21. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 3. 2007

Prohlášení spolkového ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera na setkání se svou americkou partnerkou Condoleezzou Riceovou ve Washingtonu v otázce nového amerického raketového systému v Evropě nevyznělo tak dramaticky, jak se původně očekávalo. Šéf německé diplomacie pouze doporučil, aby toto téma bylo zařazeno na denní program NATO a zde se o něm diskutovalo. Podle jeho názoru mají pochopitelně Spojené státy právo se zaštítit proti jakémukoli raketovému nebezpečí.

Sloupek
Zuzana Gabrišová

napjali její tělo mezi dvě hrušně
a vodili od stromu ke stromu
dvanáctileté chlapce se zavázanýma
očima

pak se ptali která sladkost
byla největší --

ze sbírky O soli, Větrné mlýny, Brno 2004 vybrala Petra Hudcová

21. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Anders Fogh Rasmussen, ministerský předseda Dánska včera oznámil, že od 15. srpna tohoto roku budou Dánové nejen pouze myslet na zaměstnance a ostatní spoluobčany, ale budou pro ně aktivně něco dělat, přesně řečeno, něčeho nechají, co jim škodí na zdraví. V Dánsku bude od 15. srpna zakázáno kouření nejen v kancelářích, ve veřejných budovách, ale také ve restauracích, v hospůdkach a na veřejných místech.

21. 3. 2007

Na konci minulého týdne se toho moc nedělo, a tak média přijala vděčně zprávu, že v Blansku se sešli holohlaví vlastenci, aby protestovali proti "kriminalitě" zde pracujících Mongolů.

Přiznám se, že když do naší neziskovky poprvé přišla ing. Nasanjargal Purev, byl jsem trochu na rozpacích. Mongolka chtěla pomoci s tím, aby do země, ve které ona sama prožila už šest let, z toho podstatnou část na vysoké škole, mohli přijít i její příbuzní a známí. Samozřejmě pracovat.

21. 3. 2007

Manipulace České televize

Chtěl bych poděkovat panu Tomáši Frankemu za zveřejnění videí, které reportáž odvysílanou v České televizi uvádějí do zcela jiného světla.

Iniciativa Ne základnám tímto zcela jednoznačně přerostla rámec uskupení snažícího se zabránit jedné stavbě do něčeho mnohem většího, mnohem zodpovědnějšího, mnohem dalekosáhlejšího. Na pozadí jednání o základně se jednalo a jedná o principech demokracie, zveřejněná videa jsou oním štípnutím, které říká - pozor! zde se něco děje!

Proto bych se přimlouval, protože dle mého se jedná zatím o jeden z nejhodnotnějších a nejautentičtějších příspěvků Blistů, za umístění článku na nějaké více viditelné místo, míní Petr Adámek.

20. 3. 2007

"Reportáž" z Trokavce:

Reakce na článek "Česká televize stále nadbíhá mocným a neplní veřejnou službu"

Podařilo se mi získat videa od iniciativy NE základnám, tato videa byla natočena soukromou kamerou při natáčení pondělního pořadu Reportéři ČT 19. 3. 2007 - 21:30 - ČT1.

Můžeme tedy porovnat to, co ČT natočila a to, co vypustila do éteru. Videa z natáčení pořadu jsou ZDEZDE

Jsou komprimovaná pomocí DivX kodeku, který je mezi lidmi dosti rozšířen. Pokud by to hrálo bez obrazu, je nutné nainstalovat tento balíček zdarma: Odkaz na stránky ČT s finální verzí pořadu je ZDE

Ne základnám souhlasí se zveřejněním jejich nahrávek, pokud bude současně zveřejněn i odkaz na finální pořad.

21. 3. 2007

V posledních týdnech jsem se opakovaně setkal s názorem, že není dobré, aby se hnutí Ne základnám spojovalo s KSČM nebo nedávno zakázaným Komunistickým svazem mládeže. Důvodem je to, že sdělovací prostředky se pak soustřeďují právě na tyto složky protiraketového hnutí a veřejnost to může odradit. Jak má fungovat hnutí dál? Má vydělit ze svého středu aktivní část, hlásící se ke komunismu nebo může s touto odnoží spolupracovat?

9. 3. 2007

Britské listy fungují už téměř 11 let a za tu dobu si vytvořily svůj -- stále se rozšiřující -- okruh čtenářů. Jak by se tato skupina čtenářů dala charakterizovat z hlediska sociodemografických parametrů, o tom se zatím můžeme pouze dohadovat. Připravili jsme proto anonymní dotazník, který obsahuje otázky zjišťující sociální zařazení čtenářů. Pokud tedy máte chvilku čas, vyplňte dotazník a přispějte k objasnění zatím pouze mlhavé představy o čtenářích Britských listů, tedy sami o sobě. Vyhodnocení dotazníku zveřejníme, výsledky využijeme ke zpřesnění inzertního dosahu Britských listů.

Děkujeme.

Dotazník  ? 

Pozn. JČ, pondělí 0.00: Od minulého pátku, kdy jsme zveřejnili tento dotazník, odpovědělo více než 5000 čtenářů. Výsledky jsou nesmírně zajímavé, v mnoha ohledech potvrzují to, co jsme o skladbě čtenářské obce Britských listů tušili, v některých ohledech přinášejí zajímavé otázky, s nimiž se obrátíme na naše čtenáře. Výsledky ankety zveřejníme i analýzu, případně diskusi k nim.

21. 3. 2007

ANALÝZA

Zdá se, že politická situace v ČR směřuje víceméně k relativní dominanci dvou politických stran, tj. liberálně konzervativní, jejíž sjezd se konal, a sociálně demokratické, jejíž XXXIV. sjezd se bude 23. – 25. 3. 2007 konat v Brně. Tato, v politickém životě ČR významná strana po osmi letech vlády však stojí před problémy, které by možná nebyly tak rozměrné, kdy byly řešeny nejen ve stanoveném čase, ale i vhodným způsobem. Jedná se jak o věci vnitrostranické, tak důsledky její praktické politiky. To však ČSSD spíše než aby řešila, „překrývá“ úporným rozhlašováním kréda Modernizace a reformy.

Kréda, které již začíná sklouzávat ke klišé, a občanovi začíná znít stejně dutoprázdně jako svého času „billboardové teze“ o upřímném myšlení a sociálně-demokratické orientaci. Politiku tvoří obsah.

21. 3. 2007

Kapské město, stejně jako celá Jihoafrická republika, prožívá období rozkvětu. Konec rasistické politiky aparteidu, během které se z této země stal skutečný Absurdistán, dodal této zemi nový impulz. Po patnácti letech pouličních bitev, nevraživosti a rostoucí vzájemné nedůvěry, tolik typické pro totalitní režimy, si počátkem devadesátých let začali lidé uvědomovat příležitosti, které nový režim nabízel. Třináct let po prvních skutečně všeobecných volbách vítá JAR každoročně miliony turistů, pořádá stovky festivalů, vyváží hektolitry vína a tuny ovoce, nabízí prvotřídní divadla a chystá se na první africké fotbalové mistrovství světa. Tepe zde život. V liberální atmosféře respektu a tolerance se již více než deset let snaží lidé spolupracovat a jeden od druhého se něco přiučit.

21. 3. 2007

Tak impérium prý vrátilo úder. Zajímavé.

Neměl jsem pocit, že se s někým chci udeřovat - ale naopak dohodnout, kam už impérium nebude strkat své nenechavé pracky do cizího.

Mám z toho pocit jistého pana Sisyfa.

21. 3. 2007

Vážený pane předsedo Bursíku,

rád bych se na Vás obrátil s několika zásadními otázkami formou otevřeného dopisu. Kopii zasílám redakci Britských listů. Předem upozorňuji, že jsem řadovým členem Strany zelených MO Praha 5. První otázkou je, jaký je Váš postoj k rozhodnutí o umístění radarové základny USA na území ČR a zda dovolíte občanům rozhodnout formou přímé demokracie, která je jedním z pilířů programu SZ.

Další mojí otázkou je, jak se postavíte k vládnímu návrhu finanční reformy navrhované ministrem financí panem Kalouskem. Tuto otázku, když dovolíte, trochu rozvedu a okomentuji. Pan Kalousek navrhuje jednotnou sazbu, tj. tzv. "rovnou daň". Takto pojatá reforma nebyla ani v programu SZ a ani KDU. Podobný experiment je nepřijatelný i u konzervativních či chcete-li pravicových stran našich západních sousedů, tj. ÖVP či CDU/CSU.

21. 3. 2007
Vladimíra Dvořáková

Jakákoli změna systému vždy s sebou přináší vyrovnání s minulostí, která mohou být více či méně účinná a mívají několik aspektů. Ten relativně neškodný a v našich dějinách 20. století dobře známý, začíná bouráním starých pomníků a stavěním pomníků nových, přejmenováním ulic a náměstí. Další, již mnohem podstatnější, je zaměřen na naplnění jakési "revoluční spravedlnosti" a dotýká se konkrétních lidí. Může jít o potrestání osob, které spáchaly trestné činy, například vraždy a mučení, v lepším případě před regulérními soudy, v horších případech před jakýmisi revoluční tribunály, kde je prostor pro vyřizování osobních účtů.

Odvysíláno na ČRo 6

KOMENTÁŘE ČRO 6

21. 3. 2007

Lidé dneška projevují, navzdory masivním reklamním kampaním a jiným unifikačním trendům, alespoň zatím, odlišný vkus. Nacházejí potěšení nebo naopak nelad v něčem jiném; hnutí citů je tu a tam opravdově mohutné a pak jde o vášeň. Vzplanutí bývají různá: někoho přivádí do extáze hra v kostky, šustění mariášových karet nebo skotačící ruletová kulička, jiného rozpálí břišní tance, temperamentní boogy-woogy či cha-cha.

21. 3. 2007

Zveme na zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Poruba. Ze včerejšího vystoupení bych si dovolil upozornit na souboj starosty Miroslava Nováka (ČSSD) a jeho místostarostů (ČSSD a ODS) proti docentovi Jančíkovi (VŠB). Petr Jančík je šéf katedry ekologie. Na minulém zastupitelstvu přemýšlel nahlas, proč se v Porubě chystáme pokácet sto padesát statných stromů. A že snad to musí být pro někoho kšeft.

21. 3. 2007

Od října 2005 do září 2006 britské ministerstvo vnitra vydalo podle odhadů asi 10 000 falešných pasů. Dva z nich obdrželi teroristé z al Kajdy. Náměstkyně ministra vnitra Joan Ryanová konstatovala, že pasový úřad britského ministerstva vnitra obdržel 16 500 podvodných žádostí o pas, a "asi polovinu" se jich nepodařilo odhalit. Britské ministerstvo vnitra vydává každoročně 6,6 milionů pasů a podle jeho odhadu je půl procenta těchto pasů, tedy asi 10 000, falešných. Od května letošního roku se budou muset žadatelé o nový britský pas podrobovat osobním pohovorům.

21. 3. 2007

Evropský soud pro lidská práva udělil Polce Alicji Tysiacové odškodné ve výši 25 000 euro za to, že jí byl v Polsku odepřen potrat.

Po narození jejího třetího dítěte se jí vážně zhoršil zrak a obávala se, že oslepne. Této pětatřicetileté matce byl v Polsku odepřen potrat, navzdory tomu, že lékaři varovali, že porod může znamenat její oslepnutí. V katolickém Polsku jsou potraty zakázány s výjimkou případů, kdy by porod mohl ohrozit zdraví matky či nenarozeného dítěte.

21. 3. 2007

Britská vláda se rozhodla zakázat užívání "neinteligentních" kazetových (tříštivých) bomb, které neobsahují mechanismus, jímž se po určité době automaticky zneškodní. Tento typ kazetových bomb bude okamžitě stažen z britské armády a zničen, uvedl ministr obrany Des Browne. Aktivisté však požadují, aby britské ministerstvo obrany zakázalo užívání všech typů kazetových bomb. To ministerstvo obrany odmítlo a argumentovalo, že kazetové bomby jsou legitimními zbraněmi s významným vojenským potenciálem.

Kazetové bomby se po jejich shození či vystřelení rozpadnou na stovky menších bomb. Ty mohou ležet v krajině dlouhá léta a způsobovat zranění či smrt civilistů.

Letos v únoru se na konferenci v Norsku Británie, která použila kazetových bomb v Kosovu i v Iráku, připojila ke 45 dalším zemím, které přislíbily, že kazetové bomby přestanou používat do roku 2008. Spojené státy zákaz kazetových bomb odmítly.

Podle britského liberálnědemokratického mluvčího pro vojenské otázky Nicka Harveyho není automatický mechanismus, který "inteligentní" kazetové bomby po čase zneškodňuje, stoprocentně účinný, a tak část těchto bomb nadále zůstává dlouho po ukončení válečného konfliktu hrozbou pro obyvatelstvo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 3. 2007

Milan Valach ve svém textu "Marx a zákony" docela uspokojivě vysvětlil proces přeměny vody na páru, ovšem se samotným obsahem mého článku Prorok Karel Marx jakož i se samotným učením Marxe to má máloco společného. Kdyby četl samotného Marxe pozorněji, věděl by, že se dopustil exemplárního příkladu vulgarizace marxismu: lidská společnost jakožto analogie vody, která prochází přeměnami skupenství? Toto vysvětlení "podstaty Marxovy filosofie", na které si autor troufnul, kulhá na obě nohy.

21. 3. 2007

Chtěl bych reagovat na obsah článku posl.Křečka uveřejněný pod názvem "112 let soudních výpovědí v Čechách". Abych se vyhnul přímému hodnocení odborné úrovně páně Křečka přiložím jen několik odkazů jako reakci na slova v jeho článku uvedená, píše Michal Štěpánek

Nevím, kdo nebo co ho do psaní takových nesmyslů nutí, proto považuji za nutné odkázat jeho čtenáře na několik zdrojů, které uvedou jeho tvrzení (nejen) v článku uvedená do "trochu" jiného světla. Hned v prvním odstavci totiž poslanec Křeček píše:

21. 3. 2007

tisková zpráva

Dne 22.3.2007 se uskuteční v 17,00 hod na nám.Svobody v Brně protestní shromáždění za vypsání referenda proti jakýmkoliv cizím vojenským základnám na našem území. Akce je součástí Protest Festu a zúčastní se jí taktéž naše Brněnská skupina NE základnám. Podrobnější program shromáždění je ZDE

Je velmi důležité, aby se těchto shromáždění zúčastnilo co nejvíce lidí, kteří podporují myšlenku vypsání referenda a nesouhlasí s umístěním jakýchkoliv cizích vojsk na našem území. Prosíme všechny občany, kteří nesouhlasí s postupem naší vlády a vlád předešlých, aby svou účastí vyslovili svůj názor a zaujali jasný postoj k celé záležitosti. Přijďte podpořit vypsání celostátního referenda, pomozte zabránit vzniku nové "studené války".

Protestní shromáždění je občanskou, nestranickou záležitostí.

Tiskový mluvčí Brněnské skupiny NE základnám

www.nezakladnam-brno.org

Tomáš Kotas

21. 3. 2007
Reakce na článek "Kdo se bojí genocidy v Srebrenici" od Mihada Mujanoviće.

Autor v reakci na můj článek "Západ a jeho role při rozbití jugoslávské federace" a článek pana Foldyny "Pravda a lež o genocidě ve Srebrenici" láteří nad skutečností, že je v českém mediálním prostředí "dobrým zvykem dávat značný prostor všem pseudonovinářům a pisálkům, kteří nemají o probírané tématice o nic větší znalosti než jejich čtenáři". V tom se s panem Mujanovićem do puntíku shodnu, ovšem kdyby takové texty nebyly otištěny v poměru s celoplošným tiskem okrajovém periodiku, jakým jsou BL.

20. 3. 2007

Starosta Trokavce:

Dobrý den, jsem Jan Neoral, starosta Trokavce. Nevím, kam to napsat, jsem znechucen výsledkem šotu o radaru v Trokavci, v pořadu Reportéři na ČT dne 19.3.07.

Sentimentální tlachy o ničem, s nulovou vypovídací hodnotou.

Sesypali jsme se na amerického majora, kráčejícího ve slunci, protože nás nepustí do lesa na houby.

Škoda materiálu. A pokud se mi tu objeví někdo s podobným úmyslem, už vím, mou pomoc ať neočekává.

Veřejnost se o radaru a o pravých příčinách obav z něj nedozvěděla nic. Už se nedivím Iniciativě NE základnám, že se s ČT1 příliš nechce bavit - i já už mám podobný pocit. ČT1 je poplatná vládnoucí ODS - v tom to bohužel vězí.

Jan Neoral, Trokavec

20. 3. 2007

Propaganda v ČT stále jako za normalizace

Karel Šolín

Se znechucením a zklamáním jsem právě odešel od televizní obrazovky, kam mne přilákal pořad Reportéři ČT. Již v hlavní zpravodajské relaci ČT-1 byla na něj upoutávka, resp. na jeden z jeho hlavních reportáží o místním referendu v obci Trokavec a dalších, píše učitel Karel Šolín.

K tomu: Janečku, proč cenzurujete a zkreslujete v ČT veřejnou debatu?

20. 3. 2007

Hnutí PRO:

Jakékoliv objektivní vykreslení skutečnosti (jakým reportáž z Brd byla), co vyzní ve prospěch zastánců radaru, nutně pudí jeho odpůrce obviňovat média ze "zmanipulovanosti", "zaprodanosti" a "neobjektivnosti".

Se znechucením a zklamáním jsem minulou sobotu odjížděl z Míšova, obce poblíž Trokavce, kam jsem já a několik mých přátel z iniciativy PRO byl pozván Českou televizí k debatě o radarové základně s iniciativou Nezákladnám a místními obyvateli. Přijeli jsme debatovat primárně právě s hnutím Ne základnám jakožto naším oponentem, avšak pan Tamáš a jeho lidé se s námi odmítli bavit a bez okolků odjeli. To je holý fakt. Zprostředkovaně přes štáb nám nejdříve vzkázal, že pro něj nejsme partnerem pro debatu a že bavit se bude pouze s oficiálními vládními činiteli. Vše zachycovala kamera České televize, která měla debatu natočit. Nelze se tedy divit, že včerejší reportáž vyzněla jak vyzněla - jak píše pan Karel Šolín v dnešním článku na Britských listech, zdůrazňuje Daniel Truxa z iniciativy PRO (americkou základnu v ČR).

20. 3. 2007

Chtěl bych tímto dopisem protestovat proti informační blokádě České televize, týkající se názorů proti instalaci americké vojenské základny na našem území.

Za celých devět měsíců, po které se o tomto problému diskutuje, poskytla Česká televize odpůrcům základen jen asi pět minut času na prezentaci vlastních názorů. Naproti tomu zastánci základen měli k dispozici vždy téměř celý pořad. Občanské iniciativě Ne základnám bylo úplně znemožněno účinkování ve studiu. Přitom tato inciativa vlastně zahájila diskusi o tomto velice choulostivém tématu.

20. 3. 2007

Vláda se chystá prodat 7% akcií největší a nejziskovější firmy v její správě. Opět připomínám, že pánové z vlády nejsou vlastníky majetku , ale pouze jeho správci. Na což rádi zapomínají.

Formálně na to jistě vláda má právo a získá tak hotovost k použití jinde.

Zde možná by bylo dobré si pro nás neekonomy a laiky zopakovat několik daností okolo chodu akciových společností nejen v Čechách.

20. 3. 2007

Další ukázka z připravované knihy Jana Čulíka o českém filmu od roku 1989.

19. 3. 2007

(titulek prosim berte jako jemnou ironii...)

Vracím se ještě jednou do ringu. Je pozoruhodné sledovat bizarní čtení liberální teorie, které si jako rozinky z koláče vybírá jen ty principy, které vyhovují egoistickému pojetí světa.

Hrozí mi, že se budu v mnohém opakovat, ale pokusím se o systematické shrnutí dosavadní argumentace. Předem upozorňuji, že tento text není o kouření (vzhledem k tomu, že můj příspěvek do debaty o kouření vůbec nebyl. Pan Bláha mě natolik vyděsil svou obhajobou přípustnosti cedulek "Židům vstup zakázán", že jsem otázku kouření dávno nechala stranou (zmíním se o ní až na závěr).

Definice veřejné a soukromé sféry podle klasické liberální teorie skutečně není tvořena prostou dichotomií státní majetek-soukromý majetek.

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2007 Protest skupiny NE základnám v Brně   
21. 3. 2007 V Německu vře spor o amerických raketách v Evropě Richard  Seemann
21. 3. 2007 Jde o daleko víc než o rakety   
20. 3. 2007 Základny jako nadnárodní problém, aneb Proč ignorovali ve věci základny Češi, Poláci a Američané EU a NATO? Uwe  Ladwig
20. 3. 2007 Topolánkova "občanská demokracie" podobná "demokracii" srpu a kladiva Zdeňka  Ullmannová
20. 3. 2007 Česká televize stále nadbíhá mocným a neplní veřejnou službu Karel  Šolín
20. 3. 2007 Nebavte se s Českou televizí, nevysílá pravdu   
20. 3. 2007 Co ČT natočila a co pak odvysílala Tomáš  Franke
20. 3. 2007 Věc: Stížnost na názorovou blokádu v České televizi Tomáš  Franke
19. 3. 2007 Americký neoimperialimus a iniciativa Ne základnám Milan  Valach

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý
2. 3. 2007 Trojí bída komunismu III. aneb nacionalismus některých obhájců Marxe Bohuslav  Binka
2. 3. 2007 Mýlil se Marx? Milan  Valach
1. 3. 2007 Trojí bída komunismu II. Bohuslav  Binka

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý
8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
15. 11. 2006 Svetoobčania nechcú prehliadať rozdiely, ale prekonávať ich Eduard  Chmelár

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Ropáci a jejich protivníci RSS 2.0      Historie >
16. 11. 2006 Ropák se vzepřel, ropák vyhrál   
12. 8. 2006 Bárta společným kandidátem Zelených a lidovců Štěpán  Kotrba
14. 6. 2006 Proč mlčíte o ropácké realitě sociálnědemokratické politiky v Ústeckém kraji? Miroslav  Šuta
28. 4. 2006 Výsledky anket "Ropák 2005" a "Zelená perla 2005"   
28. 4. 2006 LN: Poslanec ČSSD dostal Ropáka Oldřich  Průša
6. 4. 2006 Nejde spíše o snahu životnímu prostředí v Praze škodit? Jaroslav  Štemberk
5. 4. 2006 Zelená neznalost nebo úmysl? Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Plzeňská STUŽ navrhla za kandidáty na Ropáka roku 2005 Martina Romana, Pavla Švarce a Jana Zahradila   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2007 ■ ■ ■ Zuzana  Gabrišová
20. 3. 2007 ■ ■ ■ Josef  Palivec
19. 3. 2007 Večer Miroslav  Válek
16. 3. 2007 Bez názvu   
15. 3. 2007 Zima Jana  Štroblová
14. 3. 2007 Myš Emanuel  Frynta
13. 3. 2007 ■ ■ ■ Miloš  Kölbel
12. 3. 2007 Sidžo o chvíli zmierenia Ján  Zambor
9. 3. 2007 Po letech u maminky Vladimír  Holan
7. 3. 2007 Bez názvu Zuzana  Vítková

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
14. 3. 2007 Velký švindl globálního oteplování?   
14. 3. 2007 Film Velký švindl globálního oteplování byl švindl   
11. 3. 2007 Britští konzervativci plánují uvalit ekologickou daň na leteckou dopravu   
10. 3. 2007 Summit EU: dobrá zpráva pro klima   
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
21. 2. 2007 Al Gore má dostat čestný doktorát za svůj film Nepohodlná pravda   
21. 2. 2007 Evropská unie dosáhla dohody ohledně snižování emisí   
21. 2. 2007 Austrálie se rozhodla zlikvidovat veškeré tradiční žárovky   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík