13. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 8. 2008

USA a EU požadovaly ve středu, aby urovnání konfliktu v Gruzii bylo založeno na uznání gruzínské územní celistvosti. Rusko to odmítlo. Uvedlo, že nepřijme tuto formulaci pro plán na příměřím, které vyjednali Francouzi a který byl dohodnut v Moskvě a v Tbilisi.

Sergej Ivanov, náměstek ruského premiéra, opakovaně odmítl uznat právo Gruzie ovládat celé své území.

13. 8. 2008

Americká armáda tam bude distribuovat humanitární pomoc

Americký prezident Bush konstatoval v důrazném projevu ve středu odpoledne, že Spojené státy se budou přímo účastnit na gruzínském konfliktu. V rámci "solidarity s gruzínským lidem" řekl Bush, že Rusko musí ukončit veškeré vojenské akce a respektovat územní celistvost Gruzie. Bush posílá Condoleezu Ricovou do Paříže a pak do Tbilisi a oznámil humanitární pomoc, kterou bude poskytovat americká armáda. Rusko trvá na tom, že jeho intervence v Jižní Osetii byla humanitární zásah, avšak zatímco se Evropská unie nedokáže shodnout ohledně toho, kdo nese vinu za tuto krizi, Amerika zjevně stoprocentně podporuje prezidenta Saakašviliho, konstatuje pořad televize BBC Newsnight v avízu svého dnešního večerního pořadu ZDE

Další informace v angličtině ZDE

13. 8. 2008

Úmyslné pokusy ruské vlády přehánět počet osob, usmrcených v Jižní Osetii, vyvolávají mstu proti gruzínským vesničanům v tomto vzbouřeneckém regionu, tvrdila ve středu organizace Human Rights Watch.

Anna Neistatová z HRW, která stojí v čele týmu vyšetřujícího humanitární škody v Jižní Osetii, sdělila listu Guardian, že ruské odhady 2000 mrtvých v konfliktu jsou "podezřelé". "Naše zjištění v žádném případě nepotvrzují ruské údaje. Naopak z nich, jak se zdá, vyplývá, že ty počty jsou přehnané."

13. 8. 2008

Události minulého týdne v Jižní Osetii byly šokující pro každého. Je to pro nás pro všechny varování, napsal v deníku Washington Post Michail Gorbačov, nositel Nobelovy ceny míru a poslední prezident Sovětského svazu, který začátkem devadesátých let "zrušil" v Rusku komunismus.

13. 8. 2008

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch byla svědkem toho, jak jihoosetínští bojovníci plení příbytky etnických Gruzínců, a zaznamenala četné případy, kdy gruzínští vojáci zastrašovali etnické Osetínce.

Zpráva, kterou ve středu vydala respektovaná mezinárodní lidskoprávní organizace, je důležitým nezávislým potvrzením výroků obou znesvářených strana v rusko-gruzínském konfliktu, míní list Independent. Obě strany obvinily soupeře, že páchají válečné zločiny.

13. 8. 2008

Léčí si Schwarzenberg špatné svědomí?

Z pražského kbelského letiště ráno odletěl armádní speciál s humanitární pomocí pro Gruzii. Na palubě je zdravotnický materiál, krev a krevní plazma. Ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg v pondělí rozhodl o uvolnění finančních prostředků na humanitární pomoc do výše pěti milionů korun. (To tedy moc nedal, pozn. red.)

Informace: iDnes.

K tomu: Karel Dolejší, "Válka na Kavkaze a ostudná role České republiky"

"Novinky: Zbraně dovezené z Česka do Gruzie zabíjely v Osetii"

13. 8. 2008

Vesnice v Gruzii byly dnes dále vypalovány a pleněny během postupu ruských tanků z provincie Jižní Osetie, za nimiž táhli "nepravidelní" proruští bojovníci, svědčili dnes očití svědkové listu Guardian.

"Lidé prchají, vládne absolutní panika. Představa, že platí nějaké příměří, je absurdní," konstatoval Luke Harding, reportér Guardianu v oblasti.

13. 8. 2008

Tajemník Rady národní bezpečnosti Alexandr Lomaja prohlásil, že Rusko porušilo smlouvu o příměří a bombarduje gruzínské město Gori. "Dneska už několikrát bombardovali město Gori, potom vpustili do města kozáky, kteří rabují domy a obchody," řekl Lomaja na zvlášním brífingu. Podle jeho slov ruští vojáci přikázali spolupracovníkům Červeného kříže opustit město.

Zdroj: ZDE

Představitel mírových sil kategoricky vyvrátil tvrzení Alexandra Lomaji o bombardování města Gori a vstupu kozáků do města. "Nevylučujeme možnost drancování ze strany samotného místního obyvatelstva, protože ve městě nejsou jeho správní orgány."

Anatolij Novogicyn z generálního štábu ruských vojsk vyvrátil tvrzení některých médií o přítomnosti 50 ruských tanků ve městě Gori: "Se vší odpovědností prohlašuji, že naše tanky ve městě Gori nejsou. Jiná věc je, že administrativa města hanebně vyklidila své úřady, opustila město a my se snažíme navázat s nimi kontakt. Avšak v tomto městě se nám navázat rozhovory nedaří. Gori nejspíš nikdo nekontroluje, není tam administrativa."

Zdroj: ZDE

Jekaterina Zguladze z ministerstva zahraničí Gruzie sdělila, že informace o pohybu ruské obrněné techniky na Tbilisi rozšířená v zahraničních médiích neodpovídá skutečnosti. Podle jejích slov se ruští vojáci skutečně přemísťují v oblasti Gori, ale nepřekračují její hranice."

Zdroj: ZDE

Mírové síly v okolí města Gori objevily sklad gruzínských ozbrojených sil s velkým množstvím vojenské techniky a munice. Představitel mírových sil prohlásil, že sklad nikdo nehlídá a vojenská technika se nachází ve stavu plné bojové pohotovosti. S cílem demilitarizace oblasti sousedící se zónou konfliktu a rovněž s cílem zajištění bezpečnosti civilního obyvatelstva evakuují mírové síly tuto techniku a munici.

Zdroj: ZDE

Cchinvali
13. 8. 2008

Česko, jindy tak přehorlivé, mlčí.

8.8.2008 v 00:53 hodin místního času zahájila gruzínská vojska odstřelování spícího jihoosetského hlavního města a jeho civilních obyvatel. Nikoliv palbu na legitimní vojenské cíle, ale palbu na v panelácích spící občany "vlastní země". Fakticky občanskou válku. Tento překvapivý útok raketometů české výroby RM-70 a houfnic české výroby ShKH vz.77 Dana znamenal likvidaci Cchinvali a masakr civilního obyvatelstva. Dle odhadů zemřelo jen v Cchinvali 1500-2000 civilistů a o počtu nezvěstných, kteří zůstali pohřbeni v troskách, se spekuluje. Pak následoval útok gruzínských tanků a obsazení trosek gruzínskou armádou. Promyšlený masakr, jehož plánování nemohlo zůstat utajeno před americkými a izraelskými vojenskými poradci gruzínské vlády. Počet běženců, kteří uprchli z města, jde do desetitisíců.

13. 8. 2008

Za uplynulé dva roky dodalo Česko Gruzii podle ruských údajů 120 tanků T-54/55 a pětapadesát tanků T-72. T-72 jsou nejmodernější tanky, jimiž česká armáda disponuje. ... Moskva tvrdí, že z Česka bylo za poslední dva roky vyvezeno do Gruzie i 24 samohybných kanónových houfnic ráže 152 mm a 36 houfnic D-30 ráže 122 mm. To jsou také ve svých třídách nejmodernější zbraně ve výzbroji armády ČR. Gruzínská armáda má podle internetové Wikipedie také 48 systémů RM-70 Grad, což jsou původně sovětské raketomety namontované na české nákladní vozy značky Tatra. ... Podle ruských údajů dodalo Česko Gruzii za poslední dva roky šest těchto raketometů. Tbilisi v uplynulých letech získalo také deset letadel L-29 Delfín, která mu dodala Ukrajina. Ukrajina byla podle ruských údajů po Česku druhým největším vývozcem tanků do Gruzie. Větší kvanta zbraní prodaly Gruzii také Spojené státy, Bulharsko, Maďarsko, Řecko, Turecko, Izrael a Bosna.

Podle poslední dostupné výroční zprávy MZV o prodeji zbraní (za rok 2006) dodalo Česko Gruzii 42 houfnic D-30 ráže 122 mm a část ze 37 prodaných tanků T72 a T-55. Již dříve, v letech 2002 a 2003, byl Licenční správou MPO povolen vývoz letounů SU25 ze zásob Armády ČR. Letouny SU-25 jsou páteří gruzínského letectva, píší dnes Novinky..

Novinky 13. 8. 2008: Češi masivně vyzbrojovali Gruzii, tvrdí Rusko ZDE

BL 6.8. 2008, Karel Dolejší: Po červencových manévrech se teď na Kavkaze střílí naostro ZDE
BL 9. 8. 2008, Karel Dolejší: Válka na Kavkaze a ostudná role České republiky ZDE
13. 8. 2008

Chápu, že přístup českých médií může Britské listy motivovat k tomu ukázat opačné stanovisko - a souhlasím s tím, že Gruzie se nezachovala rozumně a ruskou odpověď vyprovokovala. Proč se to stalo, nevím a nechci o tom spekulovat.

13. 8. 2008

Multinacionální společnosti provádějí experiment s přírodou, který "dopadá naprosto katastrofálně", varoval v otevřeném rozhovoru pro britský konzervativní deník Daily Telegraph korunní princ Charles.

Princ také vyjádřil obavu, že světu dojdou potraviny v důsledku škod, které vědci působí svým výzkumem půdě.

Spoléhat se na "gigantické korporace", že nám budou dodávat potraviny, uvedl, povede "k naprosté katastrofě".

13. 8. 2008
Hana Tomšů

Spisovatel Michal Šanda je mimo úzké literární kruhy téměř neznámý. Přesto se vyplatí věnovat mu pár minut pozornosti. Jeho knihy jsou totiž v rámci současné české prózy ojedinělé. Šanda se nesnaží mermomocí "prorazit", nepíše o palčivosti současného světa a nepokouší se napsat román, který zboří domeček z ohmataných karet, v němž současná česká literatura sídlí. Píše si, co chce a jak chce. Jeho nová, pohádková kniha Merekvice (Dybbuk 2008) je hravá a zábavná. Žije si ve své vsi, kde se na uznání mudrců, dychtících po hlubokých otázkách vyplazuje jazyk.

13. 8. 2008

Přečetl jsem si knihu "The Twelve Little Cakes" od Dominiky Dery, jakož i oslavnou recenzi na ní od Michaela Volného.

Nejsem ani součástí literárního (ani jakéhokoliv jiného) establishmentu, nejsem ani "starým bolševikem", ani sympatizantem "pseudopravicové kulturní elity", což jsou skupiny, které by měly mít podle pana Volného s přijetím knížky problém. Podobně jako on (i autorka knihy Dery) jsem dobu normalizace zažil v dětství (ročník 1975). Přesto bych byl ke knize kritičtější.

13. 8. 2008

Byla to přece jen provokace, která vyšla jen částečně?

Jeden čtenář nás upozornil na fascinující komentář Quentina Peela v hospodářském deníku Financial Times. Zatímco mnohá česká i americká média propadla protiruskému šílení, britský Financial Times si zachoval ve svých komentářích po celou dobu války o Jižní Osetii střízlivý odstup. A Quentin Peel vznáší pozoruhodnou otázku:

Pokud se Gruzie skutečně chtěla zmocnit Jižní Osetie, přece by se nejprve pokusila zablokovat Rokský tunel, jedinou přístupovou cestu horami do Jižní Osetie ze Severní Osetie. Namísto toho, [tunelem] během několika hodin po gruzínském útoku na město Cchinvali přijely ruské tanky.

Byl Saakašvili skutečně tak nekompetentní, že při vojenském útoku na Jižní Osetii "zapomněl" zablokovat ten tunel? Anebo šlo opravdu o provokaci, o snahu zatáhnout Rusko do války s Gruzií, a přimět Západ, aby Gruzii vojensky podpořil proti Rusku?

Zdá se, že to od Gruzínců byla provokace, která zčásti vyšla a drtivou většinou ne, konstatuje zmíněný čtenář.

iDnes: USA prý dlouho varovaly Gruzii, ať se nenechá Ruskem vyprovokovat ZDE

13. 8. 2008

Gruzijská armáda nemá bombardéry (podle všeho ani stíhací) kterými by se mohla pokusit portál tunelu zavalit a bitevníky se k podobném účelu nehodí.

V případě uzavření tunelu by si navíc Rusové téměř jistě pokusili vynutit cestu ke svým odříznutým jednotkám v Jižní Osetii jinudy. Kromě západní cesty přes Abcházii by byla jedinou alternativou strategická silnice Vladikavkaz - Kazbegi - Kerstový průsmyk - Mccheta (prakticky severní předměstí Tbilisi...). Teprve zde by šlo odbočit na Leningori a Cchinvali. Saakašvili díkybohu není takový šílenec, aby učinil Rusům podobnou očividnou pozvánku na prohlídku hlavního města... :)

13. 8. 2008

Tak jsem dnes zase otevřel Lidovky, jejich anketa na první straně, ta mi teda pěkně zvedla žluč, píše Dalibor Rozsypal. Napsal jsem tedy email přímo do Lidovek:

Změnila ruská agrese v Gruzii Váš názor na vybudování amerického radaru v Česku?

To myslíte skutečně vážně psát tady takové ankety? Nezastávám se Rusů a ani nejsem komunista, ale nečtu slepě a bezmyšlenkovitě a snažím se nepodlehnout tady té vaší propagandě.

Ano jistě, Rusové zaútočili na Gruzii. Ale... Nechtěli byste raději, pro lepší vyváženost, uvést výčet všech těch agresí, které provedli Američané jen za těch posledních 50 let? A prosím vás, nezkoušejte to s argumenty takového typu, že USA těmi svými válkami šíří demokracii. Každý soudný člověk by se vám vysmál.

Nechtěli byste laskavě přestat dělat z lidí hlupáky?

Pozn. JČ: Pokud vím, americký radar v ČR má být zaměřen proti Íránu... :) Vždyť přece, jak jeho obhájci tvrdí, ubohých deset antiraket nemůže ruský jaderný potenciál nijak ohrozit a Rusko se může cítit zcela bezpečně... Nebo mají Lidovky nějaké informace, které ostatní lidi nemají?

Sergej Lavrov
13. 8. 2008

ANALÝZA

Sergej Viktorovič Lavrov

Svět už není takový, jako byl před několika lety. Mnohé věci se vyjasnily. Hlavně se ukázalo, že nebude unipolární, a to proto, že v podmínkách globalizace nemá nikdo vojenské, politické, finanční, ekonomické ani jiné zdroje, aby mohl vytvořit impérium. Nicméně mýtus 'unipolárního světa' po dlouhou dobu určoval směr myšlení a chování značného počtu zemí, které tomuto mýtu uvěřily a vsadily na něj. Proto není jednoduché pochopit reálnou situaci.

Realistická korekce -- nebo spíš redukce -- role Spojených států ve světových záležitostech, pochopení skutečného podílu ruského faktoru v globální politice, zkušenosti posledních patnácti let -- to všechno posloužilo jako dobrý základ nepředpojaté analýzy současné etapy vývoje mezinárodních vztahů a porozumění skutečnému stavu věcí.

13. 8. 2008

"Proč mávají lidé vlajkami? Vždyť jsme nevyhráli," konstatovala Laša Darkveldze, 23, když viděla v Tbilisi, jak jdou demonstranti podpořit Saakašviliho. "Saakašvili by měl teď odstoupit."

"Doufám, že ten člověk z Gruzie zmizí," řekla Bacha Janašia, čtyřiadvacetiletá studentka. "Opravdu by mě zajímalo, proč to udělal. Má jen 10 000 vojáků a on s nimi zaútočí na Rusko."

Kreml v úterý nadiktoval ponižující podmínky Gruzii za to, že zastavill svou invazi a čtyřdenní likvidaci gruzínské armády.

Ruský prezident Dimitrij Medvěděv zastavil ruskou ofenzívu a vyjednal podmínky příměří a širšího narovnání s francouzským prezidentem Sarkozym. Medvěděv označil gruzínského prezidenta Saakašviliho za "šílence" a Sarkozymu sdělil tvrdé podmínky, které se v podstatě rovnají kapitulaci Gruzie. "Rozdíl mezi šílenci a jinými lidmi spočívá v tom, že když šílenci cítí krev, je velmi obtížné je zastavit," řekl Medvěděv. "Tak je nutno použít chirurgického zákroku."

13. 8. 2008

Uvedl to po debatě s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Ruský prezident Dmitrij Medveděv a jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy jednali v diplomatickém maratonu přímo v Moskvě. Po několika hodinách jednání se posléze shodli na podmínkách ukončení bojů. Ještě před tím však Rusko vyzvalo gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho k rezignaci, stažení gruzínských jednotek do pozic před začátkem bojů před pěti dny a uzavření závazné dohody mezi oběma stranami o nepoužití síly . "Je to politický dokument. Je to dohoda o principech... a já si myslím, že s těmito principy souhlasíme," uvedl Saakašvili na tiskové konferenci ohledně dohody Sarkozyho a Medvěděva. Gruzie se tak stáhne z obou separatistických oblastí - Abcházie a Jižní Osetie a částečně se demilitarizuje. Nyní region čeká vyjednávání o budoucí podobě Gruzie. Gruzínský velvyslanec při NATO Revaz Bešidze požádal alianci o vojenskou pomoc - zejména při náhradě za radar , zničený při ruské ofenzívě.

Sarkozyho mírový plán

  • Rusko i Gruzie se písemně a závazně vzdají použití síly
  • Ukončení všech vojenských akcí
  • Volný přístup k humanitární pomoci
  • Gruzínská vojska se stáhnou na své základny
  • Ruské jednotky se vrátí na své základny. Ruské mírové síly budou v Jižní Osetii dočasně pomáhat zajišťovat bezpečnost
  • Zahájení mezinárodních jednání o statutu Jižní Osetie a Abcházie a zajištění jejich bezpečnosti

Aktuálně: Gruzie souhlasí s podmínkami Ruska ZDE

iHned: Boje v Gruzii končí, Sarkozy vyjednal podmínky příměří ZDE
ČTK: Gruzie přijímá mírový plán navržený Paříží a Moskvou ZDE
Týden: Rusko si diktuje podmínky míru ZDE
13. 8. 2008

Vojenské operace v Gruzii ohrozily vstup Ruska do mezinárodních organizací, s odvoláním na vysokého představitele Spojených států to uvedla agentura Reuters. Podle ní je ohrožen vstup Ruska do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), Světové obchodní organizace (WTO) nebo osmičky nejsilnějších států světa (G8).

Tolik média. Bez kontextu, bez vysvětlivky. Bez inteligence. Pro intenzivně fúzující kapitalisty celého světa (spojte se...) je jen několik ekonomicky lákavých míst na planetě. To jsou místa, kde jejich investice mohou dosahovat zisku vyššího, než kde jinde. Ve všech těchto regionech vládnou režimy, které jsou principiálně odlišné od těch, které nazýváme demokratickými. A nebo tam nevládne nikdo. Vyjmenujme si ty slibné bonanzy, neboť trpíme provozní slepotou a domníváme se, že ony čekají na nás a ne my na ně... Čína, Rusko - zejména Kavkaz a Sibiř, Indie, jižní Amerika. Perspektivně Afrika, Grónsko, Severní pól a Antarktida. Víc jich není.

SME/Reuters: USA: Integrácia Ruska do medzinárodných organizácií je ohrozená ZDE

Pozn. JČ: Britské televize se posmívaly, že Spojené státy jsou vůči problému v Gruzii v podstatě bezmocné, a tak snad jediné, co Americe zbývá, je bezzubé gesto vyloučit Rusko z OECD, WTO nebo G8. Případně sepsat rozhořčenou rezoluci pro Radu bezpečnosti, kterou Rusko bude stejně vetovat - a kromě toho, dodávají, USA nikdy nebraly rezoluce OSN vážně, tak proč by je nemělo ignorovat Rusko...?

13. 8. 2008

Slovo poučení má v češtině prapodivnou pachuť danou názvem dokumentu, který se stal na bezmála dvě desítky let československým Kladivem na čarodějnice a plnil podobnou roli jako dnes lustrační zákon. Ostatně dnešní době se podařilo zlikvidovat i slovo „upřímně“ a dá se říci, že jednotlivé volební kampaně se vždy zaslouží o to, že se už po nich nějaké úplně normální slovo nedá říci v podobném kontextu jako před nimi.

13. 8. 2008

K páně Žákovu "Poučení z Kavkazu" dovolil bych si ještě podotknout: není tragedií pouze když si Američané zvolí hňupa prezidentem. Tragedií méně globální, ale možná o to hlubší, může být, když si i nějaký malý národ nechá prezidentovat přičinlivou patologickou figurku. Jediní, kdo v téhle nešťastné kavkazské olympiádě dostávají pořádně, nadlouho, beznadějně a ode všech na prdel, jsou chudáci všichni slušní Gruzínci. A těch je mi opravdu líto a ani nezáleží na tom, jak moc jsou teď navedení. Tak jaké si z toho máme vzít české poučení? ptá se Alexander Lang.

Operační stanoviště na USS Lake Erie. Foto Defense Link
13. 8. 2008

Americký protiraketový systém GMD, na němž by se Česká republika měla podílet radarem v Brdech, vyžaduje ke své plné funkci senzory na oběžné dráze.

To je již poměrně dobře známo. Jestliže nejzranitelnější pozemní částí systému jsou stacionární radiolokační prostředky, z jejichž samotné existence již logicky plyne nutnost komplexního řešení jejich obrany, s dosud vyvíjeným satelitním infračerveným systémem (Space-Based Infrared System, SBIRS -- podrobně viz ATM 11/2006) se to má úplně stejně. Družice na oběžné dráze jednoduše není možno skrýt, jsou případným protivníkem snadno zaměřitelné -- a v té míře, v jaké by vyvinul prostředky proti nim, také poměrně jednoduše zničitelné.

◄ Operační stanoviště na USS Lake Erie. Foto Defense Link
21. února 2008 raketa SM-3 odpálená z tohoto plavidla úspěšně zasáhla nefunkční družici NRO L-21 ve výšce asi 247 km nad Tichým oceánem.

13. 8. 2008

ANALÝZA

Zatímco česká veřejnost je stále rozdělena v reakci na otázku, zda radar v Brdech ano či ne, vývoj jednotlivých komponentů amerického systému protiraketové obrany pokračuje šíleným tempem dál. Mimořádná technologická náročnost je důvodem toho, že se potýká s desítkami, možná stovkami dílčích problémů. Příčinou některých z nich je skutečnost, že testy se uskutečňují ve "skleníkových" podmínkách, na míle vzdálených reálné hrozbě. Není divu, že jsou často předmětem vášnivých diskusí i cílem kritiky.

Výhrady se týkají například následujících oblastí:

  • vysoké náklady na výzkum, vývoj, výrobu prvků a výstavbu systému
  • funkčnost, citlivost, spolehlivost a celosvětové spojité pokrytí kosmického systému včasné výstrahy před odpálením balistických raket
  • schopnost rozeznat skutečné bojová hlavice od klamných a odolnost proti elektronickému rušení, klamání a maskování
  • praktické využití vícenásobného prostředku ničení MKV pro rozšíření kapacitních možností antiraket
  • hrozba ztráty nadvlády v kosmu
13. 8. 2008

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLPrůběžně se objevuje celá řada studií, které zpochybňují funkčnost a účinnost amerického systému protiraketové obrany, zejména „velkých“ antiraket GBI (Ground Based Interceptor). Hlavním terčem kritiky je paradoxně právě to, co bylo původně vydáváno za hlavní výhodu a důkaz technologického pokroku, totiž ničení útočících balistických raket (popř. jejich hlavic) kinetickou energií vzniklou při přímém kontaktním zásahu obranného tělesa, zatímco všechny antirakety vyvinuté za studené války měly jaderné hlavice.

Platí to pro americké protiraketové střely Nike-Zeus, Spartan a Sprint podobně jako pro sovětské obranné komplety A-35 Aldan a A-135 Baton; druhý jmenovaný je dosud funkční a chrání Moskvu. Současná podoba amerického protiraketového deštníku zahrnuje čtyři typy řízených střel, a sice typy GBI a RIM-161 Standard SM-3 určené pro zasažení balistické rakety či její hlavice ve střední fázi letu a střely THAAD a Patriot PAC-3 pro napadení v závěrečném (sestupném) úseku.

Radar v Brdech: základ rozbití Evropy nebo základ bezpečnosti Evropy - Klíčové argumenty TÉMA BL

Michael Marčák: A další zlatou medaili získala Česká  republika v tunelování. Znovu se podívejte na ten úžasný výkon, jak jej zachytila skrytá kamera.
13. 8. 2008

13. 8. 2008

Performance

Co oddaný stoupenec státotvorné politiky ODS a horlivý příznivec regulačních poplatků ve zdravotnictví jsem se zhrozil, když ostravský hejtman Evžen Tošenovský v pátek 8. srpna 2008 ohlásil, že oběti železniční nehody v blízké Studénce nebudou platit nemocniční regulační poplatky. Hejtman tím zradil stranické ideály a projevil se jako kryptokomunista.

Statečný muž nezaváhá tváří v tvář menšímu neštěstí a ve svém úsilí vytrvá! Nesníží se zbaběle k projevům sentimentální "lidskosti", kýčovitého "soucitu" a falešné totalitární solidarity.

13. 8. 2008

Mně to nakonec nedá a krátce zareaguji na článek Milana Valacha. Chtěl bych zdůraznit, že marxistickou levici, čili demokratickou levici, která byla komunistickými stranami v komunistických zemích brutálně potlačována, ctím.

12. 8. 2008

Studená válka v minulosti znamenala, že mezi Východem a Západem byla opevněná, ostře střežená hranice, kterou se nikdo neodvážil překročit. Národní suverenita a územní celistvost byly nenarušitelné: zasahování do vnitřních záležitostí jiné země se považovalo za nebezpečné, píše v deníku Independent Mary Dejevsky.

Je nutno dodat, že tato jednoznačnost s sebou přinášela neuvěřitelnou nespravedlnost a utrpení, zejména pro ty, kdo se ocitli na nesprávné straně hranice, když vyjednávání skončilo. Praha, tři roky po sovětské invazi, když jsem ji poprvé navštívila, byla jedním z nejsmutnějších měst na světě. Ale neválčilo se. Od konce čtyřicátých let až do konce osmdesátých let železná opona - někdy brutálně - trvala a vydržela.

12. 8. 2008

Loni Saakašvili překvapil své americké stoupence, když po bitkách v ulicích mezi pořádkovou policií a demonstranty protestujícími proti odložení parlamentních voleb vyhlásil na 15 dní výjimečný stav.

V konfliktu na Kavkaze má Rusko spoustu tanků, vojáků a letadel. Gruzie má malou armádu a Michaila Saakašviliho, svého výřečného prezidenta, který ví, jak zacházet s médii, míní Mark Tran v deníku Guardian.

12. 8. 2008

XENOFOBIE A PRINCIP KOLEKTIVNÍ VINY

Co takhle pro ně zavést rovnou koncentráky, Jane Urbane?

Česká republika a na její popud i Evropská unie by měli (sic, správně "měly") odpovědět co nejrychlejším zrušením všech povolení občanům Ruské federace ke stálému nebo dlouhodobému pobytu. Turistická a pracovní víza by měla být upravena tak, aby se vyloučila byť i jenom statistická pravděpodobnost nehody nebo neshody většího počtu návštěvníků z Ruské federace. Jinak se můžeme nadít, že Nové Imperiální Rusko jednou začne bombardovat Prahu nebo Karlovy Vary, "aby ochránilo svoje občany".

Jan Urban

Celý text ZDE

13. 8. 2008

JU│ V úterý byly ruským médiím oznámeny podrobnosti o zatčení skupiny devíti gruzínských špionů v Rusku. Ruská tajná služba FSB oznámila, že do této skupiny patří také kádrový pracovník gruzínských tajných služeb, jistý Cherkaladze. Podle FSB prohlásil Cherkaladze, že je ve skutečnosti zástupcem náčelníka operativního řízení Služby zahraniční rozvědky Gruzie v hodnosti nadporučíka. V Rusku pobýval jako tzv. nelegál a ve skutečnosti řídil skupinu dalších agentů.

12. 8. 2008

V pondělí v podvečer vysíllal ve svém publicistickém pořadu rozhlas BBC Radio Four mj. rozhovory s členem gruzínské Národní bezpečnostní rady a s tiskovým mluvčím Vladimíra Putina. Přinášíme kompletní překlad.

Moderátor: Jak realistické bylo očekávat, že se Rusko vrátí do hranic, kde bylo před vznikem tohoto konfliktu?

Alexander Lomaia, tajemník gruzínské Národní bezpečnostní rady: Je realistické očekávat, že agresor sám upustí od agrese? Pravděpodobně ne. My se snažíme říci světu, že jestliže Rusové nebudou zastaveni v Gruzii, co jim zabrání, aby poslali svá vojska, svá letadla, své tanky, na ochranu svých občanů kdekoliv? V kterékoliv evropské zemi. Proto je koordinovaný a jednotný postup Spojených států, Evropské unie a západního světa nesmírně důležitý. Není možné dovolit agresorům z 21. století, aby jim prošlo, co udělali suverénnímu státu, to nesmí zůstat nepotrestáno.

Padl za Saakašviliho
12. 8. 2008

Jen hlupák a zločinec se raduje, když umírají lidé. Navíc ve válce, která je zcela zbytečná. A takovou je válkou, která začala v Gruzii tentýž den, kdy v Pekingu vzplál olympijský oheň. Přestože se tato válka snad již chýlí ke konci, prohráli jsme všichni, protože opět selhal lidský rozum. 

Válka na Kavkazu překvapila mnohé. I když Gruzie za pomoci států NATO - především USA, ale i České republiky - od tzv. revoluce růží v roce 2003 intenzivně zbrojila. Vojenský rozpočet Gruzie vyrost od příchodu Michaila Saakašviliho do funkce prezidenta z 30 milionů ročně na letošních 930 milionů dolarů.

12. 8. 2008

KONFLIKT ZÁJMŮ

Konečně je to zjevnější. Propojení člena Rady Českého rozhlasu Ladislava Jíši s firmou, ovládanou mediálním lobbistou Jaroslavem Berkou i využití Českého rozhlasu Jíšou k reklamě na soukromé podnikání - Mezinárodní festival televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii Znojemský hrozen - nikoliv na základě komerční dohody, ale na základě nekomerční "mediální spolupráce" . Zároveň je jasnější, jak pestrá politická lobby se díky tomuto vinařskému festivalu okolo Jíši v Parlamentu shromáždila.

12. 8. 2008

Ve jménu Boha, milosrdného a slitovného

Lhal bych, kdybych řekl, že nemám rád vzruch, který ve válkách vládne. ... Přitahuje mě to, co v době míru nelze zažít.
Jaromír Štětina

"Rusko vyhlásilo Gruzii informační válku," prohlásil senátor Štětina, zakladatel nadace Lidových novin, z níž později vznikla "humanitární" vlivová organizace Člověk v tísni. Tak 11. 8. 2008 dopoledne překročil přes všeobecné varování ministerstva zahraničí hranici mezi Tureckem a Gruzií... "Informační válka, kterou Ruská federace vyhlásila Gruzii, mne přinutila, abych na Jižní Kavkaz odejel a pokusil se vidět konflikt vlastníma očima," telefonoval své tiskové mluvčí z Gruzie senátor. Co si nejspíš od Štetiny z Gruzie přečteme? Například toto:

"Ať je americká politika jakákoliv, ať jsou v ní chyby, ať je v ní americké velikášství, bohužel je jedinou silou, v zákopech i v diplomatických lavicích, která teď supluje pořádkové síly světa." ... "Bombardování bylo zlo, ale menší zlo než vyhnání jednoho národa."

Reflex: Rozhovor s Jaromírem Štětinou ZDE

12. 8. 2008

Když devítiletá Lin Miaoke zazpívala při zahajovací ceremonii letošních pekingských olympijských her Ódu vlasti, stala se okamžitě hvězdou. Nyní však vyšlo najevo, že dívce Lin propůjčil hlas někdo jiný. Bylo tak rozhodnuto po debatě na vysokých místech, jichž se účastnil i člen politbyra komunistické strany.

Píseň ve skutečnosti zpívala ještě mladší dívka Yang Peiyi. Ta ale měla nerovné přední zuby, což u sedmiletého dítěte je zcela normální. Organizátoři olympijských her to však považovali za potenciálně škodlivé pro mezinárodní image Číny.

V pondělí upozornila britská televize Channel Four na jiný podvod při zahájení olympijských her. Dramatický záběr, kdy kamera letí nad městem a ze země vystřeluje ohňostroj ve tvaru obřích stop, byl zfalšován. Nebyla to realita, ale počítačová grafika.

Čínští občané, interviewovaní v této věci zpravodajstvím Channel Four News, však nad věcí mávli rukou: "Je to jedno, jestli je to realita nebo fikce, hlavní je, že jsme udělali dobrý dojem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 8. 2008

ŠOK│ Vědci a studenti z týmu UC Berkeley's Nanoscale Science and Engineering Center , součásti univerzity v kalifornském Berkeley a Material Sciences Division v Lawrence Berkeley National Laboratory , financovaní Národní vědeckou nadací (NSF) a americkou armádou, vyvinuli "metamateriál" způsobující "neviditelnost" těles a minimalizující pohlcení energie. Metamateriál na principu paralelních nanočástic stříbra vložených do porézního oxidu hlinitého či fluoridu hořečnatého může odklonit elektromagnetické vlny pomocí negativního index lomu - může obrátit přirozený směr světla, prozatím ve viditelném a měkkém infračerveném spektru.

12. 8. 2008

Jak brát mysteriózní principy utváření tlupy v 21. století

Každý má problém pojmenovat současnou společnost. Nedá se pořádně uchopit za něco "absolutního", když je individuálně povoleno vidět svět tak, jak ho vidět mohu a chci, a nemuset to skrývat, střídat či střežit. Překvapivě dobře je ale možné pojmenovávat společnost skrze určité výmluvné fragmenty, které se hlouběji dají vysledovat v mnoha dalších fenoménech. Nechť je takovým zdánlivě nicotným fragmentem třeba fenomén "hráče", současného pojmenování pro základní princip konstituující společnost po dlouhá deseti tisíciletí.

12. 8. 2008

Bohumil Kartous v článku "Svět nepatřil nikomu, kdo nebyl hráč" spekuluje o fenoménu "hráče" ve společenské realitě. Dává mu moralistické a mytologizující nálepky "hlubší a tajemnější dimenze", "prokletí" či "mystéria mocných". Hovoří z něj emoce, odmítavý postoj k logice, kterou nechápe. Problém se ovšem nejmenuje "hráč" nebo "hra", ale smysl lidské existence. Odpověď je přitom jednoduchá. K adoraci "hráče" společností vedlo extenzivní užití věd, užití matematického modelování chování jedince uvnitř systému s předem danými pravidly. Využití civilizace, chceme-li: propojení matematiky, ekonomie, strategického plánování a modelování, stejně jako rozvoj sociálních věd, včetně pedagogiky, politické či vojenské psychologie a aplikované sociopsychologie.

12. 8. 2008

Je ale i důležité obhájit podstatu levicového, zvláště komunistického ideálu proti jeho účelovému ztotožňování s nacismem

Souhlasím v podstatě s již uveřejněnou částí textu Martina Škabrahy na téma srovnání nacismu a komunismu. K dosud napsanému mám jen několik poznámek.

12. 8. 2008

Petr Baubín v Britských listech vyjádřil svůj názor na současné ceny ropy a odhadl jejich další vývoj. Bohužel však příliš nebere v úvahu materiální nebo fyzikální podstatu problému a přeceňuje ekonomickou stránku věci.

12. 8. 2008

Města spravují radnice a jejich odbory. S úředníky a šéfem, který je vybírán ve výběrovém řízení. Požadavky na vedoucího odboru jsou nezřídka mimořádně náročné, neodpouští se nedostatečné vzdělání, absence vize atd. Na stavebním odboru je za normální situace v čele stavař, kulturu řídí odborník s patřičnou průpravou, ale sotva lékař nebo strojař. Téměř každý odbor může řídit právník nebo ekonom.

Po komunálních volbách zachvátí radnici epidemie zvaná politická reprezentace. Vše, co je uvedeno v předchozím, dostává na frak.

9. 8. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2008 Gruzie: Obě strany zastrašují civilní obyvatelstvo   
13. 8. 2008 Gorbačov: Neměli jsme jinou možnost   
13. 8. 2008 George Bush: Amerika zasáhne v Gruzii   
13. 8. 2008 Human Rights Watch: Přehnaná propaganda o vraždění v Jižní Osetii vyvolává útoky proti Gruzíncům   
13. 8. 2008 Rusko odmítlo požadavek Západu, aby uznalo územní celistvost Gruzie   
13. 8. 2008 Gruzie -- toto není konec Milan  Valach
13. 8. 2008 Gruzie: Jak to bylo s tím tunelem? Jan  Čulík
13. 8. 2008 Rusko: médiím předhozeni gruzínští špióni   
13. 8. 2008 Rusko požaduje plnou kapitulaci Gruzie   
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík
26. 4. 2007 Prohlášení k hrozící změně zákona o pobytu cizinců a zákona o azylu   

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   
22. 7. 2008 Pozemská bída národní hudby Jan  Chmelarčík

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2008 Český rozhlas opět dělá zadarmo reklamu komerčním aktivitám svého radního Štěpán  Kotrba
2. 8. 2008 Ovčáček, Brezina, Potůček, Šafr a PR minulost, přítomnost a budoucnost novinářstva Štěpán  Kotrba
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek
24. 6. 2008 Ubohý pořad na ČRo 6 Eliška  Svobodová
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2008 Americký systém protiraketové obrany: Vliv nových technologií od počátku roku 2008 Stanislav  Kaucký
13. 8. 2008 Budou pro americké antirakety k dispozici i nukleární hlavice? Lukáš  Visingr
13. 8. 2008 Hvězdné války II: Pokračování protiraketové obrany jinými prostředky Karel  Dolejší
12. 8. 2008 Plášť čaroděje Rumburaka pro vojenské použití   
8. 8. 2008 Ani profesor fyziky nezpochybní fyzikální jevy Milan  Hlobil
7. 8. 2008 Svodka z veřejně přístupných zdrojů jako memorandum vlády Sněmovně Štěpán  Kotrba
4. 8. 2008 O americkém radaru v Brdech pochybuje další odborník Univerzity obrany   
4. 8. 2008 Nic není bez rizika, aneb několik poznámek k radaru v Brdech Vladimír  Schejbal
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Dotaz dalšímu "vládnímu expertovi", proděkanovi FEL ČVUT Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2008 Ropný zlom není mediální masáží Jindřich  Kalous
11. 8. 2008 Ropné důvody jihoosetinské války Štěpán  Kotrba
9. 8. 2008 Ropné pozadí rusko-gruzínského konfliktu? Jindřich  Kalous
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Jak ušetřit benzín   
21. 7. 2008 Jak si poradíme bez fosilních paliv?   
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   
17. 6. 2008 Ropa opět za rekordní cenu   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2008 Papež se omluvil za sexuální zločiny katolického duchovenstva   
22. 4. 2008 Humanistický sen uprostřed křesťanské reality Štěpán  Kotrba
21. 4. 2008 Podíl na emancipačním úsilí ano, ale ne jako užiteční idioti Ivan Odilo Štampach
20. 4. 2008 Buduje si Paroubek v ČSSD křesťanskou kamarillu na svou podporu? Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace   
12. 3. 2008 Římská církev dělá krok zpět do středověku Boris  Cvek
11. 3. 2008 Recyklujte, nebo přijdete do pekla, varuje Vatikán   
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   
15. 7. 2008 Bush plánuje urychlit stahování amerických vojsk z Iráku, aby pomohl Johnu McCainovi vyhrát volby   
14. 7. 2008 Americké volby: Obama plánuje poslat dalších 10 000 vojáků do Afghánistánu   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Památce dejvických MacGyverů Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2008 Dětem chybí přirozená autorita Miriam  Prokešová
5. 8. 2008 Vypráskat ze škol i učitelky Pavel  Táborský
2. 8. 2008 Chybí Úmluva o právech učitelů a povinnostech žáků a jejich rodičů Štěpán  Kotrba
23. 7. 2008 Hospodářská krize na obzoru, aneb Výhoda poklesu porodnosti a chybějícího vzdělání Uwe  Ladwig
22. 7. 2008 Výuka angličtiny na VŠ jako kladivo na čarodějnice Jiří  Beránek
4. 7. 2008 Demokracie ve školství, neboli Kvalita není jen nutná, mělo by ji také být možné prosadit Uwe  Ladwig
3. 7. 2008 Liška: Za poslední ročník mateřské školky povinně plaťte, aneb jak zezelenat zděšením Anna  Čurdová
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
26. 6. 2008 Škola žádá kreativitu Michal  Giboda

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2008 Brdská letní idyla. Jaro se přehouplo do léta a radarová lobby se konečně dočkala. Pavel  Čámský
8. 8. 2008 Ani profesor fyziky nezpochybní fyzikální jevy Milan  Hlobil
7. 8. 2008 Svodka z veřejně přístupných zdrojů jako memorandum vlády Sněmovně Štěpán  Kotrba
5. 8. 2008 Nězavisimoje vojennoje obozrenie: Ruští generálové jsou nespokojeni s reakcemi politiků na počínání USA a NATO Karel  Dolejší
4. 8. 2008 O americkém radaru v Brdech pochybuje další odborník Univerzity obrany   
4. 8. 2008 Nic není bez rizika, aneb několik poznámek k radaru v Brdech Vladimír  Schejbal
1. 8. 2008 Cesta do Ameriky tam a zase zpátky - ale jen pro někoho   
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Stanovisko k argumentům hlavního hygienika AČR p. Navrátila k materiálu "Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech" Milan  Hlobil, Stanislav Kaucký

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude   
23. 6. 2008 Dvanáct vzpomínek na "Gustu" proti gustu intelektuálního establišmentu Michael  Volný
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie   
12. 6. 2008 Hluboká textová analýza žije nejen v Londýně, ale i v Hradci Králové Tomáš  Koloc