26. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Kauza Maksimov, Karlovy Vary - soudkyně JUDr. Jaroslava Krůšková
26. 9. 2005

Znepokojující zpráva pro nejvyšší státní zástupkyni, ministra vnitra i ministra spravedlnosti

Okresní soud v Karlových Varech zprostil obžaloby ruské podnikatele Vladimíra Maksimova a Světlanu Vojtkovou. Ti byli obžalováni z pokusu o podvod, na základě padělané smlouvy o nájmu. Soudkyně JUDr. Jaroslava Krůšková odůvodnila rozhodnutí senátu nedostatkem důkazů. O nevině obžalovaných však přesvědčena nebyla. Státní zástupce se odvolal.

Tuto kauzu BL dlouhodobě monitorují, neboť ji považují za flagrantní selhání systému spravedlnosti, spojenou s nedbalostní i úmyslnou trestnou činností osob, které by měly být zárukou právních jistot a bezpečnosti občanů - a nejen v Karlovarském kraji... Místo toho napomáhají zločincům nebo se sami na zločinné činnosti podílejí. Boj za spravedlnost je pro křivě obviněného nejen vyčerpávající psychicky, ale i finančně. Na konci je sice (možná) člověk se skřípěním zubů systému osvobozen, ale psychicky zlomený a vůči spravedlnosti, právu a tomuto státu zahořklý.

Přinášíme vám příběh, který se doopravdy stal. Oproti zvyklostem nejsou jména osob pozměněna - naopak. Ti kterých se tato kauza bezprostředně týká - včetně státního zástupce Pecky - musí vědět, že pracují pod veřejnou kontrolou.

R. Kvacskai, 22. 11. 2004: Jak daleko může právník s drzostí dojít ZDE

Štěpán Kotrba, 12. 1. 2004 Karlovarská spravedlnost ZDE
Internetová reklama firmy BE
26. 9. 2005

Britská firma Be (bethere.co.uk) nabízí od nynějška zákazníkům broadbandové připojení s rychlostí až 24 megabitů za sekundu. Je to třikrát rychlejší připojení než dosud nejrychlejší britské připojení na net.

Tato šířka pásma umožní zákazníkům, aby sledovali v počítači prostřednictvím streaming zároveň dva televizní okruhy technické kvality High Definition. Zároveň mohou surfovat po internetu a telefonovat. Služba nijak neomezuje celkový měsíční objem stahování dat.

19. 9. 2005

Na obrazovce je hlava. Hlava náleží poslanci. Poslancova hlava hovoří, odpovídá na dotaz televizního redaktora. Hlava říká:

"Nemohu souhlasit s tím, že se v poslední době v médiích objevují útoky na moji osobu s tím, že jsem se měl dopustit krádeží a smilstva s nezletilými. Toto za svou osobu odmítám, od tohoto se rázně distancuji."

Je to nesmírně zajímavé: poslancova hlava dává takto najevo, že on jakožto poslanec je pobouřen skutečností, že se jeho osoba měla něčeho dopustit. Jeho osoba se sama bránit nemůže a tam tím pověřila jeho. On její nejblíž, takže je to logické. Nejde o schizofrenii.

26. 9. 2005

Reality show VyVolení má ve svém sloganu vepsáno, že nezná bratra. Pokud to znamená onoho velkého, Big Bráchu, je to ovšem poněkud matoucí -- jsou to dvojčata. Exhibicionistická, přisprostlá, primitivní siamská dvojčata, tvořící dohromady obludu k pohledání. Něco takového se prostě při prohlídkách rodinných alb neukazuje. Narazit při návštěvě v cizím domě cestou na toaletu na podobného jurodiva, nepřestanete jektat hrůzou do konce svých dní.

31. 10. 2005

26. 9. 2005

Ofcom, britský úřad pro regulaci médií, kritizoval televizi BBC za zpravodajství o bombových atentátech v Londýně dne 7. července. BBC se omluvila za to, že odvysílala šokující záběry kriticky zraněného muže, který byl odnášen na nosítkách do jedné londýnské nemocnice.

Tytéž záběry posléze odvysílala komerční televize ITV a kulturní komerční okruh Channel Four, ale tyto televize Ofcom nekritizoval, protože rozhodl, že tato média použila dané záběry "v řádném kontextu".

Na drastické záběry, odvysílané v televizi BBC, si stěžovalo 26 diváků.

Ofcom konstatoval, že nemá nic proti odvysílání záběrů, jak zraněný člověk dostává cestou do nemocnice masáž srdce, ale dodal, že "výjimečně šokující a znepokojující" záběry musejí být "výjimečným způsobem zdůvodněny". Pokračoval: "BBC tyto záběry odvysílala jakoby jen tak mimochodem a komentář neodrážel vážnost situace. Vítáme přiznání BBC, že se záběry nebylo naloženo řádně a že neměly být takto odvysílány." Televize ITV se vyhnula kritice proto, že "vytvořila [pro tyto záběry] jasný narativní kontext prostřednictvím citlivého doprovodného komentáře".

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 9. 2005

Z tiskové zprávy České televize: "Film scenáristy a režiséra Bohdana Slámy Štěstí získal na Mezinárodním filmovém festivalu ve španělském San Sebastianu hlavní cenu Zlatou mušli. Cenu Stříbrné mušle za nejlepší ženský herecký výkon dostala Anna Geislerová."

Na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti označil nestor českých filmových kritiků A.J. Liehm Slámovo Štěstí za "neskutečný slaďák". Britské listy se však k tomuto filmu stavějí podstatně příznivěji, recenze BL ZDE.

26. 9. 2005

Když mi vyšel článek o standardním evropském spropitném, všimném čili "dýšku", ve které jsem jistě jenom z pokročilé mladické nerozvážnosti spojil jeho výpočet s částkou, kterou zaplatil PKN Orlen za Unipetrol, netušil jsem vůbec, že se budu k tomuto tématu ještě někdy vracet. Záhy však oficiální závěry nezávislého vyšetřování polského Sejmu ukázaly na drobné názvoslovné nuance v účetnictví PKN, které ukazují možné všimné ve výši 42 milionů euro. Je to po přepočtení kursem eura ke Kč v limitu standardního evropského spropitného 8 až 10 procent z ceny Unipetrolu v českých korunách a musím říci, že tato souhra náhod mne pobavila a potěšila zároveň.

Michael Marčák: Je to  náš  hlídací pes, tak mi netvrďte, že není zkorumpovanej !
26. 9. 2005

26. 9. 2005

Bylo mi osm, když jsem poprvé držel v ruce knihu J.M.Trosky Zápas s nebem. Úplně mě pohltila a vzápětí jsem jedním dechem přečetl trilogii Kapitán Nemo od téhož autora. Tato dílka stála na počátku mé celoživotní lásky k žánru science fiction a nebýt jich, nikdy bych se nedopracoval k četbě řady špičkových románů a povídek jako byly Solaris či Pánův hlas od Stanislawa Lema, Les či Kulhavý osud od bratří Strugackých, Jak vypálit Chrome Williama Gibsona, Královnu cikád od Bruce Sterlinga a mnoho jiných titulů.

26. 9. 2005

Potřebuji zpopularizovat stránky Ludvíka Vaculíka, které jsem vytvořila za pomoci přátel (a se spisovatelovým souhlasem, píše Alena Janková, knihovnice z Rychnova nad Kněžnou.

Stránky jsou na adrese www.ludvikvaculik.cz. Vřele doporučujeme.

27. 9. 2005

26. 9. 2005

V jednom starém dobrém filmu vybídl nemrava uchazeče o placené místo obecního poskoka, aby dal starostovi facku. Ten s chutí a elánem přání vyhověl. Starosta o totéž požádal pro svého zástupce, nemravu. I jemu se dostalo řádné chlapské a mlaskavé.

Zfackovaní hoši z radnice si mohli nechat zdát o vlastní způsobilosti a nebetyčné bezvýznamnosti.

V současné době by potřeboval nejeden potentát z Horní dolní poctivou českou anebo přímo zednickou, ale nejsou jaksi lidi.

17. 10. 2005

Ještě jednou o automobilismu

Po přečtení tohoto článku jsem byl, mírně řečeno zmaten. Zatímco pan Vít v článku "Budeme jezdit zadarmo" v podstatě konstatoval dnešní situaci, kdy nesmyslným zdražováním a rušením spojů hromadné dopravy byli lidé doslova nahnáni do svých aut, a problémy z toho vyplývající, které jsou v podstatě již jen působením "neviditelné ruky trhu". Pan Brož odpovídá studií o budoucnosti, aniž by uvedl, kde a za kolik zakoupit elektromobil nebo toyotu s hybridním pohonem, kolik budou náklady na provoz a údržbu případně kolik nás tedy vyjde ujetí jednoho kilometru. Domnívám se, že při dnešních cenách středního vozu kolem 800 000 Kč by cena toyoty s hybridním pohonem mohla být mezi 1,5 a 2 miliony - pro kolik lidí tedy bude dostupná? Vyřeší zplodiny všech automobilů, které jsou v naší republice v provozu, několik desítek "hybridních" toyot?

26. 9. 2005

Když jsem psal svůj fejeton o Evropském dni bez aut, tak mne ani ve snu nenapadlo, že sklidí takovou odezvu. Svůj fejeton jsem bral jako úsměvnou historku pohodlných automobilistů, kteří své miláčky neopustí, ani kdyby měli vypustit duši a udusit se na křižovatkách zplodinami svých vlastních motorů. Je to smutné, ale bohužel, je to fakt. Vím o čem mluvím -- jsem jedním z nich. A jsou nás miliony. Ať se to komu líbí nebo ne.

Já vím, že to není správné, ale já většinou nejdu dál než 50 metrů od zaparkovaného auta. Pokud by to mělo být dál, tak tam nejdu. Na návštěvu k sousedovi, který bydlí od nás asi 300 metrů, jedu autem. Já vím, že je to špatné. Utěšuje mne, že když soused nás chce navštívit přijede taky autem. Co proti tomu chcete dělat?

26. 9. 2005

Ve středu 21 září uplynuly čtyři roky od největší průmyslové katastrofy ve Francii. Veřejnost ani média na událost nezapomínají, navíc její následky, zejména ekonomické a právní, jsou stále aktuální. Výbuch v Toulouse v roce 2001 měl na svědomí 30 mrtvých, 9 000 zraněných a velké hmotné škody. Neštěstí ukázalo, že i když je jeho pravděpodobnost známa i odborně vyhodnocena, málokdo věří v jeho skutečnou realizaci, a podle toho se tak i většina lidí chová.

Sin City
26. 9. 2005

Film, v němž se takřka neustále vraždí... pokud se v něm tedy zrovna nesouloží, nemučí nebo nepojídají lidské pozůstatky.

Navíc film, který je takřka doslovně věrný své předloze, kterou je onen "úpadkový" žánr jménem komiks -- a který v podstatě vznikl rozhýbáním, namluvením a oživením oněch obrázků s textovými bublinami. Hnus, vykřiknou mravokárci -- jedna má známá ostatně z filmu po dvaceti minutách utekla. Co na to odpovědět? Snad jen to, že film Sin City: Město hříchu je svou uměleckou formou (opakování důležitých motivů, syrovost a stylizovanost příběhů a postav) i mravním obsahem skutečnou baladou, o jakých jsme se učili ve škole v hodinách literatury, a jeho autoři jsou skutečnými Karly Jaromíry Erbeny pro 21. století.

23. 9. 2005

Plán vypracovat seznam historických událostí, které bude trestné oslavovat, je známkou toho, že se Blair konečně zbláznil. O navrhovaném opatření píše Simon Jenkins v deníku Guardian:

Britský ministr vnitra Charles Clarke slíbil premiérovi, že nechá odsoudit na pět let do vězení každého, kdo bude "glorifikovat, vychvalovat či oslavovat" nějaký teroristický čin, spáchaný za posledních 20 let. Je jedno, zda půjde o úmyslnou či neúmyslnou glorifikaci. Pokud se někdo rozhodne interpretovat to, co píšu či říkám, jako glorifikaci terorismu, i když na základě toho nespáchají žádný teroristický čin, znamená to, že jsem spáchal trestný čin, píše Simon Jenkins.

26. 9. 2005
A-kontra 3/05, 40 str., září 2005, 25,- Kč. ČAS

A-kontra vychází od roku 1991, s přestávkou v letech 1996-1998. V druhé polovině září vyšlo další číslo, jehož hlavním tématem jsou subkultury. Otevírají ho články věnující se aktuálnímu dění v ČR i ve světě: CzechTek tentokrát policejní a reflexe dění okolo policejního zákroku proti CzechTeku, 10 rokov zapatistického povstania, Válka přišla domů o londýnských bombových útocích, zasedání G8 ve skotském Gleneagles a antiG8 aktivitách.

The Plastic People of the Universe - Pašijové hry na Hrádečku (1978) Kába a Vráťa - detail, Foto: Ondřej Němec
26. 9. 2005

SVĚDECTVÍ

Vzpomínky účastníka podzemního dění

Jiří Černega

Mladí se mě ptávají, jaké to bylo "za nás", tj. v sedmdesátých letech. O tom, by se dala napsat celá kniha, což vůbec nemám v úmyslu, a tak jenom pár vzpomínek na to, jak jsem to tehdy prožíval já.

Jaroslav Hašek
26. 9. 2005

Za starých časů, kdy českým hlavním městem ještě byla Vídeň a vládl císařpán a jeho rodina, převládal skoro sto let v české literatuře i jiném umění nacionalismus. Bylo to v té době koneckonců docela vzdorné, alespoň zpočátku. Rýmovat "vlast" a "slast" (jak to ironizoval Karel Havlíček Borovský) a psát ódy na krásy země české se ovšem tvůrcům skutečně hodným toho jména postupně zajídalo... a tak na sklonku devadesátých let vystoupila nová generace, která už nehodlala psát o starých tématech na staré způsoby. Velká část autorů z této generace buřičů byli anarchisté -- jména Neumann, Šrámek, Gellner či Hašek známe ostatně ze školních čítanek. Postavili se proti veškeré "oficiální societě", ale především proti "šarlatanerii patriotismu". Projevem odporu bylo tehdy zvolat (jako to na stránkách anarchistického tisku udělal Neumann) "Jsem Rakušanem!" -- a kašlu vám na vaší vizi nějakého českého státu. To ovšem neznamenalo, že by se anarchisté důsledně nestavěli proti všemu, co tvořilo skutečné základy rakouského mocnářství (ale svým způsobem také většiny "vlastenecké" české společnosti) -- vystupovali proti militarismu, proti církvi a náboženství, proti měšťáckým představám o lásce a rodině... S představou společenské spravedlnosti spojili požadavek svobody -- a to svobody co nejúplnější, svobody, která nemůže být výsledkem kompromisu.

23. 9. 2005

Jeremy Rifkin: The European dream: how Europe's vision of the future is quietly eclipsing the American dream (Evropský sen: Jak evropská vize budoucnosti nenápadně zastínila americký sen), 434 stran. Vydalo nakladatelství Jeremy P. Tarcher/Penguin, New York 2004. Cena 15.95 USD. V češtině vydalo nakladatelství Evropský literární klub, překlad Václav Procházka, 424 stran, Praha 2005, cena 329 Kč.

26. 9. 2005

aneb co by se vysokoškolskému pedagogovi stávat nemělo

Reklama má mnoho podob. Jednou z nejúčinnějších je využití aktivisticko-publicistických metod, odvozených od takzvaného guerilla marketingu. Bojovou hru na téma autor a jeho nezadatelné právo na otištění čehokoliv se pokusil nedávno sehrát s redakcí Britských listů i poněkud kontroverzní pedagog FSV UK.

Po dohodě s Jakubem Patočkou tento text v autorem zkrácené podobě (7400 znaků) vychází v Literárních novinách dle příslušných ustanovení tiskového zákona o právu na odpověď na text, zveřejněný v předchozím čísle Literárních novin a na serveru Česká média Petrem Šafaříkem.

Český sen - dílo nebo podvod? TÉMA BL

26. 9. 2005

Kotrba hrubě překrucuje fakta, lže a uboze pomlouvá - poradím se s nějakým právníkem

Chci se vyjádřit k pomlouvačnému a lživému textu Štěpána Kotrby:

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

3. 9. 2005

V srpnu 2005 přispělo celkem 109 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 578 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní 746.73 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2005 Přepólovaná alternativa Ondřej  Slačálek
23. 9. 2005 Rifkinova zpráva o zániku jednoho amerického snu Josef  Brož
23. 9. 2005 Čin hodný Josepha Goebbelse   
21. 9. 2005 Turecko mělo být v EU dávno před Bulharskem a Rumunskem Milan  Kulhánek
20. 9. 2005 Miluji tě, Rudolfe Bohumil  Kartous
19. 9. 2005 Je rozumné používat pojem "rasa"?   
16. 9. 2005 Cizinci mohou dostat v Německu německé občanství, ale... Tomáš  Krček
16. 9. 2005 Drama lidského života Jan  Čulík
15. 9. 2005 Zasmrádlé rasistické teplíčko ve střední Evropě Jan  Čulík
15. 9. 2005 Ženy chtějí dobrovolně zemřít Václav  Dušek

Die Linke - levicová volba německé politiky RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2005 Výsledek německých voleb v mlze Richard  Seemann
25. 7. 2005 SRN: Konzervativci a liberálové ztrácejí většinu Richard  Seemann
25. 7. 2005 SRN: Lafontaine jako divoká karta německých voleb Tomáš  Krček
19. 7. 2005 PDS se přejmenovala na Levicovou stranu Milan  Neubert
27. 6. 2005 Německá radikální levice před volbami Milan  Neubert
20. 6. 2005 Lafontainův pokus o comeback Richard  Seemann
25. 5. 2005 Útěk dopředu Tomáš  Krček
25. 5. 2005 Lafontaine na protest vystoupil z SPD Milan  Neubert
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
30. 9. 2004 Co přinesly volby v Německu? Tomáš  Krček

Český sen - dílo nebo podvod? RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2005 Český sen trvá Bohumil  Kartous
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
12. 9. 2005 Vít Klusák: Čulík je neseriozní novinář   
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
14. 7. 2004 Český sen žaluje ODS a supermarket Julius Meinl za porušení autorských práv   
9. 7. 2004 Český sen je úžasný projekt...   
8. 7. 2004 Český sen: zábavný průvodce zemí, kde se neřežou hlavy Ondřej  Čapek
7. 7. 2004 Film Český sen: zklamání Jan  Čulík
12. 2. 2004 Český sen: Kultura hypermarketů   
23. 7. 2003 Invitation: "The Czech Dream" project in London   

Automobilismus RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2005 Ekologie, nebo pokrok? Josef  Vít
23. 9. 2005 Nebezpečné omyly v konceptu individuální dopravy Michal  Brož
23. 9. 2005 Pojedeme automobilem i na onen svět?   
22. 9. 2005 Rychlé dívky, krásné vozy, smělé koncepce František  Schilla
22. 9. 2005 Budeme jezdit zadarmo Josef  Vít
30. 8. 2005 Úvaha o automobilovém světě Martin  Böhm
25. 8. 2005 Nejen piloti jsou pod tlakem Hynek  Hanke
22. 8. 2005 Silnice jsou rozbité, úřední šiml řehtá, ale my vám přejeme příjemný den   
24. 6. 2005 Bič na řidiče Tomáš  Vandas
15. 6. 2005 Máme právo na zdravé životní prostředí? Pavel  Juránek

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku   
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke
1. 9. 2005 Hudbou proti nesvobodě - "Nechceme policejní stát"   
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?   
26. 8. 2005 Velvyslanec ČR v Austrálii nepravdivě informuje o Czechteku Bushka  Bryndová
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
23. 8. 2005 Czechtek: Konečně pravda!   

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2005 Američtí konzervativci útočí na Bushe   
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
16. 9. 2005 Lidé umírali a budou umírat Miroslav  Šuta
14. 9. 2005 Nový Orleán Petr  Pospíchal
14. 9. 2005 Hurikán Katrina - změna klimatu a toxické znečištění Miroslav  Šuta
13. 9. 2005 Chaos je blízko a musíme s ním počítat Michal  Spáčil
9. 9. 2005 Bush vyhlásil den modliteb za oběti Katriny   
9. 9. 2005 Šok: Amerika není všemocná   
8. 9. 2005 Sdělovací prostředky jsou vůči Bushovi zaujaté   
8. 9. 2005 Civilizace je zatraceně tenký nátěr   

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   
2. 9. 2005 "Jen kurvy se musí líbit, básně ne!" Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
2. 9. 2005 Má estetika v kostce Boris  Cvek

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2005 Co nebylo řečeno o termojaderné fúzi Michal  Ruman
15. 9. 2005 Francie kompenzuje drahou ropu Simone  Radačičová
15. 9. 2005 Jak čelí chudý Jih růstu ceny ropy? Simone  Radačičová
13. 9. 2005 Ještě jednou o termojaderné fúzi Michal  Mašín
13. 9. 2005 Skutečně už hrozí konec ropné éry?   
12. 9. 2005 Sluneční energie bez kompromisů Michal  Ruman
12. 9. 2005 Bude mít hurikán Katrina vážné hospodářské následky?   
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
12. 9. 2005 Bionafta - pouhá náhrada bez řešení problému?   
11. 9. 2005 Británie: Tajný plán omezit prodej benzínu   

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin   
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál   
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2005 Šátky a pomeranč Dušan  Malíř
21. 9. 2005 Hrdá bolest Antonín  Sova
20. 9. 2005 Do Viňasu přišel Bouzek Petr  Štengl
19. 9. 2005 * * * Viola  Fischerová
13. 9. 2005 Chtít se popálit Bohumil  Kartous
12. 9. 2005 Štěpánek: Čech a Němec Ivan  Blatný
9. 9. 2005 Večerní strofa Vít  Kremlička
8. 9. 2005 Báseň aktivního nesportovce Petr  Kuklerka
7. 9. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
6. 9. 2005 * * * Štěpán  Nosek

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Rasismus RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2005 Obecná pojmenování mají informační hodnotu Marian  Kechlibar
19. 9. 2005 Nábožensky nekorektní postoj Tomáš  Koloc
19. 9. 2005 Několik otázek k problému zahnívajícího rasismu Ondřej  Fér
19. 9. 2005 Prodaná černoška Filip  Sklenář
19. 9. 2005 O rasismu v médiích a ve společnosti Jan  Čulík
19. 9. 2005 Je rozumné používat pojem "rasa"?   
16. 9. 2005 Kdyby nebylo důležité, jak lidé vypadají, vypadali by všichni stejně Štefan  Švec
16. 9. 2005 Ironizuji přehánění Alex  Koenigsmark
16. 9. 2005 Vy to vážně necítíte? Jan  Čulík
16. 9. 2005 Pěkná potměšilost, Barva trenýrek, Zasmrádlé rasistické teplíčko Zdeněk  Wognar

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2005 Je načase stáhnout západní vojáky z Iráku?   
14. 9. 2005 Více než 100 osob usmrceno při bombovém atentátu v Bagdádu   
12. 9. 2005 Konec moderního světa   
12. 9. 2005 Otazníky kolem 11. září   
12. 9. 2005 11. září 2001 - jeden velký otazník Petr  Schnur
1. 9. 2005 Kenneth Clarke ostře zaútočil na Blaira kvůli válce v Iráku   
27. 8. 2005 Británie začíná deportovat Kurdy do Iráku   
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou   
24. 8. 2005 Proměňuje se Irák v islámský stát?   
18. 8. 2005 Zabrání svět americké okupaci Íránu? Mojmír  Babáček

Zelení RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 Smělé řeči osamělého předsedy Milan  Daniel
2. 9. 2005 Soubor veřejných urážek Jana Beránka by vydal na mnoho stran Václav  Drbohlav
12. 8. 2005 Pražští Zelení za Pražskou výzvou nestojí Petr  Uhl
15. 7. 2005 Hnutí Duha: Nešermujte s naším jménem Dominika  Kovaříková
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
17. 5. 2005 Získají domy nakonec polistopadoví zbohatlíci, kteří zasedají v městské radě? Stanislav A. Hošek
16. 5. 2005 Snahy řešit konflikty ve straně Zelených   
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2005 BBC terčem kritiky za zpravodajství o útocích ze 7. července   
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
18. 9. 2005 Blair "poslal s nadšením" vojáky do Iráku   
14. 9. 2005 Vegetariánství škodí zdraví Petr  Wagner
14. 9. 2005 Děti prý mohou být vegetariány! Bohumil  Kartous
14. 9. 2005 Špatná mapa ve vysílání ČT 1 Roman  Staněk
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
8. 9. 2005 Nacističtí vrahové v tajných službách Pavel  Barák
2. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
27. 8. 2005 Bývalý šéf BBC požaduje "pravdu a krásu" v televizním vysílání   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2005 Kde jinde než v škole a kdo jiný než učitel Michal  Giboda
6. 9. 2005 Post-moderní reforma školství v ČESKU jako příležitost pro (všeho)schopné Ivo V. Fencl
30. 8. 2005 Kluci hrajou počítačové hry, holky dělají domácí úkoly   
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2005 Vatikán: Homosexuálové budou mít zakázáno stát se knězem   
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
19. 8. 2005 Všechny je za šest dnů stvořil Bůh Bohumil  Kartous
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?   
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
23. 9. 2005 INVITATION   
15. 9. 2005 15 let Českého dialogu a Libri prohibiti   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan Čulík
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
26. 8. 2005 Podpořte Českou knižnici Jiří  Holý
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač