26. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 3. 2008

Informace, které by neměly zapadnout

BL v poslední době uveřejnily několik materiálů, k nimž by se měli čtenáři trpělivě vracet.

Na předním místě je třeba zmínit Topolánkův projev k výročí nezdařeného pokusu pravice rozvrátit v roce 1948 vládu, která se jim nelíbila. Ani v době, kdy představitelé české politiky trpí cimrmanovským únikem mozkových buněk do pohlavních žláz, nelze totiž zavrhovat vše, co říkají.

Topolánek se například zaměřuje na fenomén politické lži: "Komunisté vždy lhali o svých pravých záměrech. Vždy lhali o svých odpůrcích. Vždy lhali o důsledcích své vlády. Lhali před únorem 1948, lhali po únoru 1948 a lžou dodnes. Komunisté lhali tak důsledně, že v jejich světě už ani nezůstal výběr mezi pravdou a lží. Člověk mohl volit jen mezi různými formami a stupni lži."

Topolánek je politik, a tak ví, co politika je. Jistě, autoři jeho projevu se zaměřili na komunisty, když už bylo to výročí, ale uvedený citát má zcela obecnou platnost. Stačí dosadit jména Bush a Blair, zaměnit pár letopočtů a jsme zase doma.

Lež je obecně uznávaným prostředkem v politické sféře. V oblasti PR platí, že "pravda je to, čemu lidi věří". Zpochybňovat "pravdu" šířenou oficiální propagandou ale obvykle narazí na bariéru zvanou utajování citlivých materiálů a pojistku známou jako "konspirační teorie".

Asi před měsícem se objevila zpráva , že FBI připouští, že se, široce ventilovaný telefonát Barbory Olsen (reportérky CNN a manželky tehdejšího generálního prokurátora) z jednoho uneseného letadla neuskutečnil. Podle původní verse totiž nepoužívala mobil, ale palubní telefon, který musí být aktivován kreditní kartou, která po sobě nechává záznam v databázi hovorů. Kdosi zřejmě zapomněl, že se to dá dopátrat.

ODS rovněž není ve lhaní žádným nováčkem. Lže o svých vlastních programech, o svých odpůrcích i o důsledcích své vlády, přesně ve stopách Topolánkem kritizovaných komunistů.

Stačí připomenout zdravotnictví a radar. V původní šanci ODS pro zdravotnictví například nenajdete výraz "regulační poplatek", ale šťavnání o tom, jak se dostupnost a kvalita zdravotnictví zvýší, až bude u vesla Julínek a jeho komanda.

S radarem to je ještě zajímavější, protože původní vládní propaganda lhala o obraně před zlotřilými státy, jakými jsou Írán a Severní Korea. Teď se již mluví o Rusku a budoucích válkách o suroviny.

V této souvislosti se jako zásadní jeví souhrn článku britského Guardianu, který se zabývá materiálem připravovaným pro vrcholné setkání NATO v Bukurešti:

"Globální oteplování povede ke vzniku bezpečnostních problémů pro Evropu, které budou zahrnovat války o energii, masovou migraci obyvatelstva, selhání států a politickou radikalizaci."

Slova o globálním oteplování jsou úlitbou politické korektnosti naší doby. Mluvit by se mělo mluvit o nehorázném plýtvání surovinami a energetickými zdroji.

Připomeňme si dvě významné skutečnosti: (a) O válce mluví a patrně ji již připravuje skupina idiotů, které text Guardianu označuje za vysloužilé generály. Tedy lidé, kteří nejsou nikým voleni a nikomu zodpovědni. (b) Válka o energii znamená kolonizaci těch států, které energii a suroviny mají, a může mít charakter ekonomický i vojenský, pokud to nepůjde po dobrém.

Z čistě ekonomického hlediska jsou úvahy o válce popřením tržních principů. Rusko má suroviny, po nichž je poptávka, a bude je prodávat těm, kdo mají čím zaplatit. Existuje samozřejmě riziko, že pokud bude Čína movitější než USA nebo EU, suroviny a energie potečou na východ.

Nahradit tržní mechanismus hrozbou války je daleko nehoráznější než všechny údajné či skutečné zločiny všech spojených komunistů světa.

Rusko má suroviny, a nepotřebuje tedy dobývat cizí území. Nebezpečí do budoucna představuje jeho Putinem obrozená ochota toto bohatství bránit.

Svět se naopak musí obávat arogantních Spojených států a jejich doktriny o právu na přístup k surovinám a trhům. Osud světa závisí na tom, co americká vláda udělá, až nebude mít peníze na nákup ropy a jiných surovin.

Vraťme se ještě ke zmínce o masové migraci. Spojovat ji s globálním oteplováním je nehorázná lež. Masová migrace je spojená s válkami o území a ekonomickými tlaky, tedy vysáváním bohatství ve prospěch bohatých.

V současném světě má člověk opravdu jen volbu mezi různými formami a stupni lži. V nedávném rozhovoru pro ČT to potvrdil bývalý president Václav Havel. Jeho argumentace pro podporu amerického radaru v Česku je pravdivá pouze v tom, že pomáhá pochopit význam českých slov slouha a žvanil (v abecedním pořadí).

PS V knize V+W: Korespondence II, str 465, je zajímavá poznámka o jednání Václava Havla: "Havel mne nasral," píše Voskovec ..."no rodina se holt nezapře* ... von mi totiž před lety slíbil, že příští hru mi rozhodně nabídne k překladu a že tu kurvu Blackwellovou nesnáší - načež napíše znamenitou komedii, která by opravdu mohla tady mít úspěch, pak si u nás měsíc žije a je opatrován, já dělám sekretáře s telefonem a pak mi s andělskou tváří oznámí, že tu hru zase dal Věře Blackwellové."

(*)Poznámka Havlův strýc se ve třicátých letech podílel na přípravě filmu V+W Golem a pak za jejich zády prodal práva na film francouzkému režisérovi, který film natočil bez V+W.

                 
Obsah vydání       26. 3. 2008
26. 3. 2008 Mirek Topolánek byl pobytem ve Vietnamu dojat
26. 3. 2008 "Nadstandartní" atmosféra?
26. 3. 2008 Kosovo: Jak československá diplomacie selhala Miroslav  Polreich
26. 3. 2008 Kosovo -- naše odpovědnost za konflikt má pokračovat uznáním Miroslav  Polreich
26. 3. 2008 Plastiky dneška je Komunistický svaz mládeže Ondřej  Slačálek
26. 3. 2008 Kritéria omezenosti určují ráz světa Bohumil  Kartous
26. 3. 2008 Informace, které by neměly zapadnout Jiří  Jírovec
26. 3. 2008 Které Americe máme být vděční? František  Řezáč
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?
26. 3. 2008 Česká média informují o Tibetu neobjektivně
26. 3. 2008 Internetové stránky BBC v angličtině byly v Číně odblokovány
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů
26. 3. 2008 Přestal už být dalajláma agentem CIA? Štěpán  Kotrba
26. 3. 2008 Nahá Carla, obnažený Sarko... A co bude dál? Josef  Brož
26. 3. 2008 Investice se zvláštním účelem, neboli "A tak si koupím odbory"... Uwe  Ladwig
26. 3. 2008 Feministická lingvistika a politická lež Milan  Kubr
25. 3. 2008 Koordinace tibetských protestů proti olympiádě Štěpán  Kotrba
26. 3. 2008 Výsměch křesťanství je Boží dar Boris  Cvek
26. 3. 2008 Různost názorů a "určité meze" zbožštění koček Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Festival poznání a zábavy - SciFaCon
25. 3. 2008 Dosah radaru Jince Boris  Valníček
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
25. 3. 2008 Cikáni Přemysl  Janýr
25. 3. 2008 Kořeny terorismu -- psychologický aspekt Oskar  Krejčí
25. 3. 2008 Sudoměř - 25. března 1420 Petr  Kužvart
25. 3. 2008 Mise dosud nedokončená: New York Times a svoboda českého tisku Mojmír  Babáček
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
24. 3. 2008 Od malička předpokládám, že v Americe žijí muži i ženy Hana  Tomšů
21. 3. 2008 Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008
26. 3. 2008 Demokracie Karel  Kryl