26. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 9. 2005

Patrone, nedej nám zahynouti, dej starostovi facku

V jednom starém dobrém filmu vybídl nemrava uchazeče o placené místo obecního poskoka, aby dal starostovi facku. Ten s chutí a elánem přání vyhověl. Starosta o totéž požádal pro svého zástupce, nemravu. I jemu se dostalo řádné chlapské a mlaskavé.

Zfackovaní hoši z radnice si mohli nechat zdát o vlastní způsobilosti a nebetyčné bezvýznamnosti.

V současné době by potřeboval nejeden potentát z Horní dolní poctivou českou anebo přímo zednickou, ale nejsou jaksi lidi.

V naší demokratické době lidé začínají mávat nebezpečně nade vším rukama a starají se jen o sebe -- a není se jim co divit. Sotva vystrčíš hlavu, hned po tobě vyjedou týmy spravedlivých lidiček a vanishově čistých chytráků, poskoků, slouhů a zpozdilých revolučních hrdinů. Chytře a plánovitě, za pomoci vyškolených žáků Krhounků, vyloučili nepohodlné a rebelující ze hry, nadělali z nich druhořadé občany. Opakující se hry šálivé jsou unavující a nedůstojné člověka -- v poslední době nepovedená technoparty zdvihla vyhaslé vášně a my opět máme potřebu naši nezvedenou mládež uvázat k řetězu a všelikými ouskoky a poručníkováním zlomit...dávno jsme zapomněli na své mládí, na děsné puritánské a přiblblé strejce, co měli v popisu práce mládež na socialistickém cvičáku naučit aportování a schváleným cvikům. Starostové ohrožených obcí se nám opupínkují a hájí louky, jako mlynář Libor z Lucerny pana Jiráska. Vodníků už není, ale podvodníků habaděj.

Zavřená huba znamenala, znamená a znamenat vždy bude, souhlas;chlapi s gulami, i bez nich, (a že jich je vejrů) denně předvádějí volské pastevní tance. Rozhodovat má ten, kdo je vybaven minimální rozlišovací schopností, udrží nejen moč, ale i dané slovo, vidí dál než na špičku vlastního nosu, není svázán nebezpečně partajními pouty -- ale hlavně ten, kdo dokáže naslouchat odborníkům a nemyslí si, že kolem sebe má samé neschopné břídily a zakuklené nepřátele.

Dnes nenalezneš nikoho, kdo by dal neschopnému starostovi facku. Pravda, nenalezneš často ani pořádného starostu. Pamatuji, jak se můj kamarád chystal, dávno tomu, nafackovat jednomu potměšilému kulturnímu vedoucímu a on u popelnic v lázeňské čtvrti vřískal: zkuste, jen zkuste, já jsem veřejný činitel. V potrestání slizkého kulturního mloka zabránily kamarádovi pracovnice kulturního střediska. Držely mu ruce a jedna se mu dokonce pověsila na krk.

Máme slušný vývozní artikl: lidská práva, porušování ekologických a náboženských tradic v různých koutech naši běsnící planetky. Burcujeme a buntujeme spící spoluobčany. Vynakládáme nemalé prostředky k využití štábů státních i soukromých dokumentaristů, toulajících se světem a zachycujících momentky i v místech značně vypjatých vztahů.

U nás doma však necháváme naše pány starosty páchat neslýchané bejkoviny.

Kocourkovští radní jsou oproti našim duchovními génii. Zastupitele se v okamžicích nepříjemných umně skrývají za tiskové mluvčí, označované cyniky za školené brouky pytlíky. Obranáři a ochranáři placených lodivodů daňovými poplatníky, v koutech vlasti dosud milené, dosahují nebývalého počtu. Jejich častý výskyt by se spíše hodil do lidnatých měst -- Šanghaje, Kalkaty a mnoha dalších. Na kecaly tam nemají prostředky a nervy, tvrdil hospodský nádeník po čtvrtém a třech hafánkách borovičky. Začít tam okecávat každou volovinu, chlapi,tak máme světovou válku.

Kdysi nám v hospodě vyprávěla a názorně předváděla jedna starostova dcera, jak tatík před trymó v ložnici trénuje střihání pásky a my se váleli smíchy. Tehdy, ale i dnes, najdou se trpajzlíci domnívající se, že zdolají osmitisícovku. Nabyli přesvědčení, že dostihli moudrost a není divu, když starosta nemá dokončenou školu, není vůbec divu, když si plete obecní s vlastním a jeho rozhodování připomíná demokratické vyjednáváni, když se U Bucků zrovna zhaslo.

Slýchali jsme zaklínací a šamanské předpovědi vědoucích slimejšů na postech vyšších i nejvyšších: musíme počkat,víte, až další generace budou žít v blahobytu, míru, šťastně. Dnes podobné plky slýcháme od zvláště vypečených soukmenovců.

Některé starostenské hlavy u nás chrání prokazatelné devastátory krajiny. Civí s klidem hňupů na kořistníky schopné znetvořit naši zemi, prodat ji, vyčachrovat za přísliby a mrzký peníz. Zaklínají se nestoudně tím, že musí pro lidi v regionu zajistit pracovní místa. Ve funkcích všeználků tihle nestoudníci číhají na vhodný okamžik, aby se zmocnili lukrativních pozemků. Lidé si možná krapek zakřičí, povzbuzeni snad novináři -- a vír života nakonec vtáhne do hlubin věčného zapomenutí spravedlivé romantiky i pragmatické rošťáky.

Za pár let nemusíme jezdit do krásné přírody, ale do turistických zajateckých táborů.

Ohavné domy a celá sídliště se vylouply v líbezných koutech vlasti. Země je trhána na kusy, vody a prameny znečisťovány, lesy krutě mýceny pionýry raného kapitalismu, pole určena k podnikání nezemědělskému; páni tvorstva se v domácím prostředí chovají hůře než čuníci ve velkovýkrmnách. Akorát je nikdo neporazí, ani k žrádlu nejsou.

Pohraničí se velkoryse plundrovalo po odsunu určených spoluobčanů za západní hranici, plundruje se však nápadně i nenápadně opět. Mamutí tance zvolených páprdů přesvědčují o nedostatku jejich citu, ale hlavně o nedoučenosti a nadměrné povýšenosti nad samu realitu. Můžeme se lehce stát stokou, odpadištěm; ekologické spolky bijí marně na poplach.

Ministerstva plná odpovědného a vyčerpaného úřednictva mají plné ruce práce, jak si zachovat sociální jistotu, a tak vytvářejí pro byrokraty zdání neodvolatelnosti. Přišívají si k židlím tučné zadky kličkováním a významnými doporučeními gremiálním sešlostem. Dokáží hladce obrace uplést jakoukoli zprávu, i výrazně odpudivou, zavádějící a voličstvu nepotřebnou.

Regionální politici prý získávají ostruhy, jak tvrdí politik krasavec a znalec všehomíru, připomínající Duceho zamlada, aby jednou přišli do vysoké pražské politiky. Bože, ochraňuj naše nebohé schrány a vyčerpané duše odvěkou blbostí oněch rádců a posluhovačů nehodných. Dej, aby se našel někdo, kdo bude schopen zpolíčkovat, byť jen slovně, ty tlustokožce a vážky v radničních lavicích.

Svatý Václave, nedej nám zahynouti pod knutou tupců, dej nehodným starostům facku.

                 
Obsah vydání       26. 9. 2005
26. 9. 2005 Organizovaný zločin v Karlových Varech je silnější než spravedlnost Robert  Kvacskai
26. 9. 2005 V Londýně je k dispozici 24 megabitový broadband za 1000 Kč měsíčně
19. 9. 2005 Moje osoba, tvoje osoba, naše osoby Alex  Koenigsmark
26. 9. 2005 VyVolení k autodafé aneb Voajéři všech zemí spojte se Lubomír  Brožek
31. 10. 2005
26. 9. 2005 BBC terčem kritiky za zpravodajství o útocích ze 7. července
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian
26. 9. 2005 Tips aren't included II. Ladislav  Žák
26. 9. 2005 Michael  Marčák
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
26. 9. 2005 Stránky věnované spisovateli Ludvíku Vaculíkovi
27. 9. 2005
26. 9. 2005 Patrone, nedej nám zahynouti, dej starostovi facku Václav  Dušek
17. 10. 2005 Nesmyslným preferováním silniční dopravy se zvýšení cen benzínu promítá do cen zboží František  Hájek
26. 9. 2005 Ekologie, nebo pokrok? Josef  Vít
26. 9. 2005 Co odhalil výbuch AZF v Toulouse? Lucie  Doleželová
26. 9. 2005 Sin City: Město ctnosti? Ondřej  Slačálek
23. 9. 2005 Čin hodný Josepha Goebbelse
26. 9. 2005 Třetí A-kontra roku 2005: Tématem jsou subkultury
26. 9. 2005 Sedmdesátá léta v Čechách Jiří  Černega
26. 9. 2005 Přepólovaná alternativa Ondřej  Slačálek
23. 9. 2005 Rifkinova zpráva o zániku jednoho amerického snu Josef  Brož
26. 9. 2005 Český sen mediálního břídila Štěpán  Kotrba
26. 9. 2005 Hysterická a vulgární mlátička Britských listů Petr  Šafařík
22. 11. 2003 Adresy redakce
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005