21. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 3. 2007

Jak vybrat "správné" odpůrce radarové základny?

V posledních týdnech jsem se opakovaně setkal s názorem, že není dobré, aby se hnutí Ne základnám spojovalo s KSČM nebo nedávno zakázaným Komunistickým svazem mládeže. Důvodem je to, že sdělovací prostředky se pak soustřeďují právě na tyto složky protiraketového hnutí a veřejnost to může odradit. Jak má fungovat hnutí dál? Má vydělit ze svého středu aktivní část, hlásící se ke komunismu nebo může s touto odnoží spolupracovat?

Jako vzdálenému pozorovateli se mi jeví hnutí jako nepříliš organizovaná skupina lidí, které nespojuje nic jiného, než snaha zabránit postavení radarů US Army na našem území.

Skupina se sklony k anarchismu, nicméně schopná zorganizovat své akce a soustřeďující výrazně více intelektuálů, než bývá u podobných skupin zvykem. Jsou zde tedy předpoklady k pevnější organizaci hnutí, i když právě politické a ideologické rozdíly tomu budou nejspíše bránit. Na druhé straně roztříštěnost momentálního hnutí může být do budoucna výhodou, pokud se vynoří z hnutí schopní mluvčí, kteří spojí širokou frontu odpůrců proti radarové základně a postaví ji na zřetelnější základy než dosud.

Momentálně je tedy naprosto nelogické a přímo škodlivé jakýmkoliv způsobem hnutí Ne základnám zevnitř omezovat. Vedlo by to ke snížení účinnosti protestních akcí a to nemůže odpůrcům základen v našem středoevropském prostoru prospívat. Co je například nezdravého na tom, že z různých důvodů se k základnám USA negativně vyjadřují tak odlišní politici, jako je Angela Merkelová nebo Vladimir Putin? Diskredituje někoho z nich, že mají na jeden problém podobný názor?

Mimo to je složité někomu zakázat zúčastnit se akcí hnutí. Nedovedu si představit, že by hnutí vytvořilo jakousi svou lustrační policii, která by dohlížela na nezávadnost profilu jednotlivých účastníků. Nakonec, proč zakazovat někomu s průkazem člena KSČM účast na akcích? Možná, že by stálo za to, dát akcím pravidla v tom duchu, že se nebudou účastníci vydělovat z hnutí jako součásti nějaké jiné organizace, takže účastníci neponesou poznávací znaky KSČM nebo Strany zelených či Svazu .... (doplňte si koho chcete). Jenže co když to nebudou účastníci tolerovat, nedozví se o tomto omezení nebo naopak už přijdou s cílem zviditelnit se? Jak se mají organizátoři chovat? Příznivce vládních stran by nejvíce potěšilo, kdyby v tomto případě zrušili demonstraci jako infiltrovanou "nedobrými silami". A bylo by po hnutí... Mám obavu, že tahle situace je neřešitelná.

Ale proč by měli představitelé hnutí něco korigovat? Jde jim pouze o jedno -- zabránit postavení základny u nás. Ptám se Qui bono - komu dělení prospívá? Snaha rozdělit hnutí Ne základnám na jednotlivé části, může prospívat jen těm, kteří nechtějí žádné hnutí, žádnou opozici a naopak chtějí ony základny.

Jinými slovy -- pokud někdo útočí proti tomu, že se na akcích zúčastňují komunisté nebo Arabové, je to nejspíš výraz snahy potlačit odpor, diskreditovat hnutí a minimalizovat je na drobné a nepodstatné skupinky. A na závěr je zařadit na seznam extrémistických organizací a jejich akce zakázat. První zakazovací snahy tu koneckonců už tu byly. Pokud se ale do akcí zapojí tisíce občanů, zákazy se míjí účinkem. Nedá mi to, abych nepřipomenul poslední rok vládnutí KSČ a protestní akce, přelévající se Prahou. Každý ví, jak to dopadlo...

Zkušenosti z protiválečného hnutí v zahraničí říkají, že každý, kdo přichází se stejným záměrem, jako má hnutí, musí být vítán. Před několika lety jsem zažil ve Florencii obrovskou manifestaci za mír. Vedle sebe tam pochodovali křesťanští míroví aktivisté a komunisté s rudými prapory. A proč ne? Je logické, když se lidé spojí v úsilí prosadit nějakou věc. Je logické, když nebudou v takové situaci hledat rozdíly a vzájemně se kádrovat. Ano, dnes se dá ještě stále zneužít účast komunistů jako argument proti hnutí. Odpůrci KSČM i bojovníci za americkou základnu se však budou muset připravit na to, že setrvalým omíláním výroků o nebezpečí komunismu se z nich stanou bezobsažné fráze a občané se přestanou obávat těch, kteří s nimi stojí na náměstích.

Má se tedy kvůli účasti "nevhodných" stran a skupin potlačit společný cíl a ustoupit od něj? Rozhodně ne! Není čas na vybírání vhodnějších partnerů, když za několik měsíců může být pozdě. Optimální by jistě bylo, kdyby se proti základnám vyslovil větší počet prozíravých politických stran. Ale není možné na ně čekat do chvíle, kdy to pochopí. Hnutí půjde dál i bez nich.

                 
Obsah vydání       21. 3. 2007
21. 3. 2007 V Německu vře spor o amerických raketách v Evropě Richard  Seemann
21. 3. 2007 Proč by se neměl brát ohled na zdraví českých zaměstnanců, aneb Nemusí to být rakovina, smrad vlastně už stačí Uwe  Ladwig
21. 3. 2007 Kdo to sočí na Mongoly Milan  Daniel
21. 3. 2007 ■ ■ ■ Zuzana  Gabrišová
21. 3. 2007 Jde o daleko víc než o rakety
20. 3. 2007 Co ČT natočila a co pak odvysílala Tomáš  Franke
21. 3. 2007 Jak vybrat "správné" odpůrce radarové základny? Antonín  Hubený
9. 3. 2007 Jací jsme?
21. 3. 2007 ČSSD před sjezdem a před problémy Vladislav  Černík
21. 3. 2007 Kapské město Jan  Baláč
21. 3. 2007 České hospody jsou kuřácké. Nekuřáci, nelezte tam! Jan  Bláha
21. 3. 2007 Jsou Bursíkovi zelení "moderní evropskou stranou"? Jaroslav  Polák
21. 3. 2007 Podivná vyrovnání s minulostí Vladimíra  Dvořáková
21. 3. 2007 Černá čísla Pavel  Kopecký
21. 3. 2007 Starosty Nováka se bojí všichni Jan  Mech
21. 3. 2007 Británie za rok vydala 10 000 falešných pasů
21. 3. 2007 Polka získala u Evropského soudu odškodnění za odepřený potrat
21. 3. 2007 Británie zakáže"neinteligentní" kazetové bomby
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
21. 3. 2007 Věcné nesmysly Stanislava Křečka
21. 3. 2007 Protest skupiny NE základnám v Brně
21. 3. 2007 Kdo pro stromy nevidí les? Daniel  Veselý
20. 3. 2007 Nebavte se s Českou televizí, nevysílá pravdu
20. 3. 2007 Česká televize stále nadbíhá mocným a neplní veřejnou službu Karel  Šolín
20. 3. 2007 Jan Tamáš se s námi nechtěl bavit
20. 3. 2007 Věc: Stížnost na názorovou blokádu v České televizi Tomáš  Franke
20. 3. 2007 Prodej akcií ČEZ Petr  Wagner
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík
19. 3. 2007 Kolektivisté vracejí úder Darina  Martykánová
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce