvilimu "dali k podpisu podvrh smlouvy s Lavrovem"   
5. 9. 2008 Times: Vzhůru do minulosti   
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna
26. 10. 2007 Kdo v Brně zapomíná na oběti mnichovské dohody? Ivan  Sommer
18. 9. 2007 Rozhlas BBC o Mnichovu   

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba
12. 8. 2008 Český rozhlas opět dělá zadarmo reklamu komerčním aktivitám svého radního Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2008 Radarové výsledky z ruky   
9. 9. 2008 Kvalitní výkon Reportérů ČT - bezděčně prokázané vládní lži Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska   
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
22. 8. 2008 Vládní experti: elektromagnetické pole vyzařované plánovaným "brdským" radarem nepředstavuje zdravotní rizika   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Ázerbajdžán nepodpořil Cheneyho - neobejde Rusko   
4. 9. 2008 The Times: Evropa prohrála strategickou hru o energie   
31. 8. 2008 Havel: Mělo by být zřetelné, že medvěd šlápl na trpaslíka   
28. 8. 2008 Britská vláda energetickým firmám: Použijte své zisky na pomoc chudým zákazníkům   
12. 8. 2008 Ropný zlom není mediální masáží Jindřich  Kalous
11. 8. 2008 Ropné důvody jihoosetinské války Štěpán  Kotrba
9. 8. 2008 Ropné pozadí rusko-gruzínského konfliktu? Jindřich  Kalous
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2008 Komunisté neumřeli, bude Paumer i dnes vraždit? Štěpán  Kotrba
18. 3. 2008 Mašínové se nedali Petr  Slinták
14. 3. 2008 Válka, kterou Mašínové nerozpoutali Pavel  Urban
10. 3. 2008 Paumer, stejně jako Mašíni, neprojevil lítost Andrea  Cerqueirová
3. 3. 2008 A kromě toho pro Československo udělali co?   
29. 2. 2008 Rhizome aneb Kauza bratří Mašínů pohledem českých novinářů Josef  Švéda
29. 2. 2008 Bratří Mašínové jako průkopníci metod al Kajdy Lukáš  Lhoťan
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2008 Proč byly postoje Václava Havla kýčem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2006 Krátká nevědecká úvaha o umění Martin  Damašek
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   
8. 11. 2007 Američané žalují poskytovatele internetových služeb, že předávají soukromá data americké vládě   
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2008 USA provedly už třetí útok na území Pákistánu - tentokráte na madrásu   
27. 8. 2008 Tajná vězení CIA vyšetřuje polská prokuratura   
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Být učitelem Miriam  Prokešová
1. 9. 2008 Našim vzdělancům, aneb recyklace zaostalosti Ondřej  Hausenblas
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   
19. 8. 2008 Učitelství je především řemeslo, na pedagogických fakultách se však nevyučuje Bohuslav  Sedláček
18. 8. 2008 Zatím ještě učím...   
15. 8. 2008 Co s problémovým žákem?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek

Český film RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Brabcův Máj je opravdu špatný film Jan  Čulík
1. 9. 2008 Štefan Švec: Kouteckého Občan Havel je dobrý film Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
28. 7. 2008 Děs a bezstarostnost poúnorové doby Hana  Tomšů
28. 7. 2008 Znovu o filmu Sedm zabitých Tereza  Chrástová
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně   
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf
22. 8. 2008 O americký ostnatý drát ještě ostnatější!! Milan  Kohout
22. 8. 2008 Jestliže se Čechům radar nelíbí, mohou přece Topolánka vyhnat z funkce