28. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 3. 2008

Není vyloučeno, že mobilní telefony usmrtí více lidí než kouření nebo azbest, to je závěr nové studie uznávaného odborníka na rakovinu. Ten varuje, že by lidé měli používat mobilních telefonů co nejméně a že vlády a průmysl mobilních telefonů musejí podniknout "okamžité kroky", aby byla snížena radiace, jíž jsou vystavováni uživatelé mobilů.

Sloupek
Otokar Fischer

Z opálové misky tvého těla
nechci pít, jen zrak si orosím.
Nezapomeň ty však, že jsi chtěla
se mnou zemřít, až tě poprosím.

Tehdy spustím žaluzie v oknech,
jak je spouštím teď, leč do oken
padne záře po nocích a po dnech,
padne zář, jež není noc ni den.

Neplá posud. Pokojem jde přítmí.
Tuším tělo jen, tvé duše stín.
Tekou ještě vteřiny, a rytmy
vlévají se z hlubin do hlubin.

Sviť mi ještě. S rouchem odlož roušku.
Po koberci, bělostná, se nes.
Nad kotníky zlatá hudba kroužků
zní jak cinkot vln a vážek ples.

Vzdaluj se mi, když je hmat můj blízký,
přítmím vzleť jak zpěvný v lese pták --
Z těla svého opálové misky
pít mne nenech, oros mi jen zrak.

Z výboru Poutník a píseň, Mladá fronta, Praha 2008 vybrala jeho editorka Nikola Richtrová.

Jiří Paroubek
30. 3. 2008

Předseda ČSSD Paroubek v sobotu uspořádal tiskovou konferenci po svém návratu z Ruska. Na ní poodhalil svá jednání s předsedou Rady federace a politické strany Spravedlivé Rusko Sergejem Michailovičem Mironovem, místopředsedou Státní dumy RF a strany Spravedlivé Rusko Alexandrem Michailovičem Babakovem, předsedou zahraničního výboru Státní dumy RF Konstantinem Josifovičem Kosačevem, stejně jako s náměstkem předsedy vlády RF a vedoucím Úřadu vlády Sergejem Jevgenijevičem Naryškinem. Paroubek se setkal v Rusku i s předsedou Obchodně průmyslové komory Ruska a bývalým premiérem Jevgenijem Maximovičem Primakovem. Paroubek zdůraznil i své vystoupení ke studentům ruské diplomatické akademie MGIMO na téma bezpečnosti v Evropě.

Paroubek na otázku Britských listů řekl, že jednal i o otázkách energetické bezpečnosti a doporučoval dlouhodobé kontrakty na dodávky plynu a ropy, na 25 let. Některé otázky Britských listů odbyl Paroubek vyhýbavě. Neuvedl podrobnosti o rusko-americké smlouvě, a na přímou otázku, zda se neobává geostrategického odklonu Ruska od Evropy a příklonu k Číně prostřednictvím Šanghajské organizace spolupráce - vedenému zájmem o možnosti přesměrování toků plynu a ropy do Asie, Paroubek odpověděl, že bychom neměli asijskou politiku Ruska přeceňovat...

28. 3. 2008

Žádná společnost nemůže spočívat, a nikdy nespočívala, jen na samotných právech, ať jsou to třeba lidská práva.

Jak se "svobodná společnost" rozkládá, je pokrokovým a nikoliv reakčním postojem podporovat znovuvytvoření myšlenky národa, hodnot a povinností občanství, podporovat ochranu veřejné sféry před privatizátory, podporovat pozvednutí etiky veřejné služby nad soukromý zájem. Jakýkoliv jiný postoj je výzvou pro spravedlivě rozhořčené občany, aby si nalezli vlastní nové způsoby, jak vytvořit v Británii nový politický režim - anebo aby ji ve stále větším počtu opouštěli.

Británie ztratila svou totožnost a své povědomí národa, píše v konzervativním britském týdeníku The Spectator David Selbourne. S občanem se zachází jako s pouhým "zákazníkem", svoboda byla omezena na "právo konzumní volby". Že by byla podobnost se situací v České republice čistě náhodná? Posuďte sami:

29. 3. 2008

Britské listy získaly nálepku levicového serveru. Aspoň ti, kdo je zásadně nečtou, jsou o tom svatosvatě přesvědčeni. Když se však podíváme do archívu, snadno zjistíme, že příspěvky českých levicových mandarínů a mandarinek věnované "budoucnosti levice" rozhodně nepatří k nejčtenějším. Mezi čtenářsky nejoblíbenějšími najdeme naopak texty o kontroverzních tématech a zevrubnější analýzy.

Nedávno zveřejněné shrnutí článku v britském Spectatoru jednoduše ukazuje, že politika na úrovni národního státu zdaleka není v krizi jen v ČR, a že nejde ani o krizi politické levice. Politici všech barev, pohlaví a rozměrů ovšem po celá desetiletí tancovali podle not "reaganomiky" a mezinárodních finančních institucí, takže z vyprodávaného státu se prakticky všude stal "eunuch na námluvách" (Ulrich Beck). Když se tedy teď vynořují obavy, že by americká finanční krize mohla přeskočit i do Evropy, David Selbourne si zničehonic všímá, že labouristé i toryové jen pustě žvaní, zatímco britská monarchie připomíná ohlodanou kost. No, tak to bychom měli - to jsme přece věděli už dávno. A dál?

29. 3. 2008
reakce na text Karla Dolejšího "Oidipovské Velikonoce na toryovský způsob"

Karel Dolejší svým pesimismem Selbournův článek zkresluje. Ano, je to typicky toryovská argumentace, co jste čekali v konzervativním týdeníku? :)

Přesto si myslím, že je nesmírně zajímavá. Neznám české pravičáky, kteří by například argumentovali, že dvěma základními sloupy občanské demokracie je veřejná služba státních orgánů a poskytování státních služeb. Neznám české pravičáky, kteří by argumentovali, že základem společenského uspořádání musí být spravedlnost, že člověk nesmí bohatnout ožebračováním druhých. (Že by to byl Topolánkův nebo Nečasův program? :)) Na Selbournově textu mě zaujalo i to, že v dnešním údajně rozkolísaném postmoderním světě bez pevných hodnot volá po dodržování základních, neměnných etických norem - to je konec konců základním rysem evropského konzervatismu. (Že by Topolánek dodržoval nějaké etické normy?)

30. 3. 2008

Mně se moc nelíbí to rozdělování na "muzeum" a současnost, které Karel Dolejší provádí. Z hlediska raného středověku je třeba renesance návratem k muzeu, živým, do té doby netušeným návratem, který podnítil úžasný rozvoj evropské kultury natolik, že ještě pro Goetha byla antika nedotknutelná a velice výrazně z ní vycházel i otec postmoderny Nietzsche. Nevidím žádný důvod pro dělení dějin na to, co je jen muzejní, mrtvé, a na ten živý, dobrý dnešek či zítřek. Cokoli může oživnout a být znovu inspirativní, záleží jen na situaci (např, obliba gotiky u některých spisovatelů 19. století, např. T. Gauthier) a na hloubce, s jakou zasáhne nového génia daných časů. Tak Goethe např. vzkřísil Shakespeara, zatracovaného elitou francouzského i anglického klasicismu. A totéž platí o politických a náboženských konceptech. Dějiny lidstva poskytují obrovské množství materiálu, který nás může učit chápat naši současnost velmi jemně, v mnoha odstínech, ve srovnáních a v kontextech, o něž se připravíme, pokud budeme něco velkého v minulosti považovat jen za "muzeum". Začněte Hérodotem a Homérem a zjistíte - jako o tom byli přesvědčení celá staletí elitní kultury před námi - že TAM najdete bít srdce své doby mnohem více než v banalitě všednosti kolem. Promítněte své prožitky, svou výchovu, dobu, svou politiku a kulturu do "muzeí" a zjistíte, že teprve tam jí porozumíte a uvidíte očištěnu od banalit. Historie není jen učitelkou života, je jeho podmínkou, je jeho životem, má-li to být život kulturních a vzdělaných lidí a ne život hmyzu ovšem.

30. 3. 2008

Většině Evropanů se nezamlouvají americké plány umístit do středu Evropy část svého protiraketového štítu, konkrétně protiraketové střely rozmístit v Polsku a radar v ČR. Vyplývá to z průzkumu ústavu Harris Interactive, podniknutém před nadcházejícím summitem NATO v Bukurešti od 2. do 4. dubna 2008. Odpor proti americkému plánu je zvláště silný v Německu (71 % proti, jen 19 % pro), ve Španělsku (61% proti , 19 % pro) a ve Francii (58% proti, 22% pro). Proti americkému deštníku bylo i 49 % dotázaných Italů a 44 % Britů. V USA podpořilo umístění protiraketového štítu v Evropě 49% dotázaných, opačný názor vyslovila čtvrtina Američanů. Naopak ruský návrh, aby se o protiraketovou obranu společně postaralo NATO a Rusko, se zamlouval 59 % dotázaných Italů i téměř polovině oslovených Britů a Němců. Pro byly i téměř dvě pětiny Američanů, čtvrtina měla opačný názor.

30. 3. 2008

Britská vládní agentura pro monitorování a odposlech "(GSHQ)" (sic!), "která elektronicky monitoruje polovinu světa z vesmíru", prý "potvrdila dalajlámovo tvrzení, že agenti čínské LOA, převlečeni za mnichy, stáli za násilnostmi, které způsobily stovkám Tibeťanů zranění nebo smrt". ... ... Podle dalajlámova překladatele Ngawang Nyendru prý "existuje svědkyně, která viděla při násilnostech ve Lhase muže v tibetském oblečení, které si po "zatčení" převlékl za čínskou policejní uniformu."

... ... Bývalý vysoce postavený úředník čínské KS, Ruan Ming [od roku 1997 žijící na Tchaj-wanu, kde pracoval jako diplomatický poradce prezidenta Chen Shui-biana], tvrdí, že čínští komunisté tibetské incidenty pečlivě připravili, aby donutili dalajlámu rezignovat , "aby podvedli svět".

Tyto "informace" rozšiřuje server Velká Epocha, slovenské vydání americké protičínské agentury Epoch Times (DaJiYuan). Problematická dezinformace má ale několik vad: Nosičem je aktivistická PR skupina. "GSHQ" se ve skutečnosti jmenuje GCHQ (Government Communications Headquarters). Nespecifikovanou informaci o "potvrzení" ze strany GCHQ nenajdete v žádném jiném médiu. Nová Epocha svůj zdroj neudává... Ve skutečnosti tuto informaci vypustila pro-dalajlámovská dharmasalská "informační" agentura Phayul.com a ihned ji zase stáhla. Nyní je původní informace nedostupná. Doteď ji stihl převzít mimo "Epoch Times" pouze nezávislý novinář Gordon Thomas, mj. autor knihy "Secrets & Lies: A History of CIA Mind Control and Germ Warfare" na serveru Canada Free Press. A tohoto "investigativce" vzápětí zpětně "zmonitorovala" agentura Phayul.com. .. . CFP původní článek "`Beijing orchestrating Tibet riots' také stáhla. Nicméně se Phayul má teď na koho "odkázat"... na Canada Free Press. A slovenská Velká Epocha může dezinformaci o GCHQ vydávat za realitu. Česky.

VE: Bývalý poradce generálního tajemníka KS Číny tvrdí, že čínský režim zinscenoval incident ve Lhase ZDE

VE: Britská špionáž potvrzuje zinscenované násilí ve Lhase, důkazů přibývá ZDE
Phayul.com: Gordon Thomas, Canada Free Press: 'Beijing orchestrating Tibet riots' ZDE

Chinese Regime Implicated in Staging Violence in Lhasa ZDE

Pozn. JČ: Ačkoliv člověk samozřejmě nevidí do mozků současných - pragmatických šéfů Čínské komunistické strany, zdá se velmi nepravděpodobné, že by v roce, kdy Čína pořádá Olympijské hry, a všemožnými liberálními opatřeními se snaží přesvědčit svět, že je její režim přijatelný a atraktivní, zároveň uspořádala kontraproduktivní, provokativní akci a vyvolala policejní provokací protesty v Tibetu, aby upozornila, že je Čína stále ještě tvrdý policejní stát... :)

28. 3. 2008

Zkusme všichni nahlas říci: Nejsem slouha

Přes odpor většiny občanů (dle opakovaných průzkumů veřejného mínění cca 70 %) této země se chystá tato vláda podepsat 4.4. 2008 dohodu o vstupu cizích vojsk na naše území.

Přes odpor většiny občanů (dle opakovaných průzkumů veřejného mínění cca 70 %) chce tato vláda podepsat dohodu o umístění vojensko-strategického zařízení cizí armády na území ČR.

Přes odpor většiny občanů opakovaně potvrzený veřejnými průzkumy (cca 70 %) se chystá tato vláda dobrovolně předat část území ČR armádě cizího státu a to s největší pravděpodobností k militantním účelům.

Tato vláda za zády EU (jíž se ČR při vstupu zavázala k jednotným postupům i v oblasti bezpečnosti států EU) a přes varování a nesouhlas EU, činí kroky, které mohou v budoucnu ohrozit, či rozvrátit EU.

Tato vláda nedbá zákonů ČR, když nabízí USA dohodu o předávání citlivých soukromých informací o svých občanech - v rámci protiteroristických opatření" - a navíc s touto dohodou nesmyslně, občany nežádaně, kupčí.

Tato vláda nedbá zájmů většiny svých občanů, zemi vleče do nebezpečné role spojenců-iniciátorů nové (možná nejen) studené války. Do role poslušných, přihrbených slouhů amerických bankéřů - manipulátorů.

Manipulátorů, kteří jsou si vědomi jediného lukrativního řešení své zadluženosti - totiž války. Bankéřů - manipulátorů, kteří svou nenažraností dostali do finanční krize už nejen vlastní zemi.

Za způsobenou finanční krizi by měli zaplatit. Ale "ze svého" - to nepůjde - "své, svých dětí a vnuků" už prožrali.

Zkuste si, prosím, všichni nahlas říci: "Nejsem slouha" !!! doporučuje Soňa Hromátková.

28. 3. 2008

Mám smůlu, že mám dobrou paměť. Ještě vzpomínám, jak se v prvních letech mé školní docházky začala čeština znásilňovat. Pro jistý způsob hospodaření podniků se již nenašlo české slovo a zbyl z toho chozrasčot. Odkudsi z křoví se vynořily stovky nebo tisíce náčelníků všeho možného, ale kupodivu neměli čelenky z peří, nýbrž saka a kravaty. Rusky se totiž "vedoucí" nebo "nadřízený" řekne "načaľnik." V tehdejším vojsku byly strojní pušky a podobný vražedný šrot nahrazeny kulomety a samopaly původu rovněž ruského. Není divu, že k buzeraci mužstva patřila jejich sborka a rozborka.

28. 3. 2008

Plně sdílím rozhořčení pana Štampacha nad soudobým przněním češtiny, jež by bylo možné doložit mnoha dalšími příklady.

Za příklad nevhodný však lze označit vojenskou terminologii, která byla v naší armádě rusismy obohacena již legionáři. Před tím byly pojmy přejímány z němčiny - viz strojní puška = s Maschienengewaehr.

Krásné slovo z legionářské literatury je třeba "těpluška", vagon vybavený kamínky, v němž naši hoši jeli po sibiřské trati.

Rozborka a sborka zbraně v tomto pořadí není buzerace, nýbrž nezbytný dril, který může vojákovi v boji zachránit život. Dobře to bylo vidět ve filmu Tři králové u kapitána Morávka.

S pozdravem Nazdar!

František Řezáč, Plzeň.

28. 3. 2008

Jak se blíží dubnová vrcholná schůzka NATO v Bukurešti, politické neshody a rostoucí propast ve výdajích na zbrojení možná ohrozí samu budoucnost aliance, míní časopis Aviation Week and Space Community.

Obranný výbor britského parlamentu varuje, že NATO se bude muset rychle zabývat otázkami, které jinak mohou vést k ohrožení jeho existence.

28. 3. 2008

Před návštěvou George Bushe v Rusku konstatoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, že nejlepším řešením by bylo, kdyby Spojené státy plány na výstavbu projektu raketové obrany zrušily. Lavrov dodal, že ruští odborníci studují nejnovější americké plány, jejichž cílem je rozptýlit ruské obavy z navrhovaných amerických základen v Polsku a v České republice, avšak potvrdil, že si Moskva přeje, aby Washington plány na výstavbu systému raketové obrany zrušil.

29. 3. 2008

Lidé po celém světě dnes - mezi osmou a devátou večer - zhasnou světla a televizi, a to v rámci akce Hodina pro Zemi. Organizuje ji Světový fond na ochranu přírody (WWF). Akce má upozornit na rizika globálního oteplování.

29. 3. 2008

Případ dvou dívek z brněnského Klokánku, které se musí vrátit k otci, i když je ve jménu Boha týral, je další ukázkou zkostnatělosti českého soudnictví v oblasti dětských práv. Soud rozhodl o návratu dívek k otci navzdory znaleckému posudku, který navrácení dívek do rodiny proti jejich vůli nedoporučuje, ale především navzdory vyjádření obou dívek, které se návratu k otci bojí a neustále opakují, že se domů vrátit nechtějí. Jejich názor však soud nebral v úvahu, přestože má být podle Úmluvy o právech dítěte, kterou Česká republika ratifikovala již v září roku 1990, k názoru dítěte přihlédnuto.

Postup soudu dokazuje nezbytnost zákonodárných změn v oblasti dodržování Úmluvy o právech dítěte. Znovu vyzývám příslušné ministry, aby přijali taková opatření, která povedou k nápravě a okamžitě připravili novelu zákona v takovém stavu, aby mohla být bez průtahu schválena.

29. 3. 2008
Snad jen z jakéhosi nejasného nerozumu jsem si dal práci a napsal LEVICOVOU reakci ke stejnojmennému článku-speciálu na webu Hospodářských novin -- ZDE. A tak se chci se čtenáři Britských listů podělit nejen o svoji emoci, ale především poprosit -- míněno vážně -- o radu. Jak postupovat dál? Vysvětlovat poctivě a trpělivě, že opravdu ne všichni můžeme ZÁROVEŇ žít v JEDNÉ sPoLeČnOsTi a snažit se tedy o nemožné -- žít si snadno, bez práce (ach ty emoce .-) a jen kontrolovat podnájemníky, aby třeba nedělali bordel? Nebo se vykašlat na ideály, ustoupit z nich a starat se PRAVICOVĚ v prvé řadě především o vlastní prosperitu, což jistě nelze odmítnout jako špatné myšlení? Svět není černobílý, v mnoha věcech má autor reakce pravdu. Často si lidé za vlastní neúspěch můžou sami.

Než bude čtenář pokračovat ve čtení textu, nechť si laskavě napřed přečte hlavní text na webu HN -- ZDE

28. 3. 2008

Oznámil to prezident Raul Castro. Kubánský telefonní monopol ETESCA začne nabízet mobilní telefony veřejnosti do několika dnů. Někteří Kubánci už měli mobilní telefony, ale mohli je získat pouze registrované na cizince.

Nyní budou mít Kubánci právo sami si pořídit mobilní telefon, avšak budou za něj muset platit v dolarech. To omezí přístup k mobilním telefonům jen na bohatší občany.

Před čtrnácti dny byl také zrušen zákaz celé řady elektronických spotřebitelských přístrojů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 3. 2008

Čína si ve čtvrtek dala vlastní mediální gól. Státem zorganizovanou návštěvu zahraničních reportérů ve Lhase přerušili protestující mniši, kteří obvinili čínskou vládu, že vnějšímu světu lže. Více než 30 mnichů ve chrámu Jokhang - nejposvátnější svatyni tibetského buddhismu - proniklo na oficiální tiskovou konferenci, konanou v tibetském hlavním městě od zahájení nepokojů dne 14. března. Lamové přerušili projev o mezietnické harmonii, který přednášel šéf administrativního úřadu v chrámu, obklopili novináře a řekli: "Podvádějí vás. Nevěřte jim. Lžou vám."

28. 3. 2008

České politické elity se "ve jménu sebezáchovy" spolu s elitami dalších postkomunistických států (Bulharska, Rumunska) rozhodly vykašlat na obtížné dohadování v mnohostranných institucích, jako jsou EU nebo NATO. Místo toho se nabízejí zbylé supervelmoci zcela k dispozici à la Bushův pudl Tony Blair. V prostoru, kde formálně stále platí evropský systém kolektivní bezpečnosti, tak ztělesňují pověstnou "Novou Evropu", součást "koalice ke všemu ochotných". Český ministr zahraničí o sobě s oblibou tvrdí, že je rusofil. Pokud má pravdu, je to opravdu skvělé. Znalost ruské klasiky se totiž dozajista hodí.

Ruský satyrik Saltykov-Ščedrin kdysi z lázeňského pobytu vytěžil prózu "Byl jsem v Evropě" (1880-1881). Ta začíná kritikou ničím neomezeného narcismu, kterou bude nejlepší citovat doslovně.

28. 3. 2008
krátká poznámka jako reakce na hypotézu vzešlou ze zpravodajství: "Budou nás okupovat Američané i Rusové společně ?"

Při četbě Nietzscheho, Kalandry nebo Orwella jsem pochopil, že optimismus a touha po štěstí bohužel často překážejí jasnému pohledu. To, co si nechceme vůbec připustit, se občas stane právě proto, že pro tak hroznou možnost máme nějakou tu slepou skvrnu. Ale bacha: On je to jenom heuristický nástroj!

28. 3. 2008

V současné době je univerzální hodnotou úspěch, ideálně měřený penězi. V rovině úvah to málokdo přizná, v rovině praktických výsledků a jednání lidí je to téměř univerzálně aplikováno. Jen někteří to ještě nevidí a myslí si, jak je vše v pořádku. Není.

V souvislosti se zavedením trhu a jeho oceňovací logiky prakticky do všech oblastí života dochází k tomu, že určité věci ztrácí hodnotu a jiné ji naopak získávají. Podstatné je vyhrát, za jakých okolností a za jakou cenu, je podružné. Heslo "vítěz bere vše" se stalo mantrou současné společnosti. Pravidla, úroveň, právo a solidarita je až daleko v řadě.

28. 3. 2008

Desetivteřinový záznam ženy, která zpívá francouzskou lidovou píseň "Au Clair de la Lune", zaznamenaný r. 1860, je nejstarší záznam lidského hlasu. Dosud se za nejstarší záznam považovala nahrávka Thomase Edisona z roku 1877.

"Fonoautograf" z roku 1860, vytvořený pomocí jehly na papíře, pokrytém sazemi, nyní poprvé přehráli američtí vědci. Nahrávku pořídil 9. dubna 1860 pařížský vynálezce Edouard-Leon Scott de Martinville.

Podrobnosti - i s nahrávkou - ZDE

28. 3. 2008

KDU -- ČSL opět vyráží do boje za zákaz potratů. Dokonce apeluje přímo na našeho pana prezidenta.

Patrně se tím ale opět chtějí pouze zviditelnit. Nebo chtějí lidem dát téma k debatě, která by je odvedla od skutečných problémů.

Jinak si neumím vysvětlit, že ač tak moralističtí, nic neudělali např. pro matky, které si po zjištění vývojové vady dítě ponechaly. Patřím mezi ně, i za ně se tedy ptám.

28. 3. 2008

tisková zpráva

Na základě pokračujících represí v Tibetu svoláváme v pondělí 31. března 2008 v 19:00 hodin na Masarykově náměstí v Ostravě druhou protestní svíčkovou vigilii za oběti násilného potlačení demonstrací v Tibetu. Zapálením svíčky a pochodem vyjádříme podporu a naději těm Tibeťanům, kteří formou nenásilí protestují proti porušování lidských práv ze strany Číny.

Občanské sdružení M.O.S.T., Ostrava,

28. 3. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Bankovní systém v krizi. Indové koupili Jaguar a Land Rover. Číňané prý chtějí převzít část Deutsche Bank AG a já bych se chtěl krátce zamyslet nad kobylkami a zobání rozinek.

28. 3. 2008

Metro na kolenou...

Poté, co Mafra koupila deník Metro, začala běžet kampaň na "love story" mezi tímto deníkem a jejich bezplatným a méně úspěšným konkurentem Metropolitním Expresem, kde si oba mezi sebou posílají milostné dopisy. Cílem kampaně bylo sloučení obou deníku v jeden. Už teď je zřejmé kdo převzal otěže. I přesto, že deník Metro byl vždy úspěšnější, bude se muset přizpůsobit Expresu. Již několik dní byla redakce Metra donucena vyklidit své zázemí, aby je "okupovali" editoři Expresu.

28. 3. 2008

www.iprotest.cz Chcete-li - přijďte:

DEMONSTRACE/HAPPENING ZA KVALITNÍ RADIOŽURNÁL V SOBOTU 29.03. 14:00 ŘÍMSKÁ 15 (200 M OD METRA MUZEUM) - zadní strana budovy rozhlasu. Délka trvání : asi 2 hodiny. S sebou: píšťalky, řehtačky, transparenty.

28. 3. 2008

zdroj: Blesk

28. 3. 2008

Když jsem si přečetl zprávu ředitelství silnic a dálnic o tom, že většina kamionů během rekordně největší nehody v České republice překročila povolenou rychlost, vcelku jsem měl chuť si říct, "no to je nám novina". Nicméně večer jsem zhlédl pořad Události, komentáře na ČT. Jako hlavní diskutující byli pan Novák z dopravní policie a pan Šprynar z vedení sdružení dopravců.

28. 3. 2008

Otázka: Mohu si koupit stravenky pro sebe, jsem-li živnostník? Odpověď: Ne, současná právní úprava neumožňuje živnostníkům uplatňovat si náklady na vlastní stravování jako daňově uznatelný náklad. Na Slovensku však toto možné je. -- Tuto informaci jsem nalezl ZDE

27. 3. 2008

To commemorate the 60th anniversary of the imposition of communism in Czechoslovakia and the 40th anniversary of the Prague Spring a conference, hosted by the Department of Central and East European Studies in conjunction with the wider CRCEES network, will be held at the University of Glasgow on 03 - 04 April 2008 to reflect upon the impact of these momentous events on Czech and Slovak society, culture and politics. The conference will address new perspectives on these historical events and how they are remembered, reflect on their international significance and challenge the myths which have grown up around them.

Key Speakers:

Antonín J. Liehm, Film critic, journalist, founder of Lettres Internationales and editor of Listy and 150 000 slov.
Vilém Prečan, Historian and author of Seven Prague Days (The Prague Black Book),
Václav Žák, Head of the regulatory Council for Radio and Television Broadcasting and Editor in Chief of the political bimonthly Listy.

Further details ZDE

Carla Bruni
28. 3. 2008

Dvoudenní návštěva francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho měla fázi bling-bling a poté také tu pracovní. Která vás zajímá více? Bulvární Daily Mail uveřejnil při příjezdu manželského páru do Londýna fotografii nahé Carly. „Takový druh prvního dojmu pravděpodobně nechtěla zanechat jako žena světového vůdce,“ napsal ironicky deník, zde:. O den později změnil tón, když jí nazval: „la First Lady du chic" Carla to opravdu vzala od podlahy. Zdálky skutečně vypadala, jak si sama přála: nová verze Jackie Kennedyové!

27. 3. 2008

Pohled na svět z Kanady

Stáří je strašné. Člověk zapomíná a plete se. Stává se mi to poslední dobou stále častěji. Četl jsem třeba před časem v Britských listech, že každý člověk má právo žít kdekoliv na celém světě, kde se mu zlíbí. Namítal jsem, že není možné uplatňovat takové právo. Co kdyby se rozhodlo 50 milionů Číňanů a 50 milionů Indů během krátké doby přestěhovat se do Británie? Teď hledím na Čulíkův text „Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy“:

28. 3. 2008

Na čtvrteční veřejnou besedu s Milanem Paumerem o skupině bratrů Mašínových a třetím odboji dorazilo včetně hlavního účastníka, pořadatelů a novinářů pouze jedenáct lidí. Paumer i přes velmi sporou návštěvnost besedy zaníceně obhajoval akce skupiny bratří Mašínů, kterých se zúčastnil na počátku 50. let v Československu.

Mašínovci při svém útěku za železnou oponu celkově zabili podle dobových pramenů sedm lidí, a to jak na našem území, tak v NDR. "Rozhodli jsme se po roce 1949, že něco začněme dělat. Roznášet letáky nemělo význam, protože jen za to byl trest deset let," uvedl Paumer. "Tak lepší bylo začít s něčím více výrazným, třeba někoho zastřelit. A když vás chytnou, tak ta druhá strana je o jednoho člověka, o jednoho komunistu slabší," sdělil Paumer...

Novinky, Jiří Ovčáček: Paumer: Roznášet letáky nemělo smysl, bylo lepší někoho zastřelit ZDE

ŠOK│ A tak mě napadá: Komunisté ještě nevymřeli a jak to tak vypadá, hned tak nevymřou. Komunistickou stranu Čech a Moravy jen tak mimo zákon nepostaví. Paumer střílet umí stále. Mašínové sbírku zbraní mají. A i kdyby ne... Koupit pistoli nebo samopal na českém černém trhu není problém. I výbušnin je dost. Čeho se ještě dočkáme v nejbližších letech, když premiér Mirek Topolánek nejen za svou ODS, ale za celou koalici s křesťanskými demokraty (sic!) i Zelenými prohlásil svým oceněním, že vraždit lidi pro vznešené ideály (nebo pro prachy) se může a je to hodno ocenění předsedy vlády?

28. 3. 2008

Srovnání pana Topolánka s dr. Emilem Háchou poněkud kulhá, protože Emil Hácha byl zvolen presidentem v katastrofální situaci Československé republiky a jeho jednání bylo takřka bez alternativ. Přijal funkci presidenta jako obětní beránek a doposud se mu nedostalo oficiální satisfakce. Hácha byl velice vzdělaný a jemnocitný člověk vybraného chování, což se o Topolánkových plebejských způsobech nedá říci. Hácha si toto srovnání nezaslouží. Srovnáváte nesrovnatelné, píše Václav Chyský.

28. 3. 2008

Demokracie, právo a spravedlnost v Brdech po česku

dopis předsedovi vlády Mirku Topolánkovi a ministryni obrany Vlastě Parkanové, odeslaný 12. 5. 2007

V současné době hýbe českou veřejností informace a obava, že naše vláda spolu s americkou stranou jedná o umístění amerického radaru na území České republiky. Zároveň probíhají besedy s občany obcí, v jejichž blízkosti má být radar umístěn, kde přesvědčujete o jeho neškodnosti a dokonce výhodnosti nejen pro ČR, ale dokonce pro dotčené obce samotné. Při svých debatách zdůrazňujete, jak je pro vás důležitý dialog, jak máte zájem o spolupráci a o problémy lidí žijících v této oblasti, a proto jsme se rozhodli vám rozšířit obzory.

27. 3. 2008

Dne 4. března 2008 se konaly v texaském 14. volebním okrsku republikánské primárky, ve kterých proti sobě stáli dosavadní kongresman Ronald Ernest "Ron" Paul a jeho vyzyvatel Chris Peden. Jelikož Demokratická strana již předem oznámila, že v tomto roce nepostaví v tomto okrsku svého kandidáta, rozhodovalo se v těchto primárkách s nejvyšší pravděpodobností nejen o republikánském kandidátovi, ale rovnou i o budoucím kongresmanovi.

Paul reprezentuje libertariánské křídlo Republikánské strany. Pravidelně hlasuje proti programům státních výdajů všeho druhu, čímž občas dráždí své spolustraníky. V zahraniční politice preferuje neutralitu, nesouhlasí s intervenční válečnou politikou. Hlasoval proti zahájení války v Iráku, které nedostalo podporu OSN, a kritizuje americkou přítomnost v této zemi. Se svou stranou se rozešel i v otázce Patriot Act, protože jej považuje za ohrožení občanských svobod. Je zastáncem vystoupení USA z OSN, vyjádřil se i proti vytvoření Severoamerické měnové unie. V ekonomické oblasti podporuje zrušení daně z příjmů fyzických osob (přesněji řečeno, potvrzení její neplatnosti[1]) a většiny vládních úřadů včetně Federálního rezervního systému. Je zastáncem přechodu na komoditní krytí měny, např. na zlatý standard. Snížení ilegální imigrace chce dosáhnout odstraněním sociálních podpor těmto imigrantům a odstraněním automatického občanství pro jejich děti. Je pro legalizaci marihuany. Na rozdíl od většiny libertariánů se vyslovuje pro zákaz potratů, ale je přesvědčen, že aktivita federálních úřadů v této oblasti je neústavní a že tato otázka by měla být ponechána v kompetenci jednotlivých států. Stejně se staví k homosexuálnímu manželství.

28. 3. 2008

POZVÁNKA

aneb vznik a zánik Československa (1918 - 1992)

Socialistický kruh a Krtkova kolona Vás zvou v pátek 28. března od 18:00 do Info Café Krtkova kolona Sochařská 6 (první ul. vlevo z Veletržní od Letenského nám.) Praha 7 - Bubeneč na promítání filmového románu/eseje/koláže za účasti režiséra Karla Vachka. Diskusi povedou Michal Hauser (Filosofický ústav AV ČR), Roman Hřebecký (Kulturně-společenská příloha Deníku Rovnost BELLEVUE), Vít Janeček (FAMU).

27. 3. 2008

EXIL A TŘETÍ ODBOJ

Po roce 1945 zůstalo v emigraci několik tisícovek československých občanů. Jednalo se o některé agrárníky, kteří se nepohodli s Edvardem Benešem a rozhodli se zůstat v zahraničí, dále o tzv. prchalovce, příznivce generála Lva Prchala, též Benešova odpůrce, a slovenské separatisty. V letech 1946 až 1947 odešlo 1721 občanů, od roku 1948 do roku 1951 opustilo zemi 25 354 lidí, mezi lety 1952 až 1963 to bylo 3032 občanů a v letech 1964 až 1967 dalších 7403 osob. Zajímavé je i sociální složení, například v posledním sledovaném úseku bylo přes 900 výzkumných a vědeckých pracovníků a většina jich patřila do věkové kategorie 25 až 29 let. Poslední emigrační vlna po srpnu 1968 byla nejsilnější. Bezprostředně v letech 1968 až 1969 odešlo z Československa 72 490 našich spoluobčanů. Mezi nimi vědci, ale i důstojníci čsl. armády, příslušníci bezpečnostních složek, a dokonce i několik pracovníků rozvědky.

Většina lidí, kteří opustili Československo, znamenala minimálně poškození komunistických zájmů na poli pracovním, vědeckém i morálním. Řada z nich byla aktivními členy zahraničních organizací, jež přímo či nepřímo ovlivňovaly studenou válku ve prospěch západních zemí, podobně jako pomohl český a slovenský exil ke vzniku Československa po I. světové válce nebo k osvobození naší republiky po II. světové válce.

LN, Tomáš Grulich: Exil třetího odboje si zaslouží naši úctu ZDE

Tento krátký citát je z článku nikoliv paranoidního špiónomana Cibulky, který vidí pro změnu KGB (civilní rozvědku SSSR) a GRU (vojenskou rozvědku SSSR) v minulosti kdekoho na české politické scéně. Autorem je senátor a historik Martin Grulich (ODS). Ke vzniku a uznání ČSR podle pověstí nejvíce napomohla americká, britská a francouzská tajná služba (Charles R. Crane, Henry W. Steed a Robert W. Seton-Watson, Ernest Denis a Louis Eisenmann), Masarykovy legie a legionářské zlato ruských carů. Kořist ze sibiřské Kazaně, což už ale dnes nelze exaktně prokázat. Příběhy Beneše i Gottwalda jsou pro dnešní historiky daleko jasnější. Zajímalo by mne, které organizace, jejich členy byli čeští emigranti, "aktivně" "ovlivňovaly studenou válku ve prospěch západních zemí"? (Líbí se mi to eufemistické označení...) Kdo a jak, ví-li pan senátor? Protože poctivá exilová vydavatelství (včetně těch nejznámějších) a spolky nebyly bandy aktivistů západních zpravodajských služeb a ideodiverzních (pardon, PSYOP a PSYWAR v americké zpravodajské hantýrce USACAPOC) center.

27. 3. 2008

Západní svět je uprostřed hospodářské krize, rozsahem podobné ropnému šoku z roku 1973, píše Phillip Blond v deníku Independent. To, čeho jsme svědky, není ničím jiným než rozkladem neoliberalismu - dominantního hospodářského a ekonomického modelu posledních třiceti let.

K rozkladu trhů, inspirovaných anglosaským modelem, došlo především v důsledku součinnosti dvou tendencí "volného trhu": spekulantství a monopolního kapitalismu. Navzdory tomu, co se obyčejně usuzuje, pokud není volný trh podřízen občanské regulaci, přerozdělování kapitálu a neustálým intervencím, vždycky projevuje tendenci k monopolizaci.

27. 3. 2008

Musím říct, že článek Jitky Pokorné mě, mírně řečeno, zvedl ze židle. Je opravdu nesmírně jednoduché lomit rukama ve stylu "Stát nám vzal příspěvky, ó, my se nemáme" a čekat s nataženou rukou, zda nakonec ze štědré kapsy sociálního státu přece jen něco nekápne, píše čtenářka Katarína Machálková. To je opravdu tak těžké dát dítě alespoň na pár hodin denně do školky, zabalit mu dietní oběd a léky a instruovat učitelky, aby se o něj postaraly? Od toho tam přece jsou. A najít si u toho práci na částečný úvazek, na cca 4 hodiny denně, nebo ani tolik ne?

28. 3. 2008

V poslední době se na Britských listech dějí zvláštní věci. Např. paní Pokorná poctivě vylíčila svou sociální situaci, do které se dostala kvůli zdravotním problémům svého dítěte. A vyskytují se reakce, jako například paní Machálkové, že vlastně netřeba lkáti a je třeba se více snažiti, hledat řešení.

28. 3. 2008

Iniciativa Ne základnám by ráda vyjádřila svou solidaritu s protesty, které proběhnou 29. března v polském městě Słupsk, tedy v místě, kde mají být v prostoru bývalé sovětské základny umístěny antirakety Interceptor. Iniciativa Ne základnám je součástí mezinárodního hnutí, které usiluje o zastavení logiky zbrojení a válek. Budování nových vojenských základen roztáčí nová kola globálního zbrojení a nijak nepřispívá k bezpečnosti obyvatel Evropy i celého světa. Proto jsme se rozhodli uspořádat shromáždění, na kterém chceme vyjádřit solidaritu s protesty v Polsku. Toto shromáždění se uskuteční v pátek 28.3. od 11.00 h na Klárově (v parku vedle Valdštejnské jízdárny). Odtud se poté vydáme k ambasádě Polské republiky, kde předáme náš dopis.

27. 3. 2008

ŠOK│iHNed│ČTK│ Dohoda mezi Spojenými státy a Ruskem o umístění amerického protiraketového deštníku v Česku a Polsku je na spadnutí. Prohlásil to šéf sociální demokracie Jiří Paroubek po jednání v Moskvě. Řekl mu to prý předseda zahraničního výboru Státní dumy Konstantin Kosačov.

"Pan Topolánek v těch jednáních s Američany projevil kolosální neschopnost cokoliv dohodnout," podotkl Paroubek s tím, že čeští vyjednávači se měli "alespoň přiblížit jednacímu potenciálu polského premiéra Tuska". "Myslíme, že chápeme i určité základní rysy té dohody. Významnou roli při té dohodě sehrála nikoli česká, ale polská vláda. Myslím, že to bude určité překvapení pro českou veřejnost," poznamenal Paroubek...

.... Rusko původně prvky protiraketového deštníku v Evropě odmítalo s tím, že se jedná o hrozbu strategické rovnováze ve světě i ruské národní bezpečnosti. Poté, co před několika dny v Moskvě američtí ministři zahraničí a obrany Condoleezza Riceová a Robert Gates předložili oficiálně zatím nezveřejněné návrhy mající ruské obavy rozptýlit, se zřejmě ruská strana s existencí systému smířila. Americký prezident George Bush se v nejbližší době dvakrát sejde se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Uvidí se 4. dubna na summitu NATO v Bukurešti a o dva dny později v jihoruském letovisku Soči. ...

"Mrzí nás, že Česko se stalo rukojmím této situace. Problematika protiraketové obrany v Evropě se projednává nad hlavami obyvatel ČR a Polska, dokonce mimo struktury kolektivní bezpečnosti, jichž je Česko plnoprávným členem, tedy NATO a EU," zdůraznil Kosačov. Postup zvolený českou vládou mu prý nepřipadá správný, protože protiraketový systém je podle něj neefektivní a nemůže řešit problémy, se kterými se v nynějším světě setkávají USA, Severoatlantická aliance a také Rusko. "Musíme postupovat společně. Pokud jsou snahy jednostranně vytvořit systém, který navíc u potenciálního partnera vyvolává obavy, to mi připadá jako krajně nevhodné řešení, které je navíc českému národu vnucováno shora," uvedl předseda zahraničního výboru Státní dumy.

iHNed: Paroubek: Rusové Američanům kývnou na radar, Topolánek selhal ZDE

Týden: Paroubek z Moskvy: Topolánek selhal, vše dohodli Poláci ZDE
27. 3. 2008
Nikola Richtrová

V letošním březnu uplyne sedmdesát let od smrti literárního historika, kritika, divadelníka a překladatele Otokara Fischera. Úctyhodné pensum práce, které tento autor zanechal české kultuře a jímž otevřel nové cesty na poli literárněvědném, komparatistickém, překladatelském a dramaturgickém, se však k současnému čtenáři dostane jen výjimečně.

26. 3. 2008

BL v poslední době uveřejnily několik materiálů, k nimž by se měli čtenáři trpělivě vracet.

Na předním místě je třeba zmínit Topolánkův projev k výročí nezdařeného pokusu pravice rozvrátit v roce 1948 vládu, která se jim nelíbila. Ani v době, kdy představitelé české politiky trpí cimrmanovským únikem mozkových buněk do pohlavních žláz, nelze totiž zavrhovat vše, co říkají.

26. 3. 2008

OČITÉ SVĚDECTVÍ:

V létě 1992 jsem byl na prvé misi OBSE v Kosovu. Vedl ji kanadský velvyslanec David Peel a mimo mne a jednoho pracovníka sekretariátu OBSE byli všichni členové mise vojenští experti, většinou ze zemí NATO. Zadáním mise bylo zjištění, zda Srbové neposilují policejní a vojenské síly v Kosovu. K tomu jsme měli dostatek možností i poskytnutých prostředků provést důkladné celoprostorové prověření, ale i možnost rozhovorů s osobami, které mohly podat relevantní informace. Srbové i ostatní strany a osoby, které jsme kontaktovali, byli velmi vstřícní a plně spolupracovali, a to včetně kosovských Albánců. O misi byla zpracována podrobná zpráva za trochu zvláštních až dramatických okolností. O tom ale níže. Cesta trvala asi 2 týdny.

26. 3. 2008

Komentář k výše uvedenému dokumentu.

Dr. Ibrahim Rugova, charismatický vůdce a nově zvolený prezident Kosova již v počátku devadesátých let, to je v období, kdy byl přerušen jakýkoliv kontakt ze strany kosovských Albánců s vládou v Bělehradu, si byl vědom hledání nutného kompromisu. Proto požádal československého zástupce (spolu s kanadským velvyslancem při OBSE) o důvěrné zprostředkování jednání se Srby. Toto jednání bylo československou stranou odmítnuto (Havel, Schwarzenberg, Vondra - poradci, Ruml -- ministr vnitra a Černý s Půčikem -- šéf a zástupce čs. rozvědky). Jak později bylo vysvětleno, na základě zásahu německé strany.

26. 3. 2008

Tisková mluvčí vlády ČR:

Vážený pane šéfredaktore,

dovolte mi, abych se důrazně ohradila proti článku Milana Daniela "S kým se (ne)baví Topolánek", který evidentně čerpá z neověřených informací jakéhosi čtenáře.

Tato skutečnost je totiž v přímém rozporu s tím v jakém duchu setkání s vietnamskými občany v české restauraci probíhalo. Nadstandartní přátelskou atmosféru mohou potvrdit i čeští novináři, kteří tam s námi byli.

Při následném jednání s primátorem města zdůraznil premiér to, jak ho právě toto setkání dojalo a ve sloupku, který otiskla MF Dnes, premiér označuje dokonce toto setkání za jeho největší vietnamský zážitek.

Jistě pochopíte, že premiéra takový článek poškozuje, zvlášť když z něho čerpají i ostatní média.

Děkuji za odpověď.

Mgr. Jana Bartošová

Tisková mluvčí vlády ČR

e-mail: bartosova.jana@vlada.cz

Odpověď Jana Čulíka:

Vážená paní Bartošová,

děkujeme vám za váš dopis a samozřejmě ho zveřejníme. Musím však podotknout, že integrita politika je velmi vážná věc. Vzhledem k tomu, že je známo, že pan premiér Topolánek lže na veřejnosti, a to i v parlamentě, obávám se, že osobně považuji jeho reakci za nedůvěryhodnou.

Nemusím vám jistě vysvětlovat, že pokud jednou získá politik pověst, že lže, je obtížné jakýmkoliv jeho dalším tvrzením důvěřovat.

S pozdravem,

Jan Čulík

šéfredaktor

Britské listy

Důkazy o lhaní pana premiéra Mirka Topolánka v parlamentě ZDE ZDE

26. 3. 2008

Neupadejme do tenat ideologie

Mám problémy s dobře vyresearchovanými články Štěpána Kotrby, poukazujícími na to, že veškerá hnutí za svobodu jsou faleš a klam jen proto, že jich "strategicky zneužívají Spojené státy".

Navzdory excesům za vlády současného, nyní dosluhujícího, amerického prezidenta George Bushe, jsou Spojené státy pluralitní, demokratickou společností, v jejímž veřejném diskursu se svářejí nejrůznější protikladné názory vynikajících elit. Toto je za normální situace korektivem touhy sobeckých jednotlivců i korporací po moci. Ať se nám Spojené státy jakkoliv nelíbí, moc je tam podřízena zákonem, sdělovacími prostředky i opozicí daleko tvrdší veřejné kontrole než v Číně (která je uprostřed procesu složitého, rozporuplného a často velmi krutého procesu směrem k modernizaci) nebo v Rusku (kde probíhá obdobný proces směrem k modernizaci, méně překotně, a tedy do jisté míry méně krutě).

26. 3. 2008

Andrej Bažant napsal přednedávnem v reakci na chystaný proces se skupinou Ztohoven článek "Plastici dneška?" , v němž české výtvarníky přirovnal k legendární undergroundové kapele (nejen) sedmdesátých let. Byl to trochu kýč -- a ocenění Národní galerií a ČEZem i včerejší osvobozující rozsudek signalizují, že tudy hranice tolerance českého establišmentu nevedou. Ztohoven si svou svěží akcí určitě zasloužili sympatie a podporu, ne už ale podobný typ přehrávání a dramatizace. Máme-li už sáhnout k podobným (vždy zavádějícím, ale někdy také něco objasňujícím paralelám), řekněme rovnou: Zajímal-li někoho soudní proces s undergroundem dneška, měl se přijít o necelý týden dříve podívat na soud s mládežnickou komunistickou organizací. Tam by spatřil to, co naše společnost opravdu vylučuje a nechce přijmout. Tam by viděl represivní diskurz v akci. A ovšem, tam by viděl i opravdový současný underground, byť zbavený romantické idealizace. Spatřil by rovněž, jak moc jsme znormalizovaní.

21. 3. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V únoru 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 236.86 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 29.2.2008 částku 288 237.81Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
21. 3. 2008 Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu   
21. 3. 2008 Olympiáda pro tělesně postižené Jiří  Drašnar

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
20. 3. 2008 Čína a budoucnost našeho světa Dominika  Švecová
20. 3. 2008 Čínský premiér: Čína je ochotna zahájit dialog o Tibetu   
19. 3. 2008 Očitý svědek z Tibetu Zdeněk  Jehlička
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek
8. 10. 2007 Hnědí a zelení. Vzájemný boj, ale i prorůstání Pavel  Pečínka
4. 10. 2007 Zelené linky Praha-Brusel Pavel  Pečínka

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip
24. 11. 2007 Práva žen jsou lidskými právy   
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2008 Rádio bez reklamy? Jinde nemožné Lukáš  Rychetský, Jiří G. Růžička
16. 3. 2008 Proč není k dispozici pořádné zpravodajství? Monika  Binke
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
28. 2. 2008 Sněmovně přibude návrh na odvolání Ladislava Jíši z Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
22. 2. 2008 Vzkaz TV Prima: Než takovéto zprávy, to raději žádné   
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková
21. 2. 2008 Češi jsou přesyceni reklamou v elektronických médiích   
21. 2. 2008 Rozhlas by měl otevřít diskusi o tom, jak by měl Radiožurnál vypadat Boris  Cvek

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček
16. 3. 2008 Proti radaru demonstruje jen malá část jeho odpůrců Štěpán  Kotrba
14. 3. 2008 RADAR: Budeme mít v Libavé i americké rakety?   
7. 3. 2008 Julínek lže ve zprávě ke zdravotní neškodnosti radaru!   
7. 3. 2008 Radar: Odstupující píárista Klvaňa si stěžoval na Britské listy v ČT24 Štěpán  Kotrba
5. 3. 2008 Radar v Brdech: Kterak Bush a Topolánek uplatňují Lisabonskou smlouvu Karel  Košťál

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
10. 3. 2008 Válka s mloky Lovelocky Karel  Dolejší
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2008 Rusko stále naléhá na Spojené státy, aby projekt raketové obrany zrušily   
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
23. 3. 2008 Postscriptum velikonoční Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Třikráte předpovězené utrpení a třikráte předpovězené vzkříšení aktivismu Štěpán  Kotrba
20. 3. 2008 Radar: Klíčovou roli bude mít parlament   
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček
16. 3. 2008 Proti radaru demonstruje jen malá část jeho odpůrců Štěpán  Kotrba
14. 3. 2008 RADAR: Budeme mít v Libavé i americké rakety?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.