10. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 4. 2008

SKANDÁL V BRITÁNII:

Britský Nejvyšší soud rozhodl, že Úřad pro vyšetřování závažných podvodů (Serious Fraud Office) jednal protizákonně, když na příkaz vlády Tonyho Blaira zastavil vyšetřování korupce, která byla součástí britského zbrojního kontraktu v hodnotě 43 miliard liber, uzavřeného se Saúdskou Arábiív osmdesátých letech za vlády Margaret Thatcherové.

Sloupek
Eugen Gombringer

silencio silencio silencio
silencio silencio silencio
silencio silencio
silencio silencio silencio
silencio silencio silencio

Zdroj: ZDE. Mezi svých Deset básní vybral Tomáš Martinec.

10. 4. 2008

Rostoucí ceny potravin by mohly vyvolat celosvětové protesty a ohrozit politickou stabilitu, varoval hlavní činitel OSN pro humanitární otázky po dvou dnech nepokojů v Egyptě kvůli tomu, že se za rok zdvojnásobily ceny základních potravin, a po protestech i v jiných částech světa.

10. 4. 2008

Z americké hypotéční krize vznikl "největší finanční šok od Velké hospodářské krize ve dvacátých letech" a nyní je pětadvacetiprocentní pravděpodobnost, že do roka vznikne plná globální recese, varoval ve středu Mezinárodní měnový fond.

Sílí pesimismus ohledně toho, zda svět bude schopen uniknout hospodářské recesi. MMF varuje, že globální finanční krize nebude mít brzký konec.

10. 4. 2008

Hlavní čtvrteční zprávou britských médií je informace, že britská libra dál výrazně klesá vůči euru - spadla až na 80.27 pencí vůči euru (za lepších časů bývalo euro kolem 60 pencí). Britská média zaznamenávají, že libra klesla vůči euru od loňského února o 17 procent. Libra klesá především v důsledku vazby britské měny na americký dolar a v důsledku vážné americké krize na hypotéčním trhu realit, zatímco hodnota eura stoupá v důsledku síly evropské ekonomiky. Ekonomové spekulují, že síla eura zřejmě povede k tomu, že se euro stane do roku 2015 hlavní mezinárodní měnou a zlikviduje tak světovou nadvládu dolaru, která trvala skoro po celé století.

10. 4. 2008

BRITÁNIE:

Studenti na britských univerzitách se obávají, že úsilí britské vlády umožnit studium na vysokých školách celé polovině mladé populace způsobí, že univerzitní diplomy budou při získávání práce po absolutoriu zcela bezcenné. Po zavedení univerzitního školného nyní studenti britských univerzit končí své studium s průměrným dluhem 21 500 liber (cca 688 000 Kč). Většina z nich se obává, že se budou muset dál zadlužit a platit horentní částky za postgraduální studium (za něž se platí v současnosti roční školné ve výši nejméně 3600 liber; tj. 115 000 Kč), mají-li získat výhodu na pracovním trhu.

Znepokojující výsledky přicházejí z projektu britského ministerstva školství, v jehož rámci se britská vláda dotazovala na názory studentů pěti studentských skupin po celé Británii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

10. 4. 2008

Právo žen vyměnit za reformy zdravotnictví, to je obchod, který si nejspíše představují lidovečtí poslanci jako klíčový prvek svých programových priorit. Obchod, který hodlají uzavřít. A tak kšeftují.

9. 4. 2008

Reforma zpravodajských služeb:

Ve středu 9. 4. 2008 dopoledne zasedal v Poslanecké sněmovně Výbor pro bezpečnost. Na program jednání byl mimořádně zařazen zvláštní bod: Věcný záměr zákona nového zákona o zpravodajských službách a o kontrole zpravodajských služeb. Návrh přišel poslancům představit sám premiér Mirek Topolánek (ODS). Sekundovali mu ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) a ministr vnitra a informatiky Ivan Langr (ODS). Při jednání výboru poskytlo zúčastněným "zajímavý" pohled do psychologie některých vrcholných politiků.

10. 4. 2008
Zuzka Bebarová Rujbrová

Premiér M. Topolánek 9. dubna při jednání Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny PČR prezentoval vládní koncepci nové právní úpravy působení zpravodajských služeb a jejich kontroly. Návrh si klade za cíl odstranění jejich současné institucionální roztříštěnosti a nejednotné úpravy řízení, kontroly a financování. To druhé je potřebné, to prvé diskutabilní.

10. 4. 2008

Zrovna takto to -- i když bez otazníku -- formuloval časopis TIME ve svém předposledním březnovém čísle. Jako předznamenání k těm deseti tématům bylo uvedeno, že právě ideje hýbají tímto naším světem víc než třeba peníze nebo politika. Především ty tzv. národní zájmy dnes prý musí ustoupit před naléhavostí globálních problémů. Mezi ně pochopitelně patří nutnost adresně čelit škodlivým emisím do ovzduší, činit účinná opatření v potírání nemocí (včetně AIDS, znovu tuberkulózy, a stále také malárie), také alespoň s dosavadní pozorností zabývat se nadále snižováním chudoby, a setrvale hledat cesty ke stabilizaci počtu obyvatel planety.

9. 4. 2008

Jakub Železný zcela selhal

Magický refrén "reforma" je podsouván ze všech stran. Ale diskutovat o něm je potřeba věcně, na odborné úrovni a ze všech stran. Je to příliš vážné téma, aby se stalo hračkou politiků, kteří jak vidno mu většinově nerozumějí. Anebo spíše sledují zcela jiné zájmy než zlepšení osudu nemocných.

V noci jsem na internetu zhlédl včerejší Události a komentáře v ČT a první, co mne napadlo, byla vzpomínka na Homéra a jeho trojského koně a citát tuším Henryho Forda "obrat je fakt, zisk je názor", píše Petr Wagner. Ač si Jakuba Železného vážím a obvykle je velmi dobře připraven, tentokrát se nechal vláčet situací a svými hosty zcela neřízeně. Už výběr hostujících expertů na reformu zdravotnictví - USA a Slovensko - trochu vypadá jako špatný vtip. V USA se o fungujícím systému nedá mluvit vůbec a slovenské zkušenosti by si asi těžko někdo chtěl zopakovat. Pokud chtěl někoho z regionu měl mít, tak někoho z Maďarska, a pokud z fungujícího systému, tak z Francie nebo z Kanady.

10. 4. 2008

Bezvládí je horší než nedemokratická vláda.

Nenaučil jsem se jako novinář věřit mnoha novinářům. Nenaučil jsem se jako analytik a komentátor věřit těm, kteří pracují převážně s nedostatkem informací a přizpůsobují si realitu svému názoru, vytvořenému dříve, než prozkoumají fakta. Blíží se přece uzávěrka... Nechodil jsem na kursy tvůrčího psaní SPUSA, jako někteří čeští novináři. Možná proto mám jiný názor.

Většinu informací o současné čínské realitě , stejně jako o současném Rusku a řadě dalších oblastí světa má většina českých novinářů nikoliv z tvrdých dat o ekonomice, z mezinárodních smluv či realizovaných obchodů, z nezaujatých poznávacích cest, ale z propagandistické války, rozpoutané tisíci aktivisty v režii cizích zvláštních služeb. S cílem pochopitelným, nicméně pro mne neakceptovatelným. Nehodlám přispět k preemptivní intervenční politice USA, ani k vyvolávání a podporování podzemního "demokratizačního" hnutí či etnického nebo náboženského separatismu s cílem destabilizace vlád na druhém konci světa. Nejezdím jako bývalý český senátor, dnes ministr zahraničních věci na instruktáže a konzultace do příslušného teritoriálního odboru americké administrativy. A Tibet, Barmu ani Čečnu či Kubu nevidím jako prioritu seriózní české zahraniční politiky.

10. 4. 2008

Obávám se, že debata o Číně na stránkách Britských listů je mimoběžná. Lépe řečeno redakce vždy čas od času vypustí nějaký blábol o tom, jak je to v Číně vynikající, a námitkám proti této glorifikaci se pak brání tím, že jen opravuje černobílé vidění českých sdělovacích prostředků, případně jako pan Kotrba semele dohromady všechny svoje názory na cokoli a dojde k závěru, že Čínu je třeba hájit proti zlým imperialistům. Dobrý je také argument, že to je dnes mnohem lepší, než to bývalo za kulturní revoluce, nebo srovnání s Indií, píše Jiří Hudeček.

10. 4. 2008
Mám dvě poznámky, píše Petr Škoda:

1. na rozdíl od lidí, kteří nebyli v Číně, ale vědí, že je to tam hrozné, jsem v Číně byl dvakrát.

Poprvé jsem asi 10 dní prováděl měření v jedné starší továrně v Kantonu, a tedy jsem se pohyboval přímo "mezi lidem".

Podruhé jsem projel kus Číny od Pekingu po Hongkong s cestovkou, abychom se s mou ženou dostali trochu do obrazu z hlediska kultury a historie.

Nemám tedy mnoho zkušenosti, ale to co mám, se kloní k názoru pana Čulíka. Poměry v Číně nejsou zdaleka tak dramatické, jak se v současné době líčí.

9. 4. 2008

Nemohu si pomoct, ale články o Číně, které vycházejí na BL, a zřejmě odrážejí převládající tendence v britském tisku, se mi zdají hodně obdobné těm, jaké vycházely před 2. světovou válkou v americkém tisku o stalinistickém SSSR. Takové hezky vyčištěné, dezinfikované, obdivné.... Všichni přece dobře ví, že ekonomický kolos Číny nestojí na rýžových políčcích. Každopádně je smutné, že čínský hip hop v západních médiích dokáže přehlušit zvěrstva, jako je třeba používání členů Falun Gong jakožto zásobárny náhradních dílů (nejsem odborník na Čínu, ale domnívám se, že konkrétně tohle bude jen špička ledovce...), píše Tomáš Gawron.

Odpověď JČ: Každá zkušenost je přirozeně jen dílčí. Mě ovšem na současné Číně a o svědcích, kteří odtamtud přicházejí, fascinuje především svědectví o tom, jak tam žijí v současnosti normální lidé a jaký postoj zaujímají k tomu, co česká média popisují jako "tvrdý útlak".

10. 4. 2008

V poslední době se v Britských listech lze setkat s pochvalnými člány o Číně, jako je kupř. příspěvek "Čína, jak ji neznáte" (BL 9. 4. 2008). Evropští studenti jsou prý smutní, že musí Čínu opustit. Čína na ně působila nesmírně energicky a dynamicky, takže většina studentů ani nechtěla z Číny odjet. V Číně jsem nebyl a mé "svědectví" je pouze svědectvím "z druhé ruky". O poměrech v Číně mám informace od osob, které -- jako pracovníci německých firem -- se podílely na rekonstrukci hutních provozů v oblasti mezi Pekingem a pobřežím. Relata refero. Nic víc.

10. 4. 2008

Kritika čínské komunistické diktatury může být oprávněná, ale, jak se zdá, život je jinde, píše Petr Nachtmann a poukazuje na tuto zprávu:

10. 4. 2008

Byl jsem v ČLR v roce 1998, což je dost dávno na rychlost vývoje, píše Karel Hampl. Nebyl jsem s cestovní kanceláří. Navštěvoval jsem kromě hotelů, památek, restaurací, velkoobchodních kanceláří i různé domácnosti - od dělníka přes učitele na střední škole, akademického malíře, až po bohatého podnikatele. A měl jsem už tehdy pocity, jak je formuluje pan Čulík.

Byl jsem v Pekingu a v dalším velkém městě, kde ale tehdy byl Evropan ještě raritou. Ale i v zapadlém městečku a na vesnici, kde se jsme si se ženou připadali asi jako pánové H+Z kdysi mezi domorodci v Africe. Byl jsem jen na východě země. Starý duch, známý ještě nedávno i u nás, jsem tam zaznamenal jen v restrikcích proti přespávání cizinců v soukromí u místních občanů.

10. 4. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

"Jazyk ovlivňuje vidění. Gramatika a vnímání světa." To byly titul a podtitul k jednomu textu ve Spiegel Online, které se staly kvůli tomu zdánlivému rovnítku mezi dvěma různými pojmy základem dnešní poznámky.

10. 4. 2008

Lukáš Zádrapa má plnou pravdu v tom, že postoj redakce Britských listů k Číně není konzistentní s postoji k celé řadě jiných témat (také by se tomu dalo říkat pokrytectví). Vystupujete proti omezenosti českého diskursu a nízké kvalitě českých médií, ale přehlížíte, že v Číně je to mnohem horší jak co se týče komercionalizace (některá média se přiživují vydíráním problémových podniků a úřadů , viz případ Lan Chengzhang, tak uzavřenosti mediálního trhu (připomeňme jen neúspěšné snahy ekonomických zpravodajství typu Bloomberg získat přístup ke klientům přímo, nikoli prostřednictvím agentury Nová Čína ). Že to většině Číňanů moc nevadí je sice pravda, ale přesto Číňani v cizině dychtivě čtou doma nepřístupná západní média, např. čínské stránky BBC, aby je mohli kritizovat :), píše Jiří Hudeček.

9. 4. 2008

Skupina 220 britských studentů a studentů z EU (včetně České republiky) se už po téměř měsíčním pobytu vrátila z Číny. K dezorientaci, způsobené osmihodinovým časovým posunem, přispívá i smutek z opuštění Číny - většina studentů nechtěla odjet. Země na ně působila nesmírně energicky a dynamicky. "Dívala jsem se v Paříži při přesedání na Francouze," svědčila Dominika Švecová. "V porovnání s Číňany působí nesmírně arogantně. Chovají se, jako že jsou za vodou. V Číně to takové není: nikdo tam nebere nic jako danou věc." Otázka: "Ale není to tam totalitní režim?" Odpověď: (Smích) "Ale naprosto ne." - Studenti si utvořili pevná přátelství nejen se spoluúčastníky kursu, financovaného britskou vládou, ale i s četnými čínskými přáteli jejich věku - jak se můžete přesvědčit na Facebook. Jeden z nich na Facebooku píše kamarádům: "Tak co, dojeli jste domů v pořádku? A jak se vyrovnáváte s tím, že to kolem vás není čínské? (How do you cope with the lack of China around you?)" (Zážitek byl mindblowing experience.) Dominika Švecová snad teď bude mít čas na dopsání své reportáže pro Britské listy.

Avšak v Británii zájem o Čínu nepolevuje. Právem. V úterý vysílal rozhlas BBC pozoruhodnou reportáž - o čínském hiphopu:

8. 4. 2008

V minulých dnech byl český tisk (bez rozdílu) konečně zahlcen nezpochybnitelnými důkazy, alespoň dle ředitele "Ústavu pro studium totalitárních režimů", historickými dokumenty dokazujícími, že Mašínové připravovali ozbrojený politický boj dokonce proti špičkám tehdejšího režimu. Pokládat je proto za kriminální zločince je nepatřičné. Dobrá práce -- pokud by to byla pravda. Faktem je pouze skutečnost, že Ústav se snaží legalizovat "dokumenty" StB, ÚV KSČ, vyšetřovacích orgánů a tím jim dát hodnověrnost. V podstatě pracuje jako současný orgán (prodloužená ruka) těchto institucí v naší "nové" společnosti. Důsledky však mohou být velmi závažné a těžko napravitelné.

8. 4. 2008

L`IMMIGRATION DU QUEBEC

Kapitola 8 -- Malik se bude ženit

"Malik se bude ženit," oznamuje mi manžel hned ve dveřích. "Cože?!?" Vytřeštím na něj oči a sklouznu pohledem na kalendář. Apríl už byl před pár dny. "Jak to myslíš? To jako ženit opravdu?" Tím oznámením mě naprosto vyvedl z míry a já si ani neuvědomuji nesmyslnost položené otázky. "Jo. Ženit. Opravdu." ujišťuje mě choť, že jsem jeho sdělení pochopila správně a zamíří do koupelny. Následuji ho jako stín, dívám se, jak pouští vodu, do dlaně vymáčkne dvě dávky tekutého mýdla a umývá si ruce. Marně si snažím vzpomenout, kteráže šťastná je v současné době označena nálepkou "girlfriend". Nejdéle s jednou přítelkyní vydržel asi tři měsíce a já po nějaké době už začala ztrácet přehled. "A koho si bude brát?" "To nevím. Táta mu telefonoval a položil mu nůž na krk. Že prý se buď ožení nebo se vrátí zpátky. Co je dnes k jídlu?"

Předchozí kapitoly 7654321

8. 4. 2008

Dotaz Petru Robejškovi a České televizi

Vážený pane Robejšku, na stránce České televize se objevil přepis interview s s Vámi, který je však, jak je uvedeno, redakčně krácen. Chtěl bych se Vás zeptat, zda během krácení nedošlo omylem k posunutí významu textu, ptá se Petr Nachtmann.

9. 4. 2008

Z důvěrného návrhu dohody o budoucnosti amerických jednotek v Iráku, který získal britský deník Guardian, vyplývá, že americká vláda plánuje mít svou vojenskou přítomnost v Iráku donekonečna.

Návrh strategické rámcové dohody mezi americkou a iráckou vládou, datovaný dnem 7. března a označený "tajný" a "citlivý", má nahradit nynější mandát OSN a dává Spojeným státům pravomoci "provádět vojenské operace v Iráku a zatýkat jednotlivé osoby, kdy to bude z důvodů bezpečnosti nutné" bez jakéhokoliv časového omezení.

9. 4. 2008

Xenofobně proti xenofobii

Nevládní organizace Člověk v tísni spustila kampaň, pro niž si vybrala velice aktuální téma: neonacismus, ultrapravici, rasismus, xenofobii. Při sledování výsledků chvályhodně motivované aktivity se ale těžko zbavit pocitu trapnosti; klip k písni Jana Budaře Brožurka ZDE a dva klipy ZDE a ZDE ve stylu pořadu Chcete mě? vyvolávají spíše nepříjemné otázky.

9. 4. 2008

Deset otázek, na které odmítá mluvčí Českého rozhlasu odpovědět

Pokud je někdo aktivistou lobbistické organizace a zároveň vystupuje jako "nezávislý" komentátor ve veřejnoprávním médiu, je to problém. Pokud úspěšně obelhal vedení Českého rozhlasu, je to ještě větší průšvih. Mluvčí Českého rozhlasu a zároveň ředitel jeho Odboru marketingu a PR René Zavoral nedokázal dodat použitelné odpovědi na deset jasně formulovaných otázek Britských listů o angažmá spolumajitele pražské pobočky Sudetoněmeckého landsmanšaftu Rudolfa Kučery v roli komentátora stanice Český rozhlas 6. Z tiskového oddělení Českého rozhlasu se snaží Britské listy tyto informace získat již od 10. března, tedy skoro měsíc.

9. 4. 2008

DOKUMENT

Bilaterální přístup v této důležité otázce je pro zelené nepřijatelný, protože by to v Evropě vedlo ke vzniku oblastí s rozdílnou mírou bezpečnosti, což by určitě vyvolalo nové závody ve zbrojení. To by mělo negativní dopad na evropskou bezpečnostní strategii a na evropskou strategii proti zbraním hromadného ničení. Pokud by v budoucnu došlo ke skutečné multilateralizaci protiraketové obrany, jsme ochotni svůj postoj opět diskutovat.

ŠOK│ Tak to jsou slova, která v komentářích novinářů jako závěr stanoviska Republikové rady Zelených nezazněla. Nedivím se, vzhledem ke zřejmé politické orientaci skoro všech deníků a kvalitě žurnalistů v nich. Brát na vědomí neznamená souhlasit. V tu chvíli je to naprosto jasné a zřetelně formulované stanovisko strany, která v tu chvíli ovšem stojí proti svému předsedovi a proti některým svým poslancům. Otázka, zda dosáhne předseda strany a jeho Katuška toho, že "je zkrotí silou", "tumany nad rjekoj", nebo ne. Uvidíme. Razcvětaly jabloni i gruši... Cesta k řešení je otevřena.

Stanovisko RR SZ k závěrům bukurešťského summitu NATO ohledně protiraketové obrany ZDE

Analýza podmínek podřízení prvků protiraketové ochrany USA na území ČR velení a řízení NATO ZDE
9. 4. 2008

Poslanci a poslankyně Strany zelených zřejmě rozhodnou o tom, zda bude, nebo nebude v Česku instalována radarová základna Spojených států amerických. ODS a KDU-ČSL totiž její výstavbu podporují, ČSSD a KSČM naopak odmítají. Více než 70% občanů Česka, podle opakovaných průzkumů veřejného mínění, radarovou základnu též nechce a žádá referendum. Strana zelených má v rozhodování volnou ruku i z důvodu, že radar není součástí koaliční smlouvy. O víkendu je setkání evropských zelených v Lublani, kde budou témata zahraniční politiky, militarizace Evropy a s ním související americký radar v Brdech jako body jednání. Budou tedy Zelení ve vládě a následně ve sněmovně proti, nebo pro radar? Anebo se při hlasování rozdělí?

10. 4. 2008

POZVÁNKA

PLEASE THE TREES odehrají poslední dubnovou sobotu koncert v rámci série Live Session, exkluzivních živých koncertů nezávislé české hudební scény. Jsou v pořadí již třetí kapelou, kterou Radio Wave s hrdostí představí svým posluchačům. Tito mistři klenutých melodií, inspirovaní americkou nezávislou scénou, zahrají 26. dubna již tradičně z karlínského Studia A.

10. 4. 2008

Ačkoli příspěvky pana Řezáče jinak čtu zpravidla rád, jeho ironická poznámka jen dokazuje, jak ošemetné je spolehnutí na "zdravý selský rozum" - a možná i to, jak je snadné přehlédnout meritum věci. Od počátku do konce totiž staví na předpokladu, že literatura vzniká ze stejných pohnutek jako auto nebo váza a vyrábí se k podobným účelům jako předměty každodenního (u aut bohužel) použití.

Jistě, některé žánry se tomu můžou přiblížit. Nicméně velká část mé námitky vůči panu Švecovi a paní Tomšů se přitom týkala právě zpochybnění tohoto instrumentálního pojetí literatury - trochu jinými slovy a z jiného pohledu též její komodifikace. Tady si tedy opravdu nerozumíme. Přiznám se ovšem, že jsem sám na vině za trochu zavádějící titulek, který doplnila redakce, protože jsem žádný nenavrhl.

9. 4. 2008

A víme vůbec, co máme hledat?

Český rozhlas Leonardo, časopis Vesmír a Lidová univerzita Městské knihovny v Praze Vás zvou na diskusi na téma existence života ve vesmíru.

Zrodil se život jen díky sledu nesmírně nepravděpodobných náhod, nebo vzniká všude tam, kde pro něj jsou vhodné podmínky? Umíme si představit život bez vody? Je v našich silách pátrat po stopách života ve vesmíru? A známe vůbec definici života? Jeho hledání ve vesmíru nám může prozradit i leccos zajímavého o životě na Zemi.

Středa 16. dubna 2008 od 19 hodin v malém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské náměstí 1, Praha 1, vstup zdarma

Hosty jsou Doc. RNDr. Anton Markoš, CSc. z Přírodovědecké fakulty UK, Doc. RNDr. Karel Mikulík, DrSc. z Mikrobiologického ústavu AV ČR, Mgr. Marie Hrudková z Astronomického ústavu MFF UK. Diskuzi Českého rozhlasu Leonardo bude moderovat Robert Tamchyna.

21. 3. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V únoru 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 236.86 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 29.2.2008 částku 288 237.81Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Čína RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2008 Zvěrstva v Číně a sinoromantismus   
10. 4. 2008 Spolupráce Evropy a Číny: desetiměsíční výukové programy pro manažery   
10. 4. 2008 V Číně jsem nebyl, ale je to tam hrozné Aleš  Uhlíř
10. 4. 2008 K Číně   
10. 4. 2008 Romantismus nenávisti a gradual transition Štěpán  Kotrba
10. 4. 2008 O zkušenostech z Číny   
10. 4. 2008 Debata o Číně je mimoběžná   
9. 4. 2008 Čína, jak ji neznáte   
9. 4. 2008 Ignorujete čínská zvěrstva   
8. 4. 2008 Počůraný olympijský oheň Bohumil  Kartous

Tibet RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich

Zelení RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2008 Příklad práce České televize, jak se novinářství dělat nemá Petr  Wagner
9. 4. 2008 Budeme obětí obchodu s vlastním zdravím? František  Řezáč
7. 4. 2008 "Reforma" zdravotnictví Petr  Wagner
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip
24. 11. 2007 Práva žen jsou lidskými právy   
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2008 Proč omezovat omezující prostředky ve zdravotnictví a proč Britské listy dávají prostor pro vytváření virtuální reality? David  Zahumenský
2. 4. 2008 LN: Vládě se nelíbí svěrací kazajky aneb lepší časy české psychiatrie Ivan  David
11. 1. 2008 Ústavní soud odmítl schematickou praxi českých soudů   
31. 7. 2007 Je správné, pokud práva občanů omezují moc lékařů David  Zahumenský
30. 7. 2007 Tvrzení o znepokojivém stavu lidských práv v psychiatrických ústavech se neopírá o pravdivé údaje Ivan  David
30. 7. 2007 Záhumenský to ví   
27. 7. 2007 Nejvýznamnější orgán pro lidská práva s celosvětovou působností po druhé kriticky posoudil situaci v Česku   
24. 7. 2007 Rowlingová je nána... Martina  Dostálová
16. 7. 2007 Žádní zdraví v psychiatrických léčebnách nejsou Ivan  David
13. 7. 2007 CPT: Zdraví lidé jsou nuceni zůstávat v psychiatrických léčebnách   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2008 Kterak aktivista Sudetoněmeckého landsmanšaftu obelhal Český rozhlas Petr  Nachtmann
6. 4. 2008 Je Jařab Zelených? Jacques tvrdí, že ano. Jařab tvrdí, že ano. Štěpán  Kotrba
27. 3. 2008 Rádio bez reklamy? Jinde nemožné Lukáš  Rychetský, Jiří G. Růžička
16. 3. 2008 Proč není k dispozici pořádné zpravodajství? Monika  Binke
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
28. 2. 2008 Sněmovně přibude návrh na odvolání Ladislava Jíši z Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
22. 2. 2008 Vzkaz TV Prima: Než takovéto zprávy, to raději žádné   
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2008 Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak? Andrea  Cerqueirová
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
3. 4. 2008 Balistická hloupost Jiřího Paroubka Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
25. 2. 2008 „Medvědi“ na obloze po šesti měsících Jaroslav  Kuba
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
26. 12. 2007 Rusko vypustilo naráz další tři navigační satelity   
21. 12. 2007 Jaké jsou možnosti ruské protiraketové obrany a rizika amerického štítu   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 Kosovo v geopolitických hrách o energie, aneb ropovod do Evropy, nebo do USA?   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Írán vyměnil petrodolary za eura a přesvědčuje k tomu i OPEC   
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
10. 3. 2008 Válka s mloky Lovelocky Karel  Dolejší
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace   
12. 3. 2008 Římská církev dělá krok zpět do středověku Boris  Cvek
11. 3. 2008 Recyklujte, nebo přijdete do pekla, varuje Vatikán   
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek
5. 2. 2008 Chce Bůh radar a rakety? Milan  Daniel
25. 1. 2008 V čem je navrhované majetkové vypořádání s církvemi prospěšné pro stát či daňového poplatníka? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Vatikán i Rakousko se vypořádávají s holocaustem Richard  Seemann
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2008 EU: Klimatické změny mohou vyvolat konflikt s Ruskem   
31. 12. 2007 Planeta Země   
27. 12. 2007 Zastavilo se globální oteplování?   
14. 12. 2007 EU Spojeným státům: Probuďte se ohledně globálního oteplování   
5. 11. 2007 Miliardy lidí ohroženy válkami kvůli zhoršujícímu se klimatu   
27. 10. 2007 Chcete snížit svou uhlíkovou stopu?   
17. 10. 2007 ČR se nedostala do RB OSN -- změní to českou klimatickou politiku?   
16. 10. 2007 Neznám žádný důkaz, že globální oteplování způsobuje člověk   
16. 10. 2007 Neznalost důkazů neznamená, že neexistují Ladislav  Metelka
14. 10. 2007 Snad je jasno Ladislav  Žák

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová

Český film RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2008 Bohdan Sláma: "Buďme na sebe hodní, nic jiného nemáme" Jan  Čulík
18. 3. 2008 O rodičích a dětech: Dobrý film, ale zase o tomtéž Jan  Čulík
26. 2. 2008 Mučení jako důkaz, aneb Jiří Křižan byl věštec Boris  Cvek, Jan Čulík
23. 2. 2008 How to resist death Jan  Čulík
22. 2. 2008 Czech Cinematography 1989 - 2007   
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede   
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2008 Můžeme si dělat, co chceme, ale politici to neposlouchají   
8. 4. 2008 Ruské antény u estonských hranic, aneb problém   
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
7. 4. 2008 Citát dne (včerejšího) o sebevraždě vlády   
7. 4. 2008 Americká základna v Čechách : Merci, Monsieur Sarkozy Karel  Košťál
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí
5. 4. 2008 Greenpeace: Otázky, jimž se Bursík vyhýbá   
4. 4. 2008 Raketový systém kratšího doletu Temp-S v Československu Wieslaw  Strzondala, Vladimír Panuška
4. 4. 2008 Americký radar v České republice. Proč? Pavel  Urban

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2008 ■ ■ ■ Eugen  Gombringer
9. 4. 2008 Odcizení Ingeborg  Bachmannová
8. 4. 2008 Tractatus Logico-philosophicus 7 Ludwig  Wittgenstein
7. 4. 2008 Tractatus Logico-philosophicus 1 Ludwig  Wittgenstein
3. 4. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
2. 4. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
1. 4. 2008 Nadpis Otokar  Fischer
28. 3. 2008 Přítmí Otokar  Fischer
25. 3. 2008 Lidová   
21. 3. 2008 x x x Egon  Bondy