18. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 8. 2005

Zabitý Brazilec v Londýně

Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu

Jeden z nejvyšších představitelů britské policie, šéf Scotland Yardu sir Ian Blair, se snažil zabránit nezávislému, externímu vyšetřování usmrcení mladého Brazilce, kterého londýnská policie mylně považovala za sebevražedného atentátníka.

Sir Ian poslal hned dne 22. července, v den, kdy byl Brazilec zastřelen v londýnské stanici metra ve Stockwellu, dopis Johnu Gievovi, tajemníku britského ministra vnitra, a požadoval, aby Brazilcovo usmrcení vyšetřovala pouze interně sama britská policie. Argumentoval, že pokračující protiteroristické vyšetřování je daleko důležitější než nezávislé vyšetřování okolností, proč byl mladý Brazilec zabit.

Podle vysoce postavených zdrojů v policii i v britské vládě vyjadřoval Sir Ian obavu, že by případné vyšetřování Brazilcovy smrti Nezávislou komisí pro stížnosti na policii mohlo ohrozit bezpečnost britského státu a výzvědných služeb. Také poukazoval na to, že by externí, nezávislé vyšetřování Brazilcovy smrti prý zdemoralizovalo morálku jednotky CO19, což je elitní ozbrojená jednotka, která pracuje pod obrovským tlakem. (Dodejme pro srovnání, že v České republice vůbec žádná nezávislá komise pro vyšetřování stížností na policii neexistuje, jak to opakovaně kritizují mezinárodní organizace.)

"Udělali jsme chybu a Nezávislá komise pro vyšetřování stížností na policii měla být povolána okamžitě," řekl listu Guardian vysoký policejní zdroj.

Pak následovala, během téhož dne, intenzivní debata mezi Sirem Ianem, ministerstvem vnitra a Nezávislou komisí pro vyšetřování stížností na policii. Jeden zdroj v britské vládě k tomu uvedl: "Tu bitvu jsme vyhráli. Zákon mluví naprosto jednoznačně. Museli přijmout nezávislé vyšetřování."

Avšak z prohlášení londýské Metropolitní policie vyšlo ve středu najevo, že navzdory dohodě umožnit nezávislé vyšetřování Brazilcovy smrti, Nezávislé komisi pro vyšetřování stížností na policii bylo bráněno v přístupu do stanice metra ve Stockwellu po dobu dalších tří dnů. To je v rozporu s normální praxí, kdy se očekává, že tato Nezávislá komise začne incident vyšetřovat během pouhých několika hodin od doby, kdy k němu došlo.

Ve středu také přineslo zpravodajství britské komerční televize ITV podstatnou informaci, že totiž při sledovací operaci, která vedla k usmrcení de Menezese, hrál klíčovou roli jeden voják. Voják byl umístěn před domem, kde bydlel de Menezes, a o němž byla policie přesvědčena, že tam bydlí dvě osoby, podezřelé z terorismu. Měl dům sledovat.

Jenže v klíčový moment operace nebyl tento voják na svém místě - odešel na malou stranu. Proto nebyl v klíčovou chvíli k dispozici, aby zapnul videokameru. "Nemůžu potvrdit, jestli ten člověk, co teď vyšel z domu, je jedním z našich mužů," řekl pak voják policejnímu týmu, avšak dodal: "Měli byste se na něho ale stejně podívat."

To vyvolalo pak řetězec událostí, kdy tajní policisté začali de Menezese sledovat během jeho jízdy autobusem až ke stanici metra ve Stockwellu, kde další dvoučlenný tým tajných policistů Brazilce identifikoval ozbrojené policejní jednotce, která na poslední chvíli dorazila na místo. V době, kdy byl Brazilec zastřelen, bylo s ním ve vozu metra sedm dalších policistů.

Další záhadou je, že voják, který sledoval Brazilcův dům, ho identifikoval pro policii jako IC1 - což je policejní terminologie pro etnického bělocha. Přitom bylo policii známo, že podezřívaný atentátník nebyl běloch.

Scotland Yard se k věci odmítl oficiálně vyjádřit, ale vysocí policejní důstojníci Iana Blaira podporují a tvrdí, že jednal a hovořil v dobré víře.

Harriet Wistrichová, právnička de Menezesovy rodiny, konstatovala: "Sir Ian Blair by měl rezignovat. Lži, které byly, jak se zdá, šířeny, jako Blairovo prohlášení, jsou zjevně nepravdivé. A nikdo ty lži neuvedl na pravou míru."

De Menezesův bratranec, Alex Alves Pereira, konstatoval: "Policisté, kteří toto udělali, by měli být uvězněni na doživotí, protože je to vražda a lidé, kteří jim dali tyto rozkazy musejí být potrestáni. Oni ho zavraždili."

Pozůstalí Jeana Charlese de Menezese požadují vysvětlení, jak je možné, že Scotland Yard vydal o okolnostech jeho usmrcení nepravdivé informace.

V úterý bylo prozrazeno z interního vyšetřování, že svědci uvedli, že policisté drželi de Menezese na sedadle v metru, než ho opakovanou střelbou do hlavy usmrtili. Nyní se pozornost veřejnosti soustředila na nepravdivá tvrzení, že prý Menezes před policií utíkal, přeskočil turniket a byl zastřelen na podlaze vozu metra.

Helen Shaw, spoluředitelka britské organizace Inquest (Vyšetřování), která vyšetřuje úmrtí osob ve vazbě nebo ve vězení, ve středu konstatovala, že rozdíly mezi informacemi, které policie původně zveřejnila - včetně zjištění, že Menezes na sobě neměl těžký zimní kabát, jak policie zpočátku tvrdila - vyvolávají znepokojení ohledně chování policie.

"Veřejnosti by mělo být vysvětleno, proč Metropolitní policie neopravila nesprávné informace ohledně oblečení pana de Menezese a ohledně jeho jednání, jakmile vyšla pravda najevo," uvedla.

Asah Rehman, mluvčí rodiny de Menezesových, zdůraznil, že by postavení sira Iana Blaira, šéfa londýnské Metropolitní policie, by nebylo udržitelné, "pokud by se ukázalo, že zlovolně uvedl veřejnost v omyl, že zlovolně uvedl v omyl de Menezesovu rodinu ohledně okolnosí Jeanovy smrti."

De Menezes byl usmrcen ve vozu metra ve stanici Stockwell dne 22. července 2005. Policisté se omylem domnívali, že měl nějakou spojitost s pokusy o bombové atentáty z předchozího dne. Zpráva, která vyšla v úterý 17. 8. v deníku Financial Times, uvádí, že si de Menezese policisté spoletli s Hussejnem Osmanem, osobou, podezřelou z útoků z 21. července, jehož vydání do Británie v úterý schválil italský soud.

Jeden svědek ve vagonu metra, Mark Whitby, 47, jehož svědectví tvořilo důležitou součást informací o Menezesově usmrcení, uvedl, že uviděl muže, vypadajícího pákistánsky, jemuž v patách následovali pronásledovatelé, o nichž jsem věděl, že to jsou policisté." Whitby uvedl, že muž měl "na sobě kabát, jaký byste na sobě měli v zimě, takovou vycpávanou bundu" a vypadal "tak zděšen jako králík zahnaný do rohu". Whitby se posléze odmítl vyjádřit k tomuto svému svědectví.

Podle dokumentů, které získalo zpravodajství britské komerční televize ITV News od Nezávislé komise pro vyšetřování stížností na policii, která Menezesovo usmrcení vyšetřuje, Menezes se vyskytuje na záznamu průmyslové televize, jak přichází do stanice metra normálním, pomalým krokem, a dokonce si při tom ještě vzal výtisk časopisu Metro. Měl na sobě džínovou bundu.

Právnička jeho rodiny, Harriet Wistrichová, zdůraznila, že to znamená, že policie neměla žádné důvody, aby podezřívala, že je de Menezes sebevražedný atentátník, kromě toho, že Brazilec vyšel z domu, který měla policie pod dozorem.

Řekl v televizi BBC: "Vyvolává to velmi, velmi závažné otázky ohledně politiky střílení bez vyzvání. Ukazuje to, že je nutno se ptát, zda má být tato praxe vůbec používána a zkoumat, jak je vlastně nebezpečná.

De Menezes neměl s sebou žádný ruksak. Měl jen na sobě džínovou bundu. Bylo opravdu nutné ho zastřelit, nebylo možno ho o něco dříve na ulici perlustrovat? Neexistovaly vůbec žádné náznaky, že se chce vyhodit do povětří. Měl jen smůlu, že bydlel v domě, který měla policie pod dohledem, a že měl mírně hnědou kůži."

Bývalý letecký velitel John O'Connor konstatoval, že tyto prozrazené informace zjevně povedou šéfa londýnské policie Iana Blaira k tomu, aby uvažoval o odchodu ze své funkce. O'Connor řekl v britské televizi: "Jistě bude na něho vyvinut tlak, aby uvažoval o odchodu. Kdyby byly použity normální procedury, kdy policie podezřelou osobu varuje, a kdyby policisté měli speciálně označené uniformy, pak by tento mladý muž nebyl býval usmrcen."

Podrobnosti v angličtině ZDE a ZDE

                 
Obsah vydání       18. 8. 2005
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu
18. 8. 2005 Constantin Plesky: "Strašně mě to mrzí..." Martin "Juki" Jyrkinen
18. 8. 2005 CzechTek 2005: Kolik bylo uděleno pokut za přestupky ? Jan  Wagner
18. 8. 2005 LexTek Ondřej  Slačálek
18. 8. 2005 Vláda si přeje Štěpán  Kotrba
18. 8. 2005 Vláda bere na vědomí a ukládá
18. 8. 2005 Pendrekový zákon Made in Bublan: Důvodová zpráva
18. 8. 2005 Triky Cyrila Svobody proti komunistům: zneužití státních peněz Štěpán  Kotrba
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
18. 8. 2005 O jiné knize Čestmíra Císaře na Radiu Hortus
18. 8. 2005 Rozkvetlý smutek Karel  Hlaváček
18. 8. 2005 Zabrání svět americké okupaci Íránu? Mojmír  Babáček
18. 8. 2005 Bush vyhrožuje Íránu ukončením jaderného program silou. Izraelské, pakistánské a indické atomové bomby mu nevadí? Karel  Vaníček
18. 8. 2005 I kojenci podléhají americkému vládnímu seznamu, který zakazuje lety podezřelým lidem Miloš  Kaláb
18. 8. 2005 Evolucionisté versus kreacionisté
18. 8. 2005 A New Book about Czechs and Slovaks in America
17. 8. 2005 CzechTek 2005: Kdo už nechce slyšet opakovanou lež Štěpán  Kotrba
18. 8. 2005 O právním státě a demokracii Marian  Kechlibar
17. 8. 2005 Velmi nepodařené Otázky Václava Moravce o neparlamentních stranách Petr  Šafařík
17. 8. 2005 Woodstock 1969 a dnešek: Zpátky dopředu, anebo úplně jinam? Lubomír  Brožek
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?
16. 8. 2005 Naše noční teroristické můry Jan  Čulík
17. 8. 2005 CzechTek 2005: Chucpe aneb malé věci řežte ruky mávnutím Ivo  Železný
16. 8. 2005 Globalizace podle Ulricha Becka Martin  Škabraha
16. 8. 2005 Dvojí metr v exekučním řízení u českých soudů Aleš  Uhlíř
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil   
25. 7. 2005 Britský ministr zahraničí hájil usmrcení Jeana Charlese de Menezese   
25. 7. 2005 Londýnská policie jmenovala osoby, podezřelé z útoků z 21.7.   
24. 7. 2005 Brazílie požaduje vysvětlení, proč a jak byl zabit   
23. 7. 2005 Muž zastřelený v Londýně nebyl atentátník   
23. 7. 2005 Britská policie zastřelila Brazilce   
22. 7. 2005 Londýnská policie zastřelila muže z metra