9. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 5. 2007

Jeden milión Rakušanů je ohrožen chudobou

V předvečer Svátku práce, který je v Rakousku již tradičně nazýván "Dnem nezaměstnaných" za účelem připomenutí z tohoto problému, vyplývajícího z chudoby, byla v tomto roce navíc prezentována publikace "Statistik Austria". Ministr sociální péče sociální demokrat Erwin Buchinger spolu s generálním ředitelem Statistiky Peterem Hacklem uvedli publikaci, z které vyplývá, že na základě podrobné analýzy provedené v roce 2005 je v Rakousku ohroženo chudobou jeden milion obyvatel , tedy každý osmý občan našeho jižního souseda.

Jde o 12,3 procenta obyvatel, z čehož pět procent ( 420 tisíc) jsou na hranici bídy. V porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie je tak Rakousko na čtvrtém místě s obdobným procentem chudobných jako Dánsko a Finsko. Před ním je Švédsko s devíti procenty, překvapivě Česká republika s deseti procenty, následována Nizozemskem o procento horším počtem. To vyplývá ze statistik Eurostatu, instituce Evropské unie. Daleko horší situace je pak ve srovnání s jiho- a východoevropskými zeměmi, kde ohrožení z chudoby dosahuje až pětinu populace. Ta podle definice Evropské unie nastává, když osoba má k dispozici méně jak 60 procent průměrného příjmu v té či oné členské zemi při započítání všech příjmů, důchodů a sociálních dávek při odečtení daní.

Ministr Buchinger jako politický cíl velké koalice sociálních demokratů s lidovci přitom vyhlásil přitom snížení hranice chudoby pod 11 procent. Hlavním nástrojem pro prosazení tohoto cíle je podle jeho názoru dosažení "plné zaměstnanosti a sociálního zabezpečení, které je otázkou srdce nové rakouské spolkové vlády". Přitom upozornil se zřejmou narážku na předchozí, lidovci vedenou vládu, že ve srovnání s předcházejícími léty se skoro nic nezměnilo. Z čehož jednoznačně vyplývá závěr, že Schüsselův kabinet nenašel žádná účinná opatření proti chudobě. Důležité jsou proto i sociální jistoty, protože pokud nedojde k přerozdělování prostředků, pak by bylo ohroženo chudobou 43 procent obyvatel. Z toho největší počet by činily domácnosti důchodců, a osob blížících se důchodovému věku, kdy bez sociálního transferu by bylo ohroženo chudobou třicet procent Rakušanů. Přitom rozdíly v průměrných příjmech v zemi jsou zřetelně menší než v unijní pětadvacítce.

Bez sociálních opatření by spodní hranice příjmů vůči nejvyšší, které činí desetinu dosáhly pouhou jejich pětinu . Takto však dosahují alespoň jedné třetiny. Buchinger přitom upozornil, že výše příjmů je přímo úměrná šancím na získání vzdělání, která však vyplývá ze sociálního postavení rodiny. Osoby jejiž rodiče mají akademické vzdělání sami téměř z poloviny dosáhly stejného postavení. Vyplývá to především z dobré finanční situace těchto rodin, které tak byly schopny zafinancovat vzdělání svých dětí z nichž čtvrtina dosáhla vysokoškolského vzdělání a pouhá necelá desetina základního. V porovnání s chudými domácnostmi je rozdíl zcela zřetelný protože zatím co u movitých 40 procent má možnost navštěvovat vyšší školská zařízení u nemovitých pouhá polovina tohoto počtu. Akutně postižených chudobu je pak v Rakousku podle úřední statistiky na 420 tisíc osob. V roce 2005, kdy se tato statistika zjišťovala šlo o domácnosti s jednou osobou, která měla k dispozici 1.500 euro měsíčně, což je 18 tisíc ročně. Podle ministra sociální péče jedná se především domácnosti s mnoha dětmi, migrujícími rodinami a zdravotně postiženými. Opatřením nové spolkové vlády, které nedávno uplynulo sto dní od svého vzniku, je více investovat do obeslati sociálních jistot. Generální kolektivní smlouvou se mají zabezpečit nejnižší měsíční příjmy ve výši 1 000 euro.

Nejdůležitější však považuje ministr Buchinger dosažení plné zaměstnanosti a zde došlo k dohodě se svým lidoveckým protějškem ministrem hospodářství Martinem Bartensteinem soustředit se i na migrující rodiny. Nutně je přitom před postupující chudobou ochránit i střední třídu, protože v současné době pětina je těsně nad její hranicí. Zatímní bilance obyvatelstva lze hodnotit že 67 procent není chudá, dalších dvacet je stále ještě nad hranicí chudoby. Pod ní kleslo již 12 procent, které má k dispozici méně než 900 euro měsíčně. Pět procent pak nemá prostředky, aby si mohla zajistit pro dnešní civilizaci samozřejmé věcí jako dostatečné teplo v domácnosti, nové šatstvo, měsíční dovolenou, mobilní telefonní přístroj, zdravotní péči nebo důstojný byt. Týká se to především samoživitelů, rodin s více jak dvěma dětmi, cizinců a osob jejiž rodiče mají nízké příjmy.

Statistik Austria ještě charakterizuje akutní chudobu, která se projevuje platební neschopností v oblasti bydlení, topení a ošacení jakož pozvat alespoň jednou za měsíc své přátele k obědu. . Zelení, kteří tradičně slaví 30.dubna "Den nezaměstnanosti", obvinili ústy svého mluvčího pro sociální záležitosti Karl Öllingera, že ministr sociálních věcí problémy chudoby se snaží zastřít růžovými barvami.

Upozornil, že o proti číslům Evropské unie používá vlastní statistiku, která zahrnuje do této oblasti daleko méně lidí než ve skutečnosti. Zelení žádají zavedení zákonné minimální hodinové mzdy nejméně ve výši sedm euro což by činilo alespoň 1 280 euro měsíčně. Opírá se přitom o skutečnost, že již pěti zemích byla taková mzda zavedena , takže na příklad ve Velké Británii kde činí 1 300 euro měsíčně mají s ní pozitivní zkušenosti. Navíc takto určená minimální mzda má pozitivní účinek i na šedou ekonomiku, která je nucena se přizpůsobit tomuto trendu.

                 
Obsah vydání       9. 5. 2007
9. 5. 2007 Americké bestsellery, Ježíš a zabíjení všech nevěřících Greg  Evans
8. 5. 2007 Topolánek: VŠUDE UMÍRAJÍ LIDÉ. Někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak. Jan  Neoral
8. 5. 2007 Czech Prime Minister Topolánek: People die everywhere. Some of them die in the wars, others during car crashes, some just die Jan  Neoral
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Další obce řekly NE výstavbě radaru
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
9. 5. 2007 Matka Vladimír  Holan
9. 5. 2007 Nadělej prachy a natáhni bačkory? (2. část) Miloš  Dokulil
9. 5. 2007 Proč mladí nechtějí volit sociální demokracii Tomáš  Gawron
9. 5. 2007 Dlouhá noc muzeí a myšlenka kulturního městského partnerství, aneb Rozmanitostí dojmů osvěžit mysl Uwe  Ladwig
9. 5. 2007 Prečo sa Európa nemôže spoliehať na NATO Eduard  Chmelár
9. 5. 2007 Nebourejme hroby! Antonín  Hubený
9. 5. 2007 Jeden milión Rakušanů je ohrožen chudobou Richard  Seemann
9. 5. 2007 Mé politické přesvědčení Boris  Cvek
9. 5. 2007 Na konec války nezapomínají Němci ani Rakušané Richard  Seemann
9. 5. 2007 Jesus Christ Superstar na Lidické Bohumír  Tichánek
9. 5. 2007 Jak skvělé by bylo býti chudým? Hugo  Fibiger
9. 5. 2007 Naléhavá prosba Eduarda  Heczková
9. 5. 2007 U nás v Brazilii a Brasilii se pořáde něco děje. Aneb tragikomedie pro bramborové divadlo Josef  Mikovec
7. 5. 2007 Mezinárodní konference proti militarizaci Evropy Štěpán  Kotrba, Jan  Berousek
6. 5. 2007 Prague Declaration
8. 5. 2007 Rozpačité oslavy Michal  Mašín
8. 5. 2007 Bush zase udělal faux pas před anglickou královnou
7. 5. 2007 Sarkozyho velký úkol Boris  Cvek
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?
7. 5. 2007 Nechoď, Vašku, s pány na led
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce