9. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 5. 2007

Ponecháni napospas (Tim LaHaye and Jerry B. Jenkins, The Left Behind series, Tyndale House Publishers, 1995-2007)

Tento měsíc v USA vychází zatím poslední díl nejpopulárnější řady románů, která kdy byla ve Spojených státech vydána (prodalo se více než 60 milionů výtisků). Je zajímavé podívat se, o čem tento bestseller, který dnešní Američané hromadně kupují a čtou, vlastně je.

Hlavní hrdina (či spíše "zloduch") třináctidílné série s názvem Ponecháni napospas je generálním tajemníkem OSN. S pomocí Evropské unie ovládá globální sílu úderných jednotek (takzvané "mírové jednotky") a jejich prostřednictvím tyranizuje celý svět. Ve světě přes neúnavné úsilí slavných rabínů šířit křesťanství vládne víra ve falešného proroka, člena Kruhu Antikrista. Celý děj pak směřuje ke vzrušujícímu závěru, kterým není nic menšího než bitva u Armagedonu, druhý příchod Pána Ježíše Krista a zabíjení všech nevěřících.

Sloupek
Vladimír Holan

Viděl jsi někdy svou starou matku
ve chvíli, kdy ti odestýlá postel,
zastrkuje, napíná, urovnává a hladí prostěradlo,
aby tam nebyla ani jediná tlačící vráska?
Její dech, pohyb její ruky i dlaně
je tak láskyplný,
že jako minulý hasí dosud požár v Persepoli
a jako přítomný utišil už nějakou budoucí bouři
na čínském nebo jiném dosud neznámém moři...

Ze sbírky Na postupu (1964) vybral Michal Černík. Uveřejněno s laskavým svolením agentury Aura-Pont.

8. 5. 2007

Radar v Brdech bude - strach ze smrti není argumentem

Borovno, Brdy, 4.5.2007, Beseda s premiérem Topolánkem, ministryní obrany Parkanovou a jejich vládním doprovodem

Prvním velmi zajímavým momentem bylo, že vládní delegace oznámila svůj úmysl konat besedu jen Borovnu a Spálenému Poříčí. Protože to jsou obce, kde premiérovi jdou starostové na ruku (dejte peníze, dáme souhlas). V Borovně začala beseda v 15,15 hodin. Díky tomu, že tu mezi vesnicemi funguje "králičí telegraf", nemusel se pan premiér bát v poloprázdném sále. Velký sál byl přeplněn občany mnoha vesnic, kteří přijeli panu premiérovi i paní ministryni obrany vysvětlit, co si myslí o jejich plánu nasadit nám sem do Brd takové radarové monstrum. A to ještě nebylo v ten den známo, že by tu mohly vlastně být radary dva.

Vládní suitu doplňovali podplukovník profesor Jan Osterreicher, který skoro nic neřekl, MUDr. Pavel Bednarčík a generál Košner.

Předseda vlády Ing. M. Topolánek zahájil besedu proslovem, že je rád, že se zde můžeme svobodně sejít a diskutovat, na rozdíl od roku 1968, kdy byla sovětská vojenská přítomnost lidem vnucená, aniž by se k ní měli možnost vyjádřit. Nelibost vzbudil, když se zeptal občanů: "kde jste byli v roce 1968, když nás obsazovali Rusové? A dnes je vás plný sál!"

Taková otázka je od premiéra vlády naprosto nehorázná. Ptáme se, o jakou jde diskuzi, když tito politici přijeli lidem vnutit svojí vůli a přesvědčovat je o užitečnosti amerického radaru pro ČR?

Celá jeho následující diskuse vyznívala v duchu: "Buďte rádi, že s vámi na rozdíl od roku 1968 vůbec někdo diskutuje. Stejně se s vámi o tom, zda tady radar bude či nikoliv, nemíním bavit. Referendum, které by vyznělo jasně proti radaru, mě nezajímá...S vámi se budu bavit jenom o tom, co já uznám za vhodné, odpovím vám způsobem, který vyhovuje mně a ne vám. Já jsem tady proto, abyste vy přistoupili na to, co chci já a nejsem tady od toho, abych přistoupil na to, co chcete Vy..."

8. 5. 2007

The US radar will be built in the Czech Republic -- the fear that people might die is no argument

The village of Borovno, Brdy, Czech Republic, 4th May, 2007. A debate with Czech Prime Minister Topolánek, Defence Secretary Parkanová and other government officials.

First, it was interesting that the government delegation said that it would only debate the issue of the radar with the villagers from Borovno and Spálené Poříčí. You see, these are the villlages whose lord mayors support the Prime Minister ("Give us the money, we will accept the radar"). At Borovno, the debate started at 3.15 pm. Since a "rabbit telegraph" works here amongst all the villages, the Prime Minister was not in an empty hall. The large hall was overcrowded with citizens from many villages who came to tell the Prime Minister and the Defence Secretary what they think about their plan to build the radar monster here in Brdy. And it was not even yet known then, that two radars might be built in Brdy.

8. 5. 2007

O smyslu služební cesty našich zákonodárců na Marshallovy ostrovy s cílem prohlédnout si radar protiraketové obrany, který by měl být modernizován a poté přemístěn do Česka, nemíním polemizovat. Zaujal mě však rozhovor s jedním z účastníků - poslancem Antonínem Seďou (ČSSD) a redaktorkou Marií Kudrnovskou v článku "Radar může poškodit zájmy ČR", v Haló novinách dne 4. 5. 2007, kde poslanec Seďa mimo jiné uvedl fakta, která upřesňují, jakou podobu by vlastně taková radarová základna měla mít.

Radar o hmotnosti 341 tun by podle poslance Sedi prý neměl rušit jakoukoli jinou komunikaci... Překvapivé sdělení, i přestože oficiální údaje americké Agentury protiraketové obrany uvádějí pásma vzdálenosti, ve kterých připouštějí rušení TV, rádiového vysílání, negativní vlivy kmitočtové interference, zakázané prostory pro zajištění bezpečného letového provozu, a další. Nejvíc mě ale zaujalo jiné vyjádření pana poslance Sedi: "Tento radar umí zachytit nepřátelskou raketu a sledovat její dráhu a zároveň ve stejném okamžiku navádět protiraketu. Mám zajímavost, která tady dosud nepadla. Součástí radaru musí být i další antény, radary, které jsou nutné pro komunikaci s celým systémem protiraketové obrany. Tato další zařízení by byla rozmístěna v okruhu asi jednoho kilometru od radaru". Ale česká veřejnost byla doposud informována, že se jedná o případnou výstavbu radaru. K čemu tedy mají sloužit ty další antény?

HaNo 4. 5. 2007, Marie Kudrnovská: Radar může poškodit zájmy ČR ZDE

8. 5. 2007

Předem odhadnutelným a očekávaným výsledkem skončilo sobotní referndum o výstavbě americké radrové základny v obci Vísky a anketa v obci Příkosice.

Z 31 oprávněných se referenda se zúčastnilo 30 voličů. Všichni byli proti stavbě základny, řekl médiím starosta Vísek Lubomír Fiala (nestr.) Místní lidé podle starosty nechtějí zabránit postavení radaru jen v brdských lesích, ale přejí si, aby nestál ani jinde v České republice. Z 296 voličů v obci Příkosice se zúčastnilo ankety 232, tedy 78 procent. Všichni zúčastnění jednoznačně odmítli stavbu radarové základny, přestože v anketě měli na výběr z celkem čtyř možností. Mohli odpovědět nejen kladně či záporně, ale také, že o záležitosti nemají dostatek informací nebo že by jim základna USA nevadila.

První referndum uspořádala obec Trokavec. Ze 72 účastníků jich 71 odmítlo americký radar. V Míšově se v anketě z 96 oprávněných voličů proti vyjádřilo 76, čtyři občané souhlasí a třem byla otázka lhostejná. Druhého června proběhnou obecní referenda v Hvožďanech a Zaječově na Berounsku a v Těni a Hůrkách na Rokycansku. O týden později pak v sedmi obcích na Příbramsku, mimo jiné i v čtyř a půl tisícovém Rožmitále pod Třemšínem.

Raketa SPACE X Falcon 1
8. 5. 2007
Raketa SPACE X Falcon 1 na kosmodromu Kwajalein, foto: Thom Rogers/SpaceX

Když jsem se 9. 3. 2007 ptal generála Zbořila na různé technické otázky kolem uvažované radarové základny v Brdech, mezi otázkami byly i ty, jejichž souhrn tvořil sám o sobě odpověď na jednu otázku. Odpověď, kterou už sice znám, o níž ale očekávám, že ji alespoň dílčím způsobem potvrdí autoritativní zdroje. Přemýšlejte proto nad níže uvedeným souhrnem otázek i vy. Vzhledem k tomu, že dosah radaru i podle oficiálních údajů je dostatečný, aby pokryl veškerý letecký provoz nad Evropou, nyní vyklizený a nefunkční francouzsko-alžírský kosmodrom Hammaquir , funkční ruský kosmodrom Stancija Volgograd Kapustin Jar (Znamensk) 150 km jihovýchodně od Volgogradu (45°45'VD, 48°36'SŠ) , kde se testovaly nejmodernější komplety S-400 a testovací základnu Krasneznamensk v Kaliningradské oblasti (21°13'VD, 54°37'SŠ), kosmodrom a základnu Jasnyj (Dombarovskij) v Orenburské oblasti (59°50'VD 51°01'SŠ) ze které odstartovala komerční verze nosiče Dnepr s družicí Genesis Pathfinder-1 i ruský kosmodrom Pleseck 180 km jižně od Archangelska, nedaleko od železniční stanice Pleseckaja v Severním železničním koridoru (40°10' VD, 62°54' SŠ) , je tedy o čem přemýšlet.

Oskar Krejčí: Velké problémy malé základny raketové rozvědky ZDE

9. 5. 2007

Aneb je stále napětí mezi rozumem 21. století a tisíciletí starými "pověrami"?

Pokud tu již byla pod shora uvedeným názvem -- byť s vykřičníkem -- citována šestistránková debata z desetistránkové tématické stati z amerického časopisu NEWSWEEK, zájem o ni velí napovězené taky poněkud dopovědět. Kdo zatím neví, oč šlo, nechť se zatím spokojí poukazem na to, že debatu o Bohu spolu vedli evangelický pastor Rick Warren a specialista v oboru neurověd Sam Harris; oba moderoval Jon Meacham. Diskuse trvala čtyři hodiny. Níže v textu následuje nesnadný pokus o stručné shrnutí toho, co bylo začato minule. Viz: "Nadělej prachy a natáhni bačkory!" A také nesmělý krátký komentář na předběžný závěr.

9. 5. 2007

Proč mladí nechtějí volit sociální demokracii? Tak se v pondělí zeptal na stránkách Britských listů místopředseda mladých sociáldemokratů Adam Rykala. Jak už jeho funkce napovídá, cílem nebylo poskytnout námět k zamyšlení, či dokonce hlubší rozbor, jako spíše na místě, kde se dá "oslovit 11 000 zajímavých čtenářů denně" (jak hrdě hlásá banner pár palců pod jeho dotazem) zveřejnit trochu mladosociálnědemokratické agitace. On si pan Rykala na svou otázku tedy i sám zdatně odpoví, jen mezi důvody, proč nevolit sociální demokraty opomněl pár maličkostí. Překvapivě...

9. 5. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V sobotu 5.května 2007 využilo více než 30 000 osob možnosti navštívit v Hamburku během už sedmé Dlouhé noci muzeí 45 výstav s jedinou vstupenkou za € 13,--, a to do dvou hodin v noci.

Je to už známá hamburská kulturní akce, která letos po sedmé přilákala nejen lidi, kteří běžně chodí na výstavy, aby strávili začátek noci v muzeích. Na 45 výstavních místech se od 18:00 do 02:00 hodin do rána konaly speciální pořady. Bylo jich celkem 600. Všechna muzea a výstaviště byla pro ten večer a tu noc přístupná prostřednictvím veřejné hromadné dopravy, speciálně na tu noc seřízených autobusových a lodních linek. Návštěvníci si užívali uměleckých pořadů i výstav řemesel, hudby a literatury, ale také labužnických nabídek, až do posledního okamžiku před druhou hodinou v noci. Z dlouhé noci muzeí se tak stala nejen noc dobrých výdělků pro ty instituce, které se akce účastnily, ale taky dlouhá noc spokojených návštěvníků.

9. 5. 2007

ANALÝZA

Začnem tragikomickým obrázkom uplynulých týždňov. Marec 2007: Európa je znepokojená plánmi na vybudovanie amerického protiraketového systému v Česku a Poľsku. Otvorene protestuje Nórsko, Belgicko, Francúzsko či vládni nemeckí sociálni demokrati a určité znepokojenie vyjadruje aj Javier Solana. Spoločne to označujú za zbytočnú až nebezpečnú provokáciu voči Rusku. Apríl 2007: dvadsaťšesť členských štátov NATO ústami svojho hovorcu "dospelo k zhode, že Európa je ohrozená iránskymi raketami". Spojenci sa zhodli, že Rusko sa nemá čoho obávať...

Táto situácia výstižne ilustruje, v akom postavení sa nachádza Európa vo vzťahu k vlastnej obrane.

9. 5. 2007

Před několika hodinami jsem byl nucen přesunout se z místa A do místa B a čas strávený v osobním automobilu jsem si zpříjemňoval poslechem rozhlasu. Očekával jsem zprávy o oslavách výročí osvobození naší země tak jako tolikrát a nedočkal jsem se. Neslavíme totiž výročí osvobození ale výročí ukončení války.

Jak jsem před chvílí zjistil, není to pouze český rozhlas, ale stejně -- podle jednoho vzoru -- slaví 62. výročí ukončení 2. světové války až na jednu výjimku (Haló noviny) všechny deníky. V textu se objevují zmínky o tom, co dnes dělají naši státní představitelé, o otevření Sněmovny a Senátu veřejnosti a o americké armádě. Po přibližně 40 oslavách, kdy se jednostranně oslavovala Rudá armáda, se dnes stejně jednostranně oslavují vojáci američtí a když už není jiného vyhnutí, tváříme se, jako bychom ani nebyli osvobozeni, jako by pouze skončila nějaká světová válka.

9. 5. 2007

V předvečer Svátku práce, který je v Rakousku již tradičně nazýván "Dnem nezaměstnaných" za účelem připomenutí z tohoto problému, vyplývajícího z chudoby, byla v tomto roce navíc prezentována publikace "Statistik Austria". Ministr sociální péče sociální demokrat Erwin Buchinger spolu s generálním ředitelem Statistiky Peterem Hacklem uvedli publikaci, z které vyplývá, že na základě podrobné analýzy provedené v roce 2005 je v Rakousku ohroženo chudobou jeden milion obyvatel , tedy každý osmý občan našeho jižního souseda.

9. 5. 2007

Člověk, byť zastává stále totéž, může v různých prostředích působit zcela jiným dojmem. Tak se mé názory mnohým čtenářům Britských listů mohou jevit jako pravicově-konzervativní a mnohým diskutujícím na ChristNetu se naopak mohly zdát silně levicové a pokrokářské. Dále je zcela zřejmé, že táž slova v odlišných dobách a společenských kontextech znamenají zcela něco jiného. Konzervativní strana paní Thatcherové měla jiná ideová východiska než má strana pana Camerona. Liberalismus "volné ruky trhu" je v zásadě protikladný liberalismu, který klade důraz na existenci pravidel, jak o něm píše F. A. von Hayek. A tak je tomu se vším. Rád bych tedy shrnul a vysvětlil hlavní body svého politického přesvědčení.

Především mám sklon upřednostňovat konkrétní problémy před poučkami. Teprve tak se totiž může ukázat, jaké jsou meze aplikovatelnosti teorií a zásad, jaký mají smysl a nejsou-li to už jen zastaralé bláboly.

9. 5. 2007

8. května 2007 tomu bylo 62 let, co nevyhnutelně muselo pro Německo přijít. Jeho Wehrmacht kapituloval 2077 dnů po přepadení Polska. Kapituloval před antihitlerovskou koalicí. Válku však Německá říše prohrála již čtyři roky předtím, když nejprve přepadla Sovětský svaz a koncem roku 1941 vyhlásilo Německo válku Spojeným státům. Vyhlásilo válku Sovětskému svazu - zemi s nekonečným lidským rezervoárem a Spojeným státům - zemi s nevyčerpatelnou ekonomickou mocí. Že je konečná porážka Třetí říše nevyhnutelná, ukázala stalingradská katastrofa v únoru 1943, pak již dva a čtvrt roku až do 8. května 1945 následovaly ústupové boje, při kterých hynuly miliony lidských životů.

9. 5. 2007

Muzikál - rocková opera Jesus Christ Superstar autorů A. L. Webbera a T. Riceho, známý od sedmdesátých let, uvádí taktéž Městské divadlo v Brně. Zdařilé dílo je zde provozováno i v anglické verzi; snad proto onehdy začátkem května nápis neuváděl, že by bylo vyprodáno; jedno zívající sedadlo jsem viděl. Divadlo drží herce ve skromnosti; nemyslím jejich výplaty, i těmi jistě brání drzé ekonomické inflaci, ale kteří alternativní herci to vlastně vystupují, nutno hledat jedině na velkém vytištěném plakátě. Maličké lístky s konkrétním obsazením rolí ve prospěch každého diváka divadlo nechystá. Umělkyně a umělci by zpychli.

9. 5. 2007

Napadlo mě při četbě článku Jindřicha Kalouse: "Nevím, čemu se divíme":

Jakou šanci by měla velmi módní, "trendy", "šik", "cool", mediální a reklamní kampaň na téma: "Jak je skvělé býti chudým!"? ptá se Hugo Fibiger:

9. 5. 2007

Protože jsme dostali schváleny peníze na rekonstrukci (od Magistrátu i od MPSV), věřili jsme a dosud věříme, že náš projekt uznávají jako dobrý a pokračování hodný. Jenže letos se stalo, že na rozdíl od loňského roku jsme nedostali od Magistrátu příspěvek na nájemné. Vloni jsme jej dostali a zbytek jsme vybrali na veřejné sbírce a podobně. A letos? Už je květen a majitel nám řekl, že pokud nedostane do 15. května nájem alespoň za první půlku roku (a 1. července pak na další 3 měsíce), dá nám výpověď. A tím by jednak propadly peníze na rekonstrukci, ale hlavně by přišli lidé, kteří zde žijí, o svůj dočasný domov a o šanci na lepší budoucnost a lidé, co sem docházejí, o pomoc při hledání práce a levného bydlení... Zkrátka skončil by projekt domu, který měl být u nás první tohoto typu, nikoli poslední...

Proto se na Vás, milí přátelé, obracíme s naléhavou prosbou o finanční pomoc. Víme, že je to dost narychlo (majitel začal být náhle netrpělivý) a že do 15. května (potažmo do 1. července) nezbývá již moc dní, pevně však věříme, že nám můžete pomoci.

Azylový dům "Dům Agapé -- Ruská" (Praha 10 -- Vršovice, Ruská 116) je prvním z azylových domů jiného typu nežli jsou klasické noclehárny, kde bezdomovci dostanou jen nocleh a polévku (což je dle našeho názoru i dle zkušeností naprosto nemotivuje a ani nedává možnost opustit život na ulici, ba naopak, na ulici je to spíše udržuje). Píšu první, ale mám samozřejmě na mysli první v naší republice, neboť v zahraničí zařízení tohoto typu běžně existují a úspěšně fungují (návratnost bezdomovců do "normální společnosti" je cca 80 procent).

9. 5. 2007

Máme karnevaly nejenom v Rio de Janeiro jak si u vás mnozí myslí, ale po celé zemi, která je větší nežli Austrálie a počtem obyvatel taky nemalá, a máme řadu svátků státních i církevních, a jsme také často navštěvováni lidmi významnými ve smyslu = lidé, kteří pro nás mají význam, jako je kupř. skvělý exorcista Hugo Chavez i lidmi, kteří by tento exorcismus v zájmu lidskosti i lidstva podstoupit měli. O těch bude také řeč. A měli jsme výročí založení hlavního města Brasilia. Už je to, přátelé 47 let. A nebo taky 50, jak se to vezme, obojí se připomíná, ale těch 47 je oficiálnějších a padesátku budeme slavit za tři roky a to se Země zachvěje.

7. 5. 2007
International Conference Against the Militarization of Europe, Prague, Faculty of Philosophy, Charles University, 5.5. 2007

5.5. 2007 v Praze, na půdě filosofické fakulty University Karlovy se šedesát dva let po Pražském povstání konala konference proti militarizaci Evropy. Na 150 lidí, zastupujících 14 protiválečných iniciativ z 9 evropských zemí, se sešlo v Praze, aby prodiskutovali další postup v boji proti výstavbě protiraketového systému USA v Evropě.

6. 5. 2007
Made by participants in the International Conference against the Militarization of Europe

PEACE DOESN'T NEED NEW MISSILES - WE SAY NO TO THE US MISSILE DEFENSE SYSTEM IN EUROPE

Faced with new US military plans to begin official negotiations with the Czech and Polish governments on May 10th, the signatories of this paper declare:

We voice our protest against the plans of the Bush administration to install a "national missile defense system" for the US on the territory of the Czech Republic and Poland. Most people in the Czech Republic and Poland, as well as in the rest of Europe, reject plans to host this system. We reject the official reasons given for the NMD project as mere pretexts.

8. 5. 2007

Máj je měsícem svátků, které nejsou, snad krom založení státu, jako jediné spojeny s křesťanstvím. Jsou zasazeny do části roku, kdy se obvykle probouzí nový život a květy na všem zeleném přinášejí optimismus.

Prvním z nich je Svátek práce.

Jako hvězdička a pionýr jsem jej neměl moc rád, protože než jsem se dostal z průvodu domů, bylo poledne a největší utrpení bylo poslouchat projevy, kterým jsem nerozuměl. Také chůze v průvodu skýtala nebezpečí zásahu skobičkou, kterými naši starší spolužáci bouchali námi nesené balónky. Tehdy do průvodů chodili ti, co se báli.

Uplynulo dvacet let a situace se změnila. Dnes chodí opět ti, co se nebojí.

Letošní 1. Máj jsem strávil v Třeboni. Místní organizace KSČM, pojala oslavu v duchu tradic.

Přišli ti, co se nebojí -- tedy důchodci. Na připravených lavičkách posedávala zhruba třicítka spoluobčanů důchodového věku. Jim prý už nikdo nic neudělá. Celou tuto, řekl bych řídkou atmosféru, dokresloval projíždějící naleštěný žigulík v barvách VB a jeho věru tučná posádka, křičící z amplionu: Fuj, fuj, fuj, komunisti žerou hnůj.

8. 5. 2007

Během návštěvy anglické královny v USA v pondělí udělal americký prezident George Bush zase faux pas. Ve svém projevu na jižním trávníku Bílého domu se zmínil o tom, že královna opakovaně navštěvuje Spojené státy a byla tam i při oslavách dvoustého výročí jejich vzniku. Řekl: "Americký lid je hrdý, že může Vaše Veličenstvo znovu přivítat v USA, v zemi, kterou znáte velmi dobře. Konec konců, večeřela jste s deseti americkými prezidenty. Pomohla jste našemu národu oslavovat jeho dvousetleté výročí v roce sedmnáct set- devatenáct set sedmdesát šest."

7000 pozvaných hostů se začalo smát a Bush se pokusil svou chybu bagatelizovat. Podíval se na královnu a řekl: "Pohlédla jste na mě, jak se matka dívá na dítě."

7. 5. 2007

Evropa v těchto dnech zažívá událost, jež může představovat důležitý zvrat v jejích dějinách, ale přirozeně také nemusí. Osobnost politiků, kteří dokáží více než jen být korouhvičkou větru davového mínění, politiků s vizí a vlastní odpovědností je nutnou podmínkou pro jakoukoli společenskou změnu, mající větší ambice než jen hledání rovnováhy partikulárních zájmů. To je důvod, proč Churchill, Adenauer či de Gaulle zůstanou dějinnými pojmy, zatímco Chirac se vytratí z paměti jako slaboch a žvanil.

7. 5. 2007
Autorem tohoto článku je plukovník David Eshel z americké armády. Originál je v angličtině k dispozici ZDE. Pro Britské listy pořídil se svolením vydavatele překlad Peter Frish. David Eshel je autorem knihy Chariots of the Desert: the Story of the Israeli Armoured Corps, jedné z nejpopulárnějších oslavných historických publikací o izraelském ozbrojeném sboru, ve kterém sám sloužil, připomíná Karel Dolejší.

Jako nejnovější hru washingtonského absurdního divadla oznámila Bushova vláda rozšířený program raketové obrany. Je to velmi nákladný a přitom bezcenný podnik, v němž by Pentagon umístil v Evropě, nejspíše v Polsku a Česku, nový soubor antiraket, které by měly za úkol sestřelovat íránské rakety.

7. 5. 2007

Bylo nemoudré, že se Tony Blair podbízel Američanům

Z britského hlediska bylo riziko podpory americké intervence v Iráku okamžitě zjevné. Ale co z té podpory Ameriky kdy Británie měla? Jeden vysoký analytik na americkém ministerstvu zahraničí otevřeně charakterizoval vztah mezi Bushem a Blairem jako "jednostranný... Nedošlo k ničemu, Američané se Britům nijak neodvděčili, oplátkou za jejich pomoc neudělali nic."

Zahraniční politika není něčím, co se dá vymýšlet za pochodu.Největší státníci - Bismarck, Salisbury, Churchill, Kissinger, dlouho a hluboce přemýšleli o historii, než se dostali k moci. Bohužel, jako jeho nemesis George W. Bush, ani Tony Blair se před tím, než se stal britským premiérem hlouběji nezajímal o mezinárodní politiku, píše britský konzervativní historik Niall Ferguson, který nyní učí na Harvardu, v týdeníku Sunday Telegraph.

Jako premiér se Blair snažil podporovat Evropskou unii více než jeho dva konzervativní předchůdci, zároveň podporoval Severoatlantické společenství, Spojené státy a rozhodl se obnovit britský jaderný deterent. To byla systematická politika. Jenže zároveň se Blair snažil být "mostem" mezi Spojenými státy a Evropou. Události posledních deseti let ukázaly, že je to velmi nepevný most.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
8. 5. 2007 Další obce řekly NE výstavbě radaru   
8. 5. 2007 Topolánek: VŠUDE UMÍRAJÍ LIDÉ. Někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak. Jan  Neoral
8. 5. 2007 Czech Prime Minister Topolánek: People die everywhere. Some of them die in the wars, others during car crashes, some just die Jan  Neoral
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
7. 5. 2007 Premiér v brdském ringu Pavel  Čámský
6. 5. 2007 Sněmovna pustila dál referendum o radaru Andrea  Cerqueirová
6. 5. 2007 Prague Declaration   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   
18. 4. 2007 Tiskový mluvčí Bendla: "legitimní snaha zprostředkovat veřejnosti všechny dostupné informace"... Zdeněk  Štefek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 "Příběh jedné lži" v Reflexu Jan  Čulík
12. 4. 2007 Nový seriál Adama Curtise Past   
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2007 Vědci OSN: Není moc času   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)