28. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 1. 2008

Média týdny a do omrzení melou o nájemníkovi pražského Hradu na další pětileté období, přičemž "napětí" s tím spojené mají vzbuzovat dva kandidáti. Jeden postavil svou kariéru na tom, že na rozkradení státu zhasl, druhý se snaží získat body tvrzením, že přitom mělo zůstat rozsvíceno.

Smutně komické je, že jiná alternativa než Klaus, nebo Švejnar napadne média sotva občas a pokud vůbec, tak jen proto, aby "diskusi" jen okořenila. Proč ale nemůže být prezidentem českého státu někdo jak opravdu moudrý,, tak statečný, proč jím může být jen loutka, které je dovoleno utrousit do médií sem tam něco kontroverzního, ale nic, co by bylo v rozporu se zájmem vyšším, potažmo velmocenským?

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 TÉMA BL

Sloupek
Allen Ginsberg

Lízt do prdele je Součást Míru
Amerika musí lízt do prdele Matce Zemi
Bílí musí lízt do prdele Černým, pro Mír & Radost
Jediná Cesta k Míru, lízt do prdele

(Houston 24. dubna 1968)

z knihy Vylízanej mozek (básně z let 1965 - '90), Vokno 1991. Z anglických originálů, časopiseckých otisků a rukopisů přeložili František Vašek, Jiří Josek, Luboš Snížek, Martin Machovec, Pavla Slabá, Luboš Brožek a neznámý překladatel. Mezi svých Deset básní vybral Petr Štengl

28. 1. 2008

Podle velitele ruských kosmických vojsk generála Vladimira Popovkina mají americké antirakety v Evropě možnost zasahovat ve vesmíru. Američané to připouštějí, ale s tím, že pro tento účel je "zablokovali".

"Antirakety, které mají být rozmístěny v Polsku, budou moci doletět až do blízkého vesmíru. Dnes mohou být určeny proti balistickým střelám a zítra zasahovat proti kosmickým přístrojům". ... ... Šéf Agentury pro raketovou obranu Pentagonu generál Henry Obering loni na otázku Práva připustil, že technicky by antirakety byly schopny sestřelit i družice, ale uvedl, že pro tento účel jsou zablokovány.

Tomáš Roškot, Právo 28. 1. 2008: velitel ruských kosmických vojsk generál Popovkin: Antirakety USA mohou útočit ve vesmíru ZDE

ŠOK│Srovnání těchto dvou postojů se nabízí s odpovědí bývalého náměstka ministra obrany Coyleho na otázku Britských listů, kdy bývalý zbrojní expert Pentagonu nakonec po slovní přestřelce Britským listům veřejně před celým auditoriem přiznal, že americké antirakety v Polsku jsou technicky schopné nést návratový modul s jadernou hlavicí, ale že "o tom agentura MDA neuvažuje".

Štěpán Kotrba, BL 18. 1. 2008: Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely ZDE

28. 1. 2008

Jejich prohlášení zveřejnil přední kulturní magazín The New York Review of Books

NYRB se věnuje literatuře, kultuře a aktuálním událostem. Bývá označován za nejvýznamnější literárně -- intelektuální časopis v anglickém jazyce. Vychází dvakrát měsíčně v nákladu přibližně 140 000 výtisků. Ve svém nejnovějším čísle zveřejnil výtah z otevřeného dopisu, který předalo loni 16. listopadu občanské sdružení Kampaň za mír a demokracii sídlící v New Yorku českému velvyslanci u OSN. Od té doby dopis podpořila řada významných amerických intelektuálů.

Prohlášení: Proti vojenským základnám USA v České republice ZDE

28. 1. 2008

KONTRAST MYŠLENÍ A NEMYŠLENÍ

"Pokud jde o protiraketový systém, myslím si, že je špatný a neprokázal svou účinnost. Hrozbou pro Evropu je terorismus, ten, který udeřil v Londýně a Madridu. Íránci nevyšlou své rakety proti Polsku"

Richard Holbrooke, poradce Hillary Clintonové v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde 25. 1. 2008

Holbrooke je v případě vítězství Clintonové v prezidentských volbách považován za jednoho z nejpravděpodobnějších kandidátů na funkci ministra zahraničí USA.

"Myslím, že teď můžeme pro Českou republiku vyjednat lepší podmínky. Vycházím z úvahy, že odcházející administrativa chce dosáhnout úspěchu, má na to omezený čas, tak bude asi vstřícnější než administrativa, která pak bude mít čtyři roky času,"

ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v České televizi 27. 1. 2008

28. 1. 2008

ARCHIV TV SME:

Steven E. Meyer je profesorem politologie na washingtonské National Defence University a bývalý analytik CIA , kde se mnoho let věnoval politické, vojenské a sociální analýze. Během jugoslávských válek v 90. letech působil posledních pět let v agentuře jako zástupce ředitele vládní meziresortní kanceláře pro balkánskou pracovní skupinu. Podle názoru tohoto znalce amerických politických i armádních struktur , který brífoval amerického viceprezidenta Al Gora, je NATO je nefunkční. "Je to organizace, která měla perfektní důvod existovat v minulosti. Svět sě však změnil. Podle skupiny akademiků vo Washingtonu - a to není názor Bushovy administrativy - NATO výrazně ztrácí na funkčnosti.

Čo si myslíte o protiraketovom systéme v Strednej Európe? Je dôležitý?
"Poľsko a Česko nie sú jediné miesta, kde by mohol byť postavený. Je to politická pozícia a Rusi sa na to aj tak pozerajú. Tiež veľmi dobre vedia, že nejde o žiadnu veľkú vojenskú hrozbu pre nich."
Proti českému radaru vystupuje Moskva veľmi agresívne, zároveň však tvrdí, že taký systém hravo zničia ich rakety.
"Vidia to ako priamu provokáciu, zdá sa im, že je to blízko pri hraniciach na ich ihrisku. Je to podobné akoby Rusi postavili taký systém v Mexiku. Je to viac o politike ako technických záležitostiach."
Je americký protiraketový systém témou v Amerike?
"Veľmi málo. Ja som to počul počas prezidentskej kampane len raz napríklad. Z Bushovej pozície aj preto nebol dôvod čakať.
Je tu naozajstná hrozba z Iránu?
"Myslím, že nie. Irán veľmi dobre vie, že vystrelením takých rakiet by hneď prehral. Oveľa nebezpečnejšie je, keď napríklad sa k sofistikovaným zbraniam dostanú teroristi napríklad z pakistanského Waziristanu. Vtedy o tom nerozhodujú vlády ale jednotlivci."

SME 17. 1. 2008: Bush nepočúval CIA, keď sa mu to nehodilo ZDE

SME 28. 1. 2008: ČR: Spojené štáty chcú zmluvu platnú aj mimo radarovej základne ZDE

VIDEO V ANGLIČTINĚ
28. 1. 2008

28. ledna 2008 se scházejí ministři zahraničí členských států EU, aby rozhodli, myslí si, o budoucích vztazích Evropy se Srbskem. Ve skutečnosti ovlivní totiž výsledek jejich schůzky mnohem víc. Konkrétně a ve střednědobé perspektivě, přinejmenším budoucnost Evropy ve smyslu jejích vztahů s a její hospodářské závislosti na Rusku, či na jiných, ještě méně spolehlivých, prodejcích energetických surovin. V Srbsku jsou prezidentské volby třetího února 2008 a nejen v evropských hlavních městech, dokonce i v USA, zrovna zaujatých vlastními prezidentskými primárkami, si leckdo význam srbských voleb uvědomuje. Ačkoli totiž v Evropě prezidentská funkce má většinou spíše symbolický než mocenský význam, v  Srbsku se tentokrát bude rozhodovat – demokraticky – o nacionalistické, nebo liberální bezprostřední budoucnosti nejen této země. Co by, s největší pravděpodobností mohla znamenat nová nacionalistická vlna v Srbsku, na to nechci ani pomyslet. Liberální výsledek prezidentských voleb samozřejmě nebude zárukou, pouze možností, obrátit vývoj na Balkáně směrem pro Evropu, Srbsko, ano i pro kosovské Albánce, nadějnějším.

28. 1. 2008

SME│SITA│AFP│Al Arabiya│ V pakistanskej metropole Islamabad našli v pondelok mŕtveho amerického diplomata Keitha Ryana (37). Ležal na zemi vo svojom byte v centre Islamabadu s prestrelenou hlavou. Oficiálna verzia pakistanskej polície je samovražda, ako však s odvolaním sa na policajné zdroje informuje agentúra AFP, vyšetrovanie pokračuje a zatiaľ nie sú vylúčené ani iné príčiny smrti. Ešte pred príchodom polície boli v byte diplomata zdravotníci a jeho kolegovia z amerického veľvyslanectva.

SME: Amerického diplomata našli v Pakistane mŕtveho, zrejme samovražda ZDE

IRANPRESS TV: US diplomat found dead in Pakistan ZDE
REUTERS: U.S. diplomat dies in Pakistan; suicide suspected ZDE
Al Arabiya: US diplomat found dead ZDE

28. 1. 2008

se vysílal v pondělí 28. 1. 2008 ve 13.30.

Nahrávka rozhovoru │18,8 MB ZDEMIRROR

26. 1. 2008

AROGANCE: Jan Švejnar "nemá čas" odpovědět na závažné otázky Petra Schnura

Tato arogantní odpověď naznačuje neblaze, jakým způsobem bude asi Švejnar po případném zvolení reagovat na závažné otázky, vznesené z řad veřejnosti. - Na Schnurovo upozornění, že odpověď z kanceláře Jana Švejnara poskytne k zveřejnění Britským listům, nedošla už žádná reakce. │JČ

----- Original Message -----
From: info@jansvejnar.cz
Sent: Thursday, January 24, 2008 12:25 PM

Vazeny pane Schnure,
dekujeme za Vas mail. Pan profesor je nyni zcela vytizen a nestiha cist a odpovidat na postu a otazky tam kladene. Mohu Vam pouze doporucit sledovat web a oficialni rozhovory.

Alena Prochazkova
kancelář Jana Svejnara
www.svejnarprezidentem.cz

28. 1. 2008

Ministr zahraničních věcí České republiky Karel Schwarzenberg neumí dobře česky: Pracně hledá slova, vypadává z vazby, plete si pádové koncovky nebo je vůbec nepoužívá ("co se týče interkontinental raket", "s odpuštění"). Ve své mluvě se uchyluje jak ke knižním infinitivním tvarům (jednati, hovořiti), tak k výrazům hovorové češtiny ("vždycky je to vo dohadování", "souseděj"). Někdy zadrhává a drmolí tak, že mu není rozumět. Otázka znalosti úředního jazyka České republiky bývá v případě ministrů Karla Schwarzenberga a Džamily Stehlíkové označována za podružnou; důraz je kladen na to, jak kvalitní práci v ministerských funkcích odvádějí a jak reprezentují zájmy České republiky.

V případě Karla Schwarzenberga jsou ale na místě pochybnosti o tom, zda hájí zájmy České republiky. Prosazuje totiž proti odporu 70% obyvatel České republiky velmocenský projekt, který přes svou faktickou nefunkčnost oslabuje strategickou rovnováhu mezi Spojenými státy a Ruskem a zvyšuje riziko globálního jaderného konfliktu.

29. 1. 2008

DNES 13:00

Česká televize ve svém mimořádném vysílání v úterý 29. ledna na ČT2 a ČT24 zprostředkuje otevřené zasedání Senátorského klubu ČSSD za přítomnosti obou prezidentských kandidátů Václava Klause a Jan Švejnara. Senátorský klub ČSSD zasedá v úterý od 10:00 do 12:30.

PŘENOS DUELU OBOU KANDIDÁTŮ NA PREZIDENTA SE USKUTEČNÍ OD 13:00 >>> ZDE

28. 1. 2008

Pan Schnur se ptá pana Švejnara, čím se liší od pana Klause. Švejnar neodpověděl, ale ten dopis mne vyprovokoval k úvahám čím se pánové liší pro mne. Popořadě:

28. 1. 2008

ANALÝZA:

Co ukazují volby v německých spolkových státech Dolní Sasko a Hesensko

V neděli 27.ledna 2008 začala volbami do zemských parlamentů v Hesensku (Hessen) a Dolním Sasku (Niedersachsen) serie německých zemských voleb. Volby v jednotlivých spolkových zemích mohou připadat povrchním pozorovatelům poněkud provinciální na to, aby se z nich daly dělat závěry pro celostátní trendy, ale pohlédneme-li na zemské volby v minulosti, zjistíme, jakým důležitým indikátorem byly jejich výsledky především pro celostátní volby. Není zde na místě zkoumat, zdali si SPD vzala poučení ze serie porážek v zemských volbách 2003 v důležitých spolkových zemích, způsobené odklonem tradičního volebního potenciálu sociální demokracie - legendárního, nicméně faktického "malého člověka" - který svou nevoli nad politikou v Berlíně vládnoucí koalice SPD/Zelení vyjádřil neúčastí ve volbách. Ne nadarmo se od té doby hovoří v souvislosti s SPD o zradě socdem. principů. Chybná orientace na fiktivního voliče "politického středu", korunovaná Agendou 2010, připravila kancléře Schrödera o kancléřské křeslo. Navíc tato politika vytvořila půdu pro úspěšný vstup Strany Levice (Die Linke) do spolkové politiky. Jestli tento trend pokračuje, se dozvídáme právě z nynějších nedělních volebních výsledků.

28. 1. 2008

ŠOK│ Věc neslýchaná. Pákistánský prezident Parvíz Mušarraf jednal podle izraelského listu Haarec utajeně v Paříži s izraelským ministrem obrany Barakem. Tématem jednání prý byl pákistánský jaderný arzenál a obava Izraele, aby se nedostal do rukou militantních islamistů. Mušaraf prý odpověděl, že jaderné zbraně jsou přísně střeženy, a obavy z toho, že by se radikálové dostali v Pákistánu k moci, jsou přehnané.

28. 1. 2008 Aktuálně: Špionážní thriller v praxi: Mušaraf jednal s Izraelci ZDE

Věc neslýchaná je to proto, že Pákistán je země, která nikdy neuznala stát Izrael, neudržuje s ním formální diplomatické styky a setkání prezidenta s ministrem obrany druhého státu nemá logiku ani v diplomatickém protokolu. Jedná se o bezprecedentní krok, vymykající se všem dosavadním politickým krokům pákistánské vlády jak vzhledem k izraelské , tak i pákistánské politické scéně. Nedávno Mušarraf reorganizoval a posílil ostrahu pákistánských strategických jaderných zbraní. V té souvislosti se nabízí úvaha, že to byl právě Izrael, který odmítl poskytnout ochranu Bénazír Bhuttové při její volební kampani, kde kandidovala právě proti Mušarrafovi, přestože ho o to žádala a přestože mnohokrát konzultovala svou politiku právě s Izraelem. Bhuttová byla nacionalistickou populistkou, která odmítala připustit, že islámští teroristé jsou i mezi obyvateli Pákistánu.

BL 2. 1. 2008, Tomáš Krček: Musela Bhuttová zemřít, protože řekla, že je bin Ladin mrtev? ZDE

BL 28. 12. 2007 Nenahraditelnost Bhuttové? Ale ochranu jí neposkytli ZDE
BL 27. 12. 2007, Štěpán Kotrba: Dvě porážky tajné londýnské diplomacie za dva dny - není to trochu moc? ZDE
BL 1. 8. 2007, Immanuel Wallerstein: Přežije Mušarraf? ZDE
28. 1. 2008

POLICIE V BERLÍNĚ A NEONACISTÉ

KORRO - TH│ Berlínská policie prodělává slušný skandál, neboť se zdá, že spolupracovala s neonacisty. Kořeny případu sahají do loňského září, kdy policie během Akčního dne proti rasismu zajistila plakát, na kterém jsou fotky čtyřiceti berlínských neonacistických násilníků. Policie začala případ vyšetřovat jako porušení zákona na ochranu osobnosti, který zapovídá publikovat fotografie kohokoli bez jeho svolení. Zvláštní vlastností tohoto zákona ovšem je, že vyšetřování nelze zahájit bez toho, aniž by si sám postižený přímo stěžoval. Řešení bylo nasnadě. Policie se vydala za "kluky z plakátu" a informovala je o tom, že si mohou oficiálně stěžovat.

28. 1. 2008

"Velký" americký špionážní satelit se stal neovladatelným a podle amerických vládních zdrojů spadne na zemský povrch někdy koncem února nebo v březnu. Váží asi 9072 kg a je velikosti malého autobusu. Obsahuje zásoby jedovatého paliva hydrazinu a jeho pohonné jednotky přestaly pracovat. Mluvčí americké Rady národní bezpečnosti (NSC) Gordon Johndroe uvedl, že situaci monitorují. Stejně se vyjádřila mluvčí Pentagonu podplukovnice Karen Finnová. "Při nekontrolovaném dopadu satelitu hrozí prozrazení tajných informací, které těleso má na palubě," prohlásil ovšem John Pike, ředitel výzkumné skupiny GlobalSecurity. V lednu 1978 se ruský špionážní satelit Kosmos 954 s nukleárním reaktorem na palubě zřítil na severu do kanadské divočiny, další satelit Kosmos spadl do Indického oceánu v roce 1983. Stopy jeho plutonia , berylia a kobaltu byly v rámci společné americko-kanadské operace Morning Light zaznamenány ve spadlém sněhu tisíce kilometrů daleko. Největším nekontrolovaným pádem byl pád kosmické lodi Skylab, 78-tunové opuštěné vesmírné stanice, která spadla z orbity v roce 1979.Tento satelit ovšem zdaleka není tak starý. Byl vytvořen firmou Lockheed Martin a vypuštěn z Vandenbergovy základny leteckých sil v Kalifornii v prosinci 2006 na palubě rakety Delta II. Krátce po dosažení orbity se stal neřiditelným.

Podrobnosti v angličtině ZDEZDE

V odborných kruzích se spekuluje , zda se za oficiální fasádou "nekontrolovatelného pádu" neskrývá "provozní" test radarů včasné výstrahy,antiraket a dalších komponent systému GMD. Podobný test provedla skoro přesně před rokem a úspěšně Čína, která sestřelila raketou středního doletu z mobilní odpalovací základny svůj vlastní vysloužilý komunikační satelit. V případě úspěchu by to byl zdánlivě "provozní" test , který by ukázal oprávněnost systému, v případě neúspěchu by se potvrdila slova bývalého náměstka ministra Coyla, že protiraketová obrana je neúčinná a poruchová.

BL 20.1. 2008: Západ zuří, že Čína sestřelila satelitZDE

BL 17. 1. 2008 : Coyle: "Systém je v reálných operačních podmínkách neúčinný. Českou republiku neochrání, ale učiní ji naopak zranitelnější." ZDE
28. 1. 2008
Vladimir Petrovič Radjuhin

Rusko posilnilo kontrolu nad európskym energetickým trhom. Získalo podporu Bulharska na nový veľký plynovod, ktorým bude exportovať zemný plyn do Európy.

Prezident Putin podpísal dohodu o južnej vetve plynovodu počas minulotýždňovej návštevy Bulharska. Južná vetva, spoločný podnik ruského Gazpromu a talianskeho Eni, bude vyžadovať vybudovanie 900 kilometrov potrubia po dne Čierneho mora, ktorým sa ročne dostane z Ruska do Bulharska 30 miliárd kubickým metrov plynu. Odtiaľ sa bude rozvetvovať do Grécka a južného Talianska a na druhú stranu do Rumunska, Maďarska, Rakúska a severného Talianska. V ďalšej zmluve sa Rusko a Bulharsko dohodli na vytvorení spoločnosti, ktorá postaví a bude riadiť ropovod z čiernomorského prístavu Burgas do gréckeho Alexandroupolisu na pobreží Egejského mora.

28. 1. 2008

POZVÁNKA

Gender Studies si Vás dovoluje pozvat na autorské čtení z knihy "Decivilizace: eseje na téma underground, chaos, feminismus a transgender" Mirka Vodrážky

Kniha je výborem esejů z let 1990 - 2007 na téma undergroundu, chaosu, feminismu a transgenderu. "Společnost je ovládána staronovou logikou mužského vyprávění, které upřednostňuje politiku stejnosti." Tak popisuje naši současnost přední český feminista Mirek Vodrážka v reprezentativním souboru esejů s názvem Decivilizace, mapujícím jeho tvorbu v posledních patnácti letech. V oddílech nazvaných Underground, Chaos, Feminismus a Transgender kriticky hodnotí vývoj české, ale i evropské společnosti, jenž se neblaze projevuje zejména v dopadu na tzv. menšiny. Současně se autor nevyhýbá ani kritice nedůslednosti práce představitelů těchto menšin při prosazování jejich práv. Kniha Mirka Vodrážky přináší jedinečný pohled na současný vývoj, a to z jiného úhlu, než na jaký jsme běžně v naší publicistice či esejistice zvyklí.

Čtení se koná v knihovně Gender Studies, Gorazdova 20, 120 00 Praha 2 29. ledna 2008 od 18 hodin.

Mirek Vodrážka: Decivilizace, nakl. Pavel Mervart 2007, ISBN 9788086818467, EAN 9788086818467

28. 1. 2008

V příloze Vám zasílám svůj příspěvek se zdánlivě podivným názvem "Karel Marx a T.G. Masaryk měli na český národ podobný názor". Přispívám tím do diskuse o české ošuntělosti. Česká většina totiž není schopna ani ochotna si vládnout.

Dne 14.12. minulého roku jste uveřejnili můj příspěvek "Připravovaná reforma zdravotnictví neskončí dobře". Na stránkách BL si to už přečetlo přes 9 tisíc lidí a dva týdny byl také vystaven na stránkách www.zdrav.cz.

Čekal jsem menší diskusi asi deseti dvanácti lidí, reakcí však je absolutní ticho. Jedna má bývalá kolegyně upozornila na tento článek svého vysoce inteligentního a nebojácného známého, který jí slíbil, že se k němu veřejně vyjádří. Ale pak jí řekl, že nic psát nebude, protože jeho syn lékař je přesvědčen, že by mu tím zničil úspěšně se rozbíhající nemocniční kariéru.

Možná má také pravdu můj syn, pracující u velké nadnárodní společnosti, že tento můj článek je pro typického českého člověka, i s vysokoškolským vzděláním, příliš náročný na pochopení.

28. 1. 2008

Příspěvek k diskusi o české ošuntělosti

Český národ není schopen samostatné existence -- tvrdil kategoricky Marx. Masaryk to dotčeně komentoval slovy, že Marx mluví o českém národě nepěkně a malicherně. V minulém režimu nám strana a vláda tento Marxův názor z pochopitelných důvodů úzkostlivě tajila. Vzhledem k mohutnému národnostnímu, kulturnímu i státoprávnímu rozvoji Čechů v předcházejících 150 letech by totiž Marx v této souvislosti zákonitě vypadal jako naprostý hlupák. Ale pak přišel listopad 1989 a velmi rychle se ukázalo, že všechno je jinak.

28. 1. 2008

Vždycky jsem se divil, proč v Americe jsou všichni OK, tedy alespoň to říkají. Zdánlivě jsem nenalézal žádný racionální důvod, proč tomu tak je, míra lidských radostí i strastí bývá všude na světě stejná, jenom má jiné projevy. Teprve současný vývoj v ČR mě přivedl k pochopení, proč to tak je.

Příčinou je individualismus a snaha uspět v konkurenci. To je principem trhu bez přívlastků a sociálního darwinismu. A tak člověk, který by nebyl OK a naznačoval, že snad má nějaký problém, v konkurenci neuspěje. To je celkem pochopitelné při výkonu zaměstnání, skutečně asi málokterého cestujícího bude zajímat, že řidič jeho tramvaje se dneska špatně vyspal, anebo mu třeba zrovna řekli, že bude muset jít na vyšetření kvůli podezření na vážné onemocnění.

Michael Marčák: Vojáci, město dnes padne, obsaďte ho a rabujte a drancujte, zkrátka chovejte se, jako kdyby ste tam vyhráli volby !
28. 1. 2008

28. 1. 2008

Vláda musí jednat ostře a tvrdě regulovat finanční sektor, který destabilizuje naše životy svou bezostyšnou honbou za obrovskými zisky.

Nikdy v lidské historii nebylo dovoleno tak málo lidem vydělávat tak astronomické příjmy způsobem, z něhož nemají ostatní skoro vůbec žádný prospěch. Po celém světě jsou společnosti a vlády zastrašovány hrstkou sebevědomých oportunistů, investičních bankéřů a správců soukromých investičních fondů, kteří ve snaze získat astronomické osobní zisky dostali svět na hranici vážné hospodářské recese, píše v týdeníku Observer Will Hutton. V historii ekonomiky je to bezprecedentně jednostranná smlouva.

28. 1. 2008

Kdo v neděli sledoval "Otázky Václava Moravce", určitě prožil škálu emocí. Začátek diskuse vyvolal údiv a strnutí šíje, aby se člověk vzápětí uvolnil osvobozujícím smíchem. Ten však rychle vystřídal pocit určité bezmoci. Závěr nastartoval jisté reflexivní stahy v dutině břišní s pocity kyselosti v ústech. Údiv, strach, smích, vztek a nausea. Kdo dokázal vyvolat prožití všech těchto emocí během jediné hodiny? Náš pan kníže, který nám opakovaně a trpělivě vysvětloval, jak jeho ministersvo intensivně pracuje. Tak, že o tom diskutující pan Zaorálek nemá ani tušení. A samozřejmě ani my, diváci TV, občané, voliči.

Ministr zahraničí by měl odstoupit jako první. Škodí a dělá ostudu nejen této republice, ale i EU, míní Soňa Hromátková a ptá se:

Hraje ministr zahraničí podle not? Níže paní Hromátková uvádí citace z oficiálního dokumentu "Bezpečnostní strategie ČR" (z r. 2003), kterou Schwarzenberg svou podporou pro americký radar zjevně sabotuje:

28. 1. 2008

Po letech vydal Václav Havel novou hru. Stručně řečeno: je zklamáním. Z mnoha důvodů text nefunguje.

Havel v Odcházení použil zavedené techniky psaní svých starých her ze sedmdesátých a osmdesátých let. Starou strukturu oživil jen novým tématem, jenže tématem, které bohužel působí banálně. Hlavním hrdinou Odcházení je zkorumpovaný vysoký politik, který je donucen odejít z úřadu a přijde při tom i o vládní vilu, protože není veřejně ochoten chválit jiný mocenský klan, který po jeho svržení uchvátil správu země.

Pavel Baroch, foto Aktuálně
28. 1. 2008
Pavel Baroch , foto Aktuálně

Novinářské řemeslo nevyžaduje studium novinářské fakulty, zato zvědavost a úpornost v hledání informací. Poctivost. Jsou ale novináři, kteří si s něčím takovým, jako je ověřování něčích tvrzení a jejich uvádění do příslušného kontextu, nedělají starosti. Jedním z nich ne redaktor serveru Aktuálně.cz Pavel Baroch. Absolvent žurnalistiky na Univerzitě Karlově v Praze nastoupil hned po ukončení studia v listopadu 1990 jako redaktor do MF Dnes, kde pracoval téměř dvanáct let. Podle svých vlastních slov jsou hlavní specializací ekologie a témata, která s ochranou životního prostředí souvisejí. "Této oblasti se věnuje po celou profesní dráhu; ve svých textech se vždy snaží jít pod povrch věcí. Mezi další obory jeho zájmu patří například armáda, regionální problémy nebo bezpečnost silničního provozu." To píše autor na stránce věnované svému profesnímu životopisu...

V článku "Radar potřebuje proud jako dva tisíce vysavačů" Baroch vysvětluje velmi svérázným způsobem otázku výkonu uvažovaného amerického radaru v Brdech. Jako ostřílený píárista,nikoliv jako novinář. Oslí můstek mezi vysavači, lokomotivou a radarem je kreativní přesmyčkou, která má - nejspíš ženám v domácnosti - vysvětlit, že "plánovaná radarová stanice v Brdech by neměla být nijak zvlášť energeticky náročná." Něco jako jim dobře známé předměty v domácnosti...

28. 1. 2008

Myslím, že rozhodnutí vedení KDU-ČSL podporovat Václava Klause při nové volbě prezidenta již začíná nést své trpké ovoce. Na webových stránkách KDU-ČSL právě probíhá ostrá diskuse, v níž mnozí dlouholetí členové a příznivci této strany jejímu vedení tento krok vyčítají a hrozí tím, že stranu již v příštích volbách nepodpoří, píše Jiří Doležal.

Jedním z nejzajímavějších článků je od Ing. Mgr. Josefa Bednaříka ZDEZDE

Michael Marčák: To je za mýho života už třetí armáda, co si myslí, že tady bude na furt...
28. 1. 2008

28. 1. 2008

Podle anglického pravidla má dobrý projev začít dobrým vtipem, končit nejraději lepším vtipem a ty vtipy mají být co nejblíže jeden od druhého. Posuďme podle toho logiku regulačních plateb ve zdravotnictví.

Problém je již v tom, že na rozdíl od zahraničí bychom v osnovách (které se díky vzdělávací reformě ani tak -- tuším - nejmenují) našich základních i středních škol předmět "logika" marně hledali. Jedna moje kamarádka si před léty při vysokoškolské zkoušce z logiky -- kde "plavala jak zákon káže" - asistentovi postěžovala, že jí ta "druhá logika" neleze do hlavy. Ten tázavě pozdvihl obočí. Zkoušená objasnila, že "zná tu svou ženskou logiku", ale s booleovskou a dalšími se nemůže skamarádit. Prošlo jí to, i když "se ztrátou hvězdičky". (To je ta první anekdota).

Za jádro sdělení považujme, že tzv. regulační poplatky musejí být prý zavedeny, protože

28. 1. 2008

POZOR!

Pokusil jsem se zmapovat, jak v současné době funguje agentura, která byla dříve v BL označena za podvodnou, píše jeden čtenář, jehož totožnost je redakci známa, toho času ve skotském Glasgow.

Po zkontaktování cca. 10 klientů této agentury jsem se dozvěděl, že agentura (nezáleží, jaké dočasně užívá jméno, to se mění velmi často) své klienty podvádí - ať už ve větší či menší míře.

Ve faktické rovině jde o to, že před odletem do Skotska dostanete jiné informace než po příletu.

28. 1. 2008
Tisková zpráva Ligy lidských práv

Ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodlo o zastavení záměru zřídit Národní úřad pro zaměstnanost a sociální správu. Tento úřad měl sjednotit sociální problematiku, vyplácení sociálních dávek a činnost sociálních pracovnic na úřadě přímo řízeném MPSV. Návrh zřízení Národního úřadu byl také významnou součástí reformy veřejných financí připravované vládou, měl centralizovat vyplácení sociálních dávek. Proti němu se však postavily pověřené obce a kraje, které v současnosti zajišťují výkon sociálně-právní ochrany a vyplácení některých sociálních dávek. Ministerstvo tak nadále bude mít jen velmi omezené možnosti jak ovlivňovat zejména počet sociálních pracovníků a jejich práci.

28. 1. 2008

Lize lidských práv:

Dnes jsem si na BL přečetl Vaše prohlášení týkající se odporu obcí a krajů k Národnímu úřadu pro zaměstnanost. Z pohledu obcí by úřad znamenal likvidaci terénní práce, práce s rodinami, a odtržení působnosti od radnic, kde se řeší i problémy bytové, sociální a humanitní, včetně OSPODů. Zatímco nyní mohu zavolat na OSPOD, abych zjistil, jak jsou na tom děti, a zavolat na bytovou komisi, že ta či ona rodina už opravdu potřebuje vlastní byt, nebo se čtyřgenerační rodina v malometrážním bytě brzy "pomlátí" a na přestupcích je máme dvakrát do měsíce. Nyní bych o tuto možnost přišel (několikrát už se podařilo byt prosadit, ty lidi potkávám na ulici a stále jsem s nimi v kontaktu). Volat na sousední odbor, a volat na cizí úřad, je totiž velký rozdíl - je to zejména o osobních vazbách a tlacích uvnitř úřadu - o to bychom do půl roku přišli).

Bývalý diktátor, generál Suharto
28. 1. 2008

Rok 1965 byl pro administrativu amerického prezidenta Lyndona Johnsona úspěšným. Ne tak pro značnou populaci Vietnamu, Filipín, Dominikánské republiky a Indonésie. Tento rok začaly Spojené státy plošně bombardovat Severní Vietnam poté, co již čtvrtým rokem pod chemickými a bombovými nálety trpěl Jižní Vietnam. Na Filipínách se dostal k moci bývalý nacistický agent Ferdinand Marcos,což americkým stratégům výrazně zapadlo do ideje tzv. Grand Area. Na zadním dvorku Spojených států -- v Dominikánské republice -- se jim podařilo zabránit svržení relativně benigního fašistického režimu a vedle jiného tu legitimizovat působení notorických zabijáků z La Banda.

28. 1. 2008

Hypotéza v protikladu k oficiální verzi událostí

Následující text je výtahem z dvouhodinové přednášky "9/11: Blueprint for Truth -- The Architecture of Destruction" ("11. září: technický plán pro odhalení pravdy -- struktura zkázy"), kterou měl v listopadu 2007 na University of Manitoba (Winnipeg, Manitoba, Canada) americký architekt Richard Gage. Tématem přednášky je pečlivý a podrobný rozbor skutečností, které svědčí ve prospěch tzv. demoliční hypotézy o 11. září.

Tato hypotéza v protikladu k oficiální verzi událostí tvrdí, že pád tří budov WTC nebyl způsoben nárazem letadel a následným požárem leteckého paliva, protože to není fyzikálně možné, ale že šlo o dobře připravenou a profesionálně provedenou demolici. Z kontextu událostí a dalších skutečností pak vyplývá, že tato demolice nebyla dílem teroristů (pokud za "teroristy" označujeme osoby, které se hlásí k Al-Káidě).

28. 1. 2008

Při příležitosti vstupu České republiky do schengenského prostoru vydala Česká národní banka emisi kilogramových zlatých pamětních medailí. Ještě než je Česká mincovna v Jablonci nad Nisou stačila vyrazit, medaile byly rozebrány. Ptáte-li se kam se tak rychle poděly, vězte, že jsou povětšinou naskládány v trezorech českých (a nejspíš i zahraničních) bankovních ústavů. V období zvýšené "volatility trhů", kdy dochází ke "korekci" očekávání nadnárodních investorů, jejichž akciové podíly jsou vystaveny neočekávaným "turbulencím", je tento lesklý a tvrdý kov jedinou nezpochybnitelnou jistotou.

28. 1. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Politikové teď mají radost, že prý přišli na to, že Nokia v Bochumu neplnila smlouvy ohledně vládních subvencí, které dostala. Ale není jen otázka, jestli tomu tak bylo, je také otázka, jestli ji někdo za to porušení smluv obžaluje.

Že než něco řekneme, má se myslet, to vlastně každý alespoň tuší, že to ale platí i pro politiky, to je pro některé z nich asi novinka. Případ firmy Nokia, která chce ukončit výrobu v Německu a převést továrnu z Bochumu do Rumunska, je toho dobrým příkladem.

28. 1. 2008

Příspěvek: "Musíme omezit autoritu vajdů" byl reakcí na článek Pavla Novotného "Přirozenou autoritu vajdů ani Čunek nenahradí". Ten má ty vajdy přímo v názvu a odkaz na něj je hned v prvním řádku. Proto otázka "kde vzal autor ty vajdy" asi není úplně na místě. Panem Potměšilem hned v úvodu jeho příspěvku citované odmítání úspěšných Romů stát se autoritami vůči zbylé romské populaci je plně v souladu s tím, co jím kritizovaný příspěvek uvádí; on to pouze nedokáže - nebo programově odmítá - pochopit, píše Jan Šimůnek.

26. 1. 2008

ANALÝZA

O zákonech názor mylný,
to byla má kletba.
Neb kdo moc má a je silný,
na zákony nedbá.
František Gellner

Svolavatel plzeňského pochodu neonacistů, pravicový extremista Václav Bureš byl členem ODS. Místní organizace se za něj veřejnosti omluvila. Server iDNES.cz "zjistil", že pokladníkem bohumínské organizace ODS je i další z neonacistů Martin Bacík, bývalý republikán Miroslava Sládka a člen Národní strany. Vzhledem k tomu, že se jedná o studenta stranického vzdělávání ODS - soukromé vysoké školy CEVRO Institut, založení ministrem vnitra Langerem, je to pikantní. Xenofobní, homofobní a anticiganistické postoje nalezneme ale i v dalších organizacích a u dalších představitelů Občanské demokratické strany . I u jejích koaličních partnerů.

27. 1. 2008

V souvislosti s článkem Štěpána Kotrby "Jsou provokační akce neonacistů PR operací ODS, mající odůvodnit okleštění shromažďovacího práva?" si dovoluji upozornit i na "zajímavé" stránky spolku www.eurabia.cz - publikují zde Joch, Semín, lefebvrističtí ultrakatolíci a řada dalších podivných postav (až na výjimku arabisty Zdeňka Műllera, který se snaží být objektivní); propojení na další weby a "spřátelené organizace" je rovněž hodno pozornosti. Podobně i organizace ICEJ, sdružující evangelikální a sionistické křesťany, kteří navazují na myšlenky křesťanského sionismu (původem z "biblického pásu" USA, resp. nevzdělaného fundamentalistického Jihu), v němž "Žida se zahnutým nosem, který tahá za drátky" nahradili muslimové a Arabové, jak o tom svědčí článek Lukáše Lhoťana "Rasismus v Itálii sílí" nebo též kniha Miloše Mendela "Náboženství v boji o Palestinu. Judaismus, islám a křesťanství jako ideologie etnického konfliktu" nebo Giles Kepel - "Boží pomsta. Křesťané, židé a muslimové znovu dobývají svět".

To jen na okraj, pro "doplnění" seznamu, který sestavil Štěpán Kotrba...

26. 1. 2008

PŘETRVÁVAJÍCÍ BEZMOC OBČANŮ

Já, Hospodin zpytuji srdce a zkoumám ledví, já každému splatím podle jeho cesty, podle ovoce jeho skutků.

pokračování článku čtenářky Ivety Koulové s názvem „My také nechceme sloučení škol a také se nás nikdo neptá“, článu čtenářky Yvetty Popelkové s názvem „Referendum nežádoucí - čertovský manuál pro starosty ... a nejen pro ně“, reakci "Referendum je všelék při zchlazování přehřáté všmocnosti politiků", konstatování Štěpána Kotrby pod titulkem „Některé činy nelze ani vysvětlit, ani obhájit“ a návodem ke zkrození politiků ČSSD v Unhošti od Vladislava Černíka "S referendem žonglovati aneb flagrantní stranické souvislosti arogance poslankyně Mazuchové viděné optikou nadcházející konference" a doposud posledního příspěvku Yvetty Popelkové s titulkem "Mazuchová, arogance a místní referendum v Unhošti"

Po sérii článků v Britských listech začátkem prosince loňského roku, jsme se na radu v článku Vladislava Černíka "S referendem žonglovati aneb flagrantní stranické souvislosti arogance poslankyně Mazuchové viděné optikou nadcházející konference" obrátili na jím doporučené funkcionáře ČSSD, píší čtenářky Yvetta Popelková a Iveta Koulová . Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek ani pan Váša z KV ČSSD se nám však neozvali. Po shlédnutí předvánoční debaty na ČT1, kde Michal Hašek vehementně prosazoval REFERENDUM NA VŠECH ÚROVNÍCH je jeho nereakce o to více překvapující. Uvědomují si ještě poslanci, že činy zajímají voliče mnohem více než sebekrásnější fráze? Oproti tomu kandidát na středočeského hejtmana, poslanec David Rath nám odpověděl obratem hned 11. 12. 2007, logicky a v souladu s názory sociální demokracie. Osobně není příznivcem slučování škol a odmítání referenda považuje za chybu.

25. 1. 2008

Ve švýcarském Davosu se opět po roce sešlo Světové ekonomické fórum, které je pravidelnou příležitostí pro představitele řady států setkat se také k tématu mnohostranných obchodních jednáních, která již od roku 2001 probíhají v rámci Světové obchodní organizace. Ve všech minulých letech byl výsledek setkání podobný -- všichni vždy potvrdili politickou vůli dovést jednání do úspěšného konce a vždy vyjádřili naději, že k uzavření kola mnohostranných jednání dojde v tom roce, jehož první měsíc právě uplynul. 26. ledna 2008 dojde opět k podobnému jednání. Můžeme zkusit odhadnout, na základě prohlášení jednotlivých obchodních představitelů a na základě analýzy dosavadního vývoje a obsahu jednání, jaký bude letos výsledek?

26. 1. 2008

Jen čirou náhodou jsem narazila na Vaše stránky, a upřímně je úžasné, že jsem se konečně dočetla toho, co si myslím už několik let, a co jaksi české obyvatelstvo ignoruje, či vidět nechce, píše Petra Kolibová. Žiji tři roky ve Španělsku a do České republiky skoro nejezdím. Když jsem tam byla naposledy, po roce, nepříjemně mě to překvapilo. Jak říkáte, přehnané ceny, nízké platy, a co nejvíc mě šokuje, že lidé si sice stále stěžují, ale nic s tím neudělají.

Politici si vesele rozkrádají, co se dá, a lid má strach? Z čeho nebo proč? Tady ve Španělsku, se lidé vzbouří, jdou do ulic a hlasitě protestují, když se jim něco nelíbí. A to jsou také na pomyslném konci řetězce evropských zemí v žebříčku rozvinutosti..Děsí mě, kam míří, lépe řečeno se propadá Česko. A jak daleko to ještě může dojít..a jak dopadne moje rodina, moji blízcí?

26. 1. 2008

DISKUSE V BRITÁNII:

Nedávné zvýšení cen plynu a elektřiny v Británii je neospravedlnitelné a měla by ho vyšetřovat vládní Komise pro konkurenci, konstatovala organizace sledující chování energetických firem Energywatch. Informuje o tom společnost BBC.

26. 1. 2008

Rád bych reagoval na článek Jsou jako kobylky, stěžují si v Egyptě na Palestince, uveřejněný na serveru www.zahranicni.ihned.cz dne 24. ledna. Ačkoliv mě otázka okupovaných území a liknavý postoj k řešení tamní krize znepokojuje již delší dobu, nyní již druhým měsícem pobývám v egyptské Alexandrii a přítomnost palestinského problému tedy pociťuji asi o něco palčivěji, než například novinářky Lucie Beranová a Kristýna Greplová, které článek daly dohromady. Neobjektivnost zpravodajství a odbyté bagatelizování humanitární katastrofy miliónu a půl Palestinců žijících v izolovaném a okupovaném pásmu Gazy ale jistě nelze omluvit pouhou fyzickou vzdáleností. Ta by měla být nahrazena snahou o kritickou syntézu co nejširšího záběru informací z různých zdrojů a zavržení zavedených nálepek a dvojího metru. Tento přístup však u dotčeného článku i u českých médií všeobecně velmi postrádám.

25. 1. 2008

Osobně se domnívám, že oba uvedené otřesné případy mají do jisté míry společné podhoubí. A tím je žalostný úpadek morálky v českých zemích. Povšimněte si, že v obou případech vystupují jakési skupiny mladých lidí. V jednom případě jde o střet dvou názorově vyhraněných skupin, v druhém případě o zvrhlou zábavu uzavřené skupinky nudících se nadlidí. Čím horší je veřejná atmosféra tím méně je společnost otevřená a tím větší je tendence vytvářet uzavřené s okolím nekomunikující komunity.

25. 1. 2008

Schopnost nalézat nové cesty může dát celému hnutí více sex-appealu

reakce na článek Michala Hausera "Bludný kruh české levice"

Hauser otevírá debatu, která byla dosud vedena jen v úzkém kruhu lidí. Na druhé straně ale musím kriticky reagovat na některé myšlenky i na cestu, kterou pro českou levici navrhl ve svém příspěvku. Podotýkám, že tento příspěvek není kázání jiným, ale spíše kázání mně samotnému... .

25. 1. 2008

Příbramská vražda se sice dnes mohla stát kdekoliv jinde, avšak nic se neděje bez vzájemných souvislostí. V řadě konfliktů dává nezvládnutá emocionalita průchod fanatismu a nejrůznějším předsudkům včetně rasistických, padají rány, střílí se do vzduchu, blýskají nože, ale jen málokdy pronikne jeho ostří do tkáně tak zbytečně chladnokrevně. Tento čin mě ale ve městě bez vlastní identity nepřekvapuje.

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
2. 1. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V prosinci 2007 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 45 847.78 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.12. 2007 částku 197 706.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 688.55 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Klaus, Švejnar, minulé bláto a budoucí louže Milan  Daniel
28. 1. 2008 Čím se Švejnar liší od Klause Petr  Wagner
26. 1. 2008 Svejnarprezidentem.cz je "zcela vytížen"   
26. 1. 2008 Podporují komunisté Švejnara, nebo Klause?   
25. 1. 2008 Nenávistný útok na všechno, čemu vděčíme za svobodu   
24. 1. 2008 Privilegovaní umělci podporující ODS... a pak ti ostatní... Monika  Binke
23. 1. 2008 Komu před prezidentskou volbou přihořívá? Miloš  Dokulil
23. 1. 2008 O budoucím českém prezidentovi může rozhodnout i Kosovo Stanislav  Kliment
23. 1. 2008 Otevřený dopis Janu Švejnarovi: Čím se lišíte od Václava Klause? Petr  Schnur
22. 1. 2008 Čas od času oddálit konec dějin Bohumil  Kartous

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   
16. 1. 2008 Radiožurnál, aneb sex v ponožkách Stanislav  Křeček
16. 1. 2008 VÝROK TÝDNE: ...a přemýšlí o nich   

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   
6. 1. 2008 Bhuttová o bin Ladinovi: Bylo to skutečně jen přeřeknutí? Jan  Čulík

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík
8. 1. 2008 Poplatek za lékařskou péči je jen jedno z mnoha příkoří, které člověk utrpí   
8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner
7. 1. 2008 Topolánkova ČR: Mám platit nemocnici, nebo činži?   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech   
17. 1. 2008 Karel Burian má odstoupit z funkce brněnského studia ČT Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
17. 1. 2008 Janeček: nevidím důvod, aby Burian nemohl naplnit své záměry Jiří  Janeček
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Kotrbův citlivý sluch Petr  Žantovský
11. 1. 2008 Český rozhlas Radiobulvár před půlnocí: Nediskutuje se pouze o tom, co je dobré Štěpán  Kotrba
10. 1. 2008 Rozhovor s Jaklovou v České televizi dělal Žantovský - moderátor Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Obering: Stavba americké radarové základny v ČR může začít koncem roku 2008 Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Coyle přednášel Zeleným o radaru - přišla jen exministryně Kuchtová Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Radar: vláda stále lže Milan  Hlobil
10. 1. 2008 Poláci přitvrzují, Češi dělají "mrtvého brouka" Stanislav  Kaucký
8. 1. 2008 Necítíme se ohroženi ze strany Íránu,   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl
10. 12. 2007 Máme skutečně ropy dost?   
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   

Čína RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2008 V čem je navrhované majetkové vypořádání s církvemi prospěšné pro stát či daňového poplatníka? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Vatikán i Rakousko se vypořádávají s holocaustem Richard  Seemann
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Jdi do prdele Allen  Ginsberg
23. 1. 2008 Nestřílejte divokou svini Gregory Nunzio Corso
22. 1. 2008 Jednou Václav  Hrabě
15. 1. 2008 ■ ■ ■ Ladislav  Puršl
14. 1. 2008 Smutná neděle Milan  Děžinský
11. 1. 2008 ■ ■ ■ Miloš  Doležal
10. 1. 2008 Šepot Pavel  Švanda
9. 1. 2008 ■ ■ ■ Jiří  Gold
7. 1. 2008 Ranní procházka František  Nechvátal
3. 1. 2008 Spiaca rodina Lubomír  Feldek

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci   
27. 12. 2007 Vyjednávání v Afghánistánu je jedinou cestou vpřed   
26. 12. 2007 Brit a Ir vyhoštěni z Afghánistánu; i britská MI6 vyjednávala s Talibanem   
20. 12. 2007 V iráckém pekle prý zamrzají ledy Daniel  Veselý

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Pavel Baroch, jeho 2000 vysavačů a jedna lokomotiva Štěpán  Kotrba
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
25. 1. 2008 Pacner jako senilnějící legenda Štěpán  Kotrba
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
19. 1. 2008 Protiraketová obrana "z druhé strany" Boris  Valníček
19. 1. 2008 Proč z nás dělají Topolánek a Obering takové blbce? Jan  Neoral
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
18. 1. 2008 Former US Deputy Defence Secretary admits that US missiles in Poland will be capable of carrying nuclear warheads   
17. 1. 2008 Obering: Stavba americké radarové základny v ČR může začít koncem roku 2008 Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král