19. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 3. 2007

Příznivci radaru, reprezentovaní zejména vládou, poslanci a senátory stran vládní koalice, méně již jejich samotnou členskou základnou, zvolili taktiku, známou celkem důvěrně z totalitních dob před rokem 1989.

Je to

  • ověřená praxe, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou;
  • využívání kontrolovaných nebo některým polit.stranám zavázaných médií i jednotlivců k dezinformační a propagační kampani;
  • neposkytování relevantních informací, kombinované s desinformacemi, zkreslování skutečných informací a polopravdami;
  • záměrnou ideologizací a umělou polarizací společnosti, vydáváním odpůrců radaru za komunisty, levičáky a využíváním xenofobních nálad v obyvatelstvu;
  • "vydíráním" obcí a měst v oblasti předpokládaného umístění radaru, kombinované se slibováním všemožných výhod v případě jejich souhlasu s výstavbou;
  • spoléháním na pasivitu občanů a hrou "na čas".

Co jednotlivé body konkrétně představují?

Autor je předseda představenstva občanského sdružení Brdy-Res publica. Žije v Příbrami.

Sloupek
Miroslav Válek

Sedí noc a čierne rúcho šije,
poľná zver aj vtáky dávno spia.
Padá hustý dážď, dážď bez melanchólie,
z povinnosti padá na zem dážď.

Letí havran ponad pusté lesy,
v pustom poli posteľ ustelie si
opustený spáč.
Nechaj, chlapec, lásku, čo ťa desí,
nechaj lásku, ktorá klame ťa.

Letí havran ponad pusté lesy, ostrým krídlom nebo zametá.


(Ze sbírky Dotyky)

v aktuální slovenské stovce poetického blogu Michala Jareše našel Štefan Švec

19. 3. 2007

Tím, že Topolánek vyměnil odvážnou strategii, podle níž by na cestě k předčasným volbám dal sociální demokracii šanci sestavit vládu s komunisty, a tím se definitivně ztrapnit, za tu dnešní slabou exekutivu, jež se opírá o většinu dvou podivných poslanců, pomohl Paroubkovi stát se nezpochybnitelným vůdcem opozice, na jehož starší výroky se nebude již vzpomínat. ČSSD je připravena, a má na to plné právo, vytrestat slabošskou, rozklíženou koalici, která de facto nemá mandát vůbec k ničemu. Když vidím unaveného a ubitého Karla Schwarzenberga, který mluví jako v opilosti, říkám si: že Vám to bylo zapotřebí...

19. 3. 2007

Číňané budou mít takové množství peněz, že by mohli nejen zaměstnat přímo v Číně nebo zde u nás inteligentní lidi, ale také si koupit patenty a dokonce celé firmy.

Čínská lidová republika má valutové rezervy ve výši více než jeden bilion dolarů. Čínská vláda se proto rozhodla založit investiční společnost, která má spravovat a investovat devizy v zahraničí.

Kdysi se nemluvilo o nebezpečí globalizace, ale o žlutém nebezpečí. Ten výraz bylo použit poprvé v roce 1898, a to ve spojení s Čínou. Toho výrazu se pak užívalo politicky, hlavně po vítzství Japonska nad Ruskem.

19. 3. 2007

(titulek prosim berte jako jemnou ironii...)

Vracím se ještě jednou do ringu. Je pozoruhodné sledovat bizarní čtení liberální teorie, které si jako rozinky z koláče vybírá jen ty principy, které vyhovují egoistickému pojetí světa.

Hrozí mi, že se budu v mnohém opakovat, ale pokusím se o systematické shrnutí dosavadní argumentace. Předem upozorňuji, že tento text není o kouření (vzhledem k tomu, že můj příspěvek do debaty o kouření vůbec nebyl. Pan Bláha mě natolik vyděsil svou obhajobou přípustnosti cedulek "Židům vstup zakázán", že jsem otázku kouření dávno nechala stranou (zmíním se o ní až na závěr).

Definice veřejné a soukromé sféry podle klasické liberální teorie skutečně není tvořena prostou dichotomií státní majetek-soukromý majetek.

19. 3. 2007

Po zhlédnutí filmu Jana Svěráka Tatínek, jehož sujetem a zřejmě i důvodem jeho vzniku je spor, zda film natočit či nenatočit, kdy je syn v pozici proti, jsem si skutečně myslel, že Svěrák-syn svou revoltu udrží, a film otci natočit odmítne. Dopadlo to jinak.

16. 3. 2007

aneb kdo podchytí odpůrce radaru

Dostala se nám prostřednictvím jednoho dobře informovaného čtenáře do rukou kopie komentářové strany deníku Právo ze 24. 2. 2007 ve verzi, která nevyšla. Dostala se nám stejnou cestou i kopie komentářové strany deníku Právo ze 24. 2. 2007 ve verzi, která vyšla. Rozdíl je patrný na první pohled.

Alexandr Mitrofanov byl 23. 2. 2007 v Parlamentu na konferenci k umístění části systému národní protiraketové obrany USA na území ČR, o které jsme informovali, a jeho komentář se jmenoval "Kdo podchytí odpůrce radaru?". Jméno politologa a vedoucího katedry mezinárodních vztahů a diplomacie na Fakultě politických věd a mezinárodních vztahů University Mateja Bela v Banské Bystrici, profesora Oskara Krejčího je na obtahu stránky editorem zaškrtnuté a celý článek byl ještě před vydáním ze stránky odstraněn. Náhražka za Mitrofanovův článek ovšem byla pouhou náhražkou.

Nakonec ale Mitrofanovův názor stejně vyšel - na internetovém serveru Názor. "Exkluzivně". Mitrofanov, kterého redakce Britských listů požádala o vyjádření, jakýkoliv komentář k redakčnímu incidentu odmítl. To, že "víme", mu bylo ale viditelně trapné. Aby ne. To, že reakce cenzuruje zkušeného politického komentátora, trapné je. To, že "nezávislý list" Právo má jakýsi "blacklist" necitovaných a nepřijatelných, trapné je. Na závěr však nelze nedodat: V době internetu je cenzura nejenže neúčinná, ale i směšná, milý Roberte Denglere. A to říkám já, nikoliv komentátor deníku Právo. Mitrofanovův článek přebíráme - pro jistotu, aby se zase náhodou odněkud neztratil. Rádi zveřejníme i reakci vedení deníku Právo.

Alexandr Mitrofanov: Kdo podchytí odpůrce radaru? ZDE

Co bylo potlačeno a co nakonec vyšlo: PDF

19. 3. 2007

Tento titulek jsem si vypůjčil z pátečního Práva. Média nám oznámila, že se konečně někdo přiznal k organizování útoku na WTC a plánování dalších, blíže nespecifikovaných útoků na všechny možné i nemožné cíle.

Muhammad byl zatčen 1. března 2003 v pakistánském Rávalpindí a byl držen v tajných věznicích CIA. Na Guantanámo byl přemístěn někdy vloni.

Muhammad patří mezi 14 prominentních pohlavárů al-Kajdá, které se podařilo Američanům dopadnout. Jako první a zatím jediný se přiznal. Jeho písemné prohlášení však přečetl přidělený vojenský zástupce. Kromě jiného z něj vyplynulo, že jeho dřívější prohlášení z něho CIA vynutila mučením. Zajímavé přiznání.

19. 3. 2007

Dopis na který nepřišla odpověď

Týdeník Respekt čtu velice ráda a pokládám ho jeden z nejlepších a nejvěrohodnějších tiskovin v naší zemi. Proto jsem byla velice ráda, když mi přátelé poslali kopii článku o Ungdomshuset v Kodani, zejména proto, že ostatní česká média tuto kauzu buď velice zjednodušují, nebo se jí vůbec nezabývají, píše čtenářka Martina Augustinová.

K tomu, Martina Augustinová, "Kauza Ungdomshuset" ZDE

19. 3. 2007

Trokavec se dostal do mezinárodních zpráv BBC

Obyvatelé jedné vesnice v České republice hlasovali drtivou většinou proti radarové stanici, která má tvořit část amerického štítu protiraketové obrany.

Jen jeden místní místní obyvatel hlasoval pro radar, zatímco 71 z 90 oprávněných voličů bylo proti, konstatoval starosta obce Trokavec, 70 km (44 mil) od Prahy.

Vesničané se obávají, že se oblast stane vojenským terčem. Hlasování bylo víceméně symbolické a nemá právní platnost.

Spojené státy chtějí štítem zabránit raketovým útokům z velkých vzdáleností.

19. 3. 2007

Skrytý smysl Ústavu paměti národa

Senátor Jiří Oberfalzer (ODS) na serveru Virtually odpověděl kladně, aniž se ho kdo ptal, na všechny námitky odpůrců vzniku Ústavu paměti národa. Jeho vznik vehementně prosazuje pravice - jako přímé pokračování lustračních orgií, trvajících sedmnáct let od "sametového" převratu, aniž cokoliv vyřešily. Levice je a byla proti. Proiti lustracím, proti Muzeu vyhánění v Německu i proti vzniku Ústavu paměti národa. Nejen ta komunistická (u její starší generace by to bylo pochopitelné), ale i ta sociálně demokratická, která měla k revanši vůči mnohým trýznitelům z 50. let důvod. Za Miladu Horákovou i za další historické postavy sociálně demokratického hnutí v letech těsně po 2. sv. válce.

Oberfalzer ve svém článku "Ústav národního zapomnění" napadá zejména pozměňovací návrhy, které odstraňovaly v druhém čtení některé politicko-diskriminační a politicko-účelové paragrafy zákona o vzniku této prazvláštní instituce.

19. 3. 2007

Se znepokojením sleduji opakovanou obhajobu StBáků a jejich bezcharakterních udavačů na BL.

Je pozoruhodné, že publikujete texty těchto lidí (např. Vojtěch Filip, Oskar Krejčí atd.) bez upozornění, že se jedná o bývalé udavače tajné policie. Ačkoli jindy tvrdíte, že je pro čtenáře nutné vědět, že autor článku pracoval v nějaké Vám nesympatické nevládní organizaci nebo že měl obdržet grant nadace, která se Vám nelíbí. Nevím, jak by Vaše vyhraněné levičáctví snášelo to, kdyby západoněmecké demokratické noviny publikovaly texty konfidentů gestapa, aniž by čtenářům byl tento důležitý fakt sdělen. Ale budiž, nesouhlasím ani s řadou dalších praktik redakce BL.

19. 3. 2007

Proč publikujeme "texty StBáků a jejich bezcharakterních udavačů (např. Vojtěch Filip, Oskar Krejčí atd.) bez upozornění, že se jedná o bývalé udavače tajné policie, ačkoli jindy tvrdíme, že je pro čtenáře nutné vědět, že autor článku pracoval v nějaké 'nám nesympatické nevládní organizaci nebo že měl obdržel grant nadace, která se nám nelíbí"? ptá se Miroslav Šuta.

Britský deník Guardian před časem publikoval pravidelný sloupek, který psal z vězení odsouzený vrah. Zajímají nás názory z celého společenského spektra v České republice. Šéfredaktor vybírá texty do vydání podle jejich kvality, proto, že ho na daném textu něco zaujme, jejich autory nekádrujeme podle jejich životopisu či nějakého tajného seznamu zakázaných autorů.

Máme skutečně za to, že je důležité uvádět u aktivistů příslušnost k jejich politické organizaci. Proč nepíšeme, že byl ten či onen autor údajně "agentem StB"?

(Mimochodem, tam kde je to prokázáno, to píšeme, například zrovna v životopise Oskara Krejčího ZDE, pan Šuta střílí od boku, než si ověřil skutečnosti.)

19. 3. 2007

Jeden z našich současných předních politologů Pavel Barša vydal již v roce 2003 knihu Hodina impéria, v níž popisuje historické kořeny zahraniční politiky USA a ideové zdroje tam vládnoucích konzervativců a neokonzervativců a jejich současné neoimperiální politiky. Ve světle této knihy a samozřejmě prací jako je Chossudovského Válka a globalizace či obsáhlého článku Engdahlově (viz zde: ZDE a mnohých dalších, čtenářům Britských listů dobře známých, se ukazuje, že výstavba americké protiraketové základny není jen ojedinělým vojenským či technickým rozhodnutím, ale, že je především prvkem v dlouhodobé strategii, jejímž cílem posilování dominantní pozice USA ve světě.

(Autor je mluvčí brněnské skupiny Ne základnám)

19. 3. 2007

První setkání odpůrců americké protiraketové základny z Olomouce a blízkého okolí se uskuteční v úterý 20. března 2007 ve 20 hodin v Bistru Na hradě (Univerzitní 18; naproti vchodu do budovy Teologické fakulty UP).

Všichni zájemci jsou srdečně zváni, píše Jakub Rolčík.

19. 3. 2007

Navazuji na článek, jenž vyšel na Britských listech 7.3.2007. Nevynesl mi kamenování, zato věcnou odezvu JUDr. Aleše Uhlíře na stránkách Britských listů a několik málo e-mailů s nepodstatnými připomínkami. Námět nebo můj způsob jeho uchopení zřejmě nevzbudily velký zájem. Odpovídá to obecným postojům veřejnosti: většinu občanů začínají záležitosti justice zajímat teprve ve chvíli, kdy je její nelítostné soukolí začne drtit. Vracím se tedy k námětu s přáním, aby se rozvinula širší debata, protože na každého z nás může dojít.

19. 3. 2007

Zcela jiný kabrňák je Štěpán Kotrba (internetové Britské listy), který se akce (v Praze) opět zúčastnil. Nikde jinde po celé republice jsem ho ještě neviděl. Je to člověk, v minulosti nejspíše z vlastní iniciativy nasazený v KSČM, dnes v té úžasně levicové ČSSD, jejíž předseda před volbami 2 roky o základnách vyjednával, pokračuje ve své činnosti, rozvracet komunistické hnutí a stavět jeho jednotlivé složky proti sobě.

Celý článek zapadá do jeho dlouhodobé kampaně proti Komunistickému svazu mládeže a mnohým čelným představitelům KSČM.

Opět na výročí lživě podložené a Chartu OSN porušující invaze do Iráku, kde již zemřelo 3 000 amerických vojáků a bylo povražděno více než 100 000 Iráčanů, a to převážně oblastech, kde byl vždy nejaktivnější odboj proti režimu Saddáma Husajna, jsme 17. března vyrazili na křižovatku českých dějin, na Václavské náměstí, vyjádřit již po čtvrté svůj nesouhlas s rasismem, okupací suverénních zemí a imperialistickým válkám, které se dnes v unipolárním převážně velkokapitálem ovládaném světě stávají každodenní rutinou. Přišli jsme vyjádřit nesouhlas s tím, aby si cizí impérium a jeho vláda zapíchla na mapě další špendlík na cestě zajistit si absolutní kontrolu nad celou planetou, píší členové stalinského "Komunistického svazu mládeže " David Pazdera a Veronika Sýkorová.

19. 3. 2007

Na setkání Charty 77, které proběhlo dne 13. března 2007 u příležitosti 30. výročí jejího vzniku v prostoru zvaném Pražská křižovatka, vystoupila signatářka Ch 77, literární historička a editorka díla J. Ortena, Marie Růt Křížková se smutným projevem. Obsahem její řeči byla stížnost na neutěšené existenciální podmínky, ve kterých žije nejen ona sama, ale zřejmě i další z těch, kteří před třiceti lety podepsali Chartu 77 a jako reakce režimu se jim dostalo otevřené persekuce, včetně ztráty zaměstnání a snížení jejich životní úrovně. V těchto podmínkách mnozí z nich žili po celých 30 let, včetně oněch tzv. "demokratických".

19. 3. 2007

Diskuze o americké raketové základně na českém území připomněla chybějící institut všeobecného referenda. Snaha o jeho zakotvení v našem právním řádu je bojem o důležitou kótu v dlouhodobé válce mezi demokracií a všelijak maskovanými zastánci totalitní vlády elit. Poznáte je všude podle vlastností vskutku náležejících hrdinům - nadměrně vyvinutého ega, nedostatku pokory a neschopnosti akceptovat sebe rovnocennou část lidského společenství.

19. 3. 2007
Vladimír Myslík

My nekuřáci se před kuřáky nemůžeme bránit v případech, kdy jsme s nimi uzavřeni v prostorech, kde se nelze svobodně rozhodnout, jestli s nimi být či nikoliv, a v dalších případech tam, kde "okupují" veřejný prostor a znečišťují ho takovým způsobem, že se v onom místě nedá jít o kus vedle, kde je čistý vzduch.

Nic proti kuřákům, plně podporuji právo člověka ničit si své zdraví libovolnými prostředky - je to jejich svoboda. Ale v argumentaci související s tímto tématem nedomýšlí autor Luboš Zálom pár věcí, a chtěl bych je tedy popsat.

19. 3. 2007

Pane Čulíku,

Považuji za užitečné, že jste diskusi o "soukromých" hospodách, kuřácích a "právu na jakoukoliv svobodu" přenesl z Britských listů do rozhlasu, kde se o ní dozvědeli i další občané v České republice. Kanada naštěstí patří k zemím, kde má velká většina lidí vyvinuté silné sociální cítění. Při rozmanitosti národností, náboženství, politického přesvědčení i barvy pokožky by se dala očekávat nesnášenlivost jedněch vůči druhým, ale s tím se zde téměř nesetkáváme. Za to je zde běžně slyšet větu "May I help you?" (Mohu vám pomoci?). Říká se sice, že snášenlivost roste se zvyšujícím se vzděláním, ale nezdá se, že by zde bylo mnohem více vzdělaných lidí než v České republice. Příčina tedy asi bude někde jinde.

Zastánci "naprosté osobní svobody" se asi děsí představy, že by mohlo dojít k celkovému zákazu kouření - tedy například i doma. Některé podniky - ironicky v souladu s názory těch zastánců - to berou z opačné stránky a chtějí-li si "svobodně vybrat", neberou kuřáky mezi své zaměstnance, protože ti bývají častěji nemocní a během pracovní doby opouštějí častěji pracoviště, aby si někde jinde zapálili, protože v kanceláři ani v dílně to už není dovoleno. Kruté? Ale vždyť to je "tržní řešení"!

18. 3. 2007
Tisková zpráva o.s. Mladí zelení

Letošní ČSF mělo už určitý potenciál vymanit se z rudého sevření. Bohužel se tak nestalo a sobotní pochod ČSF se stal opět jen rudou manifestací a to především díky zastoupení tvrdého brněnského jádra KSM, kde se jeho členové stále hlásí a propagují myšlenky stalinismu a na námitky organizátorů neslyší. Mladí zelení s tím zásadně nesouhlasí a distancují se od nich.

Mladí zelení se částečně na organizaci ČSF podílejí, nicméně tato realita nás odrazuje od další spolupráce s Iniciativou za sociální fora (ISF).

19. 3. 2007

Luděk Toman ve svém textu o Marxovi vcelku dobře vystihl jeho cíl, ale mýlí se v definici podstaty Marxovy filosofie. Především se ptá, proč Marx, který píše o zákonitostech vývoje lidské společnosti, současně vyzývá k aktivitě za urychlení tohoto vývoje. Pokud by četl vlastní Marxovy práce, odpověď by tam našel. Pokusím se nyní celý problém ukázat na stručném příkladu se zákony přírodními.

Demonstrace Iniciativy za sociální fóra u příležitosti Mezinárodního dne  za odstranění všech forem rasové diskriminace
17. 3. 2007

Pokud vám tento titulek připadá absurdní, tak se nemýlíte. Stejně absurdní byla nedělní demonstrace "proti válkám, základnám a rasismu", původně ohlášená jako demonstrace Iniciativy za sociální fóra u příležitosti Mezinárodního dne za odstranění všech forem rasové diskriminace, ze které se nakonec vyklubala akce militantní části KSM z Brna, důchodců z Klubu českého pohraničí a části pražské organizace KSM, vedené Martou Semelovou a Viktorem Pázlerem. Podle řečníků "podporovaná" Iniciativou. Pochybuji.

Rudé vlajky s emblémem KSM, skandování mnohdy militantních či urážlivých hesel, zbytečně urážlivý proslov zástupkyně KSM - to byl kolorit setkání 97 (podle jednoho z organizátorů) osob na Václavském náměstí, kterému sekundovalo na dvacet tajných policistů, další dvě desítky uniformovaných strážců veřejného pořádku a dvě desítky novinářů, fotoreportérů a kameramanů. I nekompromisní odpor se dá ale vyjádřit kultivovaně, vtipně a nápaditě. A právě to tentokrát chybělo. Kreativita.

Demonstrace 17. 3. 2007 FOTOGALERIE

Podivné postavy na demonstraci FOTOGALERIE
17. 3. 2007

Z jednoduchého důvodu: provozování pohostinské živnosti je regulovaným, nikoliv volným podnikáním. Řídí se zákony a předpisy, dané rozsahem živnostenského oprávnění a koncesní listiny. Předpisů není málo. Zejména § 31 - povinnosti podnikatele živnostenského zákona hovoří jasně a nesmlouvavě. Komu se to nelíbí, nemusí podnikat vůbec, může podnikat na Bali, či nemusí provozovat živnost pohostinskou a může si pořídit soukromý klub pro přátele, kteří jeho názory sdílejí. Členství v klubu může být za symbolický poplatek. V živnostenském listu bude mít napsáno provozování klubu namísto provozvání pohostinství. Jeho provozovna se nebude moci jmenovat hospoda či restaurace, ale klub. Vstup nebude pro každého, ale pro členy. Pak pro něj nebudou platit podmínky pro provozování pohostinské živnosti a židům, Cikánům či Bulharům (odpusťte za ten příklad) nemusí klubovou kartu dát. Bez zdůvodnění.

Podnikání není právo, ale výsada. A z toho plyne i odpovědnost podnikatele a regulace státu.

18. 3. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro ateisty

Vdovy a sirotci byli ve starověku (a pokud jde o děti v dětských domovech, tak nejenom byly a nejenom ve starověku) typická marginalizovaná, bezprávná skupina, která nemá jak a kudy se ozvat, nemá vliv a přitom je odkázaná na to, co jim kdo dá, nebo co pro ně společnost udělá; Vdovy a sirotci - to je v Bibli sběrný termín pro všechny skupiny bližních, kterým hrozí sociální vyloučení. Právě proto, že jsou to lidé na okraji, že nemají tak silný hlas, jakékoliv pečování o ně nemá žádnou publicitu.

Daleko vděčnější a efektnější je hřímat: hřímat na obranu křesťanských hodnot -- proti zkaženosti světa nebo dokonce proti islámskému terorismu; nebo hřímat na obranu islámských hodnot proti zkaženému Západu. Nebo vyzývat davy k pokání a evangelizovat zástupy -- a ostentativně se štítit špíny ve společnosti, zejména všech marginalizovaných. To všechno je daleko efektnější než vdovy a sirotci, zvlášť když Jakub neříká, že by jim měl člověk jednorázově něco dát, nýbrž starat se, být s nimi, pořád.

17. 3. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Bagdád: Dopoledne pokračovaly americké a loutkové síly v rámci "nového bezpečnostního plánu" v prohledávání sunnitských čtvrtí -- tentokrát byla na řadě Džamí`a. Akci střežilo kromě vrtulníků asi 20 vojenských vozidel; vojáci prohledávali domy kolem obydlí poslankyně loutkového "parlamentu" Salámy al-Chafádžíové. Jako každý pátek, zákaz vycházení od 11:00 do 16:00 i tentokrát znemožnil účast věřících na společných modlitbách. Před 17:00 zaútočili povstalci na dům iráckého velitele "bezpečnostního plánu" Abbúda Qanbára v okrsku Jarmúk. Protože Qanbár ani jeho rodina nebyli přítomni, části domu povstalci zapálili a zeď popsali nápisem: "Zrádče, jsi-li muž, spi jednu noc ve svém domě." Když byl celý dům v plamenech, zmizeli. Zbytky domu se pokoušeli zachránit hasiči.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
16. 3. 2007

Americké ministerstvo zahraničních věcí odmítlo verdikt britského koronera, podle něhož bylo usmrcení jednoho britského vojáka Američany protizákonným a trestným činem.

Pětadvacetiletý desátník Matty Hull byl usmrcen nedaleko Basry v březnu 2003, kdy americký pilot začal střílet na jeho tankový konvoj. Americký mluvčí Sean McCormack zdůraznil, že šlo o "tragedii", k jakým dochází ve válce.

16. 3. 2007

Tajná agentka CIA Valerie Plamová-Wilsonová obvinila vysoké činitele Bushovy vlády, že "bezohledně" odhalili její totožnost. Prozradit totožnost agenta CIA je v USA trestným činem. Skandál jejího odhalení už delší dobu otřásá Washingtonem.

Plamová-Wilsonová uvedla, že její totožnost byla v roce 2003 záměrně prozrazena, aby byl zdiskreditován její manžel, americký dilomat, který kritizoval válku v Iráku.

Lewis "Scooter" Libby, bývalý šéf štábu v úřadě Dicka Cheneyho byl nucen na tuto svou funkci rezignovat a tento měsíc byl soudně shledán vinným z křivopřísežnictví a blokování průběhu spravedlnosti. Hrozí mu trest až do výše 25 let.

Bývalý náměstek amerického ministra zahraničí Richard Armitage přiznal, že on jako první prozradil, že Plamová je agentem CIA.

Manžel Plamové, bývalý americký velvyslanec Joseph Wilson, totiž předtím vyjádřil názor, že důvody pro tehdy plánovanou invazi do Iráku i nebezpečí, které údajně Irák zosobňuje vůči USA, jsou přehnané.

Plamová uvedla, že počítala s tím, že její totožnost agentky CIA možná prozradí cizí mocnosti, ale nikdy ji nenapadlo, že ji zradí její vlastní, americká vláda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 3. 2007
Nejprve, vážení posluchači, několik citátů. Co si o nich myslíte?

Psáno pro ČRo 6

16. 3. 2007

Od vzniku Československa je o nás ve světě známo, že se na mezinárodním poli nejméně ve dvou směrech chováme velmi svérázně. V prvé řadě své bezprostřední sousedy alespoň nesnášíme, pokud je přímo nevydáváme za úhlavní nepřátele až ohrožovatele samotné naší existence. Při čemž naopak za nejvěrnější spojence považujeme územně vzdálené až velmi vzdálené, leč v našich očích silné státy. Mít spojence daleko a hlavní nepřátele v sousedství bylo v "předraketovém" období řešení mezinárodních sporů totální stupiditou.

16. 3. 2007

Hospoda opravdu není soukromé, ale veřejné místo. I když je obvykle vlastněno soukromým podnikatelem, lidé se zde veřejně scházejí, sytí se, popíjejí, hovoří spolu. Je to místo volně přístupné, na rozdíl od soukromého klubu. Pravidla slušného a ohleduplného chování by však měla platit tam i tam. A pokud se někteří neukáznění jedinci a skupiny nechtějí přizpůsobit, je třeba je k tomu nějak donutit. Regulační opatření například proti kouření nejsou zaměřena proti soukromým majitelům restaurací, ale právě proti bezohledným sobcům a hulvátům (cituji Jana Sýkoru, s jehož závěry souhlasím) z řad jejich zákazníků. Bylo by samozřejmě lepší, kdyby si pořádek udělali sami hostinští, už s ohledem na zdraví svých zaměstnanců i své vlastní. Ale když tak z různých důvodů (nemusí jít jen o výdělek) nečiní, musí tak za ně učinit někdo jiný. Ve spořádané civilizované společnosti to není soudce Lynch, popřípadě jiní samozvaní spasitelé, ale stát či obec.

16. 3. 2007

V Polsku vstoupil v platnost kontroverzní zákon, který požaduje, aby se až 700 000 osob přiznalo, zda své spoluobčany udávali komunistické tajné policii, informuje společnost BBC.

Podle nového zákona bude těm, kdo odmítnou s tímto zákonem spolupracovat anebo se pokusí lhát ohledně své minulosti, zakázáno, aby pracovali ve veřejných institucích po dobu 10 let.

Poprvé budou v Polsku zveřejněny svazky tajné policie.

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2007 Americký neoimperialimus a iniciativa Ne základnám Milan  Valach
19. 3. 2007 O demonstraci proti válce v souvislostech David  Pazdera, Veronika Sýkorová
19. 3. 2007 "Boj o radar" vstupuje do další etapy Pavel  Čámský
19. 3. 2007 BBC: Vesnice v ČR "vetovala" americký štít   
19. 3. 2007 Rakety, radar, referendum Stanislav  Vozka
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
16. 3. 2007 Vojenská základna USA v ČR: vytoužená oáza bezpečí Oldřich  Průša
15. 3. 2007 Občansko-aktivistické interakce se sdělovacími prostředky Radek  Mikula
14. 3. 2007 BBC: Polsko přijme americkou raketovou základnu kvůli penězům   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
21. 2. 2007 Blair ve středu "potvrdí rozvrh stažení britských vojsk z Iráku"   

Školství RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
14. 3. 2007 Velký švindl globálního oteplování?   
14. 3. 2007 Film Velký švindl globálního oteplování byl švindl   
11. 3. 2007 Britští konzervativci plánují uvalit ekologickou daň na leteckou dopravu   
10. 3. 2007 Summit EU: dobrá zpráva pro klima   
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
21. 2. 2007 Al Gore má dostat čestný doktorát za svůj film Nepohodlná pravda   
21. 2. 2007 Evropská unie dosáhla dohody ohledně snižování emisí   
21. 2. 2007 Austrálie se rozhodla zlikvidovat veškeré tradiční žárovky   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý
2. 3. 2007 Trojí bída komunismu III. aneb nacionalismus některých obhájců Marxe Bohuslav  Binka
2. 3. 2007 Mýlil se Marx? Milan  Valach
1. 3. 2007 Trojí bída komunismu II. Bohuslav  Binka
1. 3. 2007 Trojí bída hlubinného ekologa Michael  Kroh

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

T. G. Masaryk a odkaz Republiky československé RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2007 Zdar a nezdar „národní“ filosofie: Patočka, Masaryk Erazim  Kohák
6. 3. 2007 TGM: Demokracie musí být stálou reformou, stálou revolucí   
6. 3. 2007 Tomáš Garrigue Masaryk a hledání smyslu českých dějin Pavel  Kopecký
21. 11. 2006 Počátky československé zahraniční politiky Otto  Drexler
29. 10. 2004 Projev prezidenta republiky Václava Klause 28. října 2004   
27. 10. 2004 Washingtonská deklarace z 18. října 1918   
27. 10. 2004 Provolání Národního výboru ke vzniku Československa   
27. 10. 2004 Manifest císaře Karla I. ze 16. října 1918   
27. 10. 2004 První zákon Československé republiky   
27. 10. 2004 Projev T. G. Masaryka k 28. říjnu 1919   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík