26. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 3. 2008

Tisková mluvčí vlády ČR:

Vážený pane šéfredaktore,

dovolte mi, abych se důrazně ohradila proti článku Milana Daniela "S kým se (ne)baví Topolánek", který evidentně čerpá z neověřených informací jakéhosi čtenáře.

Tato skutečnost je totiž v přímém rozporu s tím v jakém duchu setkání s vietnamskými občany v české restauraci probíhalo. Nadstandartní přátelskou atmosféru mohou potvrdit i čeští novináři, kteří tam s námi byli.

Při následném jednání s primátorem města zdůraznil premiér to, jak ho právě toto setkání dojalo a ve sloupku, který otiskla MF Dnes, premiér označuje dokonce toto setkání za jeho největší vietnamský zážitek.

Jistě pochopíte, že premiéra takový článek poškozuje, zvlášť když z něho čerpají i ostatní média.

Děkuji za odpověď.

Mgr. Jana Bartošová

Tisková mluvčí vlády ČR

e-mail: bartosova.jana@vlada.cz

Odpověď Jana Čulíka:

Vážená paní Bartošová,

děkujeme vám za váš dopis a samozřejmě ho zveřejníme. Musím však podotknout, že integrita politika je velmi vážná věc. Vzhledem k tomu, že je známo, že pan premiér Topolánek lže na veřejnosti, a to i v parlamentě, obávám se, že osobně považuji jeho reakci za nedůvěryhodnou.

Nemusím vám jistě vysvětlovat, že pokud jednou získá politik pověst, že lže, je obtížné jakýmkoliv jeho dalším tvrzením důvěřovat.

S pozdravem,

Jan Čulík

šéfredaktor

Britské listy

Důkazy o lhaní pana premiéra Mirka Topolánka v parlamentě ZDE ZDE

Sloupek
Karel Kryl

Demokracie rozkvétá,
byť s kosmetickou vadou:
ti, kteří kradli po léta,
dnes dvojnásobně kradou.
[: Ti, kdo nás léta týrali,
nás vyhazují z práce,
a z těch, kdo pravdu zpívali,
dnes nadělali zrádce. :]

Demokracie prospívá
bez nás a pragmaticky,
brbláme spolu u píva,
jak brblali jsme vždycky,
[: farář nám slíbil nebesa
a čeká na majetky,
my nakrmíme forbesa
za dvě či za tři pětky. :]

Demokracie zavládla,
zpívá nám Gott i Walda,
zbaštíme sóju bez sádla
u strejdy McDonalda,
[: král Václav jedna parta je
se šmelinářským šmejdem,
pod střechou jedné partaje
se u koryta sejdem. :]

Demokracie panuje
od Aše po Humenné,
samet i něha v pánu je
a zuby vylomené,
[: Dali nám nové postroje a,
ač nás chomout pálí,
zaujímáme postoje,
místo abychom stáli. :]

Demokracie dozrává
do žaludečních vředů,
bez poctivosti, bez práva
a hlavně bez ohledů,
[: a je to mýlka soukromá,
snad z optického klamu,
že místo srdce břicho má
a místo duše tlamu. :]

Autorem věnováno roku 1993 Miloši Zemanovi a české sociální demokracii jako volební pamflet . Píseň byla použita ve volební kampani autobusu Zemák. Vybral Štěpán Kotrba

Audio ZDE

26. 3. 2008

Dobrý den, dovolte malou poznámku k článku Mgr. Bartošové, píše Pavel Drs.

U mluvčí vlády bych předpokládal určitou jazykovou úroveň, pan Topolánek si ale zřejmě vybírá své mluvčí osobně.

Průměrně vzdělaný člověk zná rozdíl mezi standartou (=prapor) a standardem (=norma). Z uvedené věty článku bych usuzoval, že premiér s vládní mluvčí rozjařeně šlapali po vlajkové výzdobě hospody.

Mluvčí vlády by si měla zopakovat gramatiku, případně se vyhnout cizím výrazům, u kterých si není jistá jejich přesným významem.

Může ji ale uklidnit, že větší ostudu si většinou působí členové vlády, v čele se svým předsedou, sami.

26. 3. 2008

OČITÉ SVĚDECTVÍ:

V létě 1992 jsem byl na prvé misi OBSE v Kosovu. Vedl ji kanadský velvyslanec David Peel a mimo mne a jednoho pracovníka sekretariátu OBSE byli všichni členové mise vojenští experti, většinou ze zemí NATO. Zadáním mise bylo zjištění, zda Srbové neposilují policejní a vojenské síly v Kosovu. K tomu jsme měli dostatek možností i poskytnutých prostředků provést důkladné celoprostorové prověření, ale i možnost rozhovorů s osobami, které mohly podat relevantní informace. Srbové i ostatní strany a osoby, které jsme kontaktovali, byli velmi vstřícní a plně spolupracovali, a to včetně kosovských Albánců. O misi byla zpracována podrobná zpráva za trochu zvláštních až dramatických okolností. O tom ale níže. Cesta trvala asi 2 týdny.

26. 3. 2008

Komentář k výše uvedenému dokumentu.

Dr. Ibrahim Rugova, charismatický vůdce a nově zvolený prezident Kosova již v počátku devadesátých let, to je v období, kdy byl přerušen jakýkoliv kontakt ze strany kosovských Albánců s vládou v Bělehradu, si byl vědom hledání nutného kompromisu. Proto požádal československého zástupce (spolu s kanadským velvyslancem při OBSE) o důvěrné zprostředkování jednání se Srby. Toto jednání bylo československou stranou odmítnuto (Havel, Schwarzenberg, Vondra - poradci, Ruml -- ministr vnitra a Černý s Půčikem -- šéf a zástupce čs. rozvědky). Jak později bylo vysvětleno, na základě zásahu německé strany.

26. 3. 2008

Andrej Bažant napsal přednedávnem v reakci na chystaný proces se skupinou Ztohoven článek "Plastici dneška?" , v němž české výtvarníky přirovnal k legendární undergroundové kapele (nejen) sedmdesátých let. Byl to trochu kýč -- a ocenění Národní galerií a ČEZem i včerejší osvobozující rozsudek signalizují, že tudy hranice tolerance českého establišmentu nevedou. Ztohoven si svou svěží akcí určitě zasloužili sympatie a podporu, ne už ale podobný typ přehrávání a dramatizace. Máme-li už sáhnout k podobným (vždy zavádějícím, ale někdy také něco objasňujícím paralelám), řekněme rovnou: Zajímal-li někoho soudní proces s undergroundem dneška, měl se přijít o necelý týden dříve podívat na soud s mládežnickou komunistickou organizací. Tam by spatřil to, co naše společnost opravdu vylučuje a nechce přijmout. Tam by viděl represivní diskurz v akci. A ovšem, tam by viděl i opravdový současný underground, byť zbavený romantické idealizace. Spatřil by rovněž, jak moc jsme znormalizovaní.

26. 3. 2008

Kdy přijde novodobé národního obrození?

Vše souvisí se vším a vždy jde jen o to najít a rozkrýt tu souvislost, kterou protékají společné informace a přečíst, co je na obalu. Vždy jde o to, do jaké míry jde o přání a do jaké míry jde o pochopení. Nepřeju si žádné souvislosti mezi omezeností showbusinessu a omezeností politiky, udělování zlatých sošek na podporu revitalizace hollywoodského "těžkého" průmyslu však indikuje schopnost vlastního sebeurčení v jiných otázkách do té míry, že nelze nechápat spojení těchto nádob. Jinými slovy, když chudá česká dívka dostane Oskara a když česká vláda "dojedná" umístění prvku planetárního militantně mocenského systému na českém území, má to významného společenského jmenovatele: neschopnost sebedefinice bez posvěcení nějaké "vyšší" autority.

26. 3. 2008

BL v poslední době uveřejnily několik materiálů, k nimž by se měli čtenáři trpělivě vracet.

Na předním místě je třeba zmínit Topolánkův projev k výročí nezdařeného pokusu pravice rozvrátit v roce 1948 vládu, která se jim nelíbila. Ani v době, kdy představitelé české politiky trpí cimrmanovským únikem mozkových buněk do pohlavních žláz, nelze totiž zavrhovat vše, co říkají.

26. 3. 2008

Bývalý prezident pan Václav Havel v obsáhlém rozhovoru v ČT s panem Moravcem opět obhajoval umístění U.S. radaru v Brdech. Přitom použil opakovaně argumentů, k nimž bych se rád vyjádřil, i když jsem tak již učinil. První jeho argument bych vyřídil na úvod a krátce. Pan Havel znovu říkal, že ti, co nyní protestují proti radaru, mlčeli k přítomnosti sovětských vojsk. To je buď omyl nebo vědomá lež.

Nebudu zde argumentovat svou osobou, jejíž život byl protestem proti sovětské okupaci poznamenán do té míry, že protest proti U.S. radaru je jen logickým pokračováním, chcete-li, názorovou konzistencí.

Svým postojem jsem strhnul ve svém okolí dost lidí, za jejichž osud jsem se pak cítil spoluodpovědný. Mně bylo třiadvacet a musel bych si naplivat do tváře, kdybych jednal jinak. Jenže ti ostatní byli tátové od rodin, jejichž děti se pak za jejich postoj třeba nedostaly do školy.

Tito obyčejní lidé, kterých bylo hodně, možná statisíce, jak říká Havel, nesli následky svých postojů, které nikdy neodvolali, tiše a hrdě až do listopadu 1989 a pak přišli na náměstí se svobodně vyjádřit i k přítomnosti cizích vojsk. O jejich skromném hrdinství se nepíší romány a nemluví se o nich v pražských kavárnách. Ale ať se o ně nikdo alespoň neotírá.

26. 3. 2008

Neupadejme do tenat ideologie

Mám problémy s dobře vyresearchovanými články Štěpána Kotrby, poukazujícími na to, že veškerá hnutí za svobodu jsou faleš a klam jen proto, že jich "strategicky zneužívají Spojené státy".

Navzdory excesům za vlády současného, nyní dosluhujícího, amerického prezidenta George Bushe, jsou Spojené státy pluralitní, demokratickou společností, v jejímž veřejném diskursu se svářejí nejrůznější protikladné názory vynikajících elit. Toto je za normální situace korektivem touhy sobeckých jednotlivců i korporací po moci. Ať se nám Spojené státy jakkoliv nelíbí, moc je tam podřízena zákonem, sdělovacími prostředky i opozicí daleko tvrdší veřejné kontrole než v Číně (která je uprostřed procesu složitého, rozporuplného a často velmi krutého procesu směrem k modernizaci) nebo v Rusku (kde probíhá obdobný proces směrem k modernizaci, méně překotně, a tedy do jisté míry méně krutě).

26. 3. 2008

Asi jste si toho všimli sami, ale to co píše kolega Matěj Kastner z MOSTu v reakci na Jana Čulíka, je vyložená pitomost..., míní Pavel Zoch.

Cituji: "Tyto informace si můžete ověřit např. na stránkách www.freetibet.org nebo tibetské exilové vlády www.tibet.net." Aha, takže si můžeme ověřit informace na propagandistických stránkách tibetských aktivistů. A ty jsou apriori vždy nezávislé?? Naivita (doufám že nic více) mi občas přijde skutečně nekonečná.

26. 3. 2008
Tisková zpráva občanských sdružení M.O.S.T., Lungta, Potala a Namasté Nepál

Česká média v současnosti informují o Tibetu se zpožděním a velká část obrazového zpravodajství je přejímána z oficiální čínské (a státem kontrolované) tiskové agentury Nová Čína. Je zřejmé, že tyto záběry jsou tendenční a neukazují situaci v Tibetu a dalších čínských provinciích v celé své šířce. Žádáme o aktivní informování veřejnosti, také z dalších zdrojů.

26. 3. 2008

Uživatelům internetu v Číně byly zpřístupněny léta blokované stránky internetového zpravodajství BBC v angličtině, a to i o nepokojích v Tibetu. Stránky BBC v čínštině však zůstávají nadále blokovány.

Statistiky uvádějí, že počet přístupů na zpravodajství BBC z Číny je nyní daleko vyšší než obyčejně. Normálně četlo zpravodajství BBC z Číny jen asi 100 počítačů, od úterka stoupl tento počet náhle na více než 16 000. Komentáře od čínských občanů se nyní objevují na internetových stránkách BBC z celé Číny, mnohé z nich z čínských počítačů, jejichž uživatelé získávali přístup na stránky BBC tak, že své počítače propojili s počítači mimo Čínu.

Čínské úřady přislíbily před Olympijskými hrami větší míru svobody pro novináře, avšak pozorovatelé podle BBC poukazují na to, že v důsledku nedávných nepokojů v Tibetu bylo pro ně tento příslib obtížné dodržet.

Během nepokojů v Tibetu byl přístup na některé britské internetové deníky v Číně blokován, například na listy Times a Guardian. Tento týden zorganizovaly čínské úřady pro zahraniční novináře cestu do Tibetu, avšak žádost BBC o účast na této cestě byla odmítnuta.

Stránky anglického zpravodajství BBC byly v Číně blokovány téměř deset let, čínské zpravodajství BBC je tam blokováno od jeho vzniku r. 1999.

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 3. 2008

Nemám moc chuť ani čas polemizovat s celým článkem pana Polreicha, nicméně mne, mimo jiné, zděsila konstrukce, kdy autor srovnává úroveň vzdělanosti obyvatel, hospodářskou úroveň obou zemí, úroveň "demokracie" v Tibetu a Číně před invazí a ospravedlňuje tím okupaci "méně vyspělé" země tou "vyspělejší", píše David Štindl.

Podle jeho logiky je tedy legální okupace druhé země na základě vyšší technické, technologické úrovně, vyšší úrovně vzdělání atp.? Podle něj je tedy legální okupace Iráku na základě toho, že USA jsou hospodářsky a průmyslově mnohem vyspělejší než Irák? Byla legální okupace Iráku proto, že Iráku vládl diktátor Husajn? Bylo legální napadení SSSR během II. světové války, protože Německo bylo zjevně hospodářsky vyspělejší?

Lhasa 14. 3. 2008
26. 3. 2008

Toto není zbořeniště, ale jedna ulic v Lhase po řádění výrostků. Grab z čínské televize CCTV provedla 19.3. 2008 agentura Reuters. ▼

◄ Tento snímek je z 14. 3. 2008. Opět Lhasa. Reuters.

Aktivity dalajlámy a jeho tibetské vlády v exilu, která se dnes dovolává "nestranného vyšetřování" veřejnosti a západních novinářů, lidských práv a svobod v Tibetu, nejsou pochopitelné potom, co násilničtí výrostci chtějí nikoliv jako dalajláma větší míru kulturní a náboženské autonomie, ale dožadují se nezávislosti Tibetu. Násilím. Státní převrat se dělá poněkud profesionálněji než s bandou pubertálních aktivistů, nedočkavých výtržníků. Dnešní miniaturní vybavení umožňuje obrazové zpravodajství kdekomu, čínskými policajty počínaje, tibetskými aktivisty konče. Fotografovat a filmovat se dá i na velké vzdálenosti s 300 násobným přiblížením. To se pak hloupě lže. I v dobré víře naivků z okruhu českých, ať už si říkají M.O.S.T., Lungta, Potala, Namasté Nepál, anebo jakkoliv jinak.

Dalajlámovi výrostci nepáchají násilí jen v Tibetu, ale i v sousedním Nepálu, v Dharmasale, v Dilí a na dalších místech v Asii i Evropě. Policie zasáhla všude. To, český tisk většinou ignoruje obrazové záběry světových agentur, neznamená, že neexistují. Reuters, AP, AFP přinášejí dostatek materiálu.

Velmi násilný zásah indické policie proti průvodu 500 Tibeťanů a jejich příznivců. Nenásilní protestující mniši většinou nenosí trička s nápisem "DIVERSION"... Krev netekla po tibetské silnici, ale po indické. 24. 3. 2008 ZDE

Štěpán Kotrba: Koordinace tibetských protestů proti olympiádě - minulost a přítomnost agenta CIA v roli dalajlámy ZDE

26. 3. 2008

Chcete vidět nahou Carlu? Jistě, nikdo se takto nezeptá, ale přesně o tohle jde. Nová, v pořadí třetí, manželka Nicolase Sarkozyho, bude totiž nahá -- a to rovnou na prodej. Zlomyslnost, kterou publikoval francouzský týdeník Le Nouvel Observateur ale jenom vytváří promotion pro dubnovou aukci Christie's v New Yorku, kde bude fotografie Carly Bruni-Sarkozy z dílny Michela Comta k prodeji: za pouhých 4 000 dolarů.

26. 3. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Podruhé se v Německo dozvědělo, že jedna firma podporovala finančně nový odborový svaz, aby získala vliv na politické a podnikové rozhodovací procesy. Před rokem to byla firma Siemens, která vybavila AUB - Arbeitsgemeinschaft Unabhängiger Betriebsangehöriger (Pracovní sdružení nezávislých podnikových pracovníků) penězi, aby tím prý umožnila hlavně vnitropodnikovou existenci protiváhy proti známému a vlivnému odborovému svazu IG Metall.

26. 3. 2008
Milan Kubr

Pod svěží komentář Hany Tomšů o feministické lingvistice (BL 25.2.2008) bych se také podepsal. Zažil jsem to na vlastní kůži. Když jsem připravoval do tisku poslední vydání anglicky psané příručky Management Consulting, dvě jazykové redaktorky/korektorky mi nepomáhaly zvýšit eleganci stylu (jak jsem je žádal), nýbrž hlavní náplní jejich práce bylo hlídat, aby "he" nezůstalo někde tam, kde by ony chtěly mít "he and/or she" nebo jednoduše "they". Byla to úmorná tahanice, kterou jsem úplně neprohrál. Nakonec jsme do předmluvy připsali kompromisnickou omluvu, že z čistě stylistických důvodů se v textu místy omezujeme na mužský rod v singuláru, ač dobře víme, že mezi konzultanty, podnikateli i manažery je stále větší procento žen.

25. 3. 2008

Ten mladík, který se snažil překazit ceremoniál zapalování olympijského ohně pro letní hry v Pekingu, který se konal v řecké Olympii, byl Čech Stanislav Sedláček. S vlajkou Tibetu. Aktivista newyorské organizace Students for Free Tibet. Spolu s ním bylo zatčeno dalších osm osob, včetně jeho manželky Kláry Vrbové z Brna a Tenzina Darjee, zástupce šéfa pro-tibetské organizace, kterého řecká tajná policie sledovala hned po příjezdu. Ne náhodou.

26. 3. 2008

Chtěl bych se postavit na stranu pana Jana Kadubce. To, co říká, je výsměch, opakovaný na adresu křesťanství těmi, či oněmi po staletí. Já považuji za Boží dar, že tento výsměch existuje a že neexistuje nic jako povinná úcta k Bohu nebo úžeji ke Kristu. Křesťanství tu není proto, aby bylo normální, aby ho bylo možno vyznávat jen tak ze zdravého rozumu a z dobrého úmyslu. Ono je mnohem náročnější. Křesťanský apologeta Tertullianus už kdysi řekl: Credo, quia absurdum (věřím, protože je to absurdní).

Rád bych jen ubezpečil pana Kadlubce, že to, čemu se vysmívá, nehlásá jen katolická církev, ale i církve ortodxní, protestantské, evangelikální a vlastně všichni křesťané (v pojmu "křesťan" existují ovšem různé odchylky: to, co pan Kadlubec má za směšné, je ortodoxní učení, od něho se odchylují ariáni, nestoriáni, monofyzité, unitáři... - ale všichni zastávají nějakou absurditu, které se lze, pro dobré trávení, vysmát). A nakonec: minimálně z mých článků pro Britské listy může každý vidět, že nečtu jen Bubera... vyznám se v teologii, a nejen západní, docela dobře.

26. 3. 2008
replika k příspěvku čtenářky Elišky Svobodové "Že si lidé neumějí něco posvátného vysvětlit, neznamená, že to neexistuje", reagující na příspěvek čtenáře Jana Kadubce "Ptákoviny jako fundament civilizace"

Neumím si vysvětlit božskou moc bohyně Bastet. Existuje proto? Prohlášení kočky za svaté zvíře - vtělení dávné egyptské bohyně nějakou sektou uctívaček koček je předpokladem k tomu, abychom byli donuceni psát slovo Kočka s velkým K, strkat mléko za dveře a špižírnu vydat všanc myším, aby měli kočky přirozený zdroj potravy. A útulky pro osiřelé kočičí babičky včetně ošetřovatelek financovat z veřejných zdrojů. Až tam může zajít představa o tabu, vážící se k uznání jakéhokoliv náboženství. Představa, že média budou respektovat tabu jednotlivých věrouk a podporovat jejich asertivitu v přesvědčování o "jejich jediné osvícené pravdě", kterou ostatní nevidí, i když existuje, je směšná.

25. 3. 2008

aneb svět v zrcadle vědy a fantazie

tisková zpráva

Scifacon 2008 se bude konat 29.3. 2008. Informace - mapu jak se na SciFaCon dostanete a podrobný program naleznete ZDE

Na SciFaConu máte možnost naučit se hrát Go, vidět souboj robotků - zápasníků sumo... otestovat si své IQ, ale i se více dozvědět o výrobě šperků a šití kostýmů na orientální tanec... můžete zde osobně položit otázky známým představitelům české sci-fi literatury..., bude mít možnost nechat si dozimetrem změřit donesené předměty a zeptat se vědců z Akademie věd například na cesty do kosmu, a také cestovatelů na jejich osobní zážitky z Tibetu ... Vystoupí Ondřej Neff, František Novotný, Františka Vrbenská, Jeny Nowak, Ivo Šmoldas, Vlado Ríša, lektorka orientálního tance Raha Nur, prof. Mirko Navara, Vlastislav Toman, Václav Fořtík Scifacon 2008 se bude konat 29.3. v jednom z křídel Základní školy Květnového vítězství 1554, která sídlí na Praze 4. Začátek bude od 10.00h a konec v 22.00h. Vstupné 100,- Kč

25. 3. 2008

V souvislosti s vyjádřením Václava Havla si dovoluji opakovaně uveřejnit schema dosahu radaru z Brd. Odstup kružnic je 1000 km, červeně vyznačeny hlavní ruské kosmodromy a směr k čínskému. Pokrytí evropského Ruska je jednoznačné. Exprezident Havel by snad udělal lépe, kdyby se koncentroval na přípravu premiéry své hry.

iDnes: Exprezident Havel: Američanům umístění radaru dlužíme ZDE

3. 1. 2008 Miroslav Polreich : Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost ZDE

10. 1. 2007 Miroslav Polreich : Rakety a jejich dvojí politická funkce ZDE
23. 12. 2006 Miroslav Polreich : USA aktivizují své vztahy s Ruskem ZDE
22. 9. 2006 Miroslav Polreich : Rozpad "Osy zla" : svět chce mír, média a Vondra chtějí krev ZDE
22. 3. 2006 Miroslav Polreich : NATO-Rusko v historických a politických souvislostech ZDE
6. 8. 2004 Miroslav Polreich: Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí ZDE
Martin Bursík
25. 3. 2008

USA a SSSR během studené války nashromáždily jaderný arzenál, dostačující ke zničení civilizace a celé biosféry. Od 80. let probíhají složitá jednání, která umožnila výrazně snížit počet strategických zbraní ve světě. Americká snaha o vybudování protiraketové obrany, jejíž součástí má být i radar v Brdech, maří výsledky odzbrojovacího procesu. Strana zelených by proto měla z principiálních důvodů základnu odmítnout. Pokud tak Zelení učiní, riskují krátkodobé oslabení své pozice ve vysoké politice. Jestli základnu podpoří, ztratí strana voliče a v příštích parlamentních volbách se Zelení nedostanou do Poslanecké sněmovny. Ať už se Zelení rozhodnou jakkoli, za ztráty potrestají svého předsedu. Martin Bursík osobně by tedy měl hlasovat v souladu se svým svědomím, bude potom lépe snášet svůj neradostný osud.

Cikáni - Khamoro 2007
25. 3. 2008

ANALÝZA

Přijde skin do romské hospody, postaví se k výčepu, na tričku má nápis Nesnáším Romy ze tří důvodů. Co to má znamenat, zeptá se jeden. První důvod je, že neumíte číst, odpoví skin. Cos to řekl, ptá se výhružně jiný. Druhý je, že nerozumíte česky. Další se na skina žene s nožem. A třetí, že taháte kudličky tam, kde se bude střílet.

Dobrý vtip, stručný, s překvapivou přímočarou gradací a dotaženou pointou. Krystalicky vyjadřuje základní vzorce představ gádžské většiny o vztazích s romskou menšinou. Vzorec arogance, s níž si bílý skin může beztrestně dovolit desavuovat Romy uprostřed jejím teritoria, vzorec nadřazenosti, která mu nad nimi v každém okamžiku poskytuje spolehlivý náskok, vzorec civilizační převahy, vyjádřený účinnější výzbrojí, vzorec ubezpečující, neboť Romům v závěru nezbývá, než svou podřízenou roli uznat, konečně i vzorec hodnotový, podle něhož má ponižování lidské důstojnosti pro české gádže hodnotu kratochvilnou – lepší interpretaci alespoň nenabízí.

Palestinský terorista
25. 3. 2008

Budoucí teroristé hledají uvnitř primární skupiny duchovní jednotu, solidaritu a stabilní sociální roli. Pro formování osobnosti teroristy či pachatele masového zabíjení a genocidy, je velmi důležitý obraz viníka. Jde o vymezení konkrétní skupiny, která zavinila -- ať již skutečně, nebo jen údajně -- špatné životní podmínky. Nepřátelská skupina je znectěna pomocí extrémně negativní kategorizace a je dehumanizována. Dlouhodobé a intenzivní pronásledování ze strany mocnějších vytváří u člověka trauma, které vyvolává dojem, že něco musí být špatné ve vlastním osudu nebo v osudu skupiny jíž je členem, což vyžaduje akci. Kolektivní paměť tak přenáší pocit oběti a pronásledování přes celé generace, a to i na lidi, kteří nemusejí být bezprostředně oběti násilí.

Po 11. září 2001 se neproměnil pouze postoj státních institucí, propagandy a následně i veřejnosti k terorismu. Změnu postoje provází i změna vnímání a u mnohých autorů i autorit došlo i k posunu definice terorismu. Takovéto metamorfózy ovlivňují i hledání psychických kořenů terorismu, neboť není zcela jasné kořeny čeho vlastně hledáme. To platí o terorismu obecně a mezinárodním terorismu zvláště. Názorným příkladem může být proměna zachytitelná v oficiálních dokumentech vlády USA o terorismu.

Jan Žižka
25. 3. 2008

Výročí jedné pozapomenuté, ale vyhrané bitvy českých dějin

Sice se o té události učí děti ve školách, ale vcelku se na ni zapomíná. Husitství si s sebou nese nepříjemné připomínky účelové propagandy a zneužití v 50. letech. Nyní, za nového režimu, je skoro módou přebírat nekriticky negativní a nesnášenlivé výpady z pozic dusného, konzervativního katolicismu. A tak bývá "módní" vysvětlení i hodnocení docela jednoduché: byli to lupiči a vrazi, a ten jejich vůdce? Lapka, loupežník, hrdlořez a vrah! Ovšem ono to je - jako obvykle - poněkud složitější a na místě není ani naivní glorifikace, ani zlobné zatracování, ale jen poctivá snaha pochopit, co se vlastně dělo a proč.

25. 3. 2008

Před citací článku z New York Times bych chtěl říci, že česká vláda dělá svým mocenským vlivem na české sdělovací prostředky z New York Times undergroundový plátek, který si ještě dovoluje vyjadřovat západní humanistické myšlení z konce minulého století. New York Times v editoriálu "Mise dosud nedokončená" napsaly:

"Uplynulo pět let od doby, kdy Spojené státy zaútočily na Irák a svět v hrůze sledoval jak se to, co vypadalo jako rychlé vítězství moderních vojáků a zbraní 21. století proměnilo v noční můru narůstajícího násilí, sektářských válek, povstání, výbuchů nastražených aut a děsivých poprav. Irácká ekonomika byla zničena a pověst Ameriky byla rozcupována v mučírnách Abu Ghraibu, základny na Guantánamu a tajných vězeních CIA.

25. 3. 2008

Prostor, který americká média věnují válce v Iráku, se zmenšoval už od pádu Husajnova režimu. Nyní se však pozornost věnovaná konfliktu snižuje rekordním tempem. Richard Pérez-Peña se v listu New York Times pokouší přijít na to, proč. Dělá to však metodou "vlož do šejkru deset dostupných názorů a pořádně protřepej". Článek "Válka trvá, ale kde jsou média?" (The War Endures, but Where's the Media?) v závěru prezentuje tvrzení, že nezájem médií úzce souvisí s vysokou úrovní násilí vůči reportérům v Iráku. Průměrně nesoustředěný čtenář si patrně zapamatuje názor vyslovený jako poslední. Ten však ve vztahu k úvodní otázce vysvětluje jen málo.

24. 3. 2008
Hana Tomšů

Feministická lingvistika je snahou o cílenou úpravu jazyka, jejímž účelem je prý pomoct ke zrovnoprávnění žen. Podobně je tomu v případě jazyka politicky korektního. Ten se snaží odčinit křivdy páchané na různých etnických menšinách, handicapovaných apod. Oba zásahy do jazyka svému cíli víc škodí než prospívají. To, že černocha přestanu nazývat černochem (přestože nemám v úmyslu ho urazit), ale příslušníkem etnické menšiny, mi ho nijak nepřiblíží. Naopak, utvrzuje mě to v přesvědčení, že černoch je někdo nenormální a že si před ním musím dávat pozor na pusu. Navenek ovšem nové označení působí líp. Nikdo mě nemůže obvinit z urážky a já si můžu myslet, co chci.

21. 3. 2008

Pekingský korespondent britského hospodářského týdeníku The Economist byl náhodou ve Lhase, když tam propukly nepokoje. Svědčí o tom v aktuálním vydání tohoto časopisu zajímavě takto:

Etničtí Číňané, majitelé obchodů ve staré tibetské čtvrti v Lhase věděli lépe než bezpečnostní jednotky, že se město stalo sudem prachu. Jak se 14. března rychle rozšířily úzkými uličkami informace, že dav hází kamením na čínské obchody, stáhli rolety a utekli. Úřady, překvapeny, zůstaly v nečinnosti a město pohltily dosud největší protičínské protesty za dlouhá desetiletí.

21. 3. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V únoru 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 236.86 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 29.2.2008 částku 288 237.81Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Tibet RSS 2.0      Historie >
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
21. 3. 2008 Olympiáda pro tělesně postižené Jiří  Drašnar
21. 3. 2008 Tibet - Vytrženo ze souvislostí Petr  Ďásek
21. 3. 2008 Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu   
20. 3. 2008 Novinářský skvost Jiří  Drašnar

Čína RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
20. 3. 2008 Čína a budoucnost našeho světa Dominika  Švecová
20. 3. 2008 Čínský premiér: Čína je ochotna zahájit dialog o Tibetu   
19. 3. 2008 Očitý svědek z Tibetu Zdeněk  Jehlička
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek
8. 10. 2007 Hnědí a zelení. Vzájemný boj, ale i prorůstání Pavel  Pečínka
4. 10. 2007 Zelené linky Praha-Brusel Pavel  Pečínka

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček
16. 3. 2008 Proti radaru demonstruje jen malá část jeho odpůrců Štěpán  Kotrba
14. 3. 2008 RADAR: Budeme mít v Libavé i americké rakety?   
7. 3. 2008 Julínek lže ve zprávě ke zdravotní neškodnosti radaru!   
7. 3. 2008 Radar: Odstupující píárista Klvaňa si stěžoval na Britské listy v ČT24 Štěpán  Kotrba
5. 3. 2008 Radar v Brdech: Kterak Bush a Topolánek uplatňují Lisabonskou smlouvu Karel  Košťál

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2008 Proč není k dispozici pořádné zpravodajství? Monika  Binke
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
28. 2. 2008 Sněmovně přibude návrh na odvolání Ladislava Jíši z Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
22. 2. 2008 Vzkaz TV Prima: Než takovéto zprávy, to raději žádné   
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková
21. 2. 2008 Češi jsou přesyceni reklamou v elektronických médiích   
21. 2. 2008 Rozhlas by měl otevřít diskusi o tom, jak by měl Radiožurnál vypadat Boris  Cvek
15. 2. 2008 Jiřina Jirásková pokřtí Lucii Bílou v roli malé černé gorily   
13. 2. 2008 Stálá komise pro sdělovací prostředky bude rozhodovat o odvolání Marie Ptáčkové Štěpán  Kotrba

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
10. 3. 2008 Válka s mloky Lovelocky Karel  Dolejší
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla

Český film RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2008 O rodičích a dětech: Dobrý film, ale zase o tomtéž Jan  Čulík
26. 2. 2008 Mučení jako důkaz, aneb Jiří Křižan byl věštec Boris  Cvek, Jan Čulík
23. 2. 2008 How to resist death Jan  Čulík
22. 2. 2008 Czech Cinematography 1989 - 2007   
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede   
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
23. 3. 2008 Postscriptum velikonoční Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Třikráte předpovězené utrpení a třikráte předpovězené vzkříšení aktivismu Štěpán  Kotrba
20. 3. 2008 Radar: Klíčovou roli bude mít parlament   
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček
16. 3. 2008 Proti radaru demonstruje jen malá část jeho odpůrců Štěpán  Kotrba
14. 3. 2008 RADAR: Budeme mít v Libavé i americké rakety?   
12. 3. 2008 Radar nezachytí rakety včas   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král