30. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 9. 2004

ANALÝZA

Co přinesly volby v Německu?

V neděli se v Německu opět volilo. Tentokrát proběhly v nejlidnatější spolkové zemi - Severním Porýní-Vestfálsku komunální volby. Ty již svým charakterem sice nemohou být barometrem celkové situace a berlínské politiky především, ale přesto neuškodí si jich všimnout. Televizní divák mohl být v neděli večer poněkud dezorientován, protože všechny hlavní strany se kupodivu prohlásily vítězi těchto voleb.

Svým způsobem a samozřejmě ze svého hlediska měly i pravdu, i když zase tak jednoduše se na výsledky pohlížet nedá. Představitelé strany, která nejvíce ztratila -- CDU (- 6,9%) bagatelizovali své ztráty konstatováním, že udrželi své vedoucí postavení a snažili se hovořit především na jiné téma -- viděli se jako vítězové zemských voleb v příštím roce. Do května 2005 je ovšem relativně daleko - především proto, že CDU pomalu, ale jistě ztrácí preference. Zřetelnou spokojenost - rovněž při ztrátách ( - 2,2% ) - projevovali sociální demokraté, protože nedávné a podstatně horší prognózy se nenaplnily zcela. I tak však se svými komunálními výsledky klesli sociální demokraté na historické minimum. Opravdoví vítězové -- Zelení (+3,0%) - naopak byli poněkud zklamáni. Jim zase výzkumy veřejného mínění dávaly větší naděje.

Čili se vlastně nic překvapivého nestalo...

Mnohem zajímavější je rekapitulace výsledků zemských voleb v Sasku, Braniborsku a především v Sársku, kde se opravdu něco podstatného dělo. Dým stranických propagand se již poněkud rozplynul a z většího odstupu je možno výsledky lépe interpretovat.

Pro dlouholeté pozorovatele německé politické a mediální scény se může jevit nápadné, že se letos při proběhlých zemských volbách nemluví příliš mnoho o volební účasti. Volební neúčast nepostihuje plošně všechny strany stejným dílem a proto je pro interpretaci volebních výsledků stejně důležitá, jako počet získaných mandátů. Především v Sársku se volební neúčast části tradičního SPD voličstva podepsala na katastrofálním volebním propadu SPD. Ze sárských voleb lze tedy učinit závěr, že voliči SPD zůstali doma a tak dávali najevo signál, že nesouhlasí s politikou současné - své - v Berlíně vládnoucí strany. Přeběhnout nebylo kam -- "černí" poskytovali horší alternativu, než byl prostý bojkot voleb. CDU proto posílila jen o 2%. Berlínská centrála SPD se v reakci na volební výsledek pokusila odvést pozornost od skutečných příčin bolestných ztrát vytvářením legendy o vině bývalého předsedy strany a dřívějšího sárského ministerského předsedy Lafontaina, který v minulých měsících tvrdě kritizoval sociální politiku SPD jako zradu sociálně demokratických principů.

Ve srovnání s nedávnými volbami v Sársku, kde volební účast poklesla o téměř stejná procenta, jako byly ztráty SPD ( účast z 68,7% v 1997 na 56% letos -- ztráta SPD oproti roku 1997 13,6% ), nebyly rozdíly ve volební účasti v obou východoněmeckých spolkových zemích tak velké. Ve "východní" spolkové zemi Sasku volební účast poklesla jen mírně -- o 1,5% - a přitom CDU ztratila více než patnáct procent. Křesťansko demokratičtí voliči přeběhli velkým dílem k nacionalistické a extremistické NPD, která získala celkem 9,2 % (+7,6%), přitom však z průzkumů vychází najevo, že tak činili v převážné většině ( téměř devadesát procent NPD voličů) nikoliv z přesvědčení, ale na znamení protestu. S tímto výsledkem zůstala NPD jen o 0,6 % za SPD. V tomto srovnání a v silném postavení PDS "na východě" se v německých mainstreamových komentářích demonstruje "neblahá" situace ve východních německých spolkových zemích.

Legendární Franz Josef Strauss, bývalý bavorský ministerský předseda, vyslovil kdysi myšlenku, že je povinností velkých lidových stran -- SPD, CDU/CDU -- zabraňovat "politicky extrémním stranám" nalevo a napravo v jejich volebních úspěších "vstřebáním" jejich potenciálního voličstva. Taktika ne nepodobná pohlcování "zdivočelých sociálních demokratů" -- Sládkových voličů Zemanovou ČSSD... Strauss vyčítal dlouho SPD, že v tomto smyslu zklamala při instalaci a pozdějších úspěších Zelených. Dnes by Strauss v hodnocení velkých přírůstků NPD musel dávat vinu CDU a odsuzovat ji za neplnění jejích "domácích úkolů". Doba, kdy Strauss svou poučku vyslovil, byla však jiná, vztahovala se na situaci v "západním Německu" a nejednalo se primárně o sociální otázky. V tom je dnešní situace nová.

I když volební úspěch NPD rozbouřil politickou hladinu a na týden ovládl i média, nezdá se po zkušenostmi se stranami tohoto typu, že by se hrály silnější roli po delší dobu. Kromě hesel nemají nosný politický program, předvádějí spíše chaotické osobní spory a tuto skutečnost volič umí dost dobře rozpoznat.

SPD ztratila v Sasku ve skutečnosti jen málo -- necelé jedno procento. Také ze svých ubohých 10,7% v roce 1999 už nebylo co ztrácet.

V Braniborsku obě velké strany SPD a CDU zaznamenaly ztrátu více než sedm procent každá a divné bylo, že jejich reakce byly diametrálně rozdílné. SPD tuto ztrátu slavila jako vítězství, zatímco CDU v očekávání, že bude z předpovídaných ztrát SPD profitovat, neskrývala zklamání nad výsledkem. PDS sice získala 4,7 %, ale ani jejich jásot nebyl moc bouřlivý -- také si dělali větší naděje z očekávaného propadu SPD.

Když volič nemohl trestat sociální demokraty, musela tedy CDU nést na svých bedrech důsledky odporu proti berlínské politice, už především proto, že v relevantních otázkách, dráždících voliče, jsou její postoje podobné vládní koalici. I zmatené pokusy CDU o změnu image na poslední chvíli se minuly účinkem.

Jaký by se dal učinit závěr z letošních volebních výsledků v zemských volbách ve třech německých spolkových zemích ? SPD ztratila opravdu mnoho a může hledět s velkými obavami k zemským volbám v Severním Porýní -Vestfálsku v příštím roce. SPD sice hovoří o změně trendu, kdy se hluboká nespokojenost s prováděnými reformami obracela proti SPD, příliš přesvědčivé to však není a připomíná to spíše "pískání v lese", což je německý příměr pro zahánění vlastního strachu. Strana je v dezolátním stavu a její vnitřní situace se nijak podstatně nelepší. Nezdá se sice, že si kancléř Schröder bere příklad ze svého předchůdce Kohla, který proslul svým zvláštním řešením mnoha krizových situací -- nicneděláním a ignorováním kritiky. Z vládních pozic opravdu některým lidem může připadat, že odpor proti různým vládním reformám je již za svým zenitem a zvolna slábne. "Pondělní" východoněmecké demonstrace opravdu slábnou...

V létě, v čase prudkých turbulencích v SPD se spekulovalo, že citelná část sociálně demokratického voličstva by na spolkové bázi mohla podporovat a volit levé politické seskupení "Wahlalternative Arbeit und soziale Gerechtichtigkeit" (WASG), kterému se ještě v létě odhadoval volební potenciál mezi deseti a dvaceti procenty, které se však ještě pořádně neinstalovalo a zůstává spíše teoretickou možností. Podobné odhady na základě momentálních volebních preferencí však jsou od pozdějších skutečných volebních výsledků většinou dosti vzdáleny. Protestní seskupení mají pak především problém s pětiprocentní hranicí.

Do příštích spolkových voleb jsou ještě celé dva dlouhé roky.

                 
Obsah vydání       30. 9. 2004
30. 9. 2004 Snaha poničit Prahu další magistrálou pokračuje Petr  Kužvart
30. 9. 2004 Figuríny z výkladu Bohumil  Kartous
30. 9. 2004 Slavné projevy
Neslavné konce
Václav  Dušek
30. 9. 2004 Británie: Ofcom navrhuje novou veřejnoprávní televizi
30. 9. 2004 Jsou česká média po roce 1989 svobodná?
30. 9. 2004 Brněnské podivnosti Jan  Lipšanský
30. 9. 2004 Uvnitř: Důkaz Bushova politického převratu Greg  Evans
30. 9. 2004 Když sociolog nerozumí věcem kolem sebe Ivo  Bystřičan
29. 9. 2004 Mazat, či nemazat... Jan  Sýkora
30. 9. 2004 Co přinesly volby v Německu? Tomáš  Krček
30. 9. 2004 Všem mým návistníkům i nenávistníkům
1. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. a 23. září 2004
30. 9. 2004 Non Plus Ultras -- lepší už být nemůžou... Linda  Sokačová
30. 9. 2004 Osmnáct let vězení za pravdu
30. 9. 2004 Izraelská zeď a její cíle Noam  Chomsky
30. 9. 2004 Oživený záujem o OSN Adrian Peter Pressburg
30. 9. 2004 "Asociáli z centra von!" František  Kusý
30. 9. 2004 Jen zbytkem pozornosti... Michal  Rusek
29. 9. 2004 Drzý interview s Ivanem Vyskočilem po čtyřiceti letech Martin  Vaněk
26. 9. 2004 České sociální fórum začalo skromně, ale zřetelně - požadavkem na "jiný svět, který je možný" Štěpán  Kotrba
30. 9. 2004 Lidská práva bez hranic Jiří  Dolejš
28. 9. 2004 Sociální spravedlnost "není sen, ale možnost" Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Proč je česká levice sto let za opicemi? Ondřej  Slačálek
28. 9. 2004 Filmový klub ČVUT
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004

Die Linke - levicová volba německé politiky RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2004 Co přinesly volby v Německu? Tomáš  Krček