25. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Martin Bursík
25. 3. 2008

USA a SSSR během studené války nashromáždily jaderný arzenál, dostačující ke zničení civilizace a celé biosféry. Od 80. let probíhají složitá jednání, která umožnila výrazně snížit počet strategických zbraní ve světě. Americká snaha o vybudování protiraketové obrany, jejíž součástí má být i radar v Brdech, maří výsledky odzbrojovacího procesu. Strana zelených by proto měla z principiálních důvodů základnu odmítnout. Pokud tak Zelení učiní, riskují krátkodobé oslabení své pozice ve vysoké politice. Jestli základnu podpoří, ztratí strana voliče a v příštích parlamentních volbách se Zelení nedostanou do Poslanecké sněmovny. Ať už se Zelení rozhodnou jakkoli, za ztráty potrestají svého předsedu. Martin Bursík osobně by tedy měl hlasovat v souladu se svým svědomím, bude potom lépe snášet svůj neradostný osud.

Sloupek

Nebudem dobrý, nebudem,
nech nás oderú na buben.
Až na nás budú bubnovat,
ještě jim budem trucovat.

z knihy Františka Halase Magická moc poezie, Československý spisovatel, Praha 1958. Mezi svých Deset básní vybral Jan Kadubec.

25. 3. 2008

Před citací článku z New York Times bych chtěl říci, že česká vláda dělá svým mocenským vlivem na české sdělovací prostředky z New York Times undergroundový plátek, který si ještě dovoluje vyjadřovat západní humanistické myšlení z konce minulého století. New York Times v editoriálu "Mise dosud nedokončená" napsaly:

"Uplynulo pět let od doby, kdy Spojené státy zaútočily na Irák a svět v hrůze sledoval jak se to, co vypadalo jako rychlé vítězství moderních vojáků a zbraní 21. století proměnilo v noční můru narůstajícího násilí, sektářských válek, povstání, výbuchů nastražených aut a děsivých poprav. Irácká ekonomika byla zničena a pověst Ameriky byla rozcupována v mučírnách Abu Ghraibu, základny na Guantánamu a tajných vězeních CIA.

25. 3. 2008

Prostor, který americká média věnují válce v Iráku, se zmenšoval už od pádu Husajnova režimu. Nyní se však pozornost věnovaná konfliktu snižuje rekordním tempem. Richard Pérez-Peña se v listu New York Times pokouší přijít na to, proč. Dělá to však metodou "vlož do šejkru deset dostupných názorů a pořádně protřepej". Článek "Válka trvá, ale kde jsou média?" (The War Endures, but Where's the Media?) v závěru prezentuje tvrzení, že nezájem médií úzce souvisí s vysokou úrovní násilí vůči reportérům v Iráku. Průměrně nesoustředěný čtenář si patrně zapamatuje názor vyslovený jako poslední. Ten však ve vztahu k úvodní otázce vysvětluje jen málo.

25. 3. 2008

Udělal jsem i malý průzkum, a převážná většina (mlčící) mých známých má názor, že lidem velmi dobře sociálně situovaným "se to krásně kecá" a zvláště ze značného povzdálí. Jinak řečeno - v Česku jde o to, se hlavně nepozvracet, když už je vůbec co zvracet. Problémy EU, radar radarovič, Kosovo, Tibet, to je přehlušeno znechucením z ubohé sociální situace, po letošní reformě zvlášť. A naše domácí "elita" naši mysl zaměstnává mnohem více než cokoli jiného a kdo myslí, dochází k poznání, že ne vše, co je nám předkládáno, je pravda. Převládá názor, že je prakticky nemožné nějakým způsobem ovlivnit dění.

Ne snad, že by to jinde bylo výrazně lepší, ale je-li sociální situace obyvatelstva lepší, je i pohled na jakkoli špatné jednání elity - galerky jiný, dá se říci shovívavější, míní Vladimír Bartl.

25. 3. 2008

Krize finančního systému má zajímavé následky. Podle časopisuSpiegel online žádal nejprve Josef Meinrad Ackermann, švýcarský předseda výboru banky Deutsche Bank , AG, o spolupráci státu s národními i soukromými bankami, a potom vykládal, že byl špatně pochopen. Zato mu podle netzeitung Oskar Lafontaine, šéf "Die Linke", nabídl členství ve své levicové straně. Ale Ackermann při svém volání o pomoc nebyl sám: i britští bankéři žádají, aby stát pomohl překonat krizi bankovního systému tím, že bankám dá peníze, a zatím žádní z nich neřekli, že to tak nemysleli.

25. 3. 2008

V Tibetu se v posledních dnech a hodinách rozšířily další protesty na nová místa navzdory ultimátu vyzývajícímu Tibeťany, aby se do pondělní půlnoci vzdali a poskytli informace o protestujících. Jsme otřeseni obrazovým zpravodajstvím, které v posledních několika dnech po velice dlouhé době jasně ukázalo světu, jak vypadá reálný Tibet za hradbou jinak všudypřítomné cenzury. Jsme znepokojeni tím, že mnoho Tibeťanů je právě v těchto chvílích vystaveno atmosféře strachu a nesvobody.

Jsme znepokojeni zprávami o vypovězení nezávislých médií z postižených oblastí a cizinců pobývajících v Tibetu, o přerušení mobilní komunikace a omezení přístupu k internetu. Ptáme se, čemu a komu má tento stav naprosté nedostupnosti sloužit.

25. 3. 2008

Dotaz Jana Čulíka k výše zveřejněnému prohlášení: Ve svém prohlášení máte chybu: Tibeťané neprotestovali nenásilně. Viz článek v britském pravicovém týdeníku Economist Opravíte své prohlášení? Nemůžeme publikovat věcně chybné informace.

Matěj Kastner z organizace M.O.S.T. odpověděl: Nemyslíme si, že je naše prohlášení věcně špatně.

25. 3. 2008

Tibet je opět na prvých stranách tisku a ostatních médií. Není proto třeba popisovat co se stalo. Kupodivu tentokráte opravdu ne. Poprvé jsme všichni viděli jak "duchovně" cvičení výrostkové ve svých charakteristických hábitech jsou spíše zdatní svými fysickými výkony při ničení majetku. Později se sice z našich médií díky jejich shovívavosti a tradičnímu pseudoideologickému zaměření začaly tyto snímky vytrácet. Viděli jsme jiné bojůvky, které nebylo možno tak snadno identifikovat. Pravda však konečně byla venku. Protesty byly krajně násilné, organizované a bez jakékoliv tolerance vůči všemu netibetskému.

25. 3. 2008

Ten mladík, který se snažil překazit ceremoniál zapalování olympijského ohně pro letní hry v Pekingu, který se konal v řecké Olympii, byl Čech Stanislav Sedláček. S vlajkou Tibetu. Aktivista newyorské organizace Students for Free Tibet. Spolu s ním bylo zatčeno dalších osm osob, včetně jeho manželky Kláry Vrbové z Brna a Tenzina Darjee, zástupce šéfa pro-tibetské organizace, kterého řecká tajná policie sledovala hned po příjezdu. Ne náhodou.

24. 3. 2008
Hana Tomšů

Feministická lingvistika je snahou o cílenou úpravu jazyka, jejímž účelem je prý pomoct ke zrovnoprávnění žen. Podobně je tomu v případě jazyka politicky korektního. Ten se snaží odčinit křivdy páchané na různých etnických menšinách, handicapovaných apod. Oba zásahy do jazyka svému cíli víc škodí než prospívají. To, že černocha přestanu nazývat černochem (přestože nemám v úmyslu ho urazit), ale příslušníkem etnické menšiny, mi ho nijak nepřiblíží. Naopak, utvrzuje mě to v přesvědčení, že černoch je někdo nenormální a že si před ním musím dávat pozor na pusu. Navenek ovšem nové označení působí líp. Nikdo mě nemůže obvinit z urážky a já si můžu myslet, co chci.

Palestinský terorista
25. 3. 2008

Budoucí teroristé hledají uvnitř primární skupiny duchovní jednotu, solidaritu a stabilní sociální roli. Pro formování osobnosti teroristy či pachatele masového zabíjení a genocidy, je velmi důležitý obraz viníka. Jde o vymezení konkrétní skupiny, která zavinila -- ať již skutečně, nebo jen údajně -- špatné životní podmínky. Nepřátelská skupina je znectěna pomocí extrémně negativní kategorizace a je dehumanizována. Dlouhodobé a intenzivní pronásledování ze strany mocnějších vytváří u člověka trauma, které vyvolává dojem, že něco musí být špatné ve vlastním osudu nebo v osudu skupiny jíž je členem, což vyžaduje akci. Kolektivní paměť tak přenáší pocit oběti a pronásledování přes celé generace, a to i na lidi, kteří nemusejí být bezprostředně oběti násilí.

Po 11. září 2001 se neproměnil pouze postoj státních institucí, propagandy a následně i veřejnosti k terorismu. Změnu postoje provází i změna vnímání a u mnohých autorů i autorit došlo i k posunu definice terorismu. Takovéto metamorfózy ovlivňují i hledání psychických kořenů terorismu, neboť není zcela jasné kořeny čeho vlastně hledáme. To platí o terorismu obecně a mezinárodním terorismu zvláště. Názorným příkladem může být proměna zachytitelná v oficiálních dokumentech vlády USA o terorismu.

25. 3. 2008
Reakce na článek Borise Cveka "Velikonoce: Na co brát zřetel"

Boris Cvek bude asi zakladatelem nové křesťanské sekty, protože naprosto opomíjí to, co církev svatá skutečně hlásá. A mohl by si konečně přečíst i něco jiného než Bubera!

Pokusím se stručně převyprávět fantasmagorický příběh Jehošuy (Ježíše Krista), který zásadním způsobem ovlivnil evropské hňupství, respektive evropskou filosofii. Jsou to tyto základní teze: píše Jan Kadubec:

25. 3. 2008

Reaguji na článek Ptákoviny jako fundament civilizace" a považuji jeho zveřejnění na BL za velký omyl redakce, píše čtenářkaEliška Svobodová.

když jsem Vám před časem poslala článek " O novém paradigmatu doby", kdy jsem chtěla čtenáře BL obohatit o nové myšlenky a ideje v oblasti poznání, založené na přesné vědecké práci ve zcela novém duchu (Rudolf Steiner), nejen o fyzickém světě, jeho zákonitostech, ale i o světech duchovních (vesmírných, nebeských...), bez kterých se lidstvo - chce-li pokročit dále -- neobejde, a alespoň část lidstva je musí poznat a přijmout, jako základ pro budoucí život, neboť z mrtvoly ještě nikdy žádný život nevzešel, ale z ducha ano, označil mě pan Kotrba za člověka, který si chce dělat PR na BL.

Na druhé straně připustíte zveřejnění hanobení Krista a posvátných skutečností člověkem, který prostě tyto věci jen nenávidí a hanobit chce, ve smyslu:"jestliže tomu takto rozumím já, tak to tak je, (nemohu-li to mít já), zničím to, zesměšním, nenávidím"......

25. 3. 2008

Je tomu pět let, co koalice západních zemí zaútočila na Irák. Nemá cenu hovořit o tom, že útočníci lhali při svém ospravedlňování této války. Co má ale smysl, je ptát se, jestli se v Iráku něco zlepšilo. Pro kriminálníky určitě ano, ale pro spořádané občany určitě ne.

25. 3. 2008

"Dlužíme" Američanům radar za vše, co pro nás udělali. Od vzniku Československa po pád železné opony, zelených jablíček a hezkých českých holek.

Československo pár let žilo. Možná by býval lepší nápad zachovat Rakousko Uhersko. Asi by se těžko hledal někdo, kdo by chválil versailleský mír. Hranice i ten mír moc dlouho nevydržely a pravděpodobně dodnes nejsou škody tehdejší americké iniciativy napraveny. Nejstrašnější válka světa například. Dvě Albánie, Česko a Slovensko jsou jenom drobečky toho, za co máme být vděčni.

25. 3. 2008

V souvislosti s vyjádřením Václava Havla si dovoluji opakovaně uveřejnit schema dosahu radaru z Brd. Odstup kružnic je 1000 km, červeně vyznačeny hlavní ruské kosmodromy a směr k čínskému. Pokrytí evropského Ruska je jednoznačné. Exprezident Havel by snad udělal lépe, kdyby se koncentroval na přípravu premiéry své hry.

iDnes: Exprezident Havel: Američanům umístění radaru dlužíme ZDE

3. 1. 2008 Miroslav Polreich : Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost ZDE

10. 1. 2007 Miroslav Polreich : Rakety a jejich dvojí politická funkce ZDE
23. 12. 2006 Miroslav Polreich : USA aktivizují své vztahy s Ruskem ZDE
22. 9. 2006 Miroslav Polreich : Rozpad "Osy zla" : svět chce mír, média a Vondra chtějí krev ZDE
22. 3. 2006 Miroslav Polreich : NATO-Rusko v historických a politických souvislostech ZDE
6. 8. 2004 Miroslav Polreich: Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí ZDE
25. 3. 2008
Irena Zítková

Albert Lecher: Mit Mark Twain durch Europa. Samuel Langhorne Clemens in der Alten Welt (1891 -- 1899 und 1903 -- 1904). Books on Demand, Norderstedt 2007, ISBN 978-3-8334-8316-5, stran 276. CHF 49,90, S dokumentární obrazovou přílohou.

V roce 2006 jsme v Britských listech upozornili na knihu švýcarského badatele Alberta Lechera -- Mark Twain entdeckt Europa m.j. proto, že tento americký spisovatel několikrát navštívil také naši zemi a Albert Lecher nám v ní představil Švýcarsko 80. let 19. století, těsně před vypuknutím turistického boomu. Na samém konci roku 2007 vyšel po tomto prvním dílu svazek druhý; metodologicky se v něm opět komentují následující Twainovy evropské cesty a pobyty, avšak těžiště nyní leží trochu jinde než v sociálních a technických reáliích -- ač ani ty zde nechybí (např. připomínka celoevropského skandálu týkajícího se pracovních a zdravotních podmínek ve švédské továrně na zápalky).

22. 3. 2008

Čtu Britské listy pravidelně. Když žijete jinde než v Čechách, vidíte věci a události i z jiných úhlů a jiných rovin než z malé kotliny české a vítáte takovou formu. Britské listy jsou jakýmsi Hyde Parkem. Jsem za ně rád. Má to však dvě roviny. Ta první ukazuje, kolik témat by bylo třeba v běžném českém tisku otevřít namísto zástupných plytkých informací. Kolik osob se nad současnými problémy světa i české společnosti umí zamyslet a nejsou jim lhostejné! Ta druhá ukazuje na smutnou stránku stavu doby dnešní, české. To na radosti nepřidá, píše čtenář J. Dvořák ze Saigonu.

23. 3. 2008

Topolánkův trapas ve Vietnamu nijak nepřekvapuje. Je nejenom jedním řady důkazů o jeho buranství, ale také dokladem toho, že česká imigrační politika prakticky neexistuje.

Když předseda české vlády v přátelsky naladěném prostředí české restaurace v Ho Či Minově Městě prohlásí, že "se s těmi tajtrlíky" přece bavit nebude, činí tak na adresu lidí, kteří nejsou svázáni ideologickými klišé a spolupracují přes názorové i etnické hranice. Vietnamská přítomnost v ČR je stará už více než padesát let. Tisíce Vietnamců se u nás vyučilo.

Přestože máme z jejich tonálního jazyka legraci, jen málokdo jej jakž takž zvládl; z druhé strany je to přes propastnou rozdílnost jazyků výrazně lepší.

25. 3. 2008

Poslanecká sněmovna na svůj čtvrteční program odmítla zařadit prohlášení k situaci v Tibetu, které ve středu projednal a schválil zahraniční výbor. V Tibetu v současné době dochází k potlačování demonstrací, které si vyžádaly mrtvé, zraněné a zadržené. Návrh prohlášení vyzývá čínské orgány i demonstrující, aby se zdrželi jakéhokoliv násilí. Dále mimo jiné vyzývá představitele a představitelky Česka, aby při mezinárodních jednáních aktivně vystupovali na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetské autonomní oblasti.

Jan Žižka
25. 3. 2008

Výročí jedné pozapomenuté, ale vyhrané bitvy českých dějin

Sice se o té události učí děti ve školách, ale vcelku se na ni zapomíná. Husitství si s sebou nese nepříjemné připomínky účelové propagandy a zneužití v 50. letech. Nyní, za nového režimu, je skoro módou přebírat nekriticky negativní a nesnášenlivé výpady z pozic dusného, konzervativního katolicismu. A tak bývá "módní" vysvětlení i hodnocení docela jednoduché: byli to lupiči a vrazi, a ten jejich vůdce? Lapka, loupežník, hrdlořez a vrah! Ovšem ono to je - jako obvykle - poněkud složitější a na místě není ani naivní glorifikace, ani zlobné zatracování, ale jen poctivá snaha pochopit, co se vlastně dělo a proč.

25. 3. 2008

TASR│SITA│AP│ V blízkosti úradov OSN v Kathmandú nepálska polícia tvrdo zasiahla proti približne 200 tibetským utečencom a mníchom, protestujúcim proti tibetskej politike Pekingu. Policajti, ktorí proti demonštrantom použili bambusové palice, zatkli v rámci tvrdého zásahu asi 40 osôb. S odvolaním sa na svedkov to oznámila tlačová agentúra Associated Press (AP).

21. 3. 2008

Pekingský korespondent britského hospodářského týdeníku The Economist byl náhodou ve Lhase, když tam propukly nepokoje. Svědčí o tom v aktuálním vydání tohoto časopisu zajímavě takto:

Etničtí Číňané, majitelé obchodů ve staré tibetské čtvrti v Lhase věděli lépe než bezpečnostní jednotky, že se město stalo sudem prachu. Jak se 14. března rychle rozšířily úzkými uličkami informace, že dav hází kamením na čínské obchody, stáhli rolety a utekli. Úřady, překvapeny, zůstaly v nečinnosti a město pohltily dosud největší protičínské protesty za dlouhá desetiletí.

23. 3. 2008

"Radar je kradená virtuální protéza"

I. Nad nutností inscenace představení "Svět bez válek je možný" zjevně visí otazník; to předem nevylučuje možnost, že svět bez válek je nutný. Co však skutečně existuje: Velkoryse pojatá architektura kolektivní bezpečnosti v Evropě -- a té hrozí, že se stane obecní pastvinou. I naší vinou.

II. Češi svět nespasí. Nedokážou to ani ve spolupráci s americkým mírovým hnutím, které od zahájení invaze do Iráku -- na rozdíl od dob vietnamské války -- nepřestalo selhávat.

22. 3. 2008

Ministerstvo nebo iDnes se snad zbláznily:

"Čeští komsomolci pořádají navzdory zákazu sjezd". Tak zní titulek článku serveru iDnes. Navzdory jakému zákazu? Právo shromažďovací může omezit jen zákon v případě, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, ochranu veřejného pořádku, zdraví, mravnosti, majetku nebo pro bezpečnost státu. Jinak platí čl.4, odst.4 Listiny základních práv a svobod: "Při používání ustanovení o mezích základních práv a svobod musí být šetřeno jejich podstaty a smyslu. Taková omezení nesmějí být zneužívána k jiným účelům, než pro jaké byla stanovena.". Článek 20 Listiny pak praví, že každý má právo spolu s jinými se sdružovat ve spolcích, společnostech a jiných sdruženích. O jejich registraci nikde nic. De iure je to tak, že se na jednom, k tomu pronajatém místě sešlo několik desítek osob, aby spolu hovořily. Nic víc. Ministerstvo trvá na tom, že KSM musí přestat fungovat jako občanské sdružení, jakmile bude rozsudek pravomocný. Tato věta je de iure v pořádku. "Fungovat jako občanské sdružení" znamená činit právní úkony jménem právnické osoby (občanského sdružení). Pokud pod jakýmkoliv jménem bude činit právní úkony fyzická osoba, nezmůže ministerstvo nic. "Pokud by uskupení svou činnost neukončilo a dál vystupovalo pod dosavadním názvem, případem by se podle vnitra začala zabývat policie", napsal ovšem editor serveru iDnes Jan Zvolánek. Tato věta je buď novinářský blábol daný právním diletantismem editora iDnes, jedna z dalších pravicových provokací serveru iDnes, anebo hloupost ministerstva. Případně toto všechno, ruku v ruce. Pak by to byla takzvaná policajtoreportéřina, u které nevíte, kdo je policajt a kdo reportér. iDnes ovšem mate veřejnost populistickými výkřiky. A to je jednoznačně jeho odpovědnost. Antikomunismus zatemnil editorovi mozek.

Petice "Zrušte komunisty" a co z toho nakonec bylo TÉMA BL

25. 3. 2008

Začnem krátkym príbehom z reálneho života: Istý starší pán bol na základe svojich zdravotných problémov hospitalizovaný. Napriek liečbe a pobytu v nemocnici sa však jeho stav nijako výraznejšie nezlepšoval. Vždy, keď o svojich pretrvávajúcich problémoch informoval pána primára na vizite, ten mu stále opakoval, že bude nutné urobiť konzultáciu. K spomínanej konzultácii však akosi nedochádzalo a pacient bol nakoniec presunutý do inej nemocnice, konkrétne do Bratislavy. Tam okamžite zistili, že ide o ľahší, "prechodený" infarkt a poskytli mu primeranú liečbu.

23. 3. 2008

V měsících před americkou invazí do Iráku v březnu 2003 Bushova vláda vyhrožovala spřáteleným zemím, které invazi nechtěly podpořit, obchodními sankcemi, prováděla špionáž proti svým spojencům a požadovala odvolání velvyslanců u OSN, kteří se protivili americkému nátlaku, aby schválili válku. Konstatuje to jeden chilský diplomat v připravované knize, píše americký deník Washington Post.

25. 3. 2008

Když předseda poslanců v zemském sněmu Georg Schmid a jeho kolegové upozorňovali novináře na nechuť mnohých tureckých přistěhovalců sžít se s německou kulturou, dali Turkům za příklad sudetské Němce. "Po druhé světové válce se například Bavorsku povedlo udělat z vyhnanců sebevědomé Bavory se sudetoněmeckými kořeny. Proč by se něco podobného nemohlo stát ve 21. století?" ptal se Schmid. Příměr s Turky ale sudetské Němce urazil natolik, že chtějí omluvu. "I když jsme žili v Čechách a na Moravě, byli jsme německými státními příslušníky. Mělo by se rozlišovat mezi námi vyhnanci a tureckými přivandrovalci," stěžoval si landsmanšaft v týdeníku Der Spiegel.

Originál tohoto výroku dle německého Spiegelu zní daleko košatěji: "Die Sudetendeutschen waren - wie auch die Nieder- und Oberschlesier, Ost- und Westpreußen, Hinterpommern und Ostbrandenburger - deutsche Staatsangehörige."

Deník: Sudetští Němci se bouří: nejsme přivandrovalci ZDE

Der Spiegel: Ärger für CSU: Sudetendeutsche schimpfen über Türken-Vergleich ZDE

Mluvčí landsmanšaftu tak nechtěně potvrdil to, o čem už desítky let hovoří čeští antifašisté a co představitelé sudeťáků tvrdošíjně popírají: že totiž se PRAKTICKY VŠICHNI sudetští Němci vždycky cítili být cizími, německými státními občany a jejich vztah k Republice Československé byl po celou první republiku více než vlažný - neloajální, ryze účelový a veskrze pokrytecký.

Kosovo
25. 3. 2008

Deklarovanie nezávislosti Kosova 17. februára 2008 vyvolalo protirečivé reakcie. Medzinárodnoprávne námietky proti takémuto aktu je možné zhrnúť do niekoľkých bodov.

Predovšetkým s takýmto riešením nepočítala rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN číslo 1244 z 10. júna 1999, ktorá bola po vojne v roku 1999 právnym základom medzinárodnej prítomnosti a medzinárodnej správy v tejto juhosrbskej provincii. Nespochybňovala právnu príslušnosť Kosova k srbskému štátu. V dodatku 2, bode 8 sa potvrdzovala územná celistvosť Federálnej republiky Juhoslávie (rozumej aj jej nástupníckych štátov v zmysle pravidiel medzinárodného práva o sukcesii) a v bode 5 sa za riešenie danej situácie vyhlasovala rozsiahla autonómia provincie, a nie jej nezávislosť. Medzinárodná správa, ktorú reprezentoval UNMIK a KFOR, sa deklarovala ako dočasné riešenie slúžiace zastaveniu násilia a nastoleniu lepších vzťahov medzi kosovskými etnikami. Jednostranné vyhlásenie nezávislosti je porušením tejto rezolúcie BR OSN.

25. 3. 2008

Výše uvedený nápis hlásal v deníku Právo 22. března 2008, že ministr zahraničí České republiky Karel Schwarzenberg prohlásil 21. března, že předloží návrh na uznání samostatného Kosova české vládě při jejím zasedání 2. dubna. Bohužel, nebyl to vtip.

Pro příliš mnoho Čechů to byl svým způsobem šok, protože průzkumy ukázaly, že většina Čechů je proti uznání quasi-státu Kosovské Republiky. Za nynější situace byl jednoznačně proti uznání i prezident republiky Václav Klaus. Zcela neadekvátně a dost pokrytecky se to ministr Schwarzenberg pokusil ospravedlnil, protože se "kosovská vláda chová celkem rozumně, to musíme přiznat. Zatím více blbli naši srbští přátelé (myslí to pan ministr s tím slovem "přátelé" upřímně ?) a Albánci se chovali slušně". Pan ministr nevěděl (a měl by vědět), že regionální šéf UNMIKu v Kosovské Mitrovici Gerard Galluci rezignoval na svůj post, protože zásah mezinárodních jednotek Srby zbytečně vyprovokoval, protože probíhal právě na čtvrté výročí krvavé kosovské "křišťálové noci" (17-18.března 2004), kdy albánská chátra organizovaně zabila 19 Srbů a Romů a snad až 900 jich zranila, vyloupila a zničila na 4 000 jejich domů aby se neměli kam vrátit a zničila 50 dalších srbských pravoslavných klášterů a chrámů na Kosovu. Vše se to odehrálo za přítomnosti 17 000 vojáků KFORu (hlavně NATO) a 4 000 policistů UNMIKu. V té době byly vyhnány poslední zbytky Srbů z Prizrenu, kde byl vypálen i chrám Bohorodičky Ljevišské (XIII-XIV.století), chráněný jako památka od UNESCO. V té době se krajně zbaběle zachovaly francouzské a německé jednotky KFORu.

25. 3. 2008

SlySoft v poslední verzi svého oblíbeného programu AnyDVD HD (6.4.0.0) má podle slov svých tvůrců plně odstraňovat BD+ ochranu z Blu-Ray disků a umožnit tak vytváření plnohodnotných záložních kopií.

Zdroj: DailyTech │ eMag ZDEZDE

25. 3. 2008

Právo│ Strana Smer -- sociální demokracie premiéra Roberta Fica se přibližuje k možnosti sestavit jednobarevnou vládu po příštích parlamentních volbách. Podle lednového a únorového průzkumu agentury Median SK by totiž Ficovu stranu volilo 46,9 procenta Slováků. Na druhém místě je opoziční Slovenská demokratická a křesťanská unie expremiéra Mikuláše Dzurindy (11,94 %) a na třetím vládní Slovenská národní strana Jána Sloty (11,85 %).

Právo: Ficova strana má téměř 47% ZDE

25. 3. 2008

ŠOK│ Čínská velvyslankyně Huo Nhuen v rozhovoru pro pořad Otázky Václava Moravce v České televizi citovala reportáž z Tibetu od českého sinologa Zdeňka Jehličky, kterou otiskly jako první Britské listy a převzal deník Právo. Odkazovala se na ni jako na očité svědectví, které ukazuje, že "pokojná demonstrace" Tibeťanů byl vlastně pogrom na etnické Číňany. Reagovala tak na otázku Václava Moravce, jaká by byla reakce Čínské lidové republiky na připravovanou rezoluci českého Parlamentu, která vyzývá k ukončení násilí v Tibetu. Čínská velvyslankyně podotkla, že pokud by měli čeští poslanci i jiné informace, než od protibetských aktivistů a některých západních médií, rozhodovali by se jinak.

ČT24, 24. 3. 2008, 12:00 Otázky Václava Moravce ZDE

Jen indické a japonské noviny a televize v komentářích výslovně zdůraznily, že to byli to převážně tibetští studenti, kteří zapalovali auta a obchody - a čínská policie a armáda byla zpočátku takovým počínáním zaskočena, konstatoval Jan Petránek v komentáři Českého rozhlasu. Tibetským obchodům - jak se o tom třeba zcela jasně vyjádřil český očitý svědek, sinolog Zdeněk Jehlička - se pogrom vyhnul, neboť jejich objekty byly předem označeny. Následně se v západních médiích objevila dalajlámova interpretace, dávající vinu Číně. Až poté, co světové televize ukázaly jednoznačně, kdo zapaloval obchody a domy v Lhase, dalajláma vyzval k nenásilí a pohrozil odstoupením z čela exilové vlády. Zřejmě i on byl překvapen rozsahem nepokojů a radikalismem mladých Tibeťanů.

19. 3. 2008 Zdeněk Jehlička: Očitý svědek z Tibetu ZDE

19. 3. 2008 Štěpán Kotrba: Euroatlantickým "demokratům" nevyšel převrat v Tibetu, i dalajlama troubí k ústupu ZDE
20. 3. 2008 Kdo zapálí svíčky za oběti tibetského násilí ZDE
21. 3. 2008 The Economist, Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu ZDE
24. 3. 2008 Andrea Cerqueirová, gitA: Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu ZDE

Tibet - strategická poloha lidských práv na dohled jaderných střelnic TĚMA BL

Šoa - Polsko
25. 3. 2008

"Pane, proč jsi mlčel? Proč jsi to dopustil?"

Prezidentka Ústřední židovské rady Německa Charlotte Knoblochová se v předvečer Velkého pátku připojila k rabínům, kritizujícím Velkopáteční modlitbu za Židy. Němečtí rabíni bez ohledu na to, zda šlo o liberálně nebo ortodoxně orientované, ji odsoudili, protože podle jejich představitele Henry Brandta jde o nebezpečný krok zpět v dějinách křesťanské protižidovské nenávisti. Stalo se tak poté, co papež Benedikt XVI. pro jím rehabilitovaný římský ritus z roku 1962 nově formuloval Velikonoční modlitbu pro Židy údajně z nutnosti, protože její původní formulace byla i pro mnohé katolíky považována za nepřijatelnou.

25. 3. 2008

Blíží se předsednictví Evropské unie pod praporem ODS, a francouzská demokratická veřejnost si musí konečně položit otázku, jaké hodnoty chce vlastně Topolánková vláda příští rok do Evropy vyvážet. Francouzský obecný lid se hlásí k ideálům Francouzské revoluce, k osvícenství, ke všem Listinám lidských práv od srpna 1789 do dneška. Rozhodnutí Městského soudu v Praze potvrdit zákaz Komunistického svazu mládeže ze strany ministerstva vnitra názorně prokazuje, že česká pravicová politická třída tyto evropské ideály nesdílí. Domnívám se, že francouzská demokratická veřejnost o tom musí být informována. Ve Francii platí svoboda slova a svoboda sdružování z roku 1834, 1848 a 1901, a bude-li Klausovo a Topolánkovo „předsednictví“ chtít prosazovat své zákazy v Evropě, vznikne ve Francii tak konfliktní situace, že bude Evropě na újmu.

24. 3. 2008

SITA-Noviny│ Odchádzajúci srbský premiér Vojislav Koštunica v pondelok pri príležitosti 9. výročia začiatku bombardovania Srbska letectvom Severoatlantickej aliancie (NATO) vyhlásil, že jeho krajinu bombardovali pre Kosovo s cieľom vytvoriť prvý "štát NATO." "Dnes je viac ako jasnejšie, že hrozné ničenie Srbska počas bombardovania NATO malo jediný skutočný cieľ a to je premena provincie Kosovo na prvý štát NATO na svete," uviedol v pondelok.

SITA-Noviny: Koštunica: Cieľom bombardovania Srbska bol vznik štátu NATO ZDE

Hořící Bělehrad
23. 3. 2008

ANALÝZA

Kdo ničí Boží chrám, toho zničí Bůh
1.Kor 3,17

Sedmdesát procent občanů Česka nechce na svém území ani americký radar EBR, ani americké vojáky. Přestože je země v NATO. Přestože se čeští žoldnéři účastní ozbrojených akcí v Afghánistánu i policejních a humanitárních operací v Iráku – společně s armádou USA. Přestože je česká armáda i v balkánských misích – pod vlajkou OSN. Přestože politici současné pravicové vlády s Američany o radaru vyjednávají už od chvíle, co se tato vláda dostala k moci. Přestože mnozí opoziční politici nejsou proti radaru „z principu“, ale z populismu, dotlačeni do této pozice veřejným míněním. Občané stojí proti své vládě.

25. 3. 2008

Obávám se, že informace ZDE je poněkud nepřesná. Jak to tedy je: Vláda předložila 29. ledna 2008 parlamentu ke schválení tisk 407. Tento tisk má tři části: (1) vládní důvodovou zprávu, (2) smlouvu jako takovou (3) listinu práv EU - viz (1) ZDE (důvodovka), (2) ZDE (lisabonská smlouva, pozměňující jednak smlouvu o EU, jednak smlouvu o ES - nově pojmenovanou jako smlouvu o fungování EU) a (3) ZDE (listina základních práv EU a závazný výklad k ní). Poté, až někdy kolem 10. března 2008, bylo k tisku na tomto serveru PSP připojeno sice vládní, leč neoficiální tzv. konsolidované znění ZDE. Toto znění, zpracované Úřadem vlády ČR, však neodpovídá legislativním pravidlům sněmovny, neboť nevyznačuje změny provedené v oněch právních předpisech.

Mimoto však existuje další neoficiální znění, ale jen podstatné části obou konzolidovaných smluv ve znění lisabonské smlouvy, dokonce s vyznačenými změnami, vydané péčí Parlamentního institutu již v lednu 2008, viz ZDEZDE. Poslanecká sněmovna již zahájila projednávání tisku, a to 19. a 20. března 2008, viz odkazy na obě části ZDE, píše Pavel Barák.

21. 3. 2008

Na diskreditaci iniciativy Ne základnám si Mladá fronta Dnes najala specialistu. Z "podpory terorismu" obvinil mluvčího Jana Májíčka v článku "Mluvčí Ne základnám sympatizuje s teroristickou organizací" Adam B. Bartoš. "Politický reportér" iDnes. Šéfredaktor ultrakonzervativního pravicově extremistického serveru Mladé pravice eurabia.cz, vydavatelství Český portál. Partičky, která se odštěpila od Mladých konzervativců, které označila za nedostatečně akční a zásadové... Pravicové křiklounství a a antikomunismus původního obsahu serveru ePortál nahradil komplex xenofobních pravicových tezí. Sionismus je jednou z nich. Adam B. Bartoš je také signatářem Společného prohlášení "NE" islámskému extrémismu, "NE" nekontrolované imigraci, "NE" multikulturalismu, "ANO" protiteroristickému postoji USA a Izraele, "ANO" raketové základně v ČR." Ve svém článku uvedl několik dehonestujících a nepravdivých informací. Jak je na pravicové aktivisty eurabia.cz zvykem. Problém je, že podle Mladé fronty Dnes se jedná o "zpravodajství".

PÁ 20:55 Poznámka autora: po výměně emailů se zástupcem šéfredaktora MfDnes Viliamem Buchertem je třeba opravit jednu nepřesnost. Tištěná Mladá fronta Dnes má prý s internetovým serverem iDnes společného pouze vydavatele, mediální dům MAFRA. Vzhledem k tomu, že se na internetu prolíná obsah obou titulů, které nemají jednoznačně oddělenou identitu, sklízí MfDnes (někdy) nezaslouženě kritiku za přehmaty iDnes. "V tištěné MFD tento článek není a ani zítra (v sobotu) nebude", slibuje Buchert. A já mu rozumím... a za slušné lidi děkuju.

omluva Adama Bartoše na serveru iDnes: V článku jsem původně do souvislosti s hnutím Ne základnám uvedl i skupinu lidí, kteří se na manifestaci na Hradčanském náměstí prezentovali transparentem "World without zionism". Vycházel jsem z fotografií z akce. Až posléze jsem se dozvěděl, že se jednalo o skupinu neonacistů, kteří se k protestu připletli. "Byli ve spolupráci s policií vykázáni," uvedla mluvčí iniciativy Ivona Novomestská. - více o autorově sebekritice na redakčním blogu iDNES.cz

PÁ 22:15 Reakce ŠOK: Adam Bartoš ve své sebekritice uvádí, že "Hizballáh, který někteří mluvčí Iniciativy chválí, je přece financován íránským režimem prezidenta Ahmadínežáda". Pravidlem žurnalistiky (zhusta nedodržovaným) je prokazatelné ověření informace minimálně ze dvou zdrojů tak, aby obstála i před soudem. A já se ptám, kde (mimo románu Na lovu teroristů - Terrorist Hunter Harper Collins, New York 2003, česky Ikar 2005, ISBN 8024904861) je ověření této informace ze dvou na sobě nezávislých věrohodných zdrojů? Americkou, britskou a izraelskou tajnou službu nepovažuji po falešné argumentaci o důvodech vpádu do Iráku a lžích o Saddámových jaderných a bakteriologických zbrojních programech ani za věrohodné, ani za navzájem nezávislé.

Adam Bartoš ve svém redakčním pokání zveřejnil jednu úmyslnou LEŽ. Tvrdí, "Co se týče kritiky mých politických aktivit, ukončil jsem je po nástupu do redakce iDNES.cz. V Mladé pravici nejsem aktivně činný. A rozhodně popírám, že bych ve svých textech byl názorově vyhraněný, naopak v nich vždy dávám prostor všem zúčastněným stranám." Na xenofobním serveru EURABIA je stále veden jako šéfredaktor. Vydavatelem tohoto xenofobního serveru jsou osoby, které jsou členy Mladé pravice, server se definuje jako součást "české anti-džihádistické scény" a vyvíjí jednoznačně činnost s politickým obsahem, která má k objektivní žurnalistice dost daleko.

V tištěném vydání však článek s titulkem Odpůrce radaru vychvaluje Hizballáh vyšel - jako AKTUÁLNÍ ZPRÁVA. Autor? Redakce. Nikoliv Adam Bartoš. Nikde v něm nebylo řečeno, že se jedná nikoliv o aktuální informaci v souvislosti s iniciativou Ne základnám a jejím vystoupením na Hradčanském náměstí, ale o "informaci" starou dva roky. Kontext této "informace" zůstal čtenářům také utajen, stejně jako její původní zdroj - "odhalení" předsedy Mladé Pravice, šéfredaktora serveru EUportál Lukáše Petříka v jiném médiu, které se účastnilo této dehonestace - v týdeníku EURO. A pak věřte novinám i "novinářům"...i jejich pokání.

21. 3. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V únoru 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 236.86 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 29.2.2008 částku 288 237.81Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek
8. 10. 2007 Hnědí a zelení. Vzájemný boj, ale i prorůstání Pavel  Pečínka
4. 10. 2007 Zelené linky Praha-Brusel Pavel  Pečínka

Tibet RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
21. 3. 2008 Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu   
21. 3. 2008 Olympiáda pro tělesně postižené Jiří  Drašnar
21. 3. 2008 Tibet - Vytrženo ze souvislostí Petr  Ďásek
20. 3. 2008 Čínský premiér: Čína je ochotna zahájit dialog o Tibetu   
20. 3. 2008 Novinářský skvost Jiří  Drašnar
20. 3. 2008 Už se diskuse k něčemu dobrala? Jan  Čulík, Karel Dolejší

Čína RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
20. 3. 2008 Čína a budoucnost našeho světa Dominika  Švecová
20. 3. 2008 Čínský premiér: Čína je ochotna zahájit dialog o Tibetu   
19. 3. 2008 Očitý svědek z Tibetu Zdeněk  Jehlička
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip
24. 11. 2007 Práva žen jsou lidskými právy   
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Arktida RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2008 EU: Klimatické změny mohou vyvolat konflikt s Ruskem   
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2008 Proč není k dispozici pořádné zpravodajství? Monika  Binke
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
28. 2. 2008 Sněmovně přibude návrh na odvolání Ladislava Jíši z Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
22. 2. 2008 Vzkaz TV Prima: Než takovéto zprávy, to raději žádné   
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková
21. 2. 2008 Češi jsou přesyceni reklamou v elektronických médiích   
21. 2. 2008 Rozhlas by měl otevřít diskusi o tom, jak by měl Radiožurnál vypadat Boris  Cvek
15. 2. 2008 Jiřina Jirásková pokřtí Lucii Bílou v roli malé černé gorily   
13. 2. 2008 Stálá komise pro sdělovací prostředky bude rozhodovat o odvolání Marie Ptáčkové Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček
16. 3. 2008 Proti radaru demonstruje jen malá část jeho odpůrců Štěpán  Kotrba
14. 3. 2008 RADAR: Budeme mít v Libavé i americké rakety?   
7. 3. 2008 Julínek lže ve zprávě ke zdravotní neškodnosti radaru!   
7. 3. 2008 Radar: Odstupující píárista Klvaňa si stěžoval na Britské listy v ČT24 Štěpán  Kotrba
5. 3. 2008 Radar v Brdech: Kterak Bush a Topolánek uplatňují Lisabonskou smlouvu Karel  Košťál

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
10. 3. 2008 Válka s mloky Lovelocky Karel  Dolejší
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace   
12. 3. 2008 Římská církev dělá krok zpět do středověku Boris  Cvek
11. 3. 2008 Recyklujte, nebo přijdete do pekla, varuje Vatikán   
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek
5. 2. 2008 Chce Bůh radar a rakety? Milan  Daniel
25. 1. 2008 V čem je navrhované majetkové vypořádání s církvemi prospěšné pro stát či daňového poplatníka? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Vatikán i Rakousko se vypořádávají s holocaustem Richard  Seemann
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
23. 3. 2008 Postscriptum velikonoční Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Třikráte předpovězené utrpení a třikráte předpovězené vzkříšení aktivismu Štěpán  Kotrba
20. 3. 2008 Radar: Klíčovou roli bude mít parlament   
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček
16. 3. 2008 Proti radaru demonstruje jen malá část jeho odpůrců Štěpán  Kotrba
14. 3. 2008 RADAR: Budeme mít v Libavé i americké rakety?   
12. 3. 2008 Radar nezachytí rakety včas   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková