24. 4. 2008
ČR vede v onemocnění rakovinou tlustého střeva< Výskyt a úmrtnost rakoviny tlustého střeva v členských zemích EU. Čím světlejší barva, tím častější výskyt rakoviny. Ráda čtu Vaše noviny, protože řešíte i témata oficiálním tiskem opomíjená. Přijde mi, že jedním takovým hodně opomíjeným tématem je i problém rakoviny. V poslední době jsem byla nucena hledat na internetu podrobnější informace o této nemoci a údaje, které jsem objevila, mě docela dost šokovaly,píše Irena Grossmanová. ZDE jsem zjistila, že rakovinou u nás onemocní každý 3. obyvatel ČR! Česká republika dlouhodobě obsazuje 1. místo v Evropě v četnosti výskytu rakoviny tlustého střeva. Nemohl by některý redaktor napsat článek na toto téma a zamyslet se nad tím, jak je možné, že se o této problematice příliš nepíše? Stále se brojí proti kuřákům, ale přijde mi, že kouření není tou hlavní příčinou. Jak je možné, že zaujímáme v Evropě přední místa v onemocnění, když normy na složení potravin máme stejné (dřív byly dokonce přísnější)? Z jídla to tedy asi nebude. Máme tedy horší životní prostředí? Nebo zaostáváme s prevencí? Co je u nás zanedbáno? Vím, že nejde zobecňovat, ale poslední dobou se s tímto onemocněním ve svém okolím setkávám čím dál častěji a často se jedná o lidi, kteří dodržovali zdravý životní styl, nekouřili, případně sportovali. V čem je tedy jádro problému? Marně jsem hledala nějaké přehledné statistiky pro srovnání, jak je na tom Česká republika v porovnání s ostatními evropskými zeměmi. Odpověď Jana Čulíka: |
Už na stránkách, které uvádí paní Grossmannová, se dočtete jasně a přesně (stejně jako na obdobných stránkách v angličtině), jak se onemocnění vyhnout: Co lze udělat pro snížení rizika onemocnění?
Z toho možná docela dobře vyplývá, proč je výskyt rakoviny tlustého střeva v ČR tak vysoký. Mimochodem, ani v Británii není zrovna nízký: v ČR je ročně diagnostikováno s rakovinou střeva 0,078 procent celkové populace, v Británii je to 0,06 procent. Přesný přehled o výskytu různých druhů rakoviny v různých zemích EU naleznete ZDE, čím je daná země na mapce světlejší, tím je v ní výskyt rakoviny vyšší. |