22. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 3. 2007

Dramatické trestní stíhání Erguena Uzunoglu a jeho společníků se téměř po třinácti letech chýlí k prvoinstančnímu rozsudku. Veřejná zasedání, na nichž budou předneseny závěrečné řeči, jsou nařízena na 27. a 29. 3. 2007, což všichni přítomní v soudní síni dne 9. 2. 2007 vzali na vědomí s tím, že již nebudou obesíláni. Ať dopadne rozsudek jakkoli, určitě bude v médiích přetřásán. Neuškodí proto připomenout si dlouhou historii procesu, přirozeně bez předjímání výroku o vině.

Proces patří k největším polistopadovým ostudám ani ne tak českého trestního soudnictví, jako zejména policie a státních zastupitelství. Po této stránce je ilustrativní: agitpropčíci obžalovaného Uzunoglu zásobují v této době internet a média články, v nichž metají špínu na soudce Vratislava Rašíka, ale právě závěrečný úsek řízení, vedený jeho senátem před očima veřejnosti - hlavně před sympatizanty pana obžalovaného, kteří jsou vůči soudci nepřátelsky naladěni a neznajíce procesní předpisy se hněvají, že se soud neřídí jejich naivními představami - probíhá podle pravidel spravedlivého procesu.

Sloupek
Jan Skácel

Když stáhnou po smrti zajíčka,
pověsí na trám kůži
naruby obrácenou.
Tím nahým a mokrým navrch.

Jak deště v říjnu
haraší v průvanu zaječí kožka.
Ve stohu drtí myš drobnými zoubky zrno.
Léto je daleko a sníh,

sníh je tak čistý, až jiskří v očích.
Na mrazu tvrdne krvavá věc.
Ale to dovnitř zůstává teplé a hebké.

Ze sbírky Smuténka, nakl. ČS,1965, vybral Michal Černík. Uveřejněno s laskavým svolením agentury Aura-Pont

22. 3. 2007

Britské listy mají prestižní čtenářskou obec

Z výsledků dotazníku, který byl na stránkách Britských listů zveřejněn a který měli čtenáři možnost vyplnit, vyplývá, že čtenářská obec Britských listů se rekrutuje z úplně jiných společenských vrstev, než by si kritici (ale i někteří přispěvatelé) Britských listů přáli.

Nejen čtenáře Britských listů, ale zejména jejich kritiky určitě bude zajímat, kdo vlastně Britské listy čte. Kdybychom se totiž měli orientovat podle toho, jak charakterizují Britské listy jejich odpůrci (je zajímavé, kolik vzbuzuje otevřenost odporu), museli bychom očekávat, že tento server navštěvují zejména radikálně naladění levicoví voliči, případně společensky frustrovaní a dezorientovaní lidé. Ve skutečnosti je většinovým čtenářem Britských listů člověk s vysokoškolským vzděláním, s nadprůměrnými příjmy, pracující jako kvalifikovaný odborník nebo manager. Revolucionář par excellence:)

Pozn. red: Do půlnoci 21. března vyplnilo dotazník Britských listů 5257 čtenářů, avšak od prvního dopoledne v pátek 9.3., kdy dotazník vyplnilo prvních cca 1000 čtenářů, se struktura percentuálního rozložení u jednotlivých odpovědí v podstatě nezměnila. Pokusy několika jednotlivců o manipulaci jsme eliminovali.

22. 3. 2007
22. 3. 2007

Přečetl jsem si článek "Deník vzdělaného a bohatého bolševika" od Bohumila Kartouse a dovolil bych si na něj jen v krátkosti reagovat, píše Zdeněk Macíček:

22. 3. 2007

Vysvětluji mladým na příkladu BL, jak vypadala padesátá léta

I já jsem jedním z těch respondentů Vaší ankety, které B. Kartous označuje jako "vzdělané a bohaté". Mohu Vás ubezpečit, že alespoň z mého úhlu pohledu pan Macíček velmi přesně definoval stanovisko mé (a mnoha dalších čtenářů BL z mého okolí), píše Milan Kovář.

22. 3. 2007

Jsem pravidelným čtenářem BL. Názor ,že jsou BL "levicovým" periodikem vnímám tak, že jsou (jak v záhlaví deklarují) prostorem pro texty a stanoviska, která nebyla v hlavních mediích přijata. Britské Listy jsou tedy především zrcadlem názorů a postojů těch, kteří (nezřídka z důvodů ideologických) tam byli odmítnuti, ilustrací selekce hlavních sdělovacích prostředků. Pro českou společnost a její sdělovací prostředky není dobrým vysvědčením, že jsou i média, která proklamují svojí "nadstranickost", výrazně přístupnější publikovat názory pravicové a obvykle striktně odmítají postoje resp. myšlenky levicovější, míní Petr Tuček.

Proto v BL možná převažují postoje a myšlenky jevící se "levicově". Obávám se však, že se u určité části veřejnosti (díky čtyřicetiletému předlistopadovému období nesvobody, ale také díky systematické přesvědčovací kampani právě těch hlavních sdělovacích prostředků)ujala velmi povrchní představa že "levice" je něco velmi připomínajícího radikální, intolerantní sovětismus.

21. 3. 2007

aneb jak se "jim" nepodařilo ze mě udělat hrdinu

V odborném společenství historiků, médií a hlavně v Parlamentu probíhá diskuse o ustavení a zaměření této nové instituce, která by měla na základě dostupných materiálů Stb, ale i zpravodajských služeb ozřejmit dosud utajované pravdy o naši skutečné nedávné minulosti. Selektivní výběr z materiálů zaznamenaných údajně jedinými nositeli pravdy -- orgány Stb -- mají být podkladem k bádání. Všichni víme, že navíc tyto dokumenty nejsou ani kompletní. Byly z části skartovány krátce po revoluci a později novými vládci MV předávány a dokonce prodávány cizím subjektům.

Autor byl do roku 1969 pracovníkem československé rozvědky, pak byl propuštěn a stal se terčem politického pronásledování. Po roce 1989 likvidoval z funkce na ministerstvu zahraničí rezidenturu československých komunistických zpravodajských služeb.

22. 3. 2007

Nedělní noviny mého mládí přinášely nedělní čtení a kreslený seriál Ondřeje Sekory o Ferdovi Mravencovi. Nedělní noviny mého stáří nejsou v češtině a nedělní čtení je dnes úplně jiného druhu. Pokrok se nedá zastavit. Za mého mládí byla maminka mého spolužáka paní podplukovníkovou, a ani jeden spolužák neměl maminku, která by střílela ostrými třeba jen do terče. Naše dnešní noviny nám ukazují mladé vojačky v moderní válce a také jejich intimní problémy. Kdyby ty noviny viděli strýci mého mládí, zeptali by se, jestli tam nemáme nic slušnějšího. Momentálně nemáme, ale to neznamená, že si musíte otevřít i to, co následuje po tomto úvodu.

22. 3. 2007

Reakce na články Lukáše Nováka a Daniela Truxy.

Stačí si položit otázku, kolik bylo médii zveřejněno kauz, kolik jich vyšumělo, kolik jich bylo zmanipulováno. Kolik informací mají posuzovatelé a hodnotitelé o pozadí a způsobu přípravy reportáží. Jsou odkázáni na to, co jim ČT předkládá, a bohužel, v řadě případů je to bráno jako jediná a neměnná pravda. Myslí si hodnotitelé a posuzovatelé, že při přípravě reportáže není sledován nějaký záměr? Hodnotitelé a posuzovatelé si sami odpovídají - pan Luděk Novák to plně deklaruje a používá slova redaktorky, nikoliv redaktora, a to tvrzení o "poloextremistických" a "pochybných" organizacích. V tomto hodnocení vychází snad ze svého úsudku, své znalosti, osobních kontaktů s napadanými organizacemi? Je hrubé napadání např. Humanistického hnutí, že je údajně poloextremistickou organizací? Ví pan Novák o jejich programech, činnostech základní věci? ptá se Václav Novotný:

22. 3. 2007

Rád bych reagoval na příspěvek Lukáše Nováka.

Nejsem členem iniciativy NE základnám, nicméně podle mého názoru je Jan Tamáš naprosto v právu, pokud nechce diskutovat s iniciativou PRO základnám.

Připadá mi to jako pokus dostat diskuzi o základnách z úrovně "občané versus vláda" na úroveň "občané versus občané". Bylo by to podobné, jakobyste požadovali po Chartě 77 aby jejím partnerem v dialogu byla Anticharta.

Nebo si představte, že by komunisté v roce 1989 založili dejme tomu "Socialistické fórum" jako protiváhu Občanského fóra a pak nutili OF, aby místo s vládou a KSČ vybilo svoji energii v diskusi s takovouto nastrčenou "občanskou iniciativou", píše Ondřej Potoka.

22. 3. 2007

Pan Tamáš má jako každý občan samozřejmě plně právo rozhodnout si o tom, aby diskutoval s kým on chce a s kým diskutovat nebude. Ale pokud se tento pán dobrovolně rozhodl stát se mluvčím jistě inciativy, odmítá-li diskutovat se zastánci opačného názoru, tak musí počítat s tím, že bude veřejnosti považován za zbabělce, který není schopen své názory veřejně obhájit. O to horší, že pan Tamas není schopen věrohodně vysvětlit, proč se jeho iniciativa nedistancuje od otevřeně antidemokratických sil, jako je obskurní organizace mladých komunistů, míní Miroslav Šuta

Ať už tedy pan Tamáš odmítl diskutovat z jakýchkoli důvodů, jako mluvčí iniciaty NE základnám nepochybně selhal. Chová se jako někteří zpupní čeští politici, kteří si kladou podmínky, kdo může a nemůže být jejich oponentem v televizních diskusích. Pan Tamáš se jako občan diskuse účastnit nemusí, ale mluvčí iniciativy Ne zakladnám!, která se vydává za vůdce odporu vůči americké základně programu STAR WARS, by diskutovat měl.

22. 3. 2007
Tomáš Jurčík

Miroslav Kalousek a všichni kolem něho při přípravě daňové reformy zdůrazňují to, že rovná daň odstraní poškozování schopných, kteří při progresivní dani jsou poškozováni na úkor ostatních, mezi řádky řečeno těch neschopných. Že vyšší daň je ve skutečnosti trestem za úspěšnost. Pokud bychom žili v normální společnosti s dlouholetou demokratickou tradicí, ve které si různé společenské vrstvy zajistily odpovídající společenské a ekonomické postavení, bylo by ono tvrzení do jisté míry validní. Avšak i ve vyspělých zemích je rovná daň spíše výjimkou než pravidlem.

K tomu: Televize BBC: "Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou?"

21. 3. 2007

O uměleckém školství, 2. část

Nejde o čiré bláznovství ve společnosti, v které se lidé mohou sami rozhodnout, čemu se chtějí věnovat, čím se chtějí zabývat? Ne, pouze se snažím nahlédnout pod povrch toho, co navenek působí jen zdáním uvolněné svobodné tvorby a demonstrací svobodných možností, ale ve skutečnosti jde často o tápání, o potlačení energie, vycházející z původních zdrojů. Svoboda se v umění nerealizuje jenom v možnosti volby, ale především v jejím naplnění.

22. 3. 2007

Jak jsem byl informován, existují texty, ve kterých se doc. Kučera o holokaustu zmiňuje. Nepotvrdilo se tak mé podezření, že by doc. Kučera holokaust popíral, ke kterému jsem došel po přečtení části jeho díla a po dotazech na své známé, zda v dílech doc. Kučery pojednávajících o dějinách střední Evropy ve 20. století nalezli zmínku o holokaustu. Doc. Kučerovi se omlouvám, určitě jsem neměl v úmyslu šířit o něm nepravdivou informaci. Jsem rád, že doc. Kučera holokaust nepopírá, píše s nijak neskrývanou ironií opět čtenář Igor Chytil.

21. 3. 2007

Se zájmem v poslední době sleduji situaci v KDU-ČSL. Tato strana má v naší zemi dlouhou tradici od klerikalismu přes Národní frontu až po polistopadový zmatený vývoj, kdy se snaží definovat jako rozumný kompromis uprostřed extrémů. Kompromis jako výsledek jednání je jistě zajímavý, avšak jako politický program je bezbarvý a nanicovitý. Lidé si často myslí, že lidovci jsou prostě schopni všeho -- a Miroslav Kalousek nedávno ukázal, že je tomu tak.

22. 3. 2007
Zaměstnanci ze zahraničí jsou darem, když se jim domorodci věnuji, když jim pomůžou se integrovat do pro ně nového světa. Zaměstnanci ze zahraničí se mohou stát danajským darem, když se to neudělá. Záleží to na domorodcích.

Že taky Mongolové hledají v ČR práci, to jsem se dozvěděl ze čtení BL, že ale někteří domorodci hledají své štěstí v zahraničí, to není vůbec nová věc. Pro některé lidi je to ovšem asi pořád něco, na co si ještě musejí zvyknout. Někdy je to spojeno s protesty. A není to vůbec divné, že často protestují ti, kteří nejsou ochotni se ve své zemi stěhovat ve své zemi a už by se vůbec neodvážili hledat si nové bydliště v jiné zemi.

22. 3. 2007

Článek pana Daniela mě donutil k reakci, která se pokusí uvést jeho myšlenky na míru více korespondující s realitou. Ne s realitou ušlechtilých humanistů s druhého konce republiky, ale s realitou mou, mojí rodiny, kamarádů, přátel a obyvatel Blanska vůbec. Realita bohužel ale často nezní tak ušlechtile jako destilované myšlenky humanismu a lidských práv, přesto si myslím, že není dobré před ní zavírat oči a já bych rád vašim čtenářům tu blanenskou nabídl, píše tamější rodák Ladislav Polák.

22. 3. 2007

Zatímco pan Polák ubezpečuje čtenáře BL, že celé Blansko je proti Mongolům, výzkum, který včera představila španělská státní tajemnice pro Imigraci a emigraci, říká, že 90,2 % Španělů je ochotno pracovat s přistěhovalci, 84,4% je ochotno mít přistěhovalce jako šéfa a 72,8% je ochotno přijmout přistěhovalce jako svého zetě či snachu, 94,8% souhlasí s tím, že mají přistěhovalci nárok na podporu v nezaměstnanosti, 86,4% s tím, aby přivezli do Španělska i svou rodinu, 79,6% s tím, aby volili v místních volbách.

21. 3. 2007

Ministryně Kuchtová brojila 20. 3. v Parlamentu proti zavedení státní maturity a jako děsuplnou vizi ukazovala logistický problém - jak zabránit vytištění testů státní maturity a neprozrazení obsahu den předem "bulvárnímu tisku". Utajení maturitních otázek je v roce 2007 problém? Je vidět, že zelené vedení (ministerstva) má problém s informačními technologiemi. Jestliže je 90 000 maturantů v populačním ročníku, stojí náklady na prakticky absolutní zabezpečení obsahu proti vyzrazení pouhých 50 milionů. Pokud nebudou úředníci předražovat státní zakázku...

22. 3. 2007

Jsou přání, která se nevyslovují nahlas. Chiracova podpora, kterou včera vyjádřil prezidentskému kandidátu pravice, Nicolasi Sarkozymu, předsedajícímu Straně lidového hnutí (UMP), patří k těm, na něž se rychle zapomíná. Přesto stojí za to zaznamenat toto gesto, ačkoliv ho prezident Chirac vyslovil víceméně proti své vůli a takřečeně "mezi zuby".

22. 3. 2007

20. března jsme si připomněli čtvrté výročí od vypuknutí angloamerické invaze do Iráku. Navzdory mnoha příznivým prognózám, které tuto nelegitimní agresi zpočátku provázely, máme zde co do činění s obrovskou katastrofou, lidským utrpením nevídané škály, ale i splněním neblahých proroctví, pocházejících od vojenských expertů z USA: v regionu došlo k sedminásobnému nárůstu teroristických aktivit, labilní režimy, především v Íránu a KLDR, začaly, ohroženy, horečně zbrojit. Ani po čtyřech letech není bohužel na obzoru pevný termín, kdy bude tato tragédie ukončena, a to neberu v úvahu fakt následné nekonečné rekonvalescence této choré země.

21. 3. 2007

Jsou situace (tzv. externality), které prostě trh vyřešit nemůže, a situace, kdy se jednotlivec sám o sobě racionálně nemůže rozhodnout tak, aby dosáhl nejlepšího řešení jak pro něj, tak pro společnost. Klasickým příkladem externalit je např. spalovna, kterou by si majitel zřídil na svém (výsostně) soukromém pozemku, ale zplodiny z ní zamoří okolí a znehodnotí tak soukromé vlastnictví okolních vlastníků.

A zapomínáte vždy, když se to hodí ve vaší argumentaci ve prospěch zakouřených hospod (už vám to kdosi s potěšením připomněl a já se nechci opakovat).

22. 3. 2007

Pan Bláha tvrdí, že pateticky lkám nad hladovými nekuřáky, a že se vlastně vůbec nic neděje, když se nekuřák nenají v restauraci, že si může bagetu koupit i u benzínky. Zajímavější je ale titulek jeho článku, že české hospody jsou prostě kuřácké, no a když se to nekuřákům nelíbí, tak tam nemají lézt.

To je samozřejmě legitimní postoj, navíc dobře ukazující logiku zastánců kuřáckých restaurací. Podle stejné logiky bychom měli povolit kouření v kinech (která jsou častou soukromá), divadlech (také) apod. No a prostě milovník filmů, který by nechtěl dýchat čmoud, tak by si je přece mohl pustit na DVD, že. A nakonec vlastně proč nepovolit kouření na zastávkách, každý si přece může koupit auto a neotravovat v MHD. A konec konců, dnes třeba i autobusové linky provozují soukromé společnosti, takže by to mohlo být třeba tak, že občas by byl nějaký nekuřácký spoj (pokud by po něm byla poptávka), a jinak by se mohlo kouřit i v dopravním prostředku.

22. 3. 2007

Děkuji Vám za poskytnutí videa o natáčení pořadu Reportéři ČT. Musím ale vyjádřit názor že se v tomto případě České televizi skutečně křivdí. Video jsem si pustil vícekrát, něco i uvedl do tiskové podoby. Jsem zklamán iniciativou Ne základnám v čele s panem Tamášem. Jejich názory jsem sice nikdy nesdílel, ale respektoval. To co jsem viděl ve vašem -- jejich natočeném videu mě šokovalo, píše Lukáš Novák: Uvádím pár vět:

21. 3. 2007

Manipulace České televize

Chtěl bych poděkovat panu Tomáši Frankemu za zveřejnění videí, které reportáž odvysílanou v České televizi uvádějí do zcela jiného světla.

Iniciativa Ne základnám tímto zcela jednoznačně přerostla rámec uskupení snažícího se zabránit jedné stavbě do něčeho mnohem většího, mnohem zodpovědnějšího, mnohem dalekosáhlejšího. Na pozadí jednání o základně se jednalo a jedná o principech demokracie, zveřejněná videa jsou oním štípnutím, které říká - pozor! zde se něco děje!

Proto bych se přimlouval, protože dle mého se jedná zatím o jeden z nejhodnotnějších a nejautentičtějších příspěvků Blistů, za umístění článku na nějaké více viditelné místo, míní Petr Adámek.

21. 3. 2007

Na poslední schůzi našeho Přípravného výboru Negativní strany se málem v hospodě strhla nehorázná rvačka. Vyšlo totiž najevo, že jeden z našich tří předsedů je bezcharakterní lump, lhář, udavač, donašeč a podvodník. Pěkně nás na minulé schůzi okradl a museli jsme za něj dokonce platit v hospodě i sekyru, kterou tam zanechal.

Naše ruce se již nebezpečně chápaly židlí a půllitrů, předurčených k rozpadu o hlavy spolustolovníků, když jsem své druhy ve zbrani požádal o menší posečkání, abych jim mohl přednést svůj projev, jehož hlavní body dále uvádím.

Pokud by totiž došlo ke rvačce neměl by můj projev přednášený všem rozpáleným a rozbitým hlavám vůbec žádný smysl. Po přednesení projevu se situace rázem uklidnila. Přiznali jsme si totiž, že jsme lumpové všichni a přestali jsme si hloupě hrát na to, že jsme nevinní a charakterní lidé.

21. 3. 2007
Vladimíra Dvořáková

Jakákoli změna systému vždy s sebou přináší vyrovnání s minulostí, která mohou být více či méně účinná a mívají několik aspektů. Ten relativně neškodný a v našich dějinách 20. století dobře známý, začíná bouráním starých pomníků a stavěním pomníků nových, přejmenováním ulic a náměstí. Další, již mnohem podstatnější, je zaměřen na naplnění jakési "revoluční spravedlnosti" a dotýká se konkrétních lidí. Může jít o potrestání osob, které spáchaly trestné činy, například vraždy a mučení, v lepším případě před regulérními soudy, v horších případech před jakýmisi revoluční tribunály, kde je prostor pro vyřizování osobních účtů.

Odvysíláno na ČRo 6

KOMENTÁŘE ČRO 6

21. 3. 2007

Prohlášení spolkového ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera na setkání se svou americkou partnerkou Condoleezzou Riceovou ve Washingtonu v otázce nového amerického raketového systému v Evropě nevyznělo tak dramaticky, jak se původně očekávalo. Šéf německé diplomacie pouze doporučil, aby toto téma bylo zařazeno na denní program NATO a zde se o něm diskutovalo. Podle jeho názoru mají pochopitelně Spojené státy právo se zaštítit proti jakémukoli raketovému nebezpečí.

21. 3. 2007

V posledních týdnech jsem se opakovaně setkal s názorem, že není dobré, aby se hnutí Ne základnám spojovalo s KSČM nebo nedávno zakázaným Komunistickým svazem mládeže. Důvodem je to, že sdělovací prostředky se pak soustřeďují právě na tyto složky protiraketového hnutí a veřejnost to může odradit. Jak má fungovat hnutí dál? Má vydělit ze svého středu aktivní část, hlásící se ke komunismu nebo může s touto odnoží spolupracovat?

21. 3. 2007

ANALÝZA

Zdá se, že politická situace v ČR směřuje víceméně k relativní dominanci dvou politických stran, tj. liberálně konzervativní, jejíž sjezd se konal, a sociálně demokratické, jejíž XXXIV. sjezd se bude 23. – 25. 3. 2007 konat v Brně. Tato, v politickém životě ČR významná strana po osmi letech vlády však stojí před problémy, které by možná nebyly tak rozměrné, kdy byly řešeny nejen ve stanoveném čase, ale i vhodným způsobem. Jedná se jak o věci vnitrostranické, tak důsledky její praktické politiky. To však ČSSD spíše než aby řešila, „překrývá“ úporným rozhlašováním kréda Modernizace a reformy.

Kréda, které již začíná sklouzávat ke klišé, a občanovi začíná znít stejně dutoprázdně jako svého času „billboardové teze“ o upřímném myšlení a sociálně-demokratické orientaci. Politiku tvoří obsah.

21. 3. 2007

Kapské město, stejně jako celá Jihoafrická republika, prožívá období rozkvětu. Konec rasistické politiky aparteidu, během které se z této země stal skutečný Absurdistán, dodal této zemi nový impulz. Po patnácti letech pouličních bitev, nevraživosti a rostoucí vzájemné nedůvěry, tolik typické pro totalitní režimy, si počátkem devadesátých let začali lidé uvědomovat příležitosti, které nový režim nabízel. Třináct let po prvních skutečně všeobecných volbách vítá JAR každoročně miliony turistů, pořádá stovky festivalů, vyváží hektolitry vína a tuny ovoce, nabízí prvotřídní divadla a chystá se na první africké fotbalové mistrovství světa. Tepe zde život. V liberální atmosféře respektu a tolerance se již více než deset let snaží lidé spolupracovat a jeden od druhého se něco přiučit.

21. 3. 2007

Na konci minulého týdne se toho moc nedělo, a tak média přijala vděčně zprávu, že v Blansku se sešli holohlaví vlastenci, aby protestovali proti "kriminalitě" zde pracujících Mongolů.

Přiznám se, že když do naší neziskovky poprvé přišla ing. Nasanjargal Purev, byl jsem trochu na rozpacích. Mongolka chtěla pomoci s tím, aby do země, ve které ona sama prožila už šest let, z toho podstatnou část na vysoké škole, mohli přijít i její příbuzní a známí. Samozřejmě pracovat.

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
22. 3. 2007 Jsem zklamán postojem Jana Tamáše   
22. 3. 2007 Nelehká pozice mluvčího NEzákladnám Jana Tamáše   
22. 3. 2007 Jan Tamáš je v právu, když nechce diskutovat se zastánci raket   
22. 3. 2007 Jan Tamáš selhal Miroslav  Šuta
21. 3. 2007 Protest skupiny NE základnám v Brně   
21. 3. 2007 V Německu vře spor o amerických raketách v Evropě Richard  Seemann
21. 3. 2007 Jde o daleko víc než o rakety   
20. 3. 2007 Základny jako nadnárodní problém, aneb Proč ignorovali ve věci základny Češi, Poláci a Američané EU a NATO? Uwe  Ladwig
20. 3. 2007 Topolánkova "občanská demokracie" podobná "demokracii" srpu a kladiva Zdeňka  Ullmannová
20. 3. 2007 Česká televize stále nadbíhá mocným a neplní veřejnou službu Karel  Šolín

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý
2. 3. 2007 Trojí bída komunismu III. aneb nacionalismus některých obhájců Marxe Bohuslav  Binka
2. 3. 2007 Mýlil se Marx? Milan  Valach
1. 3. 2007 Trojí bída komunismu II. Bohuslav  Binka

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý
8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
15. 11. 2006 Svetoobčania nechcú prehliadať rozdiely, ale prekonávať ich Eduard  Chmelár

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
14. 3. 2007 Velký švindl globálního oteplování?   
14. 3. 2007 Film Velký švindl globálního oteplování byl švindl   
11. 3. 2007 Britští konzervativci plánují uvalit ekologickou daň na leteckou dopravu   
10. 3. 2007 Summit EU: dobrá zpráva pro klima   
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
21. 2. 2007 Al Gore má dostat čestný doktorát za svůj film Nepohodlná pravda   
21. 2. 2007 Evropská unie dosáhla dohody ohledně snižování emisí   
21. 2. 2007 Austrálie se rozhodla zlikvidovat veškeré tradiční žárovky   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík