7. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 5. 2007

Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?

Autorem tohoto článku je plukovník David Eshel z americké armády. Originál je v angličtině k dispozici ZDE. Pro Britské listy pořídil se svolením vydavatele překlad Peter Frish. David Eshel je autorem knihy Chariots of the Desert: the Story of the Israeli Armoured Corps, jedné z nejpopulárnějších oslavných historických publikací o izraelském ozbrojeném sboru, ve kterém sám sloužil, připomíná Karel Dolejší.

Jako nejnovější hru washingtonského absurdního divadla oznámila Bushova vláda rozšířený program raketové obrany. Je to velmi nákladný a přitom bezcenný podnik, v němž by Pentagon umístil v Evropě, nejspíše v Polsku a Česku, nový soubor antiraket, které by měly za úkol sestřelovat íránské rakety.

Tento nový Bushův plán, který se stává předmětem ostré debaty v Evropě, má užít těchže nosných raket a antiraket, které agentura Pentagonu pro raketový deštník umístila na Aljašce a v Kalifornii a které tedy budou mít stejné vážné nedostatky i projevovat nepředvídatelné chování. Je zřejmé, že už nyní vyvolal plán na vytvoření americké protiraketové obrany v Evropě ochlazení vztahů mezi Amerikou a Ruskem a dokonce i ve vztazích Ameriky s některými evropskými partnery v NATO.

Moskva se dívá s podezřením na americkou raketovou základnu, která by vyrostla tak blízko hranic Ruska, a ani nepředstírá, že by oficiální vysvětlení , totiž že základna má sestřelovat korejské a íránské rakety, je pro ni přesvědčivé.

A pokud vám tento velkolepý plán nestačí, dověděl jsem se od jednoho pracovníka Pentagonu, že Pentagon má další plány, totiž umístit mobilní radary na Kavkaze, patrně v Arménii, Ázerbajdžánu nebo Gruzii, které by zjistily případné odpálení raket v Íránu či v Severní Koreji a poslaly by data radarové stanici v Česku. I když tento pracovník neuvedl, ve které zemi by ty mobilní radary byly umístěny, Rusové se domnívají, že by to byla Gruzie, a oficiálně oznámili této bývalé sovětské republice, že by se měla vyvarovat účasti na tomto kontroverzním raketovém deštníku.

Podle plánu Pentagonu bude silný radar pro monitoring postaven v Česku a protiraketový systém PAC-3 Patriot bude umístěn v Polsku. Další plány by rozšířily raketový deštník v Evropě a zapojily by jej do globálního deštníku. Evropští experti došli k závěru že tento systém, který nazvali "syn hvězdných válek", nijak nezvýší bezpečnost Evropy, ale bude výhradně hájit americké území.

Strategická doktrína Spojených států měla již dlouho před studenou válkou za cíl odsunout hrozby pryč od území Spojených států někam jinam. Zprvu toho bylo dosaženo suverenitou severoamerického kontinentu a kontrolou námořních přístupů. Později si tato strategie vyžádala i operace v Euro-Asii. Ve dvacátém století se toho cíle dalo dosáhnout akcemi námořnictva, ale začátkem dvacátého prvního století, kdy se nová technologie interkontinentálních raket rozšiřuje do tzv. darebáckých států, se situace změnila.

(...)

V minulosti, kdykoli se Moskva cítila ohrožena agresí z vnějšku, jak je tomu teď s plánovaným protiraketovým štítem, užila vždy prostředků, které zaručily, že její bezpečnost a územní celistvost bude zachována.

(...)

Konečný americký národní systém raketové obrany by měl několik úrovní. První úroveň má používat létající lasery, které mají ničit rakety ve stadiu odpálení.

Druhá úroveň má používat antirakety AEGIS (interceptors), které by rakety zasáhly během jejich volného letu a konečně třetí úroveň má využívat systému PAC-3, což je nejnovější verze systému Patriot.

Dráhy a dopady interkontinentálních střel jsou klíčem k pochopení logiky Washingtonu: každá raketa z Íránu, namířená na USA, musí letět přes střední Evropou -- právě proto USA usiluje o dohody o umístění antiraket v Polsku a radaru v Česku. Podobně rakety vystřelené ze severní Koreje by musely letět přes Aljašku, kde je již založeno velké centrum protiraketové obrany.

Opakovaně se vznáší otázka: proč dosud nebyli ochotni vyvinout vlastní systém protiraketové obrany evropští spojenci Spojených států? Je to důsledek strategického postoje, podle něhož evropské státy neočekávají konflikt se zeměmi, z nichž zřejm vzniknou raketové mocnosti - země jako Írán a Korea a donedávna Irák.

V Evropě se pracuje jen na jednom projektu MEADS (medium extended air defense system), což je společný projekt Německa, Itálie a USA, založený na systému PAC-3 (na současná verzi amerického systému Patriot).

Ve srovnání se systémem raketové obrany, který rozlišuje různé fáze letu rakety, je tento systém MEADS jen jednoduchou sítí radarů a protiraketových sil (silo je odpalovací základna). Ale i tento jednoduchý systém je již ohrožen technickými a politickými překážkami. Německý ministr zahraničních věcí Frank-Walter Steinmaier prohlásil, že Evropa uvažuje o vlastním systému raketové obrany, který byl obdobný americkému systému. Uvidíme, zda toto dozraje v novou iniciativu.

Evropský raketový deštník presidenta Bushe také není bez politických problémů: bylo by velmi povrchní považovat reakci Ruska za pouhé "řinčení šavlemi". I jen zběžný pohled na mapu ukazuje, že Moskva bere tuto hrozbu vážně. Rusko by bylo obklíčeno jako nikdy ve své historii. V minulosti, kdykoli se Moskva cítila ohrožena agresí zvnějšku, jako je tomu nyní s plánovaným protiraketovým štítem, vždy užila prostředků, které zaručily, že její bezpečnost a územní celistvost bude zachována.

Nepochybně bude vybudování balistické základny na ruské hranici Moskvou vnímáno jako dlouhodobá hrozba. Generál Igor Chvorov, velitel ruského strategického letectva, zdůraznil, že jeho jednotky mohou proti-raketové systémy v Polsku a Česku snadno zničit. Chvorov nebyl první, kdo vyslovil takovou hrozbu. V únoru 2007 nenechal generál Sovolotsov, velitel ruských raketových sil, mnoho pochyb o svém plánu zaměřit ruské nukleární střely na americké základny v Polsku a Česku, pokud USA prosadí svůj záměr.

Nicméně i když to může vypadat podivně, čím agresivnější jsou ruská prohlášení, tím více jsou evropské státy ochotny spolupracovat s USA a uplatnit na svém území americkou strategii. Po ukončení studené války nezní už ruské řinčení šavlí tak přesvědčivě jako dřív. Ale "ruský medvěd" by neměl být podceněn: Poslední dobou Putinovy protiamerické výroky, nesené tím, co považuje za arogantní mocenskou americkou globální politiku, dosahují intensity válečné horečky. Experti na Rusko se táží, zda tyto výroky jsou výrazem tradičního ruského stihomamu, a připomínají nám, že Putin je produktem ruské KGB. Na druhé straně, zatímco Putin vysílá varovné signály svým dřívějším satelitům, prohlašuje zároveň, že se Rusko nemá čeho bát, neboť jeho nové interkontinentální rakety Topol-M mají jsou nezaznamenatelné radarem a mohou americkým deštníkem proniknout.

Návrat ke scénářům studené války, i když vypadá nereálný, by neměl být brán na lehkou váhu. Jen několik dnů před Putinovým ostrým projevem v Mnichově hovořil S. B. Ivanov - ruský místopředseda vlády -- o plánu na znovuvyzbrojení Ruska v hodnotě 190 miliard dolarů. Jen v roce 2007 bude postaveno 17 nových mezikontinentálních raket; Do roku 2015 bude 45% obranných systémů nahrazeno novou moderní verzí. I když experti mají pochyby o schopnostech ruského průmyslu vyrobit moderní obranné systémy, jaké Rusko potřebuje, vzrůst napětí mezi Moskvou a Washingtonem je zcela zřetelný. Generál Solocov dokonce pohrozil, že Rusko odstoupí od 1987 smlouvy o nukleárních zbraních středního dosahu, která vedla k omezením výstavby nových raketových základen.

Za této ožehavé situace je vskutku nezbytné se ptát, zda vzniká nová studená válka. Oba výstřední politici, ruský a americký, jsou pod rostoucím vnitřním tlakem blížících se voleb v roce 2008.

Jsou tito dva politici opravdu ochotni zavléci náš nestabilní svět zpět do dávno zapomenutých dob, kdy vztah dvou nukleárních supervelmocí určoval vzájemný jaderný deterent?

                 
Obsah vydání       7. 5. 2007
8. 5. 2007 Topolánek: VŠUDE UMÍRAJÍ LIDÉ. Někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak. Jan  Neoral
8. 5. 2007 Czech Prime Minister Topolánek: People die everywhere. Some of them die in the wars, others during car crashes, some just die Jan  Neoral
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
8. 5. 2007 Bush zase udělal faux pas před anglickou královnou
8. 5. 2007 Rozpačité oslavy Michal  Mašín
8. 5. 2003 Osvobození ČSR
9. 5. 2006 Děň Pobědy Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Premiér v brdském ringu Pavel  Čámský
8. 5. 2007 Další obce řekly NE výstavbě radaru
7. 5. 2007 Hodnota právnického titulu Vlasty Parkanové je nulová Bohumil  Kartous
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?
7. 5. 2007 Nechoď, Vašku, s pány na led
7. 5. 2007 Ohlédnutí za bezvýsledným jednáním Petr  Pešek
7. 5. 2007 Sarkozyho velký úkol Boris  Cvek
7. 5. 2007 Mezinárodní konference proti militarizaci Evropy Štěpán  Kotrba, Jan  Berousek
6. 5. 2007 Prague Declaration
7. 5. 2007 Most Jan  Skácel
6. 5. 2007 Sarkozy vyhrál francouzské prezidentské volby
7. 5. 2007 Sarkozy ve Francii i v EU Michal  Petřík
7. 5. 2007 Fenomén Topolánek Ivo  Šebestík
7. 5. 2007 Slepá spravedlnost ministra nespravedlnosti Zdeněk  Jemelík
7. 5. 2007 Berme tělesnou výchovu vážně Alois  Michálek
7. 5. 2007 Jelcinův odkaz: Naprostý rozvrat Ruska Daniel  Veselý
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Zelení: O limitech těžby již rozhodla referenda v dotčených obcích
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula
7. 5. 2007 Proč mladí nechtějí volit sociální demokracii Adam  Rykala
7. 5. 2007 Žurnalista ve službě, o níž odborníci málokdy mluví, aneb Komu zpravodaj nemá poskytovat zprávy? Uwe  Ladwig
6. 5. 2007 Dělníci na vinici, aneb co za to? Zdeněk  Bárta
6. 5. 2007 Sněmovna pustila dál referendum o radaru Andrea  Cerqueirová
6. 5. 2007 Incident s politikou Egona Lánského na Světě knihy
5. 5. 2007 Vědci OSN: Není moc času
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
7. 5. 2007 Premiér v brdském ringu Pavel  Čámský
6. 5. 2007 Sněmovna pustila dál referendum o radaru Andrea  Cerqueirová
6. 5. 2007 Prague Declaration   
4. 5. 2007 Občanské fórum má dnes sídlo v Trokavci, pane Havle   
4. 5. 2007 NATO přesvědčuje Rusko, aby neodstupovalo od vojenské smlouvy   
4. 5. 2007 Mělo by se udělat vše pro to, aby americká základna v ČR nebyla vybudována   
4. 5. 2007 Americký plán na protiraketovou obranu zaznamenal neúspěch   
3. 5. 2007 Základny a Havel, aneb Co se naučit od Sokrata? Uwe  Ladwig
3. 5. 2007 Návrh pro odpůrce americké základny   
3. 5. 2007 Proč je radar takovou výhrou?   
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
3. 5. 2007 Jak se lže v Českém rozhlase   
2. 5. 2007 Od průvodce absurditou světa k medvídkovi Pú Bohumil  Kartous

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   
18. 4. 2007 Tiskový mluvčí Bendla: "legitimní snaha zprostředkovat veřejnosti všechny dostupné informace"... Zdeněk  Štefek
18. 4. 2007 Americká základna v Brdech tématem francouzské prezidentské kampaně Karel  Košťál
16. 4. 2007 Americký radar a mučení lidí nejsou dvě různá témata Mojmír  Babáček
13. 4. 2007 Proč aneb další otázky - nejen pro generála Zbořila Štěpán  Kotrba
2. 4. 2007 Přestaňte se schovávat a přestaňte lhát, brigádní generále ! Štěpán  Kotrba
31. 3. 2007 Schwarzenberg chce za americký radar od USA bezpečnostní záruky   
27. 3. 2007 Der Spiegel: Americká protiraketová obrana je kontroverzní v mnoha aspektech   
26. 3. 2007 Informace o pokračování jednání o případném umístění komponentu Štěpán  Kotrba

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
4. 5. 2007 NATO přesvědčuje Rusko, aby neodstupovalo od vojenské smlouvy   
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
30. 4. 2007 Putin reaguje, Topolánek má asi radost, Ricová se diví, aneb Proč si vlastně vůbec někdo myslí, že půjde o obranný raketový systém? Uwe  Ladwig
26. 4. 2007 Rusko varuje USA před zasahováním do jeho záležitostí   
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   
13. 4. 2007 Mezinárodní kontroverze o americké protiraketové obraně pokračuje   
12. 4. 2007 Rusko hrozí novou studenou válkou kvůli raketové obraně   
10. 3. 2007 Putin: Zmodernizujeme ruskou armádu částkou 190 miliard dolarů   
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
13. 12. 2006 Rusko - pokračující diplomatická ofenzíva Miroslav  Polreich
22. 9. 2006 Rozpad "Osy zla" : svět chce mír, média a Vondra chtějí krev Miroslav  Polreich
12. 6. 2006 Rusko snižuje závislost na dolaru Karel  Dolejší
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský