25. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 1. 2008

AROGANCE: Jan Švejnar "nemá čas" odpovědět na závažné otázky Petra Schnura

Tato arogantní odpověď naznačuje neblaze, jakým způsobem bude asi Švejnar po případném zvolení reagovat na závažné otázky, vznesené z řad veřejnosti. - Na Schnurovo upozornění, že odpověď z kanceláře Jana Švejnara poskytne k zveřejnění Britským listům, nedošla už žádná reakce. │JČ

----- Original Message -----
From: info@jansvejnar.cz
Sent: Thursday, January 24, 2008 12:25 PM

Vazeny pane Schnure,
dekujeme za Vas mail. Pan profesor je nyni zcela vytizen a nestiha cist a odpovidat na postu a otazky tam kladene. Mohu Vam pouze doporucit sledovat web a oficialni rozhovory.

Alena Prochazkova
kancelář Jana Svejnara
www.svejnarprezidentem.cz

Sloupek
Jiří Orten

Kruhy, kruhy zamotané,
ale jeden náhle vstane.

Šíří se a pak se úží,
podobá se mrtvé růži,

otrhané, bez plátků,
v sešlém, zimním kabátku.

Ale kdo? Ach, ten, kdo klepe
na růžové oko, slepé,

ale přece vidoucí.
Ty se bojíš zatlouci?

Pomalu se pootevře,
pomalu tě v sobě sevře

a ty budeš kolébán
jako roztančený džbán,

z něhož voda často šplíchne
do studny, jež neutichne

a dál v hloubi šumí s ní
jako slova na písni.

Kruhy, kruhy zamotané,
ale jeden náhle vstane,

než se musí proměnit
v ouško, jímž se souká nit.

Báseň vybral Štěpán Kotrba

26. 1. 2008

DISKUSE V BRITÁNII:

Nedávné zvýšení cen plynu a elektřiny v Británii je neospravedlnitelné a měla by ho vyšetřovat vládní Komise pro konkurenci, konstatovala organizace sledující chování energetických firem Energywatch. Informuje o tom společnost BBC.

26. 1. 2008

Zelení vyhlašují vnitrostranické referendum k radarové základně

Dnes v sobotu 26. ledna se od 10 hodin koná v Jihlavě na Krajském úřadě, Žižkova 57, zasedání Republikové rady Strany zelených. V navrhovaném programu jednání je mj. volba předsedy Republikové rady a příprava krajských voleb v letošním roce. Ve 12.45-13.00 bude vyhlášeno "vnitrostranické referendum k radarové základně".

Proč je to zajímavé? Může to být ten jazýček na vahách, který v konečném důsledku povede k tomu, že radar v ČR nebude. Ve Straně zelených je samozřejmě většina členů proti radaru, podobně jako v celé české společnosti. Velmi dlouhou dobu se ale Bursíkovým lidem daří různým manévrováním a manipulací dosahovat toho, že nikdy nevzešlo závazné rozhodnutí některého z vrcholných orgánů SZ, které by zavázalo politiky za SZ postupovat jasně a bezpodmínečně proti radaru, píše jeden informovaný čtenář, jehož totožnost je redakci známa.

Hlavní Bursíkův protivník uvnitř SZ Matěj Stropnický a jeho lidé, kteří se od začátku snaží o takové závazné rozhodnutí proti radaru, zvolili jako poslední způsob boje vnitrostranické referendum, které bylo ale nejdříve nutné "uzákonit" uvnitř strany. Bursíkovci to velmi zdržovali, dělali obstrukce hlavně tím, že brzdili vypracování návrhu řádu vnitrostranického referenda. Nakonec, a to se děje právě teď, je vše uvnitř SZ "uzákoněno" a referendum by tedy mělo být vyhlášeno (pokud bursíkovci nevymyslí nějakou sabotáž, která to znemožní).

Program Strany zelených ZDE

26. 1. 2008

ŠOK│ Předsedkyní republikové rady Zelených se po dnešním zasedání Republikové rady Strany zelených stala Olga Zubová. Vzniká tak opoziční struktura vůči propravicovému vedení SZ v čele s Bursíkem a Kateřinou Jacques. Dělící čárou může být i hlasování o prezidentovi, neboť se proslýchá, že část klubu Zelených vymění jmenování Klause za nedostavění Temelína a pozice strany Zelených vůči uvažované stavbě amerického radaru v Brdech. Poslanecká frakce Zelených/EFA v Evropském parlamentu jednoznačně odmítla protiraketový obranný štít USA ve dvou členských státech Evropské unie, ať už by se jednalo s NATO nebo s Ruskem. Evropští Zelení varují před bilaterálními přístupy a rozhodnutí , které by podle nich měly za následek vznik zón asymetrické bezpečnosti uvnitř Evropy a nežádoucí dopad na Evropskou bezpečnostní strategii a Evropskou strategii pro zbraně hromadného ničení. Ve Straně zelených se chystá vnitrostranické referendum o umístění americké radarové základny v Česku, neboť o jeho uspořádání požádala více než jedna pětina krajských organizací Strany zelených, jak stanoví stanovy.

Aktualizace 17:05: Republiková rada se usnesla, že strana bude jednotně podporovat Jana Švejnara v prezidentské volbě.

26. 1. 2008

Vzpoura uvnitř KSČM

ŠOK│ V Haló novinách je rozhovor s europoslancem Jiřím Maštálkou, který zásadně zpochybňuje podporu Jiřímu Švejnarovi ze strany KSČM a víc než naznačuje možnou podporu Václava Klause. Obsahuje pasáž, která by rozhodně neměla být přehlédnuta. Vzhledem k tomu, že Jiří Dolejš nepatří k těm poslancům, jejichž stanoviska vyjadřují vždy stanovisko většiny KSČM, může jeho úsilí přesvědčit poslance KSČM o volbě Švejnara skončit neúspěchem. Maštálka zdůvodňuje, proč může být pravicový ekonom a symbol kupónové privatizace Klaus současným komunistům sympatický do té míry, že se stejně jako v minulých volbách pro něj nakonec rozhodnou.

26. 1. 2008

Od loňského roku vypisuje britská vláda pro pregraduální studenty z Británie a z Evropské unie, studující na britských vysokých školách, každoroční konkurs na třítýdenní pobyt v Číně. Letos se bude tato "škola" konat o Velikonocích. Britská vláda vybere na tento pobyt letos 220 studentů.

Je to program, který financuje anglické Ministerstvo pro inovace, univerzity a kvalifikaci v součinnosti se skotskou vládou.

Britské vládní instituce zdůrazňují, že je jejich cílem podporovat studenty, studující v Británii, aby v rámci svého studia pobývali v zahraničí. Cílem těchto pobytů je vybavit je kvalifikací i potřebným uvědoměním na to, aby dokázali efektivně žít a pracovat v globální ekonomice. Je zejména důležité, aby studenti vstupovali do přímého styku s Čínou - je to jedna z největších a nejrychleji rostoucích světových ekonomik a je to země, která bude mít v nadcházejících letech stále větší globální význam, konstatuje britská vláda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 1. 2008

Jen čirou náhodou jsem narazila na Vaše stránky, a upřímně je úžasné, že jsem se konečně dočetla toho, co si myslím už několik let, a co jaksi české obyvatelstvo ignoruje, či vidět nechce, píše Petra Kolibová. Žiji tři roky ve Španělsku a do České republiky skoro nejezdím. Když jsem tam byla naposledy, po roce, nepříjemně mě to překvapilo. Jak říkáte, přehnané ceny, nízké platy, a co nejvíc mě šokuje, že lidé si sice stále stěžují, ale nic s tím neudělají.

Politici si vesele rozkrádají, co se dá, a lid má strach? Z čeho nebo proč? Tady ve Španělsku, se lidé vzbouří, jdou do ulic a hlasitě protestují, když se jim něco nelíbí. A to jsou také na pomyslném konci řetězce evropských zemí v žebříčku rozvinutosti..Děsí mě, kam míří, lépe řečeno se propadá Česko. A jak daleko to ještě může dojít..a jak dopadne moje rodina, moji blízcí?

26. 1. 2008

Rád bych reagoval na článek Jsou jako kobylky, stěžují si v Egyptě na Palestince, uveřejněný na serveru www.zahranicni.ihned.cz dne 24. ledna. Ačkoliv mě otázka okupovaných území a liknavý postoj k řešení tamní krize znepokojuje již delší dobu, nyní již druhým měsícem pobývám v egyptské Alexandrii a přítomnost palestinského problému tedy pociťuji asi o něco palčivěji, než například novinářky Lucie Beranová a Kristýna Greplová, které článek daly dohromady. Neobjektivnost zpravodajství a odbyté bagatelizování humanitární katastrofy miliónu a půl Palestinců žijících v izolovaném a okupovaném pásmu Gazy ale jistě nelze omluvit pouhou fyzickou vzdáleností. Ta by měla být nahrazena snahou o kritickou syntézu co nejširšího záběru informací z různých zdrojů a zavržení zavedených nálepek a dvojího metru. Tento přístup však u dotčeného článku i u českých médií všeobecně velmi postrádám.

25. 1. 2008

SAMSON ANALYSIS

...abychom si nepletli to, co si zastánci tohoto systému přejí, aby dělal, s tím, co skutečně dokáže...

AB│ Výroční zpráva ředitele sekce Pentagonu pro operační zkoušky a hodnocení zbraňových systémů (Director of Operational Test & Evaluation, DOT&E) předložila hodnocení výsledků, kterých MDA dosáhla v uplynulém fiskálním roce. Na stránkách nezávislé americké organizace CDI (Center for Defense Information) je shrnuje a hodnotí analytička Victoria Samsonová. Pozoruhodné, jak celkové vyznění zprávy Pentagonu a zejména některé informace poněkud zaostávají za optimismem, který se snaží šířit ... víte kdo. Ostatně, ani to šíření nestojí za mnoho.

25. 1. 2008

ŠOK│CND│ O americké protiraketové obraně bude ve středu 30. 1. 2008 diskutovat Evropský parlament ihned po ukončení diskuze o zprávě vysokého přestavitele pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku EU Javiera Solany o situaci v Íránu. Poslanci si nejdříve o americké protiraketové obraně vyslechnou stanovisko Evropské komise a Evropské rady. Campaign for Nuclear Disarmament se snaží přimět britské poslance Evropského parlamentu zapojit se do debaty ale zaujmout postoj nikoliv pouze vůči dvěma americkým základnám v Británii - Fylingdales a Menwith Hill , ale vůči záměrům na výstavbu dalších základen v České republice, Polsku či dalších evropských zemích.

EP Final draft agenda ZDE

Lubomír Zaorálek
26. 1. 2008

Zaorálek pro Financial Times:

Právo│Aktuálně│iHNed│Týden│ Místopředseda Poslanecké sněmovny a stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek s odvoláním na britské odborníky tvrdí, že americký radar v Česku má spolu s americkým radarem v Japonsku hlídat Rusko a Asii. Zaorálek řekl v Londýně v rozhovoru s listem Financial Times , že spojení návštěvy generála Henryho Oberinga v Praze s prezentací předních amerických výrobců raketové techniky vyvolalo špatný dojem, stejně jako když zástupci zbrojařů pozvali některé poslance na večeři... O Severoatlantické alianci prohlásil, že ztratila svou starou roli a nová není nalezena. Protiraketový systém USA nemá podle Zaorálka perspektivu a představy o něm byly přehnané už v době, kdy bylo rozhodnuto o jeho budování. Argumentaci o potenciálu Severní Koreje a Íránu Zaorálek označil za nevěrohodnou a útok ze strany těchto zemí za nepravděpodobný. Právu potvrdil, že v rozhovoru pro britský list uvedl, že jednání o radaru nemůže být obchodem za výhody a že Česko není stejně jako Británie dost silné, aby v dvoustranné relaci korigovalo politiku USA, a proto by měly jednat v rámci NATO a EU. Protože se umístění amerického radaru v Brdech jednoznačně týká celé Evropy, měly by o tom diskutovat národní parlamenty. Zaorálek řekl, že v nejbližších měsících osloví poslance v rakouském, německém či polském parlamentu.

podrobnosti ZDEZDEZDE

26. 1. 2008
tisková zpráva iniciativy Ne základnám

Iniciativa Ne základnám s potěšením přijala dokument s názvem Bezpečnostní strategie, kterou vypracovala a 15. ledna 2008 schválil parlamentní klub Zelených/Evropské svobodné aliance v Evropském parlamentu - Greens-EFA .

V jejím závěru, přesněji v poslední části oddílu B.5. Odzbrojení -- klíčový krok k míru, který nese název "Protiraketová obrana", se říká:

,"Vědomi si globálních výzev pro bezpečnost a odzbrojení v časech globalizace, Zelení budou podporovat všechny iniciativy zaměřené proti šíření zbraní hromadného ničení a jejich nosičů, k odstranění jaderných zbraní (např. prostřednictvím Konvence o jaderných zbraních) a k omezení a kontrole konvenčních zbraní. Uvnitř Evropy chceme posílit CFSP (Common Foreign and Security Policy, Společná zahraniční a bezpečnostní politika -- poznámka překladatele). To znamená, že nemůžeme akceptovat plány na takzvaný protiraketový obranný štít USA ve dvou členských státech naší Evropské unie.

26. 1. 2008

OTÁZKA Jiří: Souhlasíte, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží?
ODPOVĚĎ Jan Pokorný: Souhlasím. Zejména od 23. června 1989. Hezký den.

ON-LINE ROZHOVOR iDnes: Ptejte se odstupujícího šéfredaktora Radiožurnálu ZDE

26. 1. 2008

Emocí už bylo dost a stejně nikam nevedou. Ať někdo zkusí vypočítat, kolik lidí se už pokoušelo rozmluvit Václava Klause na téma „ochrana planety“. Včera, při jeho televizní "pohlednici" i ten poslední idealista musel pochopit, že taková snaha je učiněná marnost.

26. 1. 2008

ANALÝZA

O zákonech názor mylný,
to byla má kletba.
Neb kdo moc má a je silný,
na zákony nedbá.
František Gellner

Svolavatel plzeňského pochodu neonacistů, pravicový extremista Václav Bureš byl členem ODS. Místní organizace se za něj veřejnosti omluvila. Server iDNES.cz "zjistil", že pokladníkem bohumínské organizace ODS je i další z neonacistů Martin Bacík, bývalý republikán Miroslava Sládka a člen Národní strany. Vzhledem k tomu, že se jedná o studenta stranického vzdělávání ODS - soukromé vysoké školy CEVRO Institut, založení ministrem vnitra Langerem, je to pikantní. Xenofobní, homofobní a anticiganistické postoje nalezneme ale i v dalších organizacích a u dalších představitelů Občanské demokratické strany . I u jejích koaličních partnerů.

27. 1. 2008

V souvislosti s článkem Štěpána Kotrby "Jsou provokační akce neonacistů PR operací ODS, mající odůvodnit okleštění shromažďovacího práva?" si dovoluji upozornit i na "zajímavé" stránky spolku www.eurabia.cz - publikují zde Joch, Semín, lefebvrističtí ultrakatolíci a řada dalších podivných postav (až na výjimku arabisty Zdeňka Műllera, který se snaží být objektivní); propojení na další weby a "spřátelené organizace" je rovněž hodno pozornosti. Podobně i organizace ICEJ, sdružující evangelikální a sionistické křesťany, kteří navazují na myšlenky křesťanského sionismu (původem z "biblického pásu" USA, resp. nevzdělaného fundamentalistického Jihu), v němž "Žida se zahnutým nosem, který tahá za drátky" nahradili muslimové a Arabové, jak o tom svědčí článek Lukáše Lhoťana "Rasismus v Itálii sílí" nebo též kniha Miloše Mendela "Náboženství v boji o Palestinu. Judaismus, islám a křesťanství jako ideologie etnického konfliktu" nebo Giles Kepel - "Boží pomsta. Křesťané, židé a muslimové znovu dobývají svět".

To jen na okraj, pro "doplnění" seznamu, který sestavil Štěpán Kotrba...

25. 1. 2008

Mnohé vynálezy, které se staly motorem průmyslové revoluce v 18.a 19. století, existovaly či fungovaly na principech objevených již za starého Řecka. Bylo to však až koncem 18. století, kdy dostaly příležitost transformovat tvář země. Pro pochopení této skutečnosti je třeba rozumět nejen fungování těchto strojů, ale také širšímu společenskému kontextu té které doby.

Film Zločiny v Oxfordu (2007, rež. Alex de la Iglesia, hrají Elijah Wood, John Hurt, Leonor Watling) začíná scénou, v níž slavný matematik založí svou přednášku o nepolapitelnosti pravdy/reality rozsahlým rozborem díla filosofa Ludwiga Wittgensteina. Teoretická matematika a fyzika se ve svých výšinách sličně objímají a prolínají s filosofií a svou vřelou láskou posunují lidské vědění kupředu už mnohá staletí, i když nám ubohým smrtelníkům, kteří se věnujeme přízemnějším oborům, většinou tyto debaty doléhají po mnoha desetiletích, ne-li staletích v značně přežvýkaném stavu -- někdy i v podobě válek, revolucí, hlubokých socio-ekonomických transformací atd.

26. 1. 2008

PŘETRVÁVAJÍCÍ BEZMOC OBČANŮ

Já, Hospodin zpytuji srdce a zkoumám ledví, já každému splatím podle jeho cesty, podle ovoce jeho skutků.

pokračování článku čtenářky Ivety Koulové s názvem „My také nechceme sloučení škol a také se nás nikdo neptá“, článu čtenářky Yvetty Popelkové s názvem „Referendum nežádoucí - čertovský manuál pro starosty ... a nejen pro ně“, reakci "Referendum je všelék při zchlazování přehřáté všmocnosti politiků", konstatování Štěpána Kotrby pod titulkem „Některé činy nelze ani vysvětlit, ani obhájit“ a návodem ke zkrození politiků ČSSD v Unhošti od Vladislava Černíka "S referendem žonglovati aneb flagrantní stranické souvislosti arogance poslankyně Mazuchové viděné optikou nadcházející konference" a doposud posledního příspěvku Yvetty Popelkové s titulkem "Mazuchová, arogance a místní referendum v Unhošti"

Po sérii článků v Britských listech začátkem prosince loňského roku, jsme se na radu v článku Vladislava Černíka "S referendem žonglovati aneb flagrantní stranické souvislosti arogance poslankyně Mazuchové viděné optikou nadcházející konference" obrátili na jím doporučené funkcionáře ČSSD, píší čtenářky Yvetta Popelková a Iveta Koulová . Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek ani pan Váša z KV ČSSD se nám však neozvali. Po shlédnutí předvánoční debaty na ČT1, kde Michal Hašek vehementně prosazoval REFERENDUM NA VŠECH ÚROVNÍCH je jeho nereakce o to více překvapující. Uvědomují si ještě poslanci, že činy zajímají voliče mnohem více než sebekrásnější fráze? Oproti tomu kandidát na středočeského hejtmana, poslanec David Rath nám odpověděl obratem hned 11. 12. 2007, logicky a v souladu s názory sociální demokracie. Osobně není příznivcem slučování škol a odmítání referenda považuje za chybu.

26. 1. 2008

Musíme to vědět, když k žádnému plnění nemohlo už dojít?

Často se v ČR hovoří i píše o úplatcích. ČR má nedobrou pověst jako značně korupční stát. Zrovna teď proběhl soud se Zdeňkem Doleželem, dříve významným státním činitelem, obžalovaným konkrétně z pokusu o podvod. (Zd. Doležel byl šéfem Paroubkova kabinetu, který za ty pletky zodpověden automaticky není.) --- Pan Doležel měl dva významné svědky, shodou okolností čelné funkcionáře ČSSD, J. Paroubka a B. Sobotku. (Zřejmě měli dosvědčit, že v době, kdy měl pan Doležel ujednávat údajné "všimné", snad už ani nemohl žádným účinným způsobem vstoupit do hry, v níž se slíbil angažovat.) Jacek Spyra jako svědek žaloby byl soudem -- podle televizní relace -- navíc vyhodnocen jako nedůvěryhodný. Státní žalobkyně se proti verdiktu soudu okamžitě odvolala.

25. 1. 2008

Musím reagovat na anonym nadepsaný "Musíme omezit autoritu vajdů" (Šlo o článek čtenáře Jana Šimůnka, jméno omylem vypadlo, redakce se omlouvá, doplněno, pozn. red.). Jednak nevím, kde autor vzal ty vajdy - Romů znám mnoho, ale vajdu žádného, nebo o tom alespoň nevím. Znám matky, otce, děti i starší více či méně vážené Romy a Romky, ale nikoho neznám jako "vajdu". Z jedné přednášky na FF UK si vzpomínám i na podrážděnost p. Balážové, která protestovala proti tomu, aby po "nich" (Romech), potažmo po romské elitě, "bílá" společnost neustále požadovala, ať vykonávají funkci "vajdy" a sami mezi sebou ať si Romové zjednají pořádek. Chtěla naopak, aby je, ať už níže nebo vysoko postavené Romy, společnost vnímala jako občany a jedince, kteří opravdu nemají "páky" na romské kapsáře ve městě XY či jiné problémy, kteří dělají "Cikáni".

25. 1. 2008

Ve švýcarském Davosu se opět po roce sešlo Světové ekonomické fórum, které je pravidelnou příležitostí pro představitele řady států setkat se také k tématu mnohostranných obchodních jednáních, která již od roku 2001 probíhají v rámci Světové obchodní organizace. Ve všech minulých letech byl výsledek setkání podobný -- všichni vždy potvrdili politickou vůli dovést jednání do úspěšného konce a vždy vyjádřili naději, že k uzavření kola mnohostranných jednání dojde v tom roce, jehož první měsíc právě uplynul. 26. ledna 2008 dojde opět k podobnému jednání. Můžeme zkusit odhadnout, na základě prohlášení jednotlivých obchodních představitelů a na základě analýzy dosavadního vývoje a obsahu jednání, jaký bude letos výsledek?

25. 1. 2008

Osobně se domnívám, že oba uvedené otřesné případy mají do jisté míry společné podhoubí. A tím je žalostný úpadek morálky v českých zemích. Povšimněte si, že v obou případech vystupují jakési skupiny mladých lidí. V jednom případě jde o střet dvou názorově vyhraněných skupin, v druhém případě o zvrhlou zábavu uzavřené skupinky nudících se nadlidí. Čím horší je veřejná atmosféra tím méně je společnost otevřená a tím větší je tendence vytvářet uzavřené s okolím nekomunikující komunity.

25. 1. 2008

Týrání zvířat považuju podobně jako pravděpodobně podstatná část čtenářů Britských listů za něco mimořádně odporného, podobně jako vraždění lidí z jakýchokoliv důvodů. Nicméně se chci ohradit vůči myšlenkovým zkratům, které se objevily v několika posledních příspěvcích k tomuto tématu. Pan Vrána, ale i další se podle mého názoru mýlí, když z jednoho zmedializovaného případu utýrané kočky vyvozují závěry o stavu společnosti. Takový případ může sloužit při nejlepším pouze jako ilustrace, nikoliv podklad pro závěry, píše Tomáš Hoffman.

25. 1. 2008

Ke skinheadům - napadený skinhead patřil k tzv. "Sharp" skinům - ze SkinHeads Against Racial Prejudice - móda i bicepsy jsou podobné, ideologicky jde ale o úhlavní nepřátele. Vztah skinheads i jejich "levicových" odpůrců (anarchisté, punkeři) je poněkud rozporuplný, neboť punk i skinheads mají společné kořeny a často poslouchají i podobnou hudbu; "sharp" skins pak zjednodušeně řečeno skloubili ideologii jedněch, a metody a módu druhých.

Podrobnosti ZDE

25. 1. 2008

Myslím že nelze srovnávat případ potyčky (byť s následkem smrti) mezi skinhedy (nechápu jak skinhed může být antifašista!), kteří se svým stylem života na rvačky přímo specializují, a smrtí zvířete, které je svou domestikací naprosto na člověku závislé a důvěřuje mu. V mých očích druhý případ daleko více vypovídá o stavu společnosti než to, co si vzájemně provedli skinhedi, kteří by - narozdíl od zvířete - mohli a měli používat mozek. Protože v přístupu k bezbranným tvorům se ukazuje velikost a malost lidí, píše Aleš Vrána.

25. 1. 2008

Souhlasím s panem Havlíčkem, že média by případ vraždy v Příbrami měla zvednout a dát mu prioritu. Nesouhlasím však s tím, že by tento případ byl důležitější než případ brutálního týrání zvířete, jak rozvířil nedávno hladinu českého veřejného mínění. Člověk je nepochybně víc než zvíře, zvířata lze zabíjet, jíst, chovat v klecích a ohradách.

Princip zabití člověka v boji (třeba to byla jen nešťastná náhoda) je však zcela jiný než děsivé týrání, jemuž se zábavou kdesi přihlíží pár zrůd, které ho vyvolaly.

Možná se zdá odmítnutí týrání zvířat laciné a samozřejmé, na druhou stranu stylem myšlení "jen kočka" bychom právě tuto žádoucí samozřejmost zcela a zásadně podkopali. Týrání zvířat není zakázáno kvůli tomu, že jsou to zvířata, ale kvůli tomu, že týrání je něco tak hanebného a odporného, že to nesmí být povoleno ani u zvířat. Ti, kdo se dopustili onoho činu, ukázali tu nejtemnější tvář lidské duše.

25. 1. 2008

Poznámka k článku Vražda člověka není závažnější než brutální týrání zvířete".

Tohle je již dekadentní, píše Drahomír Strouhal.

Klidně se tu přiznám. Ano, topím koťata, když je neudám. A před tím jim zakroutím vazem, aby netrpěla. Ano, srdce mi při tom puká, když to dělám. Dělám to pro to, aby po městě nepobíhaly hordy divokých koček. Zdá se to samozřejmě irelevantní k tomu, co napsal pan Boris Cvek. Ale má to spojitost. Nevěřím totiž, že pan Cvek by byl schopný zabít zvíře. Možná v afektu, ale ne z vlastního rozhodnutí. Zato je mu snadné přijmout smrt člověka, kterého nikdy neviděl. Staví život kočky, jakkoli smutný byl, nad život člověka, jehož život nezná, jenom kvůli tomu, že kočka trpěla. Zvíře nemůže být mučedníkem, protože netrpí z vlastního rozhodnutí.

Nabízí se potom otázka: "Kolik rychlých lidských smrtí musí podle Borise Cveka být, aby jejich význam přesáhl smrt utýrané kočky?"

25. 1. 2008

Glosa k poznámce kolegy Borise Cveka, přesněji k větě, že Člověk je nepochybně víc než zvíře, zvířata lze zabíjet, jíst, chovat v klecích a ohradách. To považuji za zcela mylný předpoklad. Tento předpoklad totiž vyvolává další dělení. Jednoduše že My jsme lepší než Oni, ať už oni jsou kdokoliv.

25. 1. 2008

Příbramská vražda se sice dnes mohla stát kdekoliv jinde, avšak nic se neděje bez vzájemných souvislostí. V řadě konfliktů dává nezvládnutá emocionalita průchod fanatismu a nejrůznějším předsudkům včetně rasistických, padají rány, střílí se do vzduchu, blýskají nože, ale jen málokdy pronikne jeho ostří do tkáně tak zbytečně chladnokrevně. Tento čin mě ale ve městě bez vlastní identity nepřekvapuje.

25. 1. 2008

ANALÝZA

Nedávná návštěva prezidenta Putina v Bulharsku a jeho dohody o dodávkách energie do Evropy dále upevnily dominantní postavení Ruska jako dodavatele zemního plynu a ropy na náš kontinent. Nyní Evropská unie odebírá z Ruska polovinu svých potřeb zemního plynu a 30 % ropy a lze právem předpokládat, že po výstavbě nových plynovodů a ropovodů, jež byly dohodnuty, se tento podíl dále zvýší. Plány USA a Bruselu zmařit dosavadní úzkou spolupráci středoasijských států s ruským Gazpromem dodávkami jejich zemního plynu tím, že vybudují nový plynovod Nabucco, jež by obešel Rusko a umožnil přímý odběr, nyní padly.

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi TĚMA BL

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost TĚMA BL
25. 1. 2008

Vážení, rozhodla jsem se zřídit trvalý bankovní příkaz jako podporu vašich listů, neboť je pokládám za jedno z nejzajímavějších periodik. Doufám, že vás symbolická částka ve výši 100,- Kč/měsíčně neurazí, píše Eva Vokatá.

Spíš mne napadlo reagovat na apel vaší redakce z trošku jiného úhlu... možná by bylo zajímavější, a pro některé čtenáře přijatelnější, upozornit na skutečnost (na rozdíl od apelu na špatné svědomí), že i jen jedna jediná symbolická koruna česká, věnovaná denně za četbu vašeho tisku, by v případě zmíněných 5000 čtenářů přinesla podporu ve výši 150.000,- měsíčně, což je trojnásobek sponzorského daru za měsíc prosinec. Možná, že by zvážení této směšné částky (pokud lidé mají práci, PC a internet, jistě by se našla i ta 1 koruna), mohlo rozhoupat k rozhodnutí některé z ostatních čtenářů...

25. 1. 2008

Když Britské listy upozorňovaly po několik let na fakt, že neonacisté mají zvláštní lásku k pochodování v sevřeném útvaru, používání zbraní a v policejním, vojenském nebo paravojenském výcviku, neshodly se na tom ani s politiky, ani s mluvčím Armády Čírtkem. Několik let staré poznatky zdrojů Britských listů se dnes začínají projevovat veřejně. Nyní se objevují první vlastní zjištění armády a ozbrojená pěst státu si neví s novým fenoménem rady. Ofrčkovaní důstojníci reagují siláckými řečmi, přitom problém je daleko hlubší než si jsou schopni připustit. Ne dva či tři vojáci speciálních jednotek, ne dvě či tři procenta ozbrojenců. Afinitu k rasismu, sexismu, xenofobii s projevy nekontrolovatelné agrese a sklon k silovému řešení konfliktu má více než čtvrtina až třetina vojáků a policistů (podle kritérií), mezi nejmladšími ročníky až polovina. Ne jinak je tomu mezi veterány ze Zálivu nebo Iráku a Afghánistánu - psychické poruchy, postraumatické reakce, drogy, alkohol. Obdobná situace je mezi některými kluby vojenské historie, kde nošení uniforem wehrmachtu či SS a hra na válku má různé psychologické motivy. Nejhorší je situace mezi soukromými žoldáky, pro které je zabíjení práce, v obecních policejních sborech a v soukromých bezpečnostních a hlídacích službách, kde je nejméně náročný příjem, a kam směřují ti nejméně kvalifikovaní uchazeči o uniformu.

Řešení je jediné.

24. 1. 2008

Všichni je známe. Důvěrně a přece tak málo. V dobách své největší slávy, když města a venkov byla propojena hustou sítí autobusových linek, postávali lidé pod jejich přístřeším, semknuti v nečasu do mlčících hloučků, anebo trochu opodál, když chtěli být se svými ranními myšlenkami chvíli o samotě. Za podzimních mlh, v úsvitu dne i v příšeří přicházejících nocí se spolu s lidmi stávaly pouhými stíny. Ve městech, na návsích vesnic i za jejich humny skrývaly cestující před deštěm skrovným přístřeškem, jinde je chránily před větrem masivními zdmi. Při vyslovení dvou obyčejných slov, nesoucích tolik významů, chce se povzdychnout. Autobusové zastávky. Podivné stavby, bývalý svérázný český fenomén našich regionů a dnes mizející svědkové plynoucího času, v němž běží naše dny stejně neodbytně, jako se nachylují ke svému konci osudy této nejrozmanitější a nejroztodivnější architektury, lemující okraje silnic, polí, vysokých kopců i propadlých nížin.

25. 1. 2008

Schopnost nalézat nové cesty může dát celému hnutí více sex-appealu

reakce na článek Michala Hausera "Bludný kruh české levice"

Hauser otevírá debatu, která byla dosud vedena jen v úzkém kruhu lidí. Na druhé straně ale musím kriticky reagovat na některé myšlenky i na cestu, kterou pro českou levici navrhl ve svém příspěvku. Podotýkám, že tento příspěvek není kázání jiným, ale spíše kázání mně samotnému... .

25. 1. 2008

Protestní akce proti ČEZU

(šíří se po internetu) Nesouhlasíte s politikou ČEZu, s neustálým zdražováním, nehoráznými odměnami managerů ČEZu atd.? Je na čase vyjádřit svůj nesouhlas tím, že v předem daném čase, a to:

1.února 2008 minimálně na 10 min. v 18:00 hod. přesně Vypneme všichni všechny spotřebiče! ČEZ to nepřehlédne, neboť mu tím vzniknou technické komplikace. Činíme tak v naději, že si ČEZ uvědomí, že nemůže neustále bezostyšně zdražovat a my budeme jako ovce poslouchat a platit, platit, platit. Pošli tento mail všem tvým známým, aby byl účinek zřetelnější.

Poznámka redakce: Ačkoliv je tento dopis hoax, vyjadřuje duševní rozpoložení řady odběratelů energie ČEZ, kteří se odmítají smířit s tím, že státem schválený monopol dopomohl ČEZu k miliardovým ziskům a generálnímu řediteli Romanovi k třičtvrtimiliardové odměně...

25. 1. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nokia chce ukončit výrobu v Německu a převést továrnu z Bochumu do Rumunska. A němečtí politikové zuří...

Karel Pacner
25. 1. 2008

Karel Pacner patřil k autorům, kterým svědčila železná opona. Díky svým obědům s tehdejšími mocnými překonával na rozdíl od většiny Čechoslováků informační bariéru a díky tomu, že se věnoval vždy chic tématům, měl o prodejnost svých knih a čtenost svých článků postaráno. Myslí si stále, že je tomu tak i dnes a tak stále obědvá s vysloužilými špióny v domnění , že se něco dozví... Až dnes v tom vidím promyšlený kalkul a chamtivou bezcharakternost publicistické příživy. Tehdy jsem jako všichni hltal vše poutavě napsané a přitom dostupné a každé okno otevřené dokořán bylo báječnou rozhlednou na pouti za utvářením vlastního názoru, nepoznamenaného nabiflovanými slátaninami režimních teoretiků. Jako malý kluk jsem odebíral Letectví a kosmonautiku, chodil do leteckomodelářského kroužku, na svazarmovském letišti škemral, aby mne vzali do staré Anduly, otce otravoval s návštěvami ruzyňského letiště či holešovického Planetária a snil o nekonečném vesmíru. Pacnerovi se tehdy dařilo probouzet fantazii i odvahu k vědeckému skepticismu. Nikdo mu v té době neubližoval, nikdo ho nikdy nezakazoval, přesto se stal na sklonku života senilnějícím starcem, pouštějícím se do ideologických válek, které nejsou a nikdy nebyly jeho válkami a do sporů, na které už dnes nemá. Odborně ani lidsky.

Protože přestal ctít fakta.

25. 1. 2008

Recenze knihy Sebranci od Zdeny Bratršovské a Františka Hrdličky

Irena Zítková

Zdena Bratršovská, František Hrdlička Sebranci. Třetí vydání, s doslovem Jiřího Honzíka a ilustracemi Magdaleny Hrubé. Vydalo nakladatelství Protis. Stran 139, doporučená cena 178 Kč. ISBN 80-7386-006-6. Praha 2007.

V neděli 13. ledna 2008 ve 20.55 hodin měl na ČT 2 premiéru časosběrný dokument M. Řezníčka ironicky nazvaný Život v peří; vyprávěl o lidech, kteří spojili svůj život s divadlem Continuo. Zmiňuji se o něm proto, že mi do jisté míry připomněl herecké osudy, jak je zaznamenali ve Zprávě o Bílém divadle František Hrdlička a Zdena Bratršovská (vydalo H+H 1998). Samozřejmě že pojetím, zaměřením a působením se Bílé divadlo, působící v letech 1969-1972, od artistního Continua lišilo.

K tomu: Jan Čulík, Štefan Švec, "Irena Zítková: La grande dame české literatury" ZDE

25. 1. 2008

Proud řeči Egona Bondyho jeho smrtí nevyschl, naopak zmohutněl. Bondy je možná jediným českým populárním filosofem v pravém smyslu obou těchto slov. Bondy není akademikem a nepíše pro zasvěcence, kteří rádi pobývají v pojmových houštinách, aby skryli vlastní prázdnotu. Mohou ho s užitkem číst i ti, kteří dosud filosofickou knihu neotevřeli. Zároveň si Bondy klade otázky, které jdou k samému základu toho, jak chápeme svět a co si oněm myslíme. Drží se pouze svého rozumu a jeho autoritě předkládá to, co by jinak bylo předmětem slepé víry nebo stejně slepého odmítání.

25. 1. 2008

Pozn. JČ: Tento videoklip je zajímavou synekdochou politických postojů v současném Rusku. Tamější režim, jako přímou reakci na vnímanou slabost Ruska od roku 1990, záměrně buduje (podobně jako Američané) hrdost v ruský stát a ruskou armádu. Pozoruhodné je, že propaganda naprosto opustila zdiskreditované metody i styl "socialistického realismu" a při prosazování nové nacionalistické hrdosti používá jen mírně modifikovaného módního západního stylu. Tento hybrid je novou - možná znepokojující - realitou Ruska: Rusko je dnes směsicí západních i zcela nezápadních postojů. Vliv západní skutečnosti je však v něm nesmírně silný. Současný režim je přirozeně daleko otevřenější než někdejší sovětský režim Brežněvův či Černěnkův...

Pozn. ŠOK: Uvedená ukázka je námětem k zamyšlení pro všechny amatérské "kremlinology" a jiné "politické komentátory", kteří o Rusku donekonečna opakují antisovětské floskule staré třicet a více let. Ani jeden z nich nepochopil, jaká je "novaja Rossija" roku 2008, ve které se prezident neopíjí vodkou a jeho mozkovým trustem není senilnějící sbor tlustých stalinistických kývačů v uniformách z druhé světové války.

24. 1. 2008

Užitečný idiot Karel Pacner

Se zájmem jsem si přečetl článek Karla Pacnera publikovaný na Neviditelném psu 10. ledna 2008. Autor v něm spekuluje o možném financování odpůrců radaru, zejména iniciativy Ne základnám, ze strany Ruska. Své domněnky opírá převážně o dva pilíře -- o občasné obědy s jistými nejmenovanými bývalými šéfy tajných služeb a o postřehnutou "pozoruhodnou" profesionalitu některých akcí Ne základnám. Kromě toho, že ani jeden ze zmíněných pilířů nemůže dost dobře posloužit jako základ seriózní argumentace, z článku přímo čiší na bývalého novináře vysoce zarážející neschopnost zjistit si fakta. Obě tyto vlastnosti staví článek v lepším případě na úroveň některých konspiračních teorií, v horším případě hluboko pod ni, na dohled propagandistických pamfletů z 50. let.

25. 1. 2008

Dopis Petra Schnura Švejnarovi:

Pane Schnure,

už dlouho jsem nenašel tolik nenávisti, polopravd a překrucování realit v jednom jediném článku, resp. dopisu. Útočíte proti všemu za co a každému komu, vděčíme za podstatnou část našeho života ve svobodě a bez válek, píše čtenář S. R. Černík.

Píšete, že o p. prof. Švejnarovi nic nevíte, přitom celý váš dopis je jedinou obžalobou, odsouzením člověka, který Česku nabízí svoje vědomosti, doložené, opravdové ekonomické znalosti a v podstatě hazarduje se svým skvělým renomé které má ve světě -na rozdíl od svého protikandidáta (!).

23. 1. 2008

Vážený pane Švejnare,

Nejsem sice sice členem Parlamentu, a nemám tedy praktickou možnost volit toho či onoho kandidáta, popřípadě nevolit žádného, ale jsem podle Ústavy ČR občan-suverén a jako takový bych rád věděl, čím se skutečně od Václava Klause kromě počtu pasů lišíte. Ptám se přímo a veřejně, neboť si myslím, že i jiní spoluobčané si kladou stejnou otázku. Z českého tisku a Vašich webových stran jsem se to totiž zatím nedozvěděl.

Protest proti G8 v Lausanne 2003
23. 1. 2008

Jeho záslužnou práci mu sabotují občané, kteří se chtějí dovolat

Neuvěřitelná historka se stala koordinátorovi reklamní kampani vlády "PRO americký radar" Klvaňovi. Nadměrný zájem veřejnosti mu přehltil "zelenou" informační linku 800 44 22 44, kterou nechal za drahé vládní peníze zřídit proto, aby občanům vysvětloval, vysvětloval a do nekonečna vysvětloval, že americký radar neškodí zdraví, ani neohrožuje bezpečnost Česka či Evropy. Že nás všechny spasí. Před nebezpečím, které neexistuje... A protože nejspíše si volali pro informace občané, kteří doposud nejsou přesvědčeni o účelnosti stavby americké základny v Česku (a je jich 70% občanů této země) a pobytu amerických vojáků v Brdech, prohlásil Klvaňa: "Máme s ní velmi špatné zkušenosti, protože aktivisté proti radaru nám ji sabotují. Neustále nám ji blokují." Mýlí se. To se pouze občané dožadují stále netrpělivěji informací, které jim vláda odmítá dát pod záminkou, že jsou tajné.

A proto onu informační linku vládní koordinátor pro komunikaci s občany vypnul. Nyní se linka podle novinářů z Aktuálně.cz hlásí jako plný záznamník. Hackeři by řekli, že jim přetekl buffer. Nejspíš dělili nulou... Kladné ani záporné nekonečno nejsou ale reálná čísla. Sice to nevrací správné výsledky, ale zase to nepadá... E_USER_ERROR

Americký radar v Brdech jako základ rozbití Evropy - klíčové argumenty TÉMA BL

Prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D., sociolog a teolog
25. 1. 2008

Otevřený dopis Tomáše Halíka Celostátnímu výboru KDU-ČSL

Vážení, v uplynulých dnech se mne tázali mnozí příznivci KDU-ČSL z řad věřících i nevěřících i několik politiků vaší strany na můj pohled na stanovisko Celostátního výboru KDU-ČSL k prezidentské volbě. Tedy jako občan, který této straně několikrát dal svůj hlas ve volbách a kterého jeho kněžství nezbavuje občanské odpovědnosti ani práva vyjádřit se svobodně k otázkám veřejného života, sděluji tímto otevřeným dopisem Vám i jim svůj (zdůrazňuji: ryze osobní) názor.

Jsem přesvědčen, že svým doporučením volit v prezidentské volbě Václava Klause jste udělali tragickou chybu, která může výrazně přispět k budoucímu těžkému volebnímu propadu této strany.

24. 1. 2008
"...na rozdíl od Rakouska, republika musí provést rozluku církve a státu a reformy s rozlukou spojené..."
T. G. Masaryk -- Světová revoluce, str. 603

"Měly byste využít celospolečenské diskuse o případném navrácení církevního a židovského majetku."

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus z dopisu ženským organizacím

V nedávné době proběhly v médiích dvě zprávy, které na první pohled nemají žádnou souvislost.

První, že ministr KDU-ČSL předloží vládě nový restituční zákon, na jehož základě chce koaliční vláda dát "300 miliard církvím", které by se pak na oplátku vzdaly majetkových nároků vůči státu. Majetek ve fyzické podobě by se měl vracet jenom řádům a kongregacím (asi desetitisíce hektarů lesa a půdy). Římskokatolická církev by měla dostat asi 80 procent všech peněz. Druhá se týkala položení základní kamene památníku JUDr. Milady Horákové a 234 obětem "československého režimu padesátých let" (komunistický režim se výslovně neuvádí), právě na výročí 106. narozenin (25. 12. 1901) popravené političky. Iniciativa vzešla z České strany národně socialistické, Masarykovy demokratické strany a Klubu Milady Horákové a památník by měl vyrůst na náměstí Hrdinů nedaleko věznice, kde mnozí političtí vězni včetně Horákové přišli o život.

26. 1. 2008

Dnes mne Štěpán Kotrba, věrně svým iniciálům, šokoval. Církve a Federace židovských obcí snad neměly žádný majetek, který jim byl po únoru 1948 ukraden? A pokud ano, není povinností státu jim ho vrátit? A nebyla k tomuto ČR vyzvána prohlášením Evropského parlamentu?

Srovnání hlavních křesťanských církví a židovské komunity s muslimskou ummou a americkou misijní Církví adventistů sedmého dne, kulhá na obě nohy. Za prvé muslimům ani adventistům náš stát nic nedluží, za druhé muslimové i adventisté jsou závislí na podpoře ze zahraničí. Chce snad Štěpán Kotrba, aby se takto na zahraničí navázali členové všech náboženských organizací v ČR? Nebo má snad plán, jak vyhnat většinu křesťanů (hrstka židů přežije snáze) z ČR, a vytvořit zde ateistickou zemi, s výhledem na islámskou budoucnost? Ačkoli nepatřím k výrazným eurooptimistům, v tomto případě jsem rád, že i v případě dostatečné podpory v ČR by plány Štěpána Kotrby a jeho rudých bratří překazily instituce EU.

25. 1. 2008

Tato vláda mi dluží odpověď. Stejně jako miliónům dalších svým vlastním očím ani Bohu nevěřícím občanům . Podle statistického úřadu se počet věřících za půl století snížil o 5 milionů osob. Mezi sčítáními lidu v letech 1991 a 2001 došlo k poklesu věřících ze 43,9% na 32,1% všech obyvatel ČR. Je ovšem rozdíl mezi v vírou deklarovanou a realizovanou. Podle interních průzkumů katolické církve v jednotlivých diecézích - při sčítání účastníků bohoslužeb - je situace daleko horší. Podle výsledků sčítání ČBK se v roce 1999 katolické mše zúčastnilo 414.539, tedy 4,2% populace, v roce 2004 to bylo 405.446, tedy 4%. Z toho bylo výdělečně činných jen 32%. Katolíci tvoří 83% všech věřících v ČR a má jim být přiřčeno dle dohody církví s touto vládou 83% restituovaného majetku. Zbývajících 16 státem financovaných církví tvoří jen 17% všech věřících. Ještě před schválením zákona by měla být navíc Parlamentem ratifikována smlouva s Vatikánem. Ani já nejsem věřící. Nehodlám proto hradit z obecního nemístné požadavky 4% menšiny - převážně katolíků.

Aktualizace: Pro všechny vyznavače hesla, že "vše co bylo ukradeno, musí být vráceno": Souhlasím (kupodivu) s obecnou a doposud nepřekročitelnou restituční hranicí, danou datem 25. února 1948, 11 hodin. Co znárodnily Gottwaldovy Rudé gardy, prosím, vraťte. To se týká tzv. Hradeckého programu (uzákoněno v březnu 1948). Ale nic víc nad rámec zákonů 43/1990 Sb., 87/1991 Sb., 229/1991 Sb. a 243/1992 Sb.. Nenažranost prelátů totiž nezná mezí a představa Biskupské konference o restitucích sahá až do Rakouska-Uherska.

24. 1. 2008
Vratislav Filler

Lidé, kteří by rádi cyklisty ve městě neviděli, zjevně nerozumí tomu, co je vlastně městská cyklistika. Cyklista po městě nejezdí kvůli čerstvému vzduchu, ale proto, aby se od někud někam dostal. Cíle jeho cest jsou shodné s ostatními, proto rada, aby šel jezdil "jinam" je asi taková, jako kdybych radil řidičům, ať si jdou jezdit na závodní okruhy.

24. 1. 2008

Pan Bláha píše ve své zvláštní úvaze o tom, že se cyklisti v Praze zákonitě zalykají škodlivinami. To je ovšem pravda jenom do té míry, že zplodinami se v tomto městě dusíme všichni - díky automobilistům. Je to vlastně kolektivní, společensky tolerovaný terorismus, pokud bychom chtěli obrátit běžnou rétoriku o ekofašistech. Ale má poznámka směřuje jinam:

24. 1. 2008
reakce na článek "V Praze by jen blázen jezdil na kole"

Autor článku nejspíše na kole nikdy neseděl a předpokládám, že patří k bohatší vrstvě obyvatel Prahy, co jezdí zásadně a všude autem, třeba i do sámošky 5 minut chůze od domova. Potom nemají být silnice zacpané auty! Úsměvný je jeho pocit, že silnice jsou tu pro auta. A odkdy? Vždyť cesty, na kterých se postupně vystavěly asfaltky tu byly mnohem dřív. Jezdilo se po nich na koních a v kočárech a později také na kolech, píše čtenář Ivo Miláček.

24. 1. 2008
Reakce na článek Dariny Martykánové "Neúcta k vědění se nevyplácí"

Poslední dobou mi uniká, proč lidé nedokáží napsat článek o nějaké profesi, aniž by přitom uvedli zahraniční platy a váženost s nepostradatelností dané profese.

24. 1. 2008

O školném a jeho pozdějším splácení se začíná mluvit poslední dobou relativně často. Jako by vláda neměla jiné téma z oblasti školství. Neustále je nám dávána za vzor Velká Británie, ale bere někdo vůbec v úvahu případné zadlužení?

Na začátku ledna přišel premiér Mirek Topolánek opět s myšlenkou platit na vysokých školách školné. V „předvolební smlouvě ODS s občany ČR„ je napsáno: „Nezavedeme školné, ale změnou financování studia zvýšíme počet vysokoškoláků na průměr EU.“ a obdobně v programovém prohlášení vlády: „Vláda nezavede školné, ale otevře diskusi o větším zapojení soukromých zdrojů do financování vysokých škol, vědy a výzkumu.“

Premiér využil šalamounsky slovo diskuse v textu a prohlásil: "Programové prohlášení jasně říká, že zahájíme diskusi o odložené platbě, což tímto činím. Přičemž nikde není řečeno, že nutně musí zůstat pouze u diskuse a že už nedojde k realizaci".

26. 1. 2008

Po přečtení tohoto článku jsem polkl naprázdno, píše Milan Pavýza. To, co člověk cítí kdesi v podvědomí - narůstající velmi agresivní tlak malé skupinky "podnikatelů" podporovaných celou garniturou zkorumpovaných politiků, a vpodstatě celé státní zprávy včetně policie i soudní moci, jste dokázal velmi erudovaně popsat a pojmenovat.

Naprosto souhlasím s Vaším názorem že bude 90% velmi chudých a 10% velmi bohatých, nebude střední vrstva podnikatelů dávajících práci lidem která je zcela systematicky likvidována přebujelým státním byrokratickým aparátem.

Bezbranní a dnes již i hladoví důchodci jsou vytlačováni na vedlejší kolej, jak smutné..Urvi co urvi - když nemůžeš, tak chcípni...

Neomezená moc peněz vyhání z Prahy normálmí populaci. Ten mystický duch již dávno zmizel. Ve zběsilém tempu doby na všechny strany zde čpí podivný zápach bezmoci a nepohody lidé se nedívají do očí, klopí zrak. Jak kontrastní oproti dnům "sametové revoluce". Jo, jo-uvidíme jak tohle dopadne... Mějte se hezky a hlavu vzhůru - alespoń nám na hlavy nehážou bomby (zatím).

25. 1. 2008

V 60 létech se stavěla přehrada Šance. Hlavní dodavatel prací Ingstav Brno. Já v té době jsem byl student a tak jsem využil možnosti a na této stavbě pracovat jako brigádník o letních prázdninách. Nejtěžší práce tam vykonávali cigáni (kdyby jim v té době někdo vykládal o Romech, asi by ho vyhnali). Bylo jich tam několik stovek a řada z nich tam měla i své rodiny. Ubytovaní byli na samostatných ubikacích mimo stavbu. Obyvatelé z okolních vesnic před jejich příchodem měli strach - bude se krást, ale nekradlo se. Kromě hospody chodili tito cigáni i do místního kina a v podstatě jsme si na ně pomalu zvykli, nikomu nevadili. Na stavbu přicházeli každý den něco na způsob vojáků - v trojstupu.

25. 1. 2008

Nesouhlasím s článkem Pavla Novotného "Přirozenou autoritu vajdů ani Čunek nenahradí".

Není možné, aby zde byla jakási skupina privilegovaných, stojících zcela mimo mechanismy demokratického státu, která by vytvářela pro část populace speciální zákonodárství. Pokud by se něco takového oficiálně prosadilo, znamenalo by to fakticky konec demokratického státu a návrat minimálně někam do feudalismu, kde také byla společnost vertikálně a horizontálně rozdělená a každá místem nebo sociálním postavením definovaná skupina měla své vlastní zákony, odlišné od těch ostatních. Stojí za pozornost, že po něčem takovém volá zjevně levicově orientovaný komentátor. Názorně to ukazuje, jak levice (alespoň radikálnější proudy v ní) usiluje o demontáž a likvidaci demokracie jako takové, píše Jan Šimůnek.

24. 1. 2008

Na půdě Senátu České republiky se v úterý 22. ledna uskutečnilo veřejné slyšení na téma Rovnost příležitostí mužů a žen – přirozený vývoj nebo sociální konstrukce?, jež uspořádal Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice za organizačního přispění nezávislého senátora Martina Mejstříka (Cesta změny).

Slyšení si nekladlo za cíl prezentovat široké spektrum odpovědí na tuto otázku, naopak, Martin Mejstřík záměrně „nepozval militantní feministky“, ale takové diskutující, kteří by představili zejména křesťanský pohled na rovné příležitosti. Prý proto, že „diskuse je vedena jen jedním směrem“ (kterým? Kdo tento směr určuje a kdo onu diskusi podle něj vede?).

24. 1. 2008

Důležitost kvalitního, nejen encyklopedického, humanitního vzdělání se mi opakovaně potvrzuje vždy, když se přesvědčuji, že i velmi inteligentní, ale "netrénovaní" lidé špatně rozumějí psanému textu. Je to problém, který trápí české školství, jak dokazují špatné výsledky českých studentů v textové analýze v mezinárodním srovnání (bohužel podle reportu PISA 2006 klesá ČR i ve vědách, z 523 na 513 bodu). Stalo se to i Václavu Davidovi, velmi inteligentnímu a slušně argumentujícímu muži, který mi ovšem rozsáhle vyvrací cosi, co jsem netvrdila.

24. 1. 2008

Veřejné slyšení senátního Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, s provokativním názvem „Rovnost příležitostí mužů a žen – přirozený vývoj nebo sociální konstrukce?“ připomínalo Potěmkinovy vesnice, ačkoli proběhlo v Čechách léta Páně 2008.

23. 1. 2008
Rozhovor redakcie Fóra pre medzinárodnú politiku s Oskarom Krejčím, autorom knihy Geopolitika stredoeurópskeho priestoru o povahe a stave svetového politického systému a postavení (nielen) Ruska a USA v ňom
Dá sa súčasný svetový politický systém stále vnímať ako unipolárny?
Spojené státy jsou stále hegemonem. Mají nejmohutnější ekonomiku, jsou nejdůležitějším ohniskem inovací, produkují politické ideje ospravedlňující elitám současné uspořádané a hollywoodské či internetové sny pro veřejnost. Zároveň se USA ze 46 % podílí na světových vojenských výdajích. Pro srovnání: v případě Číny se jedná přibližně o čtyřprocentní podíl, u Ruska je to ještě o jeden procentní bod méně.
25. 1. 2008

Netroufám si sám posuzovat, do jaké míry rozumím psanému textu, avšak mohu s jistotou prohlásit, že paní Martykánové šlo především o to dokázat, že mu nerozumím. Jenže můj článek není jen reakcí na její text. Diskuse na téma případného poklesu životní úrovně všech společenských vrstev, vyjma těch dvou krajních, zabírá širší spektrum než naše dva články.

24. 1. 2008
tisková zpráva

Iuridicum Remedium, o.s. Vás srdečně zve na předpremiéru nového filmu ČT Oči velkého bratra, kterou pořádá 27.1.2008 od 20,30 v klubu Cross (Plynární 1096/23, Praha 7) Film natočil režisér Petr Kaňka v rámci magazínu Ta naše povaha česká. Po projekci bude následovat diskuze na téma kamerových systémů a ochrany soukromí s autory filmu a se zástupci organizace. Akce se koná v předvečer Evropského dne ochrany osobních údajů.

24. 1. 2008

Snad každého v poslední době zaráží, jak protekčně jsou vyzdvihováni umělci, kteří volí a veřejně podporují ODS. Každým rokem se v předvánočním čase konají desítky koncertů našich umělců v Lucerně i v halách po celé republice. Dost často bývají tyto koncerty spojovány s polokulatými a kulatými výročími umělců a bývají vyprodané. Televize však nenatáčí záznamy z těchto koncertů. V době vánoční se vysílal pouze koncert Lucie Bílé z Lucerny, která ale neslavila žádné výročí a atmosféra na jejím koncertě nebyla o nic lepší než atmosféra na koncertech ostatních kapel.

23. 1. 2008

Nevím, jak s příjmy studenta, ale s důchodem se opravdu DÁ vyžít. Naprosto stačí týdně bochník chleba (u nás 53 Kč), půl kila špeku, cibule, denně jedno pivo. Takže máte vlákninu, tuk, tekutiny, vitamin C a B, vše pěkně levně. No a v neděli se rozšoupnout a dát si čínskou polévku, buď kuřecí, zeleninovou, vepřovou, hovězí, krabí, atd. Výběr je bohatý, takže o jednotvárnosti zde nemůže být řeč. Tím pádem zbude i na léky a poplatky u lékaře. A hlavně to podstatné - na elektřinu, ekologickou daň na elektřinu, topení, teplou vodu, vlak, tramvaj, nájemné, vodné, stočné, atd., abych neskončil pod mostem po exekuci za neplacení čehokoli, píše J. Helebrand.

Je mi jasné, že na důchody nezbývá, je nutno opravit mosty a silnice, které nám tady komunisté nechali bez zajištění jejich další údržby, zaplatit prohrané spory (Diag Human a pod.), navozit sníh na Hradčanské náměstí a mnoho dalších důležitých akcí, přičemž daně je nutno vybírat od těch, kdo pracují, ne od těch, kdo vydělávají. Ten kdo má moc, ukazuje na ty dole s tvrzením, že za to všechno můžou oni, a je nutno přitvrdit. Jistě by byla zajímavá anketa o tom, co je pro koho stokoruna. Jestli návštěva lékaře a poplatek za léky, den života, nebo drobáky, o nichž se nemá cenu bavit. A jestli naši zákonodárci ví, co se dá za ni vše pořídit.

23. 1. 2008

Mediální skupina Mafra se stala majoritním vlastníkem bezplatného deníku Metro. Petr Orálek, zástupce šéfredaktora MfDnes má na starosti přesun nedávno koupeného deníku Metro Mafrou.

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
2. 1. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V prosinci 2007 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 45 847.78 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.12. 2007 částku 197 706.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 688.55 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2008 Svejnarprezidentem.cz je "zcela vytížen"   
26. 1. 2008 Podporují komunisté Švejnara, nebo Klause?   
25. 1. 2008 Nenávistný útok na všechno, čemu vděčíme za svobodu   
24. 1. 2008 Privilegovaní umělci podporující ODS... a pak ti ostatní... Monika  Binke
23. 1. 2008 Komu před prezidentskou volbou přihořívá? Miloš  Dokulil
23. 1. 2008 O budoucím českém prezidentovi může rozhodnout i Kosovo Stanislav  Kliment
23. 1. 2008 Otevřený dopis Janu Švejnarovi: Čím se lišíte od Václava Klause? Petr  Schnur
22. 1. 2008 Čas od času oddálit konec dějin Bohumil  Kartous
21. 1. 2008 Disidenti, samozvanci, emigranti, ztroskotanci František  Řezáč
21. 1. 2008 Leden 2008: proč Klaus nebude zvolen Boris  Cvek

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   
16. 1. 2008 Radiožurnál, aneb sex v ponožkách Stanislav  Křeček
16. 1. 2008 VÝROK TÝDNE: ...a přemýšlí o nich   

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   
6. 1. 2008 Bhuttová o bin Ladinovi: Bylo to skutečně jen přeřeknutí? Jan  Čulík

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík
8. 1. 2008 Poplatek za lékařskou péči je jen jedno z mnoha příkoří, které člověk utrpí   
8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner
7. 1. 2008 Topolánkova ČR: Mám platit nemocnici, nebo činži?   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech   
17. 1. 2008 Karel Burian má odstoupit z funkce brněnského studia ČT Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
17. 1. 2008 Janeček: nevidím důvod, aby Burian nemohl naplnit své záměry Jiří  Janeček
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Kotrbův citlivý sluch Petr  Žantovský
11. 1. 2008 Český rozhlas Radiobulvár před půlnocí: Nediskutuje se pouze o tom, co je dobré Štěpán  Kotrba
10. 1. 2008 Rozhovor s Jaklovou v České televizi dělal Žantovský - moderátor Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Obering: Stavba americké radarové základny v ČR může začít koncem roku 2008 Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Coyle přednášel Zeleným o radaru - přišla jen exministryně Kuchtová Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Radar: vláda stále lže Milan  Hlobil
10. 1. 2008 Poláci přitvrzují, Češi dělají "mrtvého brouka" Stanislav  Kaucký
8. 1. 2008 Necítíme se ohroženi ze strany Íránu,   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
26. 12. 2007 Radar: Z měření píšu vládě nedostatečnou Vladimír  Koníček

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Čína RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl
10. 12. 2007 Máme skutečně ropy dost?   
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
29. 11. 2007 Další kolo sporu o ceny plynu Rusko - Ukrajina   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2007 Siromacha vyšla v nakladatelství Mladá Fronta Alex  Koenigsmark
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
3. 12. 2007 Chávezova reforma Alžbeta  Bóriková
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
6. 8. 2007 Zjednotenie jedného svetadielu Ivan  Lesay
24. 7. 2007 Bělorusko chce dodat zbraně Chavezovi - za miliardu dolarů Štěpán  Kotrba
17. 7. 2007 Jak přelstít Chaveze: RCTV zase vysílá Fabiano  Golgo
28. 3. 2007 Hugo Chávez, nepřítel Martin  Petříček
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2007 Planeta Země   
27. 12. 2007 Zastavilo se globální oteplování?   
14. 12. 2007 EU Spojeným státům: Probuďte se ohledně globálního oteplování   
5. 11. 2007 Miliardy lidí ohroženy válkami kvůli zhoršujícímu se klimatu   
27. 10. 2007 Chcete snížit svou uhlíkovou stopu?   
17. 10. 2007 ČR se nedostala do RB OSN -- změní to českou klimatickou politiku?   
16. 10. 2007 Neznám žádný důkaz, že globální oteplování způsobuje člověk   
16. 10. 2007 Neznalost důkazů neznamená, že neexistují Ladislav  Metelka
14. 10. 2007 Snad je jasno Ladislav  Žák
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci   
27. 12. 2007 Vyjednávání v Afghánistánu je jedinou cestou vpřed   
26. 12. 2007 Brit a Ir vyhoštěni z Afghánistánu; i britská MI6 vyjednávala s Talibanem   
20. 12. 2007 V iráckém pekle prý zamrzají ledy Daniel  Veselý

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Co nejspíše rozluštila slovenská tajná služba Vlastimil  Klíma
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2008 Pacner jako senilnějící legenda Štěpán  Kotrba
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
19. 1. 2008 Protiraketová obrana "z druhé strany" Boris  Valníček
19. 1. 2008 Proč z nás dělají Topolánek a Obering takové blbce? Jan  Neoral
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
18. 1. 2008 Former US Deputy Defence Secretary admits that US missiles in Poland will be capable of carrying nuclear warheads   
17. 1. 2008 Obering: Stavba americké radarové základny v ČR může začít koncem roku 2008 Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Pane premiére, podruhé... Jan  Neoral
17. 1. 2008 Coyle přednášel Zeleným o radaru - přišla jen exministryně Kuchtová Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král
30. 10. 2007 Nové Dějiny české literatury v angličtině, poprvé po víc než třiceti letech   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný