11. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 8. 2008

Patrně chystá útok na hlavní město

Server Kavkazskij uzel, který spolufinancuje proamerická Sorosova nadace, v minulých dnech přinášel zprávy o trvající gruzínské vojenské přítomnosti v provincii odporující oficiálním vyjádřením Tbilisi, nebo také zprávy o údajných zvěrstvech gruzínských vojáků při dobývání Cchinvali. Může být tedy dosud považován za jeden z mála dobře informovaných zdrojů kritických k válečné propagandě obou stran.

Korespondent Kavkazského uzlu ale v pondělí večer tvrdil, že Rusové do separatistické republiky Rokským tunelem přivážejí velké množství těžké dělostřelecké techniky. Jedná se prý o raketomety Uragan o dostřelu 40 kilometrů a taktický raketový systém Točka-U o dosahu 120 kilometrů. Dostřel žádného z dělostřeleckých systémů používaných Gruzií nepřekračuje 20 kilometrů.

11. 8. 2008

Gruzie: Vladimír Putin vyslal důraznou zprávu globálního významu

Ruské bombardování Gruzie znamená, že Rusko použije síly na ochranu všech 25 milionů Rusů v zemích, které bývaly součástí Sovětského svazu, míní konzervativní britský list Daily Telegraph.

Skončila éra, kdy se NATO systematicky rozšiřovalo do východní Evropy a jeho členy se stávaly bývalé republiky Sovětského svazu a Rusko mohlo jen bezmocně zuřit.

11. 8. 2008

KD - Server Debkafile v pondělí informoval, že do Perského zálivu údajně směřují tři bojová uskupení amerického námořnictva. Jde o tři "strike forces" vedené letadlovými loďmi Theodore Roosevelt, Ronald Reagan a Abraham Lincoln. Celkem je nyní ve vodách obklopujících Střední Východ takových uskupení pět.

11. 8. 2008

Z obýváku v bytě Kosti Aseršviliho toho moc nezbylo. Vedle to ale dopadlo hůř. Kosťův soused byl bombardováním usmrcen. Údajně chtěla ruská letadla bombardovat gruzínskou tankovou základnu ve vzdálenosti asi dvou kilometrů, ale omylem vybombardovala panelové sídliště, míní reportér listu Guardian. (Jak poukázal reportér britské televize Channel Four, byla to podivná chyba, neboť to sídliště bylo vybombardováno dvakrát. Že by to byl dvakrát omyl?)

11. 8. 2008

Takto vidí gruzínsko-americkou zahraniční politiku britský list Independent ZDE

Jiný velmi výstižný americký kreslený komentář historie posledních dní v Gruzii je ZDE

11. 8. 2008

pondělí 18.00 Ruské jednotky vstoupily na území Gruzie ze vzbouřeneckého regionu Abcházie. Konflikt mezi oběma zeměmi se zřejmě rozšiřuje.

Moskva uvedla, že zahájila útok na město Senaki, aby Gruzie nemohla útočit na ruské jednotky v Jižní Osetii. V osmnáct hodin informoval rozhlas BBC, že ruská vojska zřejmě okupovala město Gori. Reportér BBC v Gori svědčil o tom, že gruzínští vojáci se stahují z Jižní Osetie a že je zachvacuje panika - gruzínští vojáci podle reportéra utíkají v civilních automobilech. Reportér BBC na útěku neměl možnost ověřit informaci, zda Rusové skutečně ovládli město Gori.

Zpravodajství BBC konstatovalo v 18 hodin, že pokračuje i válka slov mezi Gruzií a Ruskem a že obě strany činí protikladná emocionální prohlášení, která nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

11. 8. 2008

Gruzie uvedla, že desítky ruských bombardérů zaútočily na cíle na jejím území, mj. i kolem Tbilisi a Gori.

Rusko konstatuje, že gruzínské útoky na jihoosetínské hlavní město Cchinvali usmrtily tři ruské vojáky.

Gruzínský prezident podpořil návrh EU na příměří, ale Moskva ho údajně odmítla s poukazem na to, že Gruzie dále používá vojenské síly.

Ruský prezident Medvěděv posléze navrhl, aby byla do Jižní Osetie vyslána delegace OBSE. Předtím obvinil Gruzii z "genocidy" v tomto regionu, ale dodal, že ruská vojska nyní Cchinvali ovládla a že vojenská mise Moskvy je v podstatě u konce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

11. 8. 2008

Putin řekl v ruské televizi: "Je škoda, že někteří naši partneři nám nepomáhají, naopak nám brání. Míním tím - převoz gruzínského vojenského kontingentu z Iráku do Gruzie americkými vojenskými letadly prakticky do zóny bojů. Samotný rozsah tohoto cynismu je překvapující - pokus proměnit bílou v černou, černou v bílou a umně vylíčit oběti agrese jako agresory a dát vinu za následky agrese obětem."

Ruský premiér Vladimír Putin dnes kritizoval USA, že dopravily gruzínské vojáky zpět do Gruzie z Iráku. Konstatoval, že si Západ popletl v konfliktu o separatistický region Jižní Osetie pravého agresora.

11. 8. 2008

Vstoupit do nějaké aliance je velmi vážné rozhodnutí. Kdyby nyní byla Gruzie členem NATO, co by se asi teď dělo?

I když boje ohledně Jižní Osetie ještě neskončily, a vypadá to, že začne i válka o Abcházii, není příliš brzo shrnout určitá poučení z této krize, konstatuje analytik BBC Paul Reynolds.

1. Dávejte medvědovi pěstí ránu do nosu pouze v tom případě, když je svázán.

11. 8. 2008

Ústecký kraj oznámil, že hodlá pokračovat v pronájmu laboratoří české odnoži firmy Synlab. Ta je původem z Německa a její odnoži Synlab Czech mají být další laboratoře pronajaty.

Tato opravdu malá firma nikdy neprovozovala laboratoře rozměrů, jako je třeba krajská nemocnice Ústí nad Labem. Ve firmě je v podstatě jenom jeden člověk se zkušeností z velkého provozu, který ovšem byl z mateřského zařízení nucen odejít. Styl Synlabu Czech je všude stejný: obejít místní oddělení laboratorní chemie, a řediteli, který samozřejmě nemá patřičné know how, slíbit hory s horákama. Kupodivu to v Čechách leckde funguje. Kdoví, co je v pozadí. Ale celý Ústecký kraj.....

No protože jde zrovna o můj obor a pracuji ve srovnatelných laboratořích, pojďme se podívat blíže.

11. 8. 2008

Cheney: "Ruská agrese nesmí zůstat bez reakce"

Spojené státy ostře kritizovaly ruské vojenské akce proti Gruzii. Boje o Jižní Osetii pokračují. Americký prezident George Bush řekl v americké televizi, že měl s Vladimírem Putinem "upřímné rozhovory" na olympijských hrách a označil ruské akce za "nepřiměřené".

11. 8. 2008

ANALÝZA:

Někteří pozorovatelé označují vznik vážného nepřátelství mezi Ruskem a Gruzií jako "válku o ropovod". Obrovské ropné rezervy u Kaspického moře jsou jistě důležitým faktorem, zejména vzhledem k tomu, že Gruzie se stala klíčovým územím, kudy plyne ropa z Baku v Ázerbajdžánu do tureckého přístavu Ceyhan ve Středozemním moři.

Tento ropovod, který byl dobudován v květnu 2006, je druhý nejdelší na světě. I když byla jeho trasa zvolena tak, aby se vyhnul Rusku, čímž byl Moskvě odepřen vliv nad klíčovým energetickým zdrojem a tedy i potenciální zdroj nátlaku, nynější krize na Kavkaze se týká otázek daleko závažnějších, než je ropa, míní v deníku Guardian Jonathan Steele.

11. 8. 2008

Reportér BBC Gavin Hewitt potvrzuje, že gruzínské jednotky se stáhly z Jižní Osetie, avšak že ruská letadla dál bombardovala místa, jako je město Gori. Ve své videoreportáži zaznamenal, že ruská stihačka se přímo zaměřila na reportérský tým BBC ZDE. Lidé v Tbilisi podle Hewitta litují, že se gruzínská vojska musela stáhnout z Jižní Osetie. Je otázka, zda to celé stálo za to, uzavřel britský reportér.

11. 8. 2008

Článek Štěpána Kotrby o Adžárii přináší informace, které v jiných médiích nenajdeme. Některé informace v článku jsou však neúplné či nepřesné: '

1) Saakašvili úspěšně zpacifikoval Adžárii téměř bez boje, důvodem může být etnická podobnost adžarského obyvatelstva. Jedná se v zásadě o stejné Gruzíny jako ve vnitrozemí, rozdíl tkví jen v náboženství (islám místo křesťanství). Osetinci jsou etnicky a jazykově odlišní. Je možné, že úspěch v Adžárii bez odporu Ruska inspiroval Saakašviliho k invazi do Jižní Osetie. Zdá se, že vůbec nepočítal se zásahem zvenčí, gruzínská armáda proto nezničila ani nezablokovala tunel v Roki, který přestavuje jediné přímé spojení s Ruskem. Ruská armáda tak mohla vstoupit do Jižní Osetie pohodlně, nebyla odkázána na leteckou přepravu.

11. 8. 2008

K regionům, čekajícím na definitivní odtržení od Gruzie, zbývá mimo Jižní Osetie (hlavní město Cchinvali, 3 900 km2, 99 000 obyvatel) a Abcházie (hlavní město Suchumi, 8 700 km2, 530 000 obyvatel, pobřežní letoviska Gagra, Picunda) ještě region u hranic s Tureckem - autonomní oblast Adžárie (hlavní město Batumi, 2 880 km2, 393 000 obyvatel). V hlavním městě Batumi se totiž nachází jediný závod na zpracování ropy v Gruzii. To, že se oblast jižního Kavkazu stává jedním z nejdůležitějších center středoasijské strategie Spojených států potvrdil před lety prezident Bush, když ujistil gruzínské vedení v čelke s novým prezidentem Saakašvilim, že se na něj může v případě vnějšího, či vnitřního ohrožení kdykoli obrátit. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld při své návštěvě Gruzie podpořil tento názor připuštěním možnosti kandidovat na členství v Severoatlantické alianci a vyslovil se pro stažení ruských vojsk. Gruzínské členství v NATO zablokovalo Rusko ostrým protestem a hrozbou vypovězení partnerské smlouvy NATO-Rusko.

11. 8. 2008

Rusko nadále bombardovalo gruzínské území poté, co odmítlo oznámení vlády v Tbilisi, že vyhlásila příměří a chce vyjednávat.i Letadla bombardovala cíle nedaleko Tbilisi, včetně letiště, a Rusko oznámilo, že jeho válečné lodě potopily gruzínskou loď, která se k nim přiblížila a pokusila se na ně zaútočit.

11. 8. 2008

Pod tímto názvem se v pátečním vydání Deníku Bohemia Ivan Hoffman dotkl velkého tématu. Ale jen dotkl. Nevím proč, protože to je téma na velký článek. Ivan Hoffman zjistil, že za poslední 4 měsíce se v ČR upálilo 6 lidí. Pan Hoffman se ovšem nenamáhal zjistit, proč se tito lidé rozhodli odejít ze života tak hrozným způsobem. Místo toho je obvinil z egoismu a sebestřednosti. Na pozadí smrti Jana Palacha před 40 lety jejich smrt označuje jako marnost a hloupost.

Ale smrt upálením není obyčejná sebevražda jako oběšení nebo spolykání prášků. Upálil se Jan Palach, upalují se buddhističtí mniši. Smrt upálením je vždy protest. Proti čemu chtěli protestovat ti chudáci u nás, o jejichž smrti nenapsala média ani slovo?

11. 8. 2008

Světla a stíny rudé, část I.

V poslední době jsem se při různých příležitostech (mj. i na BL) znovu setkal s hodnocením komunismu jako režimu, jehož podstata je stejná jako podstata nacismu. Vytrvalost, s jakou se tato myšlenka v našem veřejném prostoru udržuje, svědčí o jejím významném místě v ideologii současné moci, institucionálně podepřené např. nedávno zřízeným Ústavem pro studium totalitních režimů, jehož politicko-badatelské zadání je na ztotožnění nacismu a komunismu postaveno. Smyslem celé diskurzivní konstrukce je zřejmě delegitimizace radikální levice, jestliže tímto výrazem míníme takovou teorii demokracie, která tvrdí neudržitelnost aliance mezi demokracií a kapitalismem a napadá princip soukromého vlastnictví výrobních prostředků; právě tímto bodem vedou limity dnešní relativní svobody a právě na tento cíl (tedy na nějakou formu zespolečenštění výrobních prostředků) se zaměřuje i dotyčný antikomunistický diskurz: vyvolává dojem, že vyvlastnění soukromého kapitálu je zločinem proti lidskosti, srovnatelným s fyzickou likvidací "méněcenných" osob.

11. 8. 2008

Pročítám si různé názory psychologů, sociologů i učitelů (ředitelů) škol a divím se. Nejsem asi sama - divíme se totiž všichni, cože nám to za děti chodí do našich škol a vyrůstá v našich rodinách. Přemýšlíme o tom, jestli děti více trestat, nebo naopak netrestat vůbec, zdali je výchova příliš liberální (dokonce byla nazvána rozmazlovací břečkou), co s tím, že učitelé nemají autoritu, hodné požadavkům jejich osobnosti, a zda zakázat, či nezakázat ve škole mobily a napomoci tak k žákovské kázni. A ředitel jedné české školy se v médiích nedávno vyjádřil, že za výchovu odpovídají rodiče, škola prý zodpovídá pouze za vzdělání. Celkově to vyznívá, jako kdybychom na školách měli neschopné učitele a stále více nevychované, drzé, škodolibé a vůbec prostě hrozné děti. A nakonec o to více neschopnější rodiče.

11. 8. 2008

Odpověď na podání 3044

Na nicotný podnět jsem neočekával žádnou velkou reakci, jenom něco jako "děkujeme za podnět". Místo toho jsem byl poučen o tom, o co se ze zákona vůbec nemám starat.

Proč mi z obchodní inspekce nemohli napsat, co skutečně udělali? Proč mě místo toho musí školit? ptá se Jan Vaněk. Jeho korespondence s ČOI viz níže: zdraví Jan Vaněk

11. 8. 2008

Jezdíte taky na kole? Pak to určitě znáte. Při jízdě autem si toho všimnout nestačíte, ale z kola vidíte všechno, co na silnici kdo ztratil. Bývají to například pracovní rukavice - vítr je smetl z ložné plochy; poklice kol - moc na těch ráfcích nedrží; a potom nejrůznější šrouby. To poslední je nejzajímavější. Auta se na silnicích očividně rozpadají. Tu upadne šroub, tam matka, nedotažené víko nádrže. Je to projev celkového směřování přírody: od uměle vytvořeného pořádku k živelné desorganizaci, od vnucené uspořádanosti do prapůvodního chaosu.

11. 8. 2008

K prvnímu z výbuchů v areálu skladu firmy s případným názvem Sunrise Propane - alespoň vzhledem k nynějším obrázkům - došlo kolem půl čtvrté ráno místního času. Bylo je slyšet ještě na vzdálenost 10 kilometrů a spolehlivě probudily většinu lidí ve vzdáleném okolí. Tisíce lidí bylo evakuováno z okolí skladu až do vzdálenosti 2 km. Vícero lidí utrpělo lehčí zranění a popáleniny z létajících trosek. Objevují se i první zprávy o obětech - zatím ale není potvrzeno, zda při neštěstí někdo zahynul, protože oblast v okolí skladu je stále uzavřena - nicméně podle videí zachycujících masivní výbuchy je to velmi pravděpodobné. Bylo každopádně poničeno mnoho domů v okolí a lidé hlásí, že jich pár viděli hořet, zapálené hořícími troskami.

11. 8. 2008

Srpnový průzkum veřejného mínění DeutschlandTREND veřejnoprávních stanic sdružených v ARD upozorňuje, že veřejnost věnuje vedle olympiády největší pozornost hospodářské situaci. Děje se tak kvůli vzestupné cenové spirále na trhu s energiemi, negativními zprávami z oblasti finančních trhů a špatnou situací některých velkých podniků. V současné době je již jen 43 procent obyvatelstva přesvědčeno, že ekonomická situace Německa je velmi dobrá, nebo alespoň dobrá. To odpovídá poklesu pozitivního hodnocení o 7 bodů v porovnání s dubnem letošního roku a v současné době 56 procent posuzuje kriticky současnou hospodářskou situaci. Tím se ekonomika po prvé po jednom a půl roce zase většinově skepticky hodnotí.

11. 8. 2008

Je vhodné sbírat informace z první ruky, případně analyzovat popagandu znepřátelených stran (zásada tří otázek: Kdo to píše? Čemu věří? A co tím chce dokázat?)

Některé blogy obsahují také zajímavé komentáře čtenářů. A opět jejich vzájemnou konfrontací se můžeme posunout blíže k poznání:

11. 8. 2008

Přes Gruzii mimo jiné produktovody vede trasa ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan s kapacitou 1milion bbl/den, který by měl zajistit "páteřní" dodávky ázerbajdžánské ropy do Evropy přes Turecko. Tedy mimo území Ruska a Íránu. Ze strategického hlediska mnoho koridorů Rusům na transport nezbývá. Ukrajina je oranžová, Bělorusko od Evropy odřezává Polsko, turecké zájmy jsou klíčovým způsobem svázány na jedné straně s EU a na druhé s NATO, v Bulharsku a Rumunsku jsou americké základny. British Petroleum má v ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan 30%, státní azerbajdžánská ropná společnost 25%, Unocal 8,9% , Turkish Petroleum 6,5%. Rusko nic. To je jeden ze zásadních skrytých důvodů, proč Rusko nemůže ustoupit od záminky, kterou Saakašvili teď Moskvě poskytl, neboť ho tento projekt vyšachovává z klíčové hry příštího půlstoletí. A je to také jeden z důvodů, proč se do sporu v Gruzii zamíchali američtí a izraelští vojenští poradci. Ve hře je i Íránská ropa.

10. 8. 2008

Jižní Osetínci a Gruzínci na sebe verbálné útočí už několik týdnů a trpělivost na obou stranách už došla. Jižní Osetie a Abcházie, dva vzbouřenecké regiony v Gruzii, mají od r. 1992 de facto nezávislost, avšak Tbilisi nikdy neuznalo ztrátu tohoto území. Spor mezi Gruzií a oběma vzbouřeneckými regiony se nazýval "zmrazeným konfliktem", protože otázky zůstávaly nevyřešeny, ale nebojovalo se. V oblasti vzniklo horko začátkem letošního roku, kdy Západ uznal nezávislost Kosova, navzdory varování Ruska. Jižní Osetínci a Abcházci pak začali argumentovat, že jestliže Kosovo smí být nezávislé, na nezávislost mají právo i oni, napsal deník Guardian.

10. 8. 2008

Konflikt mezi Ruskem a Gruzií ohledně Jižní Osetie má potenciál stát se válkou mezi Ruskem a Západem, jenže to je výsledek, jemuž se všichni západní politikové chtějí vyhnout. Británie by byla nyní v naprosto odlišné situaci, kdyby byla Gruzie už teď plným členem Severoatlantického společenství. Byli bychom nuceni považovat každý útok na Gruzii za útok na NATO a reagovat podle toho. Členství v NATO není vágním výrokem o přátelství. Nese s sebou vážné povinnosti.

9. 8. 2008

Chtěl ponížit Rusy a vtáhnout do konfliktu Západ

Tři experti nezávisle na sobě došli k názoru, že válka Gruzie proti Osetii zahájená současně s olympiádou vznikla podle předem připraveného plánu prezidenta Saakašviliho. Poukazují na neudržitelnost gruzínské verze, podle níž útok v noci na 8. srpna byl spontánní reakcí na porušování příměří ze strany Jihoosetinců. Akce totiž nese rysy předem plánované gruzínské vojenské ofenzívy spuštěné v okamžiku, kdy ruský premiér Putin právě pobýval v Pekingu.

11. 8. 2008

JU│ Marina Perevozkina, reportérka serveru Nezavisimaja gazeta líčí, jak začala válka o Jižní Osetii. Navečer 7. srpna se mnoha lidem v Cchinvali zdálo, že katastrofě se dá předejít. Je pravda, že tajemník Bezpečnostní rady Jižní Osetie Anatolij Barankevič několikrát přes den novinářům oznamoval, že Tbilisi je připraveno zahájit co nejdříve útok, ale nikdo tomu nechtěl věřit. Potom se v Cchinvali náhle objevil státní ministr Gruzie pro otázky reintegrace Temur Jakobašvili. Jeho příjezd byl zahalen jakýmsi tajemstvím.

11. 8. 2008
  • Ruský prezident Dmitrij Medveděv nazval akce Gruzie v Jižní Osetii genocidou. "Gruzie vystavila Jižní Osetii velmi kruté, cynické agresi. Zemřeli tam lidé, naši občané - jak obyvatelé Jižní Osetie, tak mírotvorci. Ty metody, které byly použity gruzínskou stranou, jinak než genocidou nazvat nelze, protože nabyly masového charakteru a byly zaměřeny proti jednotlivým lidem - civilnímu obyvatelstvu i mírotvůrcům, kteří plnili své úkoly na podporu míru v této oblasti." Medveděv požadoval "vyvinout veškeré úsilí potřebné pro shromáždění a zdokumentování důkazů o zločinech spáchaných v Jižní Osetii, aby tak existoval potřebný základ pro trestní stíhání osob, které spáchaly zločiny".
11. 8. 2008

Názor z Ruska:

"Válka v Jižní Osetii, přesněji zahájení a scénář této války, je precizně kalkulovanou operací Gruzie podle scénáře předem připraveného za účasti USA" -- to je názor experta na Jižní Kavzkaz Viktora Jakubjana v rozhovoru s korespondenty ruské informační agentury Regnum. Podle Jakubjanova názoru se Tbilisi rozhodlo zaútočit na Jižní Osetii s plným vědomím celého rozsahu důsledků, které tato akce bude mít. Podle Jakubjana v této válce sledují své cíle jak Gruzie, tak i USA, a dá se říci, že tyto cíle "nejsou stejné, ale mohou být sledovány souběžně".

Shrnutí připravila Ivana Klímová

11. 8. 2008

Názor z Ruska:

V noci ze 7. na 8. srpna gruzínské ozbrojené skupiny podnikly útok na Cchinvali. V Tbilisi to cynicky nazvali "zavedením ústavního pořádku". Několik hodin předtím Saakašvili oznámil, že dal rozkaz k zastavení palby na osetské pozice, což se však ukázalo pouze jako propagační krytí rozsáhlého konfliktu. Doba k jeho rozvázání byla vybrána na chvíli, kdy je pozornost světa zaměřena na zahájení Olympiády, Vladimír Putin dorazil do Pekingu a je mimo Rusko a Dmitrij Medveděv je na krátké dovolené, píše na serveru regnum.ru Andrej Arešev. (Shrnutí připravila Ivana Klímová.)

11. 8. 2008

JU│ Konstantin Remčukov v Nezavisimoj gazetě se zamýšlí nad ruskou reakcí na válku v jižní Osetii. Uvádí, že ruští představitelé, premiér Vladimír Putin či ministr zahraničí Sergej Lavrov, aktivně používají v komentářích termíny genocida a humanitární katastrofa pro charakteristiku toho, co se tam děje a stejně je orientováno i ruské televizní zpravodajství. Prezident Saakašvili a ostatní gruzínští představitelé mluví o eskalaci agrese, resp. o tom, že eskalace agrese ze strany Ruska pokračuje při použití zbraní v bezprecedentním rozsahu.

Je zajímavé, že americké vedení používá analogické výrazy pro vyjádření vlastního znepokojení. Prezident Bush nazval akce v Osetii nebezpečnou eskalací konfliktu. Další představitelé hovoří o tom, že Američane dali Rusům jasně na srozuměnou, že bude-li pokračovat neproporcionální a nebezpečná eskalace ze strany Ruska, pak to bude mít vážné důsledky na vztahy obou zemí. Požádali také, aby se Rusové chovali při ústupu Gruzínců z Osetie blahosklonně.

10. 8. 2008

Strach, hněv a zmatek převládají podle zpravodajů BBC na ulicích gruzínského hlavního města Tbilisi, kde většina obyvatelstva podporuje Saakašviliho vládu a je přesvědčena, že bývalí sovětští vládci v Kremlu se opět pokusili ovládnout svého malého jižního souseda a zajistit, aby Rusko zůstalo v regionu dominantní silou.

10. 8. 2008

Ruské vojenské lodě zakotvily u gruzínského pobřeží. Oznámila to agentura RIA citující vojenské zdroje. Podle agentury Interfax mají plavidla příkaz zabránit dodávkám zbraní do Gruzie přes Černé moře. Skupinu lodí tvoří raketový křižník Moskva, torpédoborec a další podpůrná plavidla.

ČTK: Ruská vojenská plavidla blokují gruzínské pobřeží ZDE

Izraelské ministerstvo zahraničí doporučilo zmrazit prodej izraelských zbraní Gruzii. Izrael se obává reakce Ruska, pokud by v prodeji pokračoval, napsal deník Haarec. Ministerstvo zahraničí se podle listu obává, že Moskva prodá protivzdušné zbraně Íránu a Sýrii. Nejvíce je Izrael znepokojen možností, že by Moskva dodala Íránu systém protivzdušné obrany typu S-300.

ČTK: Izrael doporučil zmrazit dodávky zbraní Gruzii ZDE

10. 8. 2008

POŠETILÁ PROHRA:

Gruzínský autokratický prezident Saakašvili uchvátil moc v roce 2004 poté, co svrhl svého předchůdce a bývalého patrona Ševarnadzeho v "Revoluci růží". Po nástupu do úřadu monopolizoval moc, užíval siláckou rétoriku a snažil se prosazovat svá stanoviska silou. Několik let vlády západních států ignorovaly Saakašviliho násilné metody, považovaly Saakašviliho režim za účelnou protiváhu vlivu Ruska v regionu. Nyní Saakašvili provedl invazi do malého odštěpeného území spoléhaje na podporu Spojených států a v naději, že by dotčená velmoc Rusko neriskovala vojenský konflikt. Dotčená velmoc však reaguje a účinná pomoc Spojených států zatím absentuje.

10. 8. 2008

Gruzie oznámila v neděli, že ze vzbouřenecké enklávy Jižní Osetie stáhla své jednotky. Zároveň obvinila Rusko z eskalace konfliktu tím, že uvalilo na Gruzii námořní blokádu a připravuje se na útok proti gruzínským jednotkám v Abcházii.

Ruská armáda tvrdí, že gruzínské jednotky jsou stále v Jižní Osetii.

10. 8. 2008

V souvislosti s konfliktem v Jižní Osetii se v sobotu 9. srpna 2008 věnoval politický komentátor ruské agentury RIA Novosti Dmitrij Kosyrev tématu tzv. "humanitární intervence". V dopoledním článku s názvem Humanitární intervence: americký model tvrdí, že vstup ozbrojených sil na území suverenního státu beze schválení OSN je americkým vynálezem.

9. 8. 2008

Delegace amerických a evropských vyslanců se vydala do Gruzie ve snaze vyjednat příměří po třech dnech bojů, v nichž údajně zahynuly stovky osob a tisíce lidí se daly na útěk.

Ruská letadla bombardovala několik měst, včetně města Gori v centrální Gruzii. Rusko konstatuje, že si přeje, aby se gruzínské jednotky stáhly do postavení mimo Jižní Osetii, jaká zaujímaly do čtvrtka.

9. 8. 2008

Válka v Osetii může vypadat jako nerovný souboj mezi ohromným Ruskem a nepatrnou Gruzií -- situace na frontě je však poněkud jiná

Gruzínský prezident Michail Saakašvili, kterého v roce 2003 vynesla do křesla prodemokratická Revoluce růží, s pomocí Spojených států vybudoval nejhouževnatější malou armádu v regionu. Rusko ji může zničit, ale nedosáhne toho ani rychle, ani snadno, tvrdí analýza zahraničního oddělení Deutsche Welle s odvoláním na vojenské experty. Materiál kromě jiného umožňuje vytvořit si přesnější představu o tom, jaký je v kontextu nynější války vlastně význam českých zbrojních dodávek Gruzii.

9. 8. 2008

Times Online, internetová verze britského listu Times, upozorňuje na možné ropné pozadí rusko-gruzínského konfliktu.

9. 8. 2008
  • 2.-3. srpen: Oddíly gruzínských odstřelovačů zahajují palbu na jihoosetské jednotky dislokované na přístupech ke správnímu středisku Cchinvali. Z gruzínské strany je zaznamenáno nasazení velkorážových odstřelovačských pušek západního původu. Na obou stranách ranění, na jihoosetské šest mrtvých, částečná evakuace civilního obyvatelstva. Přestřelky pokračují v dalších dnech.
  • 6. srpen: Míroví pozorovatelé zdokumentovali použití dělostřeleckých zbraní. Jihoosetská strana hovoří o nasazení gruzínských minometů a houfnic ráže 122 milimetrů, gruzínští příslušníci mírového kontingentu udávají použití minometů a kanónů ráže 100 milimetrů separatisty.
  • 7. srpen: Cchinvali hlásí ostřelování města samohybnými houfnicemi ráže 152 milimetrů, soustřeďování nejméně 27 raketometů ráže 122 milimetrů poblíž nedaleké gruzínské základny Gori a pohyb zhruba padesátky gruzínských tanků. Ruští pozorovatelé hovoří o přeletech několika bezpilotních letounů a bitevníků Su-25K. Rusko dává najevo, že pokud bude násilí pokračovat, zasáhne do konfliktu. V 19:00 místního času gruzínský prezident Saakašvili vystupuje v televizi a oznamuje jednostranné zastavení palby.
  • 8. srpen: Navzdory Saakašviliho projevu zahajují gruzínské jednotky dlouho připravovaný útok na Cchinvali se zjevným úmyslem podrobit si odbojnou provincii silou. Oficiálním důvodem je údajné ostřelování gruzínských vesnic. Probíhá masívní dělostřelecká a letecká příprava útoku, která město prakticky zničí. Fotograf agentury Reuters Vano Šlamov pořizuje snímky gruzínských raketometů českého původu RM-70 ostřelujících Cchinvali -- slideshow ZDE, snímek číslo 9. Gruzie hlásí izolovaný protizemní útok ruského bombardéru Su-24. Gruzínské jednotky vstupují do centra Cchinvali, ale podle ruských zdrojů jsou během odpoledne opět vytlačeny Jihoosetinci posílenými o dobrovolníky z Kavkazu a Ruska. Ze Severní Osetie přijíždí zhruba 100.000 vojáků a desítky tanků ruské 58. armády, podle některých odhadů až 150 kusů. Rusko dále podniká nálety na gruzínskou základnu Gori a další cíle, dvě letadla jsou sestřelena, při bombardování zahynulo údajně 30 lidí. Prezident Saakašvili přirovnává ruskou akci k invazi do Československa v roce 1968, oznamuje stažení dvou tisíc vojáků z Iráku a žádá o americkou pomoc.
  • 9. srpen: Saakašvili vyhlašuje patnáctidenní výjimečný stav a všeobecnou mobilizaci mužů ve věku 18 -- 50 let, navzdory naléhání izraelských poradců, aby z Jižní Osetie stáhl dříve, než bude jeho armáda zcela zničena ruskou přesilou. Moskva uvádí, že více než 30.000 Jihoosetinců je na útěku ze země. Jihoosetský prezident Kokoity udává, že válka si dosud vyžádala nejméně 1.400 obětí. Pokračují boje v Jižní Osetii, ruské letectvo bombarduje gruzínské vojenské základny, ropovod Baku-Ceyhan a přístav Poti. Ministr zahraničí separatistické republiky Abcházie oznámil, že armáda zahájila letecké a dělostřelecké útoky na gruzínské jednotky a otevřela tak druhou frontu probíhajícího konfliktu. Agentura AFP přináší další snímek české bojové techniky používané gruzínskou armádou -- samohybných houfnic vz. 77 Dana ZDE. Gruzie tvrdí, že sestřelila už 10 ruských letadel a zničila 30 tanků. Ruský ministr Lavrov varoval země, které Gruzii dodávají zbraně, že ponesou odpovědnost za situaci v Jižní Osetii.

Zdroje: Associated Press, BBC, Civil Georgia, Debka File, ITAR-TASS, Jane's Defence News, Kavkazskij uzel, Ossetia.ru, RIA-Novosti, Reuters, Spiegel Online, The Georgian Times - KD)

9. 8. 2008

Jak v sobotu informoval server Kavkazskij uzel, ruské zdroje uvádějí, že kvůli ozbrojeným akcím vedeným Gruzií na území separatistické Jižní Osetie je na útěku přes 30.000 lidí. Nejčastěji uváděný odhad počtu obyvatel této provincie pochází z roku 2000 a činí 70.000 (z toho asi 14. 000 etnických Gruzínů), novější hovoří až o 80.000. Každopádně, pokud Rusové příliš nenadsazují, to znamená, že téměř polovina obyvatelstva nyní překročila hranice. Podle včerejších údajů prezidenta neuznané republiky Eduarda Kokojtyho v důsledku gruzínských ozbrojených akcí zatím zahynulo přes 1.400 lidí, včetně 12 ruských mírových pozorovatelů (dalších 150 bylo raněno). Korespondent Kavkazského uzlu hlásí, že město Cchinvali je v důsledku gruzínské dělostřelby a plošných náletů prakticky zničeno.

9. 8. 2008

Podle agentury RIA Novosti nemohou Spojené státy významným způsobem pomoci Gruzii ve vojenském konfliktu v Jižní Osetii. Ve zprávě z 8. srpna 2008 se agentura odvolává na hodnocení organizace Stratfor (označované někdy jako "stínová CIA"), z něhož cituje: "Jihoosetinské síly nemají proti Gruzii šanci bez pomoci Ruska, Gruzie nemá šanci proti ruským silám bez pomoci USA. A protože armáda USA je zaneprázdněna v Afghánistánu a Iráku, k podstatné pomoci ze strany USA nedojde."

Postoj Ruské federace k právě probíhajícímu konfliktu hodnotí analytici organizace Stratfor takto: "Moskva chce z tohoto konfliktu udělat varovný příklad. Potřebuje ubezpečit Západ, že hrátky u jejích hranic nejsou tím, co by snášela, a prozápadní Gruzie představuje už dlouho vřed, kterého se chce Rusko zbavit."

Za podstatnou pak považují otázku, kde se Rusko zastaví: "Na hranicích Cchinvali, kde může Rusko vyjednávat z pozice síly? V samotném Cchinvali, aby [Rusové] způsobili Gruzíncům ztráty a donutili je ke stažení? Na hranici mezi Jižní Osetií a Gruzií, aby vymazali gruzínský vliv z Jižní Osetie a upevnili vlastní pozici na Kavkaze? Nebo budou pokračovat do samotného Tbilisi a zcela odstraní hrozbu ze své jižní hranici?" Podle zprávy organizace Stratfor nejde o vojenskou otázku: "Nikdo nepochybuje o schopnosti Ruska sáhnout ke kterékoli uvedené variantě. Je to otázka politická: Jde o to, jak pevné postavení chce Rusko ukázat světu a jaký mu chce poslat vzkaz."

Zpráva agentury RIA Novosti dále cituje Ariela Cohena z vlivné Heritage Foundation, podle něhož současná situace směřuje k obnovení hranic bývalého Sovětského svazu: "USA a jejich evropští spojenci musejí přijmout všechna možná diplomatická opatření, aby zastavili agresi Ruska." Podle Cohenova mínění by bylo řešením poskytnutí plné autonomie Jižní Osetii a Abcházii v rámci Gruzie. Rozhovory o takovémto řešení by musely začít na neutrální půdě, např. v OBSE.

США не смогут серьезно помочь Грузии в Цхинвали - "теневое ЦРУ" ZDE

(Informaci připravil Jakub Rolčík)

9. 8. 2008

Vojenský konflikt se nezačíná s někým, kdo má možnost vám zastavit dodávku plynu, míní analytik BBC Kevin Connolly.

9. 8. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Válka na Kavkaze v době olympijských her. Nikdy bych si nebyl pomyslel, že by tohle mohlo být tématem jedné z mých poznámek, ale po přečtení textu Karla Dolejšího "Válka na Kavkaze a ostudná role České republiky" a Ladislava Žáka "Mír a olympiáda" jsem přišel na to, že existuje na světě asi ještě aspoň jeden politik, který myslí, že olympijská myšlenka má sílu způsobit dočasný mír.

8. 8. 2008

EKONOMICKY OMEZENÁ LÉKAŘSKÁ PÉČE V USA

O stavu zdravotnictví ve Spojených státech

komentář českého výtvarníka a filmaře, žijícího v Kalifornii, k článku "Reforma zdravotnictví za 200 miliard: okradení občanů ve prospěch nadnárodní korporace"

„Over 75 percent of those filing medical-related bankruptcies had health insurance at the onset of their illness.   Recent studies have found that nearly half of all personal bankruptcies in the US are related to medical causes, that those facing bankruptcy due to medical costs face average out-of-pocket costs of nearly $12,000, and that over 75 percent have health insurance at the onset of their illness."

„75% lidí, kteří podali žádost o úpadkové řízení na základě příliš vysokých výdajů na zdravotní péči, měla na začátku své nemoci zdravotní pojistku. Nejnovější studie příčin žádostí o úpadkové řízení dokazuje, že více než polovina osobních úpadků byla způsobena vysokými náklady na zdravotní péči, v průměru 12 tis. dolarů na osobu a to včetně 75% těch, kteří měli zdravotní pojistku na počátku nemoci."

Problém americké zdravotní péče je v tom, ze je založena na „business modelu" a v rozporu s lékařskou přísahou v ní nejde o službu nemocným, nýbrž o nákup zdravotních služeb v rozsahu, jaký si nakupující může dovolit. Tento business model ma ovsem velmi přísná kriteria pro „připuštění" nakupujícího k pojistce.

11. 8. 2008

Je smutné, kolik nepřátelství vůči Číně, pořádající IX. Letní olympijské hry, prezentují česká masmédia. Zakrývat šíření nenávisti vůči této zemi s tisíciletou tradicí svébytné kultury žvaněním o lidských právech je odporné. Posuzovat zcela odlišné chápání životních hodnot prizmatem středoevropského (resp. západoevropského) vidění světa je zavádějící. O to více, že drtivé většině hlasitých křiklounů jsou naprosto nepochopitelné projevy tradičních hodnot zcela odlišné kultury.

Číňané udělili celému "demokratickému" světa dokonalou lekci, když zahájení OH zbavili jakékoliv politické či nacionální propagandy.

11. 8. 2008

Letní olypijské hry se rozeběhly, mnohé medaile již byly rozdány, řada sportovců si prožila úspěch či zklamání, miliony fanoušků po celém světě s napětím sledují výkony svých favoritů. Ve světle hlavní světové sportovní akce letošního roku by ovšem neměly zapadnout jiné závažné problémy.

Mnoho sportovců i fanoušků, kteří zamířili na olympiádu si prakticky ihned po svém příjezdu do asijské velmoci začalo stěžovat na všudypřítomný smog.

9. 8. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2008 Rusko a Gruzie se navzájem obviňují z dalších útoků   
11. 8. 2008 Zbývá ještě Adžárie... Štěpán  Kotrba
11. 8. 2008 Ropné důvody jihoosetinské války Štěpán  Kotrba
11. 8. 2008 Jak se Gruzie "připravovala na válku s Ruskem" -- názor ruského analytika   
11. 8. 2008 Systematické ničení Jižního Osetska připadlo na výročí pádu srbské Krajiny   
11. 8. 2008 O Gruzii: Je vhodné sbírat informace z první ruky   
11. 8. 2008 Jak to začalo   
11. 8. 2008 Rusko pokračovalo v bombardování Gruzie   
11. 8. 2008 Ruská ofenzíva pokračuje do západní Gruzie   
11. 8. 2008 Nepřesnosti o Adžarii Petr  Nachtmann

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík
26. 4. 2007 Prohlášení k hrozící změně zákona o pobytu cizinců a zákona o azylu   

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   
22. 7. 2008 Pozemská bída národní hudby Jan  Chmelarčík
16. 7. 2008 Nedostatek žen povede v Číně k občanskému násilí   
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann

Zelení RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Írán RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
26. 7. 2008 Baracku Obamovi o Íránu   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Írán: hledání cesty Miroslav  Polreich
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2008 Ovčáček, Brezina, Potůček, Šafr a PR minulost, přítomnost a budoucnost novinářstva Štěpán  Kotrba
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek
24. 6. 2008 Ubohý pořad na ČRo 6 Eliška  Svobodová
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2008 Ani profesor fyziky nezpochybní fyzikální jevy Milan  Hlobil
7. 8. 2008 Svodka z veřejně přístupných zdrojů jako memorandum vlády Sněmovně Štěpán  Kotrba
4. 8. 2008 O americkém radaru v Brdech pochybuje další odborník Univerzity obrany   
4. 8. 2008 Nic není bez rizika, aneb několik poznámek k radaru v Brdech Vladimír  Schejbal
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Dotaz dalšímu "vládnímu expertovi", proděkanovi FEL ČVUT Štěpán  Kotrba
30. 7. 2008 Vliv amerického radaru v Brdech na zdraví lidí Milan  Hlobil, Luděk Pekárek
29. 7. 2008 Přírodovědec varuje před negativním dopadem americké základny na přírodu v Brdech   
29. 7. 2008 Čunek: ve vládě nesedí ani jeden fyzik   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2008 Ropné důvody jihoosetinské války Štěpán  Kotrba
9. 8. 2008 Ropné pozadí rusko-gruzínského konfliktu? Jindřich  Kalous
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Jak ušetřit benzín   
21. 7. 2008 Jak si poradíme bez fosilních paliv?   
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   
17. 6. 2008 Ropa opět za rekordní cenu   
11. 6. 2008 Budeme se sázet, že ceny pohonných hmot se ještě zvednou? Miloš  Dokulil

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   
15. 7. 2008 Bush plánuje urychlit stahování amerických vojsk z Iráku, aby pomohl Johnu McCainovi vyhrát volby   
14. 7. 2008 Americké volby: Obama plánuje poslat dalších 10 000 vojáků do Afghánistánu   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Památce dejvických MacGyverů Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2008 Dětem chybí přirozená autorita Miriam  Prokešová
5. 8. 2008 Vypráskat ze škol i učitelky Pavel  Táborský
2. 8. 2008 Chybí Úmluva o právech učitelů a povinnostech žáků a jejich rodičů Štěpán  Kotrba
23. 7. 2008 Hospodářská krize na obzoru, aneb Výhoda poklesu porodnosti a chybějícího vzdělání Uwe  Ladwig
22. 7. 2008 Výuka angličtiny na VŠ jako kladivo na čarodějnice Jiří  Beránek
4. 7. 2008 Demokracie ve školství, neboli Kvalita není jen nutná, mělo by ji také být možné prosadit Uwe  Ladwig
3. 7. 2008 Liška: Za poslední ročník mateřské školky povinně plaťte, aneb jak zezelenat zděšením Anna  Čurdová
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
26. 6. 2008 Škola žádá kreativitu Michal  Giboda

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2008 Brdská letní idyla. Jaro se přehouplo do léta a radarová lobby se konečně dočkala. Pavel  Čámský
8. 8. 2008 Ani profesor fyziky nezpochybní fyzikální jevy Milan  Hlobil
7. 8. 2008 Svodka z veřejně přístupných zdrojů jako memorandum vlády Sněmovně Štěpán  Kotrba
5. 8. 2008 Nězavisimoje vojennoje obozrenie: Ruští generálové jsou nespokojeni s reakcemi politiků na počínání USA a NATO Karel  Dolejší
4. 8. 2008 O americkém radaru v Brdech pochybuje další odborník Univerzity obrany   
4. 8. 2008 Nic není bez rizika, aneb několik poznámek k radaru v Brdech Vladimír  Schejbal
1. 8. 2008 Cesta do Ameriky tam a zase zpátky - ale jen pro někoho   
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Stanovisko k argumentům hlavního hygienika AČR p. Navrátila k materiálu "Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech" Milan  Hlobil, Stanislav Kaucký

Český film RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
28. 7. 2008 Děs a bezstarostnost poúnorové doby Hana  Tomšů
28. 7. 2008 Znovu o filmu Sedm zabitých Tereza  Chrástová
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík
8. 7. 2008 Hřebejkův Medvídek: dobře napsaný, zábavný scénář bez hlubšího záběru Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude   
23. 6. 2008 Dvanáct vzpomínek na "Gustu" proti gustu intelektuálního establišmentu Michael  Volný
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie   
12. 6. 2008 Hluboká textová analýza žije nejen v Londýně, ale i v Hradci Králové Tomáš  Koloc
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"   
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček