12. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 4. 2005

Můžeme být rádi, že Pražské jaro ukončila sovětská invaze, říká Ivan Brezina

"Literárky zničili osmašedesátníci"

rozhovor s Lenkou Jungmannovou

Nehorázný propagandistický rozhovor Evy Kantůrkové s Jakubem Patočkou, který vyšel v letošním 12. čísle Literárních novin, v Britských listech podrobně kritizoval už Ondřej Slačálek. Povšimněme si znovu dvou dovedně aranžovaných fotografií, které text doprovázejí. Na schodech brněnského domu umění na nich podle popisky sedí dav studentů pražské FAMU. Všichni čtou Literárky. Chlapci čtou sousedům přes rameno, dívky se tulí ke svým partnerům, začtené tak, že nevnímají svět kolem sebe.

Ilustrativnější příklad promyšlené mýtizace (respektive záměrného falšování) skutečnosti by nevymyslel Roland Barthes ani svazáčtí propagandisté 50. let. "Mladá revoluční krev jako jeden muž podporuje svého generačního vůdce Jakuba Patočku!" snaží se nám namluvit fotografie. "Kdo nečte Literárky s námi, čte proti nám!"

Autorkou těch pozoruhodných snímků je někdejší Patočkova pomocnice při organizování puče ve Straně Zelených a dnešní předsedkyně pražské organizace SZ Daniela Matějková. Oficiálně se ovšem SZ od Patočkova dobrodružství v Literárkách distancuje a sám Patočka označuje otázku po vazbě Literárek na SZ za "zlomyslnou".

Fakta ale hovoří jasně: zástupcem šéfredaktora je člen republikové rady SZ Jan Šícha, předsedou redakční rady je předseda SZ Jan Beránek, členkou redakční rady je náhradnice SZ ve volbách do Evropského parlamentu Olga Lomová a asistentem šéfredaktora Matěj Stropnický, předseda ZO SZ v Praze 3. Do výboru SPLN se Patočka pokusil prosadit senátora za SZ Jaromíra Štětinu a už zmíněnou "fotografku" Danielu Matějkovou. Jak se tato masivní infiltrace SZ do redakce Literárek projevuje na jejich obsahu? V době internetu se dá snadno spočítat, že od dubna 2002 (kdy Patočka coby šéfredaktor Literárek začal se SZ koketovat) do konce roku 2004 vyšlo v Literárkách o Straně Zelených 39 článků.

"Obě strany mají mít možnost se vyjádřit," konstatuje v úvodu propagandistického rozhovoru s Jakubem Patočkou Eva Kantůrková. Svatá pravda. O odpověď na několik otázek jsem proto požádal Lenku Jungmannovou z Ústavu pro českou literaturu AV ČR, která v létě 1999 vyhrála konkurz na šéfredaktorku Literárek. Skupinka tzv. osmašedesátníků kolem Ludvíka Vaculíka ale vzápětí bez ohledu na výsledek této demokratické volby prohlásila, že v čele listu bude Patočka - a hotovo. Šéfredaktorem se zkrátka stal na základě nechutné manipulace.

podrobnosti ZDE


Brezina: Kdo stál za tím, co se stalo v létě 1999?
Jungmannová: Jako redakcí původně plánovaný Patočkův zástupce i jako jeho pozdější konkurent (to když jsem "omylem" vyhrála konkurz) jsem jako hlavní strůjce volby nového vedení LtN vnímala Ludvíka Vaculíka a Ivana Klímu. Když se jim nelíbil výsledek konkurzu, určili, že nového šéfa musí ještě schválit výbor Společnosti pro Literární noviny (SPLN), která je vydavatelem listu. Na její valnou hromadu pak účelově pozvali své přátele a známé, prohlásili je automaticky za členy SPLN, aby s jejich pomocí pak odhlasovali anulování konkurzu. Ze šesti renomovaných členů konkurzní komise (přední novinář, šéfka katedry žurnalistiky, docent filosofické fakulty atd.) tak šmahem udělali blbce. Přitom pokud chtěli, aby Literárky vedl Patočka, mohli ho povolat rovnou (tak jako to ostatně udělali u předchozích kandidátů, kteří ale záhy odřekli). Prostě to říct narovinu a žádný konkurz nevypisovat.
Jakub Patočka vám díky jejich nečistému triku sebral šéfredaktorskou židli. Nejste zhrzená?
Kdo si to chce myslet, tomu to stejně nevymluvím. Nevadilo by mi, kdybych bývala nevyhrála konkurz - to se člověku v životě stane mnohokrát. Ale tehdejší redakce se mnou prostřednictvím Ondřeje Vaculíka komunikovala v tom smyslu, že konkurz je jen formalita - vyhraje prý Patočka. Po konkurzu nedodržel slovo a nevzal mne na místo zástupce (na což jsme si předem dali ruku). Nejvíc mi ale vadí, že aby Patočkovi podporovatelé před valnou hromadou obhájili své machinace, začali naznačovat, že konkurz nebyl v pořádku. Řekli mi, že jsem sice vyhrála, ale nemám prý (slovy Pavla Kohouta) "morální právo" vzít noviny Patočkovi, který se v nich už před konkurzem zaučoval! Takže jsem měla dojem, že jsem vítězstvím v konkurzu vlastně něco provedla..
Patočka se dnes proti vůli řady bývalých členů redakce i čtenářů pokouší přesunut Literárky do Brna. Co ho k tomu podle vás vede?
Soukromá touha udržet se za každou cenu ve funkci - už několik let se snaží proniknout do politiky a k tomu je dobré mít vlastní hlásnou troubu. V Brně má silnější zázemí a větší podporu.
Může se podle vás přesun Literárek do Brna podařit?
Pokud vím, Patočkovi přívrženci dnes urychleně revidují databázi členů SPLN. Zároveň obesílají své přátele a známé, a přemlouvají je, aby do SPLN vstoupili. Předpokládám proto, že se pokusí získat většinu a přehlasovat stávající členy. Dnešní výbor SPLN, stojící jednoznačně za Patočkou, se ze stejného důvodu snaží co nejvíc pozdržet valnou hromadu SPLN. Má se konat až v květnu. Pokud se do té doby povede přesunout redakci do Brna a sehnat tam náhradu za pražské redaktory (kteří na protest proti Patočkovým metodám dali výpověď), valná hromada už nebude mít možnost to zvrátit - a to i kdyby v ní Patočkovi přívrženci nezískali většinu.
Jde tedy o účelové verbování "mrtvých duší" či "užitečných idiotů". Stejnou metodu použil v létě 1999 Ludvík Vaculík k prosazení Patočkovy instalace do funkce šéfredaktora navzdory výsledku konkurzu. Patočka sám pak na jaře 2002 touto metodou ovládl Stranu Zelených...
Někdy na jaře 2002 mně kontaktovali představitelé tehdejšího vedení Strany Zelených a ptali se mně, co se v létě 1999 v Literárkách vlastně stalo. Když jsem jim to celé převyprávěla, řekli, že mají podezření, že Patočka připravuje podobnou věc i v SZ. Že si prostě do strany účelově přivede své lidi, aby v ní získal hlasovací většinu. Za pár týdnů se pak konal sjezd SZ, kde k tomu skutečně došlo.
Co si myslíte o dnešních protestních iniciativách exredaktorů Literárek a části členů SPLN?
V době konkurzu i po něm jsem se v SPLN setkala s řadou lidí, kteří už tenkrát jasně nahlédli, kam Patočka noviny přivede (namátkou nakladatel Vladimír Pistorius nebo filosof Miroslav Petříček). Ti, kdo dnes bědují, že je Patočka zklamal, museli přece už dávno vědět, jakým směrem se pod jeho vedením Literárky ubírají. Krize nezačala teprve tím, že noviny ovládla Strana Zelených, ale už nástupem Patočkovy na post šéfredaktora. Někteří členové SPLN jakoby ztratili paměť. Byli to přece oni, kdo Patočkovi Literárky s potleskem propůjčili. V novém výboru SPLN pro Patočku v létě 1999 hlasoval například Jiří Cieslar, který si na něj nedávno hořce postěžoval na stránkách Práva. Je to v pořádku, nevyčítám mu to. Vadí mi jen, že Cieslar dnes necítí svůj podíl viny na zatažení novin do krize. Spoluautorem dnešní petice redaktorů proti Patočkovi je Vladimír Just. Dlouhá léta Patočku podporoval, prý proto, ěe měl pochopení pro Justovy ekologické články. Just byl členem revizní komise SPLN, která paradoxně začala fungovat až dnes. Pro nezasvěcené - Just je jedním ze tří svolavatelů alternativní valné hromady SPLN. Tito lidé dnes odmítají přijmout osobní odpovědnost. Tváří se, jakoby se jen proti jejich vůli něco pokazilo.
Proč vlastně proti Patočkovi jeho včerejší obhájci protestují?
Během své už téměř desetileté spolupráce s Literárkami jsem z většiny lidí měla pocit, že navzdory proklamovaným idejím o společenském významu Literárek jsou jejich zájmy čistě utilitární a soukromé. Myslím, že to do značné míry platí i v tomto případě. Jen malé části "vzbouřenců" jde skutečně o noviny. Přesunem redakce do Brna řada lidí ztratí možnost v Literárkách publikovat a uplatňovat svůj vliv. Schopní kulturní publicisté v Brně bezesporu jsou, takže se Patočkovi může podařit sehnat za pražské redaktory a autory náhradu. Ostatní české noviny a časopisy se zbulvarizovaly a o skutečnou kulturu nestojí. Pražští intelektuálové proto mají oprávněnou obavu, ěe přijdou o jednu z mála posledních možností, kde otisknout text hlubšího kritického záběru. Paradoxní na tom je, že Literárky už dávno ztratily své někdejší vysoké společenské renomé a vliv. Dnes už nejde nejde o politickou či kulturní moc ani o peníze - nic z toho už noviny už dávno nemají. Jde jen o publikační možnosti, které "normálním" lidem musejí připadat směšné. Některým autorům na nich ale velmi záleží, protože si díky nim budují kult kritiků a kulturních hlasatelů.
Jak jako odbornice na literaturu hodnotíte úroveň Literárek?
Po Patočkově nástupu šly jejich kulturní stránky silně dolů. Promítla se v tom poměrně velká fluktuace redaktorů a nezřídka i jejich neschopnost. Jako čtenářka jsem byla některými amatérskými "dojmologiemi" až popuzená. Subjektivní názor ale nechme stranou. Fakt je, že ještě v 90. letech představovala kulturní publicistika Literárek platformu, která lidi kolem literatury a umění zajímala. Po Patočkově nástupu zájem jednoznačně opadl, protože důraz listu se přesunul na politiku. Mezi autory se objevilo velké procento studentů a lidí bez patřičného vzdělání či předchozí zkušenosti, umělecká kritika byla nahrazena "nezaujatým" politickým zpravodajstvím. Příspěvky jsou značně nahodilé (těžko lze mluvit o tom, že by Literárky mapovaly a komentovaly aktuální literární dění). A konečně je tu zoufalá neexistence odborných konfliktů či vstupování do polemik. Patočka se o to sice snaží jen v politické části listu, ale jednostranně přitom sklouzává k extrémisticky levicovému projevu a názoru. Pravicové kontranázory netiskne.
Proč mu to SPLN jako vydavatel už šest let toleruje?
Vysvětlení je vyloženě groteskní. Za Patočkou celou dobu stojí intelektuálové z generace tzv. osmašedesátníků, kteří jsou zklamaní z nové éry. Listopadová revoluce nepřinesla to, co očekávali - návrat idejí Pražského jara. Rok 1968 přitom nebyl žádnou zlatou érou demokracie, na kterou bychom měli pietně vzpomínat a které by se měly Literárky dovolávat. Byla to jen jedna z fází komunistické totality, kterou listopad 1989 přehodnotil.
Souhlasím - paradoxně můžeme být rádi, že Pražské jaro ukončila sovětská invaze. Jinak by u nás totiž generace Vaculíků vybudovala reformní komunismus, kterého bychom se jen obtížně zbavovali. Literárky tedy podle vás zničili osmašedesátníci?
Dá se to tak říct. Zničili je zhrzení lidé, kteří si chtějí zachovat moc. I když v Literárkách už vlastně žádná reálná moc není.
Muzeum? Spolek důchodců?
Není to jen otázka věku, ale spíš neschopnost přizpůsobit se současnům mediálním podmínkám. Věk síťové komunikace a dominance trhu není pro intelektuály nijak příznivý.
Jedním z představitelů té podivné osmašedesátnické generace je i Eva Kantůrková. Je podle vás jen náhoda, že skandální rozhovor s Patočkou napsala do Literárek právě ona?
Ne. Paní Eva Kantůrková byla v 90. letech několik let úřednicí ministerstva kultury, přes kterou šly do Literárek dotace. Pokud vím, dostaly vždycky poměrně dost. Takže paní Kantůrková asi ví, co dělá a proč.
                 
Obsah vydání       12. 4. 2005
12. 4. 2005 Honza Pavel Superstar Martin  Škabraha
12. 4. 2005 Ve jménu prosperity
12. 4. 2005 Tentokrát za to komunisté skutečně mohou Oskar  Krejčí
12. 4. 2005 Štětina: Měl by komunikovat, nebo se zakázat Bohumil  Kartous
12. 4. 2005 Michael  Marčák
12. 4. 2005 Orwellovské metody britských konzervativců
12. 4. 2005 Švarcsystém: spor o flexibilitu práce Petr  Gočev
12. 4. 2005 Proč publikují Britské listy články od ekonomických fachidiotů? Vít  Zvánovec
12. 4. 2005 Chytrej jak rádio... Štěpán  Kotrba
12. 4. 2005 Důvěra ve vládu klesá... Jan  Polívka
12. 4. 2005 Lidé se bojí žít bez náboženského dogmatu Jan  Čulík
12. 4. 2005 Rozhádaná katolická církev hledá novou inspiraci
12. 4. 2005 Vypněte televizi
12. 4. 2005 Česká televize: Pohřeb papeže veřejnost přijala příznivě, spočítali jsme to
12. 4. 2005 Církev tvoří lidé, právě že lidé... Boris  Cvek
12. 4. 2005 Michael  Marčák
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
12. 4. 2005 Terry Schiavo a potraty Petr  Sláma
11. 4. 2005 Jaromír Štětina: Nediskutuji s nikým, kdo publikuje v zapšklých Britských listech
12. 4. 2005 Michael  Marčák
11. 4. 2005 Víme ještě, kdy vznikla Grossova aféra a jaký má obsah? Zdeněk  Jemelík
11. 4. 2005 Může se ČSSD ještě vzpamatovat? Radim  Valenčík
12. 4. 2005 Film Pád Třetí říše byl jen pro Němce
11. 4. 2005 Pád Třetí říše: další zbytečný "velkofilm" Josef  Provazník
11. 4. 2005 Jak se Miloš Zeman "mýlil v politice" Jan  Čulík
9. 4. 2005 Vždyť jsme se přece tak snažili... Irena  Ryšánková
8. 4. 2005 Ministr kultury Dostál lobbuje za Rádio Limonádový Joe Štěpán  Kotrba
11. 4. 2005 Neptej se, komu zvoní hrana -- zvoní tobě Jindřich  Kalous
10. 4. 2005 Dogma, dogma Bohumil  Kartous
11. 4. 2005 Mluvme kriticky o roli katolické církve Bohumil  Kartous
11. 4. 2005 Církev a její právo na existenci v současném světě Karel  Sýkora
11. 4. 2005 Katoliká církev o antikoncepci: Manželství zacíleno k plození
11. 4. 2005 Vatikán, sex a kondomy
11. 4. 2005 380 - 2005: Historie plná zločinů proti lidskosti
11. 4. 2005 Marks vzjal zerno u Chegela Ladislav  Žák
11. 4. 2005 Mým národům 2
22. 11. 2003 Adresy redakce
9. 4. 2005 Hospodaření OSBL za únor a březen 2005

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 Rétorika konfliktu kolem Literárních novin Vít  Janeček
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
7. 3. 2005 Předplatné Literárek zatím neruším Jindřich  Kalous
5. 3. 2005 Tanec mezi řádky s bývalými redaktory Literárních novin   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
4. 3. 2005 Kolik lidí si vlastně potřebuje s Patočkou vyřídit účty? Ondřej  Slačálek