24. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 4. 2008

Globální oteplování by mohlo vyvolat globální konflikty, tak velké, jako byly dvě světové války, ale trvající celá staletí, pokud nebude tento problém zvládnut, varoval čelný vojenský výzkukumný institut. Britský Royal United Services Institute varoval, že bude zapotřebí desetinásobně zvýšit výdaje na výzkum, aby byl srovnatelný s vesmírným programem Apollo, pokud se má svět vyhnout nejhorším důsledkům měnící se teploty.

Sloupek
Častolar Dlouhoveský z Dlouhé Vsi

Hej, bej, hej, bej
mé, mé, mé,
bé, bé, bé

Pokutní knihy rožmberské, konec 16. století. Mezi svých druhých Deset básní vybral Jan Kadubec.

24. 4. 2008

EA│KOŠ│Evropská komise zahájila veřejné konzultace k vypracování krizového systému pro nouzové zásoby ropy v členských zemích. Chce lépe reagovat na změny situace v období vysokých cen ropy. Barel WTI se prodával v Singapuru za 118 USD. V Londýně vystoupila cena americké ropy na 119,74 USD za barel. Cena ropy se tak přiblížila k rekordní výši 120 USD. Květnový kontrakt americké lehké ropy, jenž se v úterý obchodoval naposledy, uzavřel den na hodnotě 119,37 USD plus 1,89 dolaru. V porovnání se situací před rokem se již cena zvýšila o osmaosmdesát procent. MMF chybí zdroje, chce prodat 403 tun zlata. Další důvod ke znepokojení. Komise informovala, že kvůli geopolitickému a dalším důvodům, se riziko přerušení nabídky ropy zvyšuje a ze střednědobého hlediska nabídka nemůže uspokojit potřeby EU. Veřejné konzultace skončí 17. června 2008.

Ruská dodavatelská společnost Transněfť zastavila v lednu minulého roku tranzit ropy přes Bělorusko do Evropy. Podle ministerstva průmyslu měla tehdy Česká republika zásoby nejen na povinných 90 dní, ale dokonce na 102 dní. Ve vyspělé Evropě je to ale 120 až 235 dní. Na světě se dnes těží kolem 3 miliard tun ropy ročně.

24. 4. 2008

ČT opakovaně zapomíná, že je placená občany, kterým také SLUŽBU koná

Luboš Rosí se v poslední hlavní zpravodajské relaci ČT1 v 19 hod. obořil na zástupce iniciativy Ne základnám, především na Jana Tamáše. Vlastní úsudek nejen o míře neobjektivnosti, ale především o útočném vedení reportáže si může udělat každý, kdo tyto zprávy ze dne 23. dubna 2008 viděl.

zpravodajství ČT 23. 4. 2008 na internetu ZDE

V těchto zprávách v reportáži o "bílé demonstraci" (začíná v 21:37 a končí 23:54) zazněla řada věcí, se kterými by měla ČT zacházet opravdu buď velmi opatrně, nebo snad raději vůbec ne. Úkolem ČT je především přesně informovat o podstatě věcí -- nikoliv si vytvářet jakousi vlastní reklamní kampaň a to dokonce proti většinovému zájmu diváků (a v rozporu s realitou).

24. 4. 2008

Co dělat, když česká televize zase manipuluje veřejné mínění? Zbavit se iluze o svobodě informací v buržoazní společnosti, řekl bych autorovi otázky já. Celou dobu života v tzv. socialismu jsme byli přesvědčováni o tom, že svoboda tisku a informací v kapitalistických zemích je fikcí. Česká televize a její bratrská média usilovně pracují na tom, aby to byla pravda. Ono je sice hezké zakázat učení o třídním boji nebo se pošklebovat "ještěřím výzvám" z ulice Politických vězňů. Jenže třídní boj shora zuří naplno a ti ještěři mají, přinejmenším v otázce českých médií, pravdu. Dá se to taky popsat různými zdánlivě otřepanými, ale pravdivými příslovími typu: Čí chleba jíš, toho píseň zpívej.

24. 4. 2008

Demagogie pana Ruska

Ladislav Šticha

Vypadá to, že autor příspěvku "Co dělat, když Česká televize zase manipuluje veřejné mínění?" asi viděl jinou reportáž než já a zřejmě se po mnoha letech vrátil ze zahraničního pobytu, kde byl zcela odstřižen od reality.

Česká televize je prokazatelně jediným elektronickým médiem v České republice, které věnuje celospolečenské diskusi o umístění radarové základny v Brdech velký a především vyvážený prostor. Naprosto chápu, že pan Rusek je o něčem přesvědčen a svobodně o tom referuje. Klidně může napsat, že nejlepší zřízení je diktatura a nikdo mu nemůže říci ani popel.

Autor je tiskový mluvčí České televize.

24. 4. 2008

Žádám pana Štichu, aby svá tvrzení doložil

Prosím pana tiskového mluvčího ČT , aby svá tvrzení doložil, a to nejen celkovým časovým prostorem, který obě strany sporu dostaly, ale i vysílacími časy, píše Stanislav Bláha.. Nejsem tak úplně pravidelným divákem ČT, ale jedno vím bezpečně. Do OVM a podobných programů se Tamáš, Májíček ani Neoral nedostanou. Zato Klvaňa, Vondra, Schwarzenberg, Parkanová, Topolánek, Havel a další zastánci radaru tam mají zelenou.

Tamáše jsem tuhle na ČT viděl - bylo to po půlnoci a diskutoval tam jako zástupce "extrémně levicové" Humanistické strany s nějakými nácky. Až mě ho bylo líto. Tož tak je to s tou vyvážeností a objektivitou České televize.

24. 4. 2008

Reakce na článek tiskového mluvčího České televize

Pan Šticha, mluvčí České televize, se pokusil vyvrátit podezření, že tato -- formálně veřejnoprávní -- instituce neinformuje o záležitosti plánovaného radaru (vojenské základny cizího státu) objektivně. Domnívám se, že skutečnost mluví proti jeho tvrzení.

Třebaže s umístěním zvažované základny dlouhodobě nesouhlasí na 70% obyvatel ČR, ve vysílání ČT dominují vyjádření zastánců radaru. Chtěl-li by pan Šticha toto tvrzení vyvrátit, musel by předložit statistiku dokumentující, kolik hodin o tomto tématu hovořili ve vysílání ČT tito lidé: Tomáš Klvaňa, Mirek Topolánek, Vlasta Parkanová, Alexandr Vondra, Karel Schwarzenberg, Tomáš Pojar, Martin Barták, Martin Povejšil, Veronika Kuchyňová-Šmigolová, Luděk Pekárek, Michael Vít a Peter Bednarčík (seznam jistě není úplný). Jaký čas proti tomu měli k dispozici odpůrci radaru?

24. 4. 2008

TIBET:

Přátelé, zde je pokus o kritickou reflexi akci kolem Tibetu:

Obávám se, abyste nehráli roli blbců v cizí hře. Američané i Evropa se Číny jako nastupující ekonomické velmocí bojí a každý klacek je dobrý... .

Třeba tu vůbec nejde ve skutečnosti o lidská práva, když je to tak velice, velice selektivní... . Pokud Jeho Jasnost ministr zahraničí ČR je pro bojkot olympiády, pokud Condoleeza Ricová je náhle tak vnímavá pro otázku lidských práv, tak je mi to opravdu velice podezřelé.

24. 4. 2008

Šéf Konfederace britského průmyslu:

Richard Lambert, generální ředitel CBI, Konfederace britského průmyslu odsoudil kulturu přehnaných prémií e finančním průmyslu, která proměnila tisíce bankéřů v milionáře jako jeden z hlavních faktorů, který způsobil obrovské finanční problémy, jimž nyní čelí celosvětově bankovní sektor.

Richard Lambert poukázal na to, že prémiemi jsou bankéři odměňování za úspěchy, ale už je nikdo nepotrestá za neúspěchy. Vyjádřil přesvědčení, že by bankéři tak hrozně neriskovali, kdyby museli investovat svůj vlastní kapitál.

24. 4. 2008
Petr Petržílek

Developerské lobby náramně zhodnotí pozemky v Krnově, které jsou dnes v inundačním pásu a které budou moci být převedeny na stavební parcely. Nakonec se to děje již dnes. Jak je možné, že nový Kaufland v Krnově bude stát tam, kde před jedenácti roky byly 4 metry vody?

Vláda na svém pondělním zasedání projednala podklady a rozhodla! Jediným možným řešením je výstavba přehrady Nové Heřminovy – doslova: „Nulovou variantu (tedy realizaci přírodě blízkých opatření) nelze doporučit jako výhledově udržitelnou, s ohledem na množství ohrožených obyvatel a majetku.“. Při vybudování nádrže bude o něco vyšší protipovodňová bezpečnost (nikoliv ovšem radikálně) – toť hlavní kritérium, díky kterému dojde k zatopení domovů desítek spoluobčanů a též přírodně cenné lokality s výskytem ohrožených druhů jako je ledňáček, rak či bobr.

24. 4. 2008

CRI│MOSR│ Delegaci slovenské armády vede zástupce náčelníka generálního štábu Peter Gajdoš . Liang uvedl, že armády obou zemí udržují těsné styky a spolupráci a čínská strana je ochotna spolu se stranou slovenskou usilovat o zdravý, trvalý a stabilní rozvoj vztahů mezi armádami obou zemí. Gajdoš při setkání vyslovil přání, aby se vztahy přátelské spolupráce mezi armádami obou zemí nadále upevňovaly. Mj. zdůraznil, že slovenská strana rozhodně prosazuje politiku jedné Číny.

Ministr obrany SR Jaroslav Baška se v rámci své pracovní cesty v Kazachstánu střetl 18. dubna 2008 se svým rezortním kolegou Danialem Achmetovem. Oba ministři si vyměnili poznatky z oblasti restrukturalizace ozbrojených sil ve svých zemích a projednali otázky modernizace zbraňových systémů. Oba ministři podepsali dohodu o vědeckotechnické spolupráci. V oblasti modernizace už Slovenská republika spolupracuje s kazašskou stranou při modernizaci podzvukových bitevníků L-39. V nejbližší době bude otevřen Úřad vojenského přidělence přímo v Kazachstánu.

Šanghajská organizace pro spolupráci TÉMA BL

24. 4. 2008

< Výskyt a úmrtnost rakoviny tlustého střeva v členských zemích EU. Čím světlejší barva, tím častější výskyt rakoviny.

Ráda čtu Vaše noviny, protože řešíte i témata oficiálním tiskem opomíjená. Přijde mi, že jedním takovým hodně opomíjeným tématem je i problém rakoviny. V poslední době jsem byla nucena hledat na internetu podrobnější informace o této nemoci a údaje, které jsem objevila, mě docela dost šokovaly,píše Irena Grossmanová.

ZDE jsem zjistila, že rakovinou u nás onemocní každý 3. obyvatel ČR! Česká republika dlouhodobě obsazuje 1. místo v Evropě v četnosti výskytu rakoviny tlustého střeva. Nemohl by některý redaktor napsat článek na toto téma a zamyslet se nad tím, jak je možné, že se o této problematice příliš nepíše? Stále se brojí proti kuřákům, ale přijde mi, že kouření není tou hlavní příčinou. Jak je možné, že zaujímáme v Evropě přední místa v onemocnění, když normy na složení potravin máme stejné (dřív byly dokonce přísnější)? Z jídla to tedy asi nebude. Máme tedy horší životní prostředí? Nebo zaostáváme s prevencí? Co je u nás zanedbáno? Vím, že nejde zobecňovat, ale poslední dobou se s tímto onemocněním ve svém okolím setkávám čím dál častěji a často se jedná o lidi, kteří dodržovali zdravý životní styl, nekouřili, případně sportovali. V čem je tedy jádro problému?

Marně jsem hledala nějaké přehledné statistiky pro srovnání, jak je na tom Česká republika v porovnání s ostatními evropskými zeměmi.

Odpověď Jana Čulíka:

24. 4. 2008

Paní Grossmanová se ptá, jak je možné, že zaujímáme v Evropě přední místa v onemocnění...

Bohužel, v České republice se většina lidí stravuje nezdravě a jejich strava je založená na masných a mléčných výrobcích, které, pokud konzumovány ve velkém množství, mohou způsobovat některá civilizační onemocnění včetně rakoviny.

Zatímco zelenina, ovoce a celozrnné potraviny jsou jaksi odsunuty na úplný okraj talíře, lidé konzumují několikrát denně potraviny, které postrádají vlákninu, vitamíny, antioxidanty a další důležité látky, píše René Schwarz:

Zde přikládám odkazy na vědecké studie:

24. 4. 2008

Pokud pojedete autobusem nebo budete v práci, najděte si někoho vedle sebe. Jeden z Vás zemře na komplikace ischemické choroby srdeční nebo na mozkovou příhodu. Pak si najděte dva a jeden z Vás tří zemře na rakovinu. Tedy pokud nejste děti. Ty umírají na úrazy. (Dítě je člověk do 18 let.)

To je fakt v našem vyspělém "severním" světě" v Somálsku by pořadí bylo jiné.

24. 4. 2008

POZVÁNKA NA DNEŠNÍ VEČER

Občanské sdružení Publicum Commodum ve spolupráci s obvodním výborem Českého svazu bojovníků za svobodu Prahy 1 a vedením Českého svazu bojovníků za svobodu vás zvou na vzpomínkový večer při příležitosti 63.výročí osvobození koncentračního tábora Buchenwald a táborů dalších, jako např. Osvětim, Terezín, Bergen-Belsen, Dachau, Mauthausen, Treblinka... .Hodláme vyslovit úctu jak těm, kteří zahynuli , tak těm kteří přežili a zanechali tak dalším generacím odkaz nepodlehnout zlu jakékoliv diktatury.

Vzpomínkový večer se koná DNES - 24. dubna 2008 v Divadle Blaník- Palác Fénix, Václavské nám. 56, od 18.00 hod.

Program večera je koncipován z uměleckých žánrů, vztahujících se k dané tematice. Např umělecký přednes literárních děl, muzikálová sóla, Dětská opera s repertoárem z opery Nabucco, fragmenty stopy jazzu na Praze 1 - J.J.Jazzmen, zpěváci z oblasti pop music -- např. Eva Pilarová nebo Pavel Vítek s repertoárem židovských písní apod. Na tuto akci jsou zváni významní představitelé politického a společenského života jako např. Livie Klausová, ministryně obrany Vlasta Parkanová, izraelský velvyslanec Arie Arazi a řada dalších.

24. 4. 2008

Ještě před pár dny jsem si myslel, že jednak poplatky ve zdravotnictví nepomáhají (tak jak jsou teď zavedeny) a jednak nejsou regulační (k tomu jsem dospěl po analýze systému. Výtisk deníku metro ze dne 23. 4. 08 mě na své titulní stránce v článku s nadpisem: "Lékaři: poplatky nerušte" a podnadpisem: "Praktikům se líbí, že mají čas na opravdu nemocné" několika slovy v zevrubné analýze vyvedl z omylu.

24. 4. 2008

Populistická neprofesionalita ÚOOÚ mate občany. I tak mohl znít titulek tohoto článku, ale byl by nepravdivý. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) považuje za nezákonné uvádění osobních údajů lékařů na předpisech, které vydávají pacientům. Podle úřadu takové poskytování údajů není v souladu se zákonem. Prý to řekla mluvčí ÚOOÚ... Šéf ÚOOÚ Igor Němec navíc upřesnil, že úřad považuje za sjednání nápravy to, že by už neměly být na receptech adresy lékařů. Někdy vzniká nedorozumění a pak jako blbec vypadá ten, který za nic nemůže. A stejně tak je tomu i dnes v případě Igora Němce. Soukromý lékař je podle zákona podnikatel - živnostník nebo osoba samostatně výdělečně činná na základě zvláštního právního předpisu. Stejně jako hospodský nebo spisovatel. Sídlem jeho podnikání nutně nemusí být jeho bydliště, ale ani jeho ordinace. A u Julínků v legislativní kuchyni to nevědí a vyrábějí legislativní zmetky... Protože vyhláška opravdu obsahuje požadavek na zveřejnění adresy trvalého bydliště lékaře (osobní údaj), nikoliv sídla podnikatele-lékaře (veřejný údaj).

24. 4. 2008
reakce na článek čtenáře Vojtěcha Rosola "Musíme tu mít Američany, protože tu nechceme Rusy"

Při čtení článku páně Rosolova jsem měl neodbytný pocit, že některé jeho vývody jsem už slyšel nebo četl. A pak mi svitlo. "Když přijde Stalin, tak mi ji vezme, když přijde Hitler, tak mi ji nechá," volal jeden politik v meziválečném období ve sněmovně, třískaje naditou portmonkou o řečnický stůl, píše Pavel Tučka.

Ale nejen toto. Řeči o trpaslících, nucených posluhovat jiným, větším, jsou asi jen specialitou některých našich lidí. Pokud se nemýlím, nepatří Češi v Evropě mezi nejmenší národy, jsme asi tak v polovině pomyslného žebříčku, ale neslyšel jsem podobné sebemrskačské řeči od nikoho jiného. Navrhuji panu Rosolovi přijít s takovou teorií třeba ke Slovincům, jichž jsou tak dva miliony, a domnívám se, že nebude stačit utíkat.

24. 4. 2008
Jana Bobošíková
Předneseno ve Štrasburku, 23.4.2008

Dámy a pánové, zastupuji v tomto parlamentu občany České republiky, která iniciovala dvoustranná vyjednávání některých členských zemí o vízech se Spojenými státy. Chci se důrazně ohradit proti neoprávněné kritice Evropské komise na adresu zahraniční politiky své země. Komise tak arogantně překročila své faktické pravomoci. A potlačila i princip subsidiarity a rovnosti členů Unie. Chci také připomenout, že Česká republika dvoustranným jednáním o vízech jen reagovala na nulové výsledky komise v oblasti odstraňování amerických víz pro nové členské země.

24. 4. 2008
tisková zpráva klubu zastupitelů hl. m. Prahy za ČSSD

Pražští sociální demokraté, především stínový radní pro kulturu Ing. Mgr. Miroslav Poche, se znepokojením sledují vývoj situace kolem druhé vlny transformace pražských divadel, do které je navrženo celkem osm scén. Konkrétně se jedná o Studio Ypsilon, Švandovo divadlo na Smíchově, Divadlo v Dlouhé, Divadlo Spejbla a Hurvínka, Hudebního divadlo v Karlíně, Městská divadla pražská, Divadlo Na zábradlí a Divadlo pod Palmovkou.

24. 4. 2008

Sociální demokracie považuje za nepřijatelný vládní návrh zákona o vypořádání majetkových vztahů mezi státem a církvemi. Zákon nepodpoří a po volbách, jestliže je vyhraje, ho změní. Na dnešní tiskové konferenci to řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD vlastní návrh zákona podle Sobotky nepřipravuje. Pokud ale vládní předloha nebude přijata, předloží hlavní principy majetkového narovnání státu s církvemi jako podklad pro jednání s koalicí. K nim patří omezení naturální restituce církevních řádů pouze na bývalé řádové budovy a pozemky, na kterých stojí, a to jejich výčtem v zákoně. Finanční kompenzaci za nevydaný majetek, která by měla být nově vypočtena a přizpůsobena ekonomickým možnostem státu, navrhují převést na náboženskou nadaci, a to během tří let z mimorozpočtových zdrojů, aby se nezvýšily mandatorní výdaje.

23. 4. 2008

Deutsche bank nařídila zaměstnancům:

Největší německá banka Deutsche Bank byla postižena globální úvěrovou krizí tak silně, že nyní vydala oficiální memorandum svým vedoucím pracovníkům, že od nynějška už nebude hradit z diet jejich návštěvy v bordelu a platby za sledování pornografických kanálů v hotelích. Memorandum bylo prozrazeno týdeníku Spiegel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 4. 2008

Také "demokraticky"!

Pro příklad nechoďme daleko. Ale raději hned přejděme z našeho malého písečku na velkou scénu, USA. Demokratická strana v USA měla před letošními prezidentskými volbami okamžitě psychologický náskok před republikány (před "Velkou starou stranou"), už tím, že republikánský prezident Bush se ve svém druhém funkčním období těšil jen malé popularitě; také pro oběti na životech ve válce v Iráku. (Ta válka efektně skončila po několika desítkách hodin a teď trvá již pět let; nehledě na stovky miliard dolarů, vynakládané i proto každoročně na zbrojení.) V sérii primárek se také okamžitě zdálo, že demokratický tábor měl jakoby jednoznačnější východisko k volbě svého kandidáta -- od počátku se již kvůli předchozím celonárodním průzkumům zdálo, že bez problémů zvítězí Hillary Clinton(ová). Naprotitomu v republikánském táboře hned bylo vážných kandidátů nejméně pět.

23. 4. 2008

Reaguji na zprávu, kde se pan ministr Julínek rozplývá nad úspěchy své regulační finty, jejíž výsledkem je, že počet návštěv u specialistů (!) se snížil o 28 procent, že lékárníkům i přes jejich obavy nepoklesly tržby a že lidé předepisované léky vyměnili raději za ty volně prodejné (znáte je z televizní obrazovky). Pro mne je to statistické potvrzení toho, že lidé při problémech už nejdou za lékařem, ale že si sami nasazují domácí samoléčbu.

23. 4. 2008

Jeden čtenář se v mailu velmi kriticky vyjádřil o mém "rádoby směšném" článku na BL. Souhlasím s ním v jedné věci a to, že v médiích je málo hodnověrných informací o Romech. Rozhodl jsem se tedy na jeho dopis zareagovat "rádoby vážným" článkem, v němž chci stručně shrnout něco málo z romské historie. Jsem přesvědčen, že bylo by dobré, aby se určité znalosti o Romech dostaly do obecného povědomí.

23. 4. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Známé staré přísloví zní, že si může člověk klidně odnést domů, co má psáno černé na bílém, ale možná jen proto, aby si to tam spálil, protože člověk ještě nikdy nemohl věřit všemu, co se vytisklo, a jen málokdy může věřit tomu, co bylo napsáno záměrně proto, aby tomu lidi věřili.

23. 4. 2008
účastníci konference uspořádané 12. 4. 2008
OV KSČM Praha 1, 6 a 7, Praha-východ, Mladá Boleslav a ÚR KSM

ŠOK│ Tento text pochází z útrob Rudého domu v ulici Politických vězňů. Redakční a stylistická práce jednoho z čelných představitelů soudruhů z Pražské rady je docela čitelná díky jeho tradiční a svérázné expresivitě. Obdobný text byl publikován i v časopise Dialog, rozdávaném v průchodu tamtéž, ačkoliv jeho vydavatelé se na KSČM obracejí jako na pravicové úchylkáře - odštěpence od opravdové leninské tradice komunistického hnutí. Sdělnost tohoto textu nejvíce určitě ocení ti, kterým není 70-80 let. To je u některých organizací nejčastější věk členů. Zajisté zejména ty mladší, byť levicově myslící občany-voliče podobně úderné formulace přesvědčí o nutnosti podpořit při nejbližší příležitosti radikální levici v podobě KSČM. Například vstoupit k rozpuštěným mladým komunistům. Pokud kdokoliv v KSČM bude myslet či hovořit takovýmto jazykem - byť jen neoficiálně, tak tuto stranu čeká osud strany Fausta Bertinottiho. Propad do nevolitelnosti a bezvýznamnost senilnějících starců, které minuly dějiny. Lidé, bděte. Neeee.... Lidé, čtěte... A nebo jinak: soudruzi v KSČM, přemýšlejte.

Únor 1948 zahájil přeměny, jež naší zemi polidštily, jako žádná jiná doba. Teď mizí jedno za druhým - i práva, převzatá od ústavy listopadového převratu. Reformistické korouhvičky tomu nezabrání. Zájmy demokratické většiny uhájí důsledná, rozhodná, iniciativní politika, jež triumfovala právě před šedesáti lety.

23. 4. 2008

Americký odborník na mučení odsoudil svou vládu za to, že dovoluje při výsleších používat techniku "waterboarding", mučení vodou v době, kdy přichází do britských kin děsivá reklama proti této praxi, kterou vydala organizace Amnesty International (můžete ji zhlédnout ZDE).

22. 4. 2008

Článek Borise Cveka, v němž popisuje proč podporuje stavbu amerického radaru v Čechách, je pozoruhodný tím, jak v něm slova ztrácejí původní význam a historický kontext. I tak ale jde o důkaz - nechtěný ovšem - že lidská blbost a její doplněk zvaný devotnost poddaných jsou nezničitelné.

23. 4. 2008
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Nicolas Sarkozy změnil tón, aby působil proamericky. Roku 2007 se vydal na speciální návštěvu do Kennebunkportu, aby se v útulném prostředí setkal s Georgem W. Bushem. Protože ani jeden z nich nemluvil jazykem druhého, museli mít tlumočníky. Takže snad mi bude dovoleno tlumočit, o co šlo.

Ano, Sarkozy používá diskurz, který zní americkým uším mnohem lépe, než mluva řady jeho předchůdců. Ano, je to dnes staré spolehlivé Německo s konzervativní kancléřkou, kdo podle všeho dělá vládě Spojených států mnohem větší starosti než stará nespolehlivá antiamerická Francie. A ano, zdá se, že Sarkozy používá tutéž rétoriku jako Bush v záležitostech Íránu a Izraele (i když zatím ne Iráku).

23. 4. 2008

Internetové servery dne 21. 4. přinesly část výroků ministra Nečase zodpovědného kromě jiného i za rodinnou politiku, které pronesl na Konferenci o rodině v Senátu. „Ženeme se příliš za penězi, je třeba zlepšit prestiž rodiny“, hlásaly titulky.

Tak jsem se zamyslela, co pan ministr v uplynulých dvou letech pro zlepšení prestiže rodiny udělal, a vyšlo mi následující.

23. 4. 2008

Minulý rok jsem coby externí spolupracovník Člověka v tísni navštívil lidskoprávní happening, který tato organizace pořádala na Střeleckém ostrově v Praze. V "antikubánském stanu" jsem narazil na senátora Štětinu, který si navlékl umělý plnovous a jal se recitovat krátkou pasáž ze spisů Fidela Castra. Divadlo to bylo dojemné.

Poté, co jsem obešel výstavku věnovanou porušování lidských práv na Kubě a nenalezl ani zmínku o Guantánamu, jsem přítomné organizátory na tento fakt upozornil.

Hrobové ticho mi bylo odpovědí. Skutečnost, že podle zpráv Amnesty International je v kubánských věznicích drženo protiprávně méně vězňů než na Guantánamu, jsem se v agitačním stanu nedozvěděl.

Přesto považuji Guantánamo za malicherný přestupek proti měšťácké morálce spáchané Spojenými státy ve srovnání s obludnými hrůzami jimi spáchanými a přetrvávajícími v nejchudším státě západní hemisféry -- Haiti -- zemi nepříliš vzdálené od jedné z posledních pekelných bašt bolševismu - Kuby.

Zdroj: ZDE ZDE

23. 4. 2008

Obdržel jsem mnoho dopisů v reakci na deklaraci k petici proti radaru uveřejněné na webu www.nechciradar.cz. V dopisech jsem byl požádán o některá vyjasnění, která by mohla zajímat i čtenáře Britských listů. Otázky se týkaly především tohoto bodu deklarace: "Jakákoliv smlouva, kterou naše vláda uzavře s vládou USA ohledně umístění vojenské základny USA na území České republiky, nebude mít žádnou legální hodnotu..."

23. 4. 2008

Jako trpaslíci jsme odsouzeni do role vazala

Pan Stančík píše, že politici se stali loutkami finančních skupin.Nemíním to autorovi vyvracet, ostatně jsem s ním částečně téhož názoru.

Nicméně, mohu mu zcela jednoznačně odpovědět na výrok "Som Slovák, Európan a nepoznám jediný objektívny dôvod, prečo by sa napríklad moja krajina mala stať rukojemníkom mocenských a finančných záujmov USA a spoločností ako Halliburton, Lockheed a podobne."

No přece proto,aby se jeho krajina nestala rukojmím mocenských a finančních zájmů společností jako jsou Gazprom, Lukoil, nebo Rosněft.Tak proto, míní Vojtěch Rosol.

22. 4. 2008

Toto není jen další z mnoha internetových výzev a peticí ale i zkouška, zda je reálné v průběhu 6 měsíců sesbírat podpisy od 1 - 2% voličů. Tak, jak to předpokládají různé návrhy zákona o obecném referendu a zákona I a R. Proto přibyla i možnost podpisu pomocí SMS pro ty, kdo nemají připojení k Internetu. Pokud tedy cítíte vnitropolitickou situcaci v naší zemi podobně, jako je naznačeno v následujících odstavcích, zúčastněte se a informujte všechny své kamarády a známé.

Ukažme, že Češi nejsou jen stádem ovcí...

Vůbec bych se nebál srovnání současného stavu společnosti s normalizací. Ano, s normalizací. Více než 70 procent obyvatelstva si nepřeje radar, a přesto současná moc ani nedovolí, aby zástupci tohoto většinového názoru seděli ve veřejnoprávní (= placené námi všemi) televizi u kulatého stolu a rovně zde prezentovali svůj názor a své argumenty pro něj. Pak tedy nejde o demokracii nýbrž o diktaturu, kde politruci přebírají názory a třídí je na vhodné a nevhodné.

21. 3. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V únoru 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 236.86 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 29.2.2008 částku 288 237.81Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Čína RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa
14. 4. 2008 Čínská velvyslankyně varovala před ochlazením vztahů   
11. 4. 2008 Olympiáda v Číně Beno  Trávníček
10. 4. 2008 Zvěrstva v Číně a sinoromantismus   
10. 4. 2008 Spolupráce Evropy a Číny: desetiměsíční výukové programy pro manažery   
10. 4. 2008 V Číně jsem nebyl, ale je to tam hrozné Aleš  Uhlíř
10. 4. 2008 K Číně   

Tibet RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová

Zelení RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2008 Hele, kámo, nemáš pár zbytečnejch drobáků?" Martin  Gřeš
11. 4. 2008 Zásadně nesouhlasíme s rozhodnutím vlády udělat z fakultních nemocnic "nevýdělečné" akciové společnosti   
11. 4. 2008 Ondřej Neff mluví už i do zdravotnictví Petr  Wagner
9. 4. 2008 Příklad práce České televize, jak se novinářství dělat nemá Petr  Wagner
9. 4. 2008 Budeme obětí obchodu s vlastním zdravím? František  Řezáč
7. 4. 2008 "Reforma" zdravotnictví Petr  Wagner
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip
24. 11. 2007 Práva žen jsou lidskými právy   
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2008 Delegace slovenské armády se v Pekingu setkala s ministrem obrany Liang Kuang-lie   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2008 ČT jediná věnuje diskusi o radaru vyvážený prostor Ladislav  Šticha
24. 4. 2008 Je ČT vyvážená?   
22. 4. 2008 Senát: Utržení psi na lovu Štěpán  Kotrba
19. 4. 2008 Ještě větší blbec, než jsme doufali Petr  Štěpánek
17. 4. 2008 Rada Českého rozhlasu: Kterak zveřejnění Kubiceho zprávy bylo vlastně činností, na kterou se zákon a Kodex nevztahuje   
17. 4. 2008 Štěpánek možná není členem Rady ČTÚ Štěpán  Kotrba
12. 4. 2008 K dementi pana Veselovského:   
9. 4. 2008 Kterak aktivista Sudetoněmeckého landsmanšaftu obelhal Český rozhlas Petr  Nachtmann
6. 4. 2008 Je Jařab Zelených? Jacques tvrdí, že ano. Jařab tvrdí, že ano. Štěpán  Kotrba
27. 3. 2008 Rádio bez reklamy? Jinde nemožné Lukáš  Rychetský

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2008 Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak? Andrea  Cerqueirová
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
3. 4. 2008 Balistická hloupost Jiřího Paroubka Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2008 Evropská komise připravuje krizový plán ropné nouze, firmy uzavírají strategické smlouvy   
16. 4. 2008 Jak rozdělit zásoby plynu v Turkemistánu?   
15. 4. 2008 Těžba ropy v Rusku klesá   
8. 4. 2008 Kosovo v geopolitických hrách o energie, aneb ropovod do Evropy, nebo do USA?   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Írán vyměnil petrodolary za eura a přesvědčuje k tomu i OPEC   
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
10. 3. 2008 Válka s mloky Lovelocky Karel  Dolejší
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2008 ■ ■ ■ Častolar Dlouhoveský z Dlouhé Vsi
21. 4. 2008 ■ ■ ■ Egon  Bondy
18. 4. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
17. 4. 2008 Znám dobře... Vladimir  Vysockij
16. 4. 2008 Třeba i žijem... Vladimir  Vysockij
15. 4. 2008 Fuga smrti Paul  Celan
14. 4. 2008 ■ ■ ■ Ivan  Diviš
10. 4. 2008 ■ ■ ■ Eugen  Gombringer
9. 4. 2008 Odcizení Ingeborg  Bachmannová
8. 4. 2008 Tractatus Logico-philosophicus 7 Ludwig  Wittgenstein

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2008 Polsko chce, aby byly Spojené státy třetím sloupem jeho bezpečnostní strategie   
21. 4. 2008 Proč jsem pro radar Boris  Cvek
21. 4. 2008 Konečně důkaz: Radar pro Brdy bude teprve vyvíjen!   
19. 4. 2008 Neoral: Zdrojem moci jsou občané a žádný Topolánek se vztyčeným prostředníkem Jan  Neoral
17. 4. 2008 BBC: Americká protiraketová obrana "nebude fungovat"   
16. 4. 2008 Theodore Postol: Znepokojující otázky o raketové obraně   
15. 4. 2008 Povídání o ničem Jan  Neoral
15. 4. 2008 ČT zrušila pořad o americkém radaru   
14. 4. 2008 Globálna neonormalizácia Eduard  Chmelár
9. 4. 2008 Můžeme si dělat, co chceme, ale politici to neposlouchají